Waarom worden mensen dik?

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mensen lijken te kunnen eten wat ze willen zonder hun gewicht te veranderen, terwijl anderen constant een dieet volgen en aankomen?

Of heb je je ooit afgevraagd waardoor we met de jaren aankomen?

Met de verbazingwekkende vooruitgang van de wetenschap in de vorige eeuw, hebben we nu meer informatie over wat er in het lichaam gebeurt als voedsel en vet worden opgeslagen, maar er is nog veel dat we niet weten.

Gelukkig hebben we genoeg informatie om ons lichaam te begrijpen en voor ieder van ons het beste gezondheidsniveau te krijgen.

Miljoenen mensen beginnen elk jaar met een dieet, maar bijna allemaal zijn ze niet in staat hun doelstellingen voor gewichtsverlies te bereiken.

Hoewel we veel factoren hebben die ervoor kunnen zorgen dat ons dieet afneemt, kunnen we er ook voor kiezen om ons te concentreren op de feiten en ons te concentreren op hoe we onze levensstijl kunnen ontwerpen om onze doelen te bereiken.

Hier bestuderen we zorgvuldig de wetenschap achter vetaanwinst en lichaamsvorm om ons lichaam beter te begrijpen en wat we kunnen doen om ons uiterlijk en onze gezondheid te veranderen.

 

Hoofdlichaamsvorm

 

De reis om het lichaam te leren kennen en de gezondheid te verbeteren, begint met het begrijpen en herkennen van de 4 lichaamsvormen van mensen met overtollig vet.

Niet iedereen komt op dezelfde manier aan, en als gewichtstoename, vetverdeling en lichaamsvorm niet hetzelfde zijn.

Misschien heb je je algemene lichaamsvorm bepaald, of heb je in ieder geval opgemerkt dat mensen met overgewicht de neiging hebben om verschillende delen van het lichaam te belasten en daarom verschillende lichaamsvormen hebben.

Je hebt misschien termen gehoord als “appelvorm” of “peervorm”, die verwijzen naar lichaamsvorm, maar we kunnen meer technische termen gebruiken om lichaamsvorm te identificeren.

We kunnen de meeste mensen verdelen in twee hoofdvormen van het lichaam: ‘robot’ (vergelijkbaar met de rechte lijn, op en neer vorm van de meeste mannen) en ‘verloskunde en gynaecologie’ (lijkt meer op de zandlopervorm), vergelijkbaar met veel Vrouwen hebben de vorm van mensen.

Bij magere mensen met een lage vetopslag kunnen de meeste lichamen meestal in deze twee categorieën worden verdeeld.

Wanneer overtollig vet echter wordt opgeslagen, kunnen we de lichaamsvormen die verschijnen in de volgende vier categorieën verdelen.

Houd er natuurlijk rekening mee dat niet iedereen veilig in een van hen kan integreren.

Als je de kenmerken van twee categorieën deelt, dan is het zeker mogelijk om tussen de twee categorieën in te vallen.

 

Verdeel gelijkmatig

 

Bij dit lichaamstype met vetverdeling wordt vet gelijkmatig over het lichaam verdeeld en is er geen duidelijk vetophopinggebied.

Deze lichaamsvorm komt het meest voor bij grote modellen.

Het overtollige vet wordt gelijkmatiger verdeeld, waardoor het lichaam er proportioneler uitziet.

Evenzo kunnen sommige mensen die er “slank” uitzien, dit soort vetverdeling hebben, vooral als ze niet veel magere massa (spiermassa) hebben om hun lichaamsvorm op te bouwen.

Dit kan een bedreiging voor de gezondheid vormen, omdat veel mensen, vooral tieners, een slank lichaam nastreven, ongeacht hun lichaamssamenstelling.

Zo kunnen zelfs mensen met een gezond gewicht een hoger lichaamsvetpercentage hebben omdat hun spieren te onderontwikkeld zijn en hun spierreserves laag zijn.

Hoewel mensen van deze omvang klein zijn, beseffen ze dit niet, maar ze zijn niet gezond.

Ondanks het feit dat hun gewicht binnen het gezonde bereik ligt, zorgt dit ervoor dat het grootste deel van het “vet- en bot” -lichaam te weinig kracht heeft en meer kans heeft op aan levensstijl gerelateerde ziekten, zoals diabetes.

 

Obesitas op Android-gebaseerde systemen

 

Robotzwaarlijvigheid is het meest zwaarlijvige lichaamstype dat mannen vertonen, maar veel vrouwen kunnen dit lichaamstype ook bij zwaarlijvigheid ontwikkelen.

Android-obesitas wordt gekenmerkt door vetopslag in het bovenlichaam, de romp en de buik, terwijl de vetopslag in het onderlichaam, de billen, de billen en de benen laag of normaal is.

Dit geeft aanleiding tot de karakteristieke “appel” -vorm van mannen met overgewicht.

Android-obesitas wordt beïnvloed door mannelijke hormonen, die ervoor zorgen dat het meeste vet in het bovenlichaam wordt opgeslagen, maar vrouwen, vooral degenen bij wie de vrouwelijke hormonen na de menopauze afnemen, hebben meer kans op Android-obesitas.

Obesitas met Android kan gevaarlijk zijn omdat het vet in het bovenste deel van het lichaam zich dichter bij vitale organen zoals de lever, nieren en darmen bevindt, waardoor het een breed scala aan gezondheidseffecten kan hebben.

Android-obesitas kan ook rug-, nek- en bilproblemen veroorzaken, die worden veroorzaakt door overmatige belasting van het bovenlichaam.

 

Gynaecologische obesitas                            

 

Gynoid-obesitas wordt meestal geassocieerd met vrouwen, omdat het het type obesitas is dat ervoor zorgt dat overtollig vet bij voorkeur wordt opgeslagen in de heupen, billen en dijen.

Mannen kunnen natuurlijk ook last hebben van overgewicht, afhankelijk van de mix van hormonen in het lichaam.

Wederom bepalen vrouwelijke hormonen het vrouwelijk hormoon obesitas, hormonen bevorderen de opslag van vet in de billen, billen en dijen.

Deze lichaamsvorm wordt gewoonlijk “peervorm” of “zandlopervorm” genoemd wanneer de vetopslag klein is.

Mensen met oestrogeenachtige obesitas hebben mogelijk een lagere vetopslag in het bovenlichaam, zoals rond de taille en armen.

Hoewel sommige mensen het niet prettig vinden om te veel vet op de billen, billen en dijen op te slaan, is het zeker gezonder dan het grootste deel van hun gewicht op de bovenbuik en buik te concentreren, omdat het vet dat in het onderlichaam is opgeslagen niet zo veel interactie heeft met de vitale organen. .

Dit gewicht veroorzaakt echter nog steeds algemene gewichtstoename en kan meer druk op de knieën en heupgewrichten veroorzaken, wat na verloop van tijd kan leiden tot artrose.

Een ander nadeel van vet dat in het onderlichaam wordt opgeslagen, is dat het “hardnekkig vet” is, dat wil zeggen vet dat moeilijk te verliezen is bij het starten van een afslankprogramma.

Dit kan ertoe leiden dat veel vrouwen zich gefrustreerd voelen, omdat ze kunnen zien dat hun mannelijke leeftijdsgenoten sneller afvallen als ze hetzelfde doen om af te vallen.

 

Abdominale obesitas

 

Abdominale obesitas kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen, maar komt vaker voor bij jonge mannen dan bij jonge vrouwen.

Trends in de opslag van buikvet bij mannen en vrouwen nemen toe met de leeftijd en kunnen zelfs voorkomen bij mensen met een normale of gezonde verdeling van lichaamsvet.

Tot nu toe is abdominale obesitas de gevaarlijkste en gevaarlijkste manier om vet op te slaan.

Wanneer vet rond het midden wordt opgeslagen, neemt de tailleomtrek toe.

In dit geval kan vet subcutaan worden opgeslagen (dat wil zeggen onder de huid), wat vaker voorkomt bij Android-zwaarlijvige lichaamstypes, of het kan dieper in de buikholte worden opgeslagen rond vitale organen zoals de nieren, lever en darmen.

Zelfs als de rest van het lichaam van een persoon weinig vet bevat, kan er sprake zijn van abdominale obesitas.

Abdominale obesitas verhoogt het risico op hartaandoeningen, diabetes, leververvetting en hoge bloeddruk aanzienlijk.

Omdat abdominale obesitas betekent dat de opslag van vet, dus dit vet makkelijker om zich ophopen in uw organen rond je vitale organen, wat resulteert in vet vergiftiging fenomeen .

Door gezonde voeding en lichaamsbeweging is het gemakkelijker om abdominale obesitas te verminderen dan vrouwen met obesitas, daarom moeten inspanningen worden geleverd om abdominale obesitas te verminderen om gezondheidsrisico’s te beperken.

 

Lichaamsvorm en gezondheidsrisico’s

 

Aangezien verschillende lichaamsvormen verschillende effecten hebben op gezondheidsrisico’s, betekent overgewicht niet noodzakelijk dat u een groter risico op gezondheidsproblemen loopt.

Het lijdt geen twijfel dat abdominale obesitas en robotachtige obesitas een groter risico op gezondheidscomplicaties hebben, omdat het grootste deel van hun gewicht wordt opgeslagen in het middelste gedeelte, dat zich kan ophopen rond interne organen.

Het opgeslagen vet is niet alleen een inerte stof.

Opgeslagen vet heeft een diepgaand effect op ons lichaam, omdat het kan worden afgebroken en in de bloedbaan terechtkomt, zich ophoopt in onze organen en zijn eigen chemicaliën en hormonen kan afgeven, waardoor het de werking van het menselijk lichaam beïnvloedt.

De gelijkmatig verdeelde vetsoort heeft een lager gezondheidsrisico, doordat de opgeslagen vetcellen gelijkmatig over het lichaam worden verdeeld, waardoor het effect van het opgeslagen vet over een groter oppervlak wordt verdeeld.

Hoewel overgewicht door dit lichaamstype schadelijk kan zijn voor uw gezondheid en gewoonlijk grotere gezondheidsrisico’s met zich meebrengt vanwege overgewicht, is gelijkmatig verdeeld vet niet zo gevaarlijk als andere lichaamstypes.

In de afgelopen tien jaar hebben de meeste traditionele wijsheid en wetenschappelijk bewijs ons aangetoond dat de gezondheidsstatus van de “appel” -vorm slechter is dan die van de “peervorm”, wat het risico op hartaandoeningen, diabetes en hoge Risico op bloeddruk en andere ziekten. Lifestyle ziekten.

Een recente studie toonde echter aan dat het verschil in risico tussen appels en peren misschien niet zo groot is als aanvankelijk werd gedacht.Volgens een nieuwe studie wordt de significante toename van het risico op metabool syndroom toegeschreven aan het lichaamstype “peer”. .

Echter, gedurende een lange tijd zijn obesitas met androïde lichamen en abdominale obesitas de meest risicovolle lichaamstypes gebleken voor gezondheidsproblemen en gezondheidscomplicaties.

Abdominale obesitas en obesitas bij robots worden gekenmerkt door de “appel” -grootte en kunnen het risico op een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen verhogen, waaronder diabetes, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, metabool syndroom en zelfs bepaalde kankers.

Als het de vorm is van een Android-robot en abdominale obesitas, is het risico groter door de ophoping van vet nabij het middengedeelte en de nabijheid van dit bioactieve vet tot belangrijke interne organen zoals het hart, de lever, de nieren en de darm.

Wetenschappers geloven dat de ophoping van vet rond organen de orgaanfuncties kan verstoren en er meer druk op kan uitoefenen, wat kan leiden tot ziekten zoals diabetes en hoge bloeddruk.

Het is ook mogelijk dat door de ophoping van vet nabij het middengedeelte een hoger gehalte aan vrije vetzuren in het bloed circuleert, wat leidt tot een ziekte die lipotoxiciteit wordt genoemd.

Bij lipotoxiciteit hoopt overtollig vet zich op in organen, waardoor de fysieke en biochemische functies van de organen veranderen.

Hoewel alle soorten zwaarlijvigheid een negatieve invloed kunnen hebben op onze gezondheid, toont het meeste bewijs aan dat abdominale obesitas en robotachtige obesitas het gevaarlijkst en gevaarlijkst zijn voor onze gezondheid.

 

Obesitas factoren

 

Waarom lijken sommige mensen gemakkelijk slank en zachtaardig te blijven, terwijl anderen constant worstelen en nutteloos lijken?

Voor deze vraag heeft de wetenschap meer dan een paar antwoorden aangedragen, niet alleen het simpele antwoord “sneller metabolisme”.

Er zijn aanwijzingen dat sommige mensen een grotere kans hebben om aan te komen, en omgekeerd, sommige mensen zullen eerder afvallen. Laten we eens kijken naar wetenschappelijk bewijs voor gewichtstoename en lichaamsvorm.

 

Genetica

 

Het lijdt geen twijfel dat genetische factoren van invloed zijn op uw lichaamsvorm en uw vermogen om aan te komen Er zijn aanwijzingen dat maar liefst 80% van de lichaamsvorm wordt bepaald door genetische factoren.

Dit betekent echter niet noodzakelijk dat u uiteindelijk het exacte cijfer van uw moeder of vader krijgt.

De omgeving speelt ook een belangrijke rol in de manier waarop verschillende aspecten van onze genen worden geactiveerd en uitgedrukt.

Recente studies hebben aangetoond dat genetica nauwer verband houdt met alle aspecten van onze lichaamsvorm.

De moeilijkheid van spierontwikkeling hangt bijvoorbeeld nauw samen met uw genetica, wat betekent dat als uw genetica ervoor zorgt dat u de neiging heeft om gespierd te zijn, u sneller meer spieren kunt ontwikkelen met minder inspanning.

Het is echter mogelijk dat de genetica niet in staat is om de totale hoeveelheid spiermassa die u ontwikkelt te bepalen; dit kan afhangen van het werk dat u doet.

Wetenschappers hebben ook ontdekt dat het van je genetica afhangt of je de vorm van een robot “appel” of een vrouwelijke “peer” krijgt.

In een recente studie identificeerden wetenschappers het Plexin D1-gen als de boosdoener, die bepaalt of je meer kans hebt om overtollig vet in het midden of rond de billen op te vangen.

Hoewel deze genetische factoren niet onder onze controle vallen, hebben we ook veel andere aspecten van ons leven die onze genen en ons lichaam beïnvloeden, zodat het belangrijk is om ons te concentreren op de gebieden die we kunnen beheersen en verbeteren. Beheer onze gezondheid.

 

biologie

 

Erfelijkheid bepaalt uw lichaamsvorm, en dat geldt ook voor de biologie.

Een duidelijk voorbeeld is dat vrouwen vaker een vrouwelijke lichaamsvorm hebben, terwijl mannen eerder een robotachtige lichaamsvorm of abdominale obesitas hebben.

Dit is een geval van hormonen die aan het werk zijn: als vrouwelijke geslachtshormonen domineren, is de kans groter dat je een vrouwelijke ‘peertje’-vorm hebt en als mannelijke geslachtshormonen domineren, heb je meer kans op een robot. Appelvormig lichaam.

Hoewel je als vrouw meer kans hebt op een gynaecologische lichaamsvorm, hebben sommige vrouwen zelfs meer mannelijke hormonen dan normaal, waardoor hun lichaam op robots lijkt, terwijl mannen ook het tegenovergestelde kunnen ervaren.

Andere biologische aspecten kunnen ook een impact hebben op lichaamsvorm, spiermassa en vetverdeling (inclusief ras), en er zijn ook verschillen in het concept van “ideale lichaamsvorm” tussen verschillende landen. Dit is een duidelijk voorbeeld.

Biologie is een andere lichaamsvormregulator waar we weinig controle over hebben, dus het is erg handig om de biologische determinanten van lichaamsvorm te begrijpen, maar het is belangrijk om ons te concentreren op factoren die kunnen worden veranderd, zoals levensstijl.

 

levensstijl

 

Levensstijl is een van de belangrijkste factoren die de lichaamsvorm bepalen die we kunnen beheersen.

Lifestyle verwijst naar de manier waarop we leven; welk voedsel we eten, hoeveel lichaamsbeweging we doen en hoe we ons werk en onze vrije tijd besteden.

Een van de belangrijkste determinanten van de vorm en grootte van het menselijk lichaam is de voedselopname en voedingskeuzes, die wetenschappelijk zijn bewezen en de persoonlijke ervaringen van veel mensen zijn ook bewezen.

In termen van lichaamsbeheersing is het gebruik van voeding en lichaamsbeweging de beste manier om ons lichaam (qua uiterlijk) te verbeteren en gunstig voor de gezondheid.

Het verminderen van de totale calorie-inname is een van de belangrijkste factoren voor gewichtsverlies en beperking van obesitas.

Andere belangrijke overwegingen zijn onder meer het aandeel van macronutriënten in de voeding (d.w.z. koolhydraten, eiwitten en vetten) en het gehalte aan micronutriënten (vitamines en mineralen).

Lichaamsbeweging is een ander belangrijk aspect van levensstijl, dat de lichaamsvorm sterk kan beïnvloeden.

Lichaamsbeweging kan helpen bij het verbranden van calorieën, het consumeren van overtollig vet en het opbouwen van spiermassa. Na verloop van tijd zal de spiermassa met de juiste inspanning echt veranderen.

 

leeftijd

 

Leeftijd is een andere lichaamsvormfactor die we niet echt kunnen beheersen – wat we ook doen, we zullen ouder worden.

Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam in termen van functioneel niveau, inspanningscapaciteit, metabolisme en hormoonfunctie.

Met de leeftijd is een van de meest voor de hand liggende veranderingen de rol en het niveau van hormonen in het lichaam.

Als vrouwen in de menopauze komen, nemen hun vrouwelijke geslachtshormoonspiegels af en nemen mannelijke hormoonspiegels toe, waardoor postmenopauzale vrouwen met toenemende leeftijd en abdominale obesitas meer kans hebben om een ​​”appel” -achtig robotlichaam te ontwikkelen.

Dit vormt duidelijk een gezondheidsrisico voor postmenopauzale vrouwen, die een grotere kans hebben op het ontwikkelen van diabetes, hartaandoeningen of hoge bloeddruk als gevolg van een grotere middelomtrek.

Hetzelfde gebeurt bij oudere mannen: de testosteronspiegel in het bloed daalt en vrouwelijke hormonen spelen een meer dominante rol.

Dit leidt tot meer vetophopingen dan voorheen en er kan enige ontwikkeling van borstweefsel optreden.

Hormoonvervangende therapie kan in beide gevallen helpen en zorgen voor een gezonde levensstijl.

 

Beheer lichaamsvorm en gewichtstoename

 

Bepalen of u zwaarlijvig bent en uw lichaamsvorm aangeven, is erg handig om gezondheidsrisico’s te bepalen.

Het kan u ook helpen bepalen wat de beste manier is om af te vallen om aan uw persoonlijke behoeften te voldoen.

Mannen met overgewicht of obesitas of postmenopauzale vrouwen hebben meer kans om Android-vormen van ‘appel’ en obesitas in de buik te zien, wat kan duiden op het grootste gezondheidsrisico voor elke lichaamsvorm.

Bij premenopauzale vrouwen komt de vrouwelijke “peer” -vorm het meest voor. Bij zwaarlijvige mensen kan deze vorm duiden op een licht verhoogd gezondheidsrisico in vergelijking met personen met een gezond gewicht.

Bij mannen en vrouwen met ondergewicht, gezond gewicht en licht overgewicht wordt vet gelijkmatig verdeeld en levert het gewoonlijk geen gezondheidsrisico’s op.

Maar naarmate het percentage lichaamsvet in het algemeen toeneemt, is er altijd een groter risico op chronische ziekten en leefstijlgerelateerde ziekten.

Hoewel leeftijd, genetica en biologie (vooral hormonen) allemaal een belangrijke rol spelen bij het bepalen van onze lichaamsvorm, zijn deze factoren grotendeels oncontroleerbaar.

Leeftijd, genetica en biologie kunnen ook bepalen hoe gemakkelijk het is om af te vallen, maar helaas kunnen we er niets aan doen.

De beste maatregel die we kunnen nemen om het risico op chronische ziekten te verkleinen en de kwaliteit van leven te verbeteren, is het handhaven van een gezond gewicht en lichaamsvetpercentage door middel van een gezond dieet, dat rijk is aan volle granen, magere eiwitten, fruit en groenten, en regelmatig sporten.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *