Waar wordt FTP voor gebruikt en hoe gebruik je het?

Als je hebt ontdekt hoe je de wereld van het web kunt betreden, heb je zeker gehoord van FTP: vandaag zullen we in detail bekijken   waarvoor FTP wordt gebruikt en hoe het wordt gebruikt.

FTP staat voor   File Transfer Protocol   en is in wezen   een protocol   waarmee we bestanden kunnen overbrengen, meestal van onze pc naar een server. Dit is de korte uitleg, maar laten we in de details treden om echt te begrijpen wat het voor ons kan doen en vooral hoe we dit protocol voor gegevensuitwisseling optimaal kunnen benutten.

Inhoudsindex

  • Wat is FTP
  • Waar wordt FTP voor gebruikt?
  • FTP-clients: Filezilla gebruiken?
  • Filezilla: veelvoorkomende problemen
  • conclusies

Wat is FTP

De eerste vraag die moet worden besproken, is zeker   wat FTP is  . In de aanhef heb ik je bewust een nogal rokerige beschrijving gegeven, en dan verwijs ik je naar deze gedetailleerde paragraaf.

FTP, zoals ik je al zei, is een afkorting voor   File Transfer Protocol   en het is in feite een protocol. In feite zijn er verschillende protocollen waar computerwetenschappers dagelijks mee omgaan, denk bijvoorbeeld aan HTTP, HTTPS, SSH, etc…

FTP is een van de oudste protocollen, we denken dat de conceptie teruggaat tot 1971. Dit protocol werd in wezen gelanceerd met als doel het delen van   bestanden te  bevorderen, het gebruik van externe computers (zoals servers) aan te moedigen, incompatibiliteitsproblemen op te lossen en de gegevensoverdracht te verbeteren systeem waardoor het veiliger en betrouwbaarder wordt.

Waar wordt FTP voor gebruikt?

Nu we weten wat het is, gaan we in de praktijk proberen te begrijpen waar FTP voor dient bij het maken van een website. Eerst moet je begrijpen hoe een website echt werkt.

Een website is niets meer dan een set mappen en bestanden op een server, degene die we meestal huren   via een hostingprovider   wanneer we een website helemaal opnieuw bouwen.

Simpel gezegd, een server is een soort “grote computer” waarop meerdere websites kunnen worden gehost, gegroepeerd in bestanden en mappen.

Als we het vaak hebben over het kopen van hosting, hebben we het dus eigenlijk over het huren van   ruimte op de server  . Om elk type bestand binnen de server, van onze pc naar de server, over te brengen, moeten we het FTP-protocol of, als alternatief, SFTP gebruiken, afhankelijk van de instellingen.

Door gebruik te maken van het protocol kunnen we elk type bestand naar de server brengen en indien nodig hergebruiken. U kunt volledige cm’s zoals WordPress, eenvoudige afbeeldingen en elk ander bestandstype naar de server uploaden.

Als u bijvoorbeeld uploadt naar de server, binnen uw domeinroot , zal de afbeelding   “pippo.jpg”   , zodra deze klaar is met uploaden, toegankelijk zijn vanuit uw browser door domeinnaam.com/pippo.jpg te typen    . Begrijp je nu waarom het zo belangrijk is bij het maken van een website?

Als u echter geen FTP wilt gebruiken, houd er dan rekening mee dat veel providers een bestandsbeheersysteem bieden dat is   geïntegreerd in hun hostingbeheerpaneel. Natuurlijk is dit systeem erg onhandig voor het verzenden van enorme bestanden, dus het is noodzakelijk om een   FTP-client te gebruiken   .

FTP-clients: Filezilla gebruiken?

Zoals vermeld, zijn er verschillende software waarmee u via dit protocol op een intuïtieve manier met uw server kunt communiceren. Hoewel er verschillende op de markt zijn, is de meest bekende ongetwijfeld de   Filezilla Client  . Laten we dus samen kijken   hoe Filezilla wordt gebruikt  .

Het succes van Filezilla wordt zeker bepaald door het feit dat het een  open-source software is    en veelzijdig (er is een versie voor Mac, Windows en Linux), gebruiksvriendelijk en zeer betrouwbaar. De configuratie is heel eenvoudig: zoals gezegd ontvang je bij het kopen van een hosting data om via FTP verbinding te maken met de server.

Installeer Filezilla op uw computer, open het en ga naar de “verbindingsbeheerder”, toegankelijk vanuit het bestandsmenu.

Nu hoeft u alleen maar een nieuwe instantie te maken en de aangegeven parameters in te stellen. Als alles goed gaat, heb je geen problemen om verbinding te maken met je server, en uiteindelijk zie je de mappen en bestanden die het bevat.

Filezilla is heel intuïtief: op het scherm aan de linkerkant heb je een overzicht van je pc-mappen, aan de rechterkant in plaats van die op de server. Het enige wat u hoeft te doen is     de bestanden die u besluit naar de server te brengen slepen en neerzetten en vice versa.

Filezilla: veelvoorkomende problemen

Soms kunt u problemen ondervinden bij het verbinden met uw server. De redenen kunnen verschillen, maar ik wil toch de meest voorkomende problemen beantwoorden.

Zorg er eerst voor dat je de gegevens correct hebt   ingevoerd   , beginners worden vaak verward met host, gebruikersnaam en wachtwoord. Als je nog steeds problemen hebt, probeer dan de coderingsmethode te veranderen, met een minder veilige (extreme oplossing, maar vaak noodzakelijk).

Er zijn ook enkele veelvoorkomende problemen die voornamelijk te maken hebben met het type provider. Bijvoorbeeld,   zijn FTP problemen met Aruba bekend   en kan eenvoudig worden opgelost door het invoeren van uw IP in whitelist van de ISP.

Als u nog steeds problemen ondervindt, raad ik u aan contact op te nemen met uw webserviceprovider en ik weet zeker dat zij samen een snelle oplossing zullen vinden. Houd ook de logs van filezilla in de gaten, deze kunnen je veel vertellen over de aard van het probleem dat je ervaart: bijvoorbeeld als je verkeerde gegevens hebt ingevoerd of als de server down is.

conclusies

Zoals u wellicht heeft begrepen, is het noodzakelijk om vertrouwd te raken met het FTP-protocol als u   zelfstandig een website wilt maken of bestanden wilt   uitwisselen met een server.

In het begin vind je dit onderwerp misschien een beetje ingewikkeld of moeilijk te begrijpen, maar ik verzeker je dat het in de praktijk een heel eenvoudig onderwerp is.

Als je echter vragen hebt, aarzel dan niet om me te schrijven en ik zal je graag helpen bij het   opzetten van je FTP-client   .

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *