Voordelen van 8 evidence-based menselijk groeihormoon (hGH)

Je lichaam produceert van nature menselijk groeihormoon, ook bekend als hGH, deze essentiële regulerende chemische stof heeft veel fundamentele gezondheidsvoordelen.

Hoewel u misschien alleen van hGH heeft gehoord omdat het verband houdt met het gebruik van steroïden in atletiek, wordt dit hormoon van nature geproduceerd door uw endocriene systeem om cellen en weefsels te helpen herstellen.

Onze gids deelt met u alle informatie die u moet weten over menselijk groeihormoon, inclusief hoe het lichaam het synthetiseert, wat er gebeurt als uw lichaam onderproductie is, de belangrijkste gezondheidsvoordelen van een goede hormoonregulatie en natuurlijke manieren om HGH te verhogen. Niveau.

Of u nu de spiermassa wilt vergroten, beter wilt slapen, het libido wilt verbeteren of sterkere botten en spieren wilt hebben, menselijk groeihormoon kan u natuurlijk helpen uw gezondheidsdoelen te bereiken.

Dit hormoon wordt aangemaakt door de hypofyse en speelt een cruciale rol in verschillende stofwisselingsprocessen, zonder dat dit uw gezondheid in gevaar brengt.

Weet hoe u kunt vaststellen of er voldoende HGH in het systeem is en wat u moet doen als u het niet weet.

 

Wat is HGH

Groeihormoon is bij bijna alle dieren aanwezig. Bij mensen wordt deze regulerende chemische stof menselijk groeihormoon (HGH) of groeihormoon genoemd.

HGH stimuleert de groei, reproductie en regeneratie van cellen in het lichaam, waardoor u gezonde weefsels, spieren en organen kunt behouden.

Zonder hGH zullen de groei en ontwikkeling ernstig worden vertraagd of de ontwikkeling wordt vertraagd, en zal continu herstel van beschadigd weefsel onmogelijk zijn.

De hypofyse bevindt zich onderaan de hersenen en is verantwoordelijk voor de productie van menselijk groeihormoon.

HGH is noodzakelijk voor de goede ontwikkeling van kinderen en adolescenten, vooral tijdens de adolescentie.

Historisch gezien is menselijk groeihormoon voorgeschreven om kinderen met groeistoornissen en volwassenen met ernstige handicaps te behandelen.

Wat veroorzaakt het gebrek aan groeihormoon?

Het ontbreken van dit essentiële regulerende hormoon bij kinderen kan worden veroorzaakt door trauma of infectie van de hypofyse, gebrek aan hypofysehormonen of genetica.

Bij volwassenen kan het een goedaardige tumor op de hypofyse zijn of het resultaat van een operatie of bestralingstherapie om deze tumor te behandelen.

Artsen en wetenschappers begrijpen nog steeds niet volledig de complexiteit van de mechanismen waarmee hGH veel belangrijke lichaamsfuncties reguleert die het controleert.

Onlangs zijn sommige artsen begonnen dit hormoon voor te schrijven aan oudere patiënten die dit hormoon niet hebben, maar het langdurig gebruik van synthetische HGH voor deze doeleinden is nog niet volledig geëvalueerd.

HGH-supplementen werden populair als anabole middelen in de jaren tachtig, toen werd ontdekt dat atleten het gebruikten om de spiermassa te verbeteren en snel kracht op te bouwen.

Nu hebben bijna alle grote sportverenigingen het gebruik van HGH verboden, en in het begin van de 21e eeuw zijn er meer geavanceerde tests geïntroduceerd, die het verbod zelfs strenger hebben afgedwongen (1).

 

Hoe HGH mannen en vrouwen beïnvloedt

Zowel mannen als vrouwen produceren hGH, maar de productie van vrouwen begint veel eerder af te nemen dan die van mannen.

De meeste vrouwen ervaren een vertraging in de productie van groeihormoon als ze begin twintig zijn, terwijl mannen dit effect pas midden tot eind veertig ervaren.

Voor vrouwen zijn de effecten van verminderde groeihormoonspiegels een droge huid, meer buikvet, het verschijnen van rimpels en dunner wordend haar.

Wanneer vrouwen de juiste HGH-waarden hebben, is de kans groter dat ze een gezonde lichaamsvetverhouding behouden, het risico op osteoporose verminderen en hun huid elastischer houden.

Bij mannen kan verminderde hGH verlies van libido, dunner wordend of kaal haar, geheugenverlies en spierzwakte veroorzaken.

Groeihormoon heeft een positief effect op de aanmaak van testosteron en kan ook de energie en kracht van mannen verhogen.

 

Effecten van HGH-tekort

Als uw menselijk groeihormoon een tekort heeft, kunnen uw symptomen sterk variëren, afhankelijk van uw leeftijd en geslacht.

Omdat hGH-deficiëntie een belangrijk probleem is voor kinderen, is het belangrijk om de symptomen en tekenen te begrijpen waarvan u op de hoogte moet zijn.

Als een kind eenmaal in de puberteit komt, kan de gemiddelde jaarlijkse groeisnelheid meer dan tien centimeter bedragen, terwijl jonge kinderen gewoonlijk tussen de twee en twee jaar oud zijn, en elk jaar met de helft tot de helft toenemen na één jaar.

Jonge kinderen die veel kleiner zijn dan hun leeftijdsgenoten of minder dan 2 centimeter ouder, lopen mogelijk risico op hGH-tekort.

Het is belangrijk om te onthouden dat lichamelijke ontwikkeling totaal anders is dan intellectuele of sociale ontwikkeling.

Kinderen met hGH-deficiëntie moeten dezelfde cognitieve vaardigheden hebben als hun leeftijdsgenoten, en hoeven zich geen zorgen te maken over taalontwikkeling of sociale vaardigheden, omdat dit kwesties zijn die los staan ​​van fysieke groei en ontwikkeling.

Als u zich zorgen maakt over de ontwikkeling van uw kind, en meer specifiek of u misschien geen hGH heeft, moet u ook letten op deze andere symptomen, die vaak voorkomen bij kinderen met lage groeihormoonspiegels (2):

 • Vertraagde puberteit
 • Uitstekend voorhoofd
 • Verhoogd gezichts- en buikvet
 • Lijkt veel jonger dan leeftijdsgenoten, vooral op het gezicht
 • Langzame haargroei

De symptomen van HGH-tekort bij volwassenen zijn echter heel verschillend.

Als u zich zorgen maakt over uw hormoonspiegels, zijn de tekenen waar u op moet letten (3):

 • Haaruitval
 • depressie
 • Seksuele disfunctie, waaronder een laag libido, erectiestoornissen en vaginale droogheid
 • Verlies van spiermassa of kracht
 • Kan me niet concentreren
 • Hoge serumtriglyceriden, vooral lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid
 • Geheugenverlies
 • Overmatig droge huid
 • vermoeidheid
 • Gevoeligheid voor temperatuurveranderingen
 • Onverklaarbare gewichtstoename, vooral in het midden
 • Insuline-resistentie

Als u deze symptomen tegelijkertijd ervaart of denkt dat uw hGH-waarden zijn afgenomen, bespreek dan uw risicofactoren en mogelijke behandelingsopties met uw arts.

 

Gezondheidsvoordelen van HGH

De gezondheidsvoordelen van menselijk groeihormoon zijn onder meer het ondersteunen van systemisch herstel, het vertragen van het verouderingsproces en als adjuvante behandeling voor specifieke ziekten van alle leeftijden.

De volgende voordelen zijn de meest bekende voordelen in de wetenschappelijke literatuur.

 

Verbeter uw spierkracht en kwaliteit

Menselijk groeihormoon kan de synthese van collageen in het bewegingsapparaat stimuleren.

Collageen kan zorgen voor extra kracht en uithoudingsvermogen in spieren en pezen, vooral tijdens lichamelijke inspanning.

Voor degenen die fysiek zwak zijn, is aangetoond dat het verhogen van het niveau van dit regulerende hormoon door middel van langdurige vervangingstherapie de spierkracht normaliseert, de lichaamssamenstelling verbetert, het uithoudingsvermogen verhoogt en de thermoregulatie verbetert tijdens fysieke activiteit (4).

Dit voordeel is de belangrijkste reden waarom hGH zo populair is bij atleten, en helaas waarom het wordt misbruikt door professionele spelers.

 

Bouw sterkere botten

Menselijk groeihormoon wordt vrijgegeven volgens signalen van de hypofyse en is nodig voor de groei van botten en spieren, vooral tijdens de puberteit.

Groeihormoon is ook verantwoordelijk voor het stimuleren van de productie van insuline-achtige groeifactor IGF-1 in de lever.

IGF-1, ook bekend als somatostatine C, heeft een structuur die lijkt op insuline en speelt ook een vitale rol bij de ontwikkeling van kinderen (5).

Met de leeftijd vertraagt ​​de productie van HGH.

Deze vertraging zorgt ervoor dat de cellen in de botten degenereren omdat ze niet langer regenereren of worden vervangen.

Met de juiste niveaus van hGH en IGF-1 kan uw lichaam de juiste hoeveelheid botvormende en regenererende cellen produceren, waardoor de algehele botkwaliteit toeneemt en botten sterker worden in de komende jaren.

 

Geneest fracturen sneller

Er zijn verschillende processen nodig om uw lichaam goed te laten functioneren om de gebroken botten goed te laten genezen.

Naast de regulering van mineralen en het metabolisme van botcellen, moet u ook hormonen en groeifactoren in evenwicht brengen om fracturen te herstellen.

Menselijk groeihormoon kan de botregeneratie na fracturen ondersteunen, waardoor het erg nuttig is bij herstel van een blessure.

IGF-1 helpt ook bij het bevorderen van botgenezing.

Bij dierproeven kan injectie van groeihormoon op de beschadigde plaats de genezing van fracturen verbeteren.

De resultaten tonen aan dat in vergelijking met algemene injectie met groeihormoon het injectie-effect op de plaats van de verwonding beter is, wat aangeeft dat groeihormoon mogelijk directer op de plaats van de verwonding moet worden aangebracht om genezing te bevorderen (6).

Naast het repareren van breuken is menselijk groeihormoon ook nodig om de cellen en weefsels in spieren, pezen, ligamenten en botten te herstellen die nodig zijn voor normale slijtage.

Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid geproduceerde HGH af en lopen veel mensen meer verwondingen op door kleine scheuren en verstuikingen, en wordt de genezingssnelheid langzamer.

Na enkele maanden groeihormoonsupplementen te hebben ontvangen, zagen deelnemers aan één onderzoek verminderde schade en snellere genezing van beschadigd weefsel (7).

 

Verminder seksuele disfunctie

Recente studies hebben aangetoond dat er een sterk verband bestaat tussen de mannelijke voortplantingsfunctie en groeihormoonspiegels.

Mensen met een hGH-tekort zijn vatbaarder voor erectiestoornissen, verminderd libido en andere seksuele disfuncties.

Bewijs van Duitse onderzoekers suggereert dat erectie van de penis kan worden veroorzaakt door het vrijkomen van groeihormoon, dat de gladde spieren van de penis stimuleert (8).

In de toekomst kunnen verhoogde HGH-niveaus worden gebruikt om erectiestoornissen te behandelen die worden veroorzaakt door fysiologische oorzaken.

 

Verbeter uw gewichtsverlies

Zwaarlijvige mensen kunnen op veel manieren profiteren van HGH-suppletie.

Ten eerste kan groeihormoon de afbraak van lipiden in het bloed verbeteren.

Dit kan de serumcholesterol- en triglycerideniveaus verlagen en een beter groeihormoon produceren.

Het verminderen van deze stoffen heeft een positief effect op uw hart, omdat het verlagen van de bloedlipideniveaus ook de gezondheid van het hart kan verbeteren.

HGH kan ook mensen met overgewicht helpen af ​​te vallen.

In vergelijking met de placebobehandeling verloor één studie van met hGH behandelde deelnemers meer dan het dubbele en de helft van hun gewicht (9).

Groeihormoon heeft de grootste invloed op visceraal vetweefsel, het vet dat zich ophoopt in de buik en buik.

Overtollig vet is ook een risicofactor voor hartaandoeningen.

HGH kan ook helpen de spiermassa te vergroten, wat helpt bij het bevorderen van gewichtsverlies.

Degenen in de onderzoeksgroep die een caloriearm dieet volgden, ervoeren versneld vetverlies, meer spiergroei, verbeterde secretie van groeihormoon en gewichtsverlies.

Toekomstig onderzoek kan het gebruik van hGH in de afslanktherapie voor obesitas ondersteunen.

 

Gezondheidsproblemen verminderen die verband houden met obesitas

Degenen met overgewicht of obesitas ervaren vaak ernstige gezondheidscomplicaties die verband houden met hun gewicht.

Insulineresistentie komt veel voor bij mensen met overgewicht en groeihormoontherapie heeft een positief effect op de insulinegevoeligheid.

Weerstand tegen insuline is een voorloper van diabetes, dus verhoogde gevoeligheid voor dit hormoon is een uitstekende bijwerking van verhoogde HGH-waarden.

Onderzoekers hebben ontdekt dat naast het verminderen van buikvet, zwaarlijvige mensen die een hGH-behandeling krijgen, ook een lagere bloeddruk hebben (10).

Bovendien neemt uw productie en gevoeligheid voor groeihormoon en IGF-1 toe als u afvallen.

Als u afvalt, kunt u de regulerende hormonen effectiever gebruiken.

 

Verbeter uw humeur en cognitieve functie

Voor volwassenen met groeihormoondeficiëntie kan hGH-behandeling ook uw humeur, mentale gezondheid en zelfs uw cognitieve functie verbeteren.

Deelnemers aan een onderzoek ontdekten dat aandacht, geheugen en gemoedstoestand verbeterden na suppletie (11).

Daarom kan het door verder onderzoek een nuttige therapie worden voor degenen die cognitieve achteruitgang of emotionele stoornissen ervaren.

 

Verminder uw risico op hart- en vaatziekten

Het handhaven van de juiste niveaus van groeihormoon kan uw hart ook langer laten leven.

De onderzoekers wezen erop dat degenen die vitaminen missen, meer kans hebben om verschillende risicofactoren voor hart- en vaatziekten te vertonen.

Deze omvatten hogere triglycerideniveaus en een verhoogd lichaamsgewicht (12).

Door de hGH-niveaus te reguleren, kunt u het risico op hart- en vaatziekten verminderen en de algehele gezondheid van het hart verbeteren.

 

Natuurlijke manieren om HGH te verhogen

Hoewel het nemen van hGH-supplementen strikt wordt gecontroleerd door artsen, kunnen ze groeihormoontherapie voorschrijven om specifieke ziekten te behandelen, maar u kunt de natuurlijke productie van het lichaam op veel manieren verbeteren.

De volgende strategieën kunnen uw productie van groeihormoon verhogen en u de positieve gezondheidsvoordelen bieden die we beschrijven.

 

Doe meer intensieve oefeningen

De secretie van uw groeihormoon wordt gereguleerd door een complex proces waarbij tijdens het sporten andere regulerende chemicaliën in het lichaam vrijkomen.

De rol van groeihormoon is immers om spieren te herstellen, wat alleen kan gebeuren na krachtig gebruik.

Krachtige lichaamsbeweging, inclusief gewichtdragende en intensieve oefeningen, kan uw lichaam aanmoedigen om meer groeihormoon te produceren.

Door ten minste 10 minuten te trainen met de intensiteit van de afgifte van melkzuur in de triggerspieren, kan de afscheiding van HGH worden gemaximaliseerd (13).

Intervaltraining met hoge intensiteit, ook wel HIIT genoemd, is een combinatie van dit soort belastings- en duuroefeningen, waardoor het een goede keuze is om de HGH-niveaus te helpen verhogen.

Regelmatige lichaamsbeweging zal naast hogere niveaus van groeihormoon vele andere gezondheidsvoordelen opleveren.

 

Lach vaak

Als je lacht, maakt je lichaam van nature endorfine en groeihormoon aan.

In een onderzoek naar reacties op het bekijken van grappige video’s, merkten onderzoekers op dat deelnemers die een paar minuten lachten, verhoogde HGH-waarden hadden (14).

Alles wat u aan het lachen maakt, kan uw humeur verbeteren, uw humeur opfrissen en de productie van HGH verhogen.

 

slaap zacht

Mensen met slaapstoornissen of schema’s die de normale slaapcyclus verstoren, hebben meer kans op een tekort aan groeihormoon.

Als u slaapt, is uw pulserende afscheiding van groeihormoon op zijn hoogtepunt.

De meeste secreties vinden plaats nadat u in slaap bent gevallen, maar het niveau blijft de hele nacht stijgen.

Slaapgebrek kan ook de functie van uw hypothalamus en hypofyse veranderen, wat van invloed kan zijn op uw niveaus van verschillende hormonen en hun afgiftetijd (15).

Wanneer je je slaap berooft, worden de signalen van hormonen geblokkeerd, wat veel stofwisselingsprocessen beïnvloedt.

Het duurt enige tijd om de slaapcyclus na het slapen te herstellen en de hormoonspiegels te normaliseren.

Als u langer dan 24 uur wakker blijft, wordt de productie van groeihormoon sterk verminderd.

De volgende dag, zelfs nadat u eindelijk in slaap bent gevallen, zult u veel minder dan normale omstandigheden ervaren.

Daarom is een goede nachtrust essentieel voor het handhaven van de juiste hormoonspiegels en het bevorderen van de algehele gezondheid.

Zonder slaap zal uw lichaam zichzelf niet kunnen herstellen en verjongen, noch kan het de vele processen reguleren die u een gezond persoon maken.

 

Lever detox

Wanneer groeihormoon de lever stimuleert, produceert het IGF-1.

IGF-1 stuurt signalen naar het lichaam om cellen te regenereren en is ook verantwoordelijk voor het leveren van energie en celgroei voor spieren en andere weefsels.

Daarom is de lever de poortwachter van hGH-niveaus.

Ontwikkel gezonde eetgewoonten en verminder de inname van alcohol en andere gifstoffen die door andere organen moeten worden gefilterd om de lever gezond te houden.

Indien nodig kunt u ook leverreiniger gebruiken om te ontgiften.

 

Verander het dieet

Het verhogen van de vitamine C-inname kan ook een positief effect hebben op de menselijke groeihormoonspiegels.

Vitamine C ondersteunt uw immuunsysteem en is een krachtige antioxidant die ontstekingen kan verminderen en kan helpen bij het reguleren van hormoonspiegels in het lichaam.

Degenen die vitamine C missen, hebben meer kans op een tekort aan hGH.

 

Supplementen nemen

Als u de voedingsstoffen die u nodig heeft niet uit uw dieet kunt halen, of als u de HGH-waarden wilt verhogen om een ​​beter fysiek uithoudingsvermogen en betere prestaties te bevorderen, dan kunnen verschillende belangrijke supplementen u helpen de hGH-productie van uw lichaam op natuurlijke wijze te verhogen.

Het eerste supplement dat u moet overwegen, is L-glutamine.

Deze voedingsstof kan de prestaties verbeteren door de glycogeenopslag in spieren te vergroten en de juiste pH-balans in de spieren te behouden.

Willekeurige onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die l-glutamine gebruiken, meer spierkracht krijgen na gestructureerde training dan mensen die geen supplementen gebruiken.

Deze deelnemers vonden ook hogere niveaus van testosteron, groeihormoon en IGF-1 bij het nemen van supplementen (16).

Een ander nuttig supplement om uw HGH-waarden te verbeteren, is l-arginine.

Alleen al het nemen van dit supplement zonder andere tussenkomst kan uw HGH aanzienlijk verhogen, maar in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging kan de werkzaamheid tot 5 keer worden verhoogd (17).

Ten slotte kunt u ook alfa-glycerofosfocholine proberen, ook wel bekend als A-GPC.

Van supplementen is aangetoond dat ze de groeihormoonspiegels verhogen bij mensen die het gebruiken in combinatie met lichaamsbeweging (18).

 

ten slotte

Suppletie met menselijk groeihormoon heeft bijwerkingen, wat een van de redenen is waarom het zo strikt wordt gecontroleerd in de Verenigde Staten.

Het gebruik van hGH kan botveranderingen en zwelling van tenen en vingers veroorzaken.

Te veel hGH kan interne orgaanvergroting en andere problemen veroorzaken die kunnen leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties en zelfs de dood (19).

Degenen die grote hoeveelheden menselijk groeihormoon consumeren, ervaren vaak pijn, spierzwakte of tintelingen in de spieren.

Zwelling van het gezicht, handen en voeten is ook een vaak voorkomende bijwerking.

Meestal duren deze symptomen slechts korte tijd en verdwijnen ze meestal als de dosis wordt verlaagd.

Degenen die hGH misbruiken, kunnen enkele mogelijke bijwerkingen op de lange termijn opmerken, die zelfs permanent kunnen verdwijnen.

Eiwitsynthese veroorzaakt door hGH-overbelasting kan bestaan ​​uit verdikking en verdikking van de huid, hoge bloedsuikerspiegel, hoge bloedlipiden en zelfs hartveranderingen.

Deze effecten zijn de reden waarom suppletie met hGH strikt wordt gecontroleerd, omdat ze de dood kunnen veroorzaken van mensen die hormonen misbruiken.

Menselijk groeihormoon is verantwoordelijk voor de groei, het herstel en de regeneratie van menselijke spieren en botten.

Hoewel we in de kindertijd en adolescentie hoge niveaus van hormonen hebben, hebben we op volwassen leeftijd nog steeds gezonde niveaus nodig om ons lichaam goed te laten werken.

Als u een tekort aan menselijk groeihormoon heeft, zult u na verloop van tijd merken dat uw gewicht, haaruitval, spierweefsel en / of kracht afnemen, en zelfs cognitieve en emotionele veranderingen.

Als u de hGH-productie in het lichaam op natuurlijke wijze wilt verhogen, moet u beter slapen, voor uw lever zorgen, regelmatig sporten, lachen en als u de spiermassa wilt vergroten, moet u supplementen nemen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *