7 meest voorkomende trainingsfouten

Het is bekend dat sporten de kans op hartaanvallen, kanker en depressie verkleint.

Daarnaast helpt het je ook om je lichamelijk en geestelijk beter te voelen.

Onnodig te zeggen dat elke vorm van lichamelijke activiteit, dat wil zeggen sporten, veel voordelen heeft in vergelijking met de nadelen en eventuele valkuilen.

Het is echter aan jou hoe je trainingssessie eruit komt te zien.

Hoewel er zelfs ervaren fitnesscoaches zijn die geneigd zijn enkele basisfouten te maken, zijn beginners degenen die hulp en advies nodig hebben.

Net als in de routine van het dagelijks leven, is het moeilijk om gewoonten te elimineren die al wortel hebben geschoten.

Daarom moet u instructies krijgen over hoe u uw trainingssessies op de best mogelijke manier kunt definiëren.

Als u alleen traint zonder de hulp van een fitnesstrainer of instructeur, zorg er dan voor dat u enkele van de meest voorkomende fouten kent die mensen maken.

Dit voorkomt dat u deze fouten herhaalt, waardoor uw trainingssessies worden verbeterd en meer vooruitgang wordt geboekt.

In dit artikel laat ik je kennismaken met de  7 meest voorkomende trainingsfouten  .

 

 

 

Fout # 1: je training niet definiëren

 

Hoe vaak heb je mensen gezien die, wanneer ze zich omkleden, naar de bankdrukken gingen, zware gewichten aantrokken en op tijd begonnen op te staan?

Aan de andere kant ben je waarschijnlijk getuige geweest van mensen die opwarmen vermijden omdat ze het tijdrovend en ondoelmatig vinden voor spiergroei.

Wat je doelen ook zijn, elke trainingssessie moet 3 fasen bevatten: de opwarmfase, de hoofdfase en de rekfase.

De meest voorkomende reden voor mensen om te gaan sporten is omdat ze hun fysieke uiterlijk willen verbeteren   .

Gezondheid en alle andere voordelen komen op de tweede plaats.

Daarom concentreren mensen zich vaak op het doen van alleen het hoofdgedeelte, waarbij ze pre- en post-workout-oefeningen negeren, in de overtuiging dat opwarmen en strekken niet nuttig zijn in termen van fysieke en spieropbouw.

 

 

 

Fout # 2: de hitte overslaan

 

Opwarmactiviteit bereidt ons zenuwstelsel voor op naderende fysieke stress.

Het voorkomt ook een overgeslagen hartslag en vroegtijdige vermoeidheid.

Bovendien is de opwarmfase het meest nodig bij het doen van HIIT-oefeningen (intervaltraining met hoge intensiteit), zoals hardlopen of Crossfit.

Dat wil zeggen, als je 10 rondes van sprints van 50 m hebt gelopen en niet fysiek bent voorbereid, dat wil zeggen warm, is er een grote kans op verrekkingen, verstuikingen en andere spierblessures.

Aan de andere kant, zelfs als u matig intensief traint, zorgt de warming-up ervoor dat uw bloed sneller door uw lichaam stroomt, waardoor uw spieren gemakkelijker kunnen pompen.

Afgezien van uw trainingsroutine, moet u altijd uw hele lichaam opwarmen.

Vijf tot tien herhalingen is alles wat je nodig hebt.

Begin met je hoofd met je nek te draaien en beweeg dan geleidelijk langs je lichaam door je schouders op te halen, je armen te draaien, je romp te draaien en te hurken.

Opwarmingsoefeningen kunnen echter variëren, afhankelijk van uw trainingsroutine.

Laten we zeggen dat je een turnster bent.

Waar u op moet letten, zijn uw gewrichten.

Zorg ervoor dat u mobiliteitsoefeningen uitvoert die het bewegingsbereik van de gewrichten vergroten en ze voorbereiden op training.

 

 

 

Fout # 3: onjuiste vorm

 

Je hebt waarschijnlijk veel mensen betrapt die klaagden over lage rugpijn na deadlift of gewrichtspijn na het springen in de box.

Maar men gelooft dat als je pijn voelt na een training, het spierpijn moet zijn en het moet een goede zaak zijn.

U moet echter een duidelijk onderscheid maken tussen gewrichtspijn en spierpijn.

De eerste brengt het vermogen van uw lichaam om naar behoren te functioneren in gevaar, terwijl het risico op letsel toeneemt.

Verkeerd uitgevoerd, kan elke oefening letsel veroorzaken.

Dat gezegd hebbende, zelfs als je mensen op de verkeerde manier en zonder gevolgen ziet werken, zullen er nog meer in het verschiet zijn, want de verkeerde manier heeft niet altijd invloed op ons lichaam van vandaag.

Als uw training u niet de gewenste resultaten geeft, is een slechte vorm de schuld.

Natuurlijk zul je een aantal resultaten krijgen, maar je zult waarschijnlijk teleurgesteld zijn, omdat ze slecht zullen zijn.

Zorg er dus voor dat u, voordat u met een van uw trainingsroutines begint, enige begeleiding krijgt voor het correct uitvoeren van elke oefening.

Het is de kwaliteit van uw training die uw vooruitgang het meest beïnvloedt, meer dan de kwantiteit.

Daarom, als u de kwaliteit van uw trainingsroutine wilt verbeteren, moet u tijdens elke oefening die u uitvoert mentaal gefocust zijn.

Onverschillig handelen is de weg naar nergens, omdat je resultaten afnemen en de kans op blessures toeneemt.

 

 

 

Fout # 4: dezelfde oefeningen behouden

 

Verveelt je training je en is het niet uitdagender?

Zie je de resultaten niet en begint het je moe en pijnlijker te maken?

Dit zijn slechts een paar symptomen dat het tijd is om uw trainingsroutine en plan te veranderen.

Onnodig te zeggen dat het opbouwen van een trainingsroutine uw zelfvertrouwen zal vergroten, wat uiteindelijk tot betere resultaten zal leiden   .

Het herhalen van uw trainingsroutine en het regelmatig uitvoeren van dezelfde bewegingspatronen zal echter schadelijk zijn voor uw doelen.

De reden hiervoor is dat ons lichaam de minste hoeveelheid energie verbruikt en gewend raakt aan de bewegingspatronen, wat resulteert in verminderde calorieverbranding en spieropbouw.

Er zijn talloze manieren om uw trainingsroutine te veranderen.

Het is niet alleen de selectie van oefeningen die u kunt wijzigen.

Houd rekening met het aantal sets per oefening, het aantal herhalingen per set of de volgorde van de oefeningen.

Als u bijvoorbeeld een hardloper bent, wijzigt u uw route door de afstand of snelheid te vergroten of te verkleinen.

Op die manier zal je lichaam zich moeten aanpassen aan de nieuwe omstandigheden die je hebt ingesteld, waardoor het meer calorieën verbrandt.

Aan de andere kant, als je in een sportschool bent, wil je misschien stoppen met bankdrukken op je schouders met de machine van de smid.

Als u het alleen vervangt met dumbbell-shoulderpress-oefeningen, heeft dit een enorme invloed op uw lichaam.

 

 

 

Fout # 5: focussen op een enkel deel van het lichaam

 

Je lichaam is een complexe machine, een compositie van symmetrie, functionerend op verschillende niveaus die gemengd en onafscheidelijk zijn.

Binnen deze niveaus, zijn er sub-levels, in dit geval, de   neurofysiologische en  gespierde systeem  .

Als u zich op slechts één niveau concentreert, raakt uw hele lichaam uit balans. Als u zich daarom concentreert op de groei van een individuele spier, het isoleren van de spieren en het uitsluiten van anderen, zal het evenwicht van uw lichaam verminderen, de zwakheden toenemen en u verhinderen  het gewenste figuur te bereiken  .

Door het lichaam gefocust te houden op enkele gebieden, neemt ook het risico op letsel toe.

Wanneer mensen zich concentreren op een bepaald deel van het lichaam of de spier, komt dat meestal omdat dit het deel is dat ze in de spiegel kunnen zien.

Voor mannen is het meestal een combinatie van borstoefeningen, bicepskrullen en knie-extensies; bij vrouwen draait het allemaal om de binnen- en buitenkant van de dijen, buik en achterkant van de armen.

Zelfs als het maar stereotypen zijn, is het niet ver van de waarheid.

Oefeningen met hoge intensiteit zijn in dit geval de probleemoplosser.

Deze oefeningen helpen uw lichaam om overal spierdefinitie te creëren.

Oefeningen met hoge intensiteit rekruteren alle soorten spiervezels: langzame spiervezels, tussenliggende vezels en snelle spiervezels.

Door alle drie deze soorten vezels te rekruteren, wordt uw lichaam effectiever en ziet het er beter uit.

Daarnaast is centrale stabiliteit (ruggengraatstabiliteit) erg belangrijk omdat het je de kracht geeft waarmee je trainingsoefeningen kunt uitvoeren zonder risico op blessures.

De stabiliteit van de kern voorkomt rugblessures en andere perifere blessures. Een van de beste oefeningen voor rompstabiliteit is een board.

 

 

 

Fout # 6: overtraining

 

Voordat u een zware oefening gaat doen, moet u de grenzen van uw lichaam herkennen.

Op de lange termijn doet overtraining meer kwaad dan goed.

Het is een algemene overtuiging dat als je harder slaat dan het zware strijkijzer in de sportschool of een langere afstand rent dan gepland, de resultaten beter zullen zijn, omdat je je best hebt gedaan.

Dit is echter voornamelijk  een onjuiste overtuiging  . Wat de cruciale fout is die mensen maken als ze overtrainen, is dat ze het lichaam niet genoeg rust geven.

Het is belangrijk dat uw lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen van  fysieke stress  .

Er zijn twee niveaus die u moet herkennen als u erover nadenkt om uw lichaam voldoende rust te geven.

Het eerste niveau is de hersteltijd van uw trainingssessies.

Dit houdt water vast, vooral in het geval van intensieve trainingsoefeningen, omdat intensieve trainingen snel bewegende vezels animeren (zoals vermeld in het vorige deel van dit artikel), waar deze vezels 48 uur nodig hebben om te genezen en volledig te herstellen.

Rekening houdend met de hersteltijd van de snelle spiertrekkingen, is het duidelijk dat u niet meer dan drie intensieve oefeningen per week moet doen.

Als u dat doet, zult u zeker de symptomen van overtraining ervaren, die we in de volgende sectie zullen noemen.

Aan de andere kant is de hersteltijd tussen sets en herhalingen ook een belangrijke factor.

Als je een spier heel hard pusht met een hoge set, herhalingen en gewichtsoefeningen, is de kans groot dat de spier last zal hebben van overtraining.

Om dit scenario te vermijden, probeert u uw lichaam aan te passen aan krachtige maar veilige trainingssessies voor uw spieren, waarbij u geleidelijk de intensiteit verhoogt en de frequentie verlaagt om het evenwicht te behouden.

De meest voorkomende symptomen tijdens het trainen zijn:

  1. Trainen maakt je uitgeput
  2. Voel je je slaapgebrek?
  3. Je hebt “zware” benen
  4. U voelt zich moe van de adrenaline
  5. U krijgt gemakkelijk een ziekte

 

 

 

Fout # 7: rekken overslaan

 

Het maakt niet uit welke trainingsroutine u doet, of het nu gaat om aerobics, gymnastiek of gewichtheffen, het is essentieel dat u zich strekt na elke training.

Bovendien brengen de meeste mannen de hele dag veel tijd zittend door.

Deze lichaamshouding leidt tot enkele structurele veranderingen die schadelijk zijn voor het lichaam.

Stijve heupbuigers, stijve borstspieren en stijve cervicale extensoren (de nekspieren) zijn slechts enkele van de symptomen van een gebrek aan rekoefeningen.

Kortom, stretchen helpt je om je houding te corrigeren.

Terwijl warming-up meestal een routine vóór de training is, is stretchen een routine na de training.

Het is bekend dat rekoefeningen gespannen gewrichten en spieren ontspannen, de flexibiliteit en de  toevoer van  bloed en  voedingsstoffen  naar de spieren vergroten, waardoor spierpijn wordt verminderd en de kans op blessures wordt verkleind.

Er wordt echter aangenomen dat pijn onvermijdelijk is bij rekoefeningen.

Dit is verkeerd, want het negeren van de pijn betekent dat je negeert wat je lichaam je vertelt.

Je moet altijd naar je lichaam luisteren.

Ja, strekken veroorzaakt pijn, maar overdreven agressief en krachtig strekken maakt de situatie eerder erger dan beter.

Probeer ook niet te haasten met rekoefeningen.

Zorg ervoor dat je ze allemaal zorgvuldig doet, waarbij je bij elke herhaling een beetje verder probeert te gaan.

Wanneer u pijn begint te krijgen en overmatig rekken, is dit een indicatie dat u onmiddellijk moet stoppen met pushen tot het uiterste.

Vergeet niet te ademen.

Je adem inhouden tijdens het strekken trekt je spieren echt samen.

Diepe ademhaling zorgt voor ontspanning van de spieren, vooral wanneer u uitademt, waardoor u spanning loslaat.

 

 

 

Conclusie

 

Ik betoogde aan het begin van dit artikel dat training erg nuttig is voor lichaam, geest en lichaam.

Ieder mens kan zelfstandig werken; het vereist echter een zekere mate van zelfstudie of professionele hulp.

Als u geen personal trainer kunt hebben, kunnen artikelen als deze u helpen vertrouwd te raken met uw mogelijke beginnersfouten.

Aangezien je niet elke dag traint (we hebben al vermeld waarom 7 oefeningen per week verkeerd zijn), moet je die tijd tijdens je rustdagen besteden om je trainingssessies naar een hoger niveau te tillen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *