Is verzadigd vet goed of slecht?

Van de nieuwste voedingstrends tot eenvoudige dingen die ooit als heel gezond voor ons werden beschouwd, er zijn nu niet veel dingen.

In dit korte artikel zullen we een van de nieuwste informatiebronnen bestuderen die onlangs golven heeft gemaakt in een gezonde leefwereld: zijn verzadigde vetten echt goed voor ons?

Lees verder om alle details te leren en kijk of alles wat u denkt te weten over verzadigd vet, echt verkeerd is.

 

De geschiedenis van verzadigd vet

Gedurende de twintigste eeuw overspoelde de toestroom van vetvrije diëten het land.

Dit leidt ertoe dat mensen ontdekken dat dikke mensen echt geen slechteriken zijn.

Het woord vet is zo verschrikkelijk dat veel mensen zich beter voelen als ze van hun leven afkomen.

Dit doet echter meer kwaad dan goed.

Omdat veel van de voedingsmiddelen die we tijdens deze periode begonnen te eten, niet het door het lichaam vereiste vet bevatten, begonnen we de inname van deze voedingsmiddelen te verdubbelen en te verdrievoudigen om ons tevreden te voelen.

Over het algemeen leidt dit tot een enorme toename van overtollig suiker, zetmeel en calorieën, wat uiteindelijk het gewicht verhoogt dat we proberen te verliezen!

De simpele en simpele vetarme dieet-rage van de jaren 80 en 90 was volledig contraproductief voor ons.

Tegenwoordig lijkt het voedingsadvies dat we krijgen alle gedachten weg te nemen dat vetten schadelijk voor u zijn, en het begint te begrijpen welk vet het beste is voor uw lichaam.

We hebben ons gerealiseerd dat vet niet langer de vijand is, maar we hebben vet nodig!

Maar we moeten ook weten dat we deze niet allemaal nodig hebben, en we moeten gematigd zijn.

Vanuit algemeen oogpunt wordt ons verteld dat de beste vetten voor het menselijk lichaam onverzadigde vetten zijn. Het is ook te vinden in 3, zoals verse olie. Noten zoals zalm en walnoten; het tweede type vet is enkelvoudig onverzadigd vet (MUFA), dat wordt aangetroffen in voedingsmiddelen zoals avocado- en olijfolie, pindaolie en saffloerolie.

Beide soorten vet zijn erg nuttig bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het cholesterolgehalte en het algehele risico op hartaandoeningen.

Het dateert uit de jaren vijftig en ons werd verteld om verzadigd vet te elimineren.

Verzadigd vet komt voor in zuivelproducten, vlees en zelfs bepaalde plantaardige voedingsmiddelen.We worden gewaarschuwd dat het eten van verzadigd vet ons risico op hoog cholesterol, beroerte en hartaandoeningen verhoogt.

Maar nieuw onderzoek toont eigenlijk aan dat deze verzadigde vetten misschien niet de boosdoener zijn!

 

 

Is het echt zo erg?

Na jaren van beweringen dat verzadigd vet buitengewoon schadelijk is voor de menselijke gezondheid, was de medische gemeenschap geschokt. Op dat moment maakte een studie die in 2010 werd gepubliceerd door het American Journal of Clinical Nutrition duidelijk dat de studie gewoon niet kon bewijzen Elke directe link tussen verzadigd vet en beroerte of hartaandoeningen.

Interessant genoeg is dit niet eens de eerste keer dat verzadigd vet minder slecht blijkt te zijn dan gedacht.

Een ander onderzoek dat in 2010 werd uitgevoerd, inclusief alle 21 onderzoeken en tot 350.000 deelnemers, ondersteunde dezelfde hypothese dat er geen duidelijke en directe link is om verzadigd vet de schuld te geven van hartgezondheidsproblemen.

Deze onderzoeken weerleggen in feite de “dieet-harthypothese” die al decennia lang wordt beweerd dat verzadigd vet in de voeding schadelijk is voor je hart.

Het nadeel van dit onderzoek is dat het vooral gebaseerd is op kortlopende testen en dierstudies die het cholesterolgehalte analyseren, zonder het risico op een hartinfarct te observeren.

Er is echt geen nauwkeurige gecontroleerde test die echt kan bepalen of verzadigd vet daadwerkelijk doet wat het onderzoek beweert: een hoge bloedsuikerspiegel en cholesterol, beroerte en een hartaanval veroorzaken.

 

cholesterol

Als we echt willen begrijpen hoe vet ons lichaam beïnvloedt, moeten we eerst cholesterol goed onder de knie hebben.

Cholesterol wordt continu door het bloed getransporteerd via een drager die is samengesteld uit eiwitten die eiwitten en vetten worden genoemd (meestal lipiden genoemd).

Er zijn twee vormen van deze lipoproteïnen die tot taak hebben om cholesterol en ons lichaam te vervoeren (cellen 1, 2, 3, 4).

De eerste is lipoproteïne met lage dichtheid, LDL genaamd, en de andere is lipoproteïne met hoge dichtheid, HDL genaamd.

 

Lipoproteïne met lage dichtheid

LDL wordt beschouwd als “slecht” cholesterol. LDL kan vetophoping in de slagaders veroorzaken (ook bekend als atherosclerose).

De opeenhoping van deze plaques vernauwt op zijn beurt uw slagaders, wat het risico op een beroerte, een hartaanval en zelfs perifere arteriële ziekte, veroorzaakt door de vernauwing van de interne beenslagaders, aanzienlijk verhoogt.

 

Lipoproteïne met hoge dichtheid

HDL wordt “goed” cholesterol genoemd.

HDL is in feite een aaseter omdat het LDL-cholesterol uit de slagaders kan transporteren en naar de lever kan terugkeren.

Zodra het uw lever raakt, wordt het afgebroken en kan het met succes door uw lichaam gaan.

Als uw HDL-waarden gezond zijn, kunt u uw lichaam eigenlijk beter beschermen tegen het risico op een beroerte en een hartaanval.

Hoewel niet is aangetoond dat HDL LDL volledig kan elimineren, kan het uw risico op het ontwikkelen van enkele van de bovengenoemde gezondheidsproblemen aanzienlijk verminderen.

 

Glycerol tricarbonzuur esters

Het meest voorkomende type vet in uw lichaam zijn triglyceriden.

Deze voedingsmiddelen slaan de overtollige energie op die uw lichaam nodig heeft en komen rechtstreeks uit uw dieet.

Wanneer uw triglycerideniveau daalt en een hoog LDL- of HDL-cholesterol afneemt, kan het zijn dat uw lichaam vetophopingen op de arteriële wanden begint op te bouwen, waardoor uw kansen om dik te worden groter worden. Beroerte of hartaanval.

Het bepalen van uw cholesterolgehalte is het belangrijkste, zodat u het voedsel dat u eet beter kunt beheren en een beter begrip kunt krijgen van het voedsel dat u wel en niet mag eten om een ​​optimale gezondheid te behouden.

Bij uw plaatselijke zorgverlener kunt u gemakkelijk uw cholesterolgehalte bepalen met een eenvoudige bloedtest. (5)

 

Verschillende vetten

Alle vetten zijn verschillend. Sommige zijn goed voor ons lichaam, sommige zijn goed voor de neutraliteit en andere zijn slecht voor ons (6).

Ondanks dat verzadigde vetten en enkelvoudig onverzadigde vetten absoluut veilig en zelfs gezond voor ons zijn, zijn er steeds meer onderzoeken gaande, maar de situatie van meervoudig onverzadigde vetten is wat ingewikkeld.

Laten we verschillende vetten afbreken om beter te begrijpen hoe ze ons lichaam beïnvloeden, in positieve of negatieve zin:

 

Verzadigde alifatische vetzuren

Van verzadigd vet is bewezen dat het een enorm positief effect heeft op ons lichaam. (7)

Van verzadigd vet is aangetoond dat het cellen in de lever stimuleert om vetcellen te verwerken, waardoor de lever efficiënter kan werken.

Het is ook bewezen dat ze uw witte bloedcellen helpen bij het herkennen en elimineren van bacteriën en virussen die uw lichaam proberen te beschadigen.

Bovendien hebben onderzoeken ook aangetoond dat het eten van verzadigd vet kan helpen de testosteronniveaus van het lichaam te verhogen, wat bijdraagt ​​aan weefselherstel, spierbehoud en verbeterde seksuele functie.

 

Niet verzadigd alifatisch vet

Van meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten is aangetoond dat ze helpen het cholesterolgehalte onder controle te houden, wat het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk kan verminderen, en ook kunnen helpen bij het reguleren van het insulinegehalte en het beheersen van de suikerinname.

Meervoudig onverzadigde vetten voorzien uw lichaam van de broodnodige omega-3 en omega-6-vetzuren.Het zijn vetzuren die diabetes type 2 en aritmie kunnen helpen voorkomen en die ook de bloeddruk kunnen helpen verlagen.

Je lichaam heeft ook dezelfde benzines nodig om een ​​normale hersenfunctie en ontwikkeling te bevorderen.

 

Trans vet

Van alle vetten is transvet het meest ongezonde vet. (8)

Er is opgemerkt dat transvetten HDL kunnen verlagen terwijl ze het LDL-cholesterol verhogen, wat het risico op hartaandoeningen verhoogt.

Inname van transvetten kan ook de ontsteking in het lichaam verhogen, waardoor het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten toeneemt.

 

Wanneer moet u verzadigd vet minimaliseren?

Hoewel de overgrote meerderheid van de uitgevoerde onderzoeken aangeeft dat er geen direct verband is tussen de inname van verzadigd vet en het risico op hartaandoeningen, zijn er zeker mensen die voorzichtigheid moeten betrachten voordat ze te veel eten.

Sommige van deze mensen kunnen personen zijn met een genetische aandoening die familiaire hypercholesterolemie wordt genoemd (9).

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een defect op chromosoom 19, wat in feite betekent dat uw lichaam LDL-cholesterol niet uit het bloed kan verwijderen.

Andere mensen die verzadigd vet zouden moeten vermijden, zijn degenen met een genetische variant genaamd ApoE4.

ApoE4 kan ook het algehele risico op atherosclerose en beroerte verhogen, evenals vasculaire problemen, dementie en cognitieve stoornissen. (10)

Genetica zal zeker doorgaan met het openen van meer manieren van eten om ons persoonlijk ziekterisico te beïnvloeden, maar voorlopig moeten mensen met de bovengenoemde genetische ziekten en mutaties ernaar streven om het verzadigde vet in hun dieet te verminderen.

 

Wat te eten

Als u er zeker van wilt zijn dat u aan al uw voedingsbehoeften aan vitamines, mineralen en natuurlijk vet voldoet, moet u uw voeding zorgvuldig en passend plannen.

Hier zijn enkele van de belangrijkste regels voor gezond eten die u zou moeten nastreven:

 

Totaal eten

Hoe verser je kunt eten, hoe beter je lichaam zal zijn.

Zorg ervoor dat u altijd gezond voedsel vol voedingsstoffen in het lichaam houdt, zoals noten, bonen, volle granen, vis, fruit en groenten, en voorzie ze van brandstof.

Hoe meer vers voedsel u eet, hoe beter uw verzadigd vet zal zijn.

 

Geef niet te veel

Als u een uitgebalanceerd, gezond dieet volgt, moet u altijd alles met mate eten.

Hoewel verzadigde vetten voor jou misschien niet het ergste ter wereld zijn, zijn ze nog steeds niet zo gezond als onverzadigde vetten voor jou.

Je moet toch altijd kiezen voor linzen, bonen, vis en gezondere opties in plaats van rood vlees of koken met een ton boter.

 

Magere zuivelproducten

Magere yoghurt en melk zijn beide uitstekende alternatieven voor volvette zuivelproducten, omdat hun calorieën aanzienlijk worden verminderd ten opzichte van die van hun volvette tegenhangers, en hun vitamine D- en calciumgehalte is ook sterk verminderd.

 

Lees het label

De algemene vuistregel die u moet volgen, is om altijd het etiket te lezen van voedsel dat u overweegt te kopen.

Vermijd altijd voedingsmiddelen die uitspraken bevatten als “onverzadigd vet”, omdat ze vulstoffen kunnen bevatten zoals suiker, geraffineerd meel en natrium.

Je moet er ook voor zorgen dat je alle transvetten en items die “gedeeltelijk gehydrogeneerde olie” bevatten, vermijdt.

Deze kunnen in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen worden aangetroffen en zijn uiterst schadelijk voor uw gezondheid.

 

Let op olie

Als het om oliën gaat, kies dan voor vloeibare plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, saffloerolie, koolzaadolie en olijfolie.

Vloeibare plantaardige olie bevat een mengsel van MUFA en PUFA (uw gezonde vetten, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren).

Hoewel kokosolie en andere vaste oliën gezonde keuzes zijn, is niet bewezen dat ze zo gezond zijn als de keuze van vloeibare plantaardige oliën.

 

Koolhydraten tellen het aantal

U moet altijd voorzichtig zijn met hoeveel koolhydraten u per dag binnenkrijgt, vooral als u probeert af te vallen.

Houd koolhydraten altijd in de gaten Koolhydraten moeten worden verkregen uit volle granen, fruit en groenten, niet uit zwaar bewerkte geraffineerde voedingsmiddelen zoals suiker en koekjes.

 

donkere chocolade

Als je merkt dat je op een redelijk stabiele basis naar snoep snakt, moet je misschien wat donkere chocolade bij de hand maken voor het geval je het nodig hebt.

Ongeveer een ons per dag eten is niet schadelijk voor uw gezondheid. Donkere chocolade is ook rijk aan flavonoïden. Het is bewezen dat deze flavonoïden een antioxidant zijn die de menselijke cellen kunnen helpen beschermen tegen schade.

 

Enkele dingen om te onthouden

Hoewel verzadigd vet voor de meesten van ons gezond is, moet worden benadrukt dat deze voedingsmiddelen van nature rijk moeten zijn aan natuurlijke stoffen en niet kunnen worden verwerkt.

Enkele van de beste bronnen van gezond verzadigd vet die u mogelijk in uw dieet moet opnemen, zijn: natuurlijk gevoed / gefokt vlees, grasgevoerde koemelkproducten, pure chocolade en kokos.

Verzadigd vet is ook erg geschikt om mee te koken.

Omdat ze geen dubbele bindingen hebben, zijn ze zeer goed bestand tegen schade door hitte, en meervoudig onverzadigde vetten oxideren gemakkelijk bij verhitting.

Enkele goede verzadigde vetten die u er misschien bij wilt gebruiken, zijn reuzel, boter en kokosolie.

Dit zijn ook de voorkeursopties voor kookmethodes op hoge temperatuur (zoals gefrituurd voedsel).

Ons lichaam kan zelf geen omega maken, daarom moeten we erop vertrouwen dat het in onze voeding wordt opgenomen om al zijn ongelooflijke voordelen te krijgen. (11)

Er zijn drie verschillende soorten omega 3: EPA (eicosapentaeenzuur), ALA (α-linoleenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur).

De twee belangrijkste zijn EPA en DHA, die beide worden aangetroffen in zeevruchten zoals sardines en zalm.

ALA is te vinden in bepaald plantaardig voedsel (zoals bepaalde zaden en noten), maar ook in hoogwaardige vleesplakken, zoals grasgevoerd rundvlees.

 

ten slotte

Gezondheidsfunctionarissen en onderzoekers hebben ongelooflijk veel tijd en geld besteed aan het proberen om het mogelijke risico van verzadigd vet te koppelen aan de ontwikkeling en aanval van hartaandoeningen.

Met de opkomst van verdere tests en onderzoeksresultaten is alles echter nog duidelijk dat er inderdaad geen afname is in de consumptie van voedingsmiddelen die verzadigd vet bevatten.

Zoals in alle gevallen, moet verzadigd vet echter zeker met mate worden geconsumeerd.

Het feit dat voedingsstoffen in verband kunnen worden gebracht met bepaalde gezondheidsvoordelen, geeft u geen reden om u het groene licht te geven, maar geeft u gewoon overmatig toe, vooral als u een van de bovengenoemde genetische gezondheidsproblemen heeft.

Doe wat onderzoek om erachter te komen wat het beste past bij uw persoonlijke gezondheidsbehoeften, en u zult zeker veel winnen!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *