IBS-symptomen, behandeling en remedies

Wat is IBS?

Als u herhaaldelijk spijsverteringsproblemen heeft, heeft u mogelijk IBS of het prikkelbare darm syndroom.

De symptomen van PDS verschillen van persoon tot persoon Levensstijl en stress kunnen uw problemen verergeren, maar als u lijdt aan deze ongemakkelijke en meestal ongemakkelijke symptomen, kan het helpen om de oorzaken van PDS te begrijpen en hoe u het op natuurlijke wijze kunt behandelen.

Onze gids kan u helpen alles te leren wat u moet weten over de natuurlijke behandeling van IBS.

De ziekte van uw spijsverteringsstelsel kan compleet anders zijn dan die van anderen, maar u kunt allebei IBS hebben.

De ziekte heeft veel symptomen die van persoon tot persoon verschillen.

Als u weet hoe u de tekenen van IBS kunt herkennen, inclusief mogelijke triggers en hoe u deze kunt vermijden, kunt u IBS-symptomen zelf behandelen met natuurlijke remedies.

Lees verder om meer te weten te komen over de oorzaken van IBS en hoe u IBS-symptomen in de toekomst kunt voorkomen.

 

Lees meer over IBS

Prikkelbare darmsyndroom treft meer dan 10% van de mensen wereldwijd.

Deze ziekte wordt gekenmerkt door veel problemen met het spijsverteringsstelsel, maar er is geen enkele oorzaak.

Mensen bij wie de diagnose wordt gesteld, hebben veel symptomen en andere ziekten of gastro-intestinale (GI) problemen kunnen niet worden verklaard.

Omdat IBS een functionele ziekte is, betekent dit dat het verband houdt met hoe uw hersenen en spijsverteringssysteem samenwerken.

Uw hersenen kunnen de manier waarop de spieren van het maagdarmkanaal werken, veranderen en problemen veroorzaken zoals diarree en obstipatie.

Deze verbinding tussen de hersenen en de darmen heeft ook invloed op uw pijnsensatie, en patiënten met IBS ervaren meestal meer buikpijn (1).

Hoewel IBS iedereen kan treffen, lopen sommige mensen een hoger risico om het te ontwikkelen.

Vrouwen hebben twee keer zoveel kans om IBS te ontwikkelen als mannen (2).

Mensen onder de 50 zijn vatbaarder voor deze ziekte (3).

Andere risicofactoren voor het ontwikkelen van IBS zijn onder meer een familiegeschiedenis van IBS, een ernstige infectie hebben die uw maag-darmkanaal aantast of die lijden aan chronische stress, zoals degenen die een kindertrauma of misbruik hebben overleefd.

Mensen met IBS hebben ook zeer waarschijnlijk andere ziekten of aandoeningen.

Voor mensen met IBS zijn de meest voorkomende problemen (4):

 • Chronische ontstekingsziekten zoals fibromyalgie, chronische pijn en chronisch vermoeidheidssyndroom.
 • Psychische stoornissen, zoals depressie, lichamelijke symptomen of angststoornissen.
 • Andere problemen met het spijsverteringsstelsel, zoals gastro-oesofageale reflux of indigestie.

Er is momenteel geen test die IBS definitief kan diagnosticeren, dus het volgen van symptomen en mogelijke triggers is nog steeds een belangrijk diagnostisch hulpmiddel.

Tenzij u gedurende lange tijd meerdere symptomen tegelijkertijd heeft, is het mogelijk dat uw arts IBS niet diagnosticeert.

De twee belangrijkste symptomen waar artsen naar op zoek zijn, zijn veranderingen in de stoelgang en terugkerende pijn of ongemak in de buik.

IBS kan andere symptomen hebben, dus een volledig begrip van de ziekte is essentieel voor een goede behandeling.

 

Symptomen van IBS

IBS wordt gediagnosticeerd nadat u aanhoudende of terugkerende symptomen heeft gedurende ten minste drie maanden (meestal zes maanden).

Hoewel u af en toe maagpijn of problemen met de stoelgang kunt krijgen, zijn chronische en terugkerende problemen meestal tekenen van ernstigere symptomen, zoals IBS.

Iedereen met IBS ervaart verschillende ziektes: sommige mensen ervaren ernstige en aanhoudende symptomen, terwijl anderen slechts af en toe milde symptomen ervaren.

Bij het diagnosticeren van IBS zal uw arts willen weten hoe lang uw symptomen hebben geduurd en hoe vaak u symptomen heeft.

Symptomen van IBS treden meestal minstens drie dagen per maand op, en de meeste mensen laten het vaker zien.

Daarom is elk geval van IBS uniek, wat de diagnose moeilijker maakt.

In feite zijn er drie verschillende vormen van IBS, ingedeeld naar de symptomen die u het vaakst tegenkomt.

Afhankelijk van het type IBS dat u gebruikt, kan uw arts verschillende behandelingen aanbevelen, en elk type natuurlijke therapie kan ook succesvoller zijn dan andere.

De drie soorten IBS zijn gebaseerd op verschillende veranderingen in stoelgang.

 

IBS met obstipatie (IBS-C)

Als u een abnormale stoelgang heeft die meer dan een kwart van de klonten of harde ontlasting omvat, en een kwart van het water of de dunne ontlasting minder is dan IBS-C, wordt u geclassificeerd als verstopte IBS (IBS-C). ).

 

Diarree IBS (IBS-D)

Als uw stoelgang abnormaal meer dan een kwart waterig of los is, en minder dan een kwart bult of hard, wordt u geclassificeerd als IBS-diarree (IBS-D).

 

IBS met gemengde stoelgang (IBS-M)

Zoals u wellicht vermoedt, omvat deze categorie IBS twee soorten stoelgang.

Als meer dan een kwart van de abnormale bewegingen harde / klonterige ontlasting en dunne / waterige ontlasting omvat, heb je meerdere gewoonten.

Naast deze veranderingen in stoelgang omvat IBS vaak andere gastro-intestinale symptomen.

Deze omvatten veranderingen in de consistentie en het uiterlijk van de ontlasting, een opgeblazen gevoel, buikkrampen, pijn of pijn, overmatig gas, zure reflux, misselijkheid en veranderingen in eetlust (6).

IBS-symptomen komen vaak voor.Over het algemeen zullen mensen een paar dagen verlichting voelen als ze een normale stoelgang hebben.

Omdat IBS een chronische ziekte is, onvoorspelbaar en van invloed is op uw kwaliteit van leven, kan het mensen op andere manieren treffen dan gastro-intestinaal ongemak.

Mensen met IBS hebben ook meer kans op depressie of angst, moeite met inslapen, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn, verminderd libido, vaak plassen of problemen met het lichaamsbeeld (7).

 

Oorzaken van IBS

De redenen voor IBS verschillen van persoon tot persoon.

Een manier die u en uw spijsvertering beïnvloedt, kan anderen totaal anders beïnvloeden, dus het is erg belangrijk om uw risicofactoren en triggers te begrijpen om de oorzaak van IBS te achterhalen.

Het diagnosticeren van IBS omvat het uitsluiten van voedselallergieën of -allergieën, spijsverteringsziekten en structurele problemen van het maagdarmkanaal (8).

Als deze allemaal zijn uitgesloten, maar u nog steeds symptomen ervaart, zal het bepalen van de meest effectieve behandelingsstrategie voor de ziekte een proces van vallen en opstaan ​​zijn.

Het huidige begrip van IBS geeft aan dat de onderliggende oorzaken van de ziekte abnormale functies van gastro-intestinale spieren, spijsverteringsenzymen en zenuwcellen omvatten.

Al deze gecombineerd kunnen uw vermogen om voedingsstoffen en vloeistoffen te absorberen, en de stoelgang regelen.

Wanneer deze componenten niet kunnen samenwerken, kunt u op lange termijn problemen tegenkomen.

In bijna alle gevallen leidt deze abnormale functie tot een laaggradige darmontsteking, die symptomen kan veroorzaken (9).

Stress kan IBS-symptomen enorm veroorzaken.

Je hersenen en darmen zijn nauw met elkaar verbonden, als de druk hoog is, worden je darmen prikkelbaar en gaan ze zich abnormaal gedragen.

Uw spijsverteringssysteem produceert ook neurotransmitters, zoals serotonine, die uw humeur ernstig kunnen beïnvloeden.

Aangezien al deze systemen nauw met elkaar verbonden zijn, heeft het effect op het andere systeem als het ene systeem niet goed werkt (10).

Naast stress kunnen ook andere factoren uw IBS-symptomen veroorzaken en een oorzakelijk effect hebben.

Deze omvatten:

 • Familiegeschiedenis van IBS.
 • Allergisch of gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen. De meest voorkomende boosdoener zijn FODMAP-voedingsmiddelen, zoals gluten en zuivelproducten.
 • Langdurige stress door emotioneel trauma of misbruik.
 • Veranderingen in het circadiane ritme of slaapgewoonten.
 • reizen.
 • Hormonale onevenwichtigheden, zoals tijdens zwangerschap, menopauze of menstruatie.

Als u denkt dat u IBS heeft, raadpleeg dan uw arts voordat u uw symptomen zelf probeert te behandelen.

Er zijn andere ziekten met vergelijkbare symptomen die door medische professionals moeten worden behandeld, dus als u aanhoudende of chronische problemen ervaart die vergelijkbaar zijn met IBS, raadpleeg dan geen arts.

Als u naast de bovenstaande symptomen andere symptomen heeft, kunt u bloedarmoede, infectie, schildklieraandoening of een andere medische aandoening hebben.

Symptomen die geen verband houden met IBS zijn onder meer:

 • Bloed in de ontlasting.
 • Onverklaarbare veranderingen in gewicht.
 • koorts.
 • De vermoeidheid duurde enkele maanden.
 • Migraine.
 • Veranderingen in de menstruatiecyclus.
 • Zweet ‘s nachts.

 

IBS en inflammatoire darmziekte?

Inflammatoire darmaandoening is een brede term die wordt gebruikt om spijsverteringsaandoeningen te beschrijven die ernstiger en duidelijker zijn dan IBS.

IBD omvat ziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Dit zijn auto-immuunziekten die een ontsteking van het maagdarmkanaal veroorzaken.

De symptomen van deze ziekten zijn meestal zeer ernstig en kunnen zelfs tot de dood leiden als ze niet worden behandeld.

IBD is veel minder dan IBS en treft gewoonlijk slechts een klein deel van de bevolking, terwijl IBS meer dan 10% van de mensen treft.

Uw arts kan u helpen de diagnose IBD uit te sluiten of te bevestigen De symptomen van deze ziekten beginnen meestal in de kindertijd.

IBD-symptomen kunnen vergelijkbaar zijn met IBS, maar zijn meestal ernstiger. Naast de hierboven genoemde IBS-symptomen, hebben patiënten met IBD ook:

 • verlies gewicht
 • Chronische diarree bloedt soms
 • Buikgevoeligheid of pijn
 • koorts

 

Natuurlijke behandeling voor IBS

U kunt thuis vele strategieën, veranderingen in levensstijl en natuurlijke remedies gebruiken om IBS-symptomen onder controle te houden, episodes te verminderen en ziekten op natuurlijke wijze te behandelen.

Hier zijn onze favoriete natuurlijke remedies voor IBS.

 

Vermijd allergenen die ontstekingen veroorzaken

Ieder van ons reageert anders op verschillende soorten voedsel, dus het kan even duren om het voedsel te vinden dat IBS-symptomen veroorzaakt.

Het is gebleken dat bepaalde voedingsmiddelen eerder IBS-symptomen veroorzaken, en het vermijden of verminderen van deze symptomen kan u enige verlichting geven.

In dit soort voedsel zijn de belangrijkste koolhydraten, FODMAP-voedingsmiddelen genoemd.

De afkorting staat voor fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen.

Deze koolhydraten maken het moeilijker voor je spijsvertering om af te breken en te absorberen, en blijven meestal in je darmen, waardoor gisting en ernstige problemen ontstaan.

FODMAP-voedingsmiddelen zijn misschien moeilijk te vermijden, en u bent mogelijk alleen gevoelig voor sommige, maar niet voor alle (11).

Het elimineren van diëten kan moeilijk zijn en kan enige tijd duren, maar het identificeren van triggerfoods kan u helpen lang gezond te blijven, dus de moeite is de moeite waard.

Levensmiddelen om te overwegen om IBS-symptomen te helpen verbeteren, zijn onder meer:

 • Gluten, inclusief tarwe-, rogge- en gerstproducten.
 • Gezoet voedsel.
 • Geraffineerde bloem.
 • Gepasteuriseerde conventionele zuivelproducten.
 • alcohol.
 • cafeïne.
 • pittig eten.
 • Veel voorkomende voedselallergenen, zoals schaaldieren, noten en eieren.
 • FODMAP vezelrijk voedsel, zoals appels en broccoli.

 

Stress verminderen of elimineren

Als u IBS heeft, is het van cruciaal belang om manieren te vinden om stress te verminderen.

Omdat stress ontstekingen en hormonale onbalans kan veroorzaken, kan het de ernst en frequentie van IBS-symptomen verhogen.

Als u een voorgeschiedenis heeft van PTSD, trauma, misbruik of psychische aandoeningen, heeft u meer kans op IBS, dus het begrijpen van de risicofactoren en het beheersen van stress worden bijzonder belangrijk (12).

Zelfs zonder chronische stress zal dagelijkse stress uw spijsvertering beïnvloeden.

Als u de stressfactoren in uw leven niet kunt elimineren, is het belangrijk om te leren omgaan met en beter omgaan met stress.

Het vinden van activiteiten die gunstig voor u zijn, zal cruciaal zijn, en u zult merken dat plaatsen om te ontspannen mogelijk verschillen van andere activiteiten.

Populaire ontspanningsmethoden zijn onder meer meditatie, regelmatige massages, tijd doorbrengen in de natuur, deelnemen aan hobby’s, lichaamsbeweging, yoga, regelmatig rekken, acupunctuur en spirituele activiteiten.

Veel mensen vinden ook dat aromatherapie met etherische oliën ook erg ontspannend is.

Oliën zoals pepermunt en gember kunnen je niet alleen ontspannen, maar ook een effectieve spijsvertering bevorderen.

 

Probiotica zijn erg nuttig

In sommige gevallen kunnen uw IBS-symptomen erger worden omdat de flora in het maagdarmkanaal is gestopt.

Het eten van voedsel dat rijk is aan probiotica of het nemen van probiotische supplementen kan helpen om de natuurlijke balans van microben in de darmen te herstellen, waardoor de spijsvertering wordt bevorderd (13).

Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals yoghurt, kefir, miso en kimchi, zijn van nature rijk aan probiotica.

Probiotica kunnen u wel of niet van dienst zijn, afhankelijk van het type IBS dat u heeft, de oorzaak van de symptomen of de trigger.

Als u al enige tijd met symptomen te maken heeft, is het de moeite waard om probiotica te proberen om te zien of ze uw symptomen helpen, maar weet dat ze niet voor iedereen succesvol zijn.

 

Meer oefenen

Lichaamsbeweging kan niet alleen helpen om stress te verminderen, maar ook om de verteerbaarheid te verbeteren.

Zoals actieve yoga, teamsporten, gewichtheffen, aerobe activiteiten, verbetert u uw kwaliteit van leven en verbetert u uw IBS-symptomen (14).

Regelmatige lichaamsbeweging heeft de hoogste prioriteit in het leven, en dat is nog een reden.

 

Probeer spijsverteringsenzymen

Net als probiotica heeft niet iedereen met IBS baat bij spijsverteringsenzymen.

Maar ze hebben hoop getoond voor sommige mensen met de ziekte, vooral degenen met IBS-D.

Het risico van het nemen van spijsverteringsenzymen is klein, dus als u niet succesvol bent met andere therapieën, kunt u spijsverteringsenzymen proberen.

 

Fecale transplantatie

Het is aangetoond dat transplantatie van microbiota uit ontlasting de symptomen vermindert die verband houden met ziekten zoals IBS en andere spijsverteringsziekten.

Fecale flora-transplantatie (FMT) begint met zorgvuldig geselecteerde donorpoep, die klaar is en vervolgens wordt getransplanteerd in de dikke darm.

FMT kan op verschillende manieren worden gedaan, waaronder colonoscopie en capsules.

Onderzoek naar de werkzaamheid van FMT heeft aangetoond dat het naar verwachting spijsverteringsziekten oplost (15).

Aangenomen wordt dat de uitwerpselen van de donor kunnen helpen bij het herstellen van gezonde micro-organismen voor patiënten in nood en het herstel van een normale spijsvertering.

Deze eerste resultaten zijn bemoedigend en wijzen op de noodzaak van verder onderzoek naar deze therapie.

 

Supplementen kunnen helpen

Verschillende natuurlijke supplementen kunnen ook helpen bij het verlichten van IBS-symptomen en het herstellen van een gezonde spijsvertering.

L-glutamine poeder kan diarree helpen verminderen en is effectief voor mensen met IBS-D en andere mensen met het lekkende darm syndroom.

Neem twee keer per dag vijf gram poeder voor het beste resultaat.

Aloë vera-sap is een natuurlijk laxeermiddel dat constipatie bij mensen met IBS-C kan helpen verlichten.

Drie kopjes per dag, drink de helft ervan.

Om ontstekingen te verminderen en algemene symptomen te verminderen, kunt u ook proberen:

 • Omega-3-vetzuren, zoals visolie of teunisbloem. Neem elke dag 1000 mg.
 • De wortels van iep iep en zoethout kunnen darmontsteking verlichten.
 • Aanpasbare kruiden, zoals heilige basilicum, ginseng en mariadistel, kunnen stress verminderen en hormoonspiegels in evenwicht houden.

 

Hoe weet ik of ik IBS heb?

Omdat er geen onderliggend structureel probleem of specifieke ziekteverwekker is die IBS veroorzaakt, verschilt het van andere spijsverteringsziekten.

Dit maakt IBS moeilijk te diagnosticeren.

Omdat er geen diagnostische test of afbeelding is die IBS duidelijk kan aantonen, wordt de diagnose soms gesteld nadat andere problemen of oorzaken zijn geëlimineerd, wat tijd kost.

Dit kan frustrerend en stressvol zijn als u lijdt aan aanhoudende symptomen die uw leven teisteren.

Wanneer u symptomen begint op te merken, is een van de beste stappen die u kunt nemen het vastleggen van de symptomen en mogelijke triggers.

Uw arts kan u veel vragen stellen over patronen en gewoonten, dus als u met uw arts praat, kan het erg nuttig zijn om uw badkamerproblemen, dieet en levensstijl te noteren.

Dingen die u kunt opnemen en die uw arts zullen helpen, zijn onder meer:

 • Hoe vaak ga je naar de badkamer?
 • Of naar de badkamer gaan pijn of andere symptomen kan verlichten.
 • Uw stressniveau is gerelateerd aan een toename of afname van symptomen.
 • Als de symptomen verergeren na het eten van bepaald voedsel.
 • Elke verandering in de consistentie of het uiterlijk van ontlasting na het eten van bepaald voedsel.
 • Als u voedselallergieën of allergieën heeft of heeft gehad.
 • Hoeveel beweging en intensiteit.

Uw arts kan ook vragen stellen over uw medische geschiedenis en de medische geschiedenis van uw gezinsleden.

Uw arts kan onderzoeken uitvoeren en zelfs tests uitvoeren om andere spijsverteringsaandoeningen uit te sluiten.

Na de diagnose vereist de behandeling herhaalde proeven om te bepalen welke triggers moeten worden geëlimineerd, hoe de symptomen kunnen worden verlicht en hoe levensstijlveranderingen kunnen worden aangebracht om stress te verminderen.

Leven met IBS kan moeilijk zijn, daarom is het zo belangrijk om de ziekte en de vele oorzaken ervan te begrijpen.

 

Voorzorgsmaatregel

Aangezien IBS meer dan 10% van de bevolking treft, is het belangrijk om te begrijpen hoe u de symptomen ervan kunt beheersen. Vrouwen en mensen onder de 50 jaar zijn gevoeliger voor IBS.

Vrouwen hebben zelfs twee keer zoveel kans om aan deze ziekte te lijden als mannen.

Het volgen van symptomen en het opnemen van een dieet zijn erg belangrijk om IBS te diagnosticeren.

Hoewel de ernst en frequentie van de symptomen van persoon tot persoon verschillen, zijn de meest voorkomende symptomen van IBS buikpijn, veranderingen in de normale stoelgang, wat leidt tot constipatie en / of diarree, een opgeblazen gevoel, overmatig gas en verlies van eetlust.

Bovendien kan IBS vanwege chronische ziekten ook andere symptomen veroorzaken.

Deze symptomen zijn onder meer depressie, angst, spierpijn, verminderd libido, hoofdpijn, vermoeidheid en moeilijk in slaap vallen.

De symptomen van IBS zijn vergelijkbaar met, maar niet dezelfde, inflammatoire darmaandoening.

IBD is zeldzamer en de symptomen zijn ernstiger.

IBD omvat ziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, die fataal kunnen zijn als ze niet worden behandeld.

Hoewel er geen enkele oorzaak is voor IBD, kunnen bepaalde risicofactoren uw kansen op het ontwikkelen van de ziekte vergroten.

Deze omvatten gastro-intestinale infecties in het verleden, chronische stress en medische familiegeschiedenis.

Als uw slaappatroon of hormonale onevenwichtigheden veranderen, neemt uw risico op IBS ook toe.

Het behandelen van IBS met natuurlijke methoden kan de symptomen helpen verminderen en het spijsverteringsproces herstellen naar een meer normale functie.

Typische natuurlijke remedies zijn onder meer het elimineren van triggervoedsel uit het dieet, het verminderen van stress, lichaamsbeweging, het eten van probiotica, het nemen van supplementen en fecale microbiota-transplantatie.

Leven met IBS kan geestelijke gezondheidsproblemen veroorzaken, dus zorg ervoor dat u uw ziekte behandelt en de hulp krijgt die u nodig heeft.

Ken uw risico’s, controleer uw dieet, noteer uw symptomen en wees geduldig, want het behandelen van deze ziekte gaat met veel vallen en opstaan.

Hoewel leven met IBS lastig kan zijn, kan het identificeren en elimineren van triggers en bronnen van stress u enorm helpen en de symptomen aanzienlijk verminderen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *