Hoeveel vitamine D moet u innemen?

Hoe belangrijk is vitamine ?

Het antwoord zal u misschien verbazen.

Loop een groot warenhuis, voedingswinkel of apotheek binnen en je zult schappen vol vitamines vinden.

Er zijn vitamines voor het hart, vitamines voor de hersenen, multivitaminen, vitamines voor kinderen, vitamines voor mannen en vrouwen en zelfs heerlijke vitaminegommen.

Geen wonder dat iedereen niet weet welke vitamines nodig zijn.

Vitamine D is een van de meest voorkomende vitaminetekorten, maar de hoeveelheid die nodig is om gezond te blijven en de voordelen van voldoende vitamine D-inname kunnen ervoor zorgen dat “D” de eerste prioriteit is bij het nemen van vitamine D. Uw vitamines.

 

Vitamine D- samenstelling, locatie en oorzaken

Aangezien u nu weet dat vitamine D een van de belangrijkste vitamines is, kunt u een vraag stellen: “Hoeveel vitamine D moet ik innemen?”

Het antwoord is: meer dan nu mogelijk is.

Om te begrijpen waarom, legt u eerst uit wat vitamine D is en hoe u momenteel vitamine D binnenkrijgt.

Vitamine D wordt eigenlijk in uw lichaam aangemaakt.

Het kan worden gemaakt wanneer uw huid wordt blootgesteld aan de zon.

In feite, zoals we allemaal weten, worden zonlichtvitamines in je huid aangemaakt Het is zo belangrijk voor de gezondheid van het menselijk lichaam dat elke cel die je hebt een receptor bevat.

Vragen hoeveel vitamine D ik nodig heb, is niet belangrijker dan weten wat het doet.

Aangenomen wordt dat vitamine D een steroïdhormoon is dat door het menselijk lichaam wordt geproduceerd en een aantal zeer speciale (en uiterst belangrijke) effecten heeft.

Deze groep steroïden is verantwoordelijk voor de gezondheid van botten, het immuunsysteem en de huid, en meer.

De belangrijkste zijn twee specifieke verbindingen, D2 en D3 genaamd (1, 2).

Dus, hoeveel vitamine D moet ik nemen?

Wanneer zorgverleners de hoeveelheid vitamine D die u binnenkrijgt meten, tellen ze meestal niet de vitamine D die u krijgt door uw huid aan de zon bloot te stellen.

Dat komt omdat blootstelling aan zonlicht schadelijker is voor mensen dan voldoende vitamine D uit zonlicht halen.

In plaats daarvan raden experts u gewoon aan om vitamine D uit andere bronnen te halen.

 

Waarom zie je zo vaak vitamine D- tekort ?

Het simpele antwoord op deze vraag is dat er niet genoeg mensen zijn die deze vraag stellen: onderwijs is zeker de eerste stap om ervoor te zorgen dat iedereen voldoende vitamine D krijgt, en kan verschillende problemen door hoge vitamine D-spiegels voorkomen.

Meer mensen moeten vragen: “Hoeveel vitamine D heb ik nodig?”

Momenteel krijgt ongeveer 42% van de bevolking niet genoeg vitamine D.

Vooral zuigelingen, jonge vrouwen en ouderen lopen een bijzonder risico, en hun percentages zijn veel hoger dan die van de totale bevolking (3).

Nog verontrustender zijn de statistieken over mensen met een donkere huidskleur.

Voor zwarten is het percentage dat ze niet genoeg vitamine D krijgen maar liefst 82%, en het is Spaans (waarvan slechts ongeveer 10% 4, 5, 6, 7 daalt).

Deze populaties zijn duidelijk een deel van de reden waarom dit tekort zo vaak voorkomt, omdat zo’n hoog percentage de cijfers verstoort, maar een andere reden waarom dit probleem zo vaak voorkomt, is dat er eigenlijk maar weinig voedingsmiddelen zijn die vitamine D bevatten, en de meeste mensen Geen idee wat ze zijn.

In wezen is de hoofdoorzaak van dit ernstige probleem een ​​combinatie van de volgende factoren: gebrek aan opleiding, slechte voeding, moeite om voldoende vitamine D binnen te krijgen door blootstelling aan de zon (vooral voor mensen met een donkere huid) en ongelukkige feiten. De meeste mensen voegen niet eens basismultivitaminen toe aan hun dieet.

 

Gevolgen van onvoldoende vitamine D- spiegels

Onvoldoende vitamine D-gehalte zal een reeks vreselijke gevolgen hebben.

Dit hormoon draagt ​​aanzienlijk bij tot botverlies en -zwakte, breuken, spierzwakte en kinderen en adolescenten (langzamere groeisnelheid 8, 9, 10).

Naast botproblemen kan vitamine D-tekort ook een aanzienlijke invloed hebben op het immuunsysteem van mensen van alle leeftijden.

Bovendien moet iedereen die aan welke vorm van kanker dan ook lijdt, meer aandacht besteden, omdat vitamine D een stof is die kanker en diabetes type II, MS, schildklieraandoeningen en zelfs chronische hypertensie voorkomt (11, 12, 13, 14, 15).

 

Hoeveel vitamine moet ik innemen ?

De juiste dosering van vitamine D verschilt van persoon tot persoon.

Er is geen manier om een ​​getal te bedenken dat voor iedereen geschikt is, omdat de hoeveelheid die u moet aanvullen, afhangt van de hoeveelheid die u momenteel krijgt door blootstelling aan direct zonlicht en uw dieet.

Bovendien moet rekening worden gehouden met factoren zoals ras, geografische locatie, geslacht en leeftijd.

Maar voor de meeste mensen zijn er meer suggesties in plaats van minder fouten.

U moet in totaal 400-800 internationale eenheden (IE) vitamine D per dag consumeren.

Omgerekend naar microgram wordt het 10-20 microgram (16, 17).

  • Passeer de optimale bloedspiegels van vitamine D

Als u met een zorgverlener werkt, heeft u mogelijk een voordeel bij het bepalen hoeveel vitamine D u nodig heeft.

Uw leverancier kan uw huidige vitamine D-spiegel in uw bloed meten en vervolgens aanbevelen hoeveel vitamine D u moet aanvullen.

Dit aantal verandert wanneer factoren zoals het jaar en de geografische locatie veranderen.

Hier zijn enkele richtlijnen om u en uw zorgverlener te helpen ervoor te zorgen dat u voldoende vitamine D binnenkrijgt (18, 19, 20).

  • Voldoende vitamine D: 25 (OH) D> 20 ng / ml (> 50 nmol / l)
  • Onvoldoende vitamine D: 25 (OH) D <20 ng / ml (<50 nmol / l)
  • Ernstig vitamine D-tekort: 25 (OH) D <12 ng / ml (<25 nmol / l). (19, 20)

 

Bron van vitamine D

 

blootstelling aan de zon

Nu zullen we enkele bronnen van vitamine D introduceren, te beginnen met de meest gebruikelijke productiemethode, namelijk door de blote huid bloot te stellen aan direct zonlicht.

Voor degenen die veel tijd buiten doorbrengen in direct zonnebaden, zijn er veel meer mogelijkheden om de vitamine D te krijgen die het lichaam nodig heeft.

Het is echter belangrijk om te weten dat zonnebanken niet alleen niet direct aan de zon kunnen worden blootgesteld, ze zijn ook erg gebruind en voldoende vitamine D uit de zonnebank krijgen zal vrijwel zeker huidkanker veroorzaken.

Geloof het of niet, maar het kost eigenlijk niet zoveel tijd om voldoende vitamine D aan te maken om aan uw dagelijkse behoeften te voldoen.

Wanneer direct zonlicht de bovenkant van het hoofd raakt, zal blootstelling van ongeveer 20 minuten mensen een blanke huid van vitamine D voorzien.

Een donkere huid heeft een langere inwerktijd nodig.

Bovendien moet u factoren als geografische locatie, kledingdekking en seizoenen begrijpen.

In de winter kan bijvoorbeeld niemand in een land dat ten noorden van 35 graden noorderbreedte woont, überhaupt vitamine D produceren, terwijl het in een zeer noordelijk land als Noorwegen het grootste deel van het jaar onmogelijk is om vitamine D te produceren. Maak vitamine d (21, 22, 23) aan voor het lichaam.

Bovendien helpt het naar een zonnige bestemming gaan je ook om je vitamine D-tekort aan te vullen.

 

Drink eten

De tweede bron die we in dit artikel zullen bespreken, is voeding.

Zoals u zich wellicht herinnert, vinden de meeste mensen het moeilijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen via een dieet, omdat er eigenlijk maar heel weinig voedingsmiddelen zijn die vitamine D bevatten.

Er is echter niet veel voor nodig om de essentiële vitamine D uit uw dieet te halen. Het toevoegen van voedsel dat vitamine D bevat, is nog steeds iets dat u moet doen (24).

Voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevatten, zijn onder meer eidooiers, veel kazen en runderlever die je elke dag eet.

Bovendien bevatten tonijn, zalm en makreel allemaal vitamine D, evenals andere vette vis.

Bovendien zijn in sommige landen / regio’s melk, sinaasappelsap en andere producten doordrenkt met vitamine D, die specifiek wordt gebruikt om het gebrek aan vitamine D in het bloed van de meeste mensen te bestrijden.

 

Maak producten

Ten slotte bespreken we het proces van de introductie van vitamine D in het lichaam door middel van supplementen.

Als u via de voeding en directe blootstelling aan de zon niet genoeg vitamine D kunt krijgen, moet u zeker supplementen nemen.

U moet echter met uw zorgverlener samenwerken om ervoor te zorgen dat u weet hoeveel vitamine D u momenteel krijgt en dat u genoeg maar niet te veel krijgt.

Gebruik de tabel bij dit artikel om de hoeveelheid te bepalen die u nodig heeft, en bespreek factoren zoals leeftijd, geslacht, locatie en meer met uw zorgverlener.

 

Waarom alleen zon niet genoeg is

Als het gaat om het verkrijgen van vitamine D uit zonlicht, krijgen de meeste mensen niet genoeg.

We hebben dit in het hele artikel uitgebreid behandeld.

In dit artikel staan ​​echter enkele goede strategieën om het probleem van vitamine D-tekort op te lossen.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat zonlicht in sommige gevallen zelfs voldoende is.

Het ding om te onthouden is dat het vitamine D-gehalte het hele jaar door in evenwicht kan worden gehouden.

Daarom, als u in de winter weinig of geen vitamine D aanmaakt, kunt u vitamine D tijdens de zomer aanvullen en heeft u alleen natuurlijke blootstelling nodig tijdens het seizoen.

Dit hangt natuurlijk af van ras en andere genoemde factoren.

Als u zich in een geografische locatie zoals Noorwegen bevindt en een donkere huid heeft, kunt u tijdens de zomermaanden meer tijd in de zon doorbrengen in termen van vitamine D-dosering in vergelijking met andere mensen met een lichte huid (25) .

Maar het is belangrijk om te weten dat als u in de zomer ten minste een deel van uw tijd buiten doorbrengt, u voldoende vitamine D uit direct zonlicht kunt krijgen.

 

Hoeveel vitamine kan ik nemen ?

In plaats van te vragen “hoeveel vitamine D moet ik innemen”, zouden patiënten hun niveaus moeten controleren door te weten welke vitamines ze consumeren uit alle drie de hier besproken bronnen.

Hoewel er teveel vitamine D in het bloed zit, zijn de gehaltes van deze vitamine D zo hoog dat de meeste mensen er nooit bij kunnen komen, sterker nog, de meeste mensen zullen nog een licht tekort hebben.

De vraag “hoeveel vitamine D kan ik innemen” is enigszins onrealistisch.

Het enige echte risico dat is bevestigd bij echte patiënten, doet zich voor bij personen die grote hoeveelheden vitamine D consumeren, dat ligt in de orde van grootte van 500.000 tot 1.000.000 internationale eenheden.

Het werkelijk aanbevolen maximum is ongeveer 4000 IU per dag, of ongeveer 100 microgram in totaal.

Individuen namen echter deel aan ongeveer 10.000 en brachten elke dag enkele weken door in een onderzoek, en er waren geen duidelijke negatieve effecten (26, 27).

 

ten slotte

Laten we daarom de belangrijkste punten van vitamine D-inname bekijken.

Allereerst is het belangrijk om vitamine D te begrijpen.

Voldoende inname van vitamine D heeft een grote invloed op uw gezondheid, het kan u beschermen tegen osteoporose en andere botziekten, en tegen bepaalde soorten kanker, en het kan zelfs uw immuunsysteem versterken.

Maar zelfs als dit de belangrijkste manier is waarop ons lichaam vitamine D binnenkrijgt, kunt u er niet altijd op vertrouwen dat uw lichaam alleen via zonlicht voldoende vitamine D aanmaakt.

U moet de verschillende factoren begrijpen die van invloed zijn op hoeveel vitamines u maakt, en bepalen of u de productie van vitamine D via uw dieet moet aanvullen; indien nodig kunt u vitamine D ook via supplementen krijgen.

Werk samen met uw zorgverlener en probeer in te schatten hoeveel vitamine D u al heeft ingenomen.

Er zijn veel redenen om ervoor te zorgen dat uw lichaam alle vitamines en mineralen krijgt die het nodig heeft, maar vitamine D is absoluut een van de belangrijkste vitamines.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *