Hoe werkt keyless entry? (In auto’s en vrachtwagens)

Als u in de afgelopen 10 jaar een auto heeft gekocht, heeft uw auto mogelijk een afstandsbediening gekregen. Soms is het apparaat zelfs met de sleutel zelf verbonden. Normaal gesproken vindt u op deze afstandsbediening drie knoppen, deze knoppen hebben de functies van het ontgrendelen van de auto, het vergrendelen van de auto en het ontgrendelen van de kofferbak van de auto.

Deze functie wordt “keyless entry” genoemd, omdat u de auto kunt ontgrendelen zonder een sleutel te gebruiken. Bovendien kunt u met sommige afstandsbedieningen zelfs de motor starten zonder de sleutel in het sleutelgat te steken. In plaats daarvan hoeft u alleen de afstandsbediening in de buurt te houden en op de startknop te drukken, waarna de motor automatisch start.

Dit komt doordat de ontvanger in de startknop het signaal van de afstandsbediening of keyless entry-zender ontvangt. De afstandsbediening die u deze functies biedt, wordt een smart key genoemd.

Sleutelhanger foundation

De sleutelhanger is in wezen een radiozender, die de code naar de radio-ontvanger in uw auto stuurt. De controllerchip in de sleutelhanger genereert een beveiligingscode voordat deze naar de ontvanger wordt gestuurd.

De meer technische naam voor deze code is de rollende code van 40 cijfers. “40 bits” betekent dat een willekeurige code wordt gegenereerd uit ongeveer een biljoen mogelijke codes. De generator van pseudo-willekeurige getallen is de bron die dit nummer creëert, en er is een van deze generatoren in de zender en ontvanger.

Elke keer dat u op de knop op de afstandsbediening drukt, stuurt de sleutelhanger deze willekeurige 40-cijferige code en functiecode naar de ontvanger van de auto. De 40-bits code is een veiligheidsfunctie De functiecode vertelt de auto welke specifieke functies hij moet uitvoeren, zoals het ontgrendelen of vergrendelen van de deur.

Aangezien de ontvanger en zender gesynchroniseerd zijn bij het genereren van willekeurige getallen, zal de ontvanger de beveiligingscode herkennen die naar hem wordt verzonden.

Dit is de reden waarom als iemand anders zijn transpondersleutel probeert te gebruiken om uw auto aan te zetten of uw motor te starten, die handeling niet zal werken omdat zijn zender en ontvanger niet gesynchroniseerd zijn. Als gevolg hiervan kan de ontvanger het nummer niet herkennen of enige functie uitvoeren.

De sleutelhanger biedt niet alleen keyless entry voor uw auto, maar verkleint ook de kans dat de sleutel in de auto wordt vergrendeld.

Mensen hebben de neiging om hun sleutelhanger te gebruiken om de deur op slot te doen, net zoals ze deze gebruiken om deze te ontgrendelen. Op deze manier blijft de deur ontgrendeld als ze de autosleutel vergeten.

Maar in zeldzame gevallen vergrendelt u de sleutelhanger in de kofferbak of auto, maar buiten bereik, moet u misschien de dealer bellen en hem vragen om deze te openen, omdat deze een nieuwe sleutelhanger voor u kan genereren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *