Hoe u een normale bloedsuikerspiegel kunt behouden

Waarom is suiker zo belangrijk?

De meesten van ons hebben gewoon geen tijd om overdag stil te staan ​​bij onze bloedsuikerspiegels.

Of je nu de hele tijd aan het werk bent, kinderen achterna zit of schijnbaar eindeloze dagelijkse taken doet, je hebt misschien niet veel tijd om te gaan zitten en te leren waarom bloedsuikerspiegel zo belangrijk is.

Dat wil zeggen dat u de mogelijkheid heeft om precies te begrijpen wat bloedsuikerspiegel is, hoe het zou moeten werken, hoe u het op een geschikt niveau kunt houden en wat u moet doen als de bloedsuikerspiegel abnormaal is.

Zorg ervoor dat u de volledige tekst van begin tot eind leest, zodat u een breed begrip krijgt van de bloedsuikerspiegel en hoe u deze kunt handhaven.

Laten we daarom direct begrijpen waarom bloedsuiker essentieel is voor het functioneren van het lichaam.

Bloedsuiker (of bloedsuikerspiegel) is de hoeveelheid glucose in uw lichaam.

Glucose is een simpele vorm van suiker, het is een koolhydraat.

Er zijn veel soorten suiker, maar bloedsuiker wordt in het bloed aangetroffen en in menselijke cellen gedistribueerd om het menselijk lichaam van energie te voorzien.

Bij mens en dier wordt doorgaans een zeer lage bloedsuikerspiegel aangetroffen.

In feite heeft u op elk moment slechts ongeveer 4 gram glucose in uw lichaam.

Hoewel de bloedsuikerspiegels vaak het laagste niveau hebben als u ‘s ochtends wakker wordt, zal uw lichaam proberen dit normale niveau te controleren en te reguleren.

Als u eenmaal per dag een maaltijd eet (wat u ook eet), zal uw bloedsuikerspiegel binnen een paar uur met een paar milligram stijgen (of millimol als u zich in het VK of Canada bevindt).

Naast het voedsel dat u uit eten en drinken consumeert, omvat uw bloedsuikerspiegel ook bloedsuiker die ook in uw spieren en lever aanwezig is.

Voor wat betreft eten en drinken geldt: hoe meer zetmeel er in het product, hoe meer glucose u krijgt.

Dit betekent dat de rijst, pasta en aardappelen die u graag eet, uw bloedsuikerspiegel beïnvloeden.

Omdat zetmelen polysacchariden zijn, worden ze door menselijke spijsverteringsenzymen afgebroken tot individuele bloedsuikermoleculen.

Bloedglucose wordt in de dunne darm in het bloed opgenomen en vervolgens naar de lever getransporteerd, waar levercellen grote hoeveelheden glucose opnemen en omzetten in glycogeen.

Glycogeen wordt in uw lever opgeslagen.

Als uw glucosespiegel daalt, kan uw lichaam dan overtollig glycogeen gebruiken en dit omzetten in bloedsuiker?

Je hele lichaam is afhankelijk van de bloedsuikerspiegel.

Uw hersenen vertrouwen er echter het meest op omdat de neuronen in de hersenen bloedsuikerspiegel gebruiken als hun belangrijkste energiebron (1).

Wanneer uw bloedsuikerspiegel te laag zakt of te hoog piekt, wordt uw zenuwstelsel direct op een nogal zwakke manier aangetast.

 

Wat is een normaal suikerniveau?

Nu u weet wat bloedsuiker is en hoe het goed is voor uw lichaam, moet u weten wat een normale bloedsuikerspiegel zou moeten zijn.

De bloedsuikerspiegel van een gemiddelde persoon zonder diabetes zal binnen het normale nuchtere bereik liggen, tussen 70 en 99 mg / dl (of 3,9 tot 5,5 mmol / l).

Bij diabetespatiënten dient het bloedglucosegehalte tijdens normaal vasten tussen 80 en 130 mg / dl (4,4 tot 7,2 mmol / l) te zijn.

Na de maaltijd hebben mensen zonder diabetes een standaard bloedsuikertelling van minder dan 140 mg / dl (7,8 mmol / l), terwijl mensen met diabetes een standaard bloedsuikertelling van minder dan 180 mg / dl (10,0 mmol / l) hebben.

Bovendien zou het normale HbA1c (of geglycosyleerde hemoglobine) percentage voor niet-diabetische patiënten minder dan 5,7% moeten zijn, terwijl voor diabetespatiënten 7,0% of minder zou moeten zijn.

U dient zich ervan bewust te zijn dat wanneer uw lichaam bezig is met het opnemen van voedingsstoffen, uw bloedsuikerspiegel zal variëren afhankelijk van de hoeveelheid en het soort voedsel dat u eet.

Uw arts zal meer geïnteresseerd zijn in het controleren van uw nuchtere niveaus omdat deze stabieler en nauwkeuriger zullen zijn.

U kunt een bloedglucosemeter gebruiken om uw bloedglucosespiegel te testen Diabetici houden het niveau van de bloedglucosemeter op peil om ervoor te zorgen dat hun bloedglucosespiegel binnen het normale bereik blijft.

Bovendien kan uw standaard bloedsuikerspiegel tijdens de zwangerschap verschillen (3).

Als u zwanger bent, zal uw totale bloedvolume dramatisch toenemen, wat zal resulteren in een verdunning van de suiker in het bloed.

Als u een zwangere vrouw bent, zal uw bloedglucosespiegel daarom lager zijn dan normaal, wat gewoonlijk geen alarm veroorzaakt.

In feite, voor zwangere vrouwen zonder diabetes, zou de normale bloedsuikerspiegel 70,9 +/- 7,8 mg / dl (3,94 +/- 43 mmol / l) moeten zijn, en het nuchtere tarief is 108,9 +/- 12,9 mg / dl ongeveer een uur na een maaltijd (6,05 +/-. 72 mmol / L) en 99,3 +/- 10,2 mg / dl (5,52 +/-. 57 mmol / L) twee uur na het eten.

Zwangere vrouwen met diabetes moeten verwachten dat hun normale nuchtere bloedglucosespiegel ongeveer 79 mg / dl (4,4 mmol / l), 122 mg / dl (6,8 mmol / l) elk uur na een maaltijd en 110 mg / dl (6,1 mmol) is. ) / L) Twee uur na het eten.

 

Hoe u een normaal suikerniveau kunt behouden

Voor de meesten van ons is het handhaven van een normale bloedsuikerspiegel relatief eenvoudig en kan dit worden bereikt door gezond voedsel in ons dieet op te nemen.

Van voedsel zoals azijn, amandelen, walnoten, vezelige groenten en kaneel is aangetoond dat ze allemaal helpen om uw bloedsuikerspiegel binnen normale grenzen te houden.

Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken naar enkele van de beste manieren om een ​​gezonde bloedsuikerspiegel te behouden.

 

Voeg meer kaneel toe aan uw dieet

Een studie uitgevoerd door een groep apotheekartsen in 2013 toonde aan dat kaneel de nuchtere bloedsuikerspiegel van patiënten met diabetes type 2 aanzienlijk kan verlagen (4).

In deze studie namen de deelnemers kaneel in een dosis van 4 tot 18 weken, beginnend bij 120 mg / d en tot 6 g / d.

De resultaten tonen aan dat dit niet alleen het LDL-cholesterolgehalte, triglyceriden en nuchtere bloedsuikerspiegels verlaagt, maar ook het lichaamspeil van HDL-cholesterol (gewoonlijk “goed” cholesterol genoemd).

Met andere woorden, dit betekent dat kaneel de pancreas ertoe kan aanzetten om insuline af te scheiden.

 

Voeg de juiste hoeveelheid noten toe

Studies hebben aangetoond dat door het eten van een matige hoeveelheid noten (5), de bloedsuikerspiegel van het lichaam kan worden vertraagd.

Walnoten, pistachenoten en amandelen zijn allemaal rijk aan vele soorten onverzadigde vetten (indien mogelijk “gezonde” vetten).

Ze zijn ook dicht opeengepakt met veel biologisch actieve verbindingen, zoals fytosterolen (plantaardige verbindingen die de opname van cholesterol in voedsel verstoren), fenolische verbindingen, plantaardige eiwitten, mineralen, vezels en tocoferolen (vitamine E-familie) kunnen aan voedsel worden toegevoegd Verbindingen) (6, 7, 8).

Noten kunnen niet alleen het LDL-cholesterolgehalte verlagen en hebben daarom veel voordelen voor de cardiovasculaire gezondheid, maar vertonen ook een bepaald vermogen om de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Noten bevatten natuurlijk veel calorieën, dus u moet het aantal noten dat u dagelijks eet, beperken.

In feite zijn er evenveel calorieën uit een eetlepel pindakaas als uit vierenhalve pecannoten!

 

Eet veel volle granen

Als u niet genoeg volle granen via uw dieet binnenkrijgt, kunt u overwegen om meer volle granen aan uw dagelijkse inname toe te voegen.

Volle granen bevatten β-glucanen, suikers die worden vastgehouden in de celwanden van deze granen (9).

Bèta-glucanen zijn door artsen gebruikt om kanker te behandelen en de grootte van huidtumoren te verminderen, maar deze suikers kunnen ook de bloedsuikerspiegel verhogen zonder ernstige pieken te veroorzaken (in tegenstelling tot sterk bewerkte voedingsmiddelen).

Als uw bloedsuikerspiegel begint te dalen, probeer dan wat gerst, rogge of haverzemelen te eten.

Aan de positieve kant kan β-glucaan het LDL-cholesterolgehalte verlagen en kan het zelfs effectief zijn bij de behandeling van hooikoorts als gevolg van allergie voor ambrosia.

Mensen met diabetes moeten natuurlijk andere granen vermijden, vooral tarwe, omdat het algemeen bekend is dat diabetes diabetes kan veroorzaken en uw bloedsuikerspiegel kan doen stijgen (10).

 

Voeg wat azijn toe aan de maaltijd

Azijn is geen normaal basisvoedsel in het Amerikaanse dieet.

Hoewel dit ingrediënt meestal in veel Europese gerechten te vinden is, kan het voor meer mensen verstandig zijn om wat azijn aan hun dieet toe te voegen.

Rond 5000 voor Christus is het verhaal van azijn terug te voeren tot Babylon (11).

Naast dat het wordt gebruikt om infecties en tumoren te bestrijden, kan azijn ook worden gebruikt om de bloedsuikerspiegel te normaliseren.

Een studie uitgevoerd door Japanse onderzoekers in 2003 toonde aan dat azijn het vermogen heeft om de glycemische index (GI) van voedingsmiddelen zoals rijst, sushi en conserven met 20% tot 35% te verlagen.

Na het nuttigen van azijn hebben mensen met diabetes type 2 of insulineresistentie een significante verbetering in insulinegevoeligheid aangetoond.

Een van de gemakkelijkste manieren om elke dag azijn te nemen, is door 2 ons appelciderazijn te drinken.

Het wordt vaak gemengd met appelcider of appelsap, maar als het alleen wordt ingenomen, kan het een branderig gevoel in de keel veroorzaken.

Azijn wordt voor de meeste mensen als een veilige stof beschouwd en abnormale reacties hierop zijn zeer zeldzaam.

 

Eet voldoende vezelige groenten

Als je net als ik bent, heb je misschien niet genoeg groenten, zelfs als je je familie altijd zegt meer te eten.

Wist je dat de bladgroenten en knapperige wortels die je met je beste bedoelingen kocht, in de koelkast terechtkwamen?

Als u deze zetmeelvrije, vezelige groenten regelmatig gaat consumeren, kunnen ze veel voordelen voor uw bloedsuikerspiegel opleveren!

Hoewel u zetmeelrijke groenten niet helemaal hoeft te snijden, kan het verhogen van uw inname van groenten zoals wortelen, spruitjes, broccoli en boerenkool u helpen uw bloedsuikerspiegel binnen een normaal bereik te houden.

Je hoeft niet eens elke dag veel van deze groenten te consumeren om er veel vezels uit te halen.

Slechts een half kopje gekookte spruitjes produceert 4 gram vezels.

 

Verlaag de levensdruk

Toen we met allerlei klachten over lichamelijke ziekten naar de dokter gingen, hebben velen van ons goede oude stresslezingen van doktoren gehoord.

Hoewel het lijkt alsof uw arts gewoon denkt dat u gek bent, heeft wat uw arts u vertelt enige waarheid, vooral als u diabetes heeft of als u een risico op diabetes loopt (13).

Breng extreme en langdurige stress wetenschappelijk in verband met het ontstaan ​​en de ernst van type 1- en type 2-diabetes (14).

Stress beïnvloedt ons hele lichaam (inclusief ons immuunsysteem) en onze gedachten.

Als u onder stress staat, zullen uw glucagon- en adrenalinespiegels stijgen, zal uw lever meer glucose afscheiden en zal uw insulinegehalte dalen.

Stress kan ook uw bijnieren aantasten (die het “stress” hormoon cortisol afscheiden) en groeihormoon, wat de gevoeligheid van het lichaam voor insuline kan verminderen.

Hierdoor kan er meer glucose in het bloed komen.

Dit betekent dat als u type 2 diabetes heeft, stress de bloedsuikerspiegel kan doen stijgen, en hoe hoger de bloedsuikerspiegel, hoe moeilijker het is om de bloedsuikerspiegel te verlagen en te reguleren.

Hoewel u niet voor altijd van stress af kunt komen, zijn er enkele manieren om stress te verminderen.

Begin na te denken over waardoor u zich gestrest voelt en waardoor u zich op uw gemak voelt.

Veel mensen voelen zich op hun gemak bij meditatie, yoga, wandelen, aromatherapie, tijd doorbrengen met hun dierbaren en thuis dieren met emotionele steun grootbrengen.

U kunt ook verschillende soorten therapieën gebruiken (waaronder cognitieve gedragstherapie, een populaire vorm van psychotherapie die u leert hoe u negatieve en onrealistische gedachten kunt vervangen door positieve en realistische gedachten) en medicijnen die u kunnen helpen het hoofd te bieden aan het leven. druk.

 

Neem gezonde tussendoortjes mee

Voor degenen onder u die aan diabetes lijden, lijkt dit misschien moeiteloos, maar zelfs degenen zonder diabetes kunnen baat hebben bij het overdag meenemen van gezonde snacks naar de lunch.

Als je merkt dat je je een beetje duizelig of moe voelt, probeer dan te kauwen met mueslirepen of een zakje pistachenoten of amandelen.

Hierdoor kunt u de bloedsuikerspiegel verhogen en voorkomen dat de bloedsuikerspiegel onder het normale bereik komt.

Elk tussendoortje dat langzaam verteerbaar is en rijk is aan hoogwaardige koolhydraten, zal je helpen om gedurende de dag een relatief stabiele bloedsuikerspiegel te behouden.

Als je niet van mueslirepen houdt of geen noten kunt eten, maak dan een klein zakje snack met vers fruit en groenten klaar voor het geval je het mee moet nemen op reis (15).

Onthoud dat als u diabetes heeft, u niet alleen de hele dag moet zitten voor snacks, maar u ook uw portiegrootte moet controleren, aangezien dit niet helpt om de bloedsuikerspiegel normaal en energiek te houden.

 

Eet drie maaltijden per dag

Als u zich aan de drie maaltijden per dag houdt, blijft uw bloedsuikerspiegel binnen het normale bereik.

在一天中的三个不同时间点,每四五个小时吃一顿健康而全面的饭菜,可以防止血糖下降过低。

您还需要确保在进行体育锻炼之前吃足够的正确食物。

如果您是糖尿病患者,那么如果您不断地不进餐,则会增加患上糖尿病昏迷的风险(17)。

请记住,如果您患有糖尿病,则需要在就餐时间和日常锻炼前后检查血糖。

我们中的许多人很想在白天不吃早餐或不吃东西,因为我们太忙了,无法花更多的时间来做饭。

这就是为什么提前计划进餐很重要的原因,尤其是在您患有糖尿病或有患糖尿病的风险时。

每周一次,请坐下来为您和您的家人填写用餐日历。

这不仅可以帮助您在杂货店购买食物时节省时间和金钱,而且可以使您保持健康的血糖水平。

 

避免空腹喝酒

如果您在努力维持健康的血糖水平上挣扎,您可能会发现发现不需要完全减少含酒精的饮料而感到宽慰。

但是,您应该采取一些预防措施来食用自己喜欢的酒精饮料。

实际上,有一些酒精饮料可以让糖尿病患者适量饮用(18)。

这些饮料包括淡/低碳水化合物啤酒(通常含有3到6克碳水化合物),红酒或白葡萄酒和无糖玛格丽塔酒。

一些研究表明,红葡萄酒和白葡萄酒具有提高胰岛素敏感性和降低罹患2型糖尿病的风险(19)。

一餐红酒或白葡萄酒随餐食用通常被认为是安全的,因为大约5盎司的红酒或白葡萄酒通常含有120卡路里的热量。

这些卡路里大部分来自酒精本身,而不是碳水化合物。

那么,您应该考虑避免使用哪种酒精?

精酿啤酒的味道令人赞叹,但您需要格外小心。

许多精酿啤酒含有大量卡路里,并且所含酒精含量是普通啤酒的两倍。

您可能还想避开桑格利亚汽酒,尤其是因为较甜的种类往往充满糖分。

由于含糖量高,混合器也会使您的血糖暴涨。

在任何情况下,绝对不要空腹喝酒。

这不仅会使您更快地陶醉,而且增加了令人恶心和血糖失控的机会。

您的肝脏不会将酒精视为食物,而是可以清除体内的这种毒素。

此过程可能需要一段时间。

实际上,肝脏每小时只能清除一种酒精饮料(20)。

晚上空腹吃东西会导致早晨血糖降低,因此必须首先进食。

 

锻炼习惯

您不必每天都去健身房锻炼习惯。

即使是轻度步行也可以为您带来一些好处,尤其是在您需要降低血糖的情况下。

轻度运动会使您的心脏跳动更快,并且您的肌肉将需要葡萄糖来保持能量。

如果您患有糖尿病,则应根据自己的运动习惯采取一些预防措施(21)。

记得先吃东西,运动前后要检查血糖水平。

除了步行以外,瑜伽的另一种有益锻炼方式(尤其是对那些糖尿病患者而言)是瑜伽(22)。

一项研究表明,患有2型糖尿病的人可以通过定期练习瑜伽来降低血糖水平。

每天甚至15分钟的瑜伽锻炼都可以帮助您提高血糖水平,增强核心力量,使您的肌肉变色并减轻焦虑。

网上有很多瑜伽资源,可让您轻松在家中舒适地学习如何做瑜伽运动。

 

身体如何处理糖水平异常

当血糖下降得太低或峰值太高时该怎么办?

如上所述,运动是关键,如果您遇到高血糖症状。

当血糖水平过高时,高血糖患者可以从轻度到中度运动中受益。

同样,减少压力也很重要,因为压力激素(例如皮质醇)往往会导致血糖水平升高。

定期进行简单的锻炼可以缓解某些慢性身体和精神/情绪压力症状,从而影响您控制血糖水平。

但是,如果血糖太低,则需要暂停您的工作,并食用其中含有健康糖分的某种食物,或者服用葡萄糖片(也称为“糖丸”)。

食用食物时,需要注意每种产品中有多少碳水化合物。

如果您购买的是经过加工和包装的食品,请确保已阅读标签,以便您知道这种食品是否可以帮助您实现碳水化合物的目标。

任何高脂肪的食物都会使您的血糖保持高水平,因此患有高血糖症的人在吃高脂肪食物时需要谨慎。

实际上,如果您的血糖较高,通常最好完全避免食用这些食物。

高血糖症患者经常需要采取额外的预防措施,因为存在发展为酮症酸中毒的风险,其特征是极度的脱水和疲劳,以及尿液中酮的存在增加(23)。

这种情况非常严重,没有医生的干预就很难控制。

 

高糖的迹象

那么,您应该注意哪些高血糖症状?

与高血糖开始阶段有关的一些最常见症状包括(24):

 • 随着时间的流逝越来越口渴
 • 快速减肥
 • 经常感到疲倦或疲劳
 • 定期经历头痛或偏头痛
 • 经历视力障碍
 • 感到经常小便的冲动
 • 难以集中
 • 血糖水平超过180 mg / dl

Indien onbehandeld, zullen deze symptomen na verloop van tijd steeds ernstiger worden en moeilijker onder controle te krijgen.

Meer chronische symptomen van een hoge bloedsuikerspiegel kunnen zijn:

 • Frequente huidinfecties
 • Frequente vaginale infecties bij vrouwen
 • Wonden en schaafwonden hebben veel tijd nodig om te genezen
 • Schade aan inwendige organen (vooral nieren), ogen en bloedvaten
 • Zicht verlies
 • Zenuwbeschadiging veroorzaakt ernstig haarverlies in het onderlichaam, ongevoeligheid of koude voeten en / of mannelijke erectiestoornissen
 • Ernstige gastro-intestinale problemen (zoals diarree en ernstige obstipatie)

Als de symptomen geleidelijk erger worden, moet u overwegen om een ​​arts te raadplegen.

Ze hebben mogelijk bloedtesten en urineonderzoek nodig om te bepalen of de urine hoge concentraties ketonen bevat.

Onthoud dat als u een bloedglucosemeter heeft, u deze voor en na de maaltijd moet gebruiken en moet sporten om de bloedglucosespiegel op een bepaald moment te bepalen.

 

Tekenen van een laag suikergehalte

Sommige symptomen van hypoglykemie hebben de neiging om te overlappen met die van een hoge bloedsuikerspiegel, dus het is belangrijk om goed op alle symptomen te letten en speciale aandacht te besteden aan eventuele verschillen die worden gevonden.

Als u hypoglykemie heeft, kunt u enkele van de volgende symptomen krijgen (25):

 • Je constant moe voelen of in een staat van ‘hersenmist’
 • Ervaar het hart
 • Schreeuwen tijdens het slapen
 • Tintelingen in de mondhoeken
 • Tintelende huid
 • Voel je wankel of boos
 • Je steeds angstiger, zenuwachtiger of gemakkelijk gestrest voelen
 • Prikkelbaar worden
 • Veel zweten
 • Toegenomen eetlust, schijnbaar ontevreden

Naarmate de tijd verstrijkt en deze symptomen verdwijnen, kunt u meer chronische hypoglykemiesymptomen krijgen, zoals:

 • Wazig of verminderd zicht
 • Tekenen van extreme verwarring en / of abnormaal gedrag
 • Verlies van bewustzijn
 • Epileptische aanvallen

Deze symptomen kunnen zeker een afspraak maken met uw arts, dus neem gerust contact op met hun kantoor en maak een afspraak.

Mogelijk moet u enkele diagnostische tests uitvoeren en vervolgens de behandeling voor deze symptomen starten.

 

Voorzorgsmaatregel

De grootste voorzorgsmaatregel die u kunt nemen, is aandacht besteden aan eventuele symptomen die optreden.

Als is vastgesteld dat de bloedsuikerspiegel te hoog of te laag is, moet de bewakingsapparatuur continu worden gebruikt.

Het controleren van de bloedsuikerspiegel is de enige manier om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden (26).

Als u merkt dat uw niveaus te laag zijn gedaald, moet u stoppen met sporten en gezonde snacks eten.

Het zou een gewoonte moeten worden om deze snacks bij u te hebben, aangezien ze kunnen voorkomen dat u ernstige symptomen ervaart, zoals bewustzijnsverlies.

Als uw niveaus aanzienlijk hoger zijn, kan zelfs een half uur matige lichaamsbeweging de bloedsuikerspiegel helpen verlagen.

Zelfs als bij u geen diagnose van hyperglykemie of hypoglykemie is gesteld, zijn er enkele preventieve maatregelen die u kunt nemen om een ​​gezonde bloedsuikerspiegel te behouden.

Het eten van het juiste voedsel en het verminderen van stress in het leven zijn absoluut essentieel om de bloedsuikerspiegel op peil te houden.

 

Wat u wel en niet moet doen

Laten we, om dit artikel af te sluiten, even de tijd nemen om na te denken over enkele voorzorgsmaatregelen om een ​​gezonde bloedsuikerspiegel te handhaven.

Doen

 • Let op uw symptomen
 • Voeg plantaardige vezels toe aan uw dieet
 • Neem snacks mee
 • Plan uw dieet
 • Zolang je niveau niet te laag is, kun je voldoende bewegen
 • Als de symptomen verergeren, neem dan contact op met uw arts

Niet doen

 • Train als de bloedsuikerspiegel te laag is
 • Veel vet voedsel eten
 • Drinken op een lege maag
 • Ervan uitgaande dat uw lichaam het niveau voor u aanpast

Houd deze factoren in gedachten bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Onthoud dat het feit dat u nu misschien geen symptomen vertoont, niet betekent dat ze in de toekomst niet zullen verschijnen.

Preventie is de sleutel tot het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *