Hoe kunt u de SPID aanvragen?

SPID, wat staat voor Public Digital Identity System, is het systeem waarmee het mogelijk is om digitaal toegang te krijgen tot online diensten die worden aangeboden door de Italiaanse openbare administratie. In dit artikel bekijken we samen hoe u de SPID kunt aanvragen, waarvoor deze is en waarom deze zo belangrijk is voor de burger.

De registratieprocedure kan ingewikkeld zijn, vooral voor degenen die niet gewend zijn aan het gebruik van technologieën en internet, maar door de stappen naar de letter te volgen, kunt u dit in korte tijd doen.

De SPID is belangrijk omdat het op een eenvoudige en snelle manier toegang geeft tot verschillende online diensten van het openbaar bestuur, waardoor wachtrijen en wachten in de fysieke kantoren van de PA worden vermeden. SPID kan alleen door volwassenen worden aangevraagd.

Inhoudsopgave
Wat is SPID
Wat is SPID
Waarom moet ik SPID
aanvragen Hoe vraag ik
fysieke SPID-herkenning aan in Swiss Post
Online herkenning via Identity Provider
Vraag SPID aan bij Aruba
Vraag SPID aan bij InfoCert
Vraag SPID aan bij Intesa
Bestel SPID met Lepida
Bestel SPID met Namirial
Bestel SPID met SPA Post
Hoeveel kost SPID
Conclusies
Wat is SPID
SPID (Systeem P Blic De digitale identiteit) is het systeem waarmee u online kunt worden herkend en waarmee u toegang hebt tot de meeste diensten van het Italiaanse openbaar bestuur.

Met SPID kunt u in feite zeker zijn van de identiteit van de persoon die geïnteresseerd is in het gebruik van een bepaalde AP-service.

De burger, om zijn SPID te verkrijgen, moet deze aanvragen en zijn identiteit bewijzen, persoonlijk naar een van de geaccrediteerde kantoren gaan of de online procedure volgen via een van de door de staat geaccrediteerde identiteitsproviders.

Zodra de erkenning is uitgevoerd, worden inloggegevens en een persoonlijke en unieke digitale identiteit verstrekt, waarmee het mogelijk wordt om alle online beschikbare overheidsdiensten te gebruiken.

Waar dient SPID voor
Via SPID is het mogelijk om verschillende online handelingen uit te voeren, zoals het aanvragen van leningen, informatie of bonussen.

SPID wordt de laatste tijd veel gebruikt, bijvoorbeeld om in te loggen op de State IO-applicatie, waarmee de vakantiebonus kan worden aangevraagd.

Ook via deze app is het ook mogelijk om de elektronische betaalmethoden in te voeren die we meestal gebruiken om geld terug te krijgen op elektronische aankopen.

SPID geeft u ook toegang tot een breed scala aan diensten die worden aangeboden door administraties en het zou op zijn zachtst gezegd een understatement zijn om deze uitsluitend en uitsluitend voor bonusverzoeken aan te vragen en te gebruiken.

De lijst met services die toegankelijk zijn via SPID is zeer uitgebreid, meer dan 4000 administraties ondersteunen deze methode van virtuele authenticatie. De volledige lijst met diensten is beschikbaar op deze website.

Wat heb ik nodig om me aan te melden voor SPID?
Voor authenticatie, fysiek of virtueel, moet u een reeks documenten overleggen (of de online operator tonen) die uw identiteit bevestigen. De procedure verandert enigszins, afhankelijk van of u in Italië woont of niet.

Als u inwoner bent van Italië, heeft u nodig:

Een geldig e-mailadres
Een mobiel telefoonnummer
Een geldig identiteitsbewijs (u kunt gebruiken: identiteitskaart, paspoort of rijbewijs)
Gezondheidskaart met belastingcode
Als u in het buitenland woont, heeft u nodig:

een geldig e-mailadres
het mobiele telefoonnummer dat u normaal gesproken gebruikt
een geldige Italiaanse ID-kaart (een van: ID-kaart, paspoort, rijbewijs) *
de belastingcode
SPID aanvragen SPID aanvragen
is heel eenvoudig en kan zowel via een van de verantwoordelijke fysieke kantoren of online via geaccrediteerde instanties die zijn gedefinieerd als identiteitsproviders, sommige van deze bieden ook de fysieke herkenningsservice, zoals we binnenkort zullen zien.

Fysieke herkenning bij de Zwitserse posterijen
Momenteel zijn er nog maar weinig geautoriseerde fysieke instanties, dat wil zeggen de gemeenten. De fysieke herkenningsservice kan echter worden uitgevoerd via Poste SPA in een van de postkantoren op het hele nationale grondgebied, of via een van de identiteitsproviders die dit type service bieden.

Om herkenning op een postkantoor uit te voeren, moet u zich eerst bij de dienst registreren door “persoonlijke herkenning” te selecteren en alle benodigde gegevens in te voeren. Zodra de procedure is voltooid, ontvangt u een bevestigingsmail.

U kunt nu de herkenningsservice op het postkantoor boeken door dit formulier online in te vullen, de optie “Ik heb Poste Italiane gekozen om de digitale SPID-identiteit te verkrijgen” te selecteren en de code in te voeren die u per e-mail hebt ontvangen.

Op dit punt hoeft u alleen maar naar het postkantoor te gaan waar de verantwoordelijke operator ervoor zal zorgen dat de gegevens die tijdens de registratiefase zijn aangegeven waar zijn.

Andere identiteitsproviders die fysieke herkenning uitvoeren zijn:

Aruba
InfoCert Lepid Namirial Sielte Tim
begrijpen Online herkenning via identiteitsprovider De ingeschakelde identiteitsproviders waarmee u herkenning rechtstreeks online via webcam kunt uitvoeren, zijn als volgt:

InfoCert
Inzicht in
Lepid
Namirial
Sielte
Spid Italië
Tim Webcamherkenning
wordt meestal tegen betaling uitgevoerd. Sielte Identity Provider is momenteel de enige die gratis herkenning via webcam uitvoert.

Om de registratieprocedures en -kosten in detail te kennen, nodig ik u uit om de officiële SPID-website op dit adres te raadplegen.

SPID aanvragen met Aruba
aruba spid

Aruba, maakt verkenning mogelijk via verschillende methoden:

Persoonlijk
Via CIE, CNS of Digitale Handtekening
In Overheidsdiensten
persoonlijk
U kunt een afspraak maken bij een van de bevoegde kantoren en de registratie voltooien met behulp van een operator.

Via CIE, CNS of Digitale Handtekening
Als u een elektronische identiteitskaart of een actieve rijksdienstkaart of een digitale handtekening heeft, kunt u de registratie online voltooien via een smartcardlezer om verbinding te maken met uw computer.

Via overheidsdiensten Sommige overheidsdiensten
kunnen u helpen met de erkenningsprocedure die nodig is om de SPID te verkrijgen door uw identiteit in hun kantoren te verifiëren. U kunt dan Aruba kiezen om de identiteitsverificatie te voltooien en de SPID te krijgen.

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met het speciale Aruba Call Center dat elke dag, 24 uur per dag, actief is op 0575.0504 24. Zie voor meer details de officiële Aruba-website gewijd aan SPID.

Vraag SPID aan met InfoCert
infocert

U kunt SPID ook aanvragen via InfoCert

InfoCert biedt de volgende manieren om te solliciteren:

In persoon
Via Webcam
VIA CIE, CNS en digitale handtekening,
NO overheidsdiensten
in persoon
U kunt naar een van de meer dan 4000 aangesloten infoCert Points (tabakswinkels, praktische agentschappen en kantoren) om volledige registratie in de voorkant van een operator, zonder Bestand .

Via webcam
Als u over een webcam beschikt, kunt u de registratieprocedure online doorlopen via een pc, tablet of mobiel toestel, met hulp van een InfoCert-operator. De service is tegen betaling beschikbaar en is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag, van 9.00 uur tot 21.00 uur.

VIA CIE, CNS of DIGITALE HANDTEKENING
Als u een elektronische identiteitskaart of een actieve dienstkaart of een digitale handtekening heeft, kunt u de registratie volledig online voltooien door een smartcardlezer aan te sluiten op uw computer.

In Overheidsdiensten
Sommige overheidsdiensten kunnen u helpen met de erkenningsprocedure die nodig is om de SPID te verkrijgen door uw identiteit in hun kantoren te verifiëren. U kunt ons dan kiezen om de identiteitsverificatie te voltooien en de SPID te krijgen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met het InfoCert callcenter via +39 06.54641489. Actief van maandag tot vrijdag, van 8u30 tot 19u

Vraag de SPID aan met
begrip van Intesa

U kunt de SPID ook aanvragen via Intesa. U kunt dit op de volgende manieren doen:

Persoonlijk
Via webcamabonnement
Via Digital
In Openbaar bestuur
persoonlijk
U kunt een afspraak maken op het hoofdkantoor van Intesa (een IBM-bedrijf) in Turijn, op Strada Pianezza 289, om het registratieproces in het bijzijn van een operator te voltooien.

Via webcam
Als u een webcam heeft, kunt u de registratieprocedure online voltooien met behulp van een serviceprovider. Aan de dienst is een vergoeding verbonden. Voor meer details, zie de website https://www.intesa.it/intesaid/.

Via digitale handtekening
Als u beschikt over een elektronische identiteitskaart of een actieve rijksdienstkaart of een digitale handtekening, kunt u de registratie volledig online voltooien door een smartcardlezer aan te sluiten op uw computer.

In Overheidsdiensten
Sommige overheidsdiensten kunnen u helpen met de erkenningsprocedure die nodig is om de SPID te verkrijgen door uw identiteit in hun kantoren te verifiëren. U kunt ons dan kiezen om de identiteitsverificatie te voltooien en de SPID te krijgen.

Als u vragen heeft, kunt u van maandag tot en met vrijdag contact opnemen met Intesa via 800805093.

Bestel SPID met Lepida
lepid

U kunt SPID aanvragen via de Lepida-provider met behulp van de volgende methoden:

Persoonlijk
Via webcam
Audio-video met bankoverschrijving
VIA CIE, CNS of digitale handtekening
Bij overheidsdiensten
persoon in
U kunt, indien nodig, een afspraak maken aan een van de loketten die geleidelijk worden geactiveerd en de registratie gratis vooraf voltooien van een exploitant.

Via webcam
Als je een webcam hebt, kun je het registratieproces online voltooien via een pc, tablet of mobiel apparaat, met de hulp van een operator op afspraak.

Audio-video met bankoverschrijving Maak zelf
een video waarin u uw persoonlijke gegevens verstrekt en uw Italiaanse identiteitsbewijs en gezondheidskaart of, alternatief, uw belastingbetalerkaart laat zien. Vergeet ook in de video niet de beveiligingscode te lezen die u door Lepida wordt toegestuurd. U wordt dan gevraagd om een ​​token overschrijving (tien cent voor een gratis geschenk) te doen als extra maatregel om identiteitsdiefstal te voorkomen. Het totale bedrag van de overdracht wordt gedoneerd aan goede doelen namens de Civiele Bescherming van de regio Emilia Romagna.

Via CIE, CNS of Digitale Handtekening
Heeft u een elektronische identiteitskaart of een actieve rijksdienstkaart of een digitale handtekening, dan kunt u de registratie volledig online voltooien door een smartcardlezer aan te sluiten op uw computer. De gemiddelde tijd is ongeveer 10 minuten.

In Overheidsdiensten
Sommige overheidsdiensten kunnen u helpen met de erkenningsprocedure die nodig is om de SPID te verkrijgen door uw identiteit in hun kantoren te verifiëren. U kunt ons dan kiezen om de identiteitsverificatie te voltooien en SPID te krijgen

Bij twijfel kunt u contact opnemen met Lepida op 800 445500 van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 18.30 uur en op zaterdag van 8.30 tot 13.30 uur.

Vraag de SPID aan bij Namirial
U kunt de SPID ook aanvragen via de Namirial provider. Hiervoor kunt u verschillende aanvraagmethoden gebruiken:

In persoon
Via Webcam
VIA CIE, CNS of digitale handtekening
in overheidsdiensten
in persoon
U kunt een afspraak maken bij het Namirial kantoor in Senigallia (AN), Via Caduti del Lavoro 4 door te bellen naar 071/63494 en het voltooien van het registratieproces voor een exploitant.

Via webcam
Als je een webcam hebt, kun je de online registratieprocedure voltooien via pc, tablet of mobiel apparaat, met hulp van een Namirial-operator. De service is tegen betaling beschikbaar en is beschikbaar van maandag tot en met zaterdag, van 8:00 tot 22:00 uur (behalve op feestdagen).

Via CIE, CNS of Digitale Handtekening
Heeft u een elektronische identiteitskaart of een actieve rijksdienstkaart of een digitale handtekening, dan kunt u de registratie volledig online voltooien door een smartcardlezer aan te sluiten op uw computer.

In Overheidsdiensten
Sommige overheidsdiensten kunnen u helpen met de erkenningsprocedure die nodig is om de SPID te verkrijgen door uw identiteit in hun kantoren te verifiëren. U kunt ons dan kiezen om de identiteitsverificatie te voltooien en de SPID te krijgen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Namirial op 02.30459063 van 9.00 uur tot 19.00 uur, maandag t/m zaterdag

Vraag de SPID aan via de Post
spid post

Zoals we hebben gezien, is het ook mogelijk om de SPID aan te vragen via de Italiaanse Post. Bij Poste is persoonlijke herkenning gratis. De herkenningsmethoden die door Posta SPA worden aangeboden, zijn echter anders:

Persoonlijk
online
VIA CIE, CNS of digitale handtekening
in persoon
U kunt een afspraak maken op elk postkantoor en het registratieproces voltooien in het bijzijn van een operator, zodra u zich heeft geauthenticeerd op de website van Poste Italiane.

Bij betaling via de thuisbezorgservice
Als u niet naar het postkantoor wilt, kunt u bij het registreren op posteid.poste.it de thuisidentificatieservice aanvragen die wordt uitgevoerd door een postbode voor de prijs van 14,50 euro inclusief VAT.

Online
U kunt zich rechtstreeks registreren op de website posteid.poste.it en de SPID online aanvragen met een gecertificeerde mobiele telefoon van Poste Italiane of een Bancoposta-lezer.

VIA CIE, CNS of DIGITALE HANDTEKENING
Als u een elektronische identiteitskaart of een actieve dienstkaart of een digitale handtekening heeft, kunt u de registratie volledig online voltooien door een smartcardlezer aan te sluiten op uw computer.

VIA ELEKTRONISCH DOCUMENT (CIE 3.0 OF ELEKTRONISCH PASPOORT)
Als u recent een elektronische ID-kaart of elektronisch paspoort (uitgegeven na 2006) heeft, kunt u zich identificeren met de PosteID-app en de registratie volledig online voltooien, vanaf uw smartphone/tablet of Doe uw computer.

In Overheidsdiensten
Sommige overheidsdiensten kunnen u helpen met de erkenningsprocedure die nodig is om de SPID te verkrijgen door uw identiteit in hun kantoren te verifiëren. U kunt ons dan kiezen om de identiteitsverificatie te voltooien en de SPID te krijgen.

Als u vragen heeft, kunt u rechtstreeks contact opnemen met het callcenter van Poste Italiane.

De service is 24 uur per dag beschikbaar voor verzoeken om intrekking van inloggegevens en van maandag tot en met zaterdag van 8:00 tot 20:00 uur voor alle andere behoeften, gratis nummer 800.00.77.77

Hoeveel kost de SPID De
SPID is gratis, de aanvraag is helemaal gratis. Het zijn echter de Identity Providers die de kosten in rekening brengen bij herkenning via webcam. De procedure daarentegen kost niets als deze fysiek op een postkantoor wordt uitgevoerd.

Conclusies
Zoals we hebben gezien, is het toepassen van de SPID vrij eenvoudig en een procedure die zowel fysiek als online kan worden uitgevoerd.

SPID geeft ons toegang tot een aantal online diensten van het openbaar bestuur en kan in veel gevallen nuttig zijn.

Het kost weinig tijd en de procedure is gratis als deze wordt uitgevoerd via het Italiaanse postkantoor of een van de identiteitsproviders die de herkenningsservice gratis uitvoeren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *