Herziening van de beste strijkplanken 2021

4 Doorslaggevende factoren bij het kiezen van een strijkplank

 1. Structuur

Waarschijnlijk is strijken een van de meest gehate huishoudelijke bezigheden en daarom is het nog belangrijker om de juiste omstandigheden te creëren om deze vervelende taak op de snelst mogelijke en minst vermoeiende manier te kunnen uitvoeren.
Nadat u het  strijkijzer heeft gekozen dat het  beste bij u past, is het noodzakelijk om het juiste steunvlak te vinden   , zodat u een comfortabele en juiste houding voor uw rug kunt behouden en niet het risico loopt te worden beschadigd door de hete stoom.
Er zijn  4 verschillende soorten strijkplanken  , elk met voor- en nadelen:   strijkplank lijst ,  muur  ,  opklapbare strijktafel  ofintrekbaar  . Laten we de kenmerken van elk in detail bekijken.

Strijkplank

Zoals de naam al doet vermoeden, moet deze strijkplank op een tafel  , bureau of meubel worden  geplaatst en bestaat hij uit een kleine plank die op twee opklapbare steunpoten is gemonteerd.
Het is een praktische oplossing voor diegenen die zich beperken tot het strijken van alleen de items die niet kunnen worden gestreken zonder te strijken of voor degenen die thuis weinig ruimte hebben, en ook omdat het klein is, het is meestal uitgerust met een  haak  om het in de kast op te bergen samen. voor kleding.
Het is echter niet mogelijk om de hoogte aan te passen, behalve in een minimale mate, en het  steunoppervlak is erg kort , vaak wordt zelfs een mannelijk T-shirt groter dan de hele as en vereist daarom meer passen om te worden gepasseerd volledig en kreukvrij door.

Strijkplank

Deze strijkplanken worden  op de gewenste hoogte aan de muur bevestigd  en kunnen handig zijn voor wie een kleine kamer of een kast heeft om thuis als wasruimte te gebruiken: ze besparen in feite veel ruimte en hebben zelfs geen behoefte aan een tafel. Het nadeel is dat ze na montage niet van de muur verwijderd kunnen worden, waardoor de strijkplanken niet geschikt zijn voor wie geen vaste strijkplek heeft.
Bovendien beperken de muurplaten , omdat ze aan de muur zijn bevestigd, het  bewegingsbereik van de armen  .

Opklapbare strijkplank

Het vouwbord is ongetwijfeld het  meest populaire model  en bestaat uit een lang en smal bord gemonteerd op een metalen of houten vouwconstructie.
In deze categorie zijn er  honderden modellen  , sommige erg basic en licht, andere meer uitgerust en veelzijdig. Er zijn ook  modellen voor professioneel gebruik  , vaak uitgerust met een mouwarm en soms zelfs met een strijkijzer bij de prijs inbegrepen. De opvouwbare strijkplanken passen zich aan de behoeften van iedereen aan, dus het zijn de best verkochte modellen.

Intrekbare strijkplanken

Intrekbare strijkplanken behoren  tot de duurste modellen  en  de plank  is in feite  intrekbaar  , dus het meest opvallende kenmerk van dit type plank is dat deze volledig kan worden gesloten en kan worden omgevormd tot een kast om een ​​vaas of ornament in te plaatsen.
De uitschuifbare planken zijn daarom ideaal voor diegenen die speciale aandacht besteden aan decoratie, maar ze zijn behoorlijk  volumineus  en niet geschikt voor mensen met een klein appartement.

 1. Grootte en mobiliteit

Met uitzondering van de wandmodellen, die eenmaal vastgezet niet meer mobiel zijn, kunt u met alle andere categorieën strijkplanken min of meer gemakkelijk bewegen en kunt u zich min of meer aanpassen aan de strijkgewoonten van de gebruiker. De mogelijkheid om een ​​strijkplank te verplaatsen, het gemak van deze beweging en de algemene afmetingen zijn naar onze mening de tweede doorslaggevende factor bij het kiezen van een strijkplank. Laten we eens kijken wat de kenmerken zijn die in dit verband moeten worden geëvalueerd.

Hoogte

Idealiter bevindt  de strijkplank  zich  op heuphoogte  of hoogstens ter hoogte van de navel, zodat de loopband niet overmatig over kleding hoeft te buigen en de juiste bewegingsvrijheid voor de armen heeft.
Voor wand- en tafelmodel is duidelijk aan de gebruiker om ze te herstellen op de juiste hoogte en plaats ze op een geschikte tafel, terwijl  vouwen of intrekbaar strijkplanken  hebben  een vaste of hoogte verstelbare structuur  .
De laatste modellen hebben zeker ook de voorkeur omdat ze zonder problemen kunnen worden gebruikt, zelfs door meerdere mensen van verschillende lengte.

Wielen

Ook in dit geval betreft de discussie alleen inklapbare en intrekbare strijkplanken   .
Naast  een opvouwbare structuur  zijn sommige producten, vooral de zwaardere en zwaardere, uitgerust met  wielen  om verplaatsing te vergemakkelijken. Er moet echter op worden gelet dat het niet zomaar plastic wielen zijn, maar dat ze een  krasbestendige rubberen coating  hebben  om  beschadiging van kwetsbare vloeren zoals parket te voorkomen.
Als het waar is dat het gemakkelijk te verplaatsen moet zijn, is het ook waar dat het bord tijdens de passage niet mag wegglijden, dus het is belangrijk dat de constructie  antislip rubberen voetjes heeft.die over de vloer schuren en dat de  wielen  , indien aanwezig, zijn  voorzien van remmen of kunnen worden opgetild  (zoals op de foto).

Sluitsysteem

Ten slotte is het ook de moeite waard om de  sluiting  van de vouwmodellen te vermelden, die verticaal of in boekvorm kunnen zijn.
Verticale vergrendeling
In het eerste geval rust de strijkplank, eenmaal gesloten, slechts op twee van de vier poten en ontwikkelt zich in hoogte, zodat hij niet zelfstandig kan staan ​​en tegen een muur moet worden geleund of in een kast moet worden geplaatst: dit betekent niet alleen rennen het risico van vervuiling van de muren, maar ook een geschikte plek moeten zoeken om uitglijden en vallen te voorkomen. Het boek sluiten  modellen  , aan de  andere kant, geen van deze problemen presenteren: structuur sluit zichzelf en  de as rust op vier poten

, dus veel stabieler. Deze modellen zijn ook aanzienlijk lager dan die met verticale sluitingen en kunnen ook gemakkelijk onder een plank of in de buurt van een kast worden opgeborgen. In onderstaande afbeelding ziet u een voorbeeld.

Gewicht en robuustheid

De draagconstructies van traditionele strijkplanken kunnen, zoals reeds vermeld, gemaakt zijn van hout of metaallegeringen (zoals staal en aluminium). Beide materialen hebben voor- en nadelen die niet onderschat mogen worden bij het kiezen van:

 • Houten structuur  : esthetisch is het zeker  eleganter  , maar houten modellen zijn over het algemeen ook  duurder  . Ze bevatten meestal meerdere planken  en zijn  doorgaans  robuuster  , dus ze zijn ook geschikt voor het dragen van ketelijzers. Aan de andere kant zijn ze echter wat  zwaarder  en heeft het  hout de neiging om vocht op te nemen  , dus let goed op het type vloer waarmee ze zijn uitgerust en laat ze een paar minuten aan de lucht drogen voordat je ze opbergt.
 • Structuur van metaallegering  : zowel zeer lichte als basismodellen en andere superuitgeruste modellen kunnen hebben, en het heeft het voordeel dat het over het algemeen licht is en minder onderhevig aan schade door frequente blootstelling aan stoom. Het is over het algemeen iets minder solide en stabiel dan een houten constructie
 1. Top en vulling

Ze moeten worden beschouwd als drie aspecten van het strijkoppervlak, waarvan er twee gemeenschappelijk zijn voor alle modellen en specifiek zijn voor de professionele strijkplanken, afmetingen,  lengte  en  breedte  van de plank, de  voering en  de  hoes  en  functies  die het strijken vergemakkelijken. . We zullen alle drie deze aspecten afzonderlijk beoordelen.

Afmetingen (mm)

Hoe groter de plank, hoe gemakkelijker het is om beddengoed of grote kleding te strijken. Wel is het noodzakelijk dat de  punt goed taps toeloopt  , zodat deze als anker kan worden gebruikt om de stukken bij de naden te strekken.

Vulling en dekking

Vulling
Sommige van de goedkoopste modellen op de markt hebben niet eens een voering, maar zijn alleen bedekt met een hoes van katoen of synthetisch materiaal. In werkelijkheid is de aanwezigheid van een  vulmiddel  is  van essentieel belang  voor het welslagen van het werk.
De structuur van de plaat, zowel van houten als metalen platen, heeft gaten waardoor lucht kan circuleren en geen vocht kan verzamelen: als de voering afwezig of te dun is, wordt bij het uitoefenen van druk op het strijkijzer de stof, in plaats van uit te rekken, zal de vorm aannemen van de onderliggende reticulaire structuur, waardoor het resultaat enigszins wordt aangetast. Voorblad

Er zijn verschillende aspecten die kunnen worden beoordeeld met betrekking tot het voorblad van de strijkplank.
Materiaal
Ten eerste moet de hoes gemaakt zijn van een  doorlatend  en  ademend materiaal  om niet alleen stoom te absorberen, maar ook eventuele waterdruppels: daarom is het beter om synthetische modellen te vermijden omdat ze op de lange termijn kunnen smelten, en geef de voorkeur aan modellen in  katoen  dat een beter ademend vermogen mogelijk maakt.
Sommige katoenen hoezen kunnen ook  warmte weerkaatsen , of zijn uitgerust met een oppervlak dat is behandeld met keramisch poeder of stof met zeer dunne koperdraden die de warmte “reflecteren”, waardoor u sneller kunt strijken.
Dikte en binnenvoering
De dikte en  binnenvoering van  de stof zijn ook belangrijk: in feite zijn er   hele dunne en ondoelmatige hoezen en andere die dikker zijn, misschien omdat ze zijn uitgerust met een  voering van schuimrubber of vilt  : het laatste materiaal heeft eigenlijk de voorkeur, omdat het heeft het dubbele voordeel dat het na verloop van tijd niet vervormt als gevolg van hoge temperaturen (zoals kan gebeuren met schuimrubber) en reflecterende warmte.
Bevestigingssysteem
Ook vanuit het oogpunt van bevestiging van de kap op de as zijn er verschillen. In het bijzonder kunnen we drie bevestigingssystemen aangeven:

 • Met elastiek  : de rand van het dekblad is elastisch, zodat het nauwkeurig en moeiteloos op het schachtoppervlak aansluit. Het is zeker de handigste manier om de doek aan de schacht te bevestigen, maar soms wordt de zo bevestigde doek tijdens het strijken niet perfect uitgerekt.
 • Met koorden  : in dit geval wordt de stof vastgemaakt door middel van koorden die op de gewenste spanning worden gebonden. Hoe strakker de touwtjes, hoe steviger de stof natuurlijk wordt tijdens het strekken
 • Met clip  : een derde systeem is het systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van clips die de plaat op de as houden, het voordeel is dat het een snelle koppeling en ontkoppeling van de plaat aan de as mogelijk maakt

We herinneren u er echter aan dat als de geleverde handdoek niet bevredigend is, het mogelijk is om een ​​vervangende handdoek aan te schaffen voor een paar euro.

Functies

De  professionele strijkplanken zijn  vaak uitgerust met functies die het gemakkelijker maken om te passeren. Dit zijn natuurlijk erg dure modellen, met   misschien  onevenredige prestaties voor eenvoudig huishoudelijk gebruik  , maar voor degenen die zich met haute couture bezighouden, zijn het essentiële instrumenten in het vak. De functies die deze strijkplanken kunnen hebben zijn:

 • Verwarmingsfunctie  : verwarmt de schacht, waardoor de weefsels van stoomvocht worden gedroogd. Op deze manier kan de kleding direct weer in de kleerkast en zal er niet direct een nieuwe vouw ontstaan.
 • Zuigfunctie  : “zuigt” de stoffen en houdt ze stevig op de schacht zodat er geen ongewenste plooien ontstaan. Het is een bijzonder nuttige functie in kledingstukken die rijk zijn aan plooien en naden, zoals avondjurken of geplooide rokken, omdat het strijken gemakkelijker wordt, zelfs op plaatsen waar precisiewerk vereist is.
 • Blaasfunctie  : het is het tegenovergestelde van de zuigfunctie en voorkomt de vorming van strijkvlekken op kwetsbaardere stoffen zoals zijde of fluweel

 

 1. Panelen en steunvlakken

We gaven aan dat het relateren van de steunvlakken de vierde doorslaggevende factor is bij het kiezen van de strijkplank, omdat we vinden dat de aanwezigheid ervan het gebruik  van de  strijkplank  veel comfortabeler maakt  .
In feite zijn er verschillende  steunvlakken  ,  armen  en  haken  die de strijkplank compleet kunnen maken. Hoewel de  aanwezigheid  van deze add-ons niet direct prijsgerelateerd  is , aangezien zelfs professionele modellen uitverkocht kunnen raken, is het ook zo dat ze nauwelijks de goedkoopste modellen binnenkomen, vooral als het gaat om strijkplanken of wand. Laten we eens kijken wat de meest voorkomende aanhangsels van de strijkplanken zijn.

Steunrooster voor ijzer

Het meest voorkomende oppervlak is ongetwijfeld de   ijzeren reling , die zich op het niet-spitse uiteinde van het bovenste gedeelte bevindt: op de reling is het mogelijk om het strijkijzer op een veilige plek te plaatsen als het nodig is om uw handen vrij te hebben, het risico van verbranding van de bekleding waardoor de ijzeren plaat in contact komt met de bekledingsstof.
Vergeet niet dat de aanwezigheid van een  ijzeren rek  is  van essentieel belang  als een ketel ijzer wordt gebruikt   (essentieel, bijvoorbeeld, in het beroeps- strijkplanken), in welk geval zal het eerst nodig zijn om ervoor te zorgen dat het  voldoende robuust.niet breken of leunen onder het gewicht van de ketel. Bovendien hebben de modellen die zijn ontworpen voor gebruik bij het maken van ketels meestal een staaf die de functie heeft om het handvat vast te houden en de bewegingen van het strijkijzer te versnellen (u kunt zien op de foto hierboven).

Plank voor gestreken kleding

Ook heel gebruikelijk is de aanwezigheid van een  plank of steunrooster voor gesteven kleding  , soms zelfs vergezeld van een  tweede plank om de wasmand op te bergen  . Het is duidelijk dat op de intrekbare strijkplanken   het aantal planken veel groter is en soms bevatten ze   echte deuren om gedestilleerd water of ander handig strijkijzer te plaatsen.

Kleerhangers

Naast de planken, de aanwezigheid van een  hanger  voor de hangers waaraan items kunnen worden opgehangen die niet worden aanbevolen om opgevouwen in de laden te worden bewaard, zoals jurken, rokken, elegante broeken, enz. , kan ook erg handig zijn.

Strijkarmhuls en verwijderbare verlenging

Meer zelden te vinden zijn de  mouw  strijken  arm  en de  verwijderbare uitbreiding  : de eerste is een soort kleine strijkplank voor de mouwen, het wordt gebruikt om ijzer mouwen nauwkeuriger, vooral die van shirts, en is over het algemeen te vinden in modellen professionals. De tweede is daarentegen een praktische oplossing voor ijverig beddengoed om te voorkomen dat het pas gewassen laken vies wordt (je kunt het zien op de onderstaande foto).

Andere factoren om te onthouden bij het kiezen van een strijkplank

Zijn de materialen belangrijk?

In het licht van wat werd gevonden in de vorige paragrafen, kan worden gezegd dat de  materialen  zijn  zeer belangrijk  bij het kiezen van een strijkplank. Zonder een toespraak aan te gaan die ons er alleen maar toe zou brengen te herhalen wat tot nu toe is gezegd, herhalen we alleen hoe belangrijk het is om uw keuze niet alleen te baseren op de esthetiek van het product, wat zeker een belangrijke factor kan zijn, maar het mag niet discriminerend zijn. .
De keuze is voornamelijk tussen een aluminium strijkplank, licht en praktisch, doorgaans opvouwbaar en gemakkelijk op te bergen, en een houten strijkplank, steviger en duurzamer, maar ook zwaarder en omvangrijker (meestal met intrekbare modellen).
Wat betreft de  omslag, in Nogmaals, we herinneren u eraan dat, als het niet van goede kwaliteit is, het ook mogelijk is om het later te vervangen door een ander exemplaar van betere kwaliteit.

Is het merk belangrijk?

Er zijn strijkplanken van alle merken te vinden, waarvan er vele niet bijzonder beroemd zijn. Het is bovendien niet ongebruikelijk om zeer goedkope modellen en zonder veel pretenties te koop te vinden, zelfs bij supermarkten of in verschillende winkels voor huishoudelijke artikelen. Voor wie op zoek is naar stevigere modellen met accessoires, is het  bekendste merk  zeker  Foppapedretti  , een Italiaans bedrijf gespecialiseerd  in houten  producten   voor in huis en met  bijzondere aandacht ook voor esthetiek  . De situatie is anders voor wie een  professionele strijkplank nodig heeft: in dit geval is het eigenlijk goed om merken te hebben met lange ervaring in de strijksector maar ook in naaien, zoals  Polti  ,  Singer  of  Philips  .

Maakt de prijs uit?

Alle strijkplanken vervullen hun belangrijkste functie, namelijk als steun dienen bij het strijken. Daarom kunt u functionele modellen vinden  tot ongeveer € 20  , – als de enige claim is dat u een oppervlak heeft om de strijkwerkzaamheden uit te voeren. De prijs gaat echter snel omhoog als u de voorkeur geeft aan een  model  in  hout  : in dit geval kunnen de kosten in feite   variëren  van ongeveer 70-200 €  , vooral als u een intrekbaar model wilt. De duurste modellen   blijven echter de  professionals  , waarvoor het begint vanaf een  prijs van 150 € tot pieken van 1500 €.: bovendien is het professionele personeel niet alleen uitgerust met de nieuwste technologieën, maar heeft het meestal ook een strijkijzer voor de ketel en is het een goede investering, zelfs voor degenen die in de modesector werken.

Waar kan je een strijkplank kopen?

Voor de aanschaf van een strijkplank hebben we verschillende kanalen  , ook afhankelijk van het type strijkplank dat  we willen. De meest eenvoudige en goedkope modellen zonder veel franje, kan ook worden gekocht in  supermarkten  middelgrote en grote  omvang  . Als we daarentegen een meer geavanceerd model willen, bijvoorbeeld een intrekbare Foppapedretti, zullen we op zoek moeten gaan naar een  gespecialiseerde winkel van  dit merk of een online winkel kopen   . Hetzelfde geldt voor professionele modellen: in dit geval is direct contact met de fabrikant essentieel.

Waar wordt de strijkplank bespeeld?

De verwijdering van grof afval, waartoe ook strijkplanken behoren, kan niet via de normale inzameling van stedelijk afval gebeuren. Dit soort afval moet worden afgeleverd bij de  verzamelcentra  die in alle stadscentra zijn geïnstalleerd: ingerichte ruimtes waar u zelfstandig naartoe kunt gaan om uw afval in speciale containers te lozen. De inzameling is over het algemeen gedifferentieerd, dus een houten plank wordt weggegooid in de houtafvalcontainer, een metalen plank in de metalen afvalcontainer.

Waar kan ik de strijkplank neerzetten?

De strijkplank is over het algemeen een hulpmiddel dat ruimte bespaart, dat wil zeggen dat wanneer het niet wordt gebruikt, het kan worden  opgevouwen  en kan worden opgeborgen op een plaats waar het niet rommelig is. We zeiden echter dat er minstens  vier soorten  strijkplanken zijn: de klassieke vouwplanken, de tafel, de “intrekbare” en de muur. Hiervan zijn zeker degenen die de meeste ruimte besparen het tafelblad, dat meestal samen met de kleding in de kledingkast kan worden gehangen, en het wandblad, dat in feite aan de muur ‘verdwijnt’ als het wordt gesloten.
Het meest voorkomende type strijkplank, de opvouwbare strijkplank, moet ergens worden neergezet wanneer deze niet in gebruik is. We kunnen zeker overwegen om een ​​muurhaak te installeren om hem aan op te hangen, maar de meesten van ons zullen hem gewoon tegen de muur leunen, ergens in huis waar hij niet stoort of het risico loopt te worden gestoten en te laten vallen.
Ten slotte nemen de intrekbare strijkplanken, eenmaal gesloten, de afmetingen van een kast aan: ze zijn zeker de meest omvangrijke van alle soorten, maar ze kunnen ook gemakkelijk worden geïntegreerd met de rest van het meubilair.

Hoe kan ik de strijkplank coaten?

We hebben gezien dat de voering van de strijkplank een belangrijke rol speelt bij het succes van strijken. Elke as is altijd voorzien van een soort  dekking  , maar vooral als we voor een economisch model hebben gekozen, kunnen we ontevreden zijn over de uiteindelijke resultaten. Gelukkig kunnen we de originele hoes altijd vervangen door een nieuwe en betere.
Zoals hierboven vermeld, zouden we bij voorkeur een katoenen hoes moeten kiezen   , duurzamer en ademend dan synthetische hoezen, met een  zeer dikke  , ademende voering en bij voorkeur van vilt, een duurzamer materiaal dan het goedkopere schuimrubber.
Vergeet niet dat er ook reflecterende lagen zijn van professionele kwaliteit, waarvan de bekleding ook is geweven met metaalvezels (koper) die de warmte van de plaat reflecteren, waardoor de effectiviteit van elke doorgang toeneemt.

Hoe kan ik de strijkplank schoonmaken?

Wat ons het meest interesseert, is om het oppervlak van de hoes schoon te houden, aangezien deze in direct contact komt met onze schone kleren. De doek zelf   , van welk type vezel hij ook is gemaakt, kan altijd in de wasmachine worden  gewassen  , uiteraard met inachtneming van de instructies op het etiket. De vulling kan ook gemakkelijk in de machine worden gewassen, al is bij vilten vulling meer aandacht nodig.
In plaats daarvan kan de structuur altijd worden gereinigd met een gewone microvezeldoek, voeg een spray afwasmiddel toe als er vlekken zijn om te verwijderen (een ontvetter of soms een glasreiniger kan voldoende zijn).

 

 

Strijkplank vragen en antwoorden

Ik twijfel tussen Foppapedretti Assai met geperforeerd houten blad of Arredamenti Italia Astir met metalen blad, wat is uw advies?

Vanuit het oogpunt van prestaties zijn de twee modellen gelijkwaardig. Naast het materiaal raden we u aan om ook andere kenmerken, zoals structuur en vormgeving, te evalueren.

Met het stoomstrijkijzer zoek ik een plank die “niet lekt” op de vloer, welke raad je aan?

De modellen die u in de tabel op deze pagina vindt, behalve de goedkoopste, hebben alle functies die u nodig heeft.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *