Een krachtig koolhydraatarm dieet kan leververvetting verslaan

Hoewel ‘leververvetting’ klinkt als een ingrediënt dat u moet toevoegen, is de waarheid dat voor veel mensen leververvetting een ernstige aandoening is die de gezondheid en het welzijn op veel manieren ernstig kan aantasten.

De lever is een van de belangrijkste organen van het menselijk lichaam: hij ontgift het bloed, verwerkt medicijnen en bevordert de spijsvertering.

Jarenlang was de enige zorgwekkende oorzaak van leverschade door voeding langdurig zwaar drinken.

Echter, met de toename van overgewicht en obesitas, stijgt het suiker- en vetgehalte in de meeste diëten, verwerkt voedsel en fastfood zijn overal, en leververvetting bedreigt ons meer dan ooit.

De huidige realiteit is dat 34% van de Amerikaanse volwassenen lijdt aan niet-alcoholische leververvetting, wat de belangrijkste oorzaak is van leverziekte in ontwikkelde landen zoals de Verenigde Staten, Australië en Canada.

Niet-alcoholische leververvetting is een ernstige ziekte die zich kan ontwikkelen tot blijvende leverschade, zelfs leverfalen of kanker.

Dus, hoe weet u of u het risico loopt leververvetting te krijgen, en wat moet u doen?

 

Wat is een leververvetting?

 

Vette leverziekte is een ziekte waarbij overtollig vet zich ophoopt in de lever en de normale werking van levercellen verstoort.

Er zijn twee hoofdtypen van leververvetting: alcoholische leverziekte en niet-alcoholische leververvetting.

 

 

 

Alcoholische leverziekte

 

Alcoholische leverziekte wordt veroorzaakt door langdurig en overmatig drinken, waardoor de lever zwaar onder druk komt te staan, waardoor vet zich ophoopt in de lever.

Langetermijnresultaten van alcoholische leverziekte kunnen onder meer permanente littekens (cirrose) en leverkanker zijn.

Als bij u een alcoholische leverziekte wordt vastgesteld, zal uw arts of zorgverlener de beste manier bespreken om u te herstellen en te genezen.

 

Niet-alcoholische leververvetting

 

Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) is een ziekte waarbij leverschade en vetophoping optreden zonder zwaar drinken.

Een vette leverziekte is een teken van een abnormaal levermetabolisme.

Een deel van de normale functie van de lever is om onzuiverheden en stoffen zoals vet en cholesterol uit het bloed te filteren en ze opnieuw te verspreiden naar verschillende delen van het lichaam.

Bij leververvetting neemt de lever ofwel te veel vet uit het bloed op en geeft het onvoldoende af, ofwel produceert het zelf te veel vet. Uiteindelijk hoopt zich teveel vet op in de lever.

Er zijn twee soorten NAFLD.

Bij geïsoleerde leververvetting (IFL) is het enige effect de ophoping van overtollig vet in de lever.

Bij niet-alcoholische steatohepatitis (NASH), evenals de ophoping van overmatig vet in levercellen, kunnen levercellen ook ontstoken, beschadigd en afsterven, wat leidt tot littekens.

Dit kan ernstiger zijn omdat ontstekingen en littekens langdurige, onomkeerbare schade kunnen veroorzaken en het risico op leverkanker kunnen verhogen.

Door de toename van overgewicht en obesitas, en de afname van de kwaliteit van moderne diëten, is niet-alcoholische leververvetting tegenwoordig het belangrijkste type leververvetting geworden.

 

Oorzaken van niet-alcoholische leververvetting

 

De meeste medische professionals zullen zeggen dat de exacte oorzaak van niet-alcoholische leververvetting ingewikkeld en moeilijk te begrijpen is.

We kunnen echter met zekerheid zeggen dat er duidelijke risicofactoren zijn die lijken te leiden tot de ontwikkeling van niet-alcoholische leververvetting.

De twee belangrijkste risicofactoren voor niet-alcoholische leververvetting zijn diabetes en obesitas.

Bij overgewicht betekent overtollig vet in het lichaam dat er ook meer vet in het bloed zit.

Omdat de lever de belangrijkste plaats is voor bloedzuivering, zal er uiteindelijk wat overtollig vet in de lever blijven hangen.

Na verloop van tijd hoopt zich meer en meer vet op in het bloed, en meer vet hoopt zich op in de lever, wat leidt tot niet-alcoholische leververvetting.

Bij obesitas en diabetes neigt insulineresistentie ook tot een bepaald niveau.

Dit is waar suiker (glucose) zich ophoopt in het bloed vanwege het onvoldoende effect van insuline.

Wanneer insuline geen glucose uit het bloed kan afscheiden, betekent dit dat er niet genoeg glucose is om de cellen binnen te gaan die glucose nodig hebben.

Over het algemeen is glucose de belangrijkste brandstofbron voor onze cellen.

Als er echter niet genoeg glucose is om alle cellen van het lichaam, inclusief onze levercellen, binnen te dringen, moeten deze cellen een andere manier vinden om energie te verkrijgen.

In de meeste gevallen betekent dit dat cellen vet moeten produceren.

Wanneer levercellen ook meer vet gaan produceren, zal dit vet zich ophopen in de lever en leververvetting veroorzaken.

Andere risicofactoren voor leververvetting zijn onder meer:

 • De aanwezigheid van metabool syndroom
 • Genetica
 • leeftijd
 • medische behandeling
 • Hepatitis C
 • Auto-immuunziekte of erfelijke leverziekte
 • Snel afvallen
 • honger

Sommige gezondheidsdeskundigen hebben verschillende opvattingen over de oorzaak van niet-alcoholische leververvetting, waardoor voedselkeuze een belangrijke factor is.

Het dieet dat voornamelijk wordt toegeschreven aan leververvetting, is geen vet, maar een suiker-fructose die alleen in de lever wordt verwerkt.

Fructose is een natuurlijke suiker die in fruit voorkomt en gunstig is voor ons lichaam, maar in de afgelopen 30 jaar is de inname van fructose enorm toegenomen.

Goedkope fructose-glucosestroop is gebruikt om onze frisdranken, snoepjes, snacks, dranken en verschillende bewerkte voedingsmiddelen zoeter te maken.

Omdat de lever het enige orgaan in het menselijk lichaam is dat fructose kan verwerken, moet de lever, wanneer deze geconcentreerde snoepjes de lever raken, overuren maken om alle fructose te verwerken.

Hoge fructose-inname is niet alleen de hoofdoorzaak van niet-alcoholische leververvetting, maar houdt ook verband met onze obesitas-epidemie, hartaandoeningen, diabetes en metabool syndroom.

 

Symptomen van niet-alcoholische leververvetting

 

Een vette leverziekte vertoont gewoonlijk geen symptomen totdat de aandoening ernstig is, maar vroege symptomen kunnen zijn: vermoeidheid, zwakte en vermoeidheid, verlies van eetlust, misselijkheid of concentratiestoornissen.

Als de aandoening erger wordt, kunt u last krijgen van geelzucht (gele verkleuring van de huid en ogen), overmatig bloeden uit kleine wonden, een opgeblazen gevoel en pijn.

De meeste gevallen van leververvetting worden vastgesteld door middel van routinematig bloedonderzoek, dus het is erg belangrijk om up-to-date lichamelijke onderzoeken bij te houden, vooral als u te zwaar bent of diabetes heeft.

 

Voedsel dat u moet vermijden

 

Nu begrijpt u wat leververvetting is en hoe het zich verhoudt tot onze voedselkeuzes en andere levensstijlgerelateerde ziekten zoals diabetes, obesitas en hartaandoeningen.

De volgende stap is om te weten wat we moeten eten. Allereerst moeten we voedsel bestuderen om leververvetting te voorkomen.

 

 

 

suiker

 

Suiker is niet alleen schadelijk voor uw lever, maar overmatige inname van suiker kan ook leiden tot obesitas en diabetes, de twee grootste risicofactoren voor leververvetting.

Er is veel bewijs dat het echt verminderen van suiker, vooral voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, inderdaad de pathologie van leververvetting kan veranderen.

Natuurlijk voegen we suiker toe aan thee en koffie, maar de meeste toegevoegde suikers die we eten zijn bewerkte voedingsmiddelen, zoals koekjes, ontbijtgranen, cakes, sappen, frisdranken, sauzen en snoep.

Dit is de suiker waar we echt op moeten letten.

Let op de verborgen suikers in vetarm voedsel, saladedressings, ketchup en vele andere voedingsmiddelen.

 

 

 

fructose

 

Je hebt eerder gehoord van fructose, maar wat is het eigenlijk?

Fructose is een natuurlijke suiker die in alle zoete vruchten voorkomt.

In moderne tijden hebben bedrijven fructose-glucosestroop of high-fructose-glucosestroop gebruikt als een goedkope vervanger voor sucrose, als zoetstof in frisdrank, smaakstoffen, siroop en ander voedsel.

De hele vrucht bevat wel fructose, maar de inhoud is erg klein, en het gehalte aan fructose per portie in sodawater en zelfs vruchtensap is 10-30 keer dat van de hele vrucht.

Vruchtensap lijkt misschien gezond, maar het is eigenlijk een geconcentreerde vorm van vruchtensap zonder vezels.

Vermijd zoete producten en alle vruchtensappen, ingeblikt fruit en gedroogd fruit om uw inname van fructose te verminderen.

Let op fruit met een hoge fructose, zoals watermeloen, appel, mango en peer.

Kies voor hele vruchten met weinig fructose, zoals bessen, bananen, kiwi’s en citrusvruchten.

 

 

 

Simpele koolhydraten

 

Enkelvoudige koolhydraten zijn de vijand van gezondheid en kunnen leiden tot diabetes, zwaarlijvigheid, hartaandoeningen en leververvetting.

Simpele koolhydraten zijn onder meer:

 • witbrood
 • meel
 • Zoete desserts, zoals cakes, koekjes, koekjes, gebak en repen
 • Suiker, honing en stroop.

Simpele koolhydraten zijn koolhydraten die te veel zijn verwerkt, waardoor de meeste voordelen die ze oorspronkelijk bevatten, zijn geëlimineerd.

Enkelvoudige koolhydraten worden snel door het lichaam opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt.

Zoals we eerder hebben besproken, kunnen hogere bloedsuikerspiegels leiden tot insulineresistentie, wat kan leiden tot vetophoping in de lever.

Zoals veel onderzoeken hebben aangetoond, is het verminderen van de totale hoeveelheid koolhydraten in de voeding en het elimineren van enkelvoudige koolhydraten een van de belangrijkste stappen om leververvetting te voorkomen of te behandelen.

 

 

 

Trans- en verzadigde vetten

 

Algemeen bekend als “slechte” vetten, is het niet moeilijk om te zien waar trans- en verzadigde vetten een negatieve reputatie hebben gekregen.

Ze zijn de hoofdoorzaak van hart- en vaatziekten.

Overmatige vetinname kan leiden tot zwaarlijvigheid en hogere vetzuren in het bloed, die beide kunnen leiden tot leververvetting.

Het verminderen van verzadigde vetten en transvetten betekent een gezonder hart Kiezen voor magere voedingsmiddelen betekent meestal het verlagen van het risico op obesitas, waardoor de incidentie van niet-alcoholische leververvetting wordt verminderd.

 

 

 

vlees

 

Hoewel het eten van grote hoeveelheden eiwit de lever kan helpen genezen, hebben onderzoeken aangetoond dat het eten van grote hoeveelheden rood vlees en verzadigd vet het risico op leverziekte en leverkanker kan verhogen.

Het lijdt geen twijfel dat de meeste volwassenen tegenwoordig veel meer rood vlees eten dan het lichaam nodig heeft, en het meeste vlees dat ze eten bestaat uit verwerkte vleesproducten, zoals worstjes, hotdogs en gezouten vlees.

Vermijd het eten van deze bewerkte vleeswaren, en het eten van rood vlees slechts af en toe helpt leververvetting te voorkomen en onder controle te houden.

 

Voedingsmiddelen voor leververvetting

 

Net zoals van sommige voedingsmiddelen die we hier bekijken, wordt gedacht dat ze leververvetting veroorzaken of verergeren, kunt u voedingsmiddelen kiezen die het risico op leververvetting helpen verminderen en de genezing van de lever in de toekomst bevorderen.

 

 

 

eiwit

 

Eiwit is een essentiële voedingsstof in onze voeding.

Hoewel de meesten van ons meestal voldoende eiwitten binnenkrijgen, is een van de belangrijkste eiwitbronnen in de meeste diëten rood vlees, dat niet erg levervriendelijk is.

Een studie wees uit dat kinderen met leververvetting onvoldoende vis en omega-3-vetzuren binnenkrijgen, wat een van de factoren kan zijn die ervoor zorgen dat ze deze ziekte ontwikkelen.

Het is aangetoond dat het verminderen van de inname van rood vlees en het verhogen van de inname van vis, wit vlees en andere eiwitbronnen gunstig is voor een optimale levergezondheid.

Andere eiwitbronnen die u kunt proberen, zijn onder meer:

 • Biologische kip
 • Vette vis zoals zalm, tonijn en sardientjes
 • Duurzaam gekweekte vis
 • ei
 • Noten
 • Bonen
 • Magere kaas

 

 

 

Goed vet

 

Hoewel verzadigd vet en transvet schadelijk zijn voor de lever, zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren en omega-3-vetzuren gunstig voor de lever en de gezondheid.

Hoogwaardig onderzoek toont aan dat omega-3-vetzuren de lever kunnen beschermen tegen het ontwikkelen van niet-alcoholische leververvetting en kunnen helpen om vet uit de lever te verwijderen nadat de ziekte is begonnen.

Bronnen van omega-3-vetzuren zijn onder meer vette vis zoals zalm, tonijn en sardines, maar ook noten en zaden zoals walnoten en lijnzaad.

Van diëten die rijk zijn aan enkelvoudig onverzadigde vetten (zoals olijfolie) is ook aangetoond dat ze niet-alcoholische leververvetting helpen voorkomen en behandelen.

Deze goede vetten werken op twee manieren: door een deel van de bestaande vetophopingen in de lever te verwijderen en door ontstekingen door het hele lichaam te verminderen.

 

 

 

Complexe koolhydraten

 

Als koolhydraten deel uitmaken van het dieet, is het belangrijk om complexe koolhydraten te kiezen die minimaal worden verwerkt, een lage GI hebben en indien mogelijk biologisch zijn.

Deze koolhydraten geven langzaam glucose af aan uw bloed, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en de ontwikkeling van insulineresistentie wordt voorkomen.

Complexe koolhydraten zijn onder meer:

 • Volkorenbrood en ontbijtgranen
 • Hele haver
 • bruine rijst
 • Quinoa
 • Bonen
 • zoete aardappel

Naast het kiezen van de juiste koolhydraten, kan het verminderen van uw algehele koolhydraatinname uw tweede ding zijn voor de lever.

Studies hebben aangetoond dat koolhydraatarme diëten kunnen helpen om een ​​gezonde lever te behouden en het levervetgehalte in ongezonde levers te verlagen.

 

 

 

Antioxidanten

 

Antioxidanten zijn gezonde verbindingen in voedsel die oxidatieve stress kunnen weerstaan ​​Oxidatieve stress is een soort schade die optreedt in cellen en die leververvetting, kanker en veroudering veroorzaakt.

Van antioxidanten is aangetoond dat ze overtollig vetgehalte en ontstekingen bij leververvetting verminderen.

De twee belangrijkste antioxidanten die bij leveraandoeningen zijn onderzocht, zijn vitamine E en alfa-liponzuur (ALA), die vooral in noten en zaden, groenten en vlees voorkomen, maar ook in veel verschillende soorten vers voedsel.

De beste manier om aan een verscheidenheid aan antioxidanten te komen, is door elke dag veel natuurlijk voedsel met verschillende kleuren te eten, omdat elke verschillende soort groente en fruit een ander type antioxidant heeft.

Oranje en rood voedsel (zoals wortelen, pompoenen, zoete aardappelen, sinaasappels en paprika’s) bevatten bijvoorbeeld β-caroteen.

Resveratrol wordt aangetroffen in donkere voedingsmiddelen zoals rode druiven, cacao en bessen.

Vitamine C (ascorbinezuur) wordt in veel voedingsmiddelen aangetroffen, waaronder citrusvruchten, aardbeien en kiwi’s.

Als u elke dag een verscheidenheid aan fruit, groenten, peulvruchten en noten kiest, moet u zorgen voor voldoende inname van antioxidanten.

 

 

 

Wat moet je drinken?

 

De suiker en fructose in frisdrank en vruchtensap bevatten suiker, dus je gaat op zoek naar alternatieven.

Voor koffiedrinkers is dit goed nieuws: studies hebben aangetoond dat koffie de leverfunctie kan verbeteren en de ophoping van vet in de lever kan verminderen.

De voordelen zijn mogelijk niet alleen van korte duur: er zijn aanwijzingen dat het drinken van slechts één kopje per dag het risico op leverkanker met 14% kan verminderen, terwijl twee of meer kopjes het risico op leverkanker met maar liefst 66% kunnen verminderen.

Houd er rekening mee dat het drinken van meer dan één kopje koffie per dag angst en hart kan veroorzaken, dus als u het niet zeker weet, sta er dan op om één kopje per dag te drinken.

Dus geniet alsjeblieft van je koffie, maar zorg ervoor dat je op je gemak suiker en room eet!

Aan de andere kant is het drinken van 3 glazen minder alcohol per dag voldoende om leverkanker te veroorzaken, dus stoppen met alcohol om de lever te helpen genezen is misschien wel een van de beste dingen die je kunt doen.

 

Super leversupplement

 

Naast het kiezen van gezondere voedingsmiddelen en dranken en het vermijden van voedingsmiddelen en dranken die schadelijk zijn voor de lever, kan het gebruik van krachtige natuurlijke supplementen om de leverfunctie te ondersteunen inderdaad helpen bij het bestrijden van leververvetting.

 

 

 

Distel

 

Mariadistel is het eerste supplement dat gunstig is voor de gezondheid van de lever Het is aanbevolen door veel clinici en erkend door een groot aantal onderzoeken.

Silymarine is het actieve ingrediënt in Mariadistel, is ontstekingsremmend en antioxidant, heeft een positieve werking op het hart, is goed voor diabetes en helpt bij het herstel van de lever.

Mariadistel is een tonicum dat het waard is om met uw arts te bespreken en u kunt het gebruiken als hulpmiddel bij het optimaliseren van de levergezondheid door middel van een goed dieet en een goede levensstijl.

 

 

 

Vitamine D

 

Onze vitamine D-opslag, ook wel bekend als “zonlichtvitamines”, wordt meestal aangevuld met voldoende zonlicht.

Velen van ons consumeren deze essentiële vitamine echter niet, maar liefst driekwart van de Noord-Amerikanen denkt dat het ontbreekt.

Vitamine D-tekort is niet alleen gerelateerd aan de ontwikkeling van niet-alcoholische leververvetting, maar wordt ook verondersteld een belangrijke rol te spelen bij kanker, hartaandoeningen en diabetes, dus vitamine D-tekort is een belangrijke vitamine die aandacht verdient.

Aangezien velen van ons een tekort aan vitamine D hebben, is het noodzakelijk om tests uit te voeren en met uw arts te praten over het belang van vitamine D-suppletie voor de gezondheid van de lever.

 

 

 

Probiotica

 

Probiotica zijn supplementen die goede bacteriën in de darmen en darmen ondersteunen en aanvullen, die essentieel zijn voor een goede spijsvertering.

Het wordt steeds duidelijker dat een gezonde darmflora en een gezonde darm essentieel zijn voor een optimale gezondheid en ondersteuning van het immuunsysteem.

Enterale ondervoeding en “intestinaal leksyndroom” zijn betrokken bij het ontstaan ​​en de ontwikkeling van niet-alcoholische leververvetting. Probiotica kunnen een deel van de oplossing zijn om leververvetting te voorkomen en te behandelen.

Probiotica ondersteunen een gezonde darmflora, versterken het immuunsysteem en beschermen het lichaam tegen vele ziekten, waaronder niet-alcoholische leververvetting.

 

 

 

Antioxidanten

 

Naast deze supplementen kunnen sommige van de eerder genoemde antioxidanten, zoals omega-3-vetzuren, vitamine E en alfa-liponzuur, ook zeer nuttig zijn in de vorm van supplementen om vette degeneratie (vetophoping) in vet te ondersteunen en te beperken. lever.

 

Gezonde leverlevensstijl

 

Een gezonde levensstijl wordt aangevuld met goede voedingskeuzes en supplementen om een ​​optimale levergezondheid te bereiken.

Voeding is een groot probleem bij het bestrijden van niet-alcoholische leververvetting, maar beweging, verantwoord alcoholgebruik, rookvrij blijven en afvallen zijn ook belangrijk voor een gezonde lever en een gezond leven.

Oefening : Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor het behoud van de cardiovasculaire gezondheid, het verminderen van het gewicht en het beheersen van de insulineresistentie.

Gezondheidsautoriteiten raden aan om elke week 150 minuten matige intensiteit te trainen om gezond te blijven.Als u probeert af te vallen, moet u uw trainingstijd verlengen.

Alcohol intake : Zelfs als uw vette lever is alcohol-vrij , is het raadzaam dat u voorkomen dat het drinken van alcohol om de lever de beste kans op genezing en herstel te geven.

Roken:  Roken verergert gewoonlijk de effecten van niet-alcoholische leververvetting, om nog maar te zwijgen van het feit dat het veel schade toebrengt aan uw gezondheid, waardoor het risico op kanker, hartaandoeningen en longaandoeningen toeneemt.

Vraag uw arts om hulp bij het stoppen met roken.

Gewichtsverlies: Gewichtsverlies wordt beschouwd als een van de meest kritische stappen bij de behandeling van niet-alcoholische leververvetting, met name het verminderen van het buikgewicht.

Effectieve methoden voor gewichtsverlies zijn duurzaam en effectief voor u, maar andere methoden zijn geslaagd door intermitterend vasten, een koolhydraatarm dieet en een caloriebeperkt dieet.

 

 

 

ten slotte

 

Over het algemeen is er niet veel verschil tussen een gezond leverdieet en leefstijl en een gezonde leefstijl, maar let wel meer op het gehalte aan koolhydraten en vermijd simpele suikers, vooral fructose.

Regelmatige lichaamsbeweging, stoppen met roken, minder alcohol drinken en een gezond en uitgebalanceerd dieet volgen, kunnen allemaal helpen bij het bereiken van een optimale algehele gezondheid, een gezond gewicht en een sterke magere lever, wat het leven kan verbeteren en het leven kan verbeteren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *