Dieet, etiologie en natuurlijke remedies voor hypothyreoïdie

Heeft u veranderingen in eetlust, energie, stemming of gewicht opgemerkt?

Zien je haar, huid en nagels er vandaag anders uit?

U bent misschien een van de miljoenen Amerikanen met een schildklieraandoening.

Een onderactieve of overactieve schildklier kan veel verschillende symptomen veroorzaken, die allemaal kunnen worden veroorzaakt wanneer de schildklier niet actief is of de schildklier niet genoeg hormonen aanmaakt (1).

Lees verder om meer te weten te komen over de oorzaken van hypothyreoïdie, wat deze ziekte veroorzaakt en hoe u deze op natuurlijke wijze kunt behandelen door veranderingen in het dieet en andere natuurlijke remedies.

Hypothyreoïdie is eigenlijk gemakkelijker te behandelen dan hyperthyreoïdie, dat is wanneer de schildklier te veel hormoon aanmaakt. Onze natuurlijke remedies en dieetveranderingen kunnen u helpen uzelf zo snel mogelijk te herstellen en op uzelf te lijken.

Maar laten we eerst eens kijken wat hypothyreoïdie is en wat deze hormonale aandoening veroorzaakt.

 

Hypothyreoïdie begrijpen

Wat is uw schildklier precies en wat doet deze?

Schildklier is een paar soorten van uw endocriene systeem.

Het bevindt zich in het voorste deel van de nek en produceert en slaat hormonen op. Deze hormonen spelen een belangrijke rol in bijna alle systemen en functies van het menselijk lichaam.

Triiodothyronine (T3) is de naam van schildklierhormoon en het belangrijkste is dat het je stofwisseling kan reguleren.

Het is ook verantwoordelijk voor veranderingen in energieniveaus en gewicht.

T3 richt zich niet alleen op de metabolische functie van elke cel in uw lichaam, maar speelt ook een vitale rol in uw hart en botten.

Als uw schildklier niet genoeg schildklierhormoon aanmaakt of afgeeft, betekent dit dat u hypothyreoïdie heeft.

Het T3-hormoon dat door de schildklier wordt aangemaakt, richt zich op receptoren in verschillende delen van het lichaam, dus als je niet genoeg van dit belangrijke hormoon afgeeft, zul je veranderingen in de gezondheid opmerken, en soms zelfs belangrijke veranderingen.

Hoewel slechts een klein percentage van de mensen de diagnose hypothyreoïdie heeft, minder dan 1%, hebben meer mensen hypothyreoïdie.

Vrouwen zijn vatbaarder voor hypothyreoïdie en het risico neemt toe met de leeftijd.

Andere risicofactoren voor hypothyreoïdie zijn onder meer diabetes type 1, coeliakie en auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis (2).

Hypothyreoïdie is een type schildklieraandoening, maar er zijn andere soorten, waaronder hyperthyreoïdie, thyroïditis en struma.

 

Wat is hyperthyreoïdie?

Als uw schildklier te veel T3 aanmaakt, betekent dit dat u hyperthyreoïdie heeft.

Ernstige ziekten, schildklierknobbeltjes en struma zijn de oorzaken van hyperthyreoïdie.

Als u deze ziekte niet behandelt, kan hyperthyreoïdie een afname van de botdichtheid of een onregelmatige hartslag veroorzaken, waardoor het risico op een beroerte toeneemt.

De meest voorkomende symptomen van hyperthyreoïdie zijn:

 • Onverklaarbaar gewichtsverlies
 • Angst of nervositeit
 • Uitdunnen of haaruitval
 • Snelle hartslag
 • Overmatig zweten
 • Jeukende huid wordt ook gespoeld
 • Frequentere stoelgang

Uw arts kan bepaalde medicijnen voorschrijven om uw schildklieractiviteit te beperken Hoewel dit de laatste behandeling is, kan er ook een operatie nodig zijn om de hele schildklier te verwijderen.

Er zijn ook natuurlijke remedies om de schildklieractiviteit te verminderen, dus overleg met uw arts over alternatieve behandelingen voor hyperthyreoïdie.

 

Wat is hypothyreoïdie?

De schildklier wordt vaak een van de belangrijkste klieren genoemd.

Het produceert niet alleen de essentiële hormonen die het lichaam nodig heeft, maar helpt ook bij het reguleren hoe het lichaam voedsel omzet in bruikbare energie die lichaamsfuncties ondersteunt.

Als uw schildklier uw metabolisme niet goed kan regelen, wordt uw vermogen om calorieën en energieniveaus te verbranden beïnvloed.

Schildklierhormonen helpen ook de lever cholesterol af te breken en stimuleren de productie van enzymen die de triglycerideniveaus in het bloed regelen.

Daarom kunnen veranderingen in de schildklierfunctie hartproblemen veroorzaken, zelfs ernstig.

Als de schildklierfunctie onvoldoende is, ervaart u het tegenovergestelde probleem van hyperthyreoïdie.

De symptomen van hypothyreoïdie zijn anders dan die van overactief.

De meest voorkomende symptomen van hypothyreoïdie zijn (3):

 • Vermoeidheid kan ernstig zijn
 • Stemmingsstoornissen zoals depressie
 • Onverklaarbare gewichtstoename
 • Haaruitval
 • constipatie
 • Opgezwollen gezicht
 • Ondraaglijke lage temperatuur
 • Droge en gebarsten huid
 • Veranderingen in de menstruatiecyclus, inclusief ernstige of onregelmatige menstruatie
 • Struma

Onvoldoende schildklieractiviteit kan u ook depressief of traag maken.

Omdat uw stemming gevoelig is voor veranderingen in hormonen, hebben mensen met hypothyreoïdie meer kans op angst, depressie, slaapproblemen en andere psychische problemen.

Dit gebeurt omdat uw schildklier de neurotransmitters in het lichaam reguleert, waardoor alle zenuwsignalen die door de hersenen worden gestuurd, worden gecontroleerd.

Als deze abnormaal zijn, is uw humeur precies zo.

Dus, hoe weet u of u hypothyreoïdie heeft?

Als u een van de bovenstaande symptomen heeft, last heeft van onvruchtbaarheid of vaker verkouden bent of griep heeft, overleg dan met uw arts over hoe u uw schildklier kunt controleren.

Een bloedtest kan uw hormoonspiegels controleren, inclusief schildklierstimulerend hormoon of TSH.

Als uw TSH hoog is, heeft u hypothyreoïdie.

Het vroege stadium van deze ziekte wordt milde hypothyreoïdie genoemd Als u de nodige veranderingen in uw dieet en levensstijl aanbrengt, kan de milde ziekte worden teruggedraaid.

Als u lichte hypothyreoïdie niet behandelt, kunt u een ernstige auto-immuunreactie krijgen.

Deze kunnen problemen veroorzaken zoals obesitas, hartcomplicaties, gewrichtspijn, verminderde cognitieve functie, onvruchtbaarheid en zwangerschapsproblemen.

Als uw schildklierfunctie abnormaal laag is en bijna geen functie heeft, kunt u zelfs in coma met slijmoedeem vallen.

Deze ziekten zijn zeldzaam en treffen gewoonlijk vrouwen en ouderen.

Gemeenschappelijke kenmerken van de ziekte zijn onderkoeling, verminderde cognitieve status en vertraagde lichaamsfuncties.

Mensen met ernstige schildklierproblemen lijken bewusteloos of lethargisch te zijn en moeten onmiddellijk medische hulp inroepen.

Indien onbehandeld, kan deze coma fataal zijn.

Schildklierknobbeltjes zijn een ander symptoom van onvoldoende schildklieractiviteit.

Deze opeenhoping van cellen op de schildklier kan een massa vormen. Hoewel de meeste cellen niet gevaarlijk zijn, kunnen ze kanker veroorzaken als ze niet strikt worden gecontroleerd.

De meest voorkomende oorzaken van schildklierinsufficiëntie zijn de ziekte van Hashimoto, thyroïditis, onvoldoende jodiuminname (zeldzaam in westerse landen), blootstelling aan straling en sommige medicijnen.

Als u eerder een schildklieraandoening, een gedeeltelijke thyreoïdectomie of bestralingstherapie van de schildklier heeft gehad, heeft u mogelijk hypothyreoïdie.

Hoewel er geen remedie is voor hyperthyreoïdie, zijn er enkele behandelingen die de schildklier kunnen helpen om van nature het T3-hormoon te produceren dat het lichaam nodig heeft.

 

Oorzaken van hypothyreoïdie

 

De ziekte van Hashimoto

In ontwikkelde landen is de hoofdoorzaak van hypothyreoïdie de ziekte van Hashimoto, ook wel bekend als de thyroïditis van Hashimoto.

Dit is een auto-immuunziekte van het endocriene systeem, waarbij het immuunsysteem antilichamen begint te produceren die proberen de schildklier te vernietigen.

Om onbekende redenen heeft Hashimoto het immuunsysteem in wezen misleid door te denken dat schildkliercellen eigenlijk vreemde indringers zijn, zoals micro-organismen.

Dit triggert een reactie om ervoor te zorgen dat uw lichaam schadelijke cellen verwijdert, die uw schildklier kunnen beschadigen en veel van de symptomen die we al hebben besproken (4).

Dit kan een ontsteking van de schildklier en een ontsteking van veel andere delen van het lichaam veroorzaken.

Hoewel de ziekte van Hashimoto de meeste hypothyreoïdie kan veroorzaken, kunnen andere factoren de schildklier ook ontoereikend maken.

 

Intestinale ontsteking

Als de darmen niet helemaal gezond zijn of niet goed functioneren, vermindert dit je immuniteit en kun je geen voedingsstoffen opnemen.

Uw darmen kunnen door vele factoren ontstoken raken, waaronder voedselgevoeligheid of allergieën.

De meest voorkomende reacties zijn reacties op zuivelproducten en gluten, die veelvoorkomende oorzaken zijn van darmontsteking.

Een dieet dat rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen, conserveermiddelen en geraffineerde suikers, kan ook darmontsteking verergeren.

Zodra een auto-immuunreactie wordt geactiveerd, wordt uw schildklier het doelwit van die reactie.

 

Jouw diëet

Het voedsel dat u eet, levert u veel essentiële voedingsstoffen, vooral mineralen, die u niet zelf kunt produceren.

Wanneer bepaalde voedingsstoffen (zoals selenium en jodium) in uw dieet ontbreken, kan uw schildklier niet goed functioneren (5).

Jodium en selenium zijn essentieel voor een effectieve werking van de schildklier.Als uw dieet een bron van deze mineralen mist, vertraagt ​​de schildklier de productie van de belangrijkste hormonen.

Selenium is ook nodig om ontstekingen door het hele lichaam te beheersen, dus het is belangrijk om voldoende selenium uit de voeding te halen.

In veel andere delen van de wereld kan jodiumtekort ernstige schildklierproblemen veroorzaken, waaronder struma.

In ontwikkelde landen zoals de Verenigde Staten gebruiken de meeste mensen gejodeerd zout in ten minste enkele smaakmakers, waardoor u dit essentiële mineraal stabiel krijgt.

 

zwangerschap

Sommige vrouwen ervaren na de zwangerschap zogenaamde postpartum thyroiditis.

Tijdens de zwangerschap kan de schildklier van sommige vrouwen overactief worden, waarna de hormoonafscheiding na de bevalling snel daalt.

Deze aandoening verdwijnt meestal vanzelf binnen een jaar na de bevalling, maar kan permanente hypothyreoïdie veroorzaken.

 

hoge druk

Als je veel of langdurig onder stress staat, geeft je hormonen vrij, die een ontstekingsreactie in het lichaam veroorzaken.

Verhoogde niveaus van cortisol en adrenaline, die beide onder druk vrijkomen, vernietigen de sleutelfunctie van neurotransmitters, wat op zijn beurt leidt tot verergering van schildklierklachten (6).

 

Sedentair

Door actief te blijven en gezond te eten, kunt u stress beter onder controle houden en hormonen reguleren, die de schildklierfunctie kunnen beheersen.

Mensen die regelmatig sporten, kunnen beter slapen, beter omgaan met stress en een gezond gewicht behouden.

Al deze factoren dragen bij aan de normale werking van de schildklier.

 

andere redenen

Bepaalde medicijnen kunnen een onvoldoende schildklierfunctie veroorzaken, vooral die welke worden gebruikt om hartaandoeningen, kanker en bepaalde psychische aandoeningen te behandelen.

De hypofyse speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van de schildklier.

De hypofyse produceert schildklierstimulerend hormoon (TSH) of schildklierstimulerend hormoon, dat het hormoon regelt dat door de schildklier wordt geproduceerd (7).

Als uw hypofyse niet normaal functioneert, kan dit uw schildklierfunctie direct beïnvloeden.

In zeldzame gevallen kunt u worden geboren met hypothyreoïdie.

Aangeboren hypothyreoïdie treft één op de 4.000 pasgeborenen, dus dit komt niet vaak voor, maar deze levenslange schildklieraandoening vereist behandeling (8).

 

Conventionele behandeling van hypothyreoïdie

Voordat u een traag werkende schildklier behandelt, is het belangrijk om uw huidige functieniveau te begrijpen.

Uw arts kan bloedonderzoeken laten uitvoeren om de niveaus van verschillende schildklierhormonen te meten, zodat u samen kunt bepalen wat de beste behandeling is.

Afhankelijk van de ernst van uw aandoening, wordt u mogelijk doorverwezen naar een endocrinoloog om uw zorg te regelen.

De meest gebruikelijke conventionele behandeling voor hypothyreoïdie is vervangingstherapie met schildklierhormoon.

De meeste mensen nemen levothyroxine, een synthetische vorm van T4.

Soms kan een arts synthetische T3 of T4 afzonderlijk voorschrijven op basis van uw huidige schildklieroutput.

Er zijn ook vervangingsmiddelen voor schildklierhormoon gemaakt van dierlijke schildklierhormonen (9).

Als de diagnose eenmaal is gesteld en met vervangende therapie is begonnen, zal het waarschijnlijk de rest van uw leven dit medicijn blijven gebruiken.

Het kan echter zijn dat uw dosering in de loop van de tijd moet worden aangepast en uw arts zal uw niveaus continu willen controleren.

 

Voedsel om hypothyreoïdie te verbeteren

Om hypothyreoïdie op natuurlijke wijze te behandelen, moeten een of meer oorzaken van schildklierdisfunctie worden geëlimineerd.

Dit omvat het aanpakken van de oorzaak van ontsteking, het bekijken van alle medicijnen, het aanpakken van voedingstekorten in het dieet en het reguleren van andere hormonen in het lichaam.

Een dieet dat is ontworpen om hypothyreoïdie aan te pakken, elimineert voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken, bevordert de gastro-intestinale gezondheid, brengt uw hormonen in evenwicht en vermindert andere symptomen die schildklieraandoeningen kunnen veroorzaken.

De volgende voedingsmiddelen worden aanbevolen als onderdeel van een gezond dieet met hele voeding dat rijk is aan planten en gezonde vetten.

 • Fruit en groenten zijn een uitstekende natuurlijke bron van antioxidanten, mineralen en vitamines die het lichaam nodig heeft om al zijn basisfuncties te vervullen.
 • Wilde zalm en andere vis die rijk is aan omega-3-vetzuren helpen bij het reguleren van hormonen. Als uw dieet rijk is aan omega-6 en weinig omega-3-vetzuren, zal uw lichaam een ​​ontstekingsreactie krijgen. Het verbeteren van de verhouding tussen omega-6 en omega-3 kan de schildklierfunctie beter ondersteunen. Andere vette vis die rijk is aan omega-3 is onder meer sardines en Atlantische makreel.
 • Zeegroenten en zeewier zijn uitstekende bronnen van jodium, die defecten kunnen helpen voorkomen die hypothyreoïdie veroorzaken. Wakame, zeewier, kelp en kelp zijn allemaal zeevruchtengroenten die op veel manieren aan het dieet kunnen worden toegevoegd.
 • Kokosolie is een ander gezond vet dat ontstekingen kan verminderen en u van energie kan voorzien. De vetzuren in kokosolie helpen bij het reguleren van je metabolisme, zijn licht verteerbaar en hebben antimicrobiële eigenschappen die je immuunsysteem kunnen versterken. Het eten van kokosolie heeft veel voordelen, waaronder ondersteuning van de schildklierfunctie.
 • Het verkrijgen van gezonde omega-3-vetzuren uit plantaardige bronnen zoals gekiemde zaden is ook erg nuttig voor de gezondheid van de schildklier. Chia-, hennep- en lijnzaad bevatten allemaal ALA, een omega-3-vetzuur dat de hormonale balans ondersteunt. Deze gezonde vetten kunnen ook de stemming verbeteren, de hersenfunctie ondersteunen en ontstekingen verminderen.
 • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica zijn ook belangrijk om uw immuunsysteem en darmgezondheid te ondersteunen. Gefermenteerde en gekweekte voedingsmiddelen zijn de beste voedingsmiddelen, waaronder yoghurt, kefir, zuurkool, kombucha en kimchi. De probiotica in deze voedingsmiddelen helpen het natuurlijke evenwicht van de darmflora te herstellen, waardoor u voedingsstoffen beter uit voedsel kunt opnemen, ontstekingen kunt verlichten en andere problemen met betrekking tot schildklierstoornissen kunt verminderen.
 • Het eten van vezelrijk voedsel is ook belangrijk voor uw spijsvertering. Als u een vezelrijk dieet volgt, blijft u regelmatig, helpt het u bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, ondersteunt u gewichtsverlies en zorgt u voor uw hart.
 • Eet gezonde, magere eiwitten. Eiwit is een transportmiddel voor het transport van schildklierhormonen naar menselijke weefsels, dus het eten van een geschikte hoeveelheid eiwit bij elke maaltijd kan helpen bij het reguleren van de overdracht van de schildklier. Er zijn veel gezonde, plantaardige eiwitbronnen, waaronder noten, zaden, notenboter, quinoa, peulvruchten en dierlijke producten, die allemaal via gras / gras worden gevoerd en geen antibiotica bevatten.
 • Als u thyroïditis van Hashimoto heeft, moet u uw immuunsysteem versterken. Antioxidanten zoals glutathion kunnen uw immuniteit versterken en u helpen de ontsteking te bestrijden die wordt veroorzaakt door de bacteriën van Hashimoto. Hoewel het moeilijk is om voedingsmiddelen vol glutathion te eten, maakt je lichaam deze antioxidant eigenlijk zelf aan. Asperges, spinazie, knoflook, grapefruit, avocado, perziken, broccoli en pompoen kunnen uw lichaam allemaal helpen om op natuurlijke wijze glutathion te produceren, dus u moet deze voedingsmiddelen regelmatig in uw dieet opnemen.

 

Vermijd voedsel voor hypothyreoïdie

Als u hypothyreoïdie heeft, moet u bepaalde voedingsmiddelen helemaal vermijden.

 1. Gluten is het belangrijkste voedselallergeen en kan schildklieraandoeningen veroorzaken. De meeste mensen met hypothyreoïdie zijn ook gevoelig voor gluten of hebben coeliakie. Vermijd producten gemaakt van tarwe, gerst of rogge om gluten uit uw dieet te verwijderen. Gluten komt in veel kant-en-klaarmaaltijden en verpakt voedsel terecht, dus lees het etiket zorgvuldig wanneer u kant-en-klaarmaaltijden of bewerkte ingrediënten koopt. Ontsteking veroorzaakt door glutengevoeligheid kan leiden tot voedingstekorten en hormonale onevenwichtigheden.
 2. Zuivelproducten zijn ook veel voorkomende allergenen die ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Het vermijden van gewone zuivelproducten kan helpen, net zoals het eten van alleen producten die zijn gemaakt van zuivere zuivelproducten. Als uw reactie echter ernstig is, is het voor sommige mensen beter om zuivelproducten helemaal te vermijden.
 3. Als u schildklierproblemen heeft, mag u geen rauwe kruisbloemige groenten zoals spruitjes, broccoli, broccoli, boerenkool of kool consumeren. Deze groenten bevatten verbindingen die de schildklierfunctie in hun rauwe vorm kunnen beschadigen, dus stoom de groenten 30 minuten om problemen te voorkomen. Deze groenten vormen vooral een risico voor mensen met jodiumtekort (9).
 4. Geraffineerde suiker kan de hormonale balans verstoren die nodig is voor een normaal metabolisme. Als je aan een schildklieraandoening lijdt, kan het eten van suiker de effecten ervan versterken, waaronder stemmingswisselingen, vermoeidheid, hormonale onbalans, depressie en gewichtstoename.
 5. Geraffineerde meelproducten kunnen een aanzienlijke invloed hebben op uw hormoonspiegels en kunnen leiden tot gewichtstoename. Een schildklierbevorderend dieet moet elke stof die tarwemeel bevat, zoals gebak, pasta, granen of brood, elimineren of strikt beperken. Kies zoveel mogelijk volkorenproducten en vermijd helemaal glutenrijk meel.

 

Natuurlijke behandeling voor hypothyreoïdie

Nu u uw eetgewoonten heeft veranderd om de gezonde functie van uw schildklier te ondersteunen, gaan we eens kijken naar andere natuurlijke therapieën die met succes de symptomen van hypothyreoïdie hebben verminderd of de ziekte volledig hebben geëlimineerd.

 

Ashwaganda

De adaptogene eigenschappen van Ashwagandha werden snel populair.

Adaptogenen helpen cortisol te verlagen en de schildklierhormoonspiegels in evenwicht te brengen.

Dagelijks 500 mg Ashwagandha aanvullen kan de natuurlijke productie van thyroxine verhogen.

Andere adaptieve kruiden die gunstig zijn voor planten zijn zoethoutwortel, rhodiola, basilicum en ginseng.

 

jodium

Voor sommige mensen met hypothyreoïdie kan zelfs het nemen van een kleine dosis van 250 mg aanvullend jodium per dag de schildklierfunctie verbeteren, vooral degenen die vatbaar zijn voor hypothyreoïdie (10).

U kunt jodium ook van nature via uw dieet opnemen, dus u moet ook veel van de bovengenoemde voedingsmiddelen eten.

Het is moeilijk om teveel jodium uit de dagelijkse voeding te halen, maar wie supplementen slikt of veel zeegroenten eet, kan de ADH overschrijden.

Als u thyroïditis van Hashimoto heeft, mag u geen jodiumsupplementen gebruiken.

Als u dit doet, riskeert u na verloop van tijd een overactieve schildklier.

 

selenium

De schildklier verbruikt meer selenium dan enig ander orgaan in het lichaam.

De schildklier heeft selenium nodig om T3 te produceren, en het helpt de schildklier ook om ontstekingen te verminderen.

Het aanvullen van 200 mg selenium per dag is vooral nuttig voor patiënten met de ziekte van Hashimoto en zwangere vrouwen.

Selenium kan helpen bij het verminderen van antilichamen tegen de schildklier (11).

Selenium vermindert ook het risico op postpartum thyroiditis bij zwangere vrouwen, dus als u zwanger bent en schildklierproblemen heeft, overleg dan met uw arts over selenium (12).

 

Tyrosine

Uw lichaam heeft tyrosine (een niet-essentieel aminozuur) nodig om thyroxine of T4-schildklierhormoon te produceren.

U kunt tyrosine uit eiwitbronnen in uw dieet halen en uw lichaam maakt ook een deel van zijn eigen tyrosine aan.

Het tweemaal daags innemen van 500 mg L-tyrosine kan uw slaapkwaliteit en hoeveelheid slaap verbeteren, wat vermoeidheid kan verminderen en de stemming kan verbeteren.

L-tyrosine doet dit door de productie van norepinefrine, dopamine en melatonine te stimuleren, die ook wel ‘feel good’-hormonen worden genoemd (13).

Door stress en ontstekingen te verminderen, bevordert u een gezondere schildklier.

 

visolie

Uw schildklier is voor zijn functie ook afhankelijk van essentiële vetzuren.

Net als de vetzuren in vette vis, kunnen omega-3-vetzuren het risico op schildklierdisfunctie en symptomen verminderen, waaronder verhoogd cholesterol, depressie, angst, artritis, immuunsysteemproblemen en inflammatoire darmaandoeningen.

Overweeg om 1000 mg hoogwaardige visoliesupplementen per dag in te nemen om uw immuunsysteem en schildklier goed te laten functioneren.

Dit zal ook helpen om de verhouding tussen omega-6 en omega-3-vetzuren te verbeteren, waardoor ontstekingen worden verminderd.

 

Vitamine B

B-vitamines zoals vitamine B12 en thiamine zijn essentieel voor het handhaven van een goede hormoonbalans.

Thiamine kan ook helpen bij het bestrijden van auto-immuunziekten en symptomen, waaronder het verminderen van chronische vermoeidheidssymptomen.

Degenen met de ziekte van Hashimoto kunnen baat hebben bij 600 mg thiamine per dag (14).

B12 is ook nodig om vermoeidheid te weerstaan.

B12 speelt een sleutelrol in het centrale zenuwstelsel en beschermt uw hersenen en neuronen, maar het helpt ook om voedingsstoffen in voedsel om te zetten in bruikbare energie die nodig is voor de hersenen en het lichaam.

 

Probiotica

Als u niet genoeg voedsel eet dat probiotica bevat, kunt u overwegen om aanvullende probiotica te nemen met ten minste 50 miljard kolonievormende eenheden (CFU) per portie.

Deze gezonde bacteriën kunnen een gezonde darm produceren, waardoor de opname van voedingsstoffen wordt verhoogd en ontstekingen worden verminderd.

Het spijsverteringssysteem speelt een belangrijke rol bij vermoeidheid en het immuunsysteem, dus het behouden van een gezonde darm is van vitaal belang.

 

Vitamine D

Als je binnen werkt, in een gebied woont met minder zonlicht of geen tijd buiten doorbrengt, is het moeilijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Door veel zonlicht te krijgen, kan uw lichaam vitamine D produceren die nodig is voor het immuunsysteem en andere lichaamsfuncties.

Mensen met de ziekte van Hashimoto zullen baat hebben bij direct zonlicht op korte termijn, omdat veel auto-immuunziekten verband houden met vitamine D-tekort.

Zelfs gewoon een blokje omlopen, 10 minuten in de zon zitten of yoga doen in de tuin kan je helpen om je vitamine D-spiegel aanzienlijk te verhogen.

 

Kom tot rust

Het verminderen van stress is een andere goede manier om de schildklier te ondersteunen.

Door de hoeveelheid cortisol en andere stresshormonen te verlagen, kan uw schildklier efficiënter werken.

Het beheersen en beheersen van stress, en het vinden van manieren om regelmatig te ontspannen na een stressvolle dag, kan je helpen om alle hormonen onder controle te houden.

Enkele technieken die u kunnen helpen ontspannen, zijn onder meer meditatie, yoga, ademhalingstechnieken en ontspanningstherapie.

Zoek echter een hulpmiddel dat voor u werkt en gebruik het regelmatig om uw schildklier te ondersteunen.

 

appelcider azijn

Het drinken van twee eetlepels appelciderazijn per dag kan je lichaam herstellen naar een meer uitgebalanceerde pH, waardoor je je hormonen beter kunt reguleren.

Appelazijn kan ook een traag metabolisme bevorderen als gevolg van hypothyreoïdie.

 

Essentiële olie

Essentiële oliën kunnen enkele van de symptomen van schildklieraandoeningen helpen verlichten.

Probeer deze combinaties.

 • Een mengsel van drie delen wierookolie, vijf delen citroengrasolie en vijf delen kruidnagelolie kan rechtstreeks op de nek worden aangebracht waar de schildklier zich bevindt.
 • Doop twee druppels wierookolie met je vingers en wrijf ze twee keer per dag in de bovenkant van je mond.
 • Meng gelijke delen citroengrasolie en mirre. Wrijf het elke dag in de nek bij de schildklier, de onderkant van de grote teen en de pols.
 • Als je gewrichten of spieren pijn doen door hypothyreoïdie, voeg dan etherische oliën van citroengras, mirre, kruidnagel en geranium toe aan het badwater en laat ze weken.
 • Citroen-, grapefruit- en pepermuntolie zijn zeer geschikt voor aromatherapie om vermoeidheid tegen te gaan.
 • De etherische oliën van lavendel, wierook en kamille helpen ook om angst te verminderen en de stemming te verbeteren.

 

Wanneer moet ik naar een dokter?

Uw arts moet elke schildklieraandoening diagnosticeren.

U moet uw arts raadplegen om natuurlijke remedies te gebruiken om een ​​te trage of overactieve schildklier te behandelen, zodat hij of zij uw gezondheid en schildklierniveau continu kan controleren.

Als u symptomen van hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie heeft, moet u zo snel mogelijk uw huisarts raadplegen.

Voor de hand liggende symptomen die onmiddellijke medische aandacht vereisen, zijn onder meer een vergrote struma of een knobbel in de nek.

Hoewel dit waarschijnlijk een goedaardige ziekte is, kan het ook schildklierkanker zijn en moet u onmiddellijk worden gescreend.

Als uw ogen ontstoken of gezwollen zijn, moet u ook een arts raadplegen; dit is een teken van de ziekte van Grave en kan hyperthyreoïdie veroorzaken.

Andere symptomen van schildklierproblemen zijn subtieler en u kunt ze verwarren met andere medische problemen.

Als u aanhoudende symptomen heeft die kunnen worden verklaard door schildklierinsufficiëntie, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met een arts.

Hoewel de meeste patiënten met hypothyreoïdie kunnen worden gecontroleerd door hun huisarts, hebben andere patiënten mogelijk een endocrinoloog nodig om hun zorg te regelen.

Wanneer u voor de eerste keer de diagnose hypothyreoïdie krijgt, kunt u het beste naar een endocrinoloog gaan om de aandoening te controleren, u te helpen het behandelplan te begrijpen en eventuele vragen over de aandoening te beantwoorden.

Als de behandeling eenmaal is gestart en de symptomen aanhouden of verergeren, moet u ook een endocrinoloog raadplegen.

Als u een schildklierknobbeltje of struma of een schildklierknobbeltje heeft, is een specialist een betere keuze voor uw zorg.

Als u een probleem heeft met uw hypofyse of hypothyreoïdie, wordt het aanbevolen om naar een endocrinoloog te gaan.

 

ten slotte

Hypothyreoïdie treedt op wanneer de schildklier niet voldoende hormonen produceert of afgeeft.

De schildklier is een belangrijke klier, wat betekent dat hij veel belangrijke lichaamsfuncties controleert, dus als hij niet goed werkt, kunt u symptomen krijgen of erg zwaar worden.

Symptomen van hypothyreoïdie zijn onder meer onverklaarbare gewichtstoename, neurotische of angststoornissen, haaruitval, vermoeidheid, stemmingsstoornissen, ernstige droge huid, wallen in het gezicht en struma.

De meest voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie is de ziekte van Hashimoto, een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat het immuunsysteem de schildklier aanvalt.

Andere oorzaken van hypothyreoïdie zijn onder meer zittend zitten, slechte voeding, stress, darmontsteking en zwangerschap.

Veel mensen lijden aan hypothyreoïdie en behandelen hun ziekten door middel van een dieet, levensstijl en andere natuurlijke remedies.

Conventionele behandeling van hypothyreoïdie omvat het gebruik van synthetische hormonen of van dieren afkomstige hormonen om schildklierhormonen te vervangen.

Veranderingen in dieet en activiteitsniveaus kunnen de schildklierfunctie verbeteren en sommige symptomen van hypothyreoïdie verminderen.

Andere natuurlijke remedies zijn suppletie van voedingsstoffen zoals jodium, selenium, L-tyrosine, visolie, probiotica, B-vitamines en D-vitamines.

Het gebruik van kruiden zoals Ashwagandha kan je ook helpen, en essentiële oliën, appelciderazijn en stressvermindering kunnen je ook helpen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *