De gezondheidsvoordelen van verschillende koffiesoorten

Al jaren zeggen we dat cafeïne = slecht; ‘s ochtends koffie drinken doet eigenlijk meer kwaad dan goed.

Het is een feit dat met mate koffie drinken veel gezondheidsvoordelen kan opleveren, maar dit betekent niet dat je naar de dichtstbijzijnde Starbucks kunt gaan als je strijdt om de dichtstbijzijnde 470 calorieën Java-chip Frappuccino.

Calorierijke, suikerrijke en vetrijke koffiedranken (Java-fragmenten bevatten 18 gram gigantisch vet per 16 ons) speelden ongetwijfeld een rol in de zwaarlijvigheidscrisis die het Westen overspoelde.

Het is natuurlijk onverantwoord om deze crisis de schuld te geven van de fastfoodindustrie, maar we moeten toegeven dat er een nauw verband bestaat tussen steeds meer ongezonde voedingsmiddelen en groeiende tailles.

Zeggen dat koffie goed is voor onze gezondheid is een brede generalisatie, omdat het allemaal afhangt van het soort koffiebonen dat wordt gebruikt, de bereiding van de koffie en het soort drank dat uit deze koffiebonen wordt geproduceerd (en vergeet deze aanvullende producten niet, zoals gezichtscrèmes) , Suiker, gearomatiseerde siroop en sommige andere high-end coffeeshops voegen graag kruiden toe, tegenwoordig voegen ze kruiden toe.

Het is echter algemeen aanvaard dat bepaalde soorten koffie en bepaalde soorten koffiebereidingen de gezondheid aanzienlijk kunnen bevorderen en het lichaam actief kunnen aanmoedigen om effectief te blijven werken.

 

Waarom is koffie goed voor ons?

Net als thee wordt koffie ook beschouwd als een “niet-voedzame” drank.

Dit betekent dat de drank zelf geen enkele nuttige of noodzakelijke voeding voor het leven kan bieden.

Er zijn simpelweg niet genoeg vitamines, mineralen of calorieën in koffie om enige vorm van voeding te bieden.

Caloriearme zoetstoffen (zoals stevia) worden ook als niet-voedzaam beschouwd omdat ze geen energie leveren.

Dus als koffie vitamines, mineralen en energie mist, hoe kan het dan gunstig zijn voor de gezondheid?

Je moet niet alleen naar vitamines en mineralen kijken, maar je moet ook naar andere ingrediënten in koffie kijken, wat een enorm verschil kan maken.

 

De gezondheidsvoordelen van koffie

De grootste vraag is dan ook: wat maakt de ene koffievariant of bereidingswijze precies gezonder of juist minder gezond dan de andere?

Nou, er is eigenlijk geen aspect dat betekent dat we vol vertrouwen kunnen zeggen “drink deze kop koffie, niet die kop koffie”.

Het lijkt erop dat niemand van ons simpelweg de ochtend latte in Americano kan veranderen en de vruchten kan plukken.

Wat we wel kunnen doen, is kijken naar verschillende koffievariëteiten en hun verschillende bereidingsmethoden, en meer te weten komen over de mogelijke gezondheidsvoordelen van deze specifieke soorten koffie.

Laten we eens kijken naar de meningen van experts over deze kwestie.

 

Koffiebereidingsmethode

Geloof het of niet, maar de manier waarop u uw koffie bereidt, heeft een grote invloed op het cafeïnegehalte.

Gebrouwen koffie wordt bijvoorbeeld beschouwd als een van de meest cafeïnerijke koffie, met naar schatting 135 mg cafeïne per 8 ons koffie.

Daarentegen is het cafeïnegehalte van filterkoffie en percolatiekoffie meestal veel lager, respectievelijk 112 mg en 74 mg per 8 ounces.

Algemeen wordt aangenomen dat koffie met een hoog cafeïnegehalte een grotere invloed heeft op de gezondheid dan cafeïnevrije koffie.

De meesten van ons weten dat cafeïne een veel voorkomende en zeer populaire stimulerende drug is die vermoeidheid helpt verminderen en ons wakker en alert doet voelen, maar in feite is het effect veel meer dan alleen de blik in de ogen.

Men neemt zelfs aan dat cafeïne krachtige neuroprotectieve eigenschappen heeft en zelfs het risico op ziekten zoals dementie en de ziekte van Alzheimer kan helpen verminderen.

Dit is de reden waarom, vanuit het oogpunt van de voordelen voor de menselijke gezondheid, koffiebereidingsmethoden die het cafeïnegehalte behouden meestal de voorkeur hebben.

En als we speciale aandacht besteden aan de menselijke gezondheid, is het belangrijk op te merken dat veel soorten koffie – met uitzondering van Griekse koffie en Turkse koffie – niet ongefilterd mogen worden bereid.

We filteren koffie met een reden. Er zijn er eigenlijk twee!

Ten eerste helpt het filteren van de koffie om koffieresten te verwijderen om een ​​gladde kop te vormen, die velen van ons smakelijker vinden.

Ten tweede verwijdert gefilterde koffie mogelijk schadelijke stoffen, zoals cafeïne en cavalol, die allemaal verband houden met een verhoogd cholesterol.

 

Koffie stijl

Er zijn veel verschillende “stijl” koffiesoorten waaruit u kunt kiezen, maar de twee meest exotische zijn koffie in Turkse stijl en koffie in Griekse stijl.

wat is het verschil? Eerlijk gezegd niet veel.

In feite is er, net als Turkse / Griekse fudge en Turkse / Griekse yoghurt, eigenlijk niet veel verschil tussen de twee.

Beide zijn ongefilterd en gebrouwen met kleine metalen “briki”.

Het resultaat is een zeer sterke, volle, zeer sterke koffie met nog fijngemalen poeder in het kopje, wat zorgt voor een werkelijk ongebruikelijke en unieke textuur.

Waarom is deze speciale koffiesoort zo goed voor onze gezondheid?

Studies hebben aangetoond dat mensen die koffie in Griekse stijl drinken een betere endotheelfunctie lijken te hebben dan mensen die regelmatig andere koffiesoorten drinken.

Het endotheel is de bekleding van bloedvaten en is verantwoordelijk voor veel verschillende rollen in het menselijk lichaam, van immuungezondheid tot hartgezondheid.

Als de endotheelfunctie begint te verzwakken, zal het lichaam veel aspecten van de dagelijkse gezondheid niet kunnen beheersen.

Interessant is dat aangezien het endotheel meerdere functies heeft, er wordt gezegd dat een goede endotheliale functie de sleutel is tot een gezonde levensduur.

is dit echt?

Hoewel we het niet met zekerheid kunnen zeggen, weten we wel dat de inwoners van Ikaria in Griekenland die het bovenstaande onderzoek hebben uitgevoerd, meestal 10 jaar langer leefden dan mensen in andere delen van West-Europa.

Hoewel de stijging van de levensverwachting te wijten kan zijn aan bergen of wijn, moeten we ook overwegen om koffie te gebruiken!

 

Bonenvariëteiten

Van bourbon tot Colombia, van Franse missionarissen tot Hawaiiaanse Kona, er zijn veel verschillende koffiebonen om uit te kiezen.

Elk heeft zijn eigen unieke smaak, maar welke variëteit is het beste voor de gezondheid?

Verschillende onderzoeken hebben het fibrinolytische effect van koffie onderzocht, het proces waarbij bloedstolsels in het lichaam worden afgebroken om te voorkomen dat het problemen veroorzaakt en ziekten veroorzaakt zoals diepe veneuze trombose. Deskundigen zijn van mening dat er drie soorten koffiebonen zijn die echt werken.

Volgens onderzoek zijn Blue Mountain Arabica bonen uit Jamaica, Yunnan bonen uit China en Kilimanjaro bonen uit de vruchtbare vulkanische bodem van Tanzania een van de beste manieren om het risico op bloedstolling te verminderen.

Studies hebben zelfs aangetoond dat deze drie soorten bonen 29 tot 35 keer effectiever zijn in het stimuleren van fibrinolyse dan de controle.

Deskundigen zijn van mening dat deze bonen een hoog cafeïnegehalte hebben, wat ongeveer het tegenovergestelde is van het effect van cafeïnevrije dranken.

Algemeen wordt aangenomen dat regelmatige koffieconsumptie het risico op trombose met 30% kan verminderen in vergelijking met nul koffieconsumptie.

Het is echter interessant dat zelfs experts niet volledig lijken te begrijpen waarom. Een studie beweerde dat “het onmogelijk is om het exacte biologische mechanisme van deze waarneming te bepalen op basis van epidemiologische gegevens.”

Er wordt gespeculeerd dat de antioxiderende polyfenolen die in koffie aanwezig zijn, ontstekingen in het lichaam helpen verminderen.

 

Bean staat

In de meeste gevallen worden koffiebessen die uit planten worden gewonnen, geroosterd om koffiebonen te produceren.

Deze bonen worden vervolgens gemalen en gemengd met water om een ​​rijke en levendige koffie te maken.

Het branden is echter niet het enige lot van koffiebessen, en het is mogelijk om koffie in originele staat te kopen.

Groene koffie is beslist niet zoals zijn gebrande koffie.

Het is meestal moeilijk om te roken. Je kunt de groene koffie zuigen om zijn unieke smaak vrij te geven, of je kunt hem een ​​nacht laten weken om een ​​zeer mild “koffiewater” te produceren.

Waarom zou u overwegen om groene koffie aan uw dieet toe te voegen?

Omdat groene koffie een hoger gehalte aan groene koffie-extract (ook wel GCE genoemd) bevat dan gebrande koffiebonen.

Dit komt doordat er tijdens het bakproces een grote hoeveelheid GCE verloren gaat.

GCE, dat duidelijk is geïsoleerd uit koffiebessen, wordt meestal verkocht als een afslanksupplement.Uit de studie bleek dat in vergelijking met placeboproducten het percentage van het totale lichaamsvet bij de deelnemers significant was verminderd wanneer GCE werd voorgeschreven.

De grote vraag die we moeten stellen is: waarom wordt GCE als zo gunstig beschouwd voor gewichtsbeheersing op de lange termijn?

Het antwoord hangt volledig af van de specifieke verbindingen in de ongebrande koffiebonen.

Ongebrande koffiebonen bevatten chlorogeenzuur, dat visceraal vet en gewicht kan verminderen.

Het doet dit door de hoeveelheid vet die het lichaam uit voedsel opneemt te veranderen, en het kan duidelijk zijn dat een GCE-dosis tussen 0,5% en 1,0% zeer effectief kan zijn om het gewicht van zwaarlijvige mensen te verminderen.

 

Roostervoorwaarden

Arabica-koffiebonen worden meestal op een van de volgende drie manieren gebrand: 10 minuten op 230 graden om een ​​”medium” branding te produceren; op 230 graden om een ​​”stad” -branding te creëren in 12 minuten, op 230 graden in 15 minuten Creëer binnen een “Franse” barbecue.

Hoewel de smaak anders is, geven sommige smaakpapillen misschien de voorkeur aan een soort gebraad, maar vanuit gezondheidsoogpunt is “medium” roosteren het beste.

Dit komt omdat een kortere baktijd het verlies van fenol kan minimaliseren, en fenol wordt beschouwd als duidelijk gezondheidsvoordelen.

Plantaardige fenolen zijn een uitstekende bron van antioxidanten in de voeding.

Antioxidanten helpen niet alleen oxidatieve stress in het lichaam te verminderen, maar helpen ook bij het bestrijden van gevaarlijke vrije radicalen.

De gezondheidsvoordelen van antioxidanten zijn divers, variërend van gewrichten en mobiliteit tot ooggezondheid, van hartgezondheid tot veroudering.

Omdat koffie niet alleen in de Verenigde Staten maar ook wereldwijd zo’n populaire drank is, wordt het vaak ‘s werelds grootste voedingsbron van sterke antioxidanten genoemd.

Geloof het of niet, maar sommige onderzoekers zijn in de loop der jaren van mening dat koffie een betere antioxidant is dan fruit en groenten!

Kloppen ze? Ze zijn misschien!

Het wordt aanbevolen dat slechts 3 tot 5 kopjes koffie per dag de aanbevolen dagelijkse inname van antioxidanten van 605 kunnen leveren.

Er zijn veel verschillende antioxidanten in koffie, waaronder triculine (bekend om zijn antibacteriële eigenschappen), kinine, melanine en fenolen, waaronder hydroxykaneelzuur.

 

Is koffie goed voor iedereen?

De vraag die we ons nu moeten stellen is: als bepaalde soorten en bereidingen van koffie zo’n enorme en positieve impact op de gezondheid kunnen hebben, moeten we dan allemaal een grote O’Joe drinken als we ‘s ochtends wakker worden?

Het antwoord zal u misschien verbazen: nee.

Voor veel mensen kan koffie erg gunstig zijn, maar voor sommige mensen kan deze populaire cafeïnehoudende drank meer kwaad dan goed doen.

Daarom is het het beste om altijd een arts te raadplegen als u van plan bent uw dagelijkse voeding te veranderen.

Koffie is misschien geweldig, maar het is geen wondermiddel dat voor iedereen werkt.

Koffie kan zelfs de werkzaamheid van bepaalde medicijnen verstoren, waaronder antischimmelmiddelen, schildkliermedicijnen, antibiotica en antidepressiva.

Het is ook belangrijk om de koffie-inname van zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap te beperken, omdat is aangetoond dat grote hoeveelheden cafeïne het risico op een miskraam en doodgeboorte verhogen.

Voor zwangere vrouwen en vrouwen met onderliggende gezondheidsproblemen kan koffie helaas meer kwaad dan goed doen.

Ook onder gezonde mensen is het nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat je verantwoord koffie drinkt.

Te veel cafeïne kan nervositeit en nervositeit veroorzaken, dus houd je aan het oude gezegde van “alles met mate”.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) wijst erop dat 400 mg cafeïne per dag (gelijk aan 4 tot 5 standaardbekers) veilig is, maar onthoud dat cafeïne ook in veel andere voedingsmiddelen wordt aangetroffen, waaronder geleisuikergoed. Kauwgom, zelfs wafels!

Drink verantwoord koffie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *