De 9 slechtste voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte om te vermijden

Waarom cholesterol belangrijk is

Nu zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak geworden in de Verenigde Staten en andere ontwikkelde landen.

De twee belangrijkste factoren die aan deze toename bijdragen, zijn de toename van de LDL-cholesterol- en triglyceridenconcentraties (1).

Een cholesterolarm dieet en een hoog cardioprotectief dieet zijn essentieel om het risico op hartaandoeningen te verminderen. Onze gids zal u helpen begrijpen welke voedingsmiddelen u moet vermijden en welke voedingsmiddelen het beste zijn voor uw hart.

Door het verschil tussen goed cholesterol en slecht cholesterol te begrijpen, kunt u betere keuzes in uw dieet maken.

Als u weet welke voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte u moet vermijden en welke voedingsmiddelen met een matig cholesterolgehalte, kunt u een gezonder leven leiden.

Lees verder voor meer informatie over het in evenwicht brengen van voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen om ontstekingen en gezonde vetten te bestrijden.

Het zal u misschien verbazen te vernemen dat niet alle voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte eigenlijk slecht zijn voor het hart.

In feite hebben voedingsmiddelen die ontstekingen bevorderen, meer kans om uw hart te beschadigen dan bepaalde soorten cholesterol.

Hoewel voedingsmiddelen zoals eieren meer cholesterol bijdragen aan het gemiddelde dieet, zijn cholesterolbronnen zoals vleeswaren en volle melk schadelijker voor uw algehele gezondheid (2).

Cholesterol is niet de enige risicofactor die leidt tot het risico op hart- en vaatziekten, maar het is een voorspeller en is sterk gecorreleerd met andere risicofactoren.

Als u bijvoorbeeld overgewicht heeft, heeft u ook een grotere kans op een hoog cholesterolgehalte.

Door af te vallen en voedsel te elimineren dat ontstekingen veroorzaakt, kunt u het algehele cholesterol, LDL-cholesterol en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten verlagen (3).

 

Een hoog cholesterolgehalte begrijpen

Elke cel in uw lichaam bevat cholesterol.

Deze vetachtige wasachtige substantie is essentieel voor de aanmaak van vitamine D, stofwisselingshormonen en galzouten, waardoor het lichaam het voedsel dat je eet, kan afbreken tot nuttige verbindingen.

Cholesterol speelt ook een belangrijke rol bij de gezondheid van de hersenen, omdat uw zenuwstelsel cholesterol nodig heeft om neurotransmitters aan te maken waarmee uw neuronen met elkaar kunnen communiceren.

Je lichaam maakt het cholesterol aan dat nodig is voor al deze functies, maar we consumeren ook cholesterol via het voedsel dat we eten.

Wanneer er te veel cholesterol in het bloed zit (serumcholesterol genoemd), begint het zich op te hopen op de wanden van de slagaders.

Deze plaque kan een aandoening veroorzaken die atherosclerose wordt genoemd, een vernauwing van deze belangrijke bloedtoevoer.

Als de slagaders te smal worden, kan dit de bloedstroom of het hartminuutvolume beïnvloeden.

U kunt ook gevaarlijke ontstekingen of bloedstolsels krijgen die fataal kunnen zijn.

Al deze factoren verhogen het risico op een beroerte of een hartaanval.

Hoewel een hoog cholesterolgehalte een belangrijke risicofactor is voor een beroerte en een hartaanval, zijn andere bijdragende factoren ook belangrijk (4).

Als u ook hoge bloeddruk, roken of andere ziekten heeft, zoals diabetes, neemt uw risico toe.

Bovendien zijn uw geslacht, ras en leeftijd allemaal risicofactoren voor hart- en vaatziekten en complicaties (5).

Als u uw risico’s kent, kunt u de beste keuzes maken voor uw dieet en levensstijl.

Als uw cholesterol hoog is, beseft u het misschien niet eens omdat u misschien geen symptomen heeft.

Omdat de ophoping van cholesterol op de arteriële wanden langzaam plaatsvindt, weet u pas dat dit gebeurt als u complicaties ervaart.

Wanneer uw arteriële bloedstroom afneemt, kunt u coronaire hartziekte krijgen, of lijdt aan een hartaandoening, beroerte of angina pectoris (pijn op de borst).

Daarom is het voorkomen van de ophoping van dit cholesterol en het daardoor veroorzaakte krimpen belangrijk voor het behoud van de gezondheid van het hart.

In de afgelopen decennia is ons begrip van de effecten van cholesterol op het lichaam drastisch veranderd.

Hoewel we vroeger dachten dat alle cholesterol hetzelfde effect heeft op het lichaam en het hart, begrijpen we nu dat bepaalde soorten cholesterol goed zijn voor je gezondheid, terwijl andere soorten cholesterol bijdragen aan een hoog ontstekingsniveau en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Eerdere aanbevelingen voor voedingsbeperkingen hebben gesuggereerd dat jezelf beperken tot 300 mg cholesterol per dag voldoende is om gezond te blijven, maar recent bewijs suggereert dat richtlijnen mogelijk niet voldoende zijn om je te beschermen tegen de schadelijke effecten van bepaalde soorten cholesterol.

Begrijpen hoe HDL en LDL, de twee belangrijkste soorten cholesterol, uw lichaam en algehele gezondheid beïnvloeden, is essentieel om de cardiovasculaire gezondheid te bevorderen.

 

Verschil tussen HDL en LDL

Uw bloed bevat een klein pakket cholesterol dat lipoproteïne wordt genoemd.

Ze bevatten niet alleen cholesterol, maar ook eiwitten, triglyceriden en fosfolipiden.

Uw lichaam heeft twee verschillende soorten lipoproteïnen nodig om gezonde functies te vervullen.

Zowel lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) als lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL) moeten cholesterol in en uit verschillende cellen transporteren om celschade te herstellen en verschillende metabolische functies uit te voeren (6).

Lipoproteïne met lage dichtheid is goed voor driekwart van het cholesterol.

LDL helpt bij het herstellen en beschermen van cellen en weefsels.

De belangrijkste functie van lipoproteïne met hoge dichtheid is het ondersteunen van de lever om cholesterol te herstellen, en lipoproteïne met hoge dichtheid is goed voor slechts een kwart van het totale cholesterol.

Hoewel LDL het meest voorkomt, zijn ze ook het meest destructief voor uw hart.

Deze cholesterolverbindingen kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken en HDL helpt zelfs om onnodig cholesterol uit het bloed te verwijderen.

U heeft misschien wel eens gehoord van LDL dat ‘slecht’ cholesterol wordt genoemd.

Omdat dit lipoproteïnen zijn die atherosclerose en andere coronaire problemen veroorzaken, loopt u bij hoge serum LDL-waarden een groter risico op hart- en vaatziekten en perifere vaatziekte.

LDL-niveaus moeten worden gecontroleerd en laag worden gehouden.

Door hun kleine formaat gaan ze gemakkelijk door de arteriële wand, hechten ze aan de ader en hopen ze zich op in de loop van de tijd.

Deze accumulatie beperkt de hoeveelheid ruimte waarin het bloed moet stromen, wat kan leiden tot mogelijke hartproblemen (7).

HDL staat bekend als een goed type cholesterol omdat het cholesterol van andere delen van het lichaam naar de lever kan transporteren, dat cholesterol kan afbreken en naar de lever kan sturen.

Een hoog HDL-gehalte betekent dat u een hoger vermogen heeft om overtollig cholesterol uit het bloed te verwijderen.

 

Eet geen voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte

Voedsel met een hoog LDL-cholesterol moet worden vermeden of in kleine hoeveelheden worden gegeten.

Deze dieetverandering zal de algehele aanwezigheid van LDL in serumcholesterol verminderen en de vorming van atriale plaque in de toekomst voorkomen.

 

Verwerkte plantaardige oliën en transvetten

Halverwege de 20e eeuw is hydrogenering een veelgebruikte methode geworden voor het verwerken van plantaardige oliën.

De verkregen transvetten of transvetzuren kunnen worden gebruikt in verpakt voedsel, margarine, snacks, voorverpakt gebakken voedsel en gefrituurd fastfood.

Transvetten hebben andere eigenschappen: in vergelijking met onbehandelde vetten hebben ze een betere smaak en smeltpunt, en maken ze voedsel langer vers.

Maar dit gemak heeft een prijs.

Transvetten zullen niet alleen uw LDL-cholesterolgehalte verhogen, maar ook uw HDL-cholesterolgehalte verlagen.

Deze soorten vetten hebben geen nutritioneel effect en zijn erg schadelijk, dus ze moeten volledig worden vermeden (8).

Dit betekent het opgeven van gemak en gefrituurd voedsel, dat meestal deze vetten gebruikt.

 

Snacks

Voedingsmiddelen met veel bewerkte ingrediënten, zout en andere ongezonde ingrediënten vormen een groot deel van het westerse dieet.

Omdat snacks zo gemakkelijk te verkrijgen zijn, eten Amerikanen meer dan ooit, en de incidentie van zwaarlijvigheid en verhoogde cholesterolwaarden heeft ongekende niveaus bereikt (9).

Om een ​​gezond gewicht te behouden en het cholesterolgehalte laag te houden, vermijd tussendoortjes op bewerkte voedingsmiddelen zoals koekjes, frites en gefrituurd voedsel.

 

Verwerkt vlees

Als u uw LDL-gehalte wilt verlagen, moet u vleeswaren vermijden die meestal veel natrium, verzadigd vet en cholesterol bevatten.

Het eten van vleeswaren zoals worst, spek, hotdogs en ander gezouten vlees wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op overlijden door hart- en vaatziekten en beroertes.

Ongezouten en onbewerkt vlees hebben verschillende effecten op de gezondheid van het hart (10).

 

Geraffineerde suiker

Het toevoegen van suiker aan bewerkte voedingsmiddelen verhoogt de bloedsuikerspiegel, verhoogt het LDL-cholesterolgehalte, verlaagt de HDL-concentratie en verhoogt de triglyceriden (11).

In de Verenigde Staten bevat bijna driekwart van de bewerkte of verpakte voedingsmiddelen een bepaalde hoeveelheid suiker.

Omdat het eten van te veel suiker ook het risico op obesitas en andere ziekten verhoogt, heeft dit een grote invloed op uw risico op hart- en vaatziekten en andere hartcomplicaties.

Het vermijden van gesuikerd verpakt voedsel en gebak is een goed uitgangspunt.

Zoete dranken, cola en vruchtensap voegen ook veel suiker toe aan uw dagelijkse inname, dus u moet ook suiker uit uw dieet verminderen.

Als je lange tijd suiker hebt gebruikt, kan het moeilijk zijn om geen suiker in te nemen, omdat je dan verslaafd raakt.

Maar je hart en lichaam zullen je dankbaar zijn.

 

Zuivelproducten

Het is aangetoond dat het eten of drinken van gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt en kefir, uw hart en andere systemen helpt beschermen (12).

De meeste traditionele zuivelproducten bevatten echter veel vet, waaronder LDL-cholesterol, wat slecht is voor uw hartgezondheid (13).

Vermijd zoveel mogelijk melkvet en verminder de consumptie van volle zuivelproducten om het algehele cholesterolgehalte te verlagen.

 

Overmatig drinken

Elke dag matige hoeveelheden alcohol drinken kan uw hart beschermen, maar te veel alcohol drinken kan de triglyceriden verhogen en de bloeddruk verhogen, wat van invloed is op uw hart.

Overmatig drinken kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes, enz.

 

Simpele koolhydraten

Sommige voedingsmiddelen kunnen uw HDL of goede cholesterol zelfs verlagen.

Net als koolhydraten in maïstortilla’s, witbrood, pasta en andere sterk bewerkte granen, verhogen geraffineerde koolhydraten de bloedsuikerspiegel en verlagen ze het HDL-gehalte.

Mensen met een rijk dieet aan deze voedingsmiddelen hebben meer kans op cardiovasculaire of stofwisselingsziekten, overgewicht en een hoog cholesterolgehalte (14).

Kies volkorenversies en gekiemde granen en fruit in plaats van zeer verfijnd meel en granen.

 

Voedsel met een hoog cholesterolgehalte moet redelijk veilig worden bewaard

Niet alle voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte hebben een negatieve invloed op uw gezondheid.

Het met mate eten van de volgende voedingsmiddelen als onderdeel van een gezond dieet voor volwaardige voeding zal uw LDL-cholesterolgehalte niet significant verhogen.

 

Met gras gevoerd rundvlees

Niet alle vleesproducten zijn hetzelfde.

Onderzoek ondersteunt dat het eten van magere kip en rundvlees een goede keuze is voor het handhaven van een gezond serumcholesterol, lipoproteïne met lage dichtheid, lipoproteïne met hoge dichtheid en triglyceriden.

Daarom kan mager grasgevoerd rundvlees worden gesneden in een hart-gezond dieet omdat het gehalte aan verzadigd vet niet voldoende is om de aandacht van mensen te trekken (15).

 

ei

In de afgelopen decennia heeft het publiek verschillende informatie gekregen over de consumptie van eieren.

Het laatste onderzoek ondersteunt het begrip dat eieren een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet, en ondanks een hoog cholesterolgehalte kunnen ze het HDL-cholesterolgehalte verhogen (16).

Een studie uit 2008 onderzocht de effecten van een koolhydraatarm dieet op 28 mannen met overgewicht.

De helft van het dieet van deze groep bestond uit regelmatige consumptie van eieren, terwijl de andere helft uit cholesterolvrije eiervervangers bestond.

Hoewel een groot deel van de deelnemers gewicht verloor en de LDL- en triglycerideniveaus verlaagde, hadden degenen die eieren aten een hogere HDL (17).

Als ze spaarzaam worden gebruikt en als onderdeel van een hart-gezond dieet, kunnen eieren uw hart en gezondheid helpen beschermen.

 

polyfenolen

De antioxidanten en andere flavonolen in pure chocolade kunnen het cholesterolgehalte verlagen en een goede gezondheid bevorderen.

Het is bekend dat de polyfenolen die aanwezig zijn in pure chocolade het HDL-gehalte kunnen verhogen, waardoor arteriële plaque wordt verminderd [18].

 

Hoe cholesterol natuurlijk te verlagen?

Naast het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, kunt u ook uw algehele cholesterolgehalte en de verhouding tussen LDL en HDL verbeteren door een aantal andere veranderingen in uw dieet en levensstijl.

Hier volgen enkele suggesties voor het op natuurlijke wijze verlagen van cholesterol, waardoor u geneesmiddelen op recept kunt vermijden die vaak ernstige bijwerkingen hebben.

 

Eet meer vezels

Vezelrijk voedsel, vooral oplosbare vezels, kan het cholesterol effectief verlagen. Oplosbare vezels worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, bonen, haver en gerst.

Wanneer u dit soort vezelrijk voedsel eet, binden oplosbare vezels zich aan galzuren in het spijsverteringsstelsel en verwijderen deze uit het lichaam.

Omdat uw lichaam cholesterol gebruikt om galzuren te maken, vermindert dit de hoeveelheid cholesterol in de cholesterol die uit het bloed moet worden verwijderd, waardoor er meer galzuren worden geproduceerd.

Oplosbare vezels verlagen het LDL en het eten van maximaal 10 gram vet per dag kan een aanzienlijke invloed hebben op deze cholesterolwaarden (19).

 

Eet minder vlees

Door plantaardig eiwit op vlees te kiezen, krijgt u de basisvoedingsstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft zonder het cholesterol te verhogen, dat alleen in dierlijke producten voorkomt.

Goede bronnen van plantaardig eiwit zijn onder meer linzen, zaden, noten en peulvruchten, zoals sojabonen, pintobonen, zwarte bonen, nierbonen en witte bonen.

Deze bonen en andere plantaardige eiwitten kunnen een gezonde bloedsuikerspiegel handhaven, het risico op bepaalde soorten kanker verminderen en het totale cholesterol- en LDL-cholesterolgehalte verlagen (20).

 

Zorg voor een gezond gewicht

Als u te zwaar bent, moet uw lichaam harder werken om bloed af te nemen en normale functies te behouden.

Gewichtstoename veroorzaakt waarschijnlijk diabetes type 2, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, kanker en hart- en vaatziekten (waaronder beroerte en hartaandoeningen).

Daarom zijn afvallen en gezond blijven essentieel voor de algehele gezondheid en het welzijn.

 

Overweeg supplementen

Er zijn enkele natuurlijke supplementen die u kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen en de gezondheid van het hart te verbeteren.

  • Veel van de hierboven genoemde hart-gezonde voedingsmiddelen bevatten van nature plantensterolen. U kunt één tot twee gram plantensterolen per dag nemen om het LDL-cholesterolgehalte te verlagen, waardoor het effect van het verlagen van cholesterol wordt versterkt. Zoek naar supplementen die geen toegevoegde ingrediënten en chemicaliën bevatten.
  • Psyllium is een oplosbare vezel die veel wordt gebruikt als supplement of laxeermiddel. Dit vezelsupplement heeft veel bekende merken en winkelmerken en is uitstekend in het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte. Het innemen van tien gram vezelsupplementen per dag kan in slechts een paar maanden een grote invloed hebben op het cholesterolgehalte.

 

oefening

Door actiever te worden, kan uw lichaam hormonen en stofwisselingsprocessen effectiever reguleren en wordt de brandstof in voedsel beter gebruikt.

Als u actiever bent, neemt uw spiermassa toe en neemt het vetgehalte af, wat het cholesterol en de bloeddruk kan verlagen en de algehele gezondheid kan verbeteren.

Lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van elk hartgezondheidsplan, dus ga erop uit en word actief.

 

Voorzorgsmaatregel

Als u geen voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte eet, kunt u de hoeveelheid van deze schadelijke stof in uw bloed verlagen.

Naast het vermijden van voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte die het cholesterolgehalte verhogen, moet u ook meer voedsel eten dat het HDL verhoogt en voedingsmiddelen die het algehele cholesterolgehalte helpen verlagen.

Het combineren van een voedzaam dieet met lichaamsbeweging en andere actieve levensstijlkeuzes zal de gezondheid van uw hart aanzienlijk verbeteren.

Elk dier, ook de mens, gebruikt cholesterol als onderdeel van een gezond metabolisch proces.

Omdat we ook cholesterol halen uit het voedsel dat we eten, is het erg belangrijk dat we niet te veel van deze schadelijke stof consumeren, omdat het de vaatwanden van het lichaam zal beschadigen.

Het cholesterolgehalte op peil houden is een manier om ervoor te zorgen dat het cardiovasculaire systeem de komende jaren normaal blijft functioneren.

Wanneer plaques veroorzaakt door cholesterol en andere lipiden in het bloed de slagaders blokkeren, wordt de bloedstroom beperkt.

Plaque kan gevaarlijke bloedstolsels, beroertes of een hartaanval veroorzaken.

Als u een gezond en beschermend HDL of een goed cholesterolgehalte in het systeem wilt hebben, wilt u het LDL- of slechte cholesterolgehalte laag houden.

Hoewel niet alle voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte slecht voor u zijn, kan het vermijden van voedingsmiddelen met veel transvetten u helpen gezond te blijven.

Vermijd bewerkte en verpakte voedingsmiddelen, sterk bewerkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte.

Het eten van een volledig plantaardig dieet kan uw algehele cholesterol verlagen en de gezondheid van uw hart en lichaam helpen.

Toenemende veranderingen in levensstijl, zoals sporten, stoppen met roken en omgaan met stress, kunnen u ook helpen een gezond hart te behouden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *