Constipatiesymptomen, oorzaken, behandeling en verzachtende strategieën

Wat is constipatie

De meesten van ons hebben van tijd tot tijd last van obstipatie.

Dit is een onderwerp dat we meestal niet bespreken, maar als je problemen hebt in de badkamer, wil je snel verlichting.

Constipatie kan ervoor zorgen dat u zich ongemakkelijk voelt en zelfs andere symptomen veroorzaken, dus het is belangrijk om de vele oorzaken en natuurlijke methoden te begrijpen om indigestie te behandelen.

Onze gids zal u helpen begrijpen hoe u constipatie kunt voorkomen, wat u moet doen als constipatie optreedt en wat de beste natuurlijke remedies zijn die thuis kunnen worden gebruikt om constipatie te verlichten.

In de Verenigde Staten lijden miljoenen mensen af ​​en toe aan obstipatie, en naar schatting lijdt één op de vijf mensen vaak aan obstipatie.

Hoewel veel mensen geen medische zorg zoeken voor constipatie, heeft onze samenleving, wanneer we elk jaar honderden miljoenen dollars aan laxeermiddelen uitgeven, duidelijk te maken met toiletproblemen, wat een veelgebruikt vrij verkrijgbaar geneesmiddel is voor constipatie (1).

Er zijn verschillende triggers in uw levensstijl die af en toe constipatie kunnen veroorzaken, waaronder reizen en stress.

Wanneer uw leven echter wordt beïnvloed door het badkamerdilemma, is het misschien tijd om een ​​langetermijnoplossing voor het poepprobleem te overwegen.

Constipatie kan andere symptomen veroorzaken die uw leven beïnvloeden, dus het aanpakken van badkamerproblemen kan ook lage rugpijn, vermoeidheid en een opgeblazen gevoel verminderen.

Omdat constipatie te voorkomen en gemakkelijk te behandelen is, is het het beste om de natuurlijke manier te begrijpen om een ​​regelmatige stoelgang te garanderen.

Lees verder om alle manieren te leren om regelmatige constipatie te voorkomen en de beste natuurlijke remedies die u kunt gebruiken om constipatie thuis te behandelen.

 

Begrijp constipatie

Als u moeite heeft met ontlasting of lediging, constipatie.

De meeste artsen zijn van mening dat er minder dan drie stoelgangen in een week zijn.

Als uw stoelgang moeilijk, droog, hard of klein is, heeft u last van constipatie (2).

Iedereen is echter anders, en wat typisch is voor anderen, is misschien niet normaal voor jou.

Als u merkt dat uw stoelgang niet zo vaak voorkomt als normaal, of als u moeite heeft met ontlasting, heeft u last van verstopping.

Iedereen is echter anders, en wat typisch is voor anderen, is misschien niet normaal voor jou.

Als u merkt dat uw stoelgang niet zo vaak voorkomt als normaal, of als u moeite heeft met ontlasting, heeft u last van verstopping.

Bijna 20% van de Amerikanen lijdt aan chronische obstipatie of frequente episodes van obstipatie.

Constipatie kan worden veroorzaakt door medische problemen, dus aandacht besteden aan stoelgang kan u waarschuwen voor problemen met het maagdarmkanaal of hormoonregulatie.

Vrouwen hebben meer kans op constipatie dan mannen Volgens sommige schattingen is de incidentie van constipatie bij vrouwen drie keer zo groot als bij mannen (3).

Naarmate u ouder wordt, heeft u meer kans op constipatie en het percentage constipatie neemt toe na de leeftijd van 50 jaar.

Andere risicofactoren die de kans op frequente of chronische obstipatie vergroten, zijn onder meer wonen op het platteland, lage sociaaleconomische normen, leven in koudere gebieden en laag onderwijs (4).

 

Oorzaken van constipatie

Als u weet waardoor constipatie wordt veroorzaakt, kunt u dit te voorkomen probleem voorkomen.

Veel leefstijlfactoren kunnen uw stoelgang beïnvloeden, met name voeding, activiteitenniveau en stress.

Uw eten en drinken veroorzaken waarschijnlijk grote obstipatieproblemen.

Leren eten en omgaan met stress helpt symptomen van obstipatie te voorkomen.

Abnormale gastro-intestinale functie kan constipatie veroorzaken.

Dit kan resulteren in een langzame doorgang van ontlasting door het systeem en / of vertraagde lediging van de dikke darm.

Wanneer deze twee omstandigheden zich voordoen, wordt de ontlasting hard en droog, wordt hij bijzonder strak of raakt hij geblokkeerd en kan deze niet meer passeren.

Medische aandoeningen zoals IBS en de ziekte van Parkinson kunnen ook constipatie veroorzaken.

Als u lijdt aan een functionele spijsverteringsziekte, hormoonafwijkingen of andere medische problemen die het spijsverteringsstelsel of het endocriene systeem aantasten, kunt u last hebben van frequente of chronische obstipatie.

Andere risicofactoren die constipatie kunnen veroorzaken, zijn onder meer de volgende factoren (5).

Het eten van een slecht dieet met weinig vezels, veel vet, alcohol, suiker en geraffineerde koolhydraten kan leiden tot constipatie.

Je lichaam heeft vezels nodig voor een goede spijsvertering, en een sterk verwerkt dieet heeft meestal niet de vezels die nodig zijn voor een effectieve stoelgang.

Oefening kan de bloedstroom verhogen, de druk beheersen en de spieren versterken die de spijsvertering regelen.

Als u niet genoeg traint, worden uw spieren zwak, kan uw systeem niet goed bewegen en wordt uw spijsvertering langzamer.

Overmatige stress kan hormonale onbalans veroorzaken en de productie van neurotransmitters beïnvloeden.

Dit beïnvloedt ontstekingen, spierspanning, enzymproductie en andere belangrijke metabolische functies.

Van sommige geneesmiddelen is bekend dat ze het risico op constipatie verhogen, waaronder anesthetica, anti-epileptica, supplementen zoals ijzer en calcium, antidepressiva, maagzuurremmers en diuretica.

Als u een van de bovenstaande geneesmiddelen gebruikt, let dan op uw dieet, activiteiten en levensstijl om constipatie te voorkomen.

Een onbalans in de schildklier of andere hormoonproducerende klieren kan constipatie veroorzaken.

Vrouwen hebben meer kans op constipatie als gevolg van schommelingen in hormoonspiegels veroorzaakt door menstruatie, menopauze en PMS.

Medische aandoeningen zoals diabetes, rugletsel, eetstoornissen en neurologische aandoeningen kunnen allemaal de spijsvertering beïnvloeden en constipatie veroorzaken.

Als u röntgenonderzoek of beeldvorming van het bovenste spijsverteringskanaal nodig heeft, kan u worden gevraagd om barium te drinken om de beeldkwaliteit te verbeteren.

Barium kan constipatie veroorzaken na dit type test, dus zorg ervoor dat u na het gebruik van barium voor een operatie meer vezels eet en veel water drinkt (6).

Constipatie treedt op als de natuurlijke darmflora uit balans is.

Probiotica zijn gezonde bacteriën in het maagdarmkanaal die de spijsvertering bevorderen en de darmfunctie reguleren.

Deze microbiomen hebben vezels nodig om te groeien, en als je onvoldoende vezels in je dieet hebt, zullen ze niet goed functioneren.

Als u bepaalde mineralen of vitamines, zoals magnesium, mist, kunt u last hebben van constipatie.

Magnesium helpt de spierfunctie.

Omdat de spijsvertering afhangt van de normale functie van de spieren in het systeem, kan magnesiumtekort constipatie veroorzaken.

Slechte gewoonten voor het wassen van de handen kunnen ook van invloed zijn op uw constipatie.

Als u niet genoeg tijd heeft om te poepen, of als u ongemakkelijk of te lang op het toilet zit, kunt u uw vermogen om te poepen veranderen.

Als u niet genoeg slaap, reizen of jetlag krijgt, kunt u last krijgen van obstipatie.

Dit is meestal tijdelijk en kan worden verlicht door slaap en goede voeding.

Naarmate u ouder wordt, kunt u uw interesse in koken of eten verliezen.

Hiervoor zijn veel redenen, waaronder veranderingen in smaakpapillen, gebrek aan energie om voedsel te bereiden en problemen met tanden of kunstgebitten die het eten bemoeilijken.

Veel oudere mensen hebben niet genoeg vezels in hun dieet, wat leidt tot constipatie (7).

 

Symptomen van constipatie

Minder stoelgang is het eerste symptoom van obstipatie.

Als u merkt dat u niet zoveel als normaal heeft, bent u vatbaar voor constipatie.

Er is geen magisch getal voor het aantal stoelgangen dat u dagelijks of wekelijks moet bewegen, iedereen is anders.

Besteed aandacht aan uw dagelijkse gewoonten: als u merkt dat er iets in de badkamer is veranderd, is het tijd om uw constipatie op te lossen.

Als uw ontlasting pijnlijk of moeilijk te passeren is, als u te nerveus bent om uw ongemak te verlichten, of als u buikpijn of obstipatie heeft.

Constipatie gaat vaak gepaard met een opgeblazen gevoel en veel gas.

 

Constipatie-verlichting

Van uw eetgewoonten en eetgewoonten tot andere levensstijlkeuzes, er zijn veel dingen die u kunt doen om het systeem goed te laten functioneren en om te gaan met incidentele onregelmatige gebeurtenissen.

Het doel is om uw algehele spijsvertering te verbeteren en uw gezondheid te verbeteren om constipatie te voorkomen.

Dit is onze favoriete natuurlijke remedie voor zelfpreventie en verlichting van constipatie.

 

Het beste eten

Veel voedingsmiddelen helpen bij het verlichten van tijdelijke of incidentele constipatie.

De meest effectieve hiervan zijn voedingsmiddelen met veel oplosbare vezels.

Onverwerkte groenten en fruit, noten, zaden, peulvruchten en paleo-granen zouden een belangrijk onderdeel van uw dagelijkse voeding moeten vormen.

Mannen hebben maar liefst 38 gram vezels per dag nodig, terwijl vrouwen 21 gram vezels per dag nodig hebben.

Het eten van zoete aardappelen, appels, avocado’s, lijnzaad, broccoli, volle granen, groenten en pompoen zijn allemaal uitstekende manieren om de vezels te behouden die nodig zijn voor een gezond spijsverteringssysteem (8).

Groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, snijbiet en boerenkool zijn ook uitstekende bronnen van vezels en magnesium, die constipatie kunnen helpen voorkomen.

Groene groenten bevatten ook veel water, wat je ook nodig hebt, en hun caloriegehalte is erg laag, dus als je ze een vast onderdeel van je dieet maakt, kun je ook op een gezond gewicht blijven.

Warme vloeistoffen hebben de neiging de spijsvertering te stimuleren, dus ‘s ochtends als eerste drinken is een goede manier om elke dag te sporten.

Koude dranken kunnen de spijsvertering verhinderen of belemmeren, dus bewaar het later op de dag nadat het systeem is geactiveerd.

We weten allemaal dat pruimen een natuurlijk laxeermiddel zijn, en dat geldt ook voor vijgen.

Deze heerlijke snacks bevatten veel vezels, en het eten van meer snacks kan incidentele constipatie verlichten.

Gedroogd fruit is echter rijk aan suiker en calorieën, dus consumeer ze met mate.

Zorg ervoor dat u gehydrateerd blijft om constipatie te voorkomen en constipatie te verlichten nadat deze zich heeft voorgedaan.

Een verhoogde vezelopname betekent dat je ook meer water nodig hebt, omdat vezels vocht nodig hebben om goed te kunnen werken tijdens de spijsvertering.

Veel water drinken voorkomt uitdroging en constipatie, en voorziet uw lichaam van de vloeistoffen die nodig zijn om het systeem effectief te laten bewegen.

 

Eten om te vermijden

Allereerst kunnen sommige voedingsmiddelen uw constipatie verergeren of constipatie veroorzaken, dus als u andere risicofactoren heeft of lijdt aan chronische of frequente constipatie, is het belangrijk om deze voedingsmiddelen te vermijden.

Gefrituurd voedsel bevat meestal veel transvetten, die de normale spijsvertering kunnen verstoren.

Transvetten en ander vetrijk voedsel bevatten weinig of geen vezels en kunnen uitwerpselen aan elkaar binden, waardoor ze moeilijk te passeren zijn (9).

Het eten van voedingsmiddelen met veel calorieën maar onvoldoende vezels of voedingsstoffen kan ook constipatie veroorzaken.

Alles dat sterk wordt verwerkt, bevat veel calorieën of is voorverpakt, waardoor het risico op constipatie waarschijnlijk groter wordt.

Fastfood, vleeswaren, diepvriesproducten en snoep nemen een hoge positie in onder de boosdoeners van constipatie (10).

Mogelijk bent u lactose-intolerant of gevoelig voor zuivelproducten, wat constipatie kan veroorzaken.

Als u vaak constipatieproblemen heeft, gebruik dan geen conventionele of gepasteuriseerde zuivelproducten.

Alcohol is een diureticum en zal het verlies vergroten. Dit zal uw constipatie verergeren.

Drink matig en zorg ervoor dat u elke keer dat u drinkt veel water drinkt.

Cafeïne heeft ook een diuretisch effect, dus het met mate drinken van cafeïnehoudende dranken zorgt ervoor dat je niet te veel water verliest.

 

Natuurlijke supplementen

Het eten van gekiemd lijnzaad of chiazaad kan gezond vet en veel vezels aan uw spijsvertering toevoegen.

Elke dag lijnzaadolie eten kan ook helpen om het maagdarmkanaal gesmeerd te houden en de stoelgang te vergemakkelijken.

Plantago-schil is een natuurlijk en populair laxeermiddel dat in veel vezelsupplementen voorkomt.

Vanwege hun hoge vezelgehalte kun je ze met water innemen, dus deze twee ingrediënten kunnen de spijsvertering bevorderen en het vormen in de dikke darm en ontlasting vergemakkelijken.

Pectine is een soort vezel die voorkomt in appels, peren en citroenen.

Het eten van een appel per dag, of het nemen van een tot twee theelepels appelpectinevezels per dag, zal je helpen om regelmatig te blijven.

Onthoud dat magnesium belangrijk is voor uw algehele gezondheid, dus als u geen voedsel eet dat rijk is aan deze essentiële voedingsstof, is het nemen van magnesiumsupplementen een goed idee.

Magnesium helpt u om de normale beweging van de maagdarmspieren te behouden, wat uw spijsvertering ten goede komt.

Levertraan is een ander nuttig supplement bij constipatie.

Voeg een eetlepel water of vers wortelsap toe om constipatie te verminderen.

Het gebruik van natuurlijke laxeermiddelen tijdens constipatie kan u helpen.

Senna en andere guaveglycosiden kunnen uw spijsverteringskanaal stimuleren en u helpen ontlasting te passeren (12).

Senna-bladeren zijn er in vele vormen, waaronder thee. Elke vorm heeft zijn eigen doseringsinstructies, dus lees de verpakking zorgvuldig.

Zorg ervoor dat u probiotica eet en drinkt, of overweeg om probiotica toe te voegen.

Zoek naar supplementen en voedingsmiddelen die actieve levende bacteriën bevatten (zoals acidophilus) om u te helpen het evenwicht te bewaren.

Het gehalte aan probiotica in gefermenteerde voedingsmiddelen en dranken is ook hoog.

Aloë vera-sap kan de spijsvertering en ontlasting helpen.

Aloë vera vermindert ontstekingen en helpt constipatie te verlichten.

Epsom-zout kan ook helpen bij constipatie.

Drink twee theelepels theelepels opgelost in water of sap om de ontlasting zachter te maken en de maag op natuurlijke wijze samen te laten trekken.

 

Andere natuurlijke remedies

Voldoende bewegen is essentieel voor een regelmatige spijsvertering en gezondheid.

Als ze actief zijn, blijven de darmspieren ook actief, waardoor de normale beweging van voedsel en afval door het systeem wordt bevorderd.

Het eerste dat u ‘s ochtends moet doen, is een andere goede manier om het spijsverteringsstelsel te activeren, en het kan stress verminderen en u de rest van de tijd in een positieve stemming houden.

Voorbeelden van effectieve oefeningen die u elke dag moet doen, zijn wandelen, zwemmen, fietsen, stretchen, yoga en dansen.

Door stress onder controle te houden, kunt u constipatie voorkomen.

Stress kan uw hormonen beïnvloeden, spieren samentrekken, de bloedsuikerspiegel verhogen, de slaap beïnvloeden, de darmflora aantasten en de eetlust veranderen.

Kortom, stress heeft een grote impact op je lichaam.

Het vinden van manieren om een ​​groot aantal stressoren in het leven te elimineren, zal een belangrijke stap zijn bij het handhaven van een regelmatige stoelgang.

Het is ook van vitaal belang om manieren te vinden om met de stress om te gaan die niet kan worden weggenomen.

Ieder van ons gaat anders om met stress, maar enkele nuttige technieken om stress te verminderen zijn yoga, meditatie, wandelen, tijd buiten doorbrengen, een dagboek schrijven, een massage doen of een warm bad nemen.

Vind de methode die bij je past en beheers de druk.

Als u lijdt aan chronische of frequente obstipatie, kan meer slaap ook helpen.

Mensen met slaapstoornissen en andere slaapproblemen hebben meer kans op constipatie, en het is bewezen dat het helpen om regelmatig te slapen (13).

Zorg ervoor dat u uw elektronische apparaten minstens een uur voordat u naar bed gaat, uitschakelt, maak van de slaapkamer een schuilplaats om uit te rusten en besteed voldoende tijd om voldoende elektriciteit te krijgen.

Ervoor zorgen dat u uw slaap beschermt en voldoende slaapt, kan veel positieve effecten hebben op uw gezondheid, waaronder een regelmatige spijsvertering.

Het mengen van zuiveringszout met warm water kan enkele van de gassymptomen helpen verlichten die vaak gepaard gaan met constipatie.

Meng een theelepel zuiveringszout met een kopje warm water en drink snel voor het beste resultaat.

Biofeedback omvat het leren van een therapeut om de samentrekking en ontspanning van spieren in verschillende delen van het lichaam te beheersen.

Biofeedback kan u helpen ontspannen als u gespannen bent, bepaalde spieren leren ontspannen, zoals die in het bekkengebied, en kan u helpen uw handen te wassen.

Het leren van biofeedback-technologie kan een beetje stressvol zijn, maar als u een ziekte heeft die chronische constipatie veroorzaakt, kan de technologie helpen de druk te verminderen om uw darmen regelmatig te bewegen.

Door uw badgewoonten te verbeteren, kunt u de ontlasting gemakkelijker en grondiger passeren.

Wanneer veel mensen het gevoel hebben dat de omstandigheden niet ideaal zijn, remmen ze de drang om darmen te bewegen.

Als u het verlangen naar een stoelgang weigert wanneer u het nodig heeft, kunt u dat verlangen daadwerkelijk stoppen, wat problemen kan veroorzaken.

Als u moet gaan, wacht dan niet tot u naar huis gaat of de situatie verbetert.

Het weerstaan ​​van deze drang kan in de toekomst tot obstipatieproblemen leiden.

 

Conventionele behandeling

Vezelsupplementen en laxeermiddelen zijn de meest voorkomende conventionele behandelingen voor constipatie.

Als uw probleem ernstiger of langdurig is, kan uw arts een aantal medicijnen voorschrijven om de stoelgang onder controle te houden of de spijsvertering te reguleren.

Deze worden meestal alleen gebruikt in ernstige gevallen met een lange geschiedenis van constipatie.

Het gebruik van laxeermiddelen voor constipatie zou echter zeldzaam en tijdelijk moeten zijn. Laxeermiddelen werken volgens een van de vele hoofdprincipes.

 • Het bulk-laxeermiddel is een vezelsupplement. Ze vergroten het volume van de ontlasting door het vloeistofvolume te vergroten. Dit zal je darmen aanmoedigen om flauw te vallen. Als u last heeft van constipatie, zijn bulklaxeermiddelen meestal de beste laxeermiddelen. Meestal krijgt u binnen 12 tot 24 uur verlichting.
 • Ontlasting verzachtende laxeermiddelen maken ontlasting zachter door de oppervlaktespanning te verminderen, waardoor ze meer water kunnen opnemen. Dit maakt ze gemakkelijker te passeren. Hulp komt meestal binnen 12 tot 72 uur aan.
 • Stimulerende laxeermiddelen stimuleren de spieren van het maagdarmkanaal, waardoor de stoelgang wordt versneld. Het duurt gewoonlijk 6 tot 12 uur om constipatie te verlichten.
 • Osmotische laxeermiddelen kunnen de afscheiding van darmwater bevorderen, waardoor de ontlasting zachter wordt en de doorgang gemakkelijker wordt. Deze taken zijn het langzaamst en duren meestal twee tot drie dagen.

Hoewel ze niet vaak worden gebruikt, kunnen andere laxerende eigenschappen ook helpen de symptomen van obstipatie te verminderen.

Intestinale smering kan helpen, en zoute klysma’s (zoals klysma’s) zijn zeer effectief bij het volledig ledigen van de darmholte.

Alle laxeermiddelen kunnen bijwerkingen hebben.

De meest voorkomende zijn een opgeblazen gevoel, misselijkheid en ongemak.

Andere, meer nadelige bijwerkingen van laxeermiddelen zijn onder meer overmatig gas en uitdroging, wat hoofdpijn en duizeligheid kan veroorzaken.

Als u gedurende lange tijd een overdosis neemt of laxeermiddelen gebruikt, kunnen ernstige bijwerkingen optreden, zoals darmobstructie of ernstige diarree.

Langdurig gebruik van laxeermiddelen kan een onbalans van veel mineralen in het lichaam veroorzaken, wat ook een negatief effect kan hebben op andere systemen.

Laxeermiddelen kunnen de spieren van het maagdarmkanaal permanent verzwakken, waardoor een normale stoelgang erg moeilijk wordt.

Vermijd een overdosis laxeermiddelen of verleng de tijd die absoluut noodzakelijk is, maar overweeg om levensstijl en eetgewoonten te veranderen om constipatie onder controle te houden.

Net als de hierboven genoemde, kunnen natuurlijke laxeermiddelen uw lichaam voorzien van wat het nodig heeft voor gezondheid zonder de negatieve bijwerkingen van medische laxeermiddelen en andere medicijnen te veroorzaken.

 

Kan constipatie groter voorspellen?

Af en toe zijn onregelmatigheden niet ongebruikelijk, dus als u last heeft van verstopping, hoeft u niet altijd een arts te bellen.

Constipatie kan echter een teken zijn van een groter medisch probleem, dus het kan handig zijn om te weten wanneer u een arts moet bellen.

Als u constipatie heeft, neem dan contact op met uw arts en u zult een van de volgende aandoeningen krijgen:

 • De symptomen duurden meer dan drie weken.
 • U zult ernstige of hevige pijn in uw buik of buik voelen als u een stoelgang heeft.
 • Uw symptomen zijn zo ernstig dat u er niet mee om kunt gaan.
 • Je ontlasting is erg dun geweest.
 • Je ontlasting is zwart of asfalt.
 • Als u bloed in de ontlasting opmerkt.
 • Uw rectale bloeding komt vaak terug.
 • Je hebt te bloedarmoede
 • U lijdt aan onverklaarbaar gewichtsverlies en een van deze symptomen.

 

Voorzorgsmaatregel

Vergeet niet dat u ernstige of aanhoudende symptomen niet negeert, aangezien deze een teken kunnen zijn van een probleem.

Constipatie kan ernstige schade aan de ontlasting van de dikke darm veroorzaken.

Aambeien zijn een veel voorkomende bijwerking van chronische obstipatie, van verrekkingen tot stoelgang.

Als u ernstige constipatie of constipatie heeft die langer dan drie weken aanhoudt, moet u medische hulp inroepen.

Als constipatie wordt afgewisseld met diarree, bent u mogelijk gevoelig of allergisch voor voedsel, of reageert u mogelijk op medicijnen.

Let op andere symptomen die verband houden met allergieën, zoals huiduitslag, vermoeidheid, pijn, verwardheid of gezwollen buik.

Obstipatie is in de meeste gevallen te voorkomen, bij constipatie kunt u dit meestal thuis zelf verhelpen.

Het proberen van een vezelrijk dieet, het gebruik van vezelsupplementen of het nemen van een licht laxeermiddel is meestal voldoende om het lichaam te verjongen.

Constipatie vermindert de frequentie van uw stoelgang of veroorzaakt pijnlijke of zware inspanning.

Veel voorkomende symptomen van constipatie zijn een opgeblazen gevoel, een opgeblazen gevoel en lage rugpijn.

Als u last heeft van constipatie, is dit waarschijnlijk te wijten aan slechte voeding, onvoldoende vezels, hormonale onbalans, uitdroging, hoge stress of onvoldoende lichaamsbeweging.

Medicijnen, medische aandoeningen en leeftijd kunnen ook symptomen van obstipatie veroorzaken.

Meer vezels eten en veel water drinken is een goede manier om constipatie te voorkomen en te behandelen.

Andere natuurlijke remedies zijn het eten van pruimen of vijgen, veel bewegen, stress verminderen, voedsel vermijden dat constipatie kan veroorzaken, voldoende slapen, natuurlijke kruiden en supplementen gebruiken en biofeedback proberen.

Omgaan met incidentele constipatie kan ongemakkelijk of vervelend zijn, maar het is niet het grootste probleem.

Gezond blijven, een vezelrijk, voedzaam dieet volgen en actief blijven, zullen u helpen de algehele gezondheid te behouden en een goede spijsvertering en evacuatie te bevorderen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *