Candida symptomen, oorzaken, behandeling en remedies

Een veel voorkomende schimmelinfectie (Candida genaamd) is de oorzaak van verschillende gezondheidsproblemen.

Als je snoep wilt eten, je bent uitgeput, je hersenen zijn mistig, je tong heeft een witte laag, je gewrichtspijn of je libido is verminderd, dit kan worden veroorzaakt door de overgroei van deze schimmel.

Deze en andere symptomen komen vaak voor bij Candida, en u kunt leren hoe u deze veel voorkomende infectie kunt voorkomen en hoe u deze kunt vermijden door de gids te lezen.

We zullen u helpen alles te begrijpen wat u moet weten, en u voorzien van natuurlijke remedies die u kunt gebruiken om dit type infectie thuis te verwijderen.

 

Candida begrijpen

Meestal zijn er veel verschillende soorten gist binnen en buiten je.

In de meeste gevallen zijn deze gisten goedaardige en zelfs nuttige organismen die uw lichaam kunnen helpen bij het uitvoeren van dagelijkse en noodzakelijke functies.

In sommige gevallen kan een specifieke giststam, Candida albicans genaamd, echter problemen veroorzaken.

De meest voorkomende locatie van Candida albicans, en daarom een ​​veelvoorkomend infectiegebied, omvat de darmen, mond en vagina.

Omdat de meeste mensen Candida altijd in en in hun lichaam hebben, lijkt het vreemd dat een deel van het lichaam plotseling geïnfecteerd raakt.

Wanneer uw immuunsysteem gezond is en normaal functioneert, zal het de groei van Candida-gist onder controle houden en op een optimaal niveau houden.

Wanneer uw immuunsysteem wordt onderdrukt of wanneer de omstandigheden overgroei ondersteunen, kan deze gist zich snel vermenigvuldigen, wat leidt tot infectie.

Bijna alle Candida albicans-infecties kunnen gemakkelijk worden genezen, ernstige infecties komen zelden voor en kunnen na een goede behandeling snel verdwijnen.

Als u echter andere medische problemen heeft die het immuunsysteem aantasten, kunnen candida-infecties zich door uw lichaam verspreiden en infecties van uw hart, hersenen en bloed veroorzaken.

In feite is Candida albicans-infectie een van de belangrijkste oorzaken van sepsis en septische shock wereldwijd.

In deze gevallen is een diepere interventie nodig om de infectie te genezen (1).

Op het juiste niveau helpt Candida-gist de opname en vertering van voedingsstoffen.

Zonder dit zal uw spijsverteringssysteem niet goed werken.

Wanneer factoren er echter voor zorgen dat uw natuurlijke pH-balans verandert, kan dit ervoor zorgen dat Candida-gist tot ongezonde niveaus groeit.

In het spijsverteringsstelsel kan de overgroei van Candida albicans de binnenwand van het maagdarmkanaal (GI) beschadigen, waardoor deze beschermende barrière wordt vernietigd en verbindingen en deeltjes in de bloedbaan kunnen ontsnappen.

In andere delen van het lichaam, zoals de mond en de vagina, kan de overgroei van deze gist ook andere problemen veroorzaken.

De beste stap om Candida-overgroei te bestrijden, is door uw pH-balans te behouden en uw immuunsysteem te ondersteunen, zodat het bestand is tegen mogelijke infecties.

Ervoor zorgen dat u een gezond niveau van nuttige bacteriën in het maag-darmkanaal behoudt, is ook een uitstekende verdedigingslinie tegen de overgroei van Candida (2).

Hoewel de meeste overgroei van Candida milde infecties veroorzaakt, is deze gist in sommige gevallen moeilijk uit te roeien of kan hij ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Een voorbeeld is Candida overgrowth syndrome (COS), een chronische ziekte waarbij Candida resistent wordt tegen behandeling.

Naast de typische Candida-symptomen zullen mensen met COS ook nieuwe en zelfs extreme problemen tegenkomen bij het eten.

COS veroorzaakt meestal intolerantie, allergie of gevoeligheid voor verschillende voedingsmiddelen.

De meest voorkomende zijn gluten, zuivelproducten, eieren en maïs, maar sommige kunnen andere voedselproblemen veroorzaken.

Een nieuwere vorm van Candida is ontwikkeld in medische instellingen, genaamd “Candida”.

Deze Candida wordt verspreid door contact met oppervlakken zoals bedhekken en kanalen, is ook resistent tegen behandeling en kan ernstige ziekte en zelfs de dood veroorzaken.

Overgroei van orale Candida komt zeer vaak voor, vooral bij zuigelingen en jonge kinderen, ook wel spruw genoemd.

Overmatige groei van vaginale Candida kan vaginale schimmelinfecties veroorzaken.

De overgroei van Candida in het maagdarmkanaal kan veel problemen veroorzaken.

 

Oorzaken van Candida-infectie

Candidiasis is een infectie die wordt veroorzaakt door elke vorm van Candida, en de oorzaken zijn talrijk.

De meeste hebben betrekking op het creëren van een ideale omgeving waarin Candida zich kan vermenigvuldigen of de beste bron van brandstof voor de schimmel vormt.

Veel van deze oorzaken zijn gemakkelijk te voorkomen of te behandelen.

De volgende zijn de meest voorkomende.

 

Antibiotica nemen

Als er ergens in uw systeem een ​​infectie is, kan uw arts een breedspectrumantibioticum voorschrijven om schadelijke micro-organismen te verwijderen.

Antibiotica kunnen niet alleen schadelijke bacteriën in het lichaam doden, maar zijn ook zeer effectief bij het verwijderen van alle nuttige bacteriën.

Behalve het spijsverteringssysteem, dat afhankelijk is van deze bacteriën voor een goede spijsvertering, wanneer deze nuttige bacteriën verdwijnen, kan niets helpen de overgroei van Candida in het menselijk lichaam te weerstaan ​​(3).

Als u langdurig antibiotica gebruikt of meerdere kortdurende antibiotica gebruikt, kunt u candidiasis krijgen omdat u het systeem van deze broodnodige bacteriën berooft.

Overmatig gebruik van antibiotica is nooit een gezonde optie geweest, dit is een van de redenen waarom u geen antibiotica wilt nemen, tenzij absoluut noodzakelijk (4).

 

Gebruik inhalatiecorticosteroïden

Bij veel verschillende astmabehandelingen worden inhalatiecorticosteroïden gebruikt.

Deze medicijnen tasten de slijmvliezen van mond en keel aan en creëren een omgeving die bevorderlijk is voor orale candidiasis of spruw.

Als u astma heeft en een van deze geneesmiddelen gebruikt om uw ziekte te behandelen, moet u altijd uw mond en keel spoelen na gebruik van inhalatiecorticosteroïden (5).

Hoewel het behandelen van dit type infectie heel eenvoudig is, is het het beste om overmatige groei te voorkomen.

 

Gebruik van orale anticonceptiva

Het gebruik van orale anticonceptiva kan de natuurlijke fluctuaties in de vrouwelijke oestrogeenspiegels verstoren.

Als uw hormonen uit balans zijn, zal Candida albicans overgroeien en vaginale schimmelinfecties zullen uw ongemak verergeren.

Naarmate vrouwen ouder worden, nemen de oestrogeenspiegels gewoonlijk toe, en wanneer vrouwen ouder dan 35 ook orale anticonceptiva krijgen, kan dit voordeel van oestrogeen tot candidiasis leiden.

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat orale anticonceptiva het risico op overgroei van Candida verdubbelen (6).

 

Kankerbehandeling

Net als bij antibiotica is de behandeling van kanker erop gericht veel indringers te doden, niet alleen tumoren en kankercellen.

Zowel radiotherapie als chemotherapie kunnen de gezonde bacteriën vernietigen die Candida albicans van nature onder controle maken, en de bacteriën na deze behandelingen kunnen candidiasis ontwikkelen, en maar liefst een derde van de mensen lijdt aan candidiasis (7).

 

Verminderde immuniteit

Als uw immuunsysteem verzwakt of beschadigd is, bent u vatbaarder voor candidiasis.

Deze groep omvat ouderen, kinderen, zuigelingen, iedereen met aids of hiv, mensen met andere auto-immuunziekten of ontstekingsziekten en mensen die lange tijd in het ziekenhuis zijn opgenomen (8).

Voor personen in deze populaties neemt ook het risico op ernstige candidiasis toe.

 

diabetes

Als u diabetes heeft, of het nu type 1 of 2 is, heeft u meer suiker in uw bloed, mond en andere slijmvliezen dan andere.

Verschillende gisten (waaronder Candida albicans) voeden zich met suiker, dus mensen met verhoogde suikerspiegel lopen niet alleen risico op candidiasis, maar ook een groter risico op chronische COS.

 

Symptomen van overgroei van Candida

Het diagnosticeren van candidiasis kan soms een uitdaging zijn, omdat uw symptomen kunnen variëren afhankelijk van de plaats van de infectie.

Symptomen van overgroei van Candida kunnen ook de symptomen van andere ziekten weerspiegelen en zijn soms moeilijk te vinden. Evenzo kan candidiasis verschillende effecten hebben op individuen.

Hier geven we vaak symptomen voor verschillende vormen van Candida-overgroei, inclusief de symptomen die u waarschijnlijk zult opmerken.

 

Urineweginfecties en vaginale schimmelinfecties

Als u frequente of terugkerende vaginale schimmelinfecties of urineweginfecties (UTI) heeft, kan het zijn dat u hardnekkige Candida heeft die niet onder controle kan worden gehouden.

Candida albicans kan via seksueel contact op een partner worden overgedragen, dus het begrijpen en beheersen van dit risico is belangrijk om de infectie onder controle te houden.

Het handhaven van een goede hygiëne, vooral na seks, kan ook helpen de overgroei van Candida onder controle te houden.

Vrouwen moeten ademend ondergoed binnendringen en het dragen van strakke kleding zoveel mogelijk vermijden.

 

lijster

Als u spruw heeft, kan uw mond, keel of slokdarm besmet zijn met gist.

Hoewel spruw veel voorkomt bij mensen die orale corticosteroïden gebruiken, komt het ook vaak voor bij zuigelingen, meestal tijdens of kort na de bevalling, zal het kind gist oplopen.

Indien onbehandeld, kan spruw zich verspreiden en verdere infectie van het spijsverteringsstelsel of andere organen veroorzaken, inclusief het hart en de longen.

Dit type gist is smeerbaar, dus deel alsjeblieft niets in je mond met anderen.

Dit is vooral belangrijk voor jonge kinderen, die ziek kunnen worden door speelgoed te delen, dat meestal in hun mond valt.

 

Chronische vermoeidheid

Als u merkt dat u constant moe of uitgeput bent, ongeacht hoeveel slaap u slaapt, kunt u candidiasis hebben.

Vermoeidheid is een symptoom van Candida-overgroei, en artsen geloven nu dat Candida albicans de oorzaak kan zijn van een of ander chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) (10).

Veel symptomen van CVS weerspiegelen de symptomen van candidiasis, waaronder gewrichtspijn, hoofdpijn, lichaamspijnen en cognitieve en geheugenstoornissen.

Als uw vermoeidheid langer dan zes maanden aanhoudt, bespreek dan met uw arts de overgroei van Candida en het mogelijke verband met de symptomen.

 

Gastro-intestinale problemen

Net als CVS wordt ook aangenomen dat Candida een rol speelt bij andere chronische ziekten, zoals prikkelbare darmsyndroom of IBS.

Als u een gastro-intestinale aandoening heeft, kan candidiasis de boosdoener zijn.

Veel voorkomende gastro-intestinale symptomen zijn onder meer overmatig gas, constipatie, diarree, maagkrampen en een opgeblazen gevoel.

Deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door een afname van het niveau van gezonde flora in het maagdarmkanaal veroorzaakt door de overgroei van Candida.

Veel mensen met IBS of andere chronische gastro-intestinale problemen ervaren verlichting wanneer ze Candida in het systeem kunnen beheersen of elimineren.

 

Aanhoudende sinus-infectie

Omdat Candida op elk slijmvlies kan groeien, kan candidiasis chronische of aanhoudende ziekte van de bovenste luchtwegen veroorzaken.

Candidiasis kan hoesten, neusdruppels, verstopping, allergiesymptomen, griepachtige symptomen en andere ademhalingsproblemen veroorzaken.

Als u deze symptomen aanhoudend of langdurig ervaart, bespreek dan de mogelijke overgroei van Candida albicans met uw arts.

 

Mentale gezondheidsproblemen

Candidiasis heeft onverwacht niet alleen lichamelijke symptomen, maar veroorzaakt ook geestelijke gezondheidsproblemen.

Degenen met overwoekerde dominante gisten kunnen last hebben van depressie, angst, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en paniekaanvallen.

Als u deze symptomen plotseling of andere symptomen van candidiasis krijgt, neem dan contact op met uw arts.

 

Cognitief probleem

Candidiasis wordt soms hersenmist genoemd en kan ook uw cognitieve vaardigheden beïnvloeden.

Als u onverklaarbare geheugenproblemen, concentratiestoornissen, concentratiestoornissen of slechte coördinatie ervaart, kan het zijn dat u candidiasis heeft.

 

Gewrichtspijn

Het natuurlijke bijproduct van candidiasis is urinezuur.

Wanneer deze verbinding zich ophoopt in uw systeem, voelt u gewrichtspijn.

Urinezuur kan gewrichtsstijfheid, pijn en zwelling veroorzaken.

Als dit niet wordt aangevinkt, kan deze accumulatie leiden tot jicht, wat een vorm van artritis is.

Als candidiasis niet wordt behandeld, kan het ook langdurige schade aan gewrichten en pezen veroorzaken.

 

Nagel- en huidinfecties

Candidiasis kan op elk huidoppervlak of slijmvlies voorkomen, en een vochtige huid is bijzonder vatbaar voor infectie.

Voet- en nagelschimmel bij atleten is een veel voorkomende vorm van schimmelinfectie, en ze worden veroorzaakt door dezelfde stam die andere Candida-problemen veroorzaakt.

Als u een infectie heeft of een huid- of nagelinfectie niet kunt genezen, kan Candida albicans systemische problemen veroorzaken.

 

Natuurlijke remedies voor overgroei van Candida

Probeer schoon te maken

Candida uit uw systeem spoelen en vervangen door gezondere micro-organismen kan een effectieve strategie zijn tegen deze gist.

Door het spijsverteringskanaal van deze krachtige indringer te elimineren en de benodigde probiotica te vervangen, kunt u uw symptomen verlichten en u sneller beter voelen.

Reiniging kan op veel manieren worden gedaan.

De eerste is een puur vloeibaar dieet, de tweede optie omvat wat voedsel en de derde is een tweestapscombinatie van de twee.

Het doel van al deze is om uw darmflora te reactiveren en de orde van het spijsverteringssysteem te herstellen.

Vloeibaar reinigen duurt één tot twee dagen.

Eerst moet je veel bouillon maken met biologische knoflook, selderij, uien en boerenkool.

Gebruik zeezout en gezuiverd water.

Na het koken en sudderen van de bouillon, de vaste stoffen weggooien en in de koelkast bewaren.

Drink afwisselend hete bouillon en water gedurende één tot twee dagen.

Door veel water te drinken, wordt het systeem doorgespoeld en worden eventuele bijproducten van Candida die er nog in zitten, verwijderd.

Na twee dagen kun je beginnen met het introduceren van vast voedsel.

Eet de komende drie tot vijf dagen alleen groenten, water en bouillon.

U verwijdert alle suikerbronnen uit uw dieet, inclusief zetmeelrijke groenten, granen, alcohol, zuivelproducten en fruit.

Door te stomen en koken om groenten te bereiden, elimineer je ook andere ingrediënten die met gist gevoed kunnen worden.

Gebruik geen groenten met een hoog zetmeelgehalte, zoals aardappelen, wortelen, bieten en rapen.

Deze bevatten allemaal natuurlijke suikers en kunnen gist voeden.

Blijf op dit moment veel water en bouillon drinken.

De hoogste prioriteit is om gist en zijn bijproducten volledig te verwijderen.

Je kunt ook één keer per dag groene blad- of bittere groentesalade eten.

De smaakmaker moet gewoon appelciderazijn, citroensap of kokosolie zijn.

Aan het einde van dit proces wordt van u verwacht dat u Candida albicans uit het systeem verwijdert en blijvend gezond bent.

 

Verander het dieet

Veranderende eetgewoonten kunnen ook helpen om overtollige Candida albicans in het lichaam te elimineren.

Als je al hebt schoongemaakt, is dit de volgende stap om je te helpen het lichaam te herstellen dat is veroorzaakt door de overgroei van Candida.

Ten eerste moet u de voedselbron van gist, die suiker is, elimineren.

Dit betekent dat u alle geraffineerde koolhydraten, suikers en alcohol volledig uit uw dieet moet verwijderen.

Deze verbindingen helpen Candida te bloeien, dus door ze te elimineren, wordt het uit het systeem verwijderd.

In plaats daarvan wil je een verscheidenheid aan groenten eten.

Koop waar mogelijk biologisch voedsel.

Als u het gebruik van zetmeelrijke groenten tijdens de wasfase vermijdt, kunt u onmiddellijk weer eten, omdat ze uw lichaam voorzien van belangrijke micronutriënten en macronutriënten voor een gezonde werking van het immuunsysteem.

Eet zoveel groenten als je wilt, kies uit een verscheidenheid aan groenten, pompoenen, aardappelen en ander seizoensvoedsel.

Hoe meer vitamines en mineralen u op dit moment binnenkrijgt, hoe groter uw vermogen om het immuunsysteem en de organen te ondersteunen die Candida uit het lichaam verwijderen.

Je kunt ook een portie ontbijtgranen per dag eten.

Kies uit volle granen en oergranen en vermijd het gebruik van sterk bewerkte tarwe of andere granen die niet langer een hoog percentage vezels bevatten.

Weersta de neiging om te veel fruit te eten en vermijd het gebruik van zoetstoffen of zelfs natuurlijke zoetstoffen.

Het laatste deel van het proces is om gezonde bacteriën in de darmen weer op te bouwen door voedsel te eten dat rijk is aan probiotica.

Elke gekweekte of gefermenteerde stof levert probiotica, die uiteindelijk kunnen helpen het Candida-systeem kwijt te raken en het natuurlijke darmevenwicht te herstellen.

Hoogwaardige toevoegingen in de voeding zijn onder meer geitenmelkkefir, zuurkool, kimchi, ongezoet cranberrysap, ingemaakte groenten, kombucha, yoghurt en miso.

Dit dieet verwerpt de suikerbrandstof die je Candida nodig heeft, versterkt je immuunsysteem en helpt je natuurlijke gastro-intestinale flora te herstellen.

Als candidiasis uw probleem is, zou u het verschil onmiddellijk moeten opmerken.

 

Andere natuurlijke remedies

Andere natuurlijke remedies kunnen candidiasis onder controle houden of symptomen verlichten terwijl ze gist onder controle houden.

De volgende inhoud bevat supplementen, etherische oliën en enkele andere eenvoudige tips die gebruikers resultaten kunnen opleveren bij het beheersen van Candida-overgroei.

Omdat deze giststam meestal resistent is tegen antischimmelmiddelen, zijn natuurlijke remedies meestal de beste manier om infecties te behandelen.

 • kokosnootolie

Kokosolie kan helpen bij het bestrijden van overgroei van Candida.

Het heeft antibacteriële eigenschappen en het van nature voorkomende caprylzuur en laurinezuur kunnen Candida in en uit de darm doden.

Gebruik een tot drie eetlepels per dag tijdens het koken, of als supplement om interne candidiasis te helpen, en breng de olie een paar dagen topisch aan op een ziek gebied.

Deze behandeling kan nuttig zijn voor voetschimmel, vaginale schimmelinfecties, spruw en andere soorten candidiasis.

 • Water fly distel

Als je wilt dat je lichaam eindelijk Candida albicans en alle medicijnen die de overgroei veroorzaken, kwijt raakt, dan moeten de lever en milt gezond zijn.

Mariadistelsupplementen kunnen helpen uw lever te reinigen van antibiotica, orale anticonceptiva, steroïden en andere medicijnen die uw herstel kunnen beïnvloeden, evenals andere verontreinigende stoffen.

Als u een kankerbehandeling ondergaat, kan Mariadistel u ook helpen bij het reinigen van de gifstoffen die overblijven van die processen in uw lichaam.

Door dit supplement aan het bovenstaande dieet toe te voegen, wordt uw vermogen om gist te verwijderen aanzienlijk verbeterd.

 • Vitamine C

Door vitamine C te stimuleren, geeft het uw immuunsysteem de grootste kans om candidiasis te weerstaan.

Bij het onder controle houden van Candida kan het zeer nuttig zijn om tot 3.000 mg vitamine C per dag in te nemen.

Je immuunsysteem heeft alle hulp nodig die het kan bieden om deze ernstige agressor te weerstaan.

 • Essentiële olie

Van verschillende etherische oliën is bekend dat ze schimmelinfecties bestrijden.

Afhankelijk van de plaats van de infectie, kunnen sommige helpen bij de behandeling van symptomen van een schimmelinfectie of candidiasis.

Als u etherische oliën consumeert, zorg er dan voor dat u voedselveilige variëteiten eet die veilig zijn voor consumptie en meng ze met drageroliën zoals kokosolie.

Kokosolie is een goede keuze omdat het ook Candida kan bestrijden. Gebruik etherische oliën niet langer dan tien dagen inwendig.

Raadpleeg eerst een arts voordat u etherische oliën intern aan jonge kinderen toedient, of als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Voeg een paar druppels lavendelolie of kruidnagelolie toe aan je kokosolie en consumeer.

Deze oliën kunnen candidiasis in de darmen helpen bestrijden.

Als u spruw heeft, kunt u drie druppels kruidnagelolie toevoegen aan een eetlepel kokosolie, een beetje opwarmen en ongeveer 20 minuten in uw mond vegen.

Tea tree olie is een andere uitstekende schimmelwerende olie die kan worden gebruikt om vaginale schimmelinfecties te behandelen.

Deze olie kan erg sterk zijn, en vanwege de gevoelige vaginale huid dient u deze met de nodige voorzichtigheid te gebruiken.

Test de huid van de onderarm voordat u deze gebruikt om schimmelinfecties te behandelen.

Voor vaginale schimmelinfecties is de meest gebruikelijke manier om theeboomolie te gebruiken het maken van zetpillen.

Verhit een ons kokosolie en voeg een paar druppels theeboomolie toe.

Wrijf deze olie in een tampon, breng hem dan in de vagina en laat hem een ​​nacht staan ​​(11).

Je kunt ook een paar minuten gorgelen met warm water en tea tree olie om spruw te behandelen.

Slik het mengsel niet door.

 

Wat gebeurt er met de snelle dood van Candida?

Als je al heel lang aan candidiasis lijdt, kan je lichaam reageren als je eindelijk van deze gistindringers af bent.

Afhankelijk van de ernst van de overgroei, kunnen sommige symptomen worden opgemerkt bij het gebruik van wasmiddelen of bij het veranderen van eetgewoonten.

Deze kunnen onaangenaam zijn, maar ze vertellen je dat het proces aan de gang is en dat de Candida inderdaad is uitgeroeid.

Veel voorkomende symptomen van overlijden door Candida zijn:

 • Onoplettendheid, hersenmist;
 • Hoofdpijn;
 • duizeligheid;
 • vermoeidheid;
 • Zweten;
 • Gebarsten huid;
 • Intestinale problemen, waaronder misselijkheid, gasvorming en obstipatie;
 • Griepachtige symptomen.

Dit zijn de resultaten van de gifstoffen die vrijkomen als Candida sterft.

Het goede nieuws is dat ze niet lang duren en meestal in minder dan tien dagen verdwijnen.

Na deze periode zult u desondanks een verbetering van alle symptomen opmerken, vooral energie en concentratie.

Om herhaling van Candida te voorkomen, moet u een gezond dieet volgen, dat veel probiotica bevat in suikers, koolhydraten en fruit, en veel vezels in groenten en volle granen.

Dit zal je lichaam voorzien van de voedingsstoffen die nodig zijn om toekomstige infecties te bestrijden en een onbewoonbare omgeving te creëren voor toekomstige Candida albicans.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *