BRAT dieetinstructies en andere alternatieven

Als u ooit spijsverteringsproblemen of diarree heeft gehad, kan uw arts u het BRAT-dieet aanbevelen.

BRAT staat voor banaan, rijst, appelmoes en toast, deze voedingsmiddelen zijn licht verteerbaar en helpen ontstekingen in het spijsverteringskanaal te verminderen.

Langdurige consumptie van het BRAT-dieet kan echter voedingsonevenwichtigheden veroorzaken, waardoor enkele grote medische groepen hun aanbevelingen onlangs hebben aangepast voor de behandeling van diarree en andere spijsverteringsziekten, vooral kinderen.

Onze gids kan u helpen het BRAT-dieet te begrijpen, waarom het helpt en welke andere voedingsmiddelen betere voedingsstoffen bevatten, maar kan ook diarree en andere spijsverteringssymptomen helpen verminderen.

We zullen met u delen wat u moet eten om uw maag te kalmeren en welk voedsel u moet vermijden als u gastro-intestinale problemen heeft.

 

Het BRAT-dieet begrijpen

De combinatie van bananen, rijst, appelmoes en toast is lange tijd de belangrijkste behandeling geweest voor spijsverteringsaandoeningen (vooral diarree).

Deze voedingsmiddelen zijn licht verteerbaar en vervagen, waardoor het ontstoken spijsverteringskanaal de kans krijgt om te rusten en te herstellen van elke ziekte die het heeft veroorzaakt.

Nieuwe aanbevelingen van de American Academy of Pediatrics geven aan dat deze voedingsmiddelen kinderen niet van de juiste voeding kunnen voorzien, en dat het eten van een BRAT-dieet tijdens diarree ondervoeding kan veroorzaken.

Deze traditionele BRAT-voedingsmiddelen bevatten weinig eiwitten, vetten en vezels, die allemaal nodig zijn voor de revalidatie van kinderen.

Als u langer dan 24 uur alleen BRAT-voedsel eet, kan dit tot ondervoeding leiden, daarom raden kinderartsen nu aan om zo snel mogelijk terug te keren naar een gezond, uitgebalanceerd dieet.

BRAT-voedingsmiddelen worden lange tijd sterk aanbevolen vanwege hun lage vezelgehalte, maar sterke bindkracht, wat betekent dat ze dunne ontlasting moeilijk kunnen maken.

Bananen zijn een belangrijk onderdeel van dit dieet omdat ze veel kalium bevatten en moeten worden aangevuld als je water verliest door diarree of braken.

Na braken, diarree of ander gastro-intestinaal ongemak kan het BRAT-dieet uw spijsverteringssysteem herstellen naar een normaal dieet (1).

Nooit van plan geweest om het BRAT-dieet voor een lange tijd te gebruiken, omdat het onvoldoende voeding voor kinderen of volwassenen kan bieden.

Hoewel dit voedsel meerdere uren kan worden gegeten, kan het langdurig eten ervan snel tot ondervoeding leiden.

Binnen 24 uur na het begin van braken of diarree moet u proberen terug te keren naar een normaal, gezond dieet, inclusief voedingsmiddelen met hogere voedingswaarden.

Onderzoek ondersteunt ook het gebruik van een gezond, uitgebalanceerd dieet bij de behandeling van diarree.

In 2006 onderzochten onderzoekers het effect van het BRAT-dieet op het opnemen van voedzamer voedsel.

In vergelijking met mensen die alleen BRAT-voedsel hebben gegeten, hebben voedingsmiddelen met een laag vetgehalte, een laag gehalte aan onoplosbare vezels, geen lactose, een hoog gehalte aan oplosbare vezels en een laag cafeïnegehalte meer kans op episodes van diarree en verbeteren ze de consistentie van de ontlasting. Grote 2).

Grote brokken voedsel hoeven geen gebrek te hebben aan effectieve voedingsstoffen Het eten van alleen BRAT-voedsel helpt u mogelijk niet om de symptomen van uw spijsverteringskanaal te verbeteren zoals u dat wilt.

De volgende keer dat u diarree of braken heeft, voegt u de volgende voedingsmiddelen toe aan uw dieet om u sneller beter te voelen.

 

Het beste voedsel tegen diarree

De voedingsmiddelen op onze lijst zijn licht verteerbaar en voorzien u van de juiste vezels om diarree te verlichten.

Deze voedingsmiddelen helpen ook de immuniteit te versterken, de opname van voedingsstoffen te bevorderen en u te voorzien van het water en de voedingsstoffen die u nodig heeft, zodat u voldoende energie kunt behouden om snel te herstellen.

 

havermout

Als u diarree heeft, kunnen oplosbare vezels de ontlasting helpen verminderen, waardoor u minder vaak naar de badkamer gaat.

Havermout is een glutenvrij voedingsmiddel met een hoog gehalte aan oplosbare vezels, maar is tegelijkertijd flauw en gemakkelijk te eten.

Oplosbare vezels hechten zich tijdens het passeren aan gifstoffen en micro-organismen in het spijsverteringsstelsel, waardoor de mogelijke bron van gastro-intestinale problemen wordt geëlimineerd.

Haverzemelen zijn een natuurlijk geneesmiddel tegen diarree, dat dunne ontlasting effectief kan verminderen en de spijsvertering kan bevorderen (3).

 

banaan

Bananen maken deel uit van het originele BRAT-dieet en zijn ook een goede keuze bij diarree.

Naast het leveren van veel kalium (wat de elektrolyten die verloren zijn gegaan door braken of diarree kan aanvullen), kunnen bananen ook helpen bij het consolideren van ontlasting.

Een goede keuze bij diarree is om te kiezen voor groene onrijpe bananen.

Het zetmeel in deze vruchten is resistent tegen spijsverteringsenzymen in de maag en darmen, en kan zorgen voor meer vulstoffen in de dikke darm om de ontlasting te verharden.

Het toevoegen van groene bananen aan ander voedsel tegen diarree kan de ernst en duur van diarree symptomen verminderen (4).

De groene bananen moeten voor het eten worden gekookt.

Doe de onrijpe bananen in een beetje gezouten water en kook het. Zet het vuur lager en laat vijf minuten koken.

De banaan moet zacht zijn.

Giet het water af voordat u deze fruitige naturel eet of meng het met ander voedsel tegen diarree, zoals havermout.

 

water

Het is gemakkelijk om uitgedroogd te raken als u diarree heeft of moet braken.

Uitdroging kan snel optreden, vooral als u zich onwel voelt en niet van eten of drinken houdt.

Meer water drinken zorgt er echter niet alleen voor dat u niet uitdroogt, het helpt u ook om sneller te herstellen.

U moet voldoende heldere vloeistof drinken om uw urine lichtgeel te maken, gewoonlijk ten minste tien glazen water per dag.

Als u diarree heeft, drink dan elke keer dat u een stoelgang heeft een glas water.

De beste vloeistoffen zijn water, kokoswater, kruidenthee, bouillon en elektrolythoudende dranken.

Vermijd suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, vruchtensap en sportdranken (5).

 

Bottenbouillon

Om de wederopbouw van nuttige bacteriën in uw immuunsysteem en maagdarmstelsel te ondersteunen, drinkt u bottenbouillon.

Deze vloeistof geeft niet alleen voeding aan je lichaam, maar helpt je ook om de gezonde flora in je darmen te herstellen, die door ziektes en ontstekingen verdwijnt.

Botbouillon wordt gemakkelijk verteerd door uw systeem, kalmeert het en voorziet u van de vloeistoffen en voedingsstoffen die u nodig heeft als u moet braken of diarree heeft.

 

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica kunnen u ook helpen de natuurlijke gezondheid van bacteriën in het spijsverteringsstelsel aan te vullen.

De meest bruikbare probiotische stammen bij gastro-intestinale aandoeningen zijn onder meer Lactobacillus GG en S. boulardii, die in veel probiotische voedingsmiddelen en supplementen voorkomen.

Het eten van voedsel dat rijk is aan probiotica of het nemen van probiotische supplementen kan de duur van diarree en de ernst van de symptomen verminderen (6).

Gefermenteerd voedsel is een goede bron van probiotica, dus eet zeker meer gekweekte yoghurt, kefir, kimchi, kombucha en ander voedsel dat deze gezonde bacteriestammen bevat. Je lichaam kan erop vertrouwen dat deze bacteriën schadelijke ziekteverwekkers bestrijden.

Miiso, appelciderazijn en zuurkool zijn ook uitstekende bronnen van natuurlijke probiotica.

 

groenten SAP

Als u last heeft van gastro-intestinale klachten, kan het moeilijk zijn om veel rauwe of gekookte groenten te eten via het belaste spijsverteringsstelsel, ook al heeft uw lichaam nog steeds voedingsstoffen nodig.

Het drinken van vers fruitsap gemaakt van groenten is een manier om essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen, waardoor het systeem gemakkelijker verteerbaar wordt.

De beste groenten om gastro-intestinale problemen te genezen, zijn onder meer wortelgroenten, spinazie, selderij en gember.

Deze groenten en planten leveren essentiële mineralen voor uw spijsverteringskanaal en kunnen helpen bij het verwijderen van gifstoffen die u ziek kunnen maken.

Wortelen zelf zijn een uitstekende bron van vitamine A, C, D, E en K, evenals grote hoeveelheden calcium, kalium en magnesium.

Groentesappen, vooral versgeperste sappen, zijn een uitstekende bron van oplosbare vezels en noodzakelijke vloeistoffen en elektrolyten.

 

Aardappelpuree

Het eten van aardappelpuree heeft een zeker geruststellend effect: het is een goede bron van kalium en kan een goede aanvulling zijn op de voeding bij diarree of braken.

Zorg ervoor dat u de huid verwijdert, omdat deze diarree kan verergeren.

Voeg bij het maken van aardappelpuree niet te veel zout, zuivelproducten of andere smaakstoffen toe als u diarree heeft.

Door het simpel te houden, kunt u het hongergevoel verminderen, voor goede voeding zorgen en de symptomen van diarree verminderen.

 

zoete aardappel

Zoete aardappel is een voedingskrachtcentrale en moet in elk dieet worden gebruikt om diarree te behandelen.

Zoete aardappelen zijn rijk aan vitamine A, C en B6, uitstekende bronnen van kalium.

Deze ontstekingsremmende voedingsstoffen zijn zeer gunstig bij de behandeling van diarree.

Daarnaast zorgen zoete aardappelen voor veel oplosbare vezels, wat nodig is bij de behandeling van diarree.

Zoete aardappel wordt langzaam door het lichaam opgenomen.Als je spijsvertering niet op volle kracht werkt, is zoete aardappel een goede keuze.

Net als bij witte aardappelen moet de bereiding eenvoudig zijn: het toegevoegde zout, vet of suiker is niet gemakkelijk in te nemen, wat de ontsteking kan verergeren.

 

Lijnolie

Lijnzaadolie is een andere goede optie om diarree te behandelen.

Lijnzaadolie bevat een rijke bron van omega-3-vetzuren, die ontstekingen kunnen verminderen, u voorzien van de vetten die nodig zijn voor de energieproductie als u ziek bent, en het immuunsysteem kunnen helpen versterken bij het bestrijden van bronnen van gastro-intestinaal ongemak (7).

 

Kip of ander magere proteïne

Kip, vooral wit vlees, levert het eiwit dat nodig is als het ziek is, maar het wordt ook gemakkelijk verteerd door het zieke systeem.

U moet echter eenvoudige bereidingsmethoden gebruiken om de kip plat te houden. Stomen, koken of bakken is uw veiligste keuze.

Gebruik bij het bereiden van kip geen oliën of andere vetten. Voeg naast een kleine hoeveelheid zout ook geen kruiden toe.

Als u gegrilde of gegrilde kip kiest, kunt u bouillonbouillon gebruiken.

Andere goede eiwitbronnen bij de behandeling van diarree zijn onder meer kalkoen, varkensvlees en vis.

 

Gember

Gember is een natuurlijk hulpmiddel bij de spijsvertering dat al honderden jaren wordt gebruikt om misselijkheid, braken en andere gastro-intestinale symptomen te behandelen.

Gember is ook erg effectief tegen diarree omdat het de spieren van het spijsverteringsstelsel kalmeert en verzacht [8].

Gember kan ook helpen bij het elimineren van schadelijke bacteriën.

Voeg gembersap toe aan vers groentesap, drink gembersap in kruidenthee of gebruik een diffuser om etherische gemberolie in te ademen.

 

pepermunt

Om de spijsverteringsspieren te kalmeren en enteritis te verminderen, is een ander effectief hulpmiddel pepermuntolie, die ook helpt om dunne ontlasting te verminderen.

Pepermunt heeft een kalmerend effect op uw lichaam en is vooral handig als u diarree heeft, omdat het spierspasmen kan verminderen en ontstekingen van de bekleding van het maagdarmkanaal kan verlichten.

Als krampstillend middel kan pepermuntolie verschillende gastro-intestinale problemen helpen oplossen (9).

 

Te vermijden voedingsmiddelen bij diarree

Net zoals het belangrijk is om te weten wat u moet eten bij braken of diarree, is het net zo belangrijk om te weten welk voedsel u moet vermijden bij dit type ziekte.

Als u diarree of andere gastro-intestinale symptomen heeft, moet u het gebruik van voedsel vermijden dat het systeem irriteert en verergert, voedsel dat zich te snel in het systeem verspreidt en voedsel dat moeilijk verteerbaar is.

Om de symptomen van diarree sneller te verbeteren, dient u de volgende voedingsmiddelen te vermijden:

  • Vetrijk voedsel, inclusief vet of gefrituurd voedsel.
  • Voedsel bedekt met saus, zoals jus.
  • Reguliere zuivelproducten, vooral boter, melk en kaas. Tijdens diarree bent u, zelfs als u eerder lactose-intolerant was, erg gevoelig voor lactose. Eet deze voedingsmiddelen niet als de ontlasting schaars is om verdere problemen te voorkomen. De enige uitzondering is yoghurt, omdat deze essentiële en nuttige probiotica bevat.
  • Elke vorm van alcohol. Alcohol is een diureticum en kan verdere uitdroging veroorzaken.
  • Frisdrank en andere suikerhoudende dranken.
  • Kunstmatige zoetstoffen, zoals sorbitol, kunnen een laxerend effect hebben, vooral als u al diarree heeft.
  • Levensmiddelen die overmatig gas produceren, zoals kruisbloemige groenten en bonen. Deze zijn moeilijker te verteren voor uw systeem.
  • Voedingsmiddelen met veel zout, kruiden of andere smaakstoffen kunnen uw systeem irriteren.

 

Voorzorgsmaatregel

Al decennia lang bevelen artsen het gebruik van het BRAT-dieet aan om diarree te behandelen, maar het nieuwe begrip van gastro-intestinale aandoeningen heeft ons geleerd dat dit dieet voor niemand voldoende voeding kan bieden, vooral voor kinderen.

De nieuwe aanbevelingen omvatten het zo snel mogelijk terugkeren naar een normaal, uitgebalanceerd dieet binnen 24 uur na het begin van diarree of braken.

Als u of iemand voor wie u zorgt ziek is en niet is verbeterd na het eten van het aanbevolen voedsel gedurende een paar dagen, neem dan contact op met uw arts.

Medisch personeel moet de aard en oorzaak van diarree bepalen om er zeker van te zijn dat het niet het gevolg is van een ernstigere ziekte of aandoening.

Ernstige of chronische diarree kan een uitgebreidere behandeling vereisen.

Iedereen die meerdere dagen diarree heeft, moet speciale aandacht besteden aan uitdroging, vooral kinderen.

Bij braken of diarree veel vocht toevoegen.

Uw urine moet lichtgeel zijn, zo niet, dan moet u uw vochtinname verhogen.

Het traditionele BRAT-dieet omvat bananen, rijst, appelmoes en toast, dit zijn voedingsmiddelen die je lichaam gemakkelijk kan verteren.

Deze voedingsmiddelen bevatten echter niet veel voedingsstoffen, dus u moet andere voedingsmiddelen aan dit dieet toevoegen om diarree te verminderen en voldoende voedingsstoffen voor het lichaam te leveren.

In de eerste 24 uur na het begin van diarree of braken kan het BRAT-dieet helpen, maar u mag deze voedingsmiddelen nooit alleen tijdens deze perioden consumeren.

Door een gebrek aan goede voeding zul je je al snel onwel gaan voelen.

Als u diarree heeft, kunt u ander voedsel eten dat de symptomen kan verlichten, waaronder havermout, water, bananen, bouillon, voedsel dat rijk is aan probiotica, groentesap, aardappelpuree, zoete aardappelen, lijnzaadolie, gember, gewone kip en pepermuntolie .

Neem contact op met uw arts als u na vier dagen diarree-dieet nog steeds last heeft van diarree.

Voor baby’s en kinderen is dit twee dagen, en baby’s en kinderen raken snel uitgedroogd en ondervoed.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *