beste stralingspanelen review 2021

De doorslaggevende factoren bij het kiezen van het stralingspaneel

Als we het hebben over  stralingspanelen, bedoelen  we de innovatieve  infraroodpanelen  die langzaamaan in Italiaanse huizen beginnen te verschijnen. Het is een  zeer interessante  alternatieve oplossing  voor traditionele brandstofverwarming  (methaan of LPG) en ecologisch duurzaam, aangezien het geen uitlaatgassen genereert en, onder geschikte omstandigheden, op zijn minst gedeeltelijk autonoom kan zijn. Daarom moeten we niet worden verward met  convectoren  , die werken volgens een heel ander natuurkundig principe en in veel opzichten vergelijkbaar zijn met traditionele radiatoren.

Hoe werken stralingspanelen?

Voordat u illustreert wat de meest relevante kenmerken zijn waarmee u rekening moet houden voordat u een stralingspaneel koopt, is het gepast om uit te leggen  hoe  deze verwarmingsapparaten werken .
Het werkingsprincipe is compleet anders dan bij traditionele woningverwarming. Waar kachels en radiatoren van verschillende typen werken door convectie, dat wil zeggen een circulatie van hete en minder hete lucht in de omgeving genereren, verwarmen stralings-infraroodpanelen de lucht niet. In feite zenden deze panelen  onzichtbare infraroodstraling uit, vergelijkbaar met die van de zon, die alles in de omgeving direct en indirect verwarmt. Dit betekent dat hij bijvoorbeeld een bank verwarmt door directe straling, maar dat de verwarmde bank op zijn beurt warmte afgeeft.
Het paneel zelf bereikt geen temperaturen boven de  60-80 ° C  en dankzij de infraroodtechnologie gaat er heel weinig energie verloren:  ongeveer 90% van de  gebruikte elektriciteit wordt daadwerkelijk omgezet in infraroodstraling, met een veel hoger rendement dan bij andere systemen. .

Wanneer is het handig om stralingspanelen te installeren?

Opvallend is dat het plaatsen van stralingspanelen  niet in alle woningen wordt aanbevolen  . Gezien de eigenschappen van dit verwarmingssysteem wordt het grootste voordeel namelijk alleen behaald in  zeer goed geïsoleerde woningen  , waar de thermische isolatie van uitstekende kwaliteit is. Ter referentie kunnen we zeggen dat het stralingspaneel alleen goed presteert in woningen met  energie-efficiëntieklasse D  of hoger.
Houd er ook rekening mee dat voor het verwarmen van een oppervlakte van  5 m²  een vermogen van ongeveer  300 W nodig is  . Om twee snelle berekeningen uit te voeren, om een ​​kamer te verwarmen, heeft uw kamer van  20 m² één paneel of meer panelen nodig voor een totaal vermogen van1200W  . We voegen eraan toe dat, net als bij traditionele verwarming, het paneel aan moet blijven gedurende de uren dat we thuis en wakker zijn: als we niet willen stoppen met het aanhouden van andere apparaten (zoals de oven, als we moeten koken), zullen we moeten  het geïnstalleerde vermogen  van onze huishoudelijke meter verhogen (standaard is het geïnstalleerde vermogen in Italiaanse huizen 3 kW).
Als het onder de omstandigheden niet mogelijk of de bedoeling is om stralingspanelen door het hele huis te plaatsen, kan dit worden beschouwd als een vervanging voor andere, minder efficiënte verwarmingstoestellen, zoals  ventilatoren  ,  halogeenkachels  en  elektrische radiatoren  .

Kracht

Zoals we al zeiden, moet het  totale vermogen  van de stralingspanelen die we gaan installeren  evenredig zijn met het oppervlak  van de te verwarmen kamers. De indicatieve eis is  300 W per 5 m²  , dus als we ruimtes uitsluitend met stralingspanelen willen verwarmen, is de berekening eenvoudig.

Oppervlakte Wattage
10 m² 600 W
18 m² 1080 W.
25 m² 1500 W
30 m² 1800 W
35 m² 2100 W
40 m² 2400 W
50 m² 3000 W.

De waarden in de tabel zijn in ieder geval indicatief: als we naast traditionele verwarming ook stralingspanelen willen gebruiken, zitten we veilig onder de hierboven genoemde schattingen.

Functies

In vergelijking met traditionele verwarming is de installatie van een stralingspaneel heel eenvoudig: het paneel wordt met eenvoudige pluggen aan de muur bevestigd en op het elektriciteitsnet aangesloten, hetzij via een eenvoudige stekker, hetzij via een intramurale verbinding.
Natuurlijk moet het stralingspaneel als verwarmingselement in ieder geval enkele  basisfuncties bieden  die wij onmisbaar achten.

Kamerthermostaat

Met de thermostaat kun je  de temperatuur  van de te verwarmen kamer aanpassen . Het detecteert niet alleen de temperatuur die in de omgeving aanwezig is, maar stelt u ook in staat om een gewenste  te bereiken temperatuur te definiëren  . Het stralingspaneel werkt totdat dit thermische doel is bereikt De thermostaat, indien aanwezig, kan in het paneel worden  geïntegreerd  , aan één kant van de plaat worden verborgen of in de stekker worden geïntegreerd, zoals op de foto hierboven.

Werkingstimer

Net als bij traditionele verwarming, zullen we, zelfs als we infraroodpanelen gebruiken, ze maar een deel van de dag aan moeten houden: als we thuis zijn en we actief zijn (dat wil zeggen, niet tijdens de nachtrust) .
De timer kunt u nauwkeurig vast te stellen de  activering tijden  van   de stralende paneel, zodat er geen elektriciteit te verspillen als er niemand thuis is, of op zijn minst om de automatische uitschakeling te programmeren, een nuttige functie vooral als je wilt naar een stralende panel als gebruiken een warmte Water.

Integratie met gecentraliseerde klokthermostaat

De twee functies die we zojuist hebben beschreven, worden normaal gesproken uitgevoerd, in kamers met traditionele verwarming, door de  klokthermostaat  . De beste stralingspanelen kunnen worden geïntegreerd, zelfs met een wifi-verbinding, met de  gecentraliseerde thermostaat  : deze functie is vooral handig als we een gemengde verwarmingsoplossing gebruiken, deels traditionele en deels infraroodpanelen, of als we ervoor kiezen om het paneel volledig te adopteren oplossing.

Plaats

Gezien zijn echt minimale dikte, kan een stralende paneel worden  geïnstalleerd  op verschillende punten in het huis. U vindt zo stralende wand  en  plafond panelen   , die in hoofdzaak verschillen in de manier van bevestiging aan de wand en controle: het is duidelijk dat een plafondpaneel sterker en talrijker ankers, en een elektrische aansluiting voor de besturing van de vereist thermostaat of bedieningspaneel. elektrische knop. Een opmerking is vereist voor wie op zoek is naar een stralingspaneel voor   met name de badkamer : zorg in dit geval dat het paneel een  zekere mate van isolatie heeftvoldoende om uw veiligheid te garanderen in een vochtige omgeving en met mogelijke waterspatten, zoals de badkamer. Ter indicatie: het paneel is geschikt voor installatie in de badkamer als de isolatiegraad  IP21 of hoger is  , met de beste modellen tot  IP44  .

Stijl

Het is duidelijk dat de stralingspanelen, die aan de muur moeten worden geïnstalleerd, automatisch ook  meubelstukken worden  . De afmetingen van de afzonderlijke panelen zijn gerelateerd aan hun vermogen, dus  hoe krachtiger  het paneel, hoe  groter  de afmetingen. De vorm van de panelen is over het algemeen rechthoekig en we kunnen vrij de oriëntatie van de installatie kiezen, zowel horizontaal als verticaal. Normaal gesproken is het oppervlak wit en perfect glad, maar er is geen gebrek aan panelen met  een gedecoreerd oppervlak  , vooral in het geval van panelen met  glas- of kristaloppervlakken  , die een kleurrijkere toets aan het huis geven.

Veel voorkomende vragen

Wat zijn de voordelen van het plaatsen van stralingspanelen?

We hebben al enkele  voordelen gezien  die deze verwarmingsoplossing biedt: we hebben gezegd dat het een “groene” warmtebron is, aangezien het  geen  schadelijke uitlaatgassen in de atmosfeer produceert . Er zijn echter nog andere, bijvoorbeeld:

  • Het niet verplaatsen van de lucht is een  uitstekende  oplossing  voor mensen met een allergie  : allergenen worden niet gegenereerd en laten in de atmosfeer zweven;
  • Indien opgenomen in een renovatieproject, kan de plaatsing van stralingspanelen  genieten van 50% belastingkorting  ;
  • Als u ervoor kiest  om een ​​deel van de  gebruikte elektriciteit zelf te produceren (met fotovoltaïsche energie), worden de kosten op de rekening verlaagd;
  • Het  verwarmingseffect  is  onmiddellijk  bij het  inschakelen  ;
  • De stralingspanelen kunnen worden  verwijderd en verwijderd  wanneer u verhuist.

Wat zijn de nadelen van stralingspanelen?

Ondanks zoveel voordelen is het bijna onvermijdelijk dat er ook  enkele nadelen zijn  . Onder degenen die al zijn genoemd, onthouden we dat om een ​​heel huis te verwarmen met alleen infraroodpanelen, het nodig is om het geïnstalleerde vermogen te  verhogen  (als het niet meer heeft dan de gemiddelde gebruiker)   , wat standaard in Italiaanse huizen is. is  3 kW  . We voegen er ook aan toe dat het voor de levering van  warm water  echter moet worden beschouwd als een  integrale oplossing  , zoals een kleine ketel of een  ketel  , aangezien een systeem van stralingspanelen niet kan worden vervangen door een ketel of ketel.

Ten slotte herinneren we u eraan dat infraroodpanelen van nature een geldige verwarmingsoplossing zijn in goed geïsoleerde huizen  , indicatief voor  energie-efficiëntieband D  naar boven: daarom is het niet de moeite waard om rekening mee te houden in minder efficiënte huizen, helaas zijn veel van de oudste.

Hoeveel kost een stralingspaneel?

De aanschafprijs van een enkel stralingspaneel hangt sterk af van het vermogen. Ze variëren van ongeveer  € 120  voor de kleinste panelen,  ongeveer 300 W  , tot ongeveer  € 350  voor de krachtigste panelen,  800 W  of meer.
Gezien het bovenstaande is het niet moeilijk om de geschatte kosten  van een doe-het-zelf- installatie   voor het hele huis te berekenen  , in volledige vervanging van het traditionele systeem. Als we bijvoorbeeld uitgaan van een  huis van 70 m²,  dan hebben we  4200 watt  geïnstalleerd nodig: daarom varieert het van  minimaal € 1620, – tot één door  slechts kleine panelen te plaatsen van maximaal rond de € 3000, -.het kiezen van krachtige panelen.
Deze kosten zullen onvermijdelijk stijgen als je een  installateur inschakelt  : de prijs van arbeid verandert natuurlijk van professioneel naar professioneel, maar  voor de plaatsing van panelen door het hele huis kun je een extra marge tussen de € 1000 en 2000 berekenen  .

Is het merk belangrijk?

Het is niet verwonderlijk dat voor een relatief nieuwe technologie, zoals stralings-infraroodpanelen, het merk een zeker belang heeft.
Laten we meteen zeggen dat er in Italië minstens drie  producenten van hoge kwaliteit  zijn die de moeite waard zijn om rekening mee te houden: dit zijn  Thermal Technology  ,  ThermoJoy  en  Celsiuspanel  . Deze drie merken bieden Made in Italy- oplossingen   met een verfijnd en origineel ontwerp, evenals verschillende “afmetingen” van panelen die aan alle behoeften kunnen worden aangepast, inclusief plafond- en badkamertoepassingen.
Wie heeft de  plaatsing van enkele panelen in gedachten, met de bedoeling het zelf te maken, vindt individuele panelen ook online verkocht door buitenlandse merken. In veel gevallen zijn het uiterst eenvoudige panelen  , zonder ruches en met basisfunctionaliteiten  , voor een prijs die over het algemeen betaalbaar en eenvoudig te installeren is. De meest toegankelijke zijn de modellen van  Klarstein  ,  Trotec  en  TecTake  .

Zijn de materialen belangrijk?

De stralingspanelen kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt   , althans als we verwijzen naar het echte stralingsoppervlak. Glas, aluminium, staal, koolstofkristallen  zijn mogelijkheden die elkaar ontmoeten en verschillende resultaten geven, vooral vanuit esthetisch oogpunt. Een glasoppervlak kan bijvoorbeeld ook worden gedecoreerd of gespiegeld, terwijl aluminium, staal en koolstof meestal in ondoorzichtig wit worden geverfd, wat een neutrale en aanpasbare oplossing biedt voor alle omgevingen.
In sommige gevallen veranderen de weerstandskabels: als het in de meeste gevallen   klassieke koperen elektrische kabels zijn , vinden we in ten minste één geval (thermische technologie)  koolstofvezelkabelsenergiezuiniger en gemakkelijker af te voeren.
Een ander specifiek geval is dat van het Celsiuspanel, dat een extra kleine aluminium radiator op zijn stralingspanelen monteert om de werking van infraroodverwarming te ondersteunen.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *