beste speksteenrecensie 2021

De doorslaggevende factoren bij de keuze van speksteen

Wat is speksteen?

Speksteen is een specifieke steensoort die geschikt is voor het  koken van  voedsel. Het is een   zeer compact gesteente dat in verschillende delen van ons land wordt gewonnen.
De kenmerken die dit type steen onderscheiden, zijn  weerstand tegen levende hitte  en  kneedbaarheid  , waardoor het niet alleen zal worden gebruikt als gerecht voor het koken van voedsel, maar ook als basismateriaal voor de constructie van ovens, barbecues of kachels. Zoals u zich met deze korte inleiding kunt voorstellen, heeft de term speksteen  twee betekenissen  . Enerzijds vinden we spekstenen voor huishoudelijk gebruik, anderzijds het materiaal zelf.

Het vinden van het product dat het beste bij uw behoeften past, kan daarom een ​​moeilijke operatie zijn, dus hebben we besloten om deze winkelgids te maken waarin we alle informatie geven die u nodig hebt om de verschillende modellen speksteen voor thuisgebruik te evalueren en te kiezen wat u nodig heeft. voor jou.

Waar wordt speksteen voor gebruikt?

De huiselijke speksteen wordt gebruikt als plaat of  grill  . Het is daarom een ​​hulpmiddel bij het koken van voedsel.
Het belangrijkste  voordeel  van spekstenen is dat ze  een gezonde bereiding  van alle voedingsmiddelen mogelijk maken, omdat de toevoeging van vetten niet nodig is. Voedsel dat met speksteen is gekookt, zal ook  gezonder zijn
vergeleken met die bereid met traditionele gietijzeren grills. Bij gerechten en grills bestaat in feite altijd het risico dat de vetten in vlees of vis worden verbrand, waardoor slechte geuren en dampen ontstaan ​​die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Koken op de steen helpt om deze mogelijkheid te voorkomen, omdat het minder intens is en het vet van het eten binnen blijft. Op deze manier wordt het resultaat niet alleen gezonder, maar ook lekkerder.
Op de markt is het mogelijk om spekstenen te vinden die sterk van elkaar verschillen vanwege hun structurele kenmerken, het soort gebruik dat kan worden gemaakt en het verwarmingssysteem. Laten we al deze aspecten in detail bekijken.

Structurele kenmerken van speksteen

In deze paragraaf zullen we de verschillende soorten speksteen bekijken en ze verdelen op basis van hun structurele kenmerken. Vervolgens kijken we naar de verschillen met betrekking tot de  vorm,  de  afmetingen  en de eventuele aanwezigheid van  extra componenten  .

Welke vorm kan de speksteen aannemen?

De producten die momenteel op de markt zijn, behoren in wezen tot twee soorten speksteen: rond en rechthoekig. De
spekstenen  rond   kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden, maar de meest voorkomende is zeker het bereiden van  pizza’s  .
Het zijn in feite dunne modellen die gemakkelijk in de  oven   of  thuis op het  fornuis kunnen worden geplaatst . Met deze tool zal de pizza sneller en gelijkmatiger gaar worden, de bodem knapperig en de rand zacht en gezwollen, zoals in een pizzeria.
Ronde spekstenen hebben meestal een of meer  handvatten om het optillen en uitnemen te vergemakkelijken en hebben bijna nooit een steun aan de onderkant.  zeep  Stonesrechthoekige  , aan de andere kant, worden vaak gebruikt als vervanging voor roosters. Ze zijn vaak uitgerust met een  metalen steun  waardoor ze op verschillende plaatsen en in verschillende warmtebronnen geplaatst kunnen worden, zoals open vuur, kolen, gasfornuizen of metalen platen. Een bijzonderheid van rechthoekige spekstenen is dat ze vaak een  lagere plank  hebben om tegelijkertijd andere preparaten te maken. De meest bekende daarvan is ongetwijfeld de  raclette

, um excelente prato francês à base de queijo fundido (se procura um produto para fazer apenas este tipo de prato, recomendamos que consulte o nosso guia de compras dedicado a este tipo de produto).
Também na prateleira inferior é possível encontrar fogões a gás que produzem o calor necessário para cozinhar na pedra.

Quão grande pode ser uma pedra-sabão?

De  afmetingen  van de speksteen variëren naargelang de vorm en het soort product. De  speksteen  round  bijvoorbeeld bijna altijd kleiner dan de rechthoekige die plaats een grotere hoeveelheid ingrediënten.
Het zorgvuldig controleren van de grootte van de speksteen die u wilt kopen, is erg belangrijk, omdat dit element van invloed is op het  soort gebruik dat  u ervan kunt maken. Een grote steen is meer geschikt voor gebruik op barbecueroosters of buitengrills, terwijl een kleinere ideaal is voor gebruik op het fornuis of de oven in huis, als vervanging voor een bord of braadpan.

Soorten voeding

Een ander belangrijk element dat moet worden geëvalueerd voordat een speksteen wordt gekocht, betreft het type stroomvoorziening voor het product. Ook in dit geval kunnen we   verschillende soorten  speksteen onderscheiden.
De eerste groep is die van spekstenen die geen enkele stroombron nodig hebben. Het zijn modellen die ronde en vierkante vormen kunnen hebben. Om met dit soort speksteen te koken, heb je een  externe warmtebron nodig  , zoals de volgende soorten:

  • Binnenlandse kachel;
  • Gasfornuis voor buiten (zoals kamperen);
  • Buiten oven;
  • Gasgrill;
  • Barbecue op houtskool of brandhout;
  • Buiten houtoven.

Speksteen is geschikt om hoge temperaturen te  weerstaan  en kan dus ook in brand gestoken worden. Als u ervoor kiest om het in echt vuur te gebruiken, is het toch raadzaam om  metalen steunen  (indien aanwezig) te gebruiken of steunen te maken met overlappende stenen, om een ​​te sterk contact met de vlam te vermijden.
Vervolgens vinden we twee andere productgroepen: spekstenen die worden aangedreven  door elektrische weerstand  en producten die worden aangedreven  door geïntegreerde gasfornuizen  . In beide gevallen zijn het producten die naast de metalen drager een onderblad hebben.
In het geval van de voeding is er een  weerstand(zoals de klassieke oven) tussen het eerste en het tweede niveau: de steen wordt ondersteund door de weerstand die bij verhitting voor de nodige warmte zorgt om te koken. Dezelfde weerstand maakt secundair koken op de onderste plank mogelijk, waar u brood kunt roosteren, groenten kunt koken of kaas kunt smelten (als u speciale racletteplaatjes heeft).
Er is ook een tweede plank  op de spekstenen die worden gevoed door geïntegreerde gasplaten  , die echter niet in staat zijn om secundair te koken omdat ze alleen dienen als steunvlak voor de platen.
Als u op zoek bent naar een product om binnen de muren van uw huis te gebruiken, is ons advies om de voorkeur te geven aan een elektrisch aangedreven speksteen, die veiliger en veelzijdiger is dan de andere soorten.
Als je van barbecueën houdt en op zoek bent naar een nieuw hulpmiddel om de kwaliteit van je bereidingen te verbeteren, kun je een steen kiezen zonder enige vorm van stroombron, terwijl je een barbecue nodig hebt om te gebruiken in buitensituaties zoals kamperen, steenzeep met geïntegreerde gasfornuizen is zeker het ideale product.

Hoe de speksteen na gebruik te reinigen

Het  onderhoud  van de speksteen is een belangrijk aspect om te overwegen alvorens te kopen. Hoewel het een product is dat afkomstig is van een steen en daarom bijzonder goed bestand is tegen slijtage en aantasting, is het voor  optimale hygiënische omstandigheden  na elk gebruik erg handig om de geheimen voor een effectieve reiniging te leren kennen.
Om er zeker van te zijn dat de speksteen in perfecte staat is, moet u ook enkele  voorbereidende stappen ondernemen  voordat u begint met koken. Laten we dus eens kijken naar de stappen die voor en na het eerste gebruik moeten worden gevolgd.

Wat u moet doen voor het eerste gebruik

De eerste stap is het wassen van de speksteen met  zout water  als het koud is. Deze stap dient zowel om eventuele stof- of vuilresten te verwijderen die zich tijdens het transport op de steen hebben afgezet als om schade te voorkomen.
Denk   eraan om geen enkel afwasmiddel te gebruiken , ook al lijkt het erop dat de steen erg vuil is. Omdat het een zeer poreus materiaal is, zou het in feite onmogelijk zijn om alle zeep weg te spoelen, met als gevolg dat er chemische resten op het speksteen terecht zouden komen. Bovendien zouden deze residuen bij de hoge temperaturen die tijdens het koken worden bereikt, verbranden en niet alleen de smaak van de gerechten bederven, maar ook leiden tot het inademen van slechte geuren en gevaarlijke dampen. Droog
de steen na het wassen met water en zout  goed af met een doek of laat het een tijdje buiten staan. Als het volledig droog is, kunt u het oppervlak met olie invetten   . De olie zal ongeveer 24 uur op de steen moeten rusten   om zich goed in de poriën te deponeren. Na deze tijd kunt u  absorberend papier  gebruiken om  overtollige  olie te  verwijderen  . De steen is nu klaar voor gebruik en u kunt doorgaan met de kookfase.

Hoe te koken met speksteen

Tijdens het koken is het goed om op enkele voorzorgsmaatregelen te letten die de speksteen niet beschadigen. In feite is het een taai en poreus materiaal dat gemakkelijk kan worden beschadigd als het niet de juiste aandacht krijgt.
Denk  eraan om de steen geleidelijk te  verwarmen met een warmtebron die de vlam gelijkmatig over het hele oppervlak van de steen verspreidt. Als u een speksteen met elektrische weerstand heeft gekocht, hoeft u zich geen zorgen te maken: de ondersteuningsconstructies zijn speciaal ontworpen om de weerstand de warmte over het hele oppervlak van de steen te laten verspreiden.
Als u daarentegen een steen op een gasfornuis gebruikt, gebruik dan een  vlamverspreider, een veelgebruikt accessoire dat in elke supermarkt te vinden is.
Bij open vuur, op de barbecue of op de kolen is het aan te raden een steun te gebruiken   die de steen optilt en voorkomt dat het onderste deel in direct contact komt met de warmtebron.

Hoe de speksteen na gebruik te reinigen

Ten slotte zijn hier de kleine geheimen om de speksteen op de juiste manier schoon te maken:

  • Gebruik geen zeep van welke aard dan ook  : net als bij de voorafgaande reiniging geldt dezelfde regel voor reiniging na gebruik. Zepen creëren giftige resten die zich op de steen afzetten en niet kunnen worden verwijderd, dus moeten ze worden vermeden;
  • Gebruik geen koud water om de steen direct na gebruik af te koelen  : bij gietijzeren platen of traditionele roosters is een van de trucs bij het schoonmaken het product onmiddellijk wassen. In dit geval geldt echter de tegenovergestelde regel. De steen moet van nature afkoelen, aangezien koud water een zeer heftige impact zou hebben op de zeer hete speksteen, waardoor de steen zou kunnen barsten of barsten
  • Wassen met azijn  : om vuil te verwijderen, wordt aanbevolen om het oppervlak af te wrijven met een in azijn gedrenkte doek. Als er vetophopingen zijn, verwijder deze dan met behulp van een schraper, spatel of borstel met ijzeren haren;
  • Smeer het oppervlak  : na het schoonmaken is het raadzaam om het oppervlak in te vetten met olie, net als voor het eerste gebruik.

 

 

Speksteen vragen en antwoorden

Welke afstand moet er zijn tussen de steen en de vlam als u speksteen op een gasfornuis gebruikt? de vlam produceert olieachtig vuil, hoe maak je dat schoon?

de steen kan direct op de kachel worden geplaatst, afhankelijk van het model dat u kiest.
Voor het reinigen adviseren wij een oplossing op basis van water en azijn of water en citroen aan te brengen wanneer de steen helemaal koud is.

kachels om de steen op temperatuur te houden zijn gevuld met alcohol of gebruiken andere brandstof.
Bedankt

Ze worden aangedreven door gas.

Hallo, ik zou graag willen weten of je citroensap kunt gebruiken in plaats van azijn, heel erg bedankt

Je kunt ook citroensap gebruiken, hoewel azijn de voorkeur heeft.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *