beste shampoos voor beoordeling

De doorslaggevende factoren voor de keuze van shampoo

Er zijn  tegenwoordig veel categorieën  shampoo op de markt en het kiezen van de juiste shampoo kan echt een heel moeilijk en veeleisend proces worden als u de belangrijkste kenmerken van elke shampoo en de effecten ervan op haar en huid niet voldoende kent.

Wat is shampoo?

Laten we allereerst proberen te verduidelijken wat een shampoo is en wat de belangrijkste functie ervan is. De shampoo is een  mengsel  van  reiniging  van  oppervlakte-actieve stoffen  , dwz elementen die de vorming van emulsies bevorderen en schuimen die dienen om  het huidsmeer  , het vet dat door de talgklieren wordt geproduceerd, te verwijderen. Vanwege zijn eigenschappen en het soort actie, bijvoorbeeld roos, kan het in verschillende haartypes worden gebruikt. Dit is de meest algemene definitie Zoals we in deze gids zullen zien, heeft elk type shampoo zeer eigenaardige eigenschappen die de ene actie boven de andere bevoordelen. Om de categorie te kiezen die het beste bij u past, analyseert u gewoon elke vermelde categorie goed en begrijpt u welke het meest geschikt is voor jouw  haartype  en vind daarom de oplossing voor eventuele irriterende huidproblemen.

Consistentie

Wie wil er nu niet sterk, gezond en glanzend haar hebben? Dankzij de verschillende soorten shampoos die beschikbaar zijn, is het mogelijk om perfect haar te laten zien, kies gewoon degene die het beste bij je past. Een belangrijke eerste classificatie die moet worden gemaakt, betreft de  consistentie  van het product, dat met name verschillende varianten kan hebben, waaronder:

Droog

De  droogshampoo  is verkrijgbaar in  spray-  en  poederversie  en is samengesteld uit verschillende zuiverende stoffen, waaronder  zetmeel en talk  . Dit type product is erg handig als je weinig tijd hebt om je haar te wassen: spray of verdeel het poeder gelijkmatig over de huid en masseer tot het de lengte van het haar bereikt. Na ongeveer  10 minuten  aanbrengen kunt u eventuele resten verwijderen door krachtig te borstelen, en uw haar ziet er glanzend en volumineus uit. Het magische effect houdt echter slechts enkele uren aan, waarna het gebruik van een meer traditioneel type, zoals vloeibaar, wordt aanbevolen.of romig.

Vloeibaar of romig

De shampoo met vloeibare of romige eigenschappen is wat we het meest gewend zijn en het gebruik is heel eenvoudig. Gewoon met een lichte massage op natte huid en haren aanbrengen en daarna met veel water uitspoelen. Herhaal indien nodig   De vloeibare of romige formule maakt het gemakkelijker om aan te brengen, maar in vergelijking met bijvoorbeeld een vaste shampoo kan het meer chemicaliën bevatten, dus wees voorzichtig met de ingrediënten op het etiket. Meestal wordt dit type shampoo verpakt in flesjes waarvan de inhoud kan variëren  van 50 ml tot  ongeveer  1500 ml  .

Sprankelend

Een andere categorie die qua consistentie verschilt, is schuimig. Dit type shampoo lijkt op een  mousse  en is bijzonder geschikt  voor kinderen  , vooral baby’s, maar ook voor volwassenen.Het aanbrengen is heel eenvoudig: zodra het haar vochtig en nat is, gewoon een schuimnoot aanbrengen, zachtjes inmasseren en snel uitspoelen.

Solide

De vaste stof heeft de uitstraling van een   traditionele  zeep ,  maar bevat tegelijkertijd alle specifieke eigenschappen van een vloeibare shampoo. Het wezenlijke verschil met de andere typen zit in het gebruik, dat op twee manieren kan worden gedaan: rechtstreeks op het haar of tussen de handen wrijven om een ​​schuim te vormen dat op de huid en het haar wordt aangebracht. Het wordt aanbevolen om met veel water te spoelen en de handeling te herhalen.De vaste soort is nu erg gewild vanwege de afwezigheid van chemische middelen en omdat het  milieuvriendelijk is: ze worden in de regel gepresenteerd als 100% natuurlijke producten en vrijwel altijd in plasticvrije verpakkingen. Bovendien is de vaste shampoo handig om mee te nemen, omdat u zich geen zorgen hoeft te maken over het respecteren van de maximale vloeistoflimiet in handbagage.

Haartype

Als je eenmaal hebt vastgesteld welke textuur het beste bij je past, is het tijd om uit te zoeken tot welk  haartype  je  haar  behoort. In feite heeft elke shampoo een andere effectiviteit, afhankelijk van het type haar dat u gaat behandelen, en tegenwoordig bieden de verschillende merken die op de markt verkrijgbaar zijn producten voor elk type. Laten we eens kijken wat haartypes zijn en wat ze nodig hebben om glanzend en gezond te zijn.

Normaal haar

Normaal haar is niet te droog en ook niet te vet, aangezien er in regelmatige hoeveelheden talk wordt aangemaakt. Hun uiterlijk zal daarom al  gezond en sterk zijn  en ze hebben geen veranderende stoffen nodig, met herstellende of regulerende functies, aanwezig in specifieke shampoos.

Droog haar

Het ogenschijnlijk droge haar is  ondoorzichtig  , vol   gespleten punten  ,  ondoorzichtig  en licht  ruw aan, dit komt door het gebrek aan talg dat moet worden gecompenseerd met een zeer vochtinbrengende shampoo   met een  voedende  en in sommige gevallen herstellende werking.

Vet haar

In tegenstelling tot droog haar  lijkt vet haar door de  overmatige talgproductie vaak  zwaar  , ogenschijnlijk altijd vies of met een “olieachtig” effect. In dit geval is het goed om in te grijpen met een shampoo met ontvettende kracht, met een  neutrale pH  en dat bevat geen siliconen. Het is beter om je te concentreren op  zuiverende en samentrekkende lotions  .

Gemengd haar

Gemengd haar is  olieachtig bij de wortel  en erg  droog aan de punten  : wat te verhelpen? Het is nodig om een ​​shampoo te gebruiken met een “balans” -effect die juist dient om  de talgproductie weer in  evenwicht te brengen door tegelijkertijd droge haarpunten te voeden en te hydrateren.

Dun en broos haar

Beschadigd haar, zoals reeds gezien, is vaak ook  droog  , dus het is nuttig om in te grijpen met herstellende kracht. Normaal gesproken zijn shampoos met deze eigenschap erg delicaat en rijk aan  proteïnen  om de haarstructuur weer kracht en volume te geven.

Gekleurd haar

Aan de andere kant, wanneer het haar kleurt, kan het er  dof en ondoorzichtig uitzien. Het is  beter om ze te voeden met producten die rijk zijn aan  vitamines en antioxidanten  die de kleur een nieuwe glans geven, alsof ze net zijn geverfd.

Gekruld haar

Naast de shampoos die bedoeld zijn voor haartextuur, zijn er ook perfecte shampoos voor alle vormen, zoals bijvoorbeeld  krullend haar.Dit  haartype is meestal  erg droog  , dus om het glanzend te laten en met goed gedefinieerde krullen is het belangrijk om gebruik een product dat ook een verzorgende basis heeft om te hydrateren.

Zacht haar

In het geval van natuurlijk steil haar   zijn er twee situaties: steil en fijn of steil en dubbel In het eerste geval is het beter om in te grijpen met producten die niet te agressief zijn en deze tijdens het aanbrengen te verdunnen met een beetje water; in het tweede geval is het beter om shampoos met conditioners of conditioners te gebruiken om het “geëlektrificeerde” of kroezende effect te elimineren.

Actie

Elke shampoo op basis van zijn formule kan anders werken op haar en huid, afhankelijk van het probleem dat zich voordoet. En de problemen kunnen zeer gevarieerd zijn, allemaal als gevolg van de meest uiteenlopende redenen: soms is het stress, in sommige gevallen een slechte voeding, zelfs hormonale stoornissen. Hier zijn enkele situaties die kunnen optreden en de actie die de shampoo moet ondernemen om het probleem op te lossen.

Anti caspa

De  roos  is een afwijking van de hoofdhuid die wordt gepresenteerd in de vorm van   zeer kleine witte schubben . De oorzaken kunnen verschillend zijn:  psoriasis  , huidziekte die zich gewoonlijk presenteert met lichte vlekken,  contactdermatitis  of huidirritatie door zeer agressieve stoffen; seborrheic dermatitis  , waarbij de overmatige productie van talg een sterke irritatie van de huid veroorzaakt en bijgevolg de productie van kleine schilfers. normaal gesproken zijn de meest effectieve shampoos tegen roos die op basis van  koolteer  en  zinkpyrithion  , vanwege hun antibacteriële werking, en zure salicylzuur  om dode cellen te elimineren.

Herstellen en versterken

Shampoos met deze functie hebben de functie van het  reconstrueren van de structuur van de cuticula  , dat wil zeggen de buitenste laag van het haar, totdat het het midden van de vezel bereikt. Op deze manier wordt het haar sterker en gezonder en krijgt het een veel vitaler aspect, dankzij de  revitaliserende werking  . Om een ​​nog beter resultaat te krijgen, is het altijd beter om het gebruik van maskers te combineren met dezelfde actie.

Vochtinbrengende crème

Vochtinbrengende shampoos worden aanbevolen voor mensen met  droog, plakkerig, gebroken of krullend haar  . Dit product werkt in op de hydrolipidenfilm van de huid en wordt gekenmerkt door de afwezigheid van oppervlakteactieve stoffen (die bijdragen aan de uitdroging van het haar) en de aanwezigheid van  voedende en hydraterende stoffen  , voornamelijk pure plantaardige oliën of een mengsel van mineralen en vitamines.

Antibacterieel

Het kan voorkomen dat de hoofdhuid wordt aangetast door het verschijnen van  schimmels of andere bacteriën  . In deze omstandigheden is het noodzakelijk om toevlucht te nemen tot het gebruik van een kationische shampoo   , dat wil zeggen, die antibacteriële en fungicide eigenschappen en functies heeft. Ze worden ook gebruikt als emulgatoren en ontsmettingsmiddelen en behalen doorgaans goede resultaten.

Valbeveiliging

Shampoos met deze functie zijn meer dan alleen bedoeld om de hoofdhuid voor te bereiden om effectievere producten te krijgen om dit soort problemen op te lossen, die over het algemeen in de farmacologische categorie vallen. op basis van  ketoconaziolo  , een zeer effectief antischimmelmiddel; maar het is ook mogelijk om resultaten te boeken met producten op basis van  cafeïne of taurine  , een aminozuur dat veel voorkomt in energiedrankjes.

Ingrediënten

Wanneer u zich klaarmaakt om een ​​shampoo te kopen, is een van de dingen die u moet doen, letten op de  INCI  (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Deze nomenclatuur helpt u echt te begrijpen wat het product dat u koopt, bevat. Het verdient altijd de voorkeur om producten te kiezen die natuurlijke stoffen bevatten   , afgeleid van  plantenextracten zoals  jojoba of kokosolie, in plaats van lotions met siliconen of parabenen. Dit vermijdt chemicaliën die de hoofdhuid kunnen irriteren en het lichaam kunnen beschadigen.

Om ontwijkt te worden

In dit verband is hier een korte lijst van enkele ingrediënten die u moet vermijden, vooral in hoge concentraties:  alcohol  ; conserveermiddelen zoals  parabenen  ; natriumlaurethsulfaat  , een effectieve maar zeer agressieve oppervlakteactieve stof; TEA of DEA  , respectievelijk Triatanolamine en Dietanolamina, verdikkingsmiddelen die crème aan de lotion geven, maar die keratine aantasten, een zeer belangrijk eiwit voor haarsterkte. Producten die parfums of synthetische geurstoffen  en  siliconen bevatten,  zoals  dimethicon  , maar die voornamelijk in balsems zitten, moeten ook worden vermeden  .

Andere mogelijkheden

Naast alle bovengenoemde eigenschappen kan een haarshampoo ook nog  andere eigenschappen en kenmerken hebben,  als het ware “accessoire”. Laten we eens kijken welke.

UV bescherming

Sommige shampoos bevatten  zonnebrandcrème  om uw haar tegen ultraviolette straling te beschermen. Op deze manier is het haar bestand tegen hoge temperaturen, langdurige blootstelling aan de zon, chloor, zand of zout.

Veganistisch

De basis van een veganistische shampoo is ongetwijfeld  ecologische duurzaamheid  . Om als veganistisch te worden aangemerkt, mag een product in feite geen  ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten  en moet het vooral een groene of schone INCI hebben, dus vrij van de hierboven genoemde chemicaliën. oorsprong die kan ontsnappen vinden we  wasbij  ,  honing  ,  lanoline  , een beschermende film die zachtheid geeft, en  zijdeproteïnen  . Maar niet alleen. Om als veganistisch te worden gedefinieerd, mag een shampoo bovendien niet op dieren zijn  getest (In Europa en de Verenigde Staten is het sinds 2013 verboden om op dieren te testen, in tegenstelling tot Azië waar ze doorgaan met deze procedure).

Shampoo Veelgestelde vragen

Waarom siliconenvrije shampoo en parabenen gebruiken?

Het wordt vaak aanbevolen om lotions zonder siliconen en parabenen te kopen zonder de reden te kennen. De  siliconen  zijn stoffen  emulgatoren en weekmakers  en komen voornamelijk voor in shampoos en ook conditioners, crèmes en andere cosmetica. In plaats daarvan,  parabenen  zijn  conserveringsmiddelen  . Behalve dat het schadelijk is voor het milieu, is  siliconen  een element met een  zeer agressieve werking  dat na verloop van tijd de hoofdhuid beschadigt en de productie van talg verstoort, wat essentieel is voor een goede balans van de huid. Parabenen daarentegen zijn schadelijk voor het hele lichaam, omdat ze bepaalde soorten hormonen verstoren.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *