beste recensie van projectoren 2021

5 doorslaggevende factoren om uw projector te kiezen

 1. Beoogd gebruik

 

Home cinema-projector ontworpen voor een slecht verlichte omgeving

De eerste en fundamentele evaluatie die u moet maken voordat u een projector koopt, betreft het beoogde gebruik ervan. Afhankelijk van het gebruik dat u van de projector wilt maken, moet u enkele  technische kenmerken evalueren  , waardoor deze bijvoorbeeld geschikt kan zijn voor volledig donkere of gedeeltelijk verlichte kamers, en geschikt is voor het bekijken van films of geschikter voor algemeen gebruik, zoals het tonen van een PowerPoint-presentatie of het spelen van videogames, het bekijken van foto’s of meer.
De kenmerken die van invloed zijn op het beoogde gebruik en waar u rekening mee moet houden, zijn de  helderheid  van de lamp en het  contrast  van de afbeelding.

Schijnen

 

De lamp moet worden vervangen als deze leeg is

De helderheid van de lichtbundel die door een projectorlamp wordt uitgezonden, wordt gemeten in lumen (lm) en bepaalt hoe zichtbaar het geprojecteerde beeld zal zijn in aanwezigheid van omgevingslicht: hoe lager de helderheid, hoe donkerder het beeld, zelfs gedeeltelijk in een omgeving. verlicht. Aan de andere kant heeft een projector met een lagere helderheid een minder verlichte omgeving nodig om het beeld duidelijk zichtbaar te maken, maar weergave op definitieniveau is beter.
We kunnen drie helderheidsbereiken identificeren   als referentie voor het kiezen van de projector:

 • 1500-2500 lm: thuisbioscoopprojectoren, vereisen een volledig donkere omgeving
 • 2500-4000 lm: projectoren voor algemeen gebruik, vereisen een gedeeltelijk verduisterde omgeving
 • 4000 lm en meer: ​​kantoorprojectoren werken goed, zelfs in heldere omgevingen

We zullen ook zien hoe de helderheid de grootte van het geprojecteerde beeld beïnvloedt.

Contrast

 

Een hoger contrast (rechts) maakt het beeld dieper en gedetailleerder

Zoals we reeds vermeldden, een hogere helderheid meestal leidt tot slechtere beeldweergave: in het bijzonder, een  zeer heldere projector  gaat om  verlies  van  contrast  . Daarom zal het gevoel van diepte van afbeeldingen en kleurenbereik minder zijn, vooral met betrekking tot films. Sterker nog, hoe meer licht de lamp afgeeft, hoe technisch moeilijker het is om de donkere gebieden in het beeld te behouden.
Om deze redenen hebben thuisbioscoopprojectoren een lage helderheid en hebben ze een volledig donkere omgeving nodig voor optimale prestaties, terwijl projectoren voor algemener gebruik of kantoorgebruik veel helderder zijn om zichtbare beelden te projecteren, zelfs in halfverlichte omgevingen.
Nog wat betreft het contrast kunnen we de waarden aangeven   die  relevant zijn  voor het effect van gebruik:

 • 600000: 1: ultramoderne thuisbioscoopprojectoren
 • 50000: 1: veelzijdige thuisbioscoopprojectoren en projectoren voor algemeen gebruik
 • 10-25000: 1: projectoren voor algemeen gebruik

Houd er rekening mee dat   projectorlampen, met uitzondering van lampen die LED-technologieën gebruiken, een  maximale levensduur hebben  en dat de helderheid van de lamp geleidelijk afneemt tijdens gebruik, tot het moment van  vervanging  .
De levensduur van een lamp wordt uitgedrukt in gebruiksuren, die kunnen variëren van ongeveer 3.000 tot 10.000, en ook afhankelijk van de gebruikte modus.

 1. Projectiekwaliteit

Zodra het type projector waarop u wilt scherpstellen, is vastgesteld, is de tweede factor waarmee u bij het kiezen rekening moet houden, degene die verwijst naar twee andere technische kenmerken die van invloed zijn op de kwaliteit van het geprojecteerde beeld. Enerzijds is het belangrijk om de resolutie  die door de projector wordt ondersteund te evalueren  , anderzijds zijn ook de   minimale en maximale  afmetingen van het  geprojecteerde scherm belangrijk.

Resolutie

 

Projectoren voor algemene doeleinden, zoals op kantoor, hebben doorgaans lagere resoluties

Op dit gebied reserveren projectoren niet veel verrassingen, de beschikbare resoluties zijn in feite dezelfde als die van computermonitors. De meest geavanceerde modellen, met prijzen die we vandaag als ontoegankelijk beschouwen, kunnen zelfs Ultra HD-resolutie (3840 × 2160 p) aanraken, maar het zal nog een paar jaar duren voordat dit een marktstandaard wordt.
Onder de commerciële apparaten zijn er daarentegen projectoren die Full HD- resolutie   (1920 x 1080 p) ondersteunen, in het bijzonder die gericht op  thuistheater  , of  HD  (1280 x 720 p), in het bijzonder tussen projectoren voor meer algemeen gebruik.
Ben je op zoek naar een beamer om films en series te kijken, dan is Full HD resolutie een goede feature, terwijl je als je op zoek bent naar een beamer op kantoor of in het onderwijs gemakkelijk kunt uitstellen en op lagere resoluties kunt blijven.

Scherm grootte

De dimensie, uitgedrukt in inches, meet de lengte van de diagonaal van de geprojecteerde glanzende rechthoek. Deze factor is relevant als u ook een projectiescherm koopt of als u beelden wilt projecteren op een witte muur.
De maximale schermgrootte, het moet gezegd, heeft ook invloed op de helderheid van de lamp: hoe minder helder de lamp, hoe kleiner het scherm.
In het algemeen is de  minimale afmetingen  van de geprojecteerde rechthoek rond  30-40″, met  geen grote verschillen tussen de min of meer glanzend modellen, maar het is in het ideale schermgrootte dat de spleet zich manifesteert: de spots met de  zwakste lamp  aanslag in feite ongeveer  150 ” ideale  diagonaal  , terwijl de  helderdere modellen ze kunnen wel twee keer zo groot zijn (  300 ”  ) en groter.

 1. Weergavetechnologieën

De belangrijkste factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zijn ongetwijfeld alle technologieën en kenmerken die bijdragen aan het bepalen van de kwaliteit van het geprojecteerde beeld, inclusief of het apparaat al dan niet compatibel is met 3D-technologie.

Beeldkwaliteit

Naast de overwegingen die we al hebben gemaakt over contrast, zijn er nog extra features die bijdragen aan een kwalitatief goed geprojecteerd beeld en die vooral van belang zijn bij het kiezen van een beamer, zeker als het beoogde gebruik ervan meer gericht is op het kijken naar films. Laten we ze een voor een bekijken:

 • Kleurengamma  : samen met het contrast bepaalt het de rijkdom aan tonen die de projector kan reproduceren. Een goede thuisbioscoopprojector zal naar verwachting 1,07 miljard kleuren bereiken, terwijl een bereik van 16,7 miljoen gemakkelijk te vinden is bij projectoren voor algemeen gebruik.
 • Vernieuwingsfrequentie  : in tegenstelling tot monitoren en televisies zijn er enkele toepassingen waarvoor de vernieuwingsfrequentie erg belangrijk is, bijvoorbeeld voor het renderen van 3D-films en voor het spelen van de nieuwste generatie videogames. Voor deze twee toepassingen zou een middelhoge projector met een verversingssnelheid tot 144 Hz beter zijn, terwijl voor alle andere toepassingen 60 Hz voldoende kan zijn.
 • Beeldcorrecties  : aangezien het niet altijd mogelijk is om de projector met de lens perfect parallel aan het projectievlak te plaatsen, wordt de geprojecteerde rechthoek vaak vervormd, waardoor deze in feite de vorm aanneemt van een trapezium. Een goede projector moet op zijn minst de mogelijkheid bieden om verticale vervorming te corrigeren en de kanteling van de armatuur aan te passen.

3D

 

Projector compatibel met 3D-technologie

Compatibiliteit of niet met inhoud in drie dimensies heeft niet nog   een industrie  standaard  , in feite niet alle projectoren zijn uitgerust met de nodige technologie. Opgemerkt moet worden dat er specifieke toepassingen zijn waarvoor het belangrijk is, die aanzienlijk worden teruggebracht tot home entertainment, voor de projectie van films in drie dimensies of voor het spelen van videogames die zijn uitgerust met de 3D-optie.
Voor alle andere toepassingen, en vooral voor kantoren, is de mogelijkheid om inhoud in drie dimensies te bekijken bijna niet relevant. Houd dus rekening met deze factor in relatie tot uw gebruik van de projector.

 1. Connectiviteit

 

Een breed scala aan in- en uitgangen maakt de projector veelzijdiger

Een andere factor die niet over het hoofd mag worden gezien bij het kiezen van een projector is de kwantiteit en kwaliteit van de  inputs en outputs  op het apparaat, zowel video, audio (indien aanwezig) als netwerk.
Afhankelijk van welke en hoeveel apparaten er op de projector worden aangesloten, zelfs tegelijkertijd, kan het nodig zijn om veel poorten beschikbaar te hebben.
Laten we  in detail kijken met  welke inputs en outputs een goede projector kan worden uitgerust.

Video-ingangen

Het belangrijkste zijn natuurlijk de video-ingangen. Een goede projector moet het signaal van alle apparaten kunnen ontvangen, zelfs de minst moderne, en daarom minstens één ingang van elk type bieden: van  HDMI  , tot  D-Sub  , tot  S-Video  , tot  DVI  , evenals een ingang voor  coaxkabel  . De beste modellen, vooral die voor thuisentertainment, bieden meestal hetzelfde aantal ingangen in grotere aantallen, meestal met ten minste twee HDMI-ingangen, ten minste één USB-poort en, afhankelijk van de fabrikant, aanvullende eigen technologieën.

Audio

Bij audio moet gezegd worden dat er een groot verschil is afhankelijk van het type projector. Projectoren die speciaal zijn ontworpen voor  thuistheater  , zijn in feite volledig  verstoken van  zowel geïntegreerde  luidsprekers  als audio-ingangen of  -uitgangen  in hun geheel. De reden hiervoor is dat de aanname is dat de audio wordt toevertrouwd aan een apart stereosysteem, al dan niet surround.
De  meer generieke  of kantoorprojectoren daarentegen, stellen ook voor om de audio te  beheren  , dus ze zijn meestal uitgerust met een of twee voorluidsprekers, een audio-ingang en ook een uitgang, als je ervoor kiest om externe luidsprekers te gebruiken.

Draadloze

Zoals in het geval van 3D-technologie, het WiFi-verbinding  is niet nog  een   wijdverspreide standaard projectoren, vooral omdat de overdracht van videogegevens op radiofrequenties nog niet zo stabiel en glad als het gebruik van kabels.
In ieder geval bieden sommige modellen ook de mogelijkheid om draadloos verbinding te maken met een computer, met name projectoren die zijn ontworpen voor gebruik op kantoor.

 1. Beschikbare configuraties

Ten slotte is een relevante factor de kwantiteit en kwaliteit van de instellingen die door de projector worden geboden. We verwijzen zowel naar de  vooraf gedefinieerde configuraties  voor elk gebruik van het apparaat als naar de energiebesparende bedrijfsmodi   , die zich niet alleen vertalen in een lager verbruik, maar ook een langere levensduur van de lamp.

Standaard instellingen

 

Een van de meest populaire vooraf ingestelde modi is de videogamemodus

De beste projectoren, vooral die ontworpen met een breed scala  aan toepassingen  , bieden de gebruiker een reeks vooraf gedefinieerde instellingen voor helderheid, contrast, vernieuwingsfrequentie, enz. geoptimaliseerd voor elk type gebruik. Als deze bijvoorbeeld aanwezig is, heeft een “Game” -modus over het algemeen zeer heldere kleuren, een hoog contrast en een hogere verversingssnelheid dan een “Cinema” -modus. Evenzo kunt u met een goede projector kiezen uit  verschillende  schermformaten, niet alleen 16: 9 en 4: 3, de meest populaire formaten, maar ook minder gebruikelijke kijkgebieden.

Energiebesparend

Bijna alle projectoren bieden, tenzij u een heel eenvoudig product koopt, ten minste één energiebesparende bedieningsmodus, die de helderheid en bijgevolg het lampverbruik matigt en het automatisch uitschakelen van dezelfde lamp regelt wanneer er geen apparaat op de projector is aangesloten. De meest geavanceerde modellen bieden meestal verschillende niveaus van vermindering van het verbruik, waardoor tot een vondst  compromis  tussen   projectie helderheid en  energiebesparing  .

Andere factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van uw projector

Zijn de materialen belangrijk?

Over het algemeen kunnen we zeggen dat de materialen waarvan een projector is gemaakt, geen fundamentele factor zijn bij de aankoop. De buitenkant is in feite, op enkele uitzonderingen na, gemaakt van min of meer stijf en bestendig plastic. Een element dat een belangrijke factor kan zijn, afhankelijk van het gebruik waarvoor u een projector wilt kopen, is het  lensmateriaal  : met name voor een thuistheaterprojector kan een model met  glasoptiek  de voorkeur hebben boven plastic. omdat het glas  betere resultaten geeft  qua contrast en scherpte. Een ander voordeel van glas ten opzichte van plastic is dat het moeilijker is om te krassen tijdens een eenvoudige schoonmaakhandeling.

Is het merk belangrijk?

Zoals vaak het geval is bij elektronische producten, kan de fabrikant op verschillende manieren het verschil maken. De eerste en belangrijkste is simpelweg de  kwaliteit van het product  : de merken die gespecialiseerd zijn in de productie van projectoren slagen er over het algemeen in om een ​​kwaliteitsstandaard te handhaven die superieur is aan de meer generalistische merken, door een simpele kwestie van middelen die in de ontwikkeling van de projector worden geïnvesteerd. Product. Het tweede en niet in de laatste plaats aspect is hulp  na verkoop: een gevestigd en wijdverbreid merk over de hele wereld is over het algemeen gemakkelijker te bereiken in geval van nood en is doorgaans zeer snel in het bedienen van zijn klanten, terwijl het voor een minder bekend merk moeilijker kan zijn om hulp te krijgen, simpelweg vanwege een gebrek aan geïnvesteerde middelen capillaire dekking van de hulpbehoeften. Onder de belangrijkste merken kunnen we Optoma  ,  Epson  ,  BenQ noemen   .

Maakt de prijs uit?

De kosten van een beamer zijn een belangrijke factor, want vooral als je een kwalitatief goed product wilt, moet je een paar honderd euro uitgeven. Er zijn zelfs   draagbare en zeer  goedkope projectoren  op de markt, waarvan de  prestaties  erg  laag zijn  . Iedereen die een projector wil voor veelvuldig gebruik, of het nu voor op kantoor is of voor thuisentertainment, moet bereid zijn een klein beetje uit te geven. Het  beoogde gebruik  van de projector heeft  gevolgen voor de kosten  , die als volgt kunnen worden samengevat:

 • Zeer laag bereik: € 120 of minder, 3000: 1 contrasterende VGA draagbare projectoren
 • Low-end: € 250-400, HD-kantoorprojectoren 17-20000: 1
 • Middelgroot bereik: 500-700 €, veelzijdige Full HD-projectoren 20-40000: 1
 • State-of-the-art: € 900 of meer, Full HD-thuisbioscoopprojectoren boven 40000: 1

 

Projector vragen en antwoorden

Hallo, projector om de weergave van tv en films te vervangen. Projectieafstand 2 / 2,5 meter en laterale positionering. Wat vind je van Xgimi mogo? Bedankt

De  Xgimi Mogo  is echt een van de weinige modellen met deze functie en het is tegenwoordig heel duidelijk, maar je moet hem in een volledig donkere kamer gebruiken.

Goedenacht, projector van 1500-2000 euro. Afstand van ongeveer 5 meter vanaf een 130-inch zeildoek. Niet helemaal donkere omgeving. Bedankt

U kunt  uw weg vinden  in de  BenQ W2700  .

Ik raad 1080p vpr aan met maximale kwaliteit (contrast), om 4 m van het doek te worden geplaatst met 2 m basis (al het andere is secundair). 1000 max. 1500 e. Bedankt

U kunt  uw weg vinden  in de  Optoma EH416  .

Ik ben een docent en .ppt project met veel foto’s + filmpjes in heel lichte en / of donkere klaslokalen, klein en met maximaal 100 zitplaatsen. Handige FullHD. stokbrood 400-500EU

Voor dit budget zul je nauwelijks een model vinden dat geschikt is voor lichte omgevingen. De  BenQ MX631ST  kan een goede oplossing zijn voor een redelijke prijs.

Wat dacht je van de YABER NATIVA 1080 4HD-projector, 4500 lumen, wat betreft diaprojecties en sommige films voor educatief gebruik.
bijv. 250-400 €

De  Yaber Y30  is een goed product voor educatieve doeleinden, heeft een uitstekende resolutie en biedt een behoorlijke zichtbaarheid, zelfs in gedeeltelijk verlichte omgevingen.

Hallo,
beste thuisbioscoopprojector op loopafstand?

De  Acer H6517S  biedt een grote flexibiliteit bij het positioneren en garandeert een uitstekende reproductiekwaliteit.

Hallo,
ik ben op zoek naar een thuisbioscoopprojector. Uit de berekeningen blijkt dat ik 2,5 meter verwijderd ben voor een projectiediagonaal van ongeveer 50 “. Adviezen? € 600 max.

Binnen uw budget kan de  BenQ MX631ST  een goede oplossing zijn.

Hallo, ik ben op zoek naar een beamer voor presentaties in ruimtes die donker genoeg zijn om zonder pc te werken. Budget binnen € 300

Het is echt heel moeilijk om een ​​product te vinden waarmee u uw computer niet binnen uw budget hoeft te gebruiken (in feite heeft u een model met een echt besturingssysteem nodig, waarmee u ook presentaties kunt bekijken en niet alleen video’s en afbeeldingen) zou kunnen  kiezen voor  een miniprojector zoals de  Philips Picopix PPX3414  , waarvan de prijs iets hoger is dan wat je zoekt.

Goedemorgen korte-afstandsprojector om in de kast naar de muur te plaatsen? Begroting 400-700 euro. Functies zoals Epson EH-TW5210. Bedankt!

De  Acer H6517ST  kan op slechts een halve meter van het projectievlak worden geplaatst.

Ik ben een kopiist van Vlaamse schilderijen. Half verlichte omgeving. Schermgrootte 15 “/ 100”. Projector met een betere definitie van bepaalde afbeeldingen? Grazi

De  Optoma EH416  is een zeer compleet model, dat ook in lichte omgevingen kan worden gebruikt en een grote flexibiliteit kan bieden in de afmetingen van het projectievlak.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *