Beste recensie van muzikale keyboards 2021

 

5 doorslaggevende factoren voor het kiezen van het muzikale toetsenbord

1. Knopen

Een vleugel is de droom van veel pianisten in opleiding, hoewel het voor velen niet meer dan een droom blijft. Grootte en kosten zijn eigenlijk twee complicaties, niet alleen voor degenen die overwegen dit type instrument aan te schaffen. Moeilijkheden bij het gebruik van het appartement en mogelijke problemen met buren kunnen u verder ontmoedigen om de piano bij u thuis te verhuren.
Om niet het risico te lopen deze passie los te laten of voor degenen die zich willen overgeven aan de artistieke ziel van hun kinderen, is er een handige en comfortabele oplossing om in je eigen huis en daarbuiten te kunnen spelen en oefenen. We hebben het over het  muzikale toetsenbord , gewoonlijk het toetsenbord genoemd, het is een zeer veelzijdig elektronisch instrument dat zowel door professionals als door cursisten wordt gebruikt.

Veel mogelijkheden, veel aanbiedingen

Er zijn veel modellen van muzikaal toetsenbord: we kunnen bijvoorbeeld heel eenvoudige producten vinden, klein van formaat en met essentiële functies, maar perfect om het instrument te leren. Of we zouden extreem geavanceerde producten kunnen vinden, met verschillende digitale en analoge in- en uitgangen, met honderden toetsen, knoppen en pedalen en nog veel meer, kortom, alle elementen die een neofiet kunnen afschrikken.

 

Deze verschillen tussen de verschillende modellen komen overeen met de verschillende behoeften van potentiële kopers, maar natuurlijk heeft een bijzonder geavanceerd muzikaal toetsenbord specificaties en elementen die het volledig ongeschikt maken voor een beginnende pianist. Het  aanbod   van dit soort gereedschappen is in feite behoorlijk gevarieerd en kan een product vinden dat zowel van goede kwaliteit is als geschikt is voor onze behoeften, is misschien niet zo eenvoudig. Para helpt onze lezers bij dit soort keuzes we denken aan een  koopgids muzikale toetsenborden  , waarop u de essentiële kenmerken van  dit type product, van de beroemde  witte  en zwarte toetsen, zult vinden   en zijn eigenaardige kenmerken die we zouden verwachten te vinden op een muzikaal toetsenbord.

Zwart en wit: de sleutels

Als we geen precies idee hebben van hoe een elektronisch muziektoetsenbord werkt, zullen we toch een heel duidelijk idee hebben van hoe een pianotoetsenbord eruit ziet: een opeenvolging van witte en zwarte toetsen met regelmatige tussenpozen. We merken meteen dat de zwarte toetsen verdeeld zijn in groepen van twee en drie: aan het begin van elk paar zwarte toetsen vinden we de witte toets met de noot  C  , terwijl de laatste witte toets na de drie zwarte toetsen precies de  YES is  . Tussen C en B vind je 7 witte toetsen en 5 zwarte toetsen, voor een totaal van 12 toetsen: dit is een  achtste  , terwijl het  bereik  van de  achtste  het is de overgang van de ene noot naar dezelfde die aanwezig is in het volgende octaaf, dus van DO naar DO, van RE naar RE enzovoort.

Het begrijpen van de opeenvolging van octaven is belangrijk om een ​​eerste fundamenteel verschil te begrijpen tussen de muzikale toetsenborden die we op de markt kunnen vinden en die je in deze tabel analytisch uitgelegd vindt.

De bovenstaande tabel bevat niet precies alle mogelijke toetsenbordconfiguraties. In feite zijn er elektronische toetsenborden met  54 toetsen  of andere modellen met  37 toetsen  die niet werden meegeleverd. Met een zekere benadering kunnen we zeggen dat keyboards met  88 toetsen  zeker de voorkeur hebben, aangezien ze de onmisbare uitbreiding bieden voor de uitvoering en studie van klassieke muziekpartituren. Modellen met een aantal toetsen tussen  76 en 59 toetsen  zijn geschikt voor professioneel gebruik en voor het leren van het instrument, terwijl modellen met een bereik van  54 tot 37 toetsen basisproducten zijn, geschikt voor een eerste benadering van het instrument. Eindelijk modellen met  32 of 25 sleutels moeten apart worden beschouwd: het kunnen specifieke synthesizers zijn of geavanceerde instrumenten die zijn ontworpen voor de productie van elektronische muziek of voor het creëren van specifieke effecten.
Onthoud dat wat zojuist is gezegd een nuttige generalisatie is, hoe bij benadering ook, en die geen rekening houdt met de behoeften van het specifieke geval. Om de kwaliteit van de toetsen op een muzikaal toetsenbord beter te begrijpen, is het nodig om een ​​meer gedetailleerde beschouwing van hun constitutieve kenmerken te maken.

Gewogen, semi-gewogen en ongewogen toetsen

We begonnen met het hebben over vleugels: deze instrumenten creëren een geluid uit een systeem van hamers, aangestuurd door de toetsen, die de snaren in de piano raken. Dit betekent dat elke toets een bepaalde  gevoeligheid voor druk heeft  : dat wil zeggen, de  intensiteit  waarmee de toets wordt ingedrukt, heeft een grote invloed op de geproduceerde noot, in termen van de lengte en kracht van het geluid. Bovendien zorgt het hamersysteem ervoor dat de fret een bepaalde  weerstand heeft tegen de aanslag  , die hoger is in de lagere noten en afneemt naarmate deze naar de hogere noten stroomt.

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de toetsen op een analoge piano en die op een elektronische. De mogelijkheid voor een muzikant om een ​​persoonlijk tintje en een instrumentale benadering te ontwikkelen, hangt echter sterk af van deze twee elementen.

Om de gevoeligheid en weerstand van de toetsen van een analoge piano te bieden, hebben sommige modellen van een muzikaal toetsenbord de zogenaamde  gewogen toetsen  , een functie die de naam van Hammer Action aanneemt    (‘hamer’ betekent in het Engels precies hamer): in dit geval simuleert het toetsenbord de weerstand van de pianotoetsen, met hardere en meer resistente toetsen aan de linkerkant die lichter en lichter worden en naar rechts bewegen. Het gewicht van de sleutels is een element dat kwaliteitsproducten onderscheidt en komt overeen met een aanzienlijke prijsstijging. Als we op zoek zijn naar een goed model om de klassieke piano te leren spelen, is het gewicht van de toetsen een essentieel kenmerk voor onze aankoop.
In plaats daarvan hebben sommige toetsenborden  halfzware toetsen , dat wil zeggen, met een andere weerstand dan die van klassieke piano’s en zonder de uitstekende rand die typisch is voor de toetsen van analoge piano’s. Modellen met dit type frets worden voornamelijk gebruikt voor  elektronische orgels  of  moogs  .
Andere modellen, zoals synthesizers, verdelen het gewicht van de toetsen helemaal, zodat u de toetsen nog sneller en zonder enige weerstand kunt indrukken.

Dynamiek

De gevoeligheid van hamertoetsen werd genoemd: in het geval van elektronische toetsenborden wordt deze eigenschap  dynamiek genoemd  . Een  dynamisch toetsenbord  is daarom in staat om de mate van intensiteit waarmee we de toets indrukken te herkennen en lagere of zachtere geluiden te reproduceren op basis van de toegediende kracht.

 

Dynamische keyboards bieden een grotere mogelijkheid om de dynamische roep van de partituur die we interpreteren uit te drukken, van het pianissimo naar het sterke of erfenis enzovoort.

2. Instrumenten en effecten

Laten we, na over de toetsen en hun essentiële kenmerken gesproken te hebben, eens kijken naar een ander zeer belangrijk aspect van deze producten voor spelers.

Bemonsterde instrumenten

Elektronische keyboards zijn niet alleen beperkt tot het bespelen van de piano, maar kunnen ook snaarinstrumenten, blaasinstrumenten, percussie en nog veel meer bespelen. De instrumenten die we beschikbaar zullen hebben met ons toetsenbord worden meestal  samples genoemd  , een naam die is afgeleid van het samplingproces, dat is het  opnemen van een geluid  en de  vertaling ervan van het analoge signaal naar het digitale signaal  : eenmaal onthouden, de sample in formaat digitaal wordt weer omgezet in een digitale uitgang. Deze procedure, in werkelijkheid veel complexer en gearticuleerd dan we zojuist hebben beschreven, maakt het mogelijk om een ​​echt orkest binnen één toetsenbord te hebben.
Basisproducten kunnen ongeveer een of tweehonderd monsters bevatten , waarvan de kwaliteit van model tot model kan verschillen. Hoogwaardige producten voor professionals hebben doorgaans  1.500  of zelfs  2.000  hoogwaardige monsters tot hun beschikking.
Bij de evaluatie van de gesamplede instrumenten die in een bepaald toetsenbordmodel aanwezig zijn, wordt voornamelijk verwezen naar een kwantitatief criterium, dat het aantal samples in een toetsenbord beloont, aangezien het niet mogelijk zal zijn om de kwaliteit van de samples te beoordelen, aangezien dit soort evaluatie een zorgvuldig onderzoek vereist van zowel het toegepaste bemonsteringsproces als de reproductie van het geluid als zodanig.

Polyfonie

Een stem die je vaak tegenkomt bij het lezen van de specificaties van een muzikaal toetsenbord is  polyfonie  . Deze term verwijst naar de mogelijkheid om meerdere noten tegelijkertijd te spelen. Een gemiddelde maat is  8 noten tegelijk  , maar er zijn modellen met veel hogere polyfonieniveaus.

Effecten

Een toetsenbord kan verschillende effecten hebben om niet alleen het geproduceerde geluid te wijzigen, maar ook de configuratie van het toetsenbord zelf. Maar we gaan stap voor stap verder.

Volumes en frequenties

Een eerste effect dat we op elk toetsenbordmodel zouden verwachten, is een  commando om het algehele  uitvoervolume aan te passen . Een minimaal maar essentieel element.

 

Er kunnen ook andere  controllers zijn om de lage  ,  midden-  en  hoge frequenties aan te passen  , of  zeer geavanceerde egalisatiesystemen  : kenmerken van dit type zijn vooral aanwezig in dure modellen die bedoeld zijn voor professioneel gebruik.

Pitch-bend

Indien aanwezig, ziet  pitch-bend  eruit als een wiel dat zich meestal aan de linkerkant van het toetsenbord bevindt. Met deze wielcontroller is het letterlijk mogelijk om de geproduceerde noot te verdubbelen (“buigen” in het Engels betekent verdubbelen) naar een luider  of  lager geluid   .
Met andere woorden, door een noot ingedrukt te houden en het pitch-bend-wiel naar voren te duwen, krijgen we een hogere noot dan degene die we spelen: vice versa, door het wiel naar achteren te duwen, krijgen we een lager geluid.

Ringmodulator

De  ringmodulator  is ook een wiel dat naast de afstemcurve wordt geplaatst en heeft een vergelijkbare functie als die van zijn buurman. Door een willekeurige noot op het toetsenbord te spelen en dit wiel te gebruiken, kunnen we verschillende geluidseffecten verkrijgen, zoals  vibrato  of  tremolo  .

Splitvoice: één toetsenbord, twee instrumenten

Bij de meeste keyboards kun je  twee verschillende instrumenten combineren  in één product, waarbij je geluiden in hetzelfde spel combineert: deze mogelijkheid wordt vaak  splitvoice genoemd  . In dit geval vinden we de linkerhelft van het toetsenbord, de lage noten, gearrangeerd voor de uitvoering van een bepaald instrument (bijvoorbeeld een bas of een orgel), terwijl aan de rechterkant, waar de hoge noten aanwezig zijn, we kunnen een ander muziekinstrument gebruiken. (een saxofoon of een gitaar): de mogelijkheid om de instrumentale samples die we hebben op een enkel toetsenbord te combineren is een zeer nuttige functie die de creatieve mogelijkheden van de muzikant enorm vergroot.

3. Functies en accessoires

Deze derde categorie omvat alle  functies  en  accessoires die op de apparatuur te vinden zijn  . Wanneer we deze elementen beschouwen, leggen we hun functie uit en hoe ze nuttig kunnen zijn.

Metronoom

Of je nu een pianomeester bent of op zoek bent naar een rolmodel om te leren, je hebt zeker een  metronoom nodig  ,   de definitieve metgezel   van elke muzikant. De metronoom wordt gebruikt om de tijd in bpm   (slagen per minuut) te markeren  met een visueel en hoorbaar signaal, de muzikant te begeleiden tijdens de uitvoering of studie van een stuk en hem te helpen zijn gevoel voor ritme te corrigeren en te verbeteren.

 

Metronomen zijn traditioneel houten instrumenten uitgerust met een slinger en met handmatige opwinding: die op een elektronisch toetsenbord zijn  digitale metronomen  , die de tijd verslaan met een akoestisch signaal en in sommige gevallen zelfs met een signaal.  LED-indicator  op het toetsenbord.

Onder de rail

Op de meeste digitale keyboards vinden we  nummers in het geheugen  die we direct op het toetsenbord kunnen spelen. Deze  soundtracks  zijn ritmische of melodische bases waarop we afwisselend kunnen spelen en zijn erg handig om te  leren improviseren  op een basis of om een ​​stuk te bestuderen. Normaal gesproken kunnen we op een  digitaal toetsenbord  ongeveer  honderd  van deze tracks vinden en, natuurlijk, hoe meer soundtracks we hebben, hoe meer leermogelijkheden we zullen hebben.

Geluidsopname

Als we de aanschaf van een toetsenbord overwegen, is een functie die bijzonder handig kan zijn het  opnemen  van  audio  van onze presentaties. Stel je voor dat je een bijzonder complex stuk moet bestuderen: je zult ongetwijfeld passages tegenkomen die, als je ze na elke poging tot executie weer kunt horen, veel begrijpelijker zullen zijn. Om deze typische obstakels in het leerproces van een instrument te helpen overwinnen, hebben sommige digitale toetsenborden een  audio-opnamefunctie . In dit geval, voordat we beginnen met het spelen van een nummer, zullen we de opname activeren en, zodra de repetitiesessie voorbij is, zullen we in staat zijn om onze mogelijke fouten te horen en ze beter te begrijpen, door onszelf in de plaats van de luisteraar te plaatsen en niet alleen. de tolk.

Pedalen

Teruggaand naar ons uitgangspunt, de vleugel, zal min of meer iedereen weten dat de klassieke piano enkele  pedalen heeft  die het bereik van de gespeelde noten veranderen: door op de pedalen hieronder te drukken, verandert de spanning van de snaren, waardoor het timbre verandert. van de gespeelde noot.

 

Op digitale keyboards kunnen pedalen worden aangesloten en gebruikt om een ​​soortgelijke functie uit te voeren, gewoonlijk  sustain genoemd,   juist omdat het de lengte van de gespeelde noot ondersteunt. In sommige gevallen worden deze pedalen bij het toetsenbord geleverd, terwijl er bij andere modellen alleen de ingang voor de aansluiting is. In basismodellen kan deze mogelijkheid echter volledig ontbreken.

Versterker

Als de buren het toelaten, is het bespelen van het toetsenbord op een hoog volume een plezier dat we niet willen opgeven. In dit geval moet ons toetsenbord een  ingebouwd versterkingssysteem hebben  , wat ons garandeert dat we op een goed volume spelen.

 

Houd er rekening mee dat de ingebouwde versterkers in de regel niet genoeg vermogen hebben om live mee te spelen met andere instrumenten: een drums of een versterkte bas zou de noten die met ons toetsenbord worden gespeeld volledig bedekken. Als dat is waar u in geïnteresseerd bent, moet u uw toetsenbord op een externe versterker aansluiten, maar dit aspect zal in de volgende sectie meer worden besproken.

Handige accessoires

Het hebben van een toetsenbord is niet genoeg. Om te spelen hebben we een aantal echt essentiële accessoires nodig. De eerste is de   score  drager waarmee we de melodieën kunnen lezen en interpreteren: dit element kan worden  opgenomen  in het toetsenbord of kunnen we een ruimte gewijd aan de assemblage te vinden.

 

De scorehouder is in ieder geval een accessoire waar we niet zonder kunnen, ongeacht ons kennisniveau van het instrument, en daarom moeten we de mogelijke aanwezigheid ervan beoordelen.

Een  ondersteuning  voor het optillen van het toetsenbord is even belangrijk en in sommige zeldzame gevallen zullen we deze direct bij het toetsenbord geleverd vinden.

 

Meestal moet dit type ondersteuning echter apart worden aangeschaft en moet het het gewicht van de toetsenbordbehuizing kunnen dragen.
De  stoel   is geen essentieel element zoals de vorige twee, maar het kan zeker helpen om een ​​juiste positie te behouden tijdens muzikale sessies. We zullen het nauwelijks bij het toetsenbord vinden: het is aan ons om een ​​stoel te gebruiken of een ad hoc, gewatteerde en in hoogte verstelbare stoel te kopen.

 

4. Connectiviteit en energie

In dit laatste deel van onze gids voor het kopen van muzikale toetsenborden gaan we verder met twee zeer relevante elementen in dit type instrument: we verwijzen naar de  connectiviteit  en het  stroomsysteem van de  toetsenborden. Laten we deze twee aspecten eens nader bekijken.

Ingangen en uitgangen: toetsenbordconnectiviteit

Het beoordelen van dit aspect lijkt in eerste instantie misschien eenvoudig. Het is echter erg belangrijk om de connectiviteit zorgvuldig te overwegen voordat u begint met het kopen van een muziektoetsenbord. Als u bijvoorbeeld van plan bent het muzikale toetsenbord te gebruiken in combinatie met een computer, moet u zorgvuldig de  beschikbare inputs  of  outputs  voor het toetsenbord doorzoeken, zodat u later geen nieuwe aankopen hoeft te doen.

 

Laten we verder gaan en kijken via welke uitgangen we het geluid van het toetsenbord kunnen  versterken  of  op een koptelefoon kunnen aansluiten  .

Audio-aansluiting

Op een elektronisch toetsenbord kunnen we twee soorten jack- kabeluitgangen vinden   , met verschillende functies en afmetingen.
We zeiden eerder al over de mogelijkheid om de geluidsuitvoer van je keyboard te versterken, als de luidsprekers niet genoeg vermogen hebben om in grote kamers of samen met andere instrumenten te spelen. In deze gevallen zullen we voorzichtig moeten zijn met een 6,35 mm jack- uitgang    . Via deze poort kunnen we het toetsenbord op een versterker aansluiten om een ​​hoger geluidsvolume te bereiken en te spelen waar en wanneer we maar willen.

 

Als we daarentegen geïnteresseerd zijn om de mensen om ons heen niet te storen en de volumes laag te houden, willen we zeker een koptelefoon op het toetsenbord kunnen aansluiten, zodat we in volledige stilte kunnen spelen en oefenen. In dit geval zullen we moeten letten op de aanwezigheid van een 3,5 mm jack- uitgang   , waarmee we onze koptelefoon kunnen aansluiten.

USB

De  USB-poort  die bij sommige toetsenborden wordt geleverd, kan niet alleen als ingang worden gebruikt, maar ook als uitgang voor aansluiting op een computer. Indien gebruikt  als input  , maakt de USB-poort het mogelijk om pendrives of andere opslagapparaten in te voegen waarmee we een nummer op het toetsenbord kunnen spelen en direct op onze tracks kunnen spelen of nieuwe samples of stijlen kunnen downloaden. Als alternatief, indien gebruikt als  uitgang  , maakt de USB-poort het mogelijk het toetsenbord aan te sluiten op verschillende andere apparaten, zoals een pc, die toegang bieden tot een wereld van mogelijkheden, met behulp van muzieksoftware die beschikbaar is voor computers in synergie met ons toetsenbord.

 

Computerverbinding: S / PDIF en mLAN

De  S / PDIF-   en   mLAN-  poorten zijn andere poorten die we op een muzikaal toetsenbord vinden en waarmee we het toetsenbord kunnen aansluiten op een computer, tablet of externe geluidskaart. De S / PDIF-poort (Sony / Philips Digital Interconnect Format) is een type kabelverbinding voor het verzenden van digitale audiosignalen en kan via een  coaxkabel  ,  RCA-connector   of   glasvezelkabel worden gebruikt  . De mLAN-interface (  Music Local Area Network  ) is daarentegen een verbindingsprotocol dat door Yamaha is ontwikkeld voor de verzending van invoer en uitvoer van digitale audiosignalen en  MIDI-gegevens.(wat we meteen zullen zien wat ze zijn) tussen elektronische apparaten: dit type verbinding is via FireWire- kabel   , ook wel  i.LINK   of   Lynx genoemd  . 

 

MIDI: compatibiliteit en verbinding

Laten we tot slot eens kijken naar  MIDI- compatibiliteit  en  connectiviteit  . MIDI staat voor  Musical Instrument Digital Interface   en is een soort software- en hardwaretechnologie die is ontworpen om verschillende muziekinstrumenten (zoals elektronische drums, muziektoetsenborden, synthesizers en meer) en elektronische apparaten (computers, mixers, tablets, versterkers, enz.) .) tussen hen. MIDI-compatibiliteit is een eerste element dat we op het muzikale toetsenbord moeten controleren als we geïnteresseerd zijn in een product voor live optredens of als we verbinding willen maken met onze computer: in die zin moet er een  sequencer  op het toetsenbord aanwezig zijn die het lezen en spelen mogelijk maakt het MIDI-bestand  .

 

Vanuit het oogpunt van connectiviteit vinden we drie soorten MIDI-poorten,  invoer  ,  uitvoer  of  doorvoer  die meestal worden afgekort met de afkortingen   IN  ,  OUT  en  THRU  : in sommige modellen vinden we alle drie soorten poorten, terwijl in andere modellen, OUT en THRU zijn verenigd op één poort.

Voedingssysteem

Last but not least, het brandstofsysteem. In sommige modellen vinden we de mogelijkheid om te werken zonder aansluiting op een stopcontact: in dit geval werkt het apparaat op  batterijen   (meestal  6  of  8 AA-batterijen  ) die we bij het toetsenbord kunnen vinden of die we apart zullen moeten kopen. In sommige gevallen is het mogelijk om Ni-MH (Nickel-Metal Hybrid) penbatterijen te vinden    , een type waarmee ze kunnen worden opgeladen.

 

Andere modellen hebben   een  kabel -feed systeem  : in deze gevallen moeten we een met het instrument, dat, indien aangesloten op het stopcontact, de juiste manier kan het toetsenbord om werk geleverd transformator.

 

Andere factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van het muzikale toetsenbord

Zijn de materialen belangrijk?

Over het algemeen is het mogelijk om te zeggen dat de materialen waaruit een toetsenbord bestaat, belangrijke elementen zijn voor de beoordeling van een product. Plastic toetsen van slechte kwaliteit kunnen bijvoorbeeld na korte tijd problemen veroorzaken, waardoor de werking van het toetsenbord in gevaar komt: een vergrendelde toets maakt het bijvoorbeeld volledig onbruikbaar. Het is echter onwaarschijnlijk dat fabrikanten van muziektoetsenborden gegevens vrijgeven over de gebruikte materialen of fabricageprocessen, dus het is moeilijk om een ​​oordeel te vellen, vooral als u van plan bent het toetsenbord in een online winkel te kopen.

Is het merk belangrijk?

Zoals vaak het geval is, is het merk een vertrouwd merk. In het geval van muziekinstrumenten geldt dit des te meer niet alleen voor de kwaliteit van het model in kwestie, maar ook voor het soort assistentie dat aan de klant wordt geboden. Een fabrikant waar we niets van af weten, is zeker geen garantiesymbool voor onze aankoop. Om deze reden raden we u ten zeerste aan om rekening te houden met degenen die de belangrijkste leiders in de branche zijn. Deze omvatten:  Casio  ,  Roland  ,  Korg  ,  Yamaha, BSD, Rockjam, Massmarket, AXMAN, Simba, Bontempi, Clifton, Alesis, Schubert  .

Maakt de prijs uit?

Het hebben van een budget is het eerste element om de aankoop te kunnen doen. Aan het begin van deze gids werd gezegd dat er talloze modellen van muzikaal toetsenbord op de markt zijn, met unieke kenmerken en specificaties: een eerste skimming kan worden gedaan rekening houdend met het bedrag dat u wilt uitgeven. Om een ​​algemeen beeld te krijgen van de geschatte kosten van dit type product, kunnen we de toetsenborden onderverdelen in 3 prijsklassen:

  • Low-end:   met een kostprijs  tussen de 40 en 100 euro kunnen   we een basismodel kopen voor een eerste benadering van het instrument
  • Middenklasse: bij   besteding  tussen 120 en 400 euro   is het mogelijk om een ​​model van uitstekende kwaliteit aan te schaffen, met geavanceerde functies, samples van een bepaalde kwaliteit en met een toetsenbord van 7 octaven
  • High-end:   met een waarde van meer dan  500 euro  , die in sommige gevallen oplopen tot   3.500 euro  , kunnen we modellen kopen die bedoeld zijn voor professioneel gebruik en geschikt zijn voor muzikale compositie of liveshows

 

 

Musical Keyboard vragen en antwoorden

Hallo, zou je mijn 10-jarige zoon een toetsenbord willen geven, gewogen toetsen? Zijn passie is elektronische muziek … maar hij moet beginnen. Welk model?

Om gewogen toetsen te hebben is het nodig om een ​​gemiddelde waarde te investeren, bijvoorbeeld voor de  Yamaha P45  .

Hallo, voor een eerste benadering van een 8-jarig meisje, is CASIO SA 46 of SA 76 beter? het budget ligt tussen de 40 en 80 euro. Bedankt

De modellen die je hebt aangegeven zijn erg basic, voor een 8-jarig meisje kun je je al oriënteren in een serieuzer instrument. Anders kun je kiezen voor de  Casio SA-77  .

Een toetsenbord met een maximale kostprijs van €. 500,00 wat op een goed niveau is om de kerk als orgel te bespelen

Je kunt je  oriënteren  op de  Yamaha P45  , maar om in een grote ruimte te spelen heb je wellicht een externe speaker nodig om het geluid te versterken.

Voor een 60-jarige die vanaf het begin wil leren spelen, is het verlichte CASIO LK 280-toetsenbord prima.
Bedankt
Goedenavond
Emanuela

Ben je op zoek naar een model met achtergrondverlichting, dan is de  Casio LK-280  wellicht geschikt, anders kun je kiezen voor een goedkoper model zoals de  Yamaha EZ-220  .

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *