beste recensie van miniprojectoren 2021

4 doorslaggevende factoren bij het kiezen van uw miniprojector

 1. Draagbaarheid

Wanneer we op zoek zijn naar een miniprojector, is wat ons het meest interesseert zeker de  draagbaarheid ervan  , namelijk hoe omvangrijk en zwaar de projector is om te dragen. In dit verband moeten we erop wijzen dat in het kader van de “mini-projectoren”, in feite, groeperen we  twee  enigszins verschillende types van draagbare projectoren: de pocket projector   en het zogenaamde ”  pico  “. Laten we nu eens kijken wat de kenmerken zijn waarmee we rekening moeten houden bij het evalueren van een miniprojector vanuit het oogpunt van draagbaarheid.

Dimensies en gewicht

Een van de meest opvallende verschillen tussen de twee typen waarover we spreken, ligt precies in de  afmetingen  en bijgevolg in het  gewicht  : hoewel het in beide gevallen miniatuurprojectoren zijn, zijn de pieken degene die worden gekenmerkt door de kleinste afmetingen, waardoor hun zelfs in de palm van je hand gebruiken.
“Pocket” -projectoren zijn daarentegen over het algemeen groter en zwaarder, hoewel aanzienlijk kleiner dan een “normale” projector. De onderstaande tabel illustreert de verschillen tussen enkele voorbeelden van pico- en pocketprojectoren:

Daarom is het duidelijk dat de keuze tussen een piekprojector en een zakprojector moet worden bepaald door het gebruik dat we van onze nieuwe miniprojector willen maken. Hebben we een beamer nodig om  presentaties, korte video’s, websites  voor kleine groepen mensen te laten zien,  voor trainings- of informatiedoeleinden  ? Beter dan een  zakprojector  die, zoals we zullen zien, over het algemeen helderder is dan een piek en daarom geschikt is voor projectie op schermen of middelgrote ruimtes, zelfs in omgevingen die niet perfect verduisterd zijn. We hebben een kant-en-klare projector nodig  en met weinig verfraaiingen, altijd mee te nemen om inhoud in realtime te projecteren vanaf onze smartphone, tablet of notebook, op zeer kleine schermen of oppervlakken? Een  projectorpiek  is dus meer voor ons.

Voorzien

Even belangrijk vanuit het oogpunt van draagbaarheid is de  voeding  van een miniprojector. De verschillen op dit gebied zijn zo groot, niet alleen tussen de pico en de zakprojectoren, maar ook tussen de verschillende modellen binnen elk van deze typen.
Wat we in het algemeen kunnen zeggen is dat  picoprojectoren  het meest “draagbaar” zijn, aangezien ze in de meeste gevallen worden gevoed door een  oplaadbare batterij of USB-poort  (dus vanaf onze computer).
Integendeel, in de meeste gevallen  hebben zakprojectoren  een aansluiting op  het lichtnet nodig  , hoewel goede batterijmodellen niet ontbreken   .
Samenvattend zijn de verschillen als volgt:

 • Pico-projectoren  : 1800-5200 mAh oplaadbare batterij, autonomie van 90 tot 180 minuten, of gevoed via USB-poort
 • Zakprojectoren  : voeding of, zeldzamer, 8000 mAh-batterij met een batterijduur van ongeveer 2 uur
 1. Gloeilamp

Alle miniprojectoren, of het nu gaat om pocket of peak, maken gebruik van  lichttechnologie die  verschilt van traditionele projectoren. Wanneer ze een lamp gebruiken die UHP (Ultra-High Performance) heet, vergelijkbaar met de oude lampen, gebruiken miniprojectoren een LED- lichtbron   .
Om de voor- en nadelen van deze keuze te begrijpen, moeten we even de kenmerken van traditionele lampen onthouden, zodat het verschil duidelijk is.

  UHP GELEID
Consumptie 300-400 W 20-40 W
Verwarming Opwarmtijden Direct klaar
Afkoelen Koeltijden Meteen koud
Levensduur 3-6.000 uur 20-30.000 uur
Schijnen 1.800-4.000 ANSI lm 30-1.000 ANSI lm
Onderhoud Periodieke vervanging Het mag niet worden vervangen
Contrast 100.000: 1 en hoger Maximaal 5.000: 1
Milieu Gedeeltelijk verlicht Verduisterd

UHP-lamp

Traditionele UHP-lampen zoals die op de onderstaande foto worden gekenmerkt doordat ze vergelijkbaar zijn met de lampen die voorheen in onze huizen werden gebruikt: een glazen lamp met daarin een metalen gloeidraad die, verwarmd door de doorgang van elektriciteit, wit licht produceert   .
Het tweede kenmerk van deze lampen, in verhouding tot de eerste, is het  hoge energieverbruik   (we zitten in de orde van honderden watt) dat nodig is om de gloeidraad oververhit en gloeiend te maken.
Een derde kenmerk, altijd afhankelijk van het type lamp, is de  wachttijd voor gebruik: iedereen die een traditionele projector bezit of heeft gehad, weet dat het voor en na gebruik nodig is om een ​​paar minuten te wachten voordat de lamp is opgewarmd en afgekoeld naar beneden. UHP-lampen zijn erg helder  , bedenk maar dat de helderheid van een traditionele thuisprojector kan variëren  van 1500 tot meer dan 3000 ANSI-lumen  . Een groot nadeel is echter dat de helderheid zelf afneemt met het gebruik van de projector, zo erg dat het na ongeveer  3000-6000  uur projectie nodig wordt om de lamp te vervangen, tegen een aanzienlijke prijs: een originele lamp kost ongeveer € 100, terwijl een goedkope compatibele lamp tussen de € 30 en € 50 kost.

LED-lichtbron

LED-spots daarentegen gebruiken  drie gekleurde LED’s  , een rode, een groene en een blauwe, als lichtbron. Dit zorgt in de eerste plaats voor een   aanzienlijke energiebesparing : LED-lampen hebben in feite veel minder absorptie nodig (in dit geval zijn ze enkele tientallen watt).
Bovendien, omdat ze niet met gloeilamp werken, verwarmen ze  veel minder  dan UHP-lampen en zijn ze  direct klaar voor gebruik  , zonder verwarmings- en afkoeltijden.
De productiekost is ook veel lager, aan de andere kant gaat de  levensduur  sterk omhoog: terwijl UHP-lampen voor huishoudelijk gebruik maximaal 6000 uur meegaan, gaat ledverlichting 20 tot   30.000 uur mee.. Om je een idee te geven: zelfs als je de projector twee uur per dag gebruikt, bereikt de levensduur van de leds al gauw  meer dan 10 jaar  . Het belangrijkste nadeel is echter de  helderheid  : het is moeilijk voor een led-projector om meer dan  1000 te halen. ANSI-lumen  , en met name de piekprojectoren , worden onder de 200 ANSI-lumen geplaatst. Concreet betekent dit dat, in vergelijking met een traditionele projector, een miniprojector altijd een  zeer donkere omgeving nodig heeft  om beelden met levendige kleuren en een zeer korte projectieafstand te projecteren.
Een ander zwak punt van LED-technologie is het  contrast: Traditionele lampen bieden een goede contrastverhouding, variërend van 10.000: 1 in “kantoor” -projectoren tot meer dan 100.000: 1 in de beste thuisbioscoopmodellen. Aan de andere kant overschrijden LED-projectoren, vooral kleinere, zelden de 1500: 1, hoewel er enkele gelukkige uitzonderingen zijn.

Het is daarom duidelijk dat, hoewel miniprojectoren uit praktisch oogpunt verschillende voordelen bieden, ze niet kunnen concurreren met “normale” projectoren in termen van prestaties en video-output, zoals we in het volgende punt beter zullen zien.
Onder de pocket- en piekprojectoren zijn de beste presteerders echter steevast de pocketprojectoren, voornamelijk met betrekking tot helderheid en dus de mogelijkheid om zelfs op middelgrote schermen en in gedeeltelijke lichtomstandigheden te projecteren.

 1. Video kwaliteit

Als we het hebben over ‘videokwaliteit’ als het gaat om een ​​miniprojector, bedoelen we allereerst de  resolutie  en het  formaat  van het beeld dat deze tool kan projecteren: kenmerken die van fundamenteel belang zijn bij het bepalen van de scherpte en details van wat ontwerpen zijn. .
Ten tweede verwijzen we echter ook naar de  afmetingen van de  projectieminimum  en -maximum en kan de  projectieafstand  minimaal en maximaal  in een miniprojector goed werken.
Ten slotte willen we het ook hebben over eventuele  video-instellingenaanwezig in een projector, dus de aanwezigheid van vooraf gedefinieerde modi volgens de geprojecteerde inhoud, bijvoorbeeld foto’s, video’s, games en correcties voor projectie op gekleurde muren.
Dus laten we beginnen met het einde van het omgaan met resolutie en formaten.

Resolutie

De resolutie geeft het  aantal pixels weer dat  aanwezig is in een afbeelding, zowel in de breedte als in de hoogte. Daarom is het duidelijk dat niet alleen het beeldformaat afhankelijk is van de resolutie (16: 9, 4: 3 of iets anders, afhankelijk van de pixels aan de zijkant van het beeld), maar ook van de definitie van het beeld zelf. Met dezelfde afbeeldingsgrootte betekent meer pixels aan de zijkant in feite  meer details en meer definitie  in het algemeen. In de meeste gevallen vinden we in feite de HD- resolutie   , die overeenkomt met  1280 x 720 p  en een 16: 9- formaat  , het zogenaamde “breedbeeld” geschikt voor het bekijken van films.
Nog steeds in 16: 9 is er ook een andere, lagere resolutie, die vooral bij picoprojectoren heel gebruikelijk is: de zogenaamde  WVGA  die overeenkomt met  854 x 480 p  . Slechts enkele modellen miniprojectoren, behorend tot het type zakprojectoren, bereiken een Full HD- resolutie   , die is die van  1920 x 1080 p in 16: 9 dat  nu gebruikelijk is in pc-monitoren, televisies en notebooks.
Veel modellen ondersteunen geen 16: 9 en projecteren alleen in  4: 3  – dit is het geval met al die miniprojectoren met VGA-, XGA- en SVGA- resolutie  . In deze gevallen is de resolutie respectievelijk  640 x 480, 1024 x 768 en 800 x 600p  . Een speciaal geval is dat van miniprojectoren met een resolutie WXGA  , een bepaald  8: 5 of 16:10 formaat  van  1280 x 800 p  .
Het feit dat de maximale resolutie van een miniprojector niet bijzonder hoog is, betekent echter niet dat deze niet compatibel is met originele inhoud met een hogere resolutie: dat wil zeggen dat we een Full HD-film kunnen maken en deze eenvoudig kunnen projecteren met een miniprojector. de prijs betalen voor het verliezen van resolutie, aangezien het wordt verkleind om te worden geprojecteerd.

Afmetingen en afstand

Een altijd interessant aspect van de projectoren, en dus ook in de mini projectoren, zijn de minimale en maximale afmetingen van  het geprojecteerde scherm  , die op hun beurt rechtstreeks verband houden met de   minimum en maximum  projectie afstand  . Zoals duidelijk te verwachten is van een projector met een laag lumen, zoals een mini, is de projectieafstand over het algemeen aanzienlijk kleiner dan die van “normale” projectoren. Dit geldt zowel voor de minimale als de maximale projectieafstand: in het algemeen kunnen we al op zeer korte afstanden projecteren, ongeveer  50 cm  , en maximaal 5 m van het scherm of de muur af bewegen   . Wat verandert met de afstandsvariatie van de projectie is ten eerste de  maat
van het geprojecteerde beeld, dat wordt uitgedrukt met de meting van de  diagonaal  . Zo is het bij de  minimale afstand  mogelijk om een ​​beeld te krijgen  tussen 30 en 40 cm  diagonaal, terwijl bij de  maximale  projectieafstand de afmetingen 2 m  en meer kunnen bedragen  .
Het moet gezegd worden dat de ideale afstand in het middenbereik ligt: ​​van dichtbij kan de helderheid in feite erg intens zijn, terwijl op een afstand van enkele meters het licht juist zwakker is en het beeld dientengevolge erg donker .

Videomodus

Zoals we al verschillende keren hebben herhaald, is een miniprojector een extreem vereenvoudigde versie van een traditionele projector. Daarom is het niet verwonderlijk dat zelfs met betrekking tot  video-instellingen,  een projector van dit type minder aanpassingen en minder vooraf ingestelde modi biedt dan een “full size” -model.
Even terugdenkend aan het onderscheid tussen pico- en zakprojectoren, moeten we zeggen dat de pieken van compactere afmetingen volledig verstoken zijn van enige configuratie: dat wil zeggen dat het niet mogelijk is om de kwaliteit van het geprojecteerde beeld op enigerlei wijze te veranderen. de beste miniprojectoren, u zult echter nooit een grote verscheidenheid aan configuraties vinden. In feite kunnen we onder de  handmatige instellingen  vindenhelderheid, contrast, verzadiging, focus  en, in sommige gevallen, ook het aanpassen van  de kleurtemperatuur  om te kiezen uit vier instellingen (warm, koud, normaal en aangepast). In veel gevallen kunnen deze handmatige instellingen worden  gecombineerd  met  kleurcorrectie op  basis van de  kleur van de muur  waarop deze is ontworpen.
De meest geavanceerde miniprojectoren voegen aan deze handmatige configuraties echter ook enkele    verschillende presets toe op basis van het gebruik dat we van de projector zouden moeten maken. Ze zijn meestal:

 • Glanzend  : een modus met verhoogde helderheid die bijvoorbeeld handig is wanneer de omgeving niet perfect verduisterd is
 • Eco  : in deze modus wordt de helderheid verlaagd om energie te besparen, wat vooral handig is bij miniprojectoren op batterijen
 • Presentatie  : modus met laag contrast, geschikt voor het projecteren van dia’s en presentaties
 • Film  : deze modus optimaliseert daarentegen de helderheid en het contrast voor het bekijken van films en video’s in het algemeen
 • Game  : een modus die is ontworpen voor games, met een hoge verversingssnelheid

In sommige gevallen is het ook mogelijk om een ​​door de gebruiker gedefinieerde modus op te slaan   , waarin we handmatig de parameters van contrast, helderheid, verzadiging, enz. Kunnen instellen.

 1. Verbindingen

Ten slotte kijken we ook welke aansluitmogelijkheden een miniprojector te bieden heeft, welke bestandsformaten hij van onze media kan lezen en welke applicaties er eventueel op geïnstalleerd kunnen worden.

Draadloze verbindingen

Wat betreft draadloze connectiviteit, moeten we zeggen dat niet alle miniprojectoren ermee zijn uitgerust, maar in veel gevallen, omdat het apparaten zijn die zijn ontworpen om te worden vervoerd, zijn de producten uitgerust met een  geïntegreerde wifi- en Bluetooth- antenne  . Ze worden respectievelijk gebruikt voor het  spiegelen van  het  scherm  van een aangesloten apparaat, zoals een tablet, en in sommige gevallen ook voor het aansluiten van de miniprojector op de router thuis of op kantoor om toegang te krijgen tot  online inhoud  . De tweede, aan de andere kant, wordt gebruikt om verbinding te maken met een  hoge  –  Bluetooth luidspreker  voor het afspelen van audio.
In slechts enkele gevallen is wifi-connectiviteit niet rechtstreeks in de behuizing van de miniprojector geïntegreerd, maar wordt deze verkregen via een wifi-sleutel die in het pakket is meegeleverd.

Fysieke poorten

De fysieke poorten die op een miniprojector te vinden zijn, zijn ook behoorlijk gestandaardiseerd. Al deze apparaten zijn namelijk uitgerust met een HDMI- poort   , in de meeste gevallen met  MHL  om content van smartphones en tablets af te spelen. Je kunt dus  een of twee USB-poorten vinden  om externe sleutels of harde schijven aan te sluiten (en in sommige gevallen ook om op te laden ), een  3,5 mm audio-uitgang  om koptelefoons of luidsprekers aan te sluiten, en een  sleuf  voor Micro SD- geheugenkaarten   .
In sommige gevallen, vooral bij de goedkopere zakprojectoren, maar niet alleen, vind je er ook een  VGA-poort  en een ingang voorKabel-tv  : deze keuze gaat in de richting van het geven van meer mogelijkheden aan de miniprojector als “thuis” -projector.

Bestandsformaten

Het aantal bestandsformaten dat een miniprojector kan lezen, kan erg belangrijk zijn voor degenen die bijvoorbeeld veel audio-, video- en fotobestanden in minder gangbare formaten opslaan. In principe zijn alle miniprojectoren namelijk compatibel met de meest populaire formaten, namelijk:

 • Videoformaten  : avi, mkv, mpg, mpeg, mpv, mp4, wmv, mov
 • Audioformaten  : mp1, mp2, mp3, wav, wma
 • Afbeeldingsformaten  : jpeg, bmp
 • Documentformaten  : doc / docx, xls / xlsx, ppt / pptx, pdf, txt

Voor deze meest voorkomende bestanden kunnen de meest veelzijdige modellen ook worden  gecombineerd  met  vob, dat, Divx, Xvid, mp4, H.264, H.263, H.265, mts  en andere voor video,   ogg  voor audio en tif- bestanden   voor afbeeldingen.

Formulieren

In het geval dat een miniprojector op het thuisnetwerk kan worden aangesloten, is het meestal mogelijk om toegang te krijgen tot een   echte speciale app store om uw favoriete entertainment-apps te downloaden en te installeren. Miniprojectoren van dit type zijn in feite uitgerust met Android- besturingssystemen   , wat vrij brede toegangsmogelijkheden biedt tot applicaties die compatibel zijn met dit besturingssysteem. Zo is het mogelijk om  games, themakanalen  en streamingtoepassingen zoals  Netflix en YouTube te vinden  , en een miniprojector van dit type zal daarom vooral interessant zijn voor wie op zoek is naar een compact apparaat voor entertainment.

Andere factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van uw miniprojector

Zijn de materialen belangrijk?

In het geval van miniprojectoren zijn de constructiematerialen niet doorslaggevend voor de aankoop, aangezien ze vrij gestandaardiseerd zijn. De gebruikte technologie is altijd hetzelfde, dat wil zeggen een LED-lichtbron en een DLP-chip om de afbeeldingen samen te stellen. Daarnaast kan het interessant zijn om coatingmaterialen te beschouwen   , die over het algemeen van kunststof zijn en min of meer bestendig kunnen zijn: robuustheid is eigenlijk best relevant voor wie een “reis” -projector nodig heeft, misschien voor hun werk.
Er kunnen ook enkele kleine verschillen zijn in de   ingebouwde knoppen van een miniprojector: in de meeste gevallen zijn dit fysieke knoppen, maar sommige bijzonder geavanceerde modellen kunnen worden uitgerust met een aanraakoppervlak  .

Is het merk belangrijk?

Voor deze apparaten is branding een factor die het overwegen waard is voordat u ze koopt. Bekende en gespecialiseerde merken in de productie van projectoren en andere audio- / video-apparaten verdienen in feite de voorkeur boven minder bekende merken, hoewel dit altijd hogere aanschafkosten betekent. De lagere kosten van goedkopere miniprojectoren vertaalt zich in feite steevast in minder duurzaamheid en aanzienlijk lagere prestaties in termen van helderheid en beeldkwaliteit.
Daarom raden wij u aan om Philips  in het bijzonder te verkiezen  voor de aankoop van een ” pico  ” miniprojector  , en de voorkeur te geven aan gerenommeerde merken zoals  Optoma, Dell, LG of Vivitek  voor de aankoop van een pocket miniprojector   .

Maakt de prijs uit?

De prijs is zeker een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij de aanschaf van een miniprojector, aangezien deze apparaten niet bijzonder goedkoop zijn. Bedenk bijvoorbeeld dat een zeer kleine projectorpiek, zo groot als een handpalm, al meer dan € 100 overschrijdt, en dat de beste pocketprojectoren meer dan € 500 overschrijden, een prijs die gelijk is aan die van veel middenklasse homeprojectoren.
Voor een prijs  tussen de € 100 en € 300 kun  je dus een pico pico aanschaffen   , kleiner en lichter dan een pocket, maar ook minder glanzend en, in goedkopere modellen, zonder enkele features zoals netwerkconnectiviteit. De  zakprojectoren hebben in  plaats daarvan een prijs  tussen 300 en 600 €, ze zijn zwaarder en zwaarder, maar ook aanzienlijk helderder en kunnen worden aangesloten op het thuis- of kantoornetwerk om toegang te krijgen tot online inhoud.

 

 

Vragen en antwoorden over de miniprojector

Hallo, ik wilde een miniprojector kopen die geschikt is voor PowerPoint-presentaties en films of video’s, ter waarde van 100/150 eu, bedankt

Helaas zul je met dit budget nauwelijks een model vinden dat ook geschikt is voor presentaties, want om te ontwerpen in een ruimte die niet helemaal donker is, is het noodzakelijk om te investeren in hoogwaardige producten. Voor thuisgebruik zijn zuinige modellen zoals de  Apeman LC250  voldoende.

hallo ik zou graag een miniprojector willen kopen met een maximale kostprijs van 100 euro, om films en video’s in het algemeen te zien met een goede resolutie voor 70-80 inch.
Bedankt

De  BeamerKing  is een goede oplossing voor een zeer lage prijs.

Hallo! Ik wilde een miniprojector kopen om trainingen te volgen (in zeer lichte klaslokalen) met een MAC.
Kunt u mij adviseren? Bedankt.

Als de klaslokalen erg overzichtelijk zijn, moet u een topmodel kopen, dat een zo duidelijk mogelijk beeld kan garanderen. Daarom raden we de  Optoma ML750e  en  Vivitek Qumi Q3 Plus aan  .

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *