Beste recensie van keukenkranen uit 2021

De doorslaggevende factoren bij het kiezen van een keukenkraan

De vervanging en montage van een  keukenkraan  is nu binnen ieders bereik, dankzij technologische ontwikkelingen die hebben geleid tot de introductie van  eengreepsmengkranen  , dat wil zeggen bediend door een enkele  kraan  , die de oude dubbelbediende kranen (uitgerust met twee aparte knoppen voor warm en koud water.) Als de tussenkomst van de loodgieter nodig is om het te monteren, is dit niet het geval voor eengreepskranen: de bediening is eenvoudig genoeg om zelfs zonder specifieke vaardigheden met succes te worden voltooid. Hand in hand met technologie, maakte het ook grote vooruitgang op het gebied van  ontwerp: het aantal stijlen, vormen, vormen en kleuren waaruit we kunnen kiezen is enorm en biedt een passende oplossing voor elk type meubel, van het meest klassieke tot het futuristische.
Het is echter duidelijk dat we bij het kiezen van onze nieuwe keukenkraan niet alleen op stijl kunnen vertrouwen: er zijn enkele aspecten waarmee we rekening moeten houden en die rechtstreeks verband houden met onze verlangens, onze gewoonten in de keuken en de kenmerken van onze gootsteen.

Water beheersing

Hoe triviaal een tik ook mag lijken, je moet niet de fout maken te denken dat iedereen hetzelfde doet, want dat is niet het geval. Er zijn verschillende kenmerken die een kraan kan hebben en waardoor hij bepaalde functies kan uitvoeren.

Afneembare douche

Een trend die de afgelopen jaren is geleend van professionele keukens, is om een uittrekbare douche  in de keukenmengkranen te integreren  . Stilistisch vertaalt zich dit in verschillende oplossingen: de handdouche kan integraal deel uitmaken van de kraan, zodat er maar één waterafvoer is, of een autonoom element zijn, een tweede uitloop naast de vaste. de handdouche wordt onthuld bij het  afwassen  en in de gootsteen zelf, of fruit en groenten: dankzij het kunnen we water comfortabel dragen waar we het nodig hebben, in plaats van te worstelen om borden of groenten onder de waterstraal door te geven.

Temperatuurbegrenzer

Sommige ultramoderne modellen, thermostaten genaamd   , onderscheiden zich door de aanwezigheid van een  temperatuurbegrenzer  . Je hebt vast wel een brandwond aan je hand gehad als je hem onder de heetwaterstraal legt: een thermostaatkraan dient om dit te voorkomen. Het temperatuurbegrenzingssysteem bestaat uit een   speciaal thermostaatventiel waarmee je de maximaal gewenste temperatuur kunt instellen: normaal In feite , in deze keukenmengkranen zit een gegradueerde knop voor de selectie van de temperatuur.

Jet aanpassing

Een andere zeer goede functie die u ter beschikking moet hebben, is de  aanpassing van de waterstraal  . Natuurlijk bedoelen we niet de mogelijkheid om de intensiteit van de wateropbrengst die alle kranen hebben te regelen, maar de mogelijkheid om de straal zelf te veranderen. Sommige modellen, in feite, naast de normale homogene of kolomstraal die we allemaal weet, zorg voor de mogelijkheid om over te schakelen naar een  douche  , of te scheiden in veel fijnere jets.
De jetstand is weer handig voor het  wassen van groenten en fruit  , vooral de zachtste en meest delicate.

Driewegmenger

Gewoonlijk ontvangt en mengt een kraan (vandaar de alternatieve naam “mixer”)  twee lijnen water  , één koud rechtstreeks uit het aquaduct en één heet uit de ketel van het huis.
Als we echter een waterzuiveraar installeren of willen installeren  , hebben  we een keukenkraan nodig die is ontworpen om drie lijnen te  beheren  : de standaard twee plus een derde komt uit de waterzuiveraar. systeem en wanneer te kiezen met gezuiverd water: dit is vooral handig als we op een plek wonen waar het water uit het aquaduct niet drinkbaar is (wat echt zeldzaam is) of bijzonder hard is, dat wil zeggen, rijk aan kalksteenafzettingen.

De dimensies

Een aspect dat kan worden onderschat om spijt te hebben, is de  grootte  van een keukenkraan. Dit geldt met name voor de hoogte, waarmee vooral rekening moet worden gehouden als onze wastafel onder een raam wordt geïnstalleerd. We mogen ook de lineaire afstand tussen de basis van de kraan en de uitloop niet over het hoofd zien: rekening houdend met de grootte van de gootsteen en de afstand tussen de basis en de gootsteen zelf, hebben we een kraan nodig waarvan de tuit niet te ver naar voren eindigt of te ver. achter het middelpunt van de tank.

Liggende kraan

Waar de gootsteen direct onder een raam wordt geïnstalleerd, kan het probleem van de interactie tussen de kraan zelf en de kozijnen ontstaan. Een bijzonder hoge kraan kan het openen van het raam juist hinderen, en het vermijden ervan door een zeer lage kraan te kiezen kan de bewegingsvrijheid van voorwerpen in de gootsteen sterk beperken. Een bijzondere maar zeer praktische oplossing is die van de  liggende kraan  : in deze modellen de mixer kun je er namelijk in feite naast “liggen” zoals te zien is op de foto hierboven om het raam niet te hinderen en ons niet te verplichten een korter en dus minder comfortabel model te kiezen.

Intrekbare kraan

Een andere elegante oplossing voor vaatwassers is die van de  inbouwkranen  : deze modellen kunnen namelijk volledig worden ingeschoven tot aan het keukenblad, zodat ze volledig worden gladgestreken, waarbij alleen de arm met de uitloop naar buiten blijft. desgewenst de verticale stang op de gewenste hoogte vergrendelen.

Andere factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een keukenkraan

Zijn de materialen belangrijk?

Zeker ja, om verschillende redenen. De eerste en belangrijkste heeft te maken met  gezondheid  : het water dat uit de kraan komt, is voor een groot deel bestemd voor voedselgebruik, dat wil zeggen, het zal worden gebruikt voor het afwassen van serviesgoed en bestek, het schoonmaken van voedsel of het koken van gerechten. Daarom is het essentieel dat de keukenkraan is gemaakt van  loodvrije metaallegeringen  en andere potentieel giftige mineralen: de meest voorkomende legeringen zijn  messing  en  roestvrij staal  . Het gebruik van  siliconen is de laatste tijd  ook wijdverbreid voor sommige delen van de kraan, zoals de hals van een uitschuifbare handdouche: dit materiaal is duurzaam, zuinig, niet giftig en ongevoelig voor roest, naast het geven van een vleugje kleur aan meubilair.
Over het algemeen kunnen we stellen dat messing keukenkranen aanzienlijk goedkoper zijn dan roestvrij staal, voornamelijk vanwege de verschillende bewerkingen die deze twee legeringen vereisen. Daarnaast zijn messing keukenmengkranen ook veelzijdiger qua vormen en afwerkingen.
Laten we nog een laatste opmerking maken over de materialen die alleen betrekking  hebben op eenhendelmengkranen  : het “hart” van dit type keukenkraan is de zogenaamde  cartridge , de eenheid in de mixer die de waterstroom regelt. Het is belangrijk dat de  pads  in de cartridge van  keramiek zijn : dit materiaal is bovendien niet alleen zeer duurzaam, het is ook bijzonder goed bestand tegen kalkaanslag en zorgt ervoor dat de mixer langdurig blijft functioneren.

Is het merk belangrijk?

Vanuit een ontwerp oogpunt   , kan het lijken dat er geen verschillen zijn tussen een branded keuken kraan en een goedkope, maar dat is niet het geval. Wat niet uit externe waarneming kan worden afgeleid, is in feite de  kwaliteit en samenstelling   van  de interne componenten  : het is niet te begrijpen of er kwaliteit en duurzame materialen (metaal) of kwetsbaarder en slechter (plastic) zijn gebruikt, het is niet duidelijk of dikte van het gebruikte metaal is om weerstand te garanderen of niet, enz.
Een empirische methode  om deze aspecten te beoordelen, is  desgewenst het  wegen van de kraan  in de hand: de zwaardere modellen ze gebruiken waarschijnlijk metalen onderdelen erin en hebben dikkere wanden. Indien mogelijk is het  trouwens ook nuttig om de technische brochure te  raadplegen voor informatie over de interne componenten.
Wat zijn de   beste  kwaliteit merken  ? De lijst bestaat voornamelijk uit de volgende namen:  Grohe  ,  Hansgrohe  ,  Ideal Standard  ,  Hansa  ,  Kludi  en  Paffoni  . Ook de door Franke voorgestelde keukenkranen   verdienen aandacht, terwijl we bij de economische merken geen substantiële verschillen in de kwaliteit van de constructie en in de gebruikte materialen kunnen ontdekken.

Maakt de prijs uit?

Zoals uit het bovenstaande gemakkelijk te zien is, heeft de prijs een zekere relevantie als het gaat om keukenkranen: nooit, zoals in dit geval, is het de moeite waard om aan te nemen dat u voor kwaliteit betaalt.
De   prijs variabiliteit is  zeer groot  : het varieert  tussen  ongeveer  30 €  voor de goedkoopste modellen  en meer dan 1000 €  voor een high-end kraan. De verschillen tussen deze twee uitersten zitten allemaal in de kwaliteit van het product en de functionaliteit: een goede merkkraan, met een innovatief ontwerp, met drukregelaar, temperatuurbegrenzer en hoge bouwkwaliteit kan veel meer kosten dan een goedkoper model, maar in het einde, veel minder duurzaam.

Veel voorkomende vragen

Hoe de keukenkraan te demonteren?

We vermeldden dat  de tussenkomst van de loodgieter in ieder geval voor het demonteren en monteren van moderne eengreeps keukenkranen  niet per se nodig is (andere spraak voor kranen met dubbele kraan). Laten we dus eens kijken wat de eenvoudige stappen zijn om onze oude kraan met uw handen uit de gootsteen te halen:

 1. Draai het water dicht: vóór elke ingreep in het sanitairnetwerk van het huis, is het essentieel om de hoofdkraan dicht te draaien om lekkage te voorkomen
 2. Draai de kraan open om het restwater af te voeren
 3. Zet een  emmer of bak in de kast onder de gootsteen om eventueel gemorst water dat in de leidingen achterblijft op te vangen
 4. Draai met een sleutel  de twee waterleidingen (koud en warm) los en koppel ze los van de kraan
 5. Draai de bout van de pin los waarmee de kraan in de gootsteen verankerd blijft
 6. Verwijder het hele kraanblok door de slangen voorzichtig uit het gootsteengat te trekken

De oude kraan kan, ervan uitgaande dat hij kapot is of in ieder geval we hem niet ergens anders hergebruiken, niet bij het huisvuil gooien: hij moet worden weggegooid in een grof vuilophaalgebied in het daarvoor bestemde metalen afval.

Hoe de keukenkraan in elkaar zetten?

Evenzo is het vrij eenvoudig om een  nieuwe  eengreepsmengkraan te  installeren  . De voorbewerking die moet worden uitgevoerd, is een  zorgvuldige reiniging  van het gootsteenoppervlak, om het vuil en eventuele roestafzettingen te verwijderen die zijn achtergebleven na het verwijderen van de oude mixer. Voor het overige zullen we als volgt te werk moeten gaan:

 1. Sluit de kraan water  main
 2. Plaats de  rubberen pakking op de basis van de mixer
 3. Steek de twee slangen voor de wateraansluiting in de gootsteenopening
 4. Plaats de mixer in de gewenste positie en zorg er vooral voor dat de hendel volledige bewegingsvrijheid heeft
 5. Plaats de  tweede pakking of flens aan de basis van de borgpen
 6. Draai de schroef op de pin en draai deze vast totdat de kraan vastzit. Het is belangrijk om op te letten dat tijdens het aandraaien de mixer niet aangaat en zijn positie verliest
 7. Aansluiten van de waterleidingen : De koudwaterleiding wordt meestal rechts aangesloten en de warmwaterleiding links
 8. Draai de centrale kraan weer open en  test of de kraan soepel loopt

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *