beste recensie van douchebakken 2021

De doorslaggevende factoren bij het kiezen van de douchebak

Het verbouwen van de badkamer is een uitstekende gelegenheid om sanitair te renoveren, dat de afgelopen decennia aanzienlijke veranderingen heeft ondergaan in zowel stijl als materiaal. Als voorheen de vormen min of meer allemaal hetzelfde waren en porselein het enige of bijna het enige materiaal was dat werd gebruikt bij de productie van sanitair, zijn de keuzemogelijkheden vandaag aanzienlijk uitgebreid.
Op deze pagina willen we met name ingaan op de  douchebak  , het “vloer” -gedeelte waarop de  douchecabine  is geïnstalleerd, die normaal gesproken apart wordt verkocht.

Vorm en grootte

Wanneer we op het punt staan ​​een nieuwe douchebak te kiezen, is het eerste waar we op moeten letten de  grootte  en  vorm  van de basis. In feite zijn we niet altijd verplicht om een ​​nieuw bord van hetzelfde formaat te kiezen als het oude: als we ruimte beschikbaar hebben en de douche wordt niet verkregen, bijvoorbeeld in een nis, kunnen we ervoor kiezen om het formaat van het bord te veranderen en zo verkrijg je aan het einde van de douche een min of meer ruime douche dan voorheen.Er zijn drie mogelijke vormen van een douchebak: vierkant, rechthoekig en met een gebogen hoek. Hieronder zien we de minimale en maximale afmetingen van elk van deze varianten:

  • Vierkante borden  : 70 tot 120 cm lateraal;
  • Rechthoekige borden  : korte zijde van 60 tot 90 cm, lange zijde van 80 tot 180 cm;
  • Gebogen hoekplaten  : indien met gelijke zijden van 70 tot 80 cm, indien asymmetrisch van 70-80 tot 90-120 cm.

De mogelijkheden zijn natuurlijk legio en het zal geen probleem zijn om een ​​douchebak met de gewenste maat en vorm te vinden.

De hoogte

De derde dimensie waar we echter rekening mee moeten houden, is de  hoogte  van de douchebak: het is waar dat in het verleden alle douchebakken tot meer dan 10 cm hoog waren en steevast gepland waren om boven de grond te worden geïnstalleerd, maar met de komst van verschillende materialen, van keramiek, werd het mogelijk om veel fijnere gerechten te maken. Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om douchebakken tot  2 cm hoog te vinden  , die we meestal kunnen kiezen om boven de vloer te installeren hoewel extreem laag) of gelijk met de vloer (dat wil zeggen, ter hoogte van de tegels).

Materialen en kleuren

Dus, wat zijn de  materialen  waarmee douchebakken tegenwoordig worden gemaakt? Er zijn verschillende opties: we zullen ze een voor een bekijken en hun voor- en nadelen belichten.

Porselein

Het  porselein  is duidelijk geen verbruiksoutput: het is nog steeds in de mode in productiemodi tegen zeer bescheiden kosten, zelfs als de lijnen, de kenmerken van het kleimateriaal dat in de oven wordt gebakken, onvermijdelijk zacht en dikwijls omvangrijk zijn. Porselein is over het algemeen wit en glanzend, een hygiënisch materiaal  , bestand tegen schimmel  en  gemakkelijk schoon te maken  . Het is ook behoorlijk zwaar, omdat het een beetje moeilijk te hanteren is tijdens de installatie, en de hoogte van de porseleinen douchebakken blijft aanzienlijk hoger dan alle andere materialen.

Gemengde steenhars

Este material combinado de última geração combina resina de vinil forte e durável com as qualidades da pedra pulverizada . A pedra usada pode ser de vários tipos: a resina de mármore, que combina resina e mármore, é a variante mais valiosa.O uso da pedra na mistura permite uma grande variedade de estilos e cores, que lembram os naturais das rochas e também ao toque lembram sua aspereza. As bases de duche em resina e pedra são moldadas, pois permitem linhas geométricas e uma altura muito baixa.

Plástico

ABS-plastic  , de  goedkoopste van de beschikbare materialen,   is licht en gemakkelijk te installeren, sterk genoeg en gemakkelijk schoon te maken. Dankzij zijn veelzijdigheid laat het een grote verscheidenheid aan vormen en kleuren toe, zelfs met duidelijke en geometrische lijnen met een zeer moderne smaak. De economie is een onbetwistbaar voordeel, omdat het een vleugje stijl aan de badkamer geeft zonder dat er grote investeringen, maar er wordt gezegd dat de duurzaamheid van dit materiaal aanzienlijk minder is dan die van andere materialen: plastic kan in de loop van de tijd zelfs een geleidelijke vergeling ervaren.

Leisteen

Integendeel, een kostbaar materiaal dat volledig van natuurlijke oorsprong is, is  leisteen  : dit ijzergrijze sedimentaire gesteente heeft een karakteristiek ‘geribbeld’ oppervlak door zijn natuurlijke laminering, voelt aangenaam aan en is niet glad, zelfs niet als het nat is. installatie en reiniging: in feite zijn reinigingsmiddelen, zowel industrieel als doe-het-zelf, op basis van zuren (zoutzuur, citroen, azijn) absoluut verboden. In plaats daarvan wordt het gebruik van Marseillezeep, gedenatureerde alcohol (de klassieke roos, om te begrijpen) en natriumbicarbonaat gepromoot.

Installatie

We hebben de twee verschillende manieren om een ​​douchebak te installeren al genoemd:  boven de grond  of  gelijk met de grond  . Het verschil tussen deze twee modi is al te raden aan de naam, maar we zullen ze in meer detail bekijken.

Boven de grond

De bovengrondse installatie  is de klassieke installatie  waarbij de douchebak boven de mozaïekvloer wordt geïnstalleerd, soms ondersteund door een metselwerkondersteuning die voor dit doel is gemaakt en op zijn plaats is verzegeld met een flinke dosis siliconen. Vanuit het oogpunt van installatie verdient het zeker de voorkeur vanwege zijn eenvoud: het is niet nodig om de tegels te verwijderen of een deel van de plaat te verwijderen, dus voor een snelle en goedkope renovatie of vervanging is het zeker de beste oplossing, die is de hoogte van de douchebak. ja, want juist dit is het nadeel: de douchebak steekt uiteraard uit de vloer en vormt een  opstapjeermee, meer of minder uitgesproken, afhankelijk van de hoogte van de schaal. Om deze reden is de boven de vloer geïnstalleerde douchebak niet de ideale oplossing voor de badkamer van ouderen of mensen met uitgesproken mobiliteitsproblemen, die voorheen baat hadden bij een vloer-tot-vloer installatie.

Begane grond

Zoals de naam al zegt, een douchebak geplaatst op vloerniveau is  geen verschil  in  hoogte  ten opzichte van de vloer, waarbij ter hoogte van de tegels. Niet alle douchebakken kunnen op deze manier worden geïnstalleerd: in feite zou hun hoogte erg laag moeten zijn, ongeveer  2 tot 3 centimeter  . De installatie is, tenzij het een nieuwbouw of een ingrijpende renovatie betreft, echter iets gecompliceerder dan de plaatsing boven de grond: het is namelijk nodig om de tegels van de plaats waar de plank komt te plaatsen en in sommige gevallen zelfs een klein deel van de binnenzool te schrapen. Installatie door een deskundige installateur wordt daarom sterk aanbevolen.

Antislip behandelingen

Een probleem met de douchebak (maar ook de badkuip) is  glad  : het natte oppervlak, zeker in de aanwezigheid van opgeloste zeep en douchegel, kan zelfs erg glad zijn. Onder deze omstandigheden kan het gebeuren dat u per ongeluk uitglijdt, uw evenwicht verliest en lelijk valt. Een eenvoudige oplossing voor dit probleem is het gebruik van een  antislipplatform  : in rubber, siliconen of hout elimineren deze doucheaccessoires het gevaar van onbedoeld vallen. Als we echter de douchebak vervangen, kunnen we er een kiezen die al is uitgerust met zijn antislip-eigenschappen, hetzij vanwege de natuurlijke eigenschappen van de samenstellende materialen, hetzij door de toepassing van specifieke behandelingen op het oppervlak.

Antislip materialen

De verschillende materialen waarop een douchebak gemaakt kan worden, hebben verschillende eigenschappen ook wat betreft glijvermogen. De meest “gevaarlijke” zijn ongetwijfeld porselein en ABS-plastic, beide zeer gladde materialen die met water en zeep de balans kunnen beschadigen.  Zoals hierboven vermeld, heeft de  leisteen een ruwe textuur die het mogelijk maakt om een ​​stevige ondersteuning te behouden, zelfs als er geen specifieke antislipbehandeling is, en hetzelfde geldt voor veel douchebakmodellen van  hars en gemengde steen  .

Antislip behandelingen

Indien een douchebak tijdens de productie een speciale antislip oppervlaktebehandeling heeft ondergaan, wordt dit duidelijk aangegeven in de productspecificaties.
De behandeling zelf is meestal niet ingewikkeld, zo erg zelfs dat er ook doe-het-zelf applicatiekits op de markt zijn: het bestaat uit het aanbrengen van een transparante laag op het ruwe oppervlak, wat de doorstroming van water onder de voeten bevordert. .

Veel voorkomende vragen

Waar koop je de douchebak?

Het is mogelijk om via meerdere kanalen een douchebak aan te schaffen. Denk allereerst aan de  winkels die gespecialiseerd zijn in sanitair  , die nog steeds de beste plaats zijn om deskundig advies te vinden en om levering en installatie aan huis te vragen als u een professionele installateur wilt hebben.
Aankopen is ook mogelijk op  grote doe-het-zelf kettingen  , zeker aan te raden als je al duidelijke ideeën hebt over het type plank dat je wilt en als je van plan bent deze zelf of door een vertrouwde loodgieter te installeren.
Een derde optie is  online winkelen  , met als belangrijkste voordeel vaak aanzienlijk lagere prijzen aan te bieden dan kopen in de winkel. Het nadeel is duidelijk de onmogelijkheid om de douchebak live te zien, om zijn tactiele kwaliteiten en zijn echte kleur te controleren. Het blijft een prima oplossing als je zoveel mogelijk wilt besparen, zowel op aanschaf als installatie.

Waar plaats je de douchebak?

Zolang u een voldoende helling van de waterafvoerslang kunt behouden en zolang u de leidingen voor stromend water kunt aansluiten, kan de douchebak waar u maar wilt worden geïnstalleerd.
De eenvoudigste, snelste en meest economische keuze is natuurlijk om de ruimte die al werd ingenomen door de vorige douchebak opnieuw te gebruiken om verdere afvoerverlengingen te vermijden, enz.

Wanneer moet de douchebak worden geplaatst?

De douchebak moet bij voorkeur worden geïnstalleerd  voordat de tegels worden gelegd  , of deze nu in de vloer of boven de vloer zijn ingebed. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, aangezien niet alle renovatieprojecten vloerrenovatie omvatten.
Zelfs als u gedwongen wordt te werken met de reeds geplaatste vloer, moet u er altijd aan denken dat de douchebak pas op zijn plaats moet worden bevestigd nadat de afvoerleidingen correct zijn aangesloten en de dichtheid ervan is gecontroleerd: er kan In feite zou het veroorzaken van infiltratieschade en het oplossen ervan de hele douche moeten worden ontmanteld.

Wie plaatst de douchebak?

Voor de montage van de douchebak kunt u contact opnemen met uw   vertrouwde loodgieter , indien wij die hebben. Een andere optie is om naar winkels te gaan die gespecialiseerd zijn in sanitair, die bijna altijd naast de verkoop ook de installatieservice aanbieden (uiteraard tegen een meerprijs).

Hoe maak je de douchebak schoon?

Het schoonmaken van de douchebak is een ogenschijnlijk eenvoudige zaak, maar bij de bespreking hiervan moet rekening worden gehouden met de eigenaardigheden van de  verschillende materialen  . Het is noodzakelijk om te weten welk type douchebak we in onze badkamer installeren en om een ​​adequate lezing te maken van de meest geschikte producten om deze schoon te maken. Hier is een zeer korte oriëntatietour:

  • Porselein  : witte azijn en bicarbonaat, citroen, verdunde ammoniak;
  • Gemengde harssteen  : strikt neutraal reinigingsmiddel, zonder azijn of citroen of andere zuren, zonder schuursponsjes en borstels;
  • ABS-kunststof  : neutraal reinigingsmiddel, zonder oplosmiddelen, zonder schuursponzen en borstels;
  • Leisteen  : Marseillezeep, gedenatureerde alcohol, bakpoeder.

Om schimmelvorming te voorkomen, is het een goede gewoonte om de badkamer na het baden goed te ventileren: niet alleen de douchedeur open laten staan, maar ook het raam goed openen gedurende minstens tien minuten. Dit bevordert de natuurlijke verdamping van water uit de douchebak en keert in het algemeen terug naar een normale luchtvochtigheid.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *