beste plafondventilatoren review 2021

De doorslaggevende factoren bij het kiezen van een plafondventilator

De  plafondventilator  is een apparaat dat velen nu als verouderd beschouwen, gewend omdat we vertrouwen op  ventilatoren  (traditioneel of kolom) of  airconditioners  om verlichting te vinden van de zomerse hitte. Toch kan het installeren van een plafondventilator een  aantal voordelen hebben in  vergelijking met andere koeloplossingen, die veilig kunnen worden gecombineerd om de effecten te maximaliseren.Een plafondventilator  is  om te beginnen  niet rommelig  : hij hangt boven ons hoofd en neemt geen ruimte in beslag. op de vloer. Meer  verbruik van een ventilator van dit type is  erg laag  : altijd onder 100 W  dezelfde absorptie bij de maximale ventilatorsnelheid, of iets boven modellen met verlichting (het verbruik van de lamp moet echter afzonderlijk worden berekend omdat de lampen vervangbaar zijn en variabele absorptie) In tegenstelling tot veel  apparaten  van  draagbare  of muurairconditioners, plafond ventilatoren zijn er in  vele soorten en vormen  en kunnen gemakkelijk een meubelstuk zijn dat goed past bij de stijl van ons huis. Het  geluidsniveau  in het algemeen is ook heel erg  laag , dus het kan in de kamer worden geïnstalleerd en ‘s nachts worden gebruikt zonder de slaap buitensporig te verstoren.
Naast stijl en ontwerp zijn er echter nog andere kenmerken van een plafondventilator die we u aanraden te evalueren voordat u ze koopt. Laten we eens kijken welke.

Bleek

Het eerste aspect dat uiteraard overwegen betreft   de ventilator bladen . We hebben het niet zozeer over het aantal bladen, dat op zichzelf geen grote invloed heeft op de efficiëntie van de ventilator, maar eerder op de  diameter van het blad  , dat is de diameter van de cirkel die wordt beschreven door de bewegende bladen.
De bladdiameter moet namelijk compatibel zijn met de  grootte van de ruimte  waar de ventilator wordt geïnstalleerd: hoe groter de ruimte, hoe groter de diameter. In de volgende tabel vatten we enkele indicatieve waarden samen:

Diameter lemmet Oppervlakte
90 cm 10 m²
100 cm 20 m²
130 cm 25 m²
150 cm 30 m²
170 cm 40 m²

De reden voor deze correlatie is eenvoudig: hoe groter de bladdiameter, hoe meer lucht door de ventilator wordt verplaatst, hoe beter het effect zal worden gevoeld in grote kamers. Over het  algemeen raden we af  om  een extra grote ventilator te kopen in   vergelijking met de omgeving: naast dat het visuele effect niet prettig is, riskeert de ventilatie erg sterk te zijn. Optimale prestaties, ook vanuit het oogpunt van energieverbruik, worden verkregen door een ventilator te kiezen met de juiste maat voor de omgeving die hem zal herbergen.

Installatie

Zodra de bladdiameter die we nodig hebben is vastgesteld, moeten we letten op andere details met betrekking tot de  installatie  van de plafondventilator. Afhankelijk van de indeling van de kamer, de hoogte of helling van het plafond, hebben we enkele voorzieningen nodig.

De kabel

Allereerst is het noodzakelijk om de  maximale lengte  van de voedingskabel en de relatieve stijfheid van de staaf te controleren: in feite zijn er modellen die alleen heel dicht bij het plafond kunnen worden geïnstalleerd, andere die meer vrijheid bieden om te beslissen wanneer ze moeten worden geïnstalleerd bewaar de bladen en andere die geen hoogteflexibiliteit bieden Bij zeer hoge plafonds zal het toch mogelijk zijn om met een kleine tussenkomst van een elektricien een verlengsnoer aan te sluiten.

Hellende installatie

Als we de ventilator op  een zolder aan een schuin plafond moeten installeren  , moeten we ervoor zorgen dat het gekozen model compatibel is met de schuine installatie: in sommige gevallen is de speciale installatiekit al bij de levering inbegrepen. Bij een schuine installatie zullen we uiteraard moeten zorgen dat we een kabel hebben die lang genoeg is om te voorkomen dat de lamellen in contact komen met het vallende plafond. De  maximale  plafondhoek wordt echter bijna altijd aangegeven bij de modellen die in dit type plafond kunnen worden geïnstalleerd.

Het bevel

We moeten niet vergeten te begrijpen hoe we de plafondventilator kunnen  bedienen als deze  eenmaal is geïnstalleerd: de ‘klassieke’ modellen hebben een  kabelschakelaar  die wordt geactiveerd door aan een ketting te trekken die aan het lichaam van de ventilatormotor is bevestigd. In veel gevallen is het echter mogelijk om de ventilator aan te sluiten op een  wandschakelaar  (meestal meegeleverd in de doos, maar ook los verkrijgbaar), die we ook zelf kunnen installeren als we voldoende bekend zijn met dit soort huishoudelijk werk. Een derde mogelijkheid is de  afstandsbediening: veel modellen, vaak ook zeer zuinig, passen deze oplossing toe die de installatie vereenvoudigt en zich vertaalt in meer comfort voor de gebruiker. Batterijen voor de afstandsbediening worden echter bijna nooit meegeleverd.

Functies

We mogen er, misleid door de constructieve eenvoud van dit type apparaat, nooit van uitgaan dat plafondventilatoren allemaal hetzelfde zijn en dezelfde  functionaliteit hebben  , want dat is niet het geval. Laten we dus eens kijken wat een fan kan doen voordat we hem kopen, zodat we niet teleurgesteld zullen zijn. Hieronder zien we de belangrijkste functies die een fan van dit type kan hebben.

Ventilatiesnelheid

Denk bijvoorbeeld  aan ventilatiesnelheden  : we kunnen gemakkelijk denken dat alle plafondventilatoren een bepaald aantal hebben en in plaats daarvan zijn er ook modellen met vaste snelheid. In ieder geval zijn er in de vele modellen met instelbare snelheid  verschillende stappen  voor het verhogen en verlagen van de snelheid: ze kunnen er maar drie of zelfs vijf zijn, in sommige zeldzame gevallen gaan ze zelfs verder.

Omkeerbaarheid

Een bepaalde functie waarvan we denken dat deze onbekend is bij de meerderheid, is de  omkeerbaarheid van rotatie  . Als je naar een plafondventilator kijkt, zul je merken dat de bladen niet loodrecht op de grond staan, maar een beetje schuin staan. Met de “normale” rotatie tegen de klok in, genereert deze helling een neerwaartse luchtstroom die precies het gevoel van intense hitte verlicht.
Het omkeren van de draairichting genereert een luchtstroom in de tegenovergestelde richting, dit is een soort aanzuiging die de lucht naar het plafond verplaatst. Deze functie is handig in de  wintermaanden: warme lucht heeft de neiging zich op te hopen in het bovenste gedeelte van de kamer, waardoor de koelere lucht in het onderste gedeelte achterblijft. Het aanzuigen van verse lucht naar boven (zoals hierboven geïllustreerd) genereert de verplaatsing van hete lucht in een convectieve beweging, met als resultaat dat de warmte gelijkmatiger in de omgeving wordt verdeeld, waardoor ons comfort toeneemt en ook het verbruik van ons airconditioningsysteem wordt geoptimaliseerd. verwarming.
Het is daarom een ​​bijzonder interessante functie voor huizen met  zeer hoge plafonds,  die in de winter vaak moeilijk te verwarmen zijn, juist vanwege de manier waarop de lucht op natuurlijke wijze in de omgeving wordt gelaagd.

Verlichting

De nu overgrote meerderheid van de plafondventilatoren is ook vatbaar voor  verlichting  : dat wil zeggen, een of meer bussen worden op het motorlichaam geënt, nu beschermd door een plafondlamp, terwijl andere zichtbaar blijven.
Sommige modellen zijn ontworpen als echte  kroonluchters  met bladen, andere presenteren uiteraard verlichting als een simpele toevoeging aan de hoofdkoelfunctie, weer andere (nu heel weinig, om eerlijk te zijn) hebben geen armatuur voor lampen. Hebben ingebouwde verlichting, we betalen alleen  let  op  hoeveel accessoires er aanwezig zijn (op sommige modellen kunnen we tot vijf tellen) en wat voor type ze zijn. Het kan ook gebeuren om fans te vinden met geïntegreerd led-licht  : in deze gevallen zijn de leds vaak niet vervangbaar en in geval van storing moeten ze door de fabrikant worden vervangen.
De lampen maken echter bijna nooit deel uit van de voorraad: we zullen of zullen altijd de vrijheid hebben om die te kiezen met het vermogen en de temperatuur die we willen.

Andere factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een plafondventilator

Zijn de materialen belangrijk?

De  vervaardiging van materiaal  voor   een plafondventilator is vrij gestandaardiseerd. Naast de motoreigenschappen, die niet significant verschillen van het ene model tot het andere (behalve de omkeerfunctie en sommige high-end modellen met bijzonder geavanceerde motoren), vinden we een  overwicht van ijzer en plastic  , vooral bij de goedkopere modellen. De variabiliteit in vorm en afwerkingen is echter erg groot: je vindt er chromen inzetstukken, spiegelende metalen, felle kleuren en soms zelfs houtfineer. De belangrijkste onderscheidende factoren hierbij zijn duidelijk de persoonlijke smaak en stijl van meubels: iedereen zal degene kiezen die het beste past bij deze twee leidende principes.

Is het merk belangrijk?

Als we een simpele online zoekopdracht doen, merken we meteen dat de overgrote meerderheid van de plafondventilatorfabrikanten ons volkomen onbekend is. De enigen die bekend in de oren klinken, zijn  Vortice  , een bekend Italiaans ventilatiemerk,  Faro  , een Spaans merk gespecialiseerd in verlichting, en  Westinghouse  , een historisch Amerikaans merk waar Nikola Tesla destijds ook voor werkte.
Hoewel het duidelijk is dat deze drie merken een superieure bouwkwaliteit kunnen garanderen, is de eenvoud van de bediening van een plafondventilator over het algemeen zodanig dat zelfs zeer goedkope modellen probleemloos lang meegaan.

Maakt de prijs uit?

Een plafondventilator kost over het algemeen niet veel. Er zijn veel modellen die voor minder dan € 100 kunnen worden gekocht   en de goedkoopste kan zelfs minder dan € 40 kosten   . De prijs kan flink oplopen als we besluiten een goed merk  en designmodel aan te schaffen  : in deze gevallen kunnen we gemakkelijk de limiet van € 200 overschrijden   .
Is het de moeite waard om veel meer uit te geven dan een minder nobel model? Het is duidelijk dat iedereen onafhankelijk zijn budget voor dit type aankoop vaststelt: we kunnen bedenken dat het de moeite waard is om veel uit te geven om een ​​designobject te installeren in een omgeving met zeer verfijnde meubels, waar we geen element willen invoegen dat “confrontaties”.

 

 

Plafondventilator vragen en antwoorden

In het geval van een ventilator met licht
Kan het licht altijd aan / uitgeschakeld worden met de originele homeschakelaar?

Ja, maak gewoon de juiste verbindingen.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *