Beste beoordeling voor douchecabines in 2021

De doorslaggevende factoren bij de keuze van de douchecabine

Het veranderen van de  doos  de  douche  of het helemaal opnieuw installeren in het nieuwe huis ziet eruit als een vrij eenvoudige taak en is voor iedereen beschikbaar, dus het is gemakkelijk om te beslissen om op zakenreis te gaan en zelf een nieuwe doos te kopen met de bedoeling deze zelf te installeren Maar is het echt zo simpel als het lijkt? We zullen proberen te verduidelijken vanaf de eerste stap, namelijk de keuze van onze nieuwe doos.

Typologie

Er zijn  veel variaties op douchecabines  . Er zijn die voor het bad, die voor de  douchebak  en die voor de gelijkvloerse douche; die voor nis, hoek en drie zijden.
Als we de badkamer niet volledig renoveren en niet van plan zijn om de douche- of badbodem te veranderen, is de keuze verplicht: de locatie en afmetingen van de douche- of badbodem bepalen het type douchecabine dat we nodig hebben. Laten we een kort overzicht nemen van de meest voorkomende soorten douchecabines.

Hoekdoos

Misschien wel het meest populaire type douchewand aller tijden, de  hoekdouche  is een grote klassieker met veel variaties.De douchebak kan vierkant of gebogen zijn en beide zijden staan ​​altijd tegen de muur: de douchecabine bestaat dus uit twee wanden of , indien gebogen, een gebogen wand.

Nis douchecabine

Een douche kan ook in een gemetselde nis worden geïnstalleerd   : in dit geval is slechts één deur nodig om de douche af te sluiten, dus de douchecabine is in dit geval beperkt tot één deur, of twee, of vouwen.

Douchecabine voor bad

Als in onze badkamer in plaats van een douchebak een ligbad is geïnstalleerd, hebben we verschillende mogelijkheden om deze af te sluiten met een speciale douchecabine. , en douches, aan de andere kant, zijn beperkt tot het blokkeren van spatten aan de kant waar de douche door een enkele muur is geplaatst.

Douche voor speciale behoeften

Voor mensen met  beperkte mobiliteit zijn er  speciale douchecabines die het in- en uitstappen veel gemakkelijker maken. Het zijn meestal dozen met een  bredere deur  dan normaal, waardoor het makkelijker is om er in te schuiven, eventueel met behulp van een tweede één persoon, en worden vergezeld van een stoel die in de douche moet worden gemonteerd en handvatten om te gebruiken en op de stoel te zitten.

Afmetingen (mm)

De afmetingen van de kuip of bak zijn uiteraard bindend met betrekking tot ten minste twee afmetingen van de douchecabine, maar we moeten ook rekening houden met de  hoogte  : afhankelijk van de hoogte van onze plafonds en hoe hoog de douchekop is geïnstalleerd, kunnen we een min of meer hoge doos.
Bij onze overwegingen moeten we uiteraard rekening houden met de hoogte van het dienblad, indien aanwezig (dat wil zeggen, als we geen moderne douche in de vloer hebben ingebouwd), of het bad. Voor de douchecabines op zolder moet een apart gesprek worden gevoerd. : waar de douche onder een schuin dak is geïnstalleerd, kan het nodig zijn om de douchecabine aan te passen door deze te vormen of op maat te verzenden.

Deuren en hoogteverstelling

Net als bij huisdeuren of kleerkastdeuren kan de hoogte van de vloer van een douchecabinedeur worden aangepast en vaak ook de afstand tot de muur.
Dit zijn natuurlijk aanpassingen van slechts enkele centimeters, meestal  tussen 1,5 en 3 cm  , maar ze zijn handig om de douchedeur perfect in ons dienblad, bad of nis te laten passen.

Opening

De badkamer is in veel gevallen vrij klein, dus het  openen van de douche  kan wat ruimteproblemen opleveren. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen beschikbaar om comfortabel in en uit de douche te stappen, zelfs in de meest krappe ruimtes. Laten we dus eens kijken wat de mogelijke varianten zijn.

Enkele schommel douchescherm

De meest basale, maar ook de meest gecompliceerde oplossing is die van de  enkele plaat  : deze opent naar buiten en vereist uiteraard voldoende manoeuvreerruimte om minstens 90 ° te openen. Met minder bewegende delen (scharnieren) is hij minder onderhevig aan slijtage. dan andere opties.

Dubbele schommel douchecabine

Als de gekozen oplossing  twee bladen is, zijn  er verschillende variabelen waarmee rekening moet worden gehouden. Ten eerste kan de opening naar buiten of naar binnen worden gemaakt   , meestal pas de scharnieren naar wens aan, maar er is een bijzondere variant die op hoek- of driezijdige douchecabines kan worden toegepast: de dubbele deur aan beide zijden. In deze gevallen gaat de hoek tussen de twee zijden van de douche volledig naar buiten open, een bijzonder gemakkelijke oplossing voor wie wat mobiliteitsproblemen heeft.

Intrekbare douchecabine

Een van de beste  oplossingen om ruimte te besparen  is de  intrekbare of schuifdeur  : in dit geval gaan de scharnierende deur (en) niet naar buiten of naar binnen open, maar schuiven ze achter het vaste deel van de muur. De oplossing kan alleen toegepast worden voor douchen cabines voor badkuipen, hoek of aan drie zijden, want in een nis is er, tenzij deze echt groot is, gewoon geen ruimte om te schuiven.

Opklapbare douchecabine

De laatste van de ruimtebesparende oplossingen, dit keer geschikt voor alle soorten douches, is dat de douche  vouwt of plooit  : de opening van de deur vouwt over zichzelf heen en zorgt voor een minimale voetafdruk. Het aantal “vouwen” kan variëren van twee tot meer dan 10, afhankelijk van het model.

Materialen

Het behoeft geen betoog dat de materialen waarmee de douchecabine is gemaakt een aspect zijn waarmee absoluut vóór de aankoop rekening moet worden gehouden, en niet alleen om stilistische redenen, hoewel dit zeker relevant is. De materialen hebben een impact op de  kosten  van de douchecabine, maar ook op de  duurzaamheid  in de tijd.

Gehard glas vs. PVC

De  wanden  en  deuren  van een douchecabine zijn meestal gemaakt van een van de twee materialen:  PVC of gehard glas  . Onnodig te
zeggen,  plastic  is aanzienlijk  goedkoper dan  een hogere kwaliteit gehard glas, maar het visuele effect is ook heel anders. PVC-wanden zijn in feite altijd doorschijnend, waardoor de verlichting in de douche enigszins wordt geblokkeerd, terwijl de wanden van gehard glas volledig transparant zijn. Het is waar dat  PVC  een veel  lichter glasmateriaal is, dus het zal zeker minder vermoeiend zijn om een PVC-doos en ook het openen van de deur zal gemakkelijk zijn.
Vanuit het oogpunt van  duurzaamheid  moet worden gezegd dat  glas  ongetwijfeld beter is dan PVC: dit laatste neigt na verloop van tijd te vergelen, zo niet te rotten en te schimmelen, tenzij de doos periodiek en nauwgezet wordt schoongemaakt. Integendeel, het glas is wellicht vatbaarder voor kalkaanslag, maar het is veel beter bestand tegen schimmel.

Aluminium vs. PVC vs. staal

Het is ook overwegen waard het materiaal waarin de   douchecabine constructie wordt gemaakt, die kan  PVC, aluminium of staal  .
Net als hierboven heeft het  PVC-frame  het onbetwistbare voordeel dat het aanzienlijk  goedkoper is  dan de andere twee opties, naast dat het erg  licht is  en  gemakkelijk te monteren  . De nadelen zijn altijd hetzelfde: vergeling na verloop van tijd en kwetsbaarheid voor schimmel. L ‘  Aluminium  is ook een heel licht materiaal   , daardoor makkelijk te plaatsen, maar ook duurder dan PVC en  duurzamer. Goed gesiliconiseerd, is in feite bestand tegen roest en schimmelvorming. Bovendien geven sommigen vooral de voorkeur aan de satijnen afwerking die kenmerkend is voor dit metaal.
Het  roestvrij staal  is absoluut de  meest robuuste  van de mogelijke opties, maar ook de  duurste  en  zwaarste  . De glanzende afwerking is zeer elegant, maar onderhevig aan kalkaanslag. Aan de andere kant zijn er geen problemen met betrekking tot roest en schimmelvorming.

Beschermende behandelingen

Een bijzonder kenmerk van glazen douchecabines is de  anti-val- en anti-kalkbehandeling  . In feite hebben bijna altijd de deuren en wanden van gehard glas ook een oppervlak dat is behandeld met een speciale coating die de stroming van waterdruppels bevordert, waardoor ze niet opdrogen op het glas, waardoor karakteristieke kalksteenvlekken ontstaan. Het is altijd raadzaam om de glas direct na het baden: meestal wordt bij de douchecabine een speciale borstel meegeleverd om waterdruppels van de wanden te verwijderen.

Veel voorkomende vragen

Hoeveel kost een douchecabine?

De prijs van een douchecabine is afhankelijk van een aantal variabelen:

  • Het  materiaal  samenstelling
  • De  afmetingen
  • De  kenmerken  van de deur

Zoals we al zeiden, zijn materialen de belangrijkste discriminator, waarbij PVC-douches de goedkoopste oplossingen zijn en glas en aluminium of glas en staal duurder, maar ook duurzamer.
Kortom, de prijzen die u kunt verwachten, zijn deze:

  • PVC douchecabine: 60-170 €
  • Douchecabine van glas en aluminium: 120-330 €
  • Douchecabine van glas en staal: 250-350 €

Waar koop je de douchecabine?

Wanneer u zich afvraagt  waar u de doos moet kopen, is  het eerste antwoord dat in u opkomt zeker het meest voor de hand liggend, dat wil zeggen in  winkels die gespecialiseerd zijn in sanitair  . Dit blijft de meest geldige optie als u advies nodig heeft en thuisbezorging en installatie wilt ontvangen.
Als u echter van plan bent de douchecabine zelf te installeren, kunt u ook overwegen om online aan te  schaffen : zodra de benodigde maatregelen en materialen zijn geverifieerd, is het gemakkelijk om een ​​geschikte douchecabine te vinden en naar huis te sturen. Deze optie is dubbel voordelig: naast besparing op installatiewerk, zijn online prijzen vaak aanzienlijk lager dan die in de winkel.

Wie plaatst de douchecabines?

De personen die de douchecabines plaatsen, zijn meestal de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor deze service in de afzonderlijke toiletten. In feite heeft iedereen meestal zijn eigen team dat van tijd tot tijd naar het huis van de klanten wordt gestuurd om de gekochte artikelen te bezorgen en in elkaar te zetten. Als u wilt, kunt u de klus natuurlijk toevertrouwen aan uw loodgieter, knutselen of zelf doen.

Hoe de douchecabine installeren?

Om de douchecabine in een bestaande bak of badkuip te installeren, hebben we  naast natuurlijk ook wat gereedschap nodig  om de nieuwe douchecabine te plaatsen.
De fundamentele voorbewerking is een  volledige reiniging  van de plaat of het vat: eenmaal schoon en droog, kunnen we de kaderprofielen plaatsen en de punten markeren waar we zullen moeten boren met een stift. We kunnen helpen bij het uitlijnen met een waterpas.
Vervolgens zullen we  de  nodige gaten moeten boren met behulp van een boormachine met speciale keramische punten. Dit detail is fundamenteel: het gebruik van andere soorten tips kan scheuren veroorzaken en de keramiek ernstig beschadigen.
Op dit punt gaan we verder met het bevestigen van de profielen met behulp van de bussen en schroeven die we in de verpakking vinden. Nadat de horizontale profielen zijn bevestigd, kunnen we doorgaan met het monteren van de verticale profielen en deze met de eerste verbinden, altijd met de meegeleverde schroeven.
Nadat het frame is bevestigd, is het mogelijk om de vaste wanden te installeren en de bewegende delen op hun scharnieren te monteren en vervolgens de doos af te  dichten  met siliconen.
Voordat u de douche kunt gebruiken, moet u minimaal 8 uur wachten (maar het is beter om tussen de 12 en 24 uur te wachten) totdat de siliconen volledig zijn opgedroogd.

Hoe maak je siliconen in de douchecabine?

Voor boxed silicone zullen we hiervoor een geschikte silicone moeten kiezen   , dus specifiek voor de badkamer en bij voorkeur met schimmelwerende toevoegingen. Uiteraard  is voor de applicatie een  speciaal siliconenpistool nodig, maar we raden je ook aan om een ​​schilderstape te hebben om het applicatiegebied af te dekken en zo een nauwkeurig en schoon werkje uit te voeren.
De siliconen moeten buiten de doos worden aangebracht en niet binnen: het is belangrijk om de oppervlakken goed te reinigen en te ontvetten, en vooral om te wachten tot ze volledig droog zijn voordat de siliconen worden aangebracht.
Voor de verzegeling zelf raden we aan om van boven naar beneden te beginnen en naar de basis toe te gaan, waarbij we proberen de dikte van het koord dat we gaan deponeren uniform te houden. Nadat we de siliconen hebben uitgespreid, zullen we eroverheen moeten gaan en het glad moeten maken met een vinger om een ​​totale afdichting te verkrijgen: doe dit door je vinger duidelijk in een transparante voedselfilm te wikkelen.
Nadat de hele doos is verzegeld, kunt u de papieren tape verwijderen, maar voordat u de douche gebruikt, moet u tussen de 12 en 24 uur wachten.

Waarmee moet de ingelegde douchecabine worden schoongemaakt?

Na verloop van tijd heeft elke douchewand  last van kalkaanslag en kalkaanslag  , ongeacht het materiaal waaruit het bestaat. Om de vorming van deze afzettingen te vertragen en vervolgens effectief te elimineren, moeten enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen.
De eerste verwijst specifiek naar douchecabines van gehard glas: zelfs wanneer ze worden behandeld met antidruppelproducten, hebben ze nog steeds de neiging om snel halo’s te vormen waar de waterdruppels opdrogen. Daarom is de eerste aanbeveling om altijd een  wisserborstel  in de douche te hebben om direct na gebruik water uit de muren te halen.
Ondanks deze zorg zien we echter na verloop van tijd nog steeds kalkaanslag in de douche. Gelukkig is verwijderen heel eenvoudig en vereist het triviaal het gebruik van een  specifiek product  dat we in de supermarkt kunnen kopen: het is meestal te vinden in de vorm van een spray die je gewoon op de oppervlakken spuit, loslaat en verwijdert.
Ook is er de mogelijkheid om thuis een effectieve antikalk te creëren: een verstuiver, witte azijn, water en zuiveringszout zijn voldoende. Het is voldoende om een ​​deel water en een deel witte azijn in de spray te mengen, de container met minder dan de helft te vullen en dan een lepel zuiveringszout toe te voegen. Er zal een chemische reactie volgen tussen het bicarbonaat en de azijn die veel schuim zal genereren, maar als de emulsie eenmaal is neergeslagen, kunnen we deze overvloedig sproeien en minstens 20 minuten laten inwerken alvorens te spoelen.

Hoe de douchecabine uit elkaar halen?

Demontage van de douchecabine kan niet alleen nodig zijn als u deze wilt vervangen, maar bijvoorbeeld ook om het hele gebied volledig schoon te maken door de constructie tijdelijk te demonteren.
Het verwijderen van de afzonderlijke stukken is meestal vrij intuïtief: verwijder eerst de bladeren van de deur, ga dan naar de vaste muren en schroef indien nodig ook het frame van de muur en de plaat of kuip los. Het grootste probleem is misschien het verwijderen van de siliconen, maar er zijn verschillende mogelijkheden om de verzegelde onderdelen los te maken. Als we de doos alleen maar uit elkaar halen om hem goed schoon te maken en dan zijn we van plan hem weer in elkaar te zetten, dan kunnen we er de voorkeur aan geven om een  speciaal siliconenoplosmiddel aan te schaffen  : dit lost het rubberachtige materiaal op en maakt het los van de oppervlakken zonder krassen te veroorzaken.
Als we echter de oude douchecabine moeten weggooien en geen interesse hebben om deze te beschadigen of niet, kunnen we een mes of snijder gebruiken om de siliconen van het glas of keramiek te scheiden.

Waar moet je de douchecabine gooien?

Een douchecabine valt zeker niet onder het gewone afval en mag dus absoluut niet bij het huisvuil of bij het huisvuil. Verwijdering is noodzakelijk in een  verzamelcentrum  of “ecologisch eiland”, dat tegenwoordig in alle stedelijke centra bestaat, zelfs in de kleine. Aan levering zijn geen kosten verbonden en is meestal heel eenvoudig: zoek gewoon de juiste prullenbak voor het verzamelen van de samenstellingsmaterialen (dus glas of plastic) en gooi de doos erin.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *