beste beoordeling van 2021 karaffen

De doorslaggevende factoren voor de keuze van de karaf

Wat is de karaf?

De karaf is een   must-have accessoire voor  wijnliefhebbers  . Het is een   kruik  met een bepaald ontwerp, waarbij de zuurstofvoorziening van de wijn maakt en maakt de verwijdering van sediment en residuen.
Een andere belangrijke functie van de karaf is om  de aroma’s  van de drank te versterken. In feite zorgt zuurstofvoorziening ervoor dat alle smaken en aroma’s van de wijn vrijkomen. Hoewel er op het eerste gezicht geen grote verschillen lijken te zijn tussen de verschillende modellen decanters, is het in werkelijkheid mogelijk om  zeer verschillende producten  op de markt te vinden.
tussen hen. In deze winkelgids analyseren we de belangrijkste aspecten waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een karaf, om u te helpen het product te vinden dat het beste bij uw behoeften past.
Alvorens de doorslaggevende factoren in detail te beschrijven, is het echter noodzakelijk om het nut van de karaf, de soorten wijn die moeten worden geoxygeneerd en de timing van dit proces, te verduidelijken.

Waar wordt de karaf voor gebruikt?

Zoals reeds vermeld, zorgt de karaf voor de zuurstofvoorziening van de wijn. Wat is dit proces en waarom is het zo belangrijk?
De term  oxygenatie  verwijst naar een  chemisch proces  waarbij   een drank wordt belucht .
Dit proces is ‘van  fundamenteel belang  voor sommige soorten wijn, omdat het de  eliminatie van  ‘   overtollige koolstofdioxide mogelijk maakt ; op deze manier komen alle  aroma’s  ,  smaken  en  smaken vrij  en proef je bij elke slok de  organoleptische complexiteit een beetje wijn.
Bovendien krijgt de wijn dankzij het oxygenatieproces een  heldere  en kristallijne kleur en uiteindelijk worden  de residuen  die zich normaal op de bodem van de flessen nestelen, geëlimineerd . Deze sedimenten   zijn  niet schadelijk  , aangezien ze afkomstig zijn van tannines, mineralen en pigmenten die van nature in wijn aanwezig zijn, maar hun aanwezigheid wordt niet gewaardeerd door veel consumenten die liever van een gezuiverde drank genieten.

Hoe wordt de karaf gebruikt?

Het  gebruik  van de karaf is vrij  eenvoudig  . Afhankelijk van het soort product verandert de manier waarop de drank geserveerd moet worden.
Voor   zeer  gerijpte wijnen wordt  aanbevolen om zeer langzaam te werk te gaan   . Om te voorkomen dat er resten in de pot vallen, kan een filter of lichtbron worden gebruikt die de vloeistof verlicht. Voor  wijnen  meer  jonge  blijft proces hetzelfde, maar wat verandert, is de  rusttijd  die nodig is voor het verdampen van het kooldioxide. In de volgende sectie zullen we de karakteristieken van de sluitertijd in meer detail bekijken.

Wanneer is de beste tijd om wijn in de fles te doen?

Zoals reeds vermeld, verandert het  tijdstip van installatie  van de wijn afhankelijk van het  soort  drank. Ook in dit geval is het nodig om onderscheid te maken tussen meer of minder gerijpte wijnen.
Hoewel het misschien vreemd lijkt, heb je bij  jongere wijnen  een hogere sluitertijd nodig   , terwijl meer volwassen wijnen minder tijd kunnen rusten. Wat is de reden voor dit verschil?
Oxygenatie  versnelt  het  verouderingsproces  : tijdens dit proces zal de wijn kunnen  ademen  en zachter worden. Voor jonge wijnen zal de meest geschikte decantatietijd variëren tussen  2  en  4   uur , om voldoende zuurstof te kunnen geven en te rijpen.
Voor  gerijpte wijnen  daarentegen neemt de  verwerkingstijd  aanzienlijk af, zodra de rijping al heeft plaatsgevonden. Sommige producten kunnen direct  na opening worden geconsumeerd  , terwijl andere een inwerktijd van ongeveer  1 uur nodig hebben  .
Voor  witte wijnen  en  nieuwe wijnen  is het decantatieproces   echter niet echt   nodig . Deze twee soorten zijn in feite niet geschikt voor veroudering en hebben andere organoleptische kenmerken in vergelijking met volle rode wijnen.

Capaciteit

Na kort te hebben overwogen wat het meest geschikte gebruik van de decanter is, kunnen we verder gaan met de analyse van de  structurele kenmerken  die de verschillende modellen onderscheiden.
Het eerste van deze elementen is zeker de  capaciteit,  aangezien er rekening mee moet worden gehouden dat niet alle karaffen dezelfde hoeveelheid wijn kunnen bevatten. De grotere modellen   hebben een inhoud die varieert tussen  1,5 liter  en  0,75 liter  . Dit betekent dat er een hele fles traditionele wijn in deze producten kan worden gestoken. Er zijn ook andere compactere producten   op de markt , met een  inhoud  van ongeveer  350 ml
 
 . Het zijn   minder veelzijdige accessoires en worden meestal gebruikt in contexten waar het nodig is om meer dan één wijn tegelijk te decanteren. Het zijn modellen die in de meeste gevallen worden verworven door degenen die oenologie studeren, door degenen die sommeliercursussen volgen   of door degenen die wijnproeverijen organiseren   .
Als u op zoek bent naar een karaf om op de meest klassieke manier te gebruiken, raden we u aan een model aan te schaffen waarvan de capaciteit overeenkomt met die van wijnflessen. Op deze manier is het mogelijk om alle inhoud over te dragen, waarbij wordt voorkomen dat een deel ervan niet op de meest geschikte manier van zuurstof wordt voorzien.

Materialen

De  materialen  waaruit de karaf bestaat, zijn ook erg belangrijk. Hun  kwaliteit  , in feite, is aan de ene kant gekoppeld aan  de prijs band   , aan de andere kant om  de prestaties  . Meestal zijn karaffen gemaakt van twee verschillende materialen. We vinden  glasproducten  , goedkoper en minder resistent, en  kristalproducten  , duurder en eleganter. De verschillen tussen de twee typen zijn behoorlijk groot. Allereerst is het nodig om te benadrukken dat het kristal minder  geurtjes vasthoudt  dan het glas, aangezien dit een  zeer poreus materiaal is
 . en daardoor in staat om geuren en smaken op te nemen. Dit element, dat in andere gevallen als een waarde kan worden beschouwd, is een  klein defect  van de karaf, aangezien bij sommige wijnen de aroma’s minder intens kunnen zijn. Kristallen
karaffen   zorgen daarentegen voor een  optimale zuurstofvoorziening  van de drank, aangezien het een neutraal, bestendig en licht materiaal is. Bovendien is de  porositeit  minimaal en dit betekent dat het boeket aan aroma’s en smaken van de wijn op een ideale manier kan worden vrijgegeven.
Als je op zoek bent naar een product dat geschikt is voor alle soorten flessen, vooral de oudste, dan raden we je aan om je keuze voor het kristalmodel te begeleiden. Als u daarentegen een eenvoudigere karaf nodig heeft, kunt u gemakkelijk uw aandacht richten op glasproducten. De laatste zijn in feite, hoewel ze tot een lagere prijsklasse behoren, even mooi en elegant.

Project

Over elegantie gesproken, het ontwerp mag niet ontbreken   .  Behalve dat het een nuttig product is om de organoleptische eigenschappen van verschillende soorten wijn beter te waarderen, is de karaf een echt  meubelstuk  . In veel keukens is het zelfs mogelijk om dienbladen met karaffen en bijpassende glazen te bewonderen die de omgeving elegant en verfijnd maken. Het ontwerp is misschien wel het aspect dat de verschillende modellen het meest onderscheidt, gezien het brede scala aan  typologieën  . De meest populaire karaffen zijn die met een. Deze producten zijn bijzonder geschikt om wijnen te proeven die niet erg oud zijn. Vervolgens vonden karaffen een   weg
  vlakke basis  met een grote diameter  en een  bepaalde lange nek
, vergelijkbaar met die van een  paard ijzer   ,  zeer aantrekkelijke producten en bruikbaar met alle soorten wijn. Naast deze twee modellen zijn er nog vele andere dessins op de markt te vinden   : producten met metalen inzetstukken of gedecoreerd glas, taps toelopend of met speciale gravures. De beoordeling van deze factor hangt bijna volledig af van uw specifieke behoeften en smaken. 

Hoe maak je de karaf schoon?

Het  onderhoud  van de karaf is een zeer belangrijk aspect   , want om de zuurstofvoorziening correct te laten plaatsvinden, moet het product perfect schoon en droog zijn.
Omdat het een zeer delicate accessoire,  traditionele  reiniging  methoden  zijn  niet geschikt  . In feite kan de karaf niet in de vaatwasser worden gewassen of met zeer agressieve zepen die geuren of resten kunnen achterlaten.
De  eerste voorzorgsmaatregel die u  moet overwegen, is om   de karaf onmiddellijk  na gebruik schoon te maken, om sporen van wijn te verwijderen zonder chemische reinigingsmiddelen te gebruiken. In feite moet er rekening mee worden gehouden dat het zonder een grondige reiniging  moeilijk is om  de wijnkleuren  en -kleuren uit  het glas of kristal te verwijderen   . Sommige soorten kunnen zelfs vlekken of halo’s achterlaten die, als ze niet onmiddellijk worden behandeld, uw fles kunnen beschadigen. Het andere probleem dat zich vaak voordoet, is hoe striae en vuil van de moeilijkst bereikbare plaatsen kunnen worden verwijderd. Deze vraag is logisch, vooral voor hoefijzervormige karaffen die verschillende moeilijke plekken hebben om schoon te maken. Het antwoord is heel eenvoudig: alles wat je nodig hebt is een  geurtjes tandenborstel  voor het reinigen van  flessen
 met halfzachte body. Om vlekken, geuren en halo’s effectief te verwijderen, zonder chemische reinigingsmiddelen te gebruiken, raden we aan om een ​​oplossing te bereiden op basis van  water en azijn  of

water en citroen  . De tandenborstel onderdompelen en de binnenkant van de karaf grondig schrobben, schoonmaken zou vrij eenvoudig moeten zijn. Op de markt is het echter mogelijk om oplossingen te vinden die specifiek zijn ontworpen voor het reinigen van deze accessoires.
Het is dan nodig om de decanter grondig uit te spoelen en goed te  drogen  , om zowel vochtophoping als kleine vlekjes door waterdruppels te voorkomen.

Extra accessoires

Het  laatste waar  u rekening mee moet houden voordat u de karaf koopt, is de levering van  extra accessoires  . Veel modellen op de markt, die normaal gesproken een iets hogere prijs hebben, zijn namelijk uitgerust met   zeer handige extra componenten .
De eerste is de  trechter  voor het schenken van wijn in de karaf. Dit is natuurlijk geen normale kunststof trechter, maar een RVS onderdeel   met een specifiek design.
De  eigenaardigheden van  deze trechter zijn:  lange hals    , aanwezigheid van  haken  waarmee hij aan de hals van de karaf kan worden bevestigd en, in sommige gevallen, de aanwezigheid van een fijnmazig filter dat voorkomt dat tannineresten in de karaf terecht komen.
Het is ook belangrijk dat het is gemaakt van  staal, een  roestvrij staal  , een zeer resistent materiaal dat in dit geval bijzonder nuttig is omdat het, in tegenstelling tot plastic, niet poreus is en daarom niet onderhevig is aan impregnering met wijn.
Bij sommige modellen zijn de trechter en het filter  gescheiden  : in deze gevallen is het, afhankelijk van de specifieke behoeften, mogelijk om de twee accessoires tegelijkertijd of slechts één te gebruiken. Een ander accessoire dat wordt meegeleverd, is de
gecombineerde bekerset met de karaf. De aanwezigheid van bijpassende wijnglazen is erg belangrijk als u een product wilt aanschaffen dat ook als meubelstuk kan worden gebruikt   . Het plaatsen van een dienblad met bijpassende karaffen en bijpassende glazen op de eettafel is zeker een geweldige manier om een vleugje elegantie  aan je huis toe te voegen  zonder veel geld uit te geven. Als de juiste bril niet wordt meegeleverd, raden we u aan te controleren of deze afzonderlijk kan worden gekocht. In plaats van twee producten met een verschillend design, is het beter om een ​​paar euro meer uit te geven en een gecoördineerde service te garanderen.
Andere   meegeleverde accessoires zijn:  kurkentrekker  ,  dienblad  , steunvoet  ,   extra uitloopemmer . De aanwezigheid van deze componenten is niet erg gebruikelijk bij producten die tot een lage en middelhoge prijsklasse behoren, maar ze kunnen vaak afzonderlijk worden gekocht.,   Houten hoes en

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *