Beste airconditioner recensie 2021

5 doorslaggevende factoren bij het kiezen van een airconditioner

Een airconditioner kopen kan niet zonder eerst wat over deze apparaten te lezen: het kiezen van de verkeerde airconditioner voor je huis kan leiden tot een bittere teleurstelling of erger, het apparaat voortijdig moeten vervangen. Voordat u de algemene parameters invoert waarmee rekening moet worden gehouden, is het daarom noodzakelijk om een  onmisbare inleiding  te maken om een ​​eerste oriëntatie te geven.
De eerste is deze: op deze pagina behandelen we uitsluitend  vaste airconditioners  . Als u geïnteresseerd bent in een  draagbaar model,  kunt u onze  speciale koopgids lezen  .

 

Mono, Dual, Trial: hoeveel divisies?

Als je ooit webpagina’s hebt bekeken of door de gangpaden van een winkel hebt gelopen, ben je misschien de woorden ” mono split  ” of ”  dual split  ” tegengekomen  . De “split” zijn de  binnenunits  die kunnen worden aangesloten op een enkele buitenunit: “mono” betekent dat u slechts één binnenunit kunt aansluiten, “dual” twee units, “test” drie units enzovoort.
De overgrote meerderheid van de modellen op de markt die bedoeld zijn voor particuliere gebruikers zijn  mono-split  , terwijl een kleiner percentage van de markt wordt ingenomen door dual-split-modellen: om aan een hoger percentage gebruikers te voldoen, behandelen we hier alleen mono-split-airconditioners. Meestal zijn deze modellen meer dan voldoende voor airconditioning
middelgrote appartementen  ( appartementen met  drie slaapkamers) bevinden zich in de woonkamer. Als u geïnteresseerd bent in airconditioning in slechts één kamer, is de mono-split airconditioning nog meer geschikt voor uw behoeften.
Een multisplit-airconditioner is nodig als u een groot huis wilt koelen: in dit geval is het aangewezen om twee of meer binnenunits te installeren, zelfs als dit een grotere complexiteit van het vereiste werk met zich meebrengt. Om de nodige werken te vereenvoudigen, is het altijd mogelijk om twee of meer onafhankelijke mono-split airconditioners te installeren, waar de architectonische vorm van het huis of gebouw dit toelaat.

BTU: hoeveel heb je er nodig?

BTU staat voor  British Thermal Unit  , een internationale meeteenheid die wordt gebruikt om de hoeveelheid warmte die  in een uur aan de omgeving wordt afgevoerd (of toegevoegd) te kwantificeren  .
Je zou gemakkelijk kunnen denken dat een airconditioner met een grotere koelcapaciteit, dus met een hoog aantal BTU, altijd beter is, maar dat is niet het geval. Het  aantal BTU’s dat  nodig is, is in feite  compatibel met de grootte van de omgeving die moet  worden geklimatiseerd en met enkele andere omgevingsfactoren: het is belangrijk om een ​​precies idee te hebben van de BTU’s die nodig zijn om ons huis te koelen, anders de airconditioning loopt het risico te veel te werken en daardoor voortijdige slijtage te vinden.
Dit geldt met name voor airconditioners met aan / uit-werking, maar we zullen hier later meer over praten als we het hebben over de verschillende soorten airconditioners die er zijn. Dus,
hoeveel BTU’s heb je nodig  voor je huis? Onderstaande tabel kan u helpen een idee te krijgen.

M2 BTU M2 BTU
14 5.000 51 12.000
23 6000 65 14.000
28 7.000 tweeënnegentig 18.000
32 8.000 111 21.000
37 9.000 130 23.000
42 10.000 148 25.000

Het is duidelijk dat boven een bepaalde limiet, ongeveer  80-90 vierkante meter  , het nodig is om twee airconditioners te installeren   : de beste mono-split-airconditioners bereiken 21.000 BTU’s en kosten meer dan € 1000.
Er zijn ook enkele  omgevingsfactoren  waarmee u rekening moet houden bij het berekenen van het oppervlak: als de airconditioner bijvoorbeeld in een van nature warme omgeving wordt geplaatst, zoals een zolder of een kamer die door grote ramen aan de zon wordt blootgesteld, is het nodig om een ​​extra 10 BTU% om die extra warmte te compenseren.
Om dezelfde reden, als de airconditioner in de keuken wordt geplaatst, waar ovens en kachels restwarmte kunnen genereren, is het noodzakelijk om 4000 BTU aan het totaal toe te voegen.
Bepaal dus hoeveel BTU’s u nodig heeft voordat u uw nieuwe airconditioner kiest, en houd vervolgens ook rekening met de overige factoren.

 1. Technologie

Er zijn in principe  twee soorten  airconditioners op de markt: de ” aan / uit  ” en ”  inverter  ” -modellen  .

Aan uit

Zoals de naam al doet vermoeden (  aan / uit  ), werken deze airconditioningsmodellen met een  intermitterende toevoer  van koelvermogen, dat wil zeggen dat het apparaat niet continu werkt, maar afwisselend momenten van toevoer van koude lucht en pauzes.
Dit resulteert in een kleine   schommeling in de  omgevingstemperatuur: koelere temperatuur wanneer de airconditioner werkt, warmer wanneer deze is uitgeschakeld. In feite is het noodzakelijk dat de temperatuur boven de ingestelde limiet stijgt om de airconditioning te herstarten en weer af te koelen. Deze continue “starts en stops” brengen ook enig  verbruik met zich mee , aangezien de compressor elke keer herstart en het koudemiddel weer afkoelt.
We zeiden dat het vooral belangrijk is om aandacht te besteden aan de relatie tussen het te koelen oppervlak en de BTU bij het kiezen van een airconditioner van dit type. Laten we uitleggen waarom: het is duidelijk dat als we een zeer zwakke airconditioner kiezen, de compressor constant dreigt te draaien, waarvoor hij niet is ontworpen, en zal lijden aan oververhitting en vroegtijdige slijtage. Als we daarentegen een zeer krachtige airconditioner kiezen, zal het gebeuren dat de kamer snel afkoelt, maar de werkintervallen zullen ook korter zijn, met als gevolg dat de compressor weer vaker zal moeten starten en “draaien” meer dan nodig.

 

Omvormer

De invertertechnologie is  nieuwer  en vertegenwoordigt een  verbetering ten  opzichte van de vorige aan / uit-technologie. Deze airconditioners zijn in feite ontworpen voor de  continue toevoer  van koeling energie , kleine aanpassingen om de temperatuur constant te houden. Dit leidt niet alleen in een  stabielere   omgevings-  temperatuur  , maar ook  minder  energie verbruik , aangezien er geen onderbrekingen en continue ligaties. De kosten en installatiemethoden zijn voor beide typen identiek, evenals het  prijsverschil
nu is het sterk verminderd: inverter-airconditioners kosten nog steeds, als al het andere gelijk is, meer dan aan / uit, maar nu is het een verschil van slechts  € 50-100  .

 1. Consumptie

De kwestie van het verbruik is erg relevant als het gaat om airconditioners, aangezien het apparaten zijn die langdurig, ijverig worden gebruikt en veel energie verbruiken via het thuisnetwerk.
Airconditioning is een van de apparaten waarvoor  de energie-etikettering  verplichting  geldt  , dus het is vrij eenvoudig om het verbruik van de verschillende modellen te vergelijken. Onnodig te zeggen dat “pure” airconditioners alleen verantwoordelijk zijn voor de koelprestaties, terwijl modellen met een warmtepomp het verbruik in zowel koelmiddel- als verwarmingsmodus laten zien.
Vanaf 01/01/2019 zijn de  energie-efficiëntiebanden  7, van de hoogste (  A +++  ) tot de laagste ( D. ) In het geval van airconditioningunits met een warmtepomp zijn er twee schalen, waarvan de schaal voor de verwarmingsmodus is gecontextualiseerd volgens drie klimaatzones (warm, medium en koud), geïllustreerd door een gestileerde kaart van Europa . Het onderstaande voorbeeld zal u duidelijk maken waar we het over hebben:
Zoals u kunt zien, kan de energie-efficiëntie in de verwarmingsmodus veranderen afhankelijk van het klimaatgebied: het is duidelijk hoger in warme gebieden, waar het gemakkelijker is om een ​​omgeving te verwarmen, en lager in koude gebieden. Daarom hoeven we alleen te verwijzen naar het gebied dat ons interesseert.
Degenen die in Milaan wonen, zullen bijvoorbeeld alleen naar de tweede kolom kijken, degenen die in de Alpen wonen, verwijzen naar de derde en degenen die in het zuiden wonen, zullen de eerste bekijken.
Ze worden echter ook vermeld op het label met andere gegevens  die meer details geven over het verbruik van onze airconditioning. Dit zijn:

 • kWh / jaar  : schatting van de kW die in één jaar wordt verbruikt op basis van het typische gebruik van airconditioning;
 • kW  : het nominale vermogen van de airconditioner;
 • SEER  : seizoensgebonden energie-efficiëntie-index in koelmodus;
 • SCOP  : seizoensgebonden prestatiecoëfficiënt in verwarmingsmodus (alleen voor modellen met warmtepomp).

SEER en SCOP zijn twee indicatoren die koelcapaciteit en verwarmingscapaciteit relateren aan respectievelijk elektriciteitsverbruik: hoe hoger deze waarden, hoe efficiënter de airconditioning is.

Luidruchtig

De laatste gegevens die op het energielabel worden vermeld, hebben betrekking op  geluid  , bedoeld als geluid geproduceerd door  de binnenunit  en  de buitenunit  . Uiteraard zullen we geïnteresseerd zijn in het overwegen van het maximale geluidsniveau van de binnenunit, dat kan variëren  van 60 dB  voor de meest luidruchtige modellen  tot 40  of minder voor de stilste airconditioners.
Ook de buitenposten zijn niet bijzonder luidruchtig: bij een geluidsniveau tussen de 50 en 60 dB is het voor jou of je buren moeilijk om op te merken dat hij werkt.

 1. Functies

Natuurlijk moeten we ook kijken naar de  functies  die een airconditioner biedt, want het is noodzakelijk dat deze volledig aan onze verwachtingen voldoen. Laten we meteen zeggen dat er enkele functies zijn die door alle of bijna alle airconditioners worden gedeeld, dat we daarom standaardfuncties kunnen definiëren    die nooit mogen ontbreken:

 • Kantelbare vleugel  : mogelijkheid om de oscillatie of vaste helling van de vleugel die de luchtstraal stuurt te regelen;
 • Automatische modus  : automatische bediening  in  om een bepaalde temperatuur te houden;
 • Ontvochtiging  : werkt alleen als ontvochtiger, zonder de lucht te koelen;
 • Verwarming  : werking in verwarmingsmodus dankzij een geïntegreerde warmtepomp.

Controleer al deze functies: ze zullen de veelzijdigheid en bruikbaarheid van uw airconditioner vergroten.

verificaties

Bedenk vervolgens hoe de airconditioning wordt bediend: sommige zeer goedkope of ietwat verouderde modellen worden bijvoorbeeld handmatig bediend via knoppen op de machine, die daarom niet buiten het bereik van onze vingers kunnen worden geïnstalleerd. Dit zijn zeldzame gevallen, maar we raden u toch aan om voor uw gemak te controleren of de gekozen airconditioner ten minste één  afstandsbediening heeft.In  de meest geavanceerde modellen is het mogelijk om het apparaat met een smartphone te bedienen   . U installeert een speciale applicatie, verbindt de telefoon en de airconditioner via onze residentiële wifi en vervolgens kunt u de status van de machine volgen en de werking ervan controleren of programmeren.

Bedrijfsmodus

Naast de reeds genoemde automatische bedrijfsmodus biedt een airconditioner bijna altijd ook andere modi, die we u adviseren om deze te onderzoeken om een ​​idee te krijgen hoe en hoeveel u uw airconditioner kunt gebruiken. De meest voorkomende van deze modi zijn:

 • Nachtmodus  : of stille modus, werkt met verminderde ventilatie om de rest niet te storen
 • Eco- modus   : bedrijfsmodus met verminderd stroomverbruik
 • Turbomodus: modus met   hoog rendement voor snelle resultaten

Er kunnen ook andere modaliteiten zijn die we hier niet beschouwen, waarbij we ons beperken tot de meest voorkomende. In verschillende gevallen gaan ze vergezeld van een  werkingstimer  : daarom is het mogelijk om vast te stellen hoe lang we willen dat de airconditioning actief blijft of, in de meest geavanceerde modellen, om het starten en stoppen ervan te programmeren.
Een laatste vermelding is gewijd aan  de zelfdiagnosefunctie  , die aanwezig is in sommige modellen van midden- en hoogbereik: de airconditioner kan eventuele storingen of problemen op een meer of minder geavanceerde en gedetailleerde manier melden.

 1. Filtratie

De laatste jaren zien we een toenemende aandacht voor het belang van frisse lucht inademen   : het nieuws over vervuiling, vooral in onze steden, is behoorlijk ontmoedigend en het is niet verwonderlijk dat  allergieën en ademhalingsproblemen de  laatste tijd aanzienlijk zijn toegenomen.
Om die reden zijn airconditioningfabrikanten ook begonnen met het installeren van filters op hun apparaten om consumenten te helpen de lucht in hun huis schoon te houden. Als u in een grote stad woont, lijdt aan rhinitis van verschillende oorsprong of als u een zo gezond mogelijke omgeving voor uw kinderen wilt creëren, raden we u aan een airconditioner te kiezen die is uitgerust met een luchtfiltersysteem.

Soorten filters

Natuurlijk zijn er verschillende soorten filters die we in een airconditioner kunnen vinden, en de goedkopere of oudere modellen bieden geen geavanceerder filtersysteem dan een eenvoudig netvormig filter. Daarnaast presenteren we alle lucht, tenminste  drie  van de  soorten filters  die we kunnen vinden. Het is onwaarschijnlijk dat een airconditioner voor iedereen geschikt is, dus het is raadzaam om van tevoren te weten welke ons het meest interesseert:

 • Actieve kool  : de eenvoudigste filters, actieve kool is alleen effectief tegen slechte geuren en organische dampen;
 • Antiallergisch  : een variant van het stoffilter met zilverionen, die allergenen en bacteriën opvangen en vasthouden;
 • PM2.5  : een zeer efficiënt filter dat zelfs effectief is tegen de fijnste stofdeeltjes.

Uiteraard betekent de aanwezigheid van filters  periodiek onderhoud  : ze moeten in feite cyclisch worden vrijgelaten uit het stof dat zich daar heeft opgehoopt, en, althans in het geval van filters met zilverionen, moeten ze ook worden  vervangen  om een ​​hoog rendement te behouden. Meestal gaat een zilverionenfilter  12 maanden mee  , waarna het zijn antibacteriële werking verliest.

 1. Milieu-impact

Een laatste detail waarmee we u vragen rekening te houden, is de  milieu-impact  van de airconditioner die u gaat kopen, en we zeggen het niet alleen omdat we vinden dat het belangrijk is om milieubewust te zijn: in dit geval kiest u voor een “ Groen ”toestel heeft ook een economische impact. Maar laten we in orde gaan.
Voor hun werking gebruiken  airconditioners koelgassen  die, eenmaal gecomprimeerd door de compressor, de spiraal waarin ze zijn ingebracht koelen en de lucht die door deze spiraal stroomt, wordt gekoeld. Koelgassen zijn onlangs geëvalueerd op basis van  twee parameters  : het aardopwarmingsvermogen (  GWP  ) en het ozonafbrekend vermogen (  ODP).), dus indicatoren van hoe schadelijk ze zijn voor het milieu.
Opgemerkt moet worden dat vanaf  2025  het gebruik van koelgassen met een PAG groter dan 750 verboden zal zijn   , dus iedereen die vandaag een airconditioner koopt, zou er goed aan doen om al een apparaat te hebben dat aan deze verplichting voldoet. In wezen twee gebruikte koelgassen :

 • R410a  : GWP = 2088, ODP = 0
 • R32  : GWP = 675, ODP = 0

Beide gassen zijn niet gevaarlijk voor de ozonlaag (het ozonafbrekend vermogen is nul), maar het eerste, dat tot nu toe het meest voorkomt, heeft een veel hoger GWP dan de toekomstige bovengrens.
Voor meer informatie herinneren we u eraan dat het niet mogelijk is om een ​​ander koelgas te gebruiken dan waarvoor de airconditioner is ontworpen, daarom is het niet mogelijk om eenvoudig het koelmiddel te vervangen en te denken dat alles in orde is: u stopt gewoon schade aan het apparaat veroorzaken.
Overweeg ten slotte, als u nog steeds een stimulans nodig hebt om een R32-gasconditioner te kiezen   , dat deze laatste veel  eenvoudiger en goedkoper is om op te laden  dan de R410a.

Andere factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een airconditioner

Zijn de materialen belangrijk?

De bouwmaterialen van een airconditioner zijn behoorlijk gestandaardiseerd: naast een zorgvuldige afweging van het type airconditioning dat u verkiest (  omvormer of aan / uit  ) en, zoals we hierboven een beetje hebben uitgelegd, welk  koelgas de  voorkeur heeft, doen we dat niet raden aan om te veel tijd te besteden aan het overwegen van bouwmaterialen.

Is het merk belangrijk?

Het lijdt geen twijfel dat er  merken zijn die gespecialiseerd zijn in luchtbehandeling  of, meer specifiek, in airconditioning. We herkennen bijvoorbeeld allemaal de naam  Daikin die wordt  geassocieerd met airconditioners, maar er zijn ook meer “generalistische” merken die met geldige modellen op de markt zijn. Denk bijvoorbeeld  aan Mitsubishi, Samsung, Fujitsu  en   LG  .
Er zijn andere,  minder bekende merken die doorgaans modellen tegen een lagere prijs aanbieden: wij raden u aan om na te gaan of er geautoriseerde servicecentra beschikbaar zijn in de buurt van het merk dat u kiest. In geval van nood kunt u rekenen op klantenservice in het Italiaans en met een voldoende breed servicenetwerk.

Maakt de prijs uit?

Natuurlijk is de prijs erg belangrijk, niet alleen voor ons budget, maar ook voor de prestaties van de airconditioning. Over het algemeen geldt dat hoe krachtiger een airconditioner is (dus hoe meer BTU’s hij heeft), hoe duurder hij is. Ongeacht het type technologie dat de airconditioning gebruikt: we hebben al gezegd dat het verschil tussen omvormer en aan / uit nu minimaal is.
Maar de prijs wordt ook bepaald door andere factoren, zoals het aantal en de verfijning van de features.
Een  “basis” airconditioner  , heel eenvoudig maar met een behoorlijke koelcapaciteit, kan dus tussen de € 300 en € 600 kosten   . Integendeel, een  krachtige airconditioning  , rijk aan functies en misschien zelfs verbonden met onze smartphoneoverschrijdt gemakkelijk € 1000  .

 

 

Air conditioner vragen en antwoorden

Ik zou graag willen weten of het beter is om 3 monosplits te gebruiken in plaats van een split split. Mijn zorg is om de testmotor veel te laten werken

Motoren voor drievoudige indeling zijn evenredig met de apparaten die ze moeten leveren, dus er is geen risico op overbelasting. We raden aan om enerzijds de haalbaarheid van het installeren van een drievoudige verdeler te evalueren (vooral voor het metselwerk dat nodig is om de buizen te plaatsen), anderzijds de kosten van drie willekeurige monodelingen, evenals de impact van de drie motoren buiten het huis.

Hallo, voor een 4 × 4-kamer zou ik een 9000 BTU willen plaatsen, maar wat? Ik zou graag lage kosten willen, in elk opzicht. Bedankt

Zie de  Daikin Emura FTXJ25MW  : deze valt in energieklasse A +++ en is ook verkrijgbaar tegen acceptabele prijzen.

Hallo, ik heb het appartement gerestaureerd met twee divisies woonkamer met keuken mt. Mt kamer 40 mt. 20 op hoeveel btu heb je heel erg bedankt

Voor een totaal van 60 vierkante meter is minimaal 12.000 BTU / h nodig.

Ik wil graag een airco kopen voor 1 kamer op zolder waar het in de zomer erg warm is. Ik zou tussen deze twee merken Rowa en Whirlpool het beste willen weten

Rowa airconditioners zijn zeker goedkoper dan Whirlpool. In principe doen alle airconditioners hun werk heel goed: we bevelen doorgaans bekende merken (in dit geval Whirlpool) aan omwille van de betrouwbaarheid en beschikbaarheid indien nodig.

Samsung heeft onlangs windstille airconditioners voorgesteld.
Zijn ze geschikt voor kamers? Het is omdat?
Bedankt als je me wilt antwoorden.

Uiteraard geschikt voor elke locatie. Elimineert de koude luchtstroom bij het bereiken van de gewenste temperatuur en biedt zo meer comfort.

Airconditioning, kamer van 80 m2 met zichtbare afdekking van houten balken en bakstenen, niet geïsoleerd,
hoogte variërend van 3 tot 6 meter.

Bij een dergelijk volume (rekening houdend met een gemiddelde plafondhoogte van 4,5 m hebben we 80 x 4,5 = 360 m³), ​​naast een niet-geïsoleerd plafond, vrezen we dat een professionele installatie noodzakelijk is en niet een airconditioner in huis. .

Hallo, voor twee slaapkamers, een van ongeveer 30 vierkante meter en de andere van 25 vierkante meter, stelden ze de dual split 9000 en 12000 van Hisense voor. Is het een vertrouwd merk? En de BTU?

BTU / h is meer dan genoeg, zo niet iets te groot (zelfs slechts 6000 en 9000 kunnen voldoende zijn). HiSense is een goed merk, hoewel weinig bekend in Italië: kijk eens naar  Hisense Novo Eco Easy TE35YD01  om een ​​idee te krijgen.

Hallo,
ik kreeg een airconditioner van het merk KAYSUN aangeboden: is het merk geldig sinds ik er nog nooit van heb gehoord?

Kaysun is een merk dat we niet direct kenden. Het lijkt ons echter een goed compromis te bieden tussen kwaliteit, technologie en prijs.

Hallo, ik woon in Modena en ik heb twee kamers van elk 20 vierkante meter. Ik ben verplicht om een ​​duaal samen te stellen. Welk merk en model van kracht raadt u aan?

Twee binnenunits van elk 6000 BTU zijn voldoende voor de twee kamers. Merk en model dat u moet kiezen op basis van uw budget en de functies die u wilt.

Hallo, ken je het merk Clivet? .. Meningen? Bedankt.

We hebben er nog steeds geen directe kennis van, maar uit wat we kunnen afleiden lijkt het een goed merk te zijn.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *