8 evidence-based voordelen van 5-HTP (5-hydroxytryptofaan)

Wat is 5-HTP?

Als u door de schappen met supplementen in uw plaatselijke apotheek of online winkel bladert, bent u mogelijk 5-hydroxytryptofaan (ook bekend als 5-HTP) tegengekomen.

U kunt zich afvragen “Wat is 5-HTP?”

Dit aminozuur wordt gebruikt als voorloper van serotonine.

Zoals we allemaal weten, heeft het een aantal belangrijke voordelen, waaronder het verminderen van angstgevoelens, het verminderen van depressie, het verbeteren van gewichtsverlies en het zorgen voor een betere nachtrust.

Het is vergelijkbaar met tryptofaan, maar heeft nog andere voordelen.

Het heeft natuurlijk ook enkele nadelen.

Lees verder om te begrijpen wat 5-HTP doet en of het u kan helpen om u meer ontspannen en uitgerust te voelen.

Dus, wat is 5-HTP? Als supplement is 5-HTP afkomstig van Griffith Simply Severi Bush in Afrika .

In het menselijk lichaam wordt 5-HTP feitelijk in de hersenen omgezet in serotonine, wat betekent dat het betrokken is bij de synthese van melatonine en serotonine, het aminozuur dat uit tryptofaan bestaat.

Hoewel wetenschappers nog steeds worstelen om de echte oorzaak van depressie te achterhalen, lijkt het de boosdoener te zijn van de verlaagde serotoninespiegel in de hersenen (1).

 

De gezondheidsvoordelen van 5-HTP

Verminder angst- en paniekaanvallen

Een van de best gedocumenteerde voordelen van 5-HTP is het vermogen om de ernst en frequentie van angst- en paniekaanvallen te verminderen.

Degenen met ernstige paniekaanvallen blijken lagere serotoninespiegels te hebben.

Het is aangetoond dat suppletie van 200 mg 5-HTP per dag aanzienlijke verlichting kan bieden voor sommige mensen met paniekaanvallen (2).

Een onderzoek onder niet-depressieve jonge mensen die naar verluidt in romantische nood verkeren, toonde aan dat wanneer deze jonge mensen binnen 6 weken (3) 5-HTP kregen, hun serotonine- en hersenafgeleide neurotrofe factorniveaus aanzienlijk toenamen.

Bovendien toont een reeks klinische onderzoeken op mensen aan dat 5-HTP op zijn minst het effect van gamma-aminoboterzuur (GABA) -receptoren kan versterken.

(GABA is de belangrijkste remmer van het centrale zenuwstelsel.)

Hooguit kan 5-HTP-extract de GABA-niveaus volledig verhogen.

Het algehele resultaat is een aanzienlijke vermindering van angstgevoelens en een diepere staat van ontspanning (4).

 

Bevorder een beter humeur

Veel mensen met een depressie krijgen selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) voorgeschreven om te voorkomen dat serotonine opnieuw in de hersenen wordt opgenomen.

Hierdoor kunnen grote hoeveelheden serotonine in de hersenen aanwezig zijn en worden gebruikt voor belangrijke functies van het centrale zenuwstelsel.

Een ander van de bekendste voordelen van 5-HTP is dat het helpt bij het bestrijden van depressie.

Studies hebben zelfs aangetoond dat 5-HTP antidepressieve effecten heeft die vergelijkbaar zijn met antidepressiva op recept (5).

Als beoordeling van meerdere onderzoeken naar de effecten van 5-HTP en tryptofaan, zijn er echter niet voldoende grootschalige onderzoeken uitgevoerd.

Om de effectiviteit van 5-HTP bij de behandeling van depressie te bepalen, zijn een grotere steekproefomvang en algemeen hogere kwaliteit studies nodig (6).

Er zijn ook enkele beschikbare onderzoeken die de voorgeschreven SSRI’s bevestigen (hoe 5-HTP kan werken bij gebruik in combinatie met 7, 8, 9).

In onderzoeken bij mensen en ratten blijkt 5-HTP met aanhoudende afgifte het meest effectief te zijn bij gebruik met SSRI’s om de serotoninespiegel in de hersenen te verhogen.

Dit kan natuurlijk alleen onder begeleiding van medische professionals, want het is nog onzeker hoe veilig het is om 5-HTP en SSRI tegelijkertijd in te nemen.

Een ander opmerkelijk klinisch onderzoek wees uit dat gezonde mannelijke deelnemers het meest baat hadden bij de combinatie van antidepressiva en 5-HTP.

Als het alleen wordt ingenomen, stijgt de serotoninespiegel met 35% tot 100%, terwijl het tegelijkertijd innemen serotonine met maar liefst 500% kan verhogen (10).

Evenzo zijn er meer experimenten nodig, maar bestaande experimenten zijn veelbelovend.

 

Verminder nachtelijke paniekaanvallen bij kinderen

1% tot 6% van de kinderen ervaart nachtelijke paniekaanvallen.

Nachtelijke paniekaanvallen zijn intense gevoelens van angst en ongerustheid die kinderen ervaren tussen de derde en vierde fase van de slaapcyclus van niet-snelle oogbewegingen (NREM).

Dit type slapeloosheid kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder stress, gebrek aan slaap, grote veranderingen in het slaapschema, abnormale ademhaling tijdens de slaap, medicatie, stemmingsstoornissen en het rustelozebenensyndroom (RLS).

Gewoonlijk zullen nachtelijke paniekaanvallen tijdens de adolescentie afnemen.

Het is echter gebleken dat alcohol bij volwassenen nachtelijke terreur kan veroorzaken.

Momenteel is er een discussie gaande over de vraag of ouders kinderen 5-HTP moeten geven om nachtelijke paniekaanvallen te verlichten.

Een onderzoek uit 2004 wees uit dat het nemen van 5-HTP in een dosis van 2 mg / kg elke avond voor het naar bed gaan nachtelijke terreur bij kinderen van 3 tot 10 jaar met 93,5% kan verminderen (11).

Tegen het einde van de proefperiode van 6 maanden had 83,9% van de kinderen geen nachtelijke paniekaanvallen meer.

 

slaap verbeteren

5-HTP is niet alleen gunstig voor kinderen die gewend zijn aan slaapgewoonten.

Het lijkt ook gunstig te zijn voor volwassenen die kunnen profiteren van een betere nachtrust.

Iedereen die geen consistent circadiaans ritme heeft, heeft waarschijnlijk een serotoninedeficiëntie veroorzaakt door een genetische mutatie.

Over het algemeen wordt aanbevolen dat mensen met slaapproblemen vóór het slapengaan een medicijn tussen 200 mg en 400 mg innemen om sneller in slaap te vallen en in slaap te blijven (12).

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer een persoon gedurende lange tijd 5-HTP gebruikt, GABA-receptoren zullen floreren en uiteindelijk serotoninesignalen zullen doorgeven.

Dit helpt bij het reguleren van de slaapcyclus en zorgt ervoor dat het individu zich frisser voelt bij het ontwaken (13).

Bovendien lijkt het erop dat wanneer 5-HTP wordt gebruikt in combinatie met GABA, de latentie van het begin van de slaap kan worden geminimaliseerd (met andere woorden, de tijd die de persoon nodig heeft om van volledig alert naar de lichtste fase te gaan). NREM-slaap) en verbetert de algehele slaapkwaliteit (14).

 

Hulp bij gewichtsverlies

Zoals onderzoek in de loop van de tijd heeft aangetoond, zijn onbedwingbare trek, gewicht en stemmingsstoornissen onafscheidelijk.

Het verlangen naar ongezonde koolhydraten zoals suiker lijkt een neurobiologische basis te hebben.

Over het algemeen proberen mannelijke bodybuilders, vrouwelijke atleten die worstelen met gewichtsproblemen en atleten allemaal 5-HTP om het teveel aan koolhydraten te verminderen en om af te vallen tijdens het sporten.

Vanwege het vermogen om de serotoninespiegel en depressie te verhogen, is aangetoond dat 5-HTP helpt om ongezonde hunkering naar koolhydraten te verminderen en gewicht te verliezen (bevordert meer succesvolle pogingen 15, 16).

In een dubbelblinde cross-over studie onder 19 zwaarlijvige vrouwen in de jaren tachtig ontdekten onderzoekers dat mensen die 5-HTP gebruikten geen stemmingsgerelateerde veranderingen ervoeren.

Deze vrouwen zagen echter wel een aantal effecten op het gewichtsverlies en hun hunkering naar voedsel was tijdens de medicatieperiode verminderd (17).

 

Help diabetes type 2 te behandelen

Type II-diabetes en gewichtsproblemen gaan vaak samen.

Type II-diabetes is de meest voorkomende vorm van diabetes en kan insulineresistentie in het lichaam veroorzaken.

Met andere woorden, de alvleesklier maakt nog steeds insuline aan, maar de cellen kunnen het niet gebruiken zoals ze het nodig hebben.

Wanneer de alvleesklier de insulineproductie niet kan bijhouden, zal de bloedsuikerspiegel zich ophopen.

Obesitas en overgewicht (vooral vet in de darm) kunnen insulineresistentie veroorzaken.

Andere oorzaken kunnen zijn: genetica, bètacelruptuur, celcommunicatiestoornissen en metabool syndroom.

In 1998 voerde een groep wetenschappers een twee weken durende klinische studie uit met 25 niet-insuline-afhankelijke diabetespatiënten met overgewicht die een poliklinische behandeling ondergingen.

Deze mensen kregen gedurende twee weken dagelijks een placebo of 750 mg 5-HTP.

De onderzoekers schreven geen dieetbeperkingen voor.

Ten slotte merkten mensen die 5-HTP kregen, vergeleken met de placebogroep enkele grote veranderingen op.

De inname van vet, calorieën en koolhydraten van deze deelnemers was significant verminderd.

Ze ervoeren ook gewichtsverlies, verlaagde bloedsuikerspiegel, HbA1C en insulinespiegels (18).

 

Verhoog de serotoninespiegel

Ruggenmergletsel kan optreden in het ruggenmerg zelf of de zenuwen die aan het uiteinde van het wervelkanaal zijn bevestigd.

Dit kan veel lichamelijk verlies in het bovenlichaam veroorzaken, veranderingen in verschillende lichaamsgevoelens en veranderingen in de functie van de lichaamsdelen die zich onder het geblesseerde gebied bevinden.

Een ander belangrijk resultaat kan een verlaging van de serotoninespiegel zijn, wat kan leiden tot depressie.

Wanneer er een dwarslaesie optreedt, gaan de monoaminevezels in de hersenstam verloren.

Monoaminevezels spelen een sleutelrol bij de synthese van 5-HTP uit tryptofaan.

Om te begrijpen hoe suppletie met 5-HTP het menselijke ruggenmergletsel kan beïnvloeden, bestudeerden wetenschappers de reactie van experimentele ratten die ruggenmergletsel nabootsen op 5-HTP-suppletie (19).

Deze studie toonde aan dat suppletie van 5-HTP bij de bestudeerde ratten voldoende serotoninestimulatie kan produceren.

Ten slotte werden de serotoninespiegels weer normaal.

 

Bestrijd de symptomen van fenylketonurie

Last but not least wordt aangenomen dat 5-HTP mensen met fenylketonurie kan helpen bij het bestrijden van bepaalde neurologische symptomen.

Fenylketonurie (beter bekend als PKU) is een zeldzame genetische ziekte die voorkomt dat het lichaam fenylalanine op de juiste manier afbreekt, wat leidt tot overmatige ophoping van fenylalanine bij het eten van eiwitrijk voedsel (20).

In veel landen worden baby’s gescreend op PKU omdat ze na de geboorte kunnen worden getest.

Als de baby niet wordt gediagnosticeerd, zullen de symptomen van PKU optreden in de eerste maanden na de geboorte.

Hoe langer de symptomen onbehandeld blijven, hoe ernstiger de aandoening zal worden.

Mogelijke symptomen zijn mentale retardatie, hyperactiviteit en onvoldoende botsterkte.

Hoewel studies nog niet hebben aangetoond hoe 5-HTP interageert met mensen, toonde één studie aan dat neurologische symptomen van PKU-ratten die 5-HTP kregen, verbeterden (21).

De resultaten van de studie geven aan dat de prefrontale cortex van de hersenen niet kan omgaan met psychologische uitdagingen als gevolg van hyperfenylalaninemie en serotoninesynthese.

De introductie van 5-HTP als supplement kan serotonine echter correct synthetiseren, waardoor de ernst van neurologische symptomen die verband houden met PKU wordt verminderd.

 

5-HTP is beter dan tryptofaan

Snelle omzetting naar serotonine

Tryptofaan is een aminozuur dat eerst wordt omgezet in 5-HTP en vervolgens in serotonine.

Omdat het menselijk lichaam geen aminozuren uit kleinere stoffen synthetiseert, moet het de essentiële aminozuren via de voeding verkrijgen.

De twee tryptofaan-enzymen TPH1 en TPH2 zijn verantwoordelijk voor de omzetting van tryptofaan in 5-HTP, maar ze zijn de langzaamste enzymen in het productieproces van serotonine (22).

In tegenstelling tot tryptofaan-supplementen, bieden 5-HTP-supplementen consumenten een stof die direct wordt omgezet in serotonine (alleen serotonine).

Net als bij de omzetting van tryptofaan, houdt dit proces geen biochemische remming in.

Met andere woorden, wanneer het als supplement wordt gebruikt, is 5-HTP onmiddellijk beschikbaar en klaar om te worden omgezet in serotonine, zodat het gemakkelijker kan profiteren.

 

Omzetten in serotonine

5-HTP wordt alleen omgezet in serotonine.

Van tryptofaan kan niet worden gezegd dat het hetzelfde is, omdat er veel andere processen bij betrokken zijn, waaronder eiwitsynthese en niacine (of vitamine B3) synthese (van kynurenine en chinolinezuur).

Als u strikte tryptofaan wilt gebruiken om de serotoninespiegel te verhogen, krijgt u mogelijk niet dezelfde voordelen als het gebruik van 5-HTP (23).

 

Steek de bloed-hersenbarrière over

In tegenstelling tot tryptofaan kan 5-HTP gemakkelijk de bloed-hersenbarrière passeren.

De bloed-hersenbarrière is een structuur die bestaat uit endotheelcellen die hersencapillairen omringen (24).

Het doel is om de vloeistof die buiten de cel aanwezig is te reguleren.

Verschillende ziekten veroorzaken gewoonlijk een abnormale bloed-hersenbarrièrefunctie.

Daarom is de bloed-hersenbarrière vrij streng in termen van het gemak waarmee bepaalde stoffen kunnen passeren.

Tryptofaan moet bijvoorbeeld concurreren met andere stoffen, zoals valine, tyrosine, leucine en isoleucine.

Al deze grote neutrale aminozuren (LNAA’s) moeten door de bloed-hersenbarrière worden getransporteerd via de LNAA-receptor (25).

5-HTP heeft deze receptoren niet nodig en is niet afhankelijk van een ander type kanaal om het te helpen de bloed-hersenbarrière te passeren, omdat het dit gemakkelijk zelf kan doen.

5-HTP hoeft niet te concurreren met aminozuren en serotonine zelf passeert de bloed-hersenbarrière niet.

Daarom zal serotonine dat buiten de hersenen wordt gevonden (zoals in het hart, de lever, de darmen of de bloedplaatjes) uiteindelijk niet binnendringen en zich vermengen met de serotonine die al in de bloed-hersenbarrière aanwezig is.

5-HTP kan binnen en buiten de hersenen worden omgezet in serotonine, dus deze afscheiding van serotonine zal geen problemen opleveren.

 

Wordt niet omgezet in neurotoxische metabolieten

Een ander groot voordeel van 5-HTP ten opzichte van tryptofaan is dat het de metabolieten die bij tryptofaan betrokken zijn, kan omzeilen.

Tryptofaan wordt geassocieerd met ernstige psychische aandoeningen, waaronder Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), angst, depressie en schizofrenie.

Dit komt door de gelijktijdige omzetting van tryptofaan in chinolinezuur en kynuurzuur (26).

Als u een persoon bent die door het hele lichaam veel ontstekingen ervaart, kan de omzetting van tryptofaan naar urinezuur en chinolinezuur vaker in uw lichaam voorkomen dan bij andere.

Onderzoekers hebben ontstekingsziekten altijd in verband gebracht met stemmingsstoornissen en angststoornissen, die allemaal kunnen worden veroorzaakt door het proces van tryptofaanconversie (27).

In feite hebben veel depressies en agressie extreem hoge inflammatoire markers en kunnen uiteindelijk infecties, stressgerelateerde stoornissen en / of auto-immuunziekten ontwikkelen (ernstigere symptomen 28, 29).

Het is belangrijk op te merken dat hoewel 5-HTP niet wordt omgezet in deze neurotoxische metabolieten, een overmaat van 5-HTP een verhoging van de serotoninespiegel kan veroorzaken.

In wezen kunnen deze hoge niveaus van serotonine leiden tot een negatieve feedbacklus die meer neurotoxische metabolieten produceert.

Dit kan leiden tot schizofrenie, omdat de dopamine- en glutamaattekorten die gepaard gaan met schizofrenie kunnen worden veroorzaakt door stimulusfeedback (30).

 

bijwerking

Heeft invloed op patiënten met het eosinofiel-myalgiesyndroom

Eosinofiel myalgiesyndroom (EMS) is een ziekte van eosinofilie (een soort witte bloedcel die in het immuunsysteem wordt aangetroffen) die wordt gekenmerkt door chronische spierpijn en verschillende griepachtige symptomen.

Er is geen remedie voor EMS, maar het komt door de consumptie van supplementen die L-tryptofaan bevatten.

In augustus 1990 hadden de Centers for Disease Control (CDC) rapporten ontvangen van alle EMS-gevallen in de 50 Amerikaanse staten, Puerto Rico en het District of Columbia.

Van de 1.500 gemelde gevallen stierven 27 mensen na het nemen van supplementen met L-tryptofaan.

Afgelopen november riep de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) op grote schaal alle supplementen met dagelijkse doses van 100 mg of hoger L-tryptofaan terug.

De terugroepactie is het volgende jaar uitgebreid en uitgebreid naar andere landen.

Pas in 2005 maakte de FDA eindelijk een einde aan de beperkingen op het uitgebreide gebruik van deze supplementen (31).

Iedereen die al eosinofielen heeft, moet extra voorzichtig zijn bij het gebruik van aan tryptofaan gerelateerde stoffen (inclusief 5-HTP).

Als u niet zeker weet of u eosinofilie heeft, dient u contact op te nemen met uw arts en een volledige bloedtelling te bespreken om deze mogelijkheid uit te sluiten.

 

Kan mensen met het serotoninesyndroom treffen

Wanneer sommige mensen bepaalde medicijnen gebruiken, vooral SSRI’s en MAO-remmers, hopen zich grote hoeveelheden serotonine op in het lichaam (32).

Deze aandoening wordt serotoninesyndroom genoemd (33).

Het serotoninesyndroom kan milde tot ernstige symptomen veroorzaken, zoals braken en diarree.

Als u lange tijd geen serotonine-verhogende medicijnen of supplementen heeft gebruikt en u heeft slechts milde symptomen, dan verdwijnen deze symptomen meestal binnen een paar dagen na stopzetting / suppletie.

Langdurig gebruik kan echter ernstige bijwerkingen veroorzaken, waaronder hallucinaties, ataxie en hypertensie (34).

Studies hebben aangetoond dat niet wordt gezegd dat 5-HTP of de combinatie van 5-HTP en SSRI het serotoninesyndroom veroorzaakt (35, 36).

Niettemin moeten mensen die eerder symptomen van het serotoninesyndroom hebben gehad, nog steeds meer aandacht besteden.

 

Kan uiteindelijk neurochemicaliën verminderen

Langdurig gebruik van 5-HTP kan een afname van catecholamine-neurotransmitters (dopamine, epinefrine en norepinefrine) veroorzaken omdat ze invertase- en afbraak-enzymen delen.

Omdat dit psychologische en neurologische aandoeningen kan verergeren, wordt aanbevolen dat een bevoegde arts de inname van 5-HTP reguleert (37).

 

Kan braken en misselijkheid veroorzaken

Naast zeldzame bijwerkingen zoals migraine, hart en hypomanie, is het ook bekend dat 5-HTP misselijkheid en braken veroorzaakt.

Dit komt door het feit dat serotonine in wisselwerking staat met de darm.

Wanneer serotonine door het lichaam stroomt, kan intolerantie braken en misselijkheid veroorzaken (38).

Als u dit soort bijwerkingen ervaart, kan het beter zijn om 5-HTP-supplementen met verlengde afgifte te nemen (39).

 

Doseren

Hoewel u mogelijk tot 3 g per dag kunt titreren, is de gewoonlijk aanbevolen dosis 5-HTP 200 mg (40).

Algemeen wordt aangenomen dat hogere doses onveilig zijn.

Sommige onderzoeken naar gewichtsverlies met 5-HTP hebben echter aangetoond dat in twee weken, als veel voorkomende symptomen zoals misselijkheid en braken optreden, het maximale gebruik van 900 mg / dag is (41).

 

Wat u wel en niet moet doen

Dus, wat kunnen we leren van dit artikel over 5-HTP? Laten we enkele van de overwegingen die we al hebben besproken opnieuw bekijken.

Doen:

  • Als u te maken heeft met depressie en / of angst, overweeg dan om 5-HTP en SSRI te combineren.
  • Vraag uw arts of 5-HTP uw kind ‘s nachts in paniek kan helpen.
  • Als u diabetes type 2 heeft of een betere gewichtscontrole wilt, overweeg dan om 5-HTP te gebruiken.
  • Volg de aanbevolen dosering van 5-HTP.

Niet :

  • Plan om 5-HTP voor een lange tijd te gebruiken.
  • Als u eosinofilie heeft, neem dan 5-HTP.
  • Als er ernstige bijwerkingen optreden, ga dan door met het gebruik van 5-HTP.
  • Stel dat 5-HTP geen invloed heeft op uw andere neurotransmitterniveaus.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *