5 Symptomen van een slechte dynamo (en vervangingskosten)

De dynamo is een belangrijk onderdeel van een moderne auto. Er zijn zoveel elektrische systemen en componenten in nieuwe voertuigen die moeten worden aangedreven. De dynamo is het onderdeel dat deze elektrische eigenschappen met stroom oplaadt. Als de dynamo er niet was geweest, zou er niet genoeg stroom beschikbaar zijn om deze elektrische componenten op te laden.

Veel mensen vergeten dit belangrijke feit en gaan er gewoon van uit dat de batterij alles oplaadt. De waarheid is dat een auto-accu alleen de elektrische stroom levert die de startmotor nodig heeft om de motor te starten. Zodra dat gebeurt, neemt de dynamo het over en levert stroom aan alle elektrische systemen. Het voedt zaken als de koplampen, airconditioning, elektrische ramen, radio, enzovoort.

Wat nog belangrijker is, de dynamo drijft ook de motor en de motorregeleenheid aan. Onthoud dat moderne voertuigen elektrische componenten hebben in vrijwel elk deel van de auto. Alle sensoren en computers die in een voertuig aanwezig zijn, werken op elektriciteit. Dit is het vermogen waarin de dynamo ze voorziet.

Algemene slechte dynamosymptomen

Net als een batterij verslijt de dynamo na verloop van tijd langzaam. Hoe vaker u uw voertuig gebruikt, hoe versleten de dynamo wordt. De levensduur van een dynamo in nieuwere voertuigen ligt voor de meeste mensen tussen de 6 en 8 jaar.

U weet nooit wanneer uw dynamo slecht gaat worden, maar er zijn waarschuwingssignalen waar u op kunt letten. Deze waarschuwingssignalen zijn gemakkelijk te verwarren met tekenen van een lage batterijspanning. Daarom gaan we de specifieke symptomen van een slechte dynamo schetsen.

1) Koplampen dimmen
Als u ‘s nachts rijdt met uw koplampen aan en u merkt dat de koplampen beginnen te dimmen, dan betekent dit dat uw dynamo kapot gaat. De dynamo is de belangrijkste krachtbron van de koplampen, dus denk niet dat uw accu kapot gaat.

U moet voor de zekerheid onmiddellijk stoppen met rijden tot het weer dag is. Breng uw voertuig vervolgens naar een autoreparatiewerkplaats en laat ze de dynamo vervangen.

2) Auto start niet
Als de dynamo kapot gaat, zullen alle elektrische componenten van het voertuig stroom halen uit de auto-accu. Zelfs als de accu van uw auto nieuw is, haalt uw voertuig het niet om het blok als de accu het enige is dat de elektrische componenten van stroom voorziet.

Al het vermogen wordt uit de batterij afgevoerd als er een slechte dynamo is. Als gevolg hiervan kan de accu geen elektrische stroom leveren aan de startmotor wanneer u probeert uw motor te starten. Dat betekent dat uw auto niet start.

3) Waarschuwingslampje
Op uw dashboard gaat een waarschuwingslampje branden. U zou de letters “ALT” moeten zien oplichten om aan te geven dat de dynamo het probleem is. Hoewel sommige voertuigen in plaats daarvan de letters “GEN” hebben.

U zult zeker het batterijwaarschuwingslampje zien branden vanwege het effect van de dynamo erop.

4) Elektrische componenten werken niet meer
Omdat de dynamo de elektrische componenten van het voertuig van stroom voorziet, merkt u misschien dat deze componenten niet zo goed werken. Als de airconditioning bijvoorbeeld geen lucht uitblaast of de radio niet aangaat, zijn dit indicatoren van een slechte dynamo.

5) Vreemde geluiden
De dynamo heeft veel draaiende componenten erin. Deze componenten produceren de benodigde elektrische stroom om alle andere elektrische componenten van het voertuig van stroom te voorzien.

Als de dynamo kapot gaat, kunnen sommige van zijn eigen draaiende onderdelen beschadigd of versleten raken. Hierdoor zullen ze rare knarsende geluiden maken. Het kunnen ook zeurende geluiden zijn.

Vervangingskosten van de dynamo

Op zoek naar vervangende onderdelen?
We raden PartsGeek.com of BuyAutoParts.com aan voor de beste prijzen en selectie.
De beste optie die u kunt doen met een slechte dynamo, is deze te vervangen door een nieuwe of gebruikte. Een nieuwe dynamo kost tussen $ 400 en $ 1000. Als u een opgeknapte of opnieuw vervaardigde dynamo koopt, kost deze tussen $ 200 en $ 500.

Of u nu nieuw of gerenoveerd gaat, plan een extra $ 100 tot $ 250 aan arbeid om de dynamo te vervangen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *