35 evidence-based voordelen van vitamine D

Toenemend onderzoek toont aan dat onvoldoende vitamine D-gehalte veel gezondheidsproblemen en klachten kan veroorzaken.

Om een ​​optimale gezondheid voor uzelf en uw gezin te behouden, moet deze krachtige micronutriënt deel uitmaken van uw behandelplan.

De gezondheidsvoordelen van vitamine D omvatten alles, van immuniteit tot het voorkomen van obesitas, hartaandoeningen en kanker.

Om verschillende ziekten en aandoeningen te voorkomen, kwaliteit van leven problemen op te lossen, zoals dik haar en een goede nachtrust, kun je vitamine D niet verslaan.

 

Wat is vitamine D?

Sporenvitaminen hebben geen invloed op elk systeem van het lichaam, zoals vitamine D.

D, bekend als de “zonneschijnvitamine”, wordt door het menselijk lichaam onder de zon aangemaakt in plaats van regelmatig via voedsel te worden ingenomen.

Veranderingen in levensstijl gedurende de afgelopen decennia hebben ertoe geleid dat een groot deel van onze moderne bevolking een tekort heeft (1).

Het belang van vitamine D voor het lichaam is moeilijk te overdrijven.

Studies hebben aangetoond dat het de botten helpt beschermen tegen osteoporose, bepaalde kankers effectief bestrijdt, het cognitieve vermogen verbetert, de kans op de ziekte van Alzheimer en Parkinson verkleint en lichamelijke inspanning op de lange termijn verbetert. Mogelijkheid en bieden vele andere voordelen.

De 35 dingen die je in dit artikel hebt geleerd, zullen je overtuigen van het belang van D in je dagelijkse regime.

Technisch gezien is vitamine D een hormoon dat wordt gebruikt bij veel metabolische activiteiten van veel lichaamssystemen, en er zijn twee soorten.

Deze worden gewoonlijk D2 en D3 genoemd. D2 is aanwezig in sommige paddenstoelen, gist en planten.

D3 wordt aangemaakt door huidcellen en is aanwezig in bepaalde dierlijke producten.

Beide worden ook in een laboratoriumomgeving vervaardigd.

Ze worden het meest gebruikt als voedseladditieven, bijvoorbeeld in met vitamine D verrijkte zuivelproducten, en als supplementen (2).

Beiden dragen op bijna dezelfde manier bij aan de algehele gezondheid en functie, hoewel D3 uitgebreider wordt aangevuld.

Om alle voordelen die in dit artikel worden beschreven te realiseren, moeten ze tegelijkertijd door de lever en de nieren worden gemetaboliseerd.

Ze ondergaan een reeks transformaties zodat verschillende lichaamssystemen en celstructuren ze kunnen gebruiken (3).

Hoewel het interessant is, is het niet nodig om de wetenschap achter het metabolisme, de opname en het gebruik van D te begrijpen om veel voordelen uit deze voeding te halen.

Wil je helpen bij het reguleren van de bloeddruk en het voorkomen van hart- en vaatziekten, het voorkomen van infectie, het verbeteren van de cognitieve functie en het geheugen, eventueel kanker voorkomen, het immuunsysteem versterken en insuline reguleren?

Lees verder om erachter te komen hoe het allemaal werkt en hoe vitamine D uw algehele gezondheid en levensduur kan verbeteren.

 

Tekenen van vitamine D-tekort

Hoewel de symptomen van een algemeen vitamine D-tekort misschien niet duidelijk en acuut zijn, kunnen ze worden herkend.

Omdat deze belangrijke voedingsstof de meeste menselijke systemen aantast, komt een tekort tot uiting in een groot aantal symptomen en syndromen.

Hoewel het verhogen van de vitamine D-synthese of suppletie deze problemen kan helpen verlichten, kunnen ook andere factoren een rol spelen.

Raadpleeg altijd uw arts om te bepalen welk plan voor u geschikt is.

Ten eerste is het nuttig om het gebrek aan geschikte niveaus te begrijpen.

Iedereen die overdag niet volledig aan de zon wordt blootgesteld, loopt gevaar.

Deze omvatten mensen die de hele tijd binnen blijven, mensen in donkere gebieden op hogere breedtegraden het hele jaar door, en mensen die op locaties wonen met meer bewolking of meer vervuiling.

Hoe minder huidcontact, hoe minder vitamine D er wordt aangemaakt.

Bovendien is het gehalte aan melanine in de huid hoger, zoals Afrikanen met een donkere huidskleur, Zuid-Aziaten, Iberiërs en inheemse volkeren (4).

Het wordt momenteel aanbevolen om zonnefilters met een hoge beschermingsfactor te gebruiken om zelfs de productie van D.

Evenzo kan het dragen van een hoed met een brede rand en lange mouwen of een UV-bestendig shirt deze blokkeren.

Er is aangetoond dat culturele kleding zoals moslimhoofddoeken of andere bedekkende kleding in grotere aantallen onvoldoende vitamine D bevat (5, 6).

De voor de hand liggende tekenen van vitamine D-tekort zijn onder meer verschillende verkeerd begrepen symptomen.

Verkeerde diagnoses zijn onder meer depressie, chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en eenvoudige slaperigheid of zwakte veroorzaakt door veroudering.

Sommige mensen met een laag niveau hebben helemaal geen symptomen (7).

Andere symptomen van vitamine D-tekort zijn onder meer rugpijn aan beide zijden van de wervelkolom, diepe skeletpijn, spierpijn, die niet kan worden toegeschreven aan letsel of inspanning, overmatige of abnormale zweetproductie, zwaarlijvigheid en gewichtstoename, verkoudheid of De mogelijkheid om ziek te worden, normale spijsverteringsfuncties te verstoren en stemmingswisselingen of instabiliteit.

Bij kinderen kan een ernstig gebrek aan voldoende D ziekte veroorzaken.

Hetzelfde probleem manifesteert zich als osteomalacie bij volwassenen (8, 9).

Ongeacht of u een van deze symptomen vertoont, u moet overwegen om meer zonlicht te gebruiken of meer vitamine D aan uw dieet of aanvullende therapie toe te voegen.

De volgende 35 gezondheidsvoordelen omvatten alles, van een mooiere huid tot het voorkomen van extreem ernstige ziekten en aandoeningen.

 

Gezondheidsvoordelen van vitamine D

Vitamine D is uitgebreid getest en gevolgd om de mogelijke gezondheidsvoordelen van een geschikt vitamine D-gehalte te bepalen.

Deze 35 zijn er maar een paar van.

Je kunt gemakkelijk zien dat onder elke gezondheidstoestand blootstelling aan de zon of D aangevuld met D-supplementen iedereen (jong en oud) kan helpen.

 

Ziekte en ziektepreventie

De gezondheidsvoordelen van vitamine D worden al jaren uitgebreid bestudeerd.

Omdat D2 en D3 het unieke vermogen hebben om in de huid te synthetiseren en beschikbaar zijn in verschillende voedingsmiddelen en supplementen, zijn ze voor de meeste mensen heel gemakkelijk te gebruiken.

De schaal, reikwijdte en focus van onderzoek variëren, maar de meeste onderzoeken hebben aangetoond dat deze micronutriënt u gezondheid en welzijn kan brengen.

 

Preventie van de ziekte van Ri bij kinderen en osteomalacie bij volwassenen

Als baby’s en kinderen onvoldoende vitamine D hebben, is de kans groot dat ze ziek worden.

De ziekte van Ket wordt gekenmerkt door verzwakte botten en gemakkelijker breken.

Dit houdt ook verband met de ontwikkeling van de foetus.

De botten van kinderen worden normaal gesproken niet gemineraliseerd met dit soort voeding en kunnen vervormen en langzaam groeien (10, 11).

Bij volwassenen doet zich een soortgelijk probleem voor, osteomalacie genaamd.

Dit komt door het gebrek aan goede botmineralisatie tijdens de jeugd of later in het leven.

Degenen die lijden aan osteomalacie door een gebrek aan voldoende vitamine D ervaren vaak botpijn, zwakte en algehele vermoeidheid en pijn (12).

Voldoende vitamine D om bloedspiegels van 20 tot 50 ng / ml te bereiken tijdens de juiste ontwikkelingsperiode, kan elke mogelijkheid van deze problemen volledig elimineren.

Behandeling achteraf volgt dezelfde richtlijnen (13).

 

Bestrijd sommige vormen van kanker

Als het gaat om borstkanker, darmkanker, prostaatkanker en eierstokkanker, heeft vitamine D duidelijke beschermende functies getoond.

De vitamine zelf en de afgeleide bijproducten ervan zorgen ervoor dat kankercellen niet groeien en afsterven.

Dit maakt het moeilijk voor kankercellen om tumoren te worden of het hele lichaamssysteem te beïnvloeden.

Het voorkomen van kanker voor mensen die dit niet hebben, is voor degenen die dat wel hebben (potentieel voor verbetering en remissie 14, 15, 16).

Verschillende soorten kanker reageren op verschillende manieren, maar vitamine D kan helpen in de volgende situaties:

 

Borstkanker

De kans op overlijden door borstkanker veroorzaakt door zonlicht of vitamine D-suppletie is sterk verminderd.

Slechts 2000 IE per dag kan het risico met 50% verminderen.

Van de individuen die het is geweest, zijn snelle groei en metastacisatie mensen duidelijk hoger dan lage vitamine D-spiegels (17, 18, 19).

De bovengenoemde referentiestudies laten ook zien dat oestrogeen en androgeen toenemen in kankercellen zelf, maar oestrogeen daalt.

Hoewel de algemene onderzoeksresultaten goed zijn en erop wijzen dat vitamine D kanker kan helpen voorkomen en behandelen, is de conclusie onzeker voor vrouwen die al in de menopauze zijn.

 

Eierstokkanker

Het is gebleken dat vrouwen met eierstokkanker over het algemeen een verlaagd vitamine D-gehalte hebben.

Een lager niveau hangt samen met een hoger sterftecijfer.

Onderzoek naar deze voedingsstof laat ook zien dat UVB-straling, die je rechtstreeks van de zon krijgt, ook deze vorm van kanker vermindert (risico 20, 21).

 

Prostaatkanker

UVB-straling van de zon is een van de belangrijke factoren bij de synthese van vitamine D in het lichaam en het is bewezen dat het de kans op overlijden aan prostaatkanker verkleint.

Gebrek aan voldoende D in het bloed houdt in de eerste plaats verband met uw kans om dit type mannelijke kanker te krijgen (22).

Vergelijkbaar met het mechanisme van borstkanker, zorgen hormonale veranderingen in kankercellen ervoor dat ze groter en sneller worden.

Over het algemeen helpt vitamine D de ontwikkeling ervan te voorkomen, te vertragen en te voorkomen dat mannen sterven aan prostaatkanker (23).

 

Colon kanker

Verminder het risico op darmkanker door veel vitamine D aan het bloed toe te voegen.

Epidemiologische studies hebben aangetoond dat een volledige kans van 50% op reductie slechts 1000 ~ 2000 IU d per dag is (schieten gebeurt 24, 25).

 

Alvleesklierkanker

Als u een geschikte dosis vitamine D inneemt, is het risico op alvleesklierkanker ook lager.

Slechts 600 IE per dag verminderd met 41% (26).

 

Voorkom de ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een andere ziekte die te veel mensen treft.

Er is een verband tussen vitamine D-spiegels en de ziekte.

Het niveau nabij het ontwikkelingsniveau van de ziekte is lager en neemt meer af naarmate de ziekte voortschrijdt.

In een studie werden de D-spiegels vergeleken bij patiënten met de ziekte van Parkinson en patiënten met de ziekte van Alzheimer.

Studies hebben aangetoond dat mensen met Parkinson minder vitamine D hebben dan anderen (27, 28).

De wetenschappelijke verklaring voor deze correlatie houdt verband met het verlies van dopaminereceptorneuronen in de hersenregio’s die het meest worden getroffen door de ziekte van Parkinson.

65% reductie van risico A vermindert de contractie die optreedt bij een bloedconcentratie van meer dan 50 nanomolair in plaats van slechts 25 nanomolair per liter (29, 30).

 

De ziekte van Alzheimer behandelen

Hoewel er minder kans is op de ziekte van Parkinson, wordt de ziekte van Alzheimer ook beïnvloed door de vitamine D-spiegel in het bloed.

De meeste mensen met deze ziekte of andere leeftijdsgebonden dementie hebben significant lagere D-serumspiegels.

Niveaus van minder dan 50 nanomol per liter bloed blijken rechtstreeks verband te houden met de ziekte van Alzheimer (31, 32).

Vitamine D wordt in de hersenen aangetroffen om de fysiologische oorzaken van de ziekte van Alzheimer te helpen voorkomen, stabiliseren of verbeteren.

Het vermindert de ophoping van amyloïde-bèta-eiwit door cellen van het immuunsysteem te stimuleren (33).

 

Verminder het risico en de symptomen van MS

Het is gebleken dat het verhogen van de vitamine D-spiegel in stappen van 10 nmol per liter de ontwikkeling van multiple sclerose kan voorkomen, de symptomen bij patiënten met multiple sclerose kan verminderen en de herhaling van acute problemen kan verminderen.

Studies hebben aangetoond dat herhaalde boosts van 10 nmol op een bepaald tijdstip dit voordeel met 12% verhogen (34, 35).

Voor degenen die al multiple sclerose hebben, kunnen vitamine D-behandelingsniveaus vergelijkbare voordelen vinden.

Veel voorkomende problemen zoals gebrek aan spierkracht, verzwakte botten en fracturen zijn onwaarschijnlijk (36, 37).

Vitamine D heeft ook een sterk ontstekingsremmend effect en vermindert het optreden van cytokinesecretie, wat veel gezondheidsproblemen kan veroorzaken (38).

Andere onderzoeken naar zonnige klimaten of verhoogde vitamine D-synthese door blootstelling aan de zon tussen de 6 en 15 jaar hebben aangetoond dat beide factoren bijdragen aan een afname van de incidentie van multiple sclerose.

Dit geldt ook voor locaties op grote hoogte en de consumptie van visolie is groter (groepen 39, 40).

 

Minimaliseert de kans op hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn de meest voorkomende doodsoorzaak ter wereld.

Dit omvat hoge bloeddruk, gevallen van een hartaanval en beroerte, en perifere aderziekte.

De gezondheidsvoordelen van vitamine D strekken zich uit tot bijna elke risicofactor voor hartaandoeningen.

De rol die vitamine D speelt bij de cardiovasculaire gezondheid is logisch, vanwege de fysieke receptoren voor D in het hart en de bloedvaten eromheen.

Van personen met hart- en vaatziekten is aangetoond dat ze een verlaagd vitamine D-gehalte in hun bloed hebben.

Er zijn tekortkomingen waargenomen die atherosclerose of verharding van de slagaders en vernauwing van of andere problemen met bloedvaten veroorzaken of verergeren (41, 42, 43).

Omdat er niet genoeg vitamine D of voldoende blootstelling aan de zon is in verband met hart- en vaatziekten, integendeel, is gevonden dat het de hartvergroting stopt of omkeert en de bloeddruk verlaagt of stabiliseert (44, 45).

Studies hebben aangetoond dat er geen verband of causaliteit bestaat tussen vitamine D-suppletie en verbetering van het risico op hart- en vaatziekten of de prestaties.

In een van hen veranderde het dagelijks aanvullen van 800 IE gedurende 12 weken de hartziekte-indicatoren zoals bloeddruk of vetconcentratie niet.

Een andere studie onder postmenopauzale vrouwen toonde aan dat een dagelijkse dosis van 400 of 1000 IE vitamine d 12 maanden bedroeg (het risico op hartaandoeningen nam niet af na 46, 47).

 

Hulp bij coeliakie en enteritis

Mensen met inflammatoire darmaandoeningen (IBD) willen meestal betrouwbaar onderzoek doen om ervoor te zorgen dat gerelateerde ontstekingen en spijsverteringsproblemen worden verminderd.

IBD omvat ook de diagnose van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, die verschillende andere symptomen hebben en vaak ernstiger zijn.

Vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen is vitamine D getest als mogelijke behandeling (48, 49).

Het blijkt dat er een reële correlatie bestaat tussen geschikte vitamine D-suppletieniveaus en de verbetering van symptomen van inflammatoire darmaandoeningen, vooral in studies met muizen (50).

De belangrijkste reden voor deze verandering is dat D het niveau van spijsverteringseiwit TNF-α kan verlagen, waardoor de ontsteking van het gehele spijsverteringskanaal wordt verminderd.

Mensen die regelmatig vitamine D innemen, verminderden ook hun C-reactieve proteïne en sedimentatiesnelheid van rode bloedcellen met respectievelijk 32% en 46% (51).

Patiënten met de ziekte van Crohn die dagelijks 1200 IE vitamine D slikten, verminderden de kans op herhaling van acute symptomen met ongeveer 16%.

Verhoogde bloedspiegels van D verminderen ook de kans op adenomen en poliepen die vaak worden geassocieerd met colitis ulcerosa en kanker (52).

Onvoldoende vitamine D-bloedspiegels werden gevonden bij 60% van de geteste coeliakiepatiënten (53).

 

Verlaag de vitamine D-spiegel die gepaard gaat met cystische fibrose

Mensen met cystische fibrose hebben een verlaagde totale vitamine D-serumspiegel.

In het begin zal niet alleen het niveau van nature dalen, maar ook de afbraak of afbraak van vitamine D bij CF-patiënten gaat sneller dan bij patiënten zonder ziekte.

Dit komt door de activiteit van P450 en andere oxidatiemiddelen (54).

Het optimale D-niveau van patiënten met gevorderde cystische fibrose wordt met 25% tot 33% verminderd.

Om het juiste niveau te bereiken, ongeveer 25 ng / ml bloed, is het hoogst noodzakelijk om 1800 IE per dag aan te vullen (55).

 

Vitamine D kan de hiv-immuniteit verbeteren

Mensen die zijn geïnfecteerd met hiv (een humaan immunodeficiëntievirus), hebben een lager vitamine D-gehalte in hun bloed.

Onvoldoende niveaus zijn gerelateerd aan de ontwikkeling van aids, ernstige symptomen en een grotere kans op overlijden.

De totale levensduur van hiv-patiënten met abnormaal lage vitamine D wordt meetbaar verkort (56, 57).

Om het risico op deze vroegtijdige dood te verkleinen en de immuunfunctie van de patiënt te verbeteren, kan het nuttig zijn om in een periode van twee maanden tot 100.000 IE vitamine D in te nemen.

Deze niveaus verhogen het aantal witte bloedcellen en verminderen de verspreiding van virale cellen (58).

 

Verklein de kans op diabetes

Vitamine D-synthese of suppletie kan ook helpen bij het voorkomen en beheersen van type I- en type II-diabetes.

Alleen al in de Verenigde Staten lijden bijna 30 miljoen mensen aan deze ziekte, dus alle hulp van vitamines is een goede zaak.

Supplement D heeft een significant regulerend effect op de gezondheid van de alvleesklier en de insulineproductie.

Gebrek aan vitamine D zorgt ervoor dat de alvleesklier op het juiste moment de juiste hoeveelheid insuline aanmaakt, wat een factor is bij diabetes (een factor die het vermogen van insuline vermindert 59, 60).

Bij een jongere kunnen onvoldoende D-spiegels de incidentie van complicaties van diabetes type 1 verhogen.

Evenzo vermindert ten minste 2000 IU vitamine D tussen de geboorte en een jaar oud de kans op het ontwikkelen van deze ziekte aanzienlijk.

Zwangere vrouwen met een lager gehalte baren vaker baby’s dan vrouwen met voldoende vitamine D (meerdere antistoffen tegen pancreas 61, 62, 63).

Het verband tussen voldoende vitamine D-spiegels en deze twee soorten diabetes houdt voornamelijk verband met de regulering van het insulinegehalte, het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel in het algemeen en het ondersteunen van gezondere en effectievere pancreascellen (65, 66).

 

Verbeter of stabiliseer de schildklierfunctie

Mensen met vitamine D-tekort lopen een groter risico op auto-immuunziekten van de schildklier (zoals de ziekte van Graves en de thyroïditis van Hashimoto).

De schildklier wordt groter en moeilijker om goed te werken.

Als u last heeft van schildklierproblemen, kan het zijn dat u moeite heeft uw functie te reguleren. Vitamine D kan helpen (67, 68).

Studies hebben echter aangetoond dat het aanvullen van vitamine D bij patiënten met deze en andere problemen met de schildklierstabiliteit dit probleem kan helpen omkeren en meer verwachte prestaties kan herstellen (69).

 

Verminder de ernst van astma

Mensen met astma hebben ook meer kans op een laag vitamine D-gehalte.

Dit helpt de ernst en frequentie van astma-aanvallen en vermindert de algehele longfunctie en het volume.

Bovendien is de werkzaamheid van corticosteroïden bij gebruik in combinatie met vitamine D (gecombineerd met het cijfer van alle astmamedicatie wordt verhoogd 70, 71).

Als een zwangere vrouw tijdens de zwangerschap voeding aanvult, neemt de kans op het ontwikkelen van astma met 40% toe (72).

Vitamine D-tekort wordt ook in verband gebracht met een verhoogd gebruik van medicijnen, waaronder corticosteroïden (73).

 

Patiënten met chronische obstructieve longziekte krijgen verlichting van vitamine D.

Een andere luchtwegaandoening die veel mensen teistert, chronische obstructieve longziekte (COPD), houdt verband met een tekort aan voldoende vitamine D in het bloed.

Een lager niveau staat gelijk aan een grotere kans op infectie in de longen, wat fataal kan zijn bij patiënten met COPD, en een afname van de algehele longfunctie (74, 75).

Dit komt omdat vitamine D het vermogen heeft om ontstekingen te bestrijden en bronchoconstrictie en ontspanning onder controle te houden.

Andere voordelen zijn onder meer een verhoogde botmineraaldichtheid en een verbeterde aerobe inspanningscapaciteit.

Aangezien veel COPD-patiënten ouder zijn, draagt ​​dit in hoge mate bij aan de algehele gezondheid en leven (kwaliteit 76, 77).

Sommige onderzoeken hebben echter geen gunstige bevindingen gerapporteerd over de vitamine D-spiegels van COPD-patiënten, dus er is meer onderzoek en gegevensverzameling nodig.

 

Verklein de kans op tuberculose

Overmatig tekort aan vitamine D-serumspiegels bij de blootgestelde bevolking vergroot de kans op het ontwikkelen van tuberculose vijf keer.

Over het algemeen is er een grotere kans om op deze manier tuberculose op te lopen.

Dit komt door het vermogen van D om het immuunsysteem te versterken tegen bepaalde soorten mycobacteriën (vermogen 78, 79).

Mensen die al tuberculose hebben, hebben veel lagere vitamine D-spiegels.

Passende suppletie kan het therapeutische effect verbeteren en de algehele pijn meetbaar maken (80, 81).

 

Schadelijk voor patiënten met sarcoïdose

Patiënten met sarcoïdose kunnen hogere serumspiegels van vitamine D ervaren omdat het wordt geproduceerd door ziektegerelateerde macrofagen.

Hoewel adequate niveaus van vitamine D gunstig zijn voor de algehele gezondheid, kunnen overmatige niveaus van granulomen geassocieerd met sarcoïdose de calciumspiegels buitensporig verhogen (82, 83).

Om dit probleem op te lossen, hebben patiënten met sarcoïdose vaak immunosuppressieve therapie nodig (84).

 

Verbeter de weerstand tegen luchtweginfecties

In sommige onderzoeken met kinderen hebben de resultaten aangetoond dat hogere vitamine D zich vertaalt in resistentie tegen luchtweginfecties.

Deze omvatten suppletieniveaus van 600 tot 700 IU per dag en suppletieniveaus tot 1200 IU per dag om griep te voorkomen tijdens het griepseizoen van december tot maart.

Een lage dosis van slechts 300 IE per dag passeert de volle 50% (vermindering van luchtweginfecties bij Mongoolse kinderen met 85, 86).

Helaas hebben vergelijkbare onderzoeken bij gezonde volwassenen met maandelijkse doses tot 100.000 IE aangetoond dat er geen statistisch significante afname is van het aantal infecties door luchtweginfecties of de ernst van arrestaties (87).

 

Verander de systemische lupus erythematosus-functie

De bloedspiegels van vitamine D zijn laag en de snelheid van systemische lupus erythematosus (SLE) is significant hoger.

Van de onderzochte SLE-patiënten had 65% een D-gehalte van minder dan 30 ng / ml.

De belangrijkste reden voor het hebben van zo’n laag gehalte aan deze belangrijke vitamine voor lupuspatiënten is dat het de reactie van het immuunsysteem verbetert, regulerende T-cellen verhoogt en geheugen B-cellen, Th1-cellen en Th17-cellen vermindert (capaciteit 88, 89).

 

Verminder de symptomen van reumatoïde artritis

Vanwege de bovengenoemde remming van Th17-cytokines is vitamine D ook zeer gunstig voor patiënten met reumatoïde artritis.

Gebruikt tijdens de behandeling met antireumatische geneesmiddelen, aangevuld met 500 IU vitamine D gecombineerd met een dagelijkse boost voor algehele pijnverlichting (90, 91).

Oudere vrouwen zonder RA hebben een lager risico om RA te ontwikkelen als ze een hogere D-spiegel in het bloed handhaven.

Ongeveer 30% tot 63% van de patiënten met reumatoïde artritis mist deze belangrijke micronutriënt (92).

 

Help vrouwen met PCOS

Lage vitamine D-spiegels komen vaak voor bij vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) en kunnen leiden tot hartaandoeningen, obesitas en insulineresistentie (verhoogd risico 93, 94).

Een goede vitamine D-suppletie of -synthese kan veel symptomen van PCOS verbeteren.

Enkele hiervan zijn de regulering van de menstruatiecyclus en het metabolisme van glucose en bloedsuikerspiegel (95).

 

Bevorder de gezondheid en kracht van de botten

Als je denkt aan gezondheid en kracht van je botten, denk je misschien eerst aan calcium, maar vitamine D is een voedingsstof die calcium en fosfor in het lichaam reguleert.

Het kan ze helpen bij het passeren van uw spijsverteringsstelsel en nieren (absorptie 96, 97).

Van vitamine D is aangetoond dat het een essentieel onderdeel is voor de groei van gezonde botcellen (osteoblasten genoemd), waardoor de botmassa en -sterkte toenemen en de botmassa in de loop van de tijd tot een minimum wordt beperkt.

Dit wordt gedeeltelijk bereikt door het bijschildklierhormoon te remmen.

Studies hebben aangetoond dat overdosering botdegeneratie kan verergeren, maar niet (98, 99).

 

Osteoporose remmen

Vanwege de ondersteuning voor de opname van calcium en fosfor, en door zijn eigen inherente eigenschappen, wordt vitamine D geassocieerd met hogere botmineralisatie, wat resulteert in een hogere botdichtheid, minder defecten en een kleinere kans op fracturen.

Het maakt meestal deel uit van een behandelplan voor osteoporose.

Gebruik in combinatie met calcium, vooral als u 50 jaar of ouder bent (100, 101, 102).

In een onderzoek onder oudere vrouwen was het risico op een heupfractuur met 42% verminderd, deze vrouwen kregen gedurende drie jaar 1200 mg calcium en 800 IE vitamine D per dag.

Het totale aantal fracturen nam af met 32% (103, 104).

Vitamine D-tekort is toegenomen bij Afrikanen en Hispanics met een donkerdere huid (door verhoogde melanine) en bij mensen die blootstelling aan de zon vermijden.

Hetzelfde geldt voor fractuurpercentages.

Elk jaar 500.000 IE vitamine D aanvullen levert geen grote voordelen op voor vrouwen (105).

 

Lage bloeddruk

Bloeddruk is het belangrijkste probleem voor hart- en vaatziekten en de algehele gezondheid.

Voldoende vitamine D- en UVB-straling op de huid zijn beide factoren die de bloeddruk verlagen.

Dit hangt tot op zekere hoogte af van de geografische locatie en de huidskleur, omdat mensen met een donkere huid of normale huidbedekking in het algemeen minder vitamine D hebben.

In een onderzoek waarbij deelnemers UVB-therapeutisch licht kregen, was de bloeddruk significant verlaagd na 6 weken (106,107).

Uit de gegevens van 1.800 deelnemers aan het onderzoek ontdekten we dat mensen met een hoge bloeddruk van minder dan 50 nanomol per liter vitamine D een groter risico liepen dan mensen met meer dan 75 nanomol per liter (niveau 108,109).

Vitamine D deactiveert het renine-angiotensinesysteem, waardoor de bloeddruk wordt onderdrukt.

Er zijn onderzoeken uitgevoerd met hypertensieve ratten die orale D-supplementen kregen (110).

Oudere vrouwen die onvoldoende D in het bloed hadden, verminderden hun systolische bloeddruk met 9% toen ze aanvankelijk calcium en vitamine D slikten in plaats van alleen calcium.

Andere onderzoeken hebben aangetoond dat het innemen van vitamine D zelf geen meetbaar effect heeft op de bloeddruk van oudere vrouwen (111, 112).

 

Help atopische dermatitis

Bijna 20% van 3% van alle kinderen en volwassenen lijdt aan atopische dermatitis, een andere klacht van de huid kan in het lichaam zitten (het resultaat van onvoldoende vitamine D-gehalte lijdt 113, 114).

Het aanvullen van deze voedingsstof kan het vermogen van het lichaam om cathelicidine te produceren vergroten.

Mensen met atopische dermatitis zijn niet vatbaar voor het produceren van deze antibacteriële verbinding.

Suppletie van vitamine D in de voeding kan de negatieve effecten van deze ziekte minimaliseren (115).

 

Help psoriasis

Patiënten met psoriasis hebben ook lagere vitamine D-spiegels.

Vitaminen zijn verantwoordelijk voor de productie en het beheer van keratinocyten door het lichaam en moedigen het immuunsysteem aan om beter werk te leveren (116, 117).

D-doses van meer dan 30.000 IE per dag hoger dan normale doses worden als veilig en gunstig beschouwd voor het verlichten van psoriasisproblemen.

Orale suppletie kan worden gecombineerd met lokale toediening, zoals tacalcitol en calcipotriol (gecombineerd gebruik 118.119).

 

Help de ontwikkeling van de hersenen

Vitamine D werkt als een neurosteroïde of een hormoon dat in de hersenen wordt gevonden en gesynthetiseerd.

Omdat daar vitamine D-receptoren (VDR) en aanverwante productie-enzymen werden ontdekt, is het gemakkelijk in te zien dat vitamine D de sleutel is tot een normale hersenontwikkeling en -functie.

Bestudeer dit keer op keer.

Verschillende neurologische en psychologische ziekten en aandoeningen worden in verband gebracht met lagere vitamine D-waarden (120, 121).

Vitamine D’s taken in de hersenen omvatten het synthetiseren van eiwitten die worden gebruikt om hersencellen te bouwen en te onderhouden, cellen te beschermen die betrokken zijn bij het ontgiftingsproces en het helpen bij de productie van glutathion en de blokkering van stikstofmonoxide.

Al deze en andere functies hebben vitamine D nodig om soepel te werken (122, 123).

Diverse epidemiologische onderzoeken hebben aangetoond dat lage concentraties d geassocieerd zijn met slechte cognitieve vaardigheden, geheugenproblemen, gebrek aan richting, dementie, de ziekte van Alzheimer, verhoogde schizofrenie of de kans op psychotische episodes en depressie (124, 125 ).

 

Verbeter het cognitieve vermogen

Lagere vitamine D-spiegels kunnen mensen met cognitieve stoornissen, leeftijdsgebonden of andere vormen van dementie en stemmingsverlies helpen (veel populaties 126, 127).

Studies hebben aangetoond dat er helemaal geen verband is.

Wanneer gedurende zes weken 5000 IE per dag werd toegediend, was er geen significante toename van het aantal depressieve personen of problemen met angst of woede (degenen die leden 128, 129).

 

Verbeter kracht, balans en prestaties

Vitamine D kan ook de lichamelijke gezondheid bevorderen en de spierfunctie en het algehele metabolisme helpen.

Er zijn aanwijzingen dat D de atrofie van type II spiervezels vermindert en vet en filtratie naar de vrouwelijke spierstructuur remt.

Studies hebben aangetoond dat adequate vitamine D-suppletie om deze redenen de kracht en prestaties verhoogt (130,131,132).

Breng de voordelen van vitamine D in evenwicht.

Bij oudere en adolescente patiënten, evenals bij patiënten met chronische nierziekte, was de omvang van het vallen aanzienlijk verminderd.

Bij verder onderzoek wordt de valkans exact 20% gepasseerd (reductie met 133, 134).

Sporters die ernaar uitkijken om te sporten, kunnen hun lichaam volledig verbeteren door vitamine D aan te vullen.

Het kan ook de kans op sport- of activiteitgerelateerde blessures (zoals stressfracturen) verkleinen (135).

 

Verlicht depressie

Studies naar de relatie tussen vitamine D en depressie hebben een bemoedigende correlatie aangetoond, hoewel sommige studies geen enkel voordeel hebben aangetoond.

Lagere D wordt geassocieerd met een toename van 8% tot 14% in de diagnose van depressie.

Het verhoogt ook een depressieve persoon die voor de volle 50% zal slagen (zelfmoordcijfer 136.137).

Bij vrouwen ouder dan de menopauze heeft vitamine D in combinatie met hormoontherapie echter niet hetzelfde positieve effect en is de mate van depressie in wezen onveranderd (138).

 

Ervaar een betere slaap

Als u lijdt aan slaapstoornissen of een slechte slaapkwaliteit, kan vitamine D u helpen in slaap te vallen en in slaap te blijven.

Een National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) in de Verenigde Staten laat zien dat mensen minder kunnen slapen als de D-waarden in het bloed laag zijn.

Vergelijkbare studies worden slechte slaap genoemd, vanwege de “epidemie” van d-deficiëntie (139,140).

Lagere vitamine D-spiegels worden ook geassocieerd met obstructief slaapapneusyndroom.

Veel mensen lijden aan deze ziekte en stoppen meerdere keren per nacht met ademen.

Vitamine D-tekort en een hoger dan normale glucoseproductie zijn de oorzaken van vitamine D-tekort.

Concluderend is onderzoek veelbelovend om aan te tonen dat deze vitamine mensen met slaapproblemen helpt, maar er is nog meer onderzoek nodig (141, 142).

 

Gebrek aan D kan zich vertalen in metabool syndroom en obesitas.

Hoewel er veel redenen zijn waarom mensen overgewicht of obesitas hebben, lijken lage vitamine D-spiegels verband te houden met een ongezonde body mass index (BMI), een grote middelomtrek, obesitas bij kinderen en adolescenten en metabool syndroom (143,144,145).

Metabool syndroom is een verzameling kenmerken, waaronder verhoogde bloeddruk, verhoogde triglycerideniveaus in het bloed en verlaagde HDL-cholesterolwaarden met ongezonde cholesterolverhoudingen.

Het aanvullen van zwaarlijvige personen met dagelijkse IU kan meer gezondheidsvoordelen opleveren (146, 147).

Een studie van 12 weken volgde vrouwen met overgewicht en obesitas die wilden afvallen.

Onderzoekers slikten elke dag 25 ug vitamine D en ontdekten dat het lichaamsvet met 7% werd verminderd, terwijl het gewicht of de middelomtrek niet afnam.

 

Versterk uw immuunsysteem

U weet dat een sterk immuunsysteem nare verkoudheden en ernstige ziekten kan helpen voorkomen, en vitamine D kan u helpen uw doelen te bereiken.

Studies hebben aangetoond dat deze voedingsstof infectie- en auto-immuunziekten kan voorkomen.

Het werkt samen in het immuunsysteem door alle soorten verschillende cellen te helpen dit samen uit te voeren, zoals T-cellen, B-cellen, dendritische cellen, macrofagen en meer (148, 149, 150).

Vitamine D helpt uw ​​immuunsysteem door:

 • De productie van B-cellen en de afscheiding van gerelateerde antilichamen vertragen (151).
 • Minimaliseer de productie en activering van T-cellen (152).
 • Transformeer celproductie van Th1-fenotype naar Th2-fenotype (153).
 • Beheers de rol van macrofagen en monocyten (154).
 • Verminder de productie en groei van dendritische cellen.
 • Verminder de afscheiding van inflammatoire cytokines (155).
 • Verbeter de functie van gunstige cytokines (156).
 • Stop of vertraag de productie van uw B-cel IgE.
 • Bevorder de productie van IL-10, waardoor allergische reacties ten goede komen.
 • Minimaliseer de activiteit van Klasse II MHC.
 • Verlaag TGF-β, waardoor het weefselherstelvermogen wordt verbeterd.
 • Help T-cellen te activeren (157).
 • Bevordering van de productie en activiteit van “natural killer” T-cellen (158).
 • Regel de verschillen tussen verschillende T-celtypen.
 • Laat de afgifte van antibacteriële middelen toe (159).

 

Bied bescherming voor de natuurlijke nierfunctie

Of u nu een nieraandoening heeft of een natuurlijke achteruitgang van de normale nierfunctie, de voordelen van vitamine D-suppletie kunnen helpen.

Een van de meest voorkomende nierproblemen is gerelateerd aan verhoogde calciumspiegels.

Dit is de vorming van nierstenen en veroorzaakt andere nierproblemen (160, 161).

Het is gebleken dat vitamine D-supplementen de orgaanfunctie kunnen behouden door calcium te verminderen.

Voor diabetespatiënten met gerelateerde nierproblemen kunnen alleen de juiste D-bloedspiegels de incidentie van ziekte en nierfalen verminderen.

Bij patiënten die een niertransplantatie hebben ondergaan, voorkomt vitamine D botverlies (Instrumental 162, 163).

 

Bevorder mannelijke vruchtbaarheid

Verschillende onderzoeken bij muizen hebben een verband aangetoond tussen lage vitamine D-spiegels en mannelijke onvruchtbaarheid.

Symptomen zijn onder meer minder sperma, verhoogde mobiliteit en fysieke problemen met testiculaire vorming.

Vitamine d kan de productie van gezond en beweeglijk sperma bevorderen (164, 165).

Mannen met lage serum D-vitaminespiegels (dat wil zeggen, minder dan 20 ng / ml) hebben meer kans op langzamer sperma dan mannen met niveaus boven 50 ng / ml.

Elke factor die dit aantal overschrijdt, zal de snelheid van de spermaproductie beginnen te beïnvloeden.

Voor vitamine D en mannelijke reproductieve gezondheid is het ideale bereik 20 tot 50 (166).

 

Help zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven

Er werd vastgesteld dat tot 67% van de blanke vrouwen, 81% van de Spaanse vrouwen en 97% van de Afro-Amerikaanse vrouwen tijdens de zwangerschap een ernstig vitamine D-tekort hadden.

Een donkerdere huid en meer kledingdekking maken het voor het lichaam moeilijker om vitamine D op natuurlijke wijze te synthetiseren (167, 168).

Een te lage vitamine D-spiegel kan gevaarlijk zijn voor zowel moeders als opgroeiende kinderen.

Vrouwen kunnen osteomalacie ervaren, wat botverlies of pre-eclampsie is, de belangrijkste oorzaak van moeder- en babysterfte tijdens de bevalling.

Lage D verhoogt ook de kans op een keizersnede met 400%.

Het risico op een spontane vroeggeboorte is ook verminderd (169, 170, 171).

Wanneer het bloed van de moeder onvoldoende vitamine D bevat, kan de foetus niet erg snel groeien, kunnen botten en tandglazuur zwak worden en heeft hij meer kans op astma, schizofrenie en type I diabetes.

Hoewel veel mensen ooit dachten dat een laag vitamine D-gehalte in moedermelk een natuurlijk verschijnsel was, is sindsdien vastgesteld dat het dieet van de moeder, blootstelling aan de zon of vitaminesuppletie de oorzaak van het probleem is.

Zwangere vrouwen zouden daarom 4000 IU per dag en 6400 IU per dag moeten krijgen als de baby wordt geboren (172.173).

 

Help haaruitval

Vitamine D-receptoren in de huid helpen bij het reguleren van de haarzakjes en houden ze gezond.

Dit zet op zijn beurt de haarproductiecyclus voort.

Haarverlies bij zowel mannen als vrouwen is gerelateerd aan lagere vitamine D-bloedspiegels.

Hoe minder de dosering, hoe ernstiger de haaruitval.

Passende suppletie kan gezonde haarzakjes en haarregeneratie bevorderen (174, 175, 176).

 

Het beste vitamine D-rijke voedsel

Omdat het menselijk lichaam het vermogen heeft om vitamine D in de huid aan te maken, is blootstelling de belangrijkste methode om voldoende vitamine D te verkrijgen.

Er zijn niet veel voedingsmiddelen die deze gunstige voedingsstof bevatten.

Als je via je voeding zoveel mogelijk voeding binnen wilt krijgen, kun je je het beste focussen op dierlijke producten en paddenstoelen.

Het D3-gehalte in orgaanvlees zoals runderlever en levertraan is redelijk.

Je kunt het ook krijgen van vette vis zoals tonijn, zalm, sardientjes en makreel. U kunt ook eidooiers en kaas toevoegen tijdens de maaltijden.

Vitamine D2 komt vooral voor in paddenstoelen, zoals Portobello en Shiitake (177).

Gelukkig hebben de federale overheid en de voedingsindustrie het belang van vitamine D ingezien en aan bepaalde producten in de schappen van onze supermarkten toegevoegd.

Je hebt misschien gezien dat melk melk versterkt.

Andere mogelijke voedingsmiddelen voor het toevoegen van D zijn sojamelk, tofu, margarine, ontbijtgranen, vruchtensap en yoghurt.

In feite gebruiken veel zuivelproducten verrijkte melk bij hun productie.

Er zijn ook voorschriften ontwikkeld om extra vitamine D toe te voegen aan alle zuigelingenvoeding die in de Verenigde Staten en Canada wordt vervaardigd of verkocht.

Dit helpt om een ​​gezond niveau van ontwikkeling van zuigelingen en kinderen te garanderen (178).

Als u niet van vis, zuivelproducten of paddenstoelen houdt, maar toch voldoende vitamine D-spiegels wilt, moet u voedingssupplementen zoeken.

Er zijn tegenwoordig verschillende pillen, capsules en gummies op de markt, waaronder voornamelijk vitamine D3.

Deze bron alleen kan voldoende zijn om in uw voedingsbehoeften te voorzien (179, 180).

 

Vitamine D-overwegingen

Zoals bij elk voedingssupplement, is het belangrijk om de risico’s te begrijpen voordat u ze inneemt.

Raadpleeg bij twijfel een voedingsdeskundige of arts.

De volgende risico’s, doseringsinstructies en de mogelijkheid van interacties vormen een solide basis voor uw onderzoek.

 

De risico’s van vitamine D

Het is erg moeilijk om het giftige niveau van vitamine D in het lichaam te bereiken.

Normale blootstelling aan de zon en dieetkeuzes zullen nooit hoger zijn dan gezonde niveaus.

Om problemen te veroorzaken, moet u gedurende een langere periode meer dan 50.000 IE micronutriënten per dag consumeren (181).

Als iemand teveel inneemt, kan de reactie ernstig zijn en lang aanhouden.

Dit komt voornamelijk omdat vitamine D in vet oplosbaar is, wat betekent dat het wordt opgeslagen in vetweefsel in plaats van in water oplosbaar, dat meestal niet in grote hoeveelheden in het lichaam wordt opgeslagen (182).

Overdosering kan schade aan het cardiovasculaire en renale systeem veroorzaken, waaronder nierbeschadiging en verkalking van menselijk weefsel.

Symptomen dat u mogelijk problemen heeft, zijn onder meer indigestie, zoals misselijkheid, obstipatie, pancreatitis, vorming van nierstenen, een smaak van metaal in uw mond en ongebruikelijke of ernstige hoofdpijn (183, 184).

 

Vitamine D-dosering

Ten eerste, aangezien blootstelling aan zonlicht en andere factoren het juiste niveau kan opleveren, is het niet altijd duidelijk om de juiste dosis vitamine D3 te vinden en in te nemen.

Omdat echter een groot deel van de planeet aan voeding ontbreekt, wordt meestal aanbevolen dat iedereen voeding aanvult.

Mensen ouder dan 18 tot 80 jaar zouden 600 tot 800 IU per dag moeten consumeren.

Dit kan helpen de gezondheid te stabiliseren, de cardiovasculaire functie te verbeteren, botten en spieren te versterken en alle andere uitstekende voordelen te bieden die in dit artikel worden beschreven.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten ongeveer 600 IE per dag innemen.

Dit kan u helpen een goede gezondheid te behouden of uw gezondheid te bevorderen, zodat u de beste ouder voor uw nieuwe kind kunt zijn.

Juiste vitamine D-spiegels kunnen ook van invloed zijn op de gezondheid van de zich ontwikkelende foetus of zuigeling die borstvoeding krijgt.

Baby’s moeten elke dag 400 IU vitamine D krijgen voordat ze een jaar oud zijn.

Dit moet voornamelijk via de moedermelk of een verrijkte formule worden ingenomen.

De dosis voor kinderen en adolescenten varieert van één jaar tot 17 jaar, afhankelijk van de grootte (185).

Mensen met overgewicht of overgewicht van elke leeftijd moeten tweemaal of zelfs driemaal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D aanvullen.

De aanbevolen hoeveelheid is afhankelijk van het totale gewicht en de mate van tekort.

Dit heeft ook te maken met mensen die glucocorticoïden, anticonvulsiva, aids-medicijnen en antischimmelmiddelen op recept gebruiken.

 

Vitamine D-interactie

Er is bijna geen interactie tussen vitamine D en andere supplementen of medicijnen die momenteel op de markt zijn.

Het is een gezondheidssupplement voor de overgrote meerderheid van mensen van alle leeftijden, achtergronden en gezondheidsproblemen.

Het wordt echter aanbevolen om speciale aandacht te besteden aan degenen die lijden aan actieve ziekte van Crohn, gemetastaseerde botziekte, sarcoïdose of het Williams-syndroom (patiënten 186, 187).

 

ten slotte

Vitamine D heeft veel voordelen en lage risico’s, dus verschillende vormen van vitamine D zijn veilig en essentieel voor een gezond lichaam en leven.

Herken vanaf de geboorte tot het laatste jaar de kracht van deze belangrijke micronutriënt, die alles kan ondersteunen, van huid, haar en nagels tot cardiovasculaire gezondheid en kankerpreventie.

Hoewel D geen wondermiddel is, is het een vitamine en hebben te veel mensen een tekort aan vitamine D.

Bescherm uzelf en uw gezin door meer aan de zon bloot te stellen en indien nodig aan te vullen.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *