29 evidence-based voordelen van tomaat

Homaten zijn een van de meest voorkomende groenten die we in huis gebruiken.

U kunt ze in verschillende gerechten gebruiken, waaronder sandwiches, salades, sappen of pasta’s.

Tomaten zijn goedkoop, veelzijdig en gemakkelijk te vinden, maar niet alleen dat: ze zijn ook nog eens goed voor je gezondheid.

Ze zijn rijk aan voedingsstoffen, kunnen een reeks gezondheidsvoordelen bieden en zorgen voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Klinkt het best goed?

Lees verder om meer te weten te komen over deze geweldige voordelen en andere gerelateerde informatie over deze sappige rode groente.

 

 

 

Kalender geschiedenis

Historisch bewijs geeft aan dat tomaat afkomstig is uit Zuid- en Midden-Amerika.

In feite worden er nog steeds wilde tomaten gevonden in de Andes.

De Azteekse beschaving is misschien wel de vroegste beschaving die tomaten begon te verbouwen in de zevende eeuw voor Christus.

Het is een erg populaire groente en sommige historici beweren dat het zelfs als een afrodisiacum wordt beschouwd.

Nadat Spaanse kolonisten in het begin van de 16e eeuw het Azteekse rijk hadden overgenomen, begonnen ze tomaten naar Europa te exporteren.

In sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, worden tomaten ten onrechte als giftig beschouwd, misschien omdat ze lijken op giftige planten die nachtschade worden genoemd, of omdat het zuurgehalte in tomaten leidt tot inslikken uit tinnen schaaltjes Mensen zijn vergiftigd.

Op deze plaatsen worden tomaten voornamelijk gebruikt voor decoratieve doeleinden ( 1 ).

Andere Europese landen begonnen tomaten echter te waarderen vanwege hun culinaire toepassingen, en toen Europeanen naar de nieuwe wereld migreerden, gingen cultuur en smaak samen.

Hoewel veel mensen al een tijdje op hun hoede zijn voor tomaten, is deze groente erg populair geworden.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog waren tomaten de favoriet van de conservenfabriek en de conservenfabriek voorzag de troepen van ingeblikt voedsel omdat ze snel groeiden en gemakkelijk te bewaren waren.

In de jaren 1880 creëerde Napels de eerste pizza’s.

Pizza Margherita (Pizza Margherita), destijds vernoemd naar de Italiaanse monarch, werd meteen een hit.

Tomaten, die essentieel zijn voor het maken van pizza, worden steeds vaker gebruikt.

In 1870 werd de eerste hybride tomaat ontwikkeld en deze werd een commercieel gewas.

Sommige van de zaadvariëteiten die door de ontwikkelaar Livingston worden gebruikt, worden nog steeds gebruikt als zaden voor heirloom-tomaten.

In 1897 begon Campbell de beroemde geconcentreerde tomatensoep te produceren, waardoor tomaten populairder werden in de ogen van het publiek.

 

 

 

West hoe tomaten te kweken

Tomaten zijn gemakkelijk te kweken en als je er goed voor zorgt, kun je een uitzonderlijk rijke oogst oogsten.

Een ding dat tomaten willen, is warmte en zonneschijn, dus behalve in harde gebieden waar de winter niet koud is, worden de zaden in de late lente of vroege zomer gezaaid.

Soms, als de temperatuur te hoog is, kunnen bepaalde tomatenplanten niet bloeien en vrucht dragen, anders krijgen ze schimmelziekten zoals fusariumverwelking.

In gebieden die te warm of te vochtig zijn, kun je tomaten telen na een beetje afkoelen en op tijd zieke bladeren plukken.

Tomaten worden niet op schaduwrijke plaatsen geteeld. Zonder direct zonlicht gedurende minstens zes uur missen tomaten een unieke smaak.

Tomatenplanten zijn gemakkelijk te verspreiden, dus om de ruimte beter te benutten, voegen de meeste telers tomatenpalen en kooien toe om de planten van de grond te houden en ervoor te zorgen dat ze rechtop groeien.

De planten groeien ongeveer een meter tussen elkaar of in verschillende containers.

Omdat tomaten constante voedingsstoffen in de bodem nodig hebben, voegen veel telers meststoffen met langdurige afgifte toe.

Er wordt ongeveer 10 cm compost aan de plantgaten toegevoegd en je kunt eindelijk zaden planten of kleine plantjes verplanten.

De planten moeten gedurende het groeiseizoen constant en royaal worden bewaterd.

Geef ze stabiel water en bedek de grond na een paar weken om vocht vast te houden en onkruid te verminderen.

Ook worden er regelmatig meststoffen aan de grond toegevoegd.

Insecticiden of andere vormen van ongediertebestrijding worden vaak gebruikt om uit de buurt te blijven van havikmotten, wittevlieg en dergelijke ( 4 , 5 ).

 

 

 

Ras categorie

Tegenwoordig planten boeren over de hele wereld duizenden tomaten!

Deze kleuren zijn divers, zoals rood, geel, groen, paars, oranje en verschillende formaten, van klein tot heel groot.

Hun smaken zijn zelfs anders, sommige zijn sappiger dan andere, en sommige zijn harder dan andere.

Als u van plan bent uw eigen tomaten te telen, zijn er enkele belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een ras.

Wil je bijvoorbeeld tomaten telen die op de neus van Rudolph lijken, of wil je wat minder gangbare tomaten proberen?

Welke smaak zoek je?

Als je tomaten op meerdere manieren gebruikt, moet je misschien verschillende planten kweken op basis van welke variëteit het beste is voor elk.

Overweeg of u hybride tomaten (geproduceerd door kruisbestuiving tussen twee soorten tomatenplanten) of erfstuktomaten (geproduceerd door open bestuiving na jaren van bestuiving) planten met ideale eigenschappen wilt.

Als beide lang zijn, zorg er dan voor dat erfstuktomaten op een goede afstand van de hybride staan, want je wilt geen kruisbestuiving.

Een andere factor waarmee u rekening moet houden, is hoeveel ruimte u heeft.

Sommige soorten zijn meer geschikt voor potten dan andere (je kunt zelfs dwergsoorten krijgen als dat nodig is!).

Als je een kleine ruimte hebt, kies dan voor bepaalde soorten met korte struikachtige planten die alle tomaten tegelijk kunnen produceren en dan snel afsterven.

Ze zijn gemakkelijker te verzorgen, hebben geen ondersteuning nodig en nemen minder tijd in beslag.

De onzekere soorten zijn wijnstokken, die kooien en palen nodig hebben als ondersteuning.

Ze blijven groeien en fruit produceren totdat het weer te koud is om te overleven, dus hebben ze meer tijd nodig om voor te zorgen.

Mogelijk moet u ook rekening houden met het klimaat waarin u zich bevindt, omdat verschillende soorten meer geschikt zijn voor verschillende klimaatzones.

Woont u in een gebied met vroege vorst, dan wilt u in de lente of zomer vroeg ontwikkelende soorten planten, maar als de winter milder is, kunt u ook voor laat ontwikkelende soorten kiezen.

Daarnaast moet u bedenken welke ziekten de planten in uw omgeving kunnen aantasten.

U kunt zaden kopen die zijn ontwikkeld om resistent te zijn tegen ziekten zoals verticilliumverwelking en wortelknobbelaaltjes.

Als je al deze verschillende aspecten van het telen van tomaten in overweging neemt, kun je degene vinden die het beste bij je interesses passen (variëteit 6 , 7 , 8 ).

 

 

 

Interessante dingen echt

 • Tomaten zijn eigenlijk fruit (ervan uitgaande dat het de volwassen eierstokken zijn van zaadplanten), geen groenten. Hoewel tomaten volgens de Amerikaanse belastingwet als fruit worden geclassificeerd in de plantkunde, worden ze nog steeds als groente beschouwd. In de rechtszaak van Nix tegen Hedden in 1887 oordeelde het Hooggerechtshof dat tomaten groenten waren omdat ze eerder met zout dan met zoet werden gegeten. De zaak werd aangespannen nadat op geïmporteerde groenten belastingen op fruit waren geheven.
 • De tomatenplant genaamd Gigantamo kan de grootste tomaat ter wereld produceren. Deze tomaten wegen drie pond en kunnen een diameter van tien centimeter bereiken! De volgende keer dat u tomaten moet klaarmaken voor een groot feest, weet u wat u moet doen!
 • De grootste geregistreerde tomaat werd in 1986 in Oklahoma geteeld en weegt meer dan 7 pond! Volgens berichten maken telers er boterhammen mee voor 21 familieleden.
 • Hoeveel soorten tomaten er zijn, is een onderwerp van discussie. Volgens de USDA zijn er meer dan 25.000 soorten, maar anderen zeggen dat er slechts ongeveer 10.000 zijn. Er wordt gezegd dat ongeveer 75.000 mensen actief aan het planten zijn.
 • In de stad Bruno in Spanje wordt elk jaar de grootste tomatenoorlog ter wereld gehouden. Dit festival heet “La Tomatina” en trekt elk jaar ongeveer 40.000 mensen die samenkomen en 100 ton tomaten naar elkaar gooien. Andere festivals over de hele wereld vieren ook de verrukkingen van tomaten.
 • Van de lente van 2005 tot 2006 creëerden de tomatenplanten van het Epcot Science Project van Walt Disney World een record van 32.194 tomaten! De plant is vanuit Beijing naar de proefkas gebracht en produceert nog steeds jaarlijks een grote hoeveelheid fruit. In het bedrijfsrestaurant worden tomaten gebruikt. Bezoekers die het “leven met de aarde” nemen, kunnen door de kas gaan en 522 kilo planten observeren.
 • China is het land met de hoogste tomatenproductie ter wereld, gevolgd door de Verenigde Staten, India, Turkije en Egypte. In de Verenigde Staten telen niet alleen commerciële telers, maar ook 93% van de tuindersfamilies tomaten! Met het verstrijken van de tijd neemt de populariteit van deze groente alleen maar toe. De vraag naar salsa is nu misschien hoger dan naar tomatensaus, maar bij tomaat zijn de twee wezenlijk anders.

 

Voeding in punten

Tomaten bevatten weinig natrium, vet en cholesterol, maar veel heilzame vitamines en mineralen.

De meeste tomaten bevatten meestal ongeveer 95% water en 5% koolhydraten, vezels en voedingsstoffen.

Een middelgrote tomaat heeft slechts ongeveer 22 calorieën en de calorieën zijn afkomstig van het suikergehalte (suiker is ook goed voor 70% van het koolhydraatgehalte).

Laten we eens kijken hoeveel u uit honderd gram tomaten kunt halen:

 • Calorieën: 18
 • Water: 95%
 • Eiwit: 9 gram
 • Koolhydraten: 9 g (suiker: 2,6 g, vezels: 1,3 g)
 • Vet: 2 g (verzadiging: 0,03 g, enkelvoudig onverzadigd: 0,03 g, meervoudig onverzadigd: 0,08 g, omega-6: 0,08 g)

Dit is het vitaminegehalte van tomaten , gebaseerd op het aanbevolen caloriedieet 2000, als percentage van de dagelijkse waarde:

 • Vitamine A: 5%
 • Vitamine C: 15%
 • Vitamine D: 4%
 • Vitamine K: 7%
 • Vitamine B1 (thiamine): 3%
 • Vitamine B2 (riboflavine): 1%
 • Vitamine B3 (niacine): 4%
 • Vitamine B5 (pantotheenzuur): 2%
 • Vitamine B6 (pyridol): 6%
 • Foliumzuur: 4%
 • Choline: 1%

Dit is het mineraalgehalte van tomaten :

 • Calcium: 1%
 • IJzer: 3%
 • Magnesium: 3%
 • Kalium: 5%
 • Fosfor: 3%
 • Zink: 2%
 • Koper: 7%
 • Mangaan: 5%

 

 

 

Westen voordelen van tomaten op de gezondheid

 

Westerse tomaten en antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die mogelijk schadelijke oxidanten uit het lichaam verwijderen.

Door uw cellen te beschermen, kunnen ze vrijwel alle organen in uw lichaam beschermen.

Tomaten zijn een belangrijke bron van antioxidanten omdat ze vitamine C (ascorbinezuur) en de antioxidanten lycopeen en bètacaroteen bevatten.

Deze antioxidanten kunnen vrije radicalen neutraliseren, dit zijn zeer reactieve ongeladen moleculen met ongepaarde valentie-elektronen.

Kortom, vrije radicalen die in het lichaam of daarbuiten kunnen worden gegenereerd, zijn onstabiele atomen en overmatig gebruik kan fotoveroudering, kanker en ontstekingen veroorzaken.

Van de fytonutriënten en vitamines die in tomaten aanwezig zijn, is lycopeen een zeer krachtige antioxidant .

Van alle carotenoïden is het de meest effectieve methode om vrije radicalen te neutraliseren ( 13 ).

Het wordt in grote hoeveelheden aangetroffen in de schil van tomaten en heeft veel voordelen ( 14 ).

Evenzo bevatten tomaten β-caroteen en andere antioxidanten, waarvan β-caroteen in het lichaam kan worden omgezet in vitamine A, naringenine en chlorogeenzuur, enz.

Studies hebben aangetoond dat de flavonoïde naringenine ontsteking en chlorogeenzuur bij hypertensie voorkomt ( 15 , 16 , 17 ).

Vitamine C heeft een vergelijkbaar effect en voorkomt ontstekingen en andere effecten van schade door vrije radicalen.

 

 

 

West- tomaten en hartgezondheid Kang

De gezondheid van het hart moet in alle levensfasen worden overwogen.

Het hart is verantwoordelijk voor het transport van bloed door het lichaam en zorgt ervoor dat elk weefsel en elke cel zuurstof en voedingsstoffen opneemt en dat alle onzuiverheden uit het lichaam vrijkomen.

Aangezien het uw belangrijkste orgaan is, moet u enkele maatregelen nemen om ervoor te zorgen, zoals sporten en goed eten.

Tomaten zijn in dit opzicht zeer effectief omdat hun lage cholesterolgehalte de vorming van arteriële plaque voorkomt.

Studies hebben aangetoond dat mensen die deelnemen aan onvoldoende lycopeen- en bètacaroteen, meer hartaanvallen krijgen (risico van 18 , 19 ).

Deze effecten zijn niet alleen op uzelf, maar lycopeen kan ook worden opgebouwd door te verlagen wat u kunt opbouwen uit ander voedsel, en ook door lipideperoxiden te verlagen (lypoteencholesterol met een lage dichtheid helpt 20 , 21 ).

Evenzo kan β-caroteen het risico op metabool syndroom verminderen, waaronder hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel en hoog cholesterol ( 22 ).

Een andere nuttige factor is het hoge kaliumgehalte en het lage natriumgehalte in tomaten, wat het risico op cardiovasculaire en ischemische hartaandoeningen aanzienlijk kan verminderen ( 23 ).

Een studie van verschillende soorten fruit en groenten heeft vastgesteld dat tomaten een verscheidenheid aan fytonutriënten bevatten, dus ze zijn zeer effectief in het verminderen van klontering van bloedplaatjes ( 24 ).

Andere onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine C een positief effect heeft op het verlagen van lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid, waardoor het hart wordt beschermd tegen oxidatieve stress, ontstekingen en bloedstolling (risico 25 , 26 , 27 , 28 , 29 ).

 

West tomaten en kanker ziekte

Kanker wordt snel een van de meest voorkomende ziekten ter wereld.

Dit gebeurt wanneer cellen in bepaalde delen van het lichaam ongecontroleerd groeien of zich vermenigvuldigen en kwaadaardig worden, andere weefsels en cellen verspreiden en binnendringen.

De specifieke oorzaak van kanker is nog niet bekend, maar bekende polluenten (zoals rook en ultraviolette straling) zijn mogelijke oorzaken.

In de meeste gevallen zijn omliggende verontreinigende stoffen en kankerbehandelingen slechts gedeeltelijk effectief, dus preventieve maatregelen zijn belangrijk.

Tomaten zijn een goed begin om de cellen gezond te houden.

Studies hebben aangetoond dat de consumptie van tomaten of op tomaten gebaseerde producten positief gecorreleerd is om de ontwikkeling van maag-, long-, prostaat-, rectum-, colon-, mondholte-, slokdarm-, pancreas- en baarmoederhalskanker te verminderen (de kans is 30 , 31 , 32 ).

Van lycopeen wordt aangenomen dat het verantwoordelijk is voor de beschermende eigenschappen van tomaten, vooral voor prostaatkanker ( 33 , 34 , 35 ).

Onderzoek is ook in verband gebracht met borstkanker bij vrouwen in ontwikkelingslanden (het lagere risico op carotenoïden in tomaten 36 , 37 ).

De fytonutriënten saponinen die in tomaten worden aangetroffen, α-lycopeen genaamd, zijn ook in verband gebracht met de dood van prostaatkankercellen en remmen kankercellen in de longen (groeiverbinding 38 , 39 ).

Tomaten kunnen natuurlijk kanker helpen voorkomen.

 

 

 

West- tomaten en oogoog

Het behouden van een goede visie is belangrijk omdat u hierdoor in alle aspecten van het leven beter kunt presteren.

Met sterke ogen kunt u dagelijkse activiteiten effectiever uitvoeren en kunt u de objecten en ruimtes om u heen beter beoordelen.

Een slecht gezichtsvermogen kan uw kwaliteit van leven schaden en u ervan weerhouden alles te doen wat u kunt.

Vermoeidheid van de ogen kan hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken.

Inderdaad, visuele beperking kan in de meeste gevallen worden gecorrigeerd, wilt u ongemak en onzekerheid niet vermijden door uw ogen gezond te houden?

Een geweldige manier om dit te doen, is door tomaten te eten.

Ze bevatten vitamine A en β-caroteen, die door het lichaam worden omgezet in vitamine A, wat erg belangrijk is voor het behoud van het gezichtsvermogen, omdat vitamine A de functie van het netvlies ondersteunt en je ogen helpt beter te zien in het donker ( 40 ).

Naarmate u ouder wordt, loopt u het risico maculaire degeneratie te ontwikkelen.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan lycopeen, luteïne en bètacaroteen, zoals tomaten, zijn een goede manier om leeftijdsgebonden MD en cataract te voorkomen.

Een studie wees uit dat de aanwezigheid van lycopeen en zeaxanthine in tomaten de kans op neovasculaire LMD met maar liefst 35% kan verminderen ( 41 ).

 

 

 

West- tomaten en huidgezondheid Kang

Een gezonde huid kan u helpen er jonger en aantrekkelijker uit te zien, uw zelfvertrouwen te vergroten en uw professionele, persoonlijke en sociale leven te verbeteren.

Je huid kan je ook beschermen tegen UV-stralen, bacteriën en virussen.

Met behulp van zonlicht maakt je huid vitamine D aan, wat nodig is voor sterke botten .

Uw huid kan de gevoeligheid voor stress (zoals druk of pijn) regelen.

Het kan zelfs uw lichaamstemperatuur regelen en het lichaam in balans brengen.

Tomaten bevatten vitamine C en vitamine A.

Voor de synthese van collageen is vitamine C nodig, die helpt om de stevigheid van de huid te behouden, de elasticiteit te verbeteren en wondgenezing te bevorderen ( 42 ).

Vitamine A heeft anti-verouderingseigenschappen en kan de huid helpen jong te blijven ( 43 ).

Zonnebrand kan de huid ernstig beschadigen en de gevoeligheid voor huidkanker vergroten Zonnebrand kan tot op zekere hoogte worden voorkomen door het β-caroteen in tomaten te gebruiken ( 44 ).

Lycopeen en andere dergelijke verbindingen in tomaten kunnen de huid ook effectief beschermen tegen lichte schade ( 45 , 46 ).

 

 

 

West tomaten en botten

Onze botten helpen de structuur en beweging van het lichaam te behouden.

Ze zijn belangrijk om de juiste houding te handhaven, kan het helpen je jong en gezond uitzien, maar gezondheid van de botten niet alleen moet de botten, is er meer nodig.

Uw botten zijn nauw verwant aan het immuunsysteem. Met het ouder worden zullen de botten en het immuunsysteem ook verzwakken.

Afname van de gezondheid van de botten leidt meestal tot verschillende aandoeningen, zoals vermoeidheid, gebrek aan energie en vatbaarheid voor ziekten en virale infecties.

Bij ouderen, vooral bij vrouwen in de menopauze, komt het verlies van botmineraaldichtheid zeer vaak voor, waardoor ze vatbaar zijn voor fracturen.

Zonder gezonde botten zul je zeker pijn voelen bij het uitvoeren van bepaalde fysieke taken, maar tomaten kunnen je botten gezond houden.

Evenzo ontdekten we dat lycopeen de gezondheid helpt behouden.

Lycopeen kan het optreden van osteoporose voorkomen en daardoor de gezondheid van de botten beschermen.

Studies hebben aangetoond dat lycopeen de kans op ledemaatfracturen kan verkleinen ( 47 ). Een onderzoek onder postmenopauzale vrouwen als proefpersonen toont aan dat het ook het risico op botinsplitsing na de menopauze vermindert ( 48) ).

Daarom zijn tomaten bijzonder nuttig om verzwakte botten te bestrijden, vooral met de leeftijd.

 

 

 

West- tomaten en astma astma

Astma is een vrij veel voorkomende, langdurige ziekte waarbij de luchtwegen rond de longen ontstoken raken en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.

De meest voorkomende risico’s zijn mensen met een familiegeschiedenis van astma of andere allergische aandoeningen (zoals allergieën), en mensen die bronchiolitis hebben of die tijdens hun kinderjaren of foetus aan rook zijn blootgesteld.

Bij patiënten kan astma worden veroorzaakt door vele factoren, waaronder roken, lachen of hardlopen, en zelfs weersomstandigheden.

In sommige gevallen kan het zelfs dodelijk zijn. Astma kan hoesten, piepende ademhaling en vernauwing van de borst veroorzaken, maar lycopeen is ook nuttig gebleken bij astma.

Een studie wees uit dat tomaten longontsteking aanzienlijk kunnen verminderen, waardoor astma wordt voorkomen ( 49 ).

Een andere studie wees uit dat de meeste deelnemers die elke dag lycopeen slikten na lichamelijke inspanning een verminderde astma-impact hadden ( 50 ).

Voor degenen die aan astma lijden of de luchtwegen gezond willen houden, zijn tomaten een goede keuze.

 

 

 

West tomaten en erkend weten

Cognitie is gerelateerd aan uw mentale proces van het begrijpen en waarnemen van de wereld om u heen.

Taal, geheugen, verbeeldingskracht, planning, perceptie, oordeel, aandacht, leren, probleemoplossing en besluitvorming zijn allemaal cognitieve processen.

Naarmate we ouder worden, zal de achteruitgang van de cognitieve gezondheid een groot probleem worden.

Door meditatie, lichaamsbeweging, mentale oefening en gezonde voeding kan cognitieve achteruitgang echter grotendeels worden voorkomen.

Tomaten bevatten vitamine B6, wat erg effectief is om de geest scherp te houden.

Vitamine B6-tekort is gerelateerd aan ziekten zoals dementie en de ziekte van Alzheimer, mogelijk omdat het gebrek aan vitamine B6 het homocysteïnegehalte in het lichaam niet kan reguleren, wat resulteert in schade aan neuronen ( 51 ).

Het gebrek aan serotoninehormoon wordt in verband gebracht met gedragsstoornissen zoals ADHD.

Door te helpen de serotoninespiegel op peil te houden, kan vitamine B6 ook helpen de aandacht, hyperactiviteit en leerstoornissen te verbeteren ( 52 ).

Evenzo kan het bètacaroteen in tomaten helpen bij het bestrijden van cognitieve achteruitgang.

Studies hebben aangetoond dat langdurig gebruik van β-caroteen de hersenen kan beschermen tegen veroudering ( 53 ).

 

 

 

West- tomaten en eliminatie van

Zonder een goede spijsvertering kunnen voedingsstoffen niet effectief worden opgenomen en gebruikt.

Als de noodzakelijke voedingsstoffen niet worden opgenomen, zullen alle delen van het lichaam lijden en zwak worden.

Uw immuunsysteem wordt ook aangetast en is kwetsbaar voor infecties en virussen.

Als uw spijsverteringssysteem ongezond is, kunt u ernstige gezondheidsproblemen hebben, zoals colitis, de ziekte van Crohn, prikkelbare darmsyndroom en zure reflux.

Spijsvertering is erg belangrijk en tomaten kunnen helpen het spijsverteringskanaal gezond te houden.

Je moet gehydrateerd blijven. Omdat tomaten voor 95% uit water bestaan, moeten ze indien mogelijk aan de dagelijkse gerechten worden toegevoegd.

Tomaten bevatten ook veel vezels, dus ze kunnen constipatie helpen voorkomen.

Vezel vergroot het volume van de ontlasting en verzacht de zithouding, waardoor het gemakkelijker wordt om te passeren.

Evenzo helpt het aambeien en diverticulose in de dikke darm te voorkomen ( 54 , 55 ).

Aan de andere kant kan foliumzuur de spijsvertering helpen door colontumoren te voorkomen. Hoge niveaus van foliumzuur worden in verband gebracht met genactivering, wat het risico op darmkanker aanzienlijk vermindert ( 56 ).

 

 

 

West- tomaten en beroerte

Een beroerte treedt op wanneer de bloedtoevoer naar de hersenen voldoende geblokkeerd of verminderd is om ernstige hypoxie in de hersenen te veroorzaken.

Zonder zuurstof en essentiële voedingsstoffen zullen hersencellen afsterven.

Deze aandoening kan te wijten zijn aan bloedvatbloeding of arteriële blokkering veroorzaakt door plaque.

Het kan ook worden veroorzaakt door overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging, overmatig drinken, drugsgebruik, hoog cholesterol of diabetes.

Mensen die een beroerte hebben gehad, kunnen overlijden, maar zelfs degenen die in leven zijn, kunnen te maken krijgen met ernstige problemen zoals verlamming, moeite met slikken of spreken, geheugenverlies en pijn.

Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat u geen beroerte krijgt, en een van de meest effectieve methoden is om uw dieet onder controle te houden.

Dit betekent niet alleen het beperken van ongezond voedsel, maar ook het eten van meer voedsel dat goed voor je is.

Een studie toonde aan dat het lycopeen dat in tomaten wordt aangetroffen, het risico op een beroerte met maar liefst 55% kan verminderen.

Het percentage beroertes als gevolg van bloedstolsels is hoger, dit laatste komt vaker voor, ongeveer 59% ( 57 ).

 

 

 

West- tomaten en harten zijn dol op

Emoties of uw emotionele toestand is belangrijk voor nauwlettend toezicht.

Iedereen die depressief of gefrustreerd is, of het nu op het werk is, met zijn gezin of in de sociale omgeving, zal zijn hele leven slecht presteren.

Je hebt een goed humeur nodig om gelukkig en gemotiveerd te blijven en om je te helpen slagen.

Door de verbinding tussen het emotionele centrum en het actiecentrum van de hersenen te verbreken, kunnen emotionele stoornissen leiden tot gedragsstoornissen en uw kwaliteit van leven aantasten.

Naast het verlichten van ongezonde stress, goed slapen en sporten, kan de inname van bepaalde voedingsstoffen ook de stemming verbeteren.

Foliumzuur kan de ophoping van teveel homocysteïne in het lichaam voorkomen, dus het is zeer effectief bij het onderdrukken van depressies.

Te veel homocysteïne kan de productie van hormonen verstoren, zoals serotonine, dopamine en norepinefrine, die je gelukkig houden en je eetlust, slaapcyclus en stemming reguleren.

Het kan ook effectief het niveau van perinatale depressie verminderen ( 59 ).

Vitamine B6, dat ook in tomaten wordt aangetroffen, helpt ook bij de productie van deze ‘feel-good’-hormonen, die stress en stemmingsstoornissen zoals angst of depressie kunnen voorkomen ( 60 , 61 ).

 

 

 

West- tomaten en drachtig drachtig

Iedereen die zwanger is of al zwanger is, zal de zorgen begrijpen die volgen.

Dit is het moment om heel voorzichtig te zijn, want zelfs kleine fouten kunnen problemen veroorzaken.

Een ongezonde zwangerschap kan de normale ontwikkeling belemmeren, wat kan leiden tot verwondingen en misvormingen van het kind.

Voor jezelf zorgen en prenatale vitamines slikken is belangrijk voor zwangere vrouwen.

Ze moeten ook stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat het dieet geschikt is voor henzelf en de kinderen die ze meebrengen.

Vitamine B6, dat helpt bij het reguleren van hormonen, kan misselijkheid tijdens de zwangerschap verlichten.

Het kan hormonen reguleren om ervoor te zorgen dat u misselijkheid vermindert en daardoor het verlies van voedingsstoffen door braken vermindert ( 62 ).

Tomaten bevatten ook foliumzuur, wat erg belangrijk is tijdens de zwangerschap.

Als er niet genoeg foliumzuur in de voeding zit, zijn baby’s vatbaar voor veel defecten.

Onvoldoende foliumzuur in de voeding in de vroege stadia van de zwangerschap kan neurale buisdefecten veroorzaken, wat kan leiden tot een miskraam of spina bifida ( 63) ).

Door regelmatig foliumzuur in tomaten in te nemen of de hoeveelheid voedsel in het eerste trimester van de zwangerschap te verhogen, kan de incidentie van dergelijke defecten aanzienlijk worden verminderd ( 64 ).

 

 

 

Westerse tomaten en mannen zijn niet steriel

Onvruchtbaarheid is vaak frustrerend en verdrietig.

Voor stellen die zwanger willen worden, kan de druk groot zijn. Onvruchtbaarheid kan optreden als gevolg van defecten in het mannelijke of vrouwelijke voortplantingssysteem.

Bij mannen is dit meestal te wijten aan onvoldoende sperma.

Ondanks actieve bevruchtingspogingen kan een slechte spermakwaliteit een succesvolle zwangerschap nog steeds voorkomen.

Er wordt gezegd dat ongeveer 7% van de mannelijke bevolking vruchtbaarheid mist, en dat ongeveer de helft van alle gevallen van onvruchtbaarheid mannen zijn.

Bepaalde voedingsmiddelen, waaronder tomaten, zijn zeer effectief om dit probleem op te lossen.

In tomaten komt dit doordat ze foliumzuur bevatten.

Studies hebben aangetoond dat een hoog foliumzuurgehalte in de voeding de gezondheid van het sperma kan verbeteren ( 65 ).

Mannen met onvoldoende foliumzuur in hun dieet kunnen leiden tot een onjuiste vorming van de chromosoomstructuur van zaadcellen, waardoor ze de bevruchtingsfunctie van rijpe eicellen niet kunnen uitvoeren ( 66 ).

Studies hebben aangetoond dat het verhogen van het gehalte aan foliumzuur in de voeding de kwaliteit en beweeglijkheid van het sperma kan verbeteren en defecten kan corrigeren, wat leidt tot een succesvolle zwangerschap ( 67 ).

 

 

 

West- tomaten en bloedstolsels

Bloedstolling is een zeer belangrijke functie in het lichaam omdat het overmatig bloeden helpt voorkomen.

Bloedstolling, ook wel coagulatie genoemd, maskeert schade door vorming van een stolsel met plasma en eiwitten, waardoor schade door bloedvatbeschadiging wordt verminderd.

Zonder de juiste stolling kunt u doodbloeden, zelfs als u een kleine wond of snee krijgt.

Evenzo kunnen interne bloedingen, die u meestal niet eens weet, levensbedreigend zijn zonder de juiste stolling.

Bloedstolsels kunnen u ook helpen uw immuunsysteem te versterken, omdat bloedstolsels binnendringende micro-organismen kunnen vasthouden en de kans op ziek worden verkleinen.

Het hele proces is erg ingewikkeld en de rol van proteïne is cruciaal.

Tomaten bevatten vitamine K, die nodig is om vier van de eiwitten te laten functioneren.

Daarom kunnen tomaten u helpen sneller te herstellen van kneuzingen en wonden.

Vitamine K-tekort komt vaak voor bij pasgeboren baby’s, wat leidt tot hemorragische ziekte van de pasgeborene (HDN).

In dit geval kunnen hun lichamen het bloed niet goed stollen, wat hersenschade of zelfs de dood kan veroorzaken ( 68 ).

Door tomaten te eten tijdens de zwangerschap of borstvoeding, kunt u de kans op HDN verkleinen.

 

 

 

West- tomaten en hersenfunctie kunnen

Het is essentieel om de hersenen scherp en gezond te houden.

Bij het kiezen van een dieet, is het het beste om te overwegen of de voedingsstoffen die het voedsel levert, bijdragen aan de hersenfunctie.

Vervolgens kunt u er tot op zekere hoogte voor zorgen dat de hersenen in de beste staat verkeren en worden beschermd tegen de nadelige gevolgen van veroudering.

Tomaten zijn een goede keuze omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen die de hersenactiviteit helpen verbeteren.

Een van die voedingsstoffen is vitamine K, die nodig is voor het metabolisme van sfingolipiden dat plaatsvindt in hersencellen.

Bovendien kan vitamine K, als antioxidant, hersencellen beschermen tegen de vernietiging van vrije radicalen, waardoor het u beschermt tegen hersenkanker, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson ( 69 ).

Mangaan werkt ook op een vergelijkbare manier: het moet een enzym vormen dat superoxidedismutase wordt genoemd, een krachtige antioxidant om de hersenen gezond te houden.

Mangaan kan neurotransmitters ook helpen om elektrische impulsen sneller te verzenden, waardoor uw hersenen scherper worden ( 70 ).

Vitamine B6 kan de hersenen ook beschermen tegen cognitieve stoornissen en geheugenstoornissen door het homocysteïnegehalte te reguleren Overmatige homocysteïnespiegels kunnen zenuwbanen beschadigen ( 71 ).

Vitamine B6 kan ook leer- of stemmingsstoornissen voorkomen omdat het helpt bij de productie van hormonen zoals serotonine en noradrenaline ( 72 ).

 

 

 

West tomaten en immuun kracht

Zonder een sterk immuunsysteem bent u kwetsbaar voor infecties, die uw gezondheid en zelfs uw leven kunnen schaden.

Een zwak immuunsysteem betekent dat je heel voorzichtig moet zijn met je werk, waar je heen gaat en wat je eet.

Dit zal je de vrijheid ontnemen om te genieten van de ervaring die mensen normaal zouden genieten.

Zelfs als uw immuunsysteem normaal functioneert, kunt u wat voedsel eten om het verder te versterken en uzelf te beschermen tegen de vervelende verkoudheden en virale ziekten die de meeste mensen af ​​en toe infecteren.

Op deze manier kunt u zien dat uw prestaties niet worden belemmerd en kunt u zoals gewoonlijk van verschillende activiteiten genieten.

De vitamine A in tomaten kan uw lichaam helpen ziektes zoals verkoudheid en griep te weerstaan, die auto-immuunziekten en kanker enorm zullen helpen.

Vitamine A-tekort kan de kans op het ontwikkelen van ziekten zoals diarree of mazelen vergroten, vooral bij kinderen.

Studies hebben aangetoond dat het actief innemen van vitamine A kan helpen bij het voorkomen van medicijnen voor dergelijke ziekten ( 73 ).

Koper helpt ook om uw immuunsysteem te versterken.

Door verschillende enzymatische processen kan het weefselherstel aanzienlijk bevorderen.

Het kan ook het risico op bloedarmoede verminderen, waardoor het immuunsysteem beter kan functioneren ( 74 ).

 

 

 

West tomaten en uitgebreide foetaal alcohol syndroom

Het is algemeen bekend dat alcoholgebruik tijdens de zwangerschap ernstige problemen kan veroorzaken bij kinderen.

Door gebrek aan informatie of onzorgvuldigheid kunnen zwangere vrouwen echter vaak alcohol drinken en hun kinderen blootstellen aan ziekten zoals het foetaal alcoholsyndroom.

Op deze manier kunnen ze een kind baren met een lichamelijke of verstandelijke beperking of beide.

Enkele hiervan kunnen orgaanstoornissen, epilepsie, slechte coördinatie of motorische vaardigheden, leermoeilijkheden, gedragsstoornissen, gezichtsafwijkingen, sociale problemen, creativiteit of verbeeldingsproblemen en gewichtsafwijkingen zijn.

Zelfs als een kind niet wordt geboren met het foetaal alcoholsyndroom, kan hij of zij ook het effect van foetale alcohol hebben, dat niet zo ernstig is maar toch schade kan veroorzaken.

Zwangere vrouwen mogen tijdens de zwangerschap nooit alcohol drinken, maar als u ontdekt dat uw zwangerschap te laat is of u zich zorgen maakt over schade, kunnen vitamine A, foliumzuur en choline nuttig zijn.

Door tomaten en ander voedsel aan te vullen of te eten, kunt u de kans verkleinen dat kinderen aan dergelijke symptomen lijden.

Studies hebben aangetoond dat deze drie voedingsstoffen, die aanwezig zijn in tomaten, het foetaal alcoholsyndroom zoveel mogelijk kunnen voorkomen als zwangere vrouwen ze in voldoende hoeveelheden innemen ( 75 , 76 ).

 

 

 

West tomaten en kwaad bloed ziekte

Scheurbuik is het gevolg van onvoldoende vitamine C in de voeding.

Hoewel het tegenwoordig niet erg gebruikelijk is, kunnen ongezonde voeding en onvoldoende fruit en groenten tot scheurbuik leiden.

Sommige symptomen zijn bloeding en zwelling van het tandvlees, vermoeidheid, rode of blauwe vlekken op het huidoppervlak, gewrichts- en spierpijn, pijn in de armen en benen en kortademigheid.

Als dit vitamine C-tekort aanhoudt, kunt u ook last krijgen van geelzucht, oedeem of hartaandoeningen.

Bij kinderen kan scheurbuik abnormaal gewichtsverlies, prikkelbaarheid, diarree en koorts veroorzaken.

Verlies van eetlust en indigestie kunnen betekenen dat ze niet de andere voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben, wat een enorme uitdaging kan vormen voor de normale ontwikkeling van lichaam en geest.

Je lichaam kan geen vitamine C aanmaken, maar je kunt wel een dagelijkse dosis krijgen van veel groenten en fruit (inclusief tomaten).

Tomaten eten kan ervoor zorgen dat je geen scheurbuik krijgt en alle symptomen die erop volgen ( 77 ).

Daarom kunnen ook jonge kinderen baat hebben bij het eten van tomaten.

 

 

 

West- tomaten en weefselschade

Onze weefsels zijn vatbaar voor beschadiging, maar ons lichaam zal met slijtage omgaan door deze weefsels te repareren en ervoor te zorgen dat ze weer normaal kunnen functioneren.

Onze weefsels kunnen op veel manieren worden beschadigd, van snijwonden tot ernstigere interne schade.

Als er geen maatregelen worden genomen, zullen onze organen binnenkort niet meer normaal functioneren en zullen we niet kunnen overleven.

Door echter versleten en beschadigde weefseldelen te vervangen en te regenereren, kunnen onze weefsels de algehele gezondheid behouden ( 78 ).

We moeten voldoende vitamine C en β-caroteen innemen om ons lichaam normaal te laten functioneren.

Als u vatbaarder bent voor letsel als gevolg van leeftijd, roken, gebruik van steroïden, zoals diabetes, blootstelling aan straling of chemotherapie, moet u proberen meer tomaten te eten om ervoor te zorgen dat u voldoende vitamine C en vitamine A krijgt om het weefsel te helpen herstellen .

Beta-caroteen kan u helpen om gezond littekenweefsel te krijgen, terwijl vitamine C kan helpen bij het vormen van nieuw weefsel en het vervangen van versleten weefsel.

Tot op zekere hoogte kunnen de B-vitamines in tomaten ook helpen bij het oplossen van dit probleem.

 

 

 

West tomaten en collageen wit

Collageen is een vezelachtig eiwit, het belangrijkste eiwit in het hele menselijk lichaam.

Het is aanwezig in je huid, gewrichten en botten en is essentieel om bindweefsel bij elkaar te houden.

Het zorgt voor stevigheid en kracht, en daarom heb je de neiging om als je jong bent een gladde huid en harde botten te hebben.

Naarmate u ouder wordt, neemt de productie van collageen echter af en worden verbindingen verbroken, waardoor u rimpels en kwetsbare gewrichten krijgt.

Door echter voedingsstoffen aan uw dieet toe te voegen die de productie van collageen ondersteunen, kunt u er jonger uitzien en ouder worden zoals jonge mensen.

Tanden, bloedvaten, ogen, hart, pezen, ligamenten en zelfs alle delen van het lichaam hebben collageen nodig, wat essentieel is voor uw algehele gezondheid .

Vitamine C speelt een vitale rol bij de synthese van collageen, en daarom zal het eten van tomaten je niet alleen een zachte en elastische huid geven en je beschermen tegen UV-straling, maar ook je andere organen beschermen tegen beschadiging. Yu ontbinding.

Zoals hierboven vermeld, helpt collageen ook om wonden te sluiten, zodat ze goed kunnen worden behandeld en voorkomen dat bacteriën en micro-organismen door de openingen in uw huid binnendringen ( 79 , 80 ).

 

West tomaten en nutritionele factoren

Verschillende voedingsstoffen hebben verschillende voordelen.

Het hele punt van een gezond dieet is dat uw lichaam deze voedingsstoffen opneemt en er gezonder door wordt.

Als het lichaam deze voedingsstoffen echter niet goed kan opnemen en gebruiken, zullen uw inspanningen tevergeefs zijn.

Als ze niet worden opgenomen, worden deze voedingsstoffen alleen uitgescheiden in plaats van afgebroken en gedistribueerd naar verschillende cellen in uw lichaam.

Verschillende voedingsstoffen in tomaten helpen feitelijk andere voedingsstoffen te absorberen die in ander voedsel worden opgenomen.

Vitamine C helpt bijvoorbeeld om ijzer te absorberen, vooral niet-heem-ijzer.

In veel gevallen kan ijzertekort alleen worden geëlimineerd door de hoeveelheid geconsumeerde vitamine C te verhogen, wat wereldwijd gebruikelijk is.

IJzer helpt bij het metaboliseren van eiwitten en het produceren van hemoglobine en rode bloedcellen, dus eet naast tomaten meer voedselbronnen van ijzer ( 81 , 82 ).

Koper helpt ook om ijzer uit het spijsverteringskanaal te absorberen en reguleert de afgifte ervan uit de lever ( 83 ).

Ten slotte helpt mangaan de opname van mineralen, waardoor voedingsstoffen zoals vitamine E en magnesium beter kunnen worden gebruikt.

Als cofactor bij verschillende enzymatische processen, neemt het deel aan de opname en het gebruik van verschillende vitamines en mineralen ( 84 ).

Daarom zijn tomaten niet alleen een rijke voedingsbron, maar kunnen ze u ook helpen om betere voeding uit ander voedsel te halen.

 

 

 

West- tomaten en bloeddruk

Bloeddruk is tegenwoordig een veel voorkomende zorg in de wereld, vooral onder ouderen.

Hoge bloeddruk zet druk op uw slagaders en hart, en uw slagaders moeten sterker worden om deze druk het hoofd te bieden.

Wanneer de arteriële wand dikker wordt, wordt de eigenlijke doorgang smaller, waardoor de kans groter is dat de doorgang wordt geblokkeerd en een normale bloedstroom wordt voorkomen.

Afhankelijk van waar de blokkering optreedt en waar het bloed door het kanaal stroomt, kunt u last hebben van hartaandoeningen, beroertes, ernstig geheugenverlies, nieraandoeningen of orgaanfalen.

Als de arteriële wand niet dikker wordt, maar onder druk instort, zal interne bloeding optreden en hetzelfde zal gebeuren.

Vitamine C en vitamine B6 in tomaten kunnen een positief effect hebben op de bloeddruk, waardoor de bloeddruk niet te hoog wordt.

Ze kunnen de bloedstroom in uw bloedvaten verhogen, waardoor de druk afneemt ( 85 , 86 ).

 

Bij lichte ogen en haren

Melanine is een natuurlijk donker pigment in ons lichaam, dat voorkomt in onze huid en haar.

Deze pigmenten geven kleur en vitaliteit aan onze ogen, haar en huid.

Naarmate we ouder worden, beginnen de pigmentcellen in de haarzakjes van ons haar en onze ogen geleidelijk af te sterven.

Naarmate het melaninegehalte afneemt, begint de kleur van het haar en de ogen te vervagen, wordt het haar wit en worden de ogen donkerder.

Een manier waarop melanine je helpt er jong uit te zien, is door die kleur af te geven, maar het kan ook helpen je huid te beschermen tegen lichtschade of huidbeschadiging veroorzaakt door de ultraviolette straling van de zon.

Blootstelling aan de zon zal uw bestaande melanine donkerder maken en leiden tot de vorming van nieuwe melanine, die de huid donkerder en “bruiner” maakt en de penetratie van ultraviolette straling in de huid vermindert.

Daarom kan melanine u ook helpen tekenen van fotoveroudering te voorkomen, zoals rimpels en donkere vlekken, en huidkanker ( 87 ).

Tomaten zijn erg handig voor de productie van melanine omdat ze gezonde hoeveelheden koper bevatten, wat essentieel is voor het proces van melaninesynthese.

Door regelmatig tomaten te eten, zorg je ervoor dat je lichaam er jong uitziet en kun je je lichaam ook beschermen tegen externe factoren (zoals de zon).

 

 

 

Tomaat en energie

Tegenwoordig, wanneer de meeste mensen overbelast zijn door werk, studie of andere redenen, is het gemakkelijk om zich moe en gebrek aan energie te voelen.

Door uitputting van diverse activiteiten en stress kunt u zich moe blijven voelen.

Na een tijdje kan vermoeidheid ervoor zorgen dat u niet langer geniet van de verschillende activiteiten waaraan u deelneemt, en het kan ook uw humeur en humeur beïnvloeden.

U kunt zich prikkelbaar voelen of niet in staat zijn uw beste conditie te bereiken, wat een nadelige invloed kan hebben op uw professionele, sociale en persoonlijke leven.

Voor een gezond energieniveau zijn enkele van de factoren waarmee u rekening moet houden: voeding, trainingsniveau, hoeveelheid slaap en stress.

Wat betreft voeding, kan het eten van meer koperrijk voedsel, zoals tomaten, een grote stap voorwaarts zijn, omdat koper helpt bij de synthese van een molecuul genaamd adenosinetrifosfaat (ATP), wat belangrijk is omdat ATP in de cel zit. Breng chemische energie over.

Voldoende kopergehalte in het menselijk lichaam betekent dat al onze cellen energie kunnen krijgen wanneer dat nodig is ( 88 ).

Dit vermindert vermoeidheid en zorgt ervoor dat je elke dag alert en actief blijft.

 

 

 

West- tomaten en metabolisme

Enzymen zijn biologische katalysatoren die voor verschillende doeleinden in het lichaam kunnen worden gebruikt.

Het belangrijkste doel van enzymen is om chemische reacties te versnellen, zodat ze op tijd plaatsvinden om alles goed te laten werken.

Zonder enzymen zou de reactie te traag verlopen, zodat het menselijk lichaam niet kan overleven, laat staan ​​goed functioneren.

Enzymen kunnen helpen moleculen af ​​te breken in kleinere eenheden of de accumulatie van moleculen bevorderen.

Omdat tomaten koper bevatten, kunnen ze het celmetabolisme helpen.

Koper is een co-factor voor een verscheidenheid aan enzymen (meer dan vijftig!) En is essentieel voor hun normale functie in ons lichaam.

Koper is een belangrijk onderdeel van deze enzymen.Zonder koper zal onze stofwisseling vertragen en zullen we niet meer functioneren als normale mensen ( 89 ).

Dit kan het gevolg zijn van de verstoring van onze neurale en metabolische routes, vooral van invloed op de hersenen.

Door echter meer tomaten aan uw dieet toe te voegen, kunt u zien dat uw lichaam voldoende koper binnenkrijgt en dat deze katalysatoren correct worden gevormd.

 

 

 

West tomaten en schildklier klier

Uw lichaam is een complex netwerk van verschillende organen, elk met zijn eigen functies, waarvan de meeste essentieel zijn voor uw gezondheid en overleving.

De schildklier is zo’n orgaan.

De vlindervormige klier bevindt zich in uw nek en reguleert de stofwisseling van het lichaam door de twee belangrijkste hormonen die het afgeeft.

Overmatige afscheiding van deze hormonen, hyperthyreoïdie genaamd, kan angstgevoelens, neerslachtigheid, hyperactiviteit, zweten en beven, haaruitval of tijdverlies en andere symptomen veroorzaken.

Aan de andere kant worden de symptomen van onvoldoende secretie hypothyreoïdie genoemd en omvatten slapeloosheid, vermoeidheid, droge huid en haar, depressie, gewrichts- en spierpijn en zware doorbloeding tijdens de menstruatie.

Het is natuurlijk erg belangrijk om uw schildklier gezond te houden.

Het mangaan in tomaten is vooral gunstig voor u omdat het nodig is voor de productie van thyroxine, een van de belangrijkste hormonen in het menselijk lichaam ( 90 ).

Gezonde hoeveelheden koper in het menselijk lichaam kunnen ook de gezondheid van de schildklier bevorderen ( 91 ).

Daarom kun je met tomaten goed een gezond gewicht en eetlust behouden en ervoor zorgen dat je organen en stofwisselingsroutes soepel functioneren.

 

West- tomaten en PMS

Voor de meeste vrouwen is menstruatie één keer per maand het laatste wat ze willen.

Meestal zijn het niet de vervelende bloedingstijd zelf, maar hormonale schommelingen die problemen gaan veroorzaken.

Deze schommelingen beginnen een week voor de menstruatie, met psychische en lichamelijke klachten.

Symptomen zijn onder meer gevoelige borsten, gewichtstoename, acne-uitbraken, emotionele uitbarstingen, rugpijn, krampen, een opgeblazen gevoel, onbedwingbare trek en te veel eten, en stemmingswisselingen.

Voor vrouwen die deze symptomen elke keer ervaren, kan het eten van meer tomaten sommige symptomen helpen verlichten.

Van het mangaan in tomaten is aangetoond dat het bepaalde symptomen verlicht, zoals hoofdpijn, depressie, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.

Calcium en magnesium zijn ook aanwezig in tomaten en hebben vergelijkbare effecten ( 92 ).

Evenzo is aangetoond dat vitamine B6 gevoelige borsten, krampen, misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn en acne-uitbraken helpt verminderen ( 93 ).

Door tomaten te eten, kun je deze voedingsstoffen opnemen, waardoor je een normaal leven kunt leiden, en hormonale veranderingen hebben geen invloed op je prestaties bij normale activiteiten.

Door uw menstruatiecyclus uw levensstijl niet te laten beheersen, kunt u actief uw leven in eigen handen nemen.

 

 

 

West tomaten en spieren vlees

Spier is niet alleen esthetiek.

Ze zijn erg belangrijk om u te helpen uw algehele gezondheid te behouden.

Ze verhogen de insulinegevoeligheid door glucose op andere manieren op te slaan, waardoor u insulineresistentie en diabetes kunt voorkomen ( 94 ).

Ze helpen ook om voedingseiwitten beschikbaar te maken voor alle organen ( 95 ), maar het is vooral belangrijk om het lichaam te helpen bewegen en verschillende activiteiten uit te voeren.

Ze stellen u in staat routinematige activiteiten uit te voeren en zorgen er ook voor dat uw gewrichten in goede conditie zijn.

Voor jou is het belangrijk op te merken dat je ook voor je spieren moet zorgen.

Dit doe je door meer tomaten te eten, vooral vanwege hun hoge kaliumgehalte.

Kalium kan uw spieren helpen samentrekken en ontspannen ( 96 ).

Het helpt ook uw hart (ook de spier) elke keer bloed in het bloed te persen ( 97 ), waardoor het ritme van het hart wordt gestabiliseerd.

Te weinig kalium of hypokaliëmie kan spierkrampen veroorzaken tijdens inspanning, wat pijnlijk en ongemakkelijk kan zijn ( 98 ).

Een ander voordeel is dat het de groei van spiercellen kan bevorderen en ervoor kan zorgen dat deze cellen energie efficiënt gebruiken ( 99 ).

Je spieren blijven sterk en in deze staat, en kunnen taken op een optimaal niveau uitvoeren.

 

West- tomaten en elektrolyse-functie kunnen

Elektrolyten zijn stoffen die een geleidende oplossing produceren wanneer ze in water worden opgelost.

Ze dragen elektrische ladingen en zijn essentieel voor de menselijke gezondheid en overleving.

Naast kalium zijn de andere elektrolyten (zij het met een lager gehalte) die in tomaten aanwezig zijn, magnesium en calcium.

Samen kunnen deze mineralen zorgen voor de normale werking van het menselijk lichaam.

Een belangrijke functie is het handhaven van de vochtbalans in het lichaam ( 100 ).

Aangezien tomaten voor 95% uit water bestaan ​​en door de mineralen ook de waterbalans kunnen helpen, is dit een goede manier om uitdroging te voorkomen, vooral na zware inspanning.

Deze elektrolyten kunnen ook de efficiëntie van neuronen verbeteren, waardoor het hele zenuwstelsel beter functioneert en de reflexen gevoelig zijn.

Onevenwichtigheden in de elektrolyteniveaus kunnen ook de spierfunctie belemmeren, ze zwak maken of onstabiele contracties veroorzaken.

Andere symptomen zijn vermoeidheid of sufheid, onregelmatige hartslag, convulsies of convulsies of spasmen, toevallen, gevoelloosheid en neurologische aandoeningen.

Als het kaliumgehalte in het lichaam in de loop van de tijd daalt, kunnen er hoge bloedsuikerspiegels ontstaan.

Als er te veel druppels zijn, kunt u naast alle andere symptomen zelfs last hebben van een onregelmatige hartslag of verlamming ( 101 ).

 

 

 

Hoe te kopen en op te slaan

Het is gemakkelijk om naar de supermarkt te gaan om tomaten te kopen, maar je hebt scherpe ogen en een goed bewustzijn nodig om ervoor te zorgen dat je verse, gezonde tomaten koopt en in deze staat houdt.

Tomaten zijn het hele jaar door te vinden, maar in de meeste regio’s is de beste tijd om tomaten te kopen van juni tot oktober.

Het kan een goed idee zijn om lokale tomaten te kopen in plaats van geïmporteerde tomaten, omdat tomaten van nature het rijpingshormoon ethyleen produceren.

Om de houdbaarheid te verlengen en gemakkelijke krassen te voorkomen, wordt de geïmporteerde sla meestal verwijderd als de sla is, en vervolgens buiten blootgesteld aan ethyleengas.

Dit heeft geen schadelijke effecten, maar het kan zijn dat u een meerprijs betaalt ten koste van de smaak.

Omdat het fruit snel rijpt na het verlaten van de plant, zal de smaak niet zo rijk zijn en zal de textuur niet zo goed zijn.

Zorg ervoor dat de tomaten die u koopt donkerrood zijn, tenzij u specifiek op zoek bent naar tomaten met andere kleuren.

Weeg ze en krijg een stevige aanraking (weg van de papperige aanraking) en voelen zwaarder aan dan ze eruitzien.

Controleer of de stengels en bladeren nog vastzitten om er zeker van te zijn dat ze niet bruin of verdord zijn.

Als de tomaat bij het snuiven geen tomatensmaak afgeeft, of als de schil gerimpeld is, laat hem dan liggen.Als de leverancier de tomaat op een grote stapel bewaart, kies dan de tomaat van boven, want die wordt bedorven door het gewicht van anderen.

De maat of variëteit die u koopt, hangt af van uw smaak en behoeften.

Als u een langzaam gekookte maaltijd bereidt, kunt u tomaten uit blik of tomaten krijgen die u voor later wilt hakken ( 102 , 103 ).

Om tomaten te bewaren, gebruik de koelkast niet, tenzij u in een zeer heet klimaat leeft.

Bewaar het in plaats daarvan op andere plaatsen, zoals een voorraadkast, op een koele maar niet te koude plaats om de tomatensmaak te bederven.

Als je niet zo’n locatie hebt en ze liever in de koelkast wilt bewaren, geef ze dan wat tijd voordat je ze gebruikt, zodat ze de tijd hebben om een ​​beetje smaak te herstellen.

Stapel ze niet op elkaar omdat hun huid zacht is en gemakkelijk kan worden gekneusd.

Bewaar het niet in een plastic zak. Als je onrijpe tomaten hebt om eerder te gebruiken, bewaar ze dan naast de appels. De appels geven vinyl af en helpen het proces te versnellen ( 104 ).

 

 

 

Hoe u zich kunt aansluiten bij meer diëten en meer

Tomaten hebben te veel voedingsstoffen en smaken, dus probeer meer tomaten aan uw dieet toe te voegen.

Dit is gemakkelijk te doen omdat tomaten aan veel verschillende soorten voedsel kunnen worden toegevoegd.

Je kunt van tomaten een heldengerecht maken, of je kunt ze gewoon op verschillende manieren toevoegen om de smaak te versterken.

Tomaten hebben een voor de hand liggende toepassing in salades en sandwiches, dus begin ze de volgende keer dat je er een maakt te gebruiken.

Tomaten zijn ook een uitstekende keuze voor soepen en kruiden.

Je kunt een beetje mixen in een gezonde smoothie of het toevoegen aan toast of bruschetta.

Je kunt ze rauw eten of in een sapcentrifuge doen om vers en lekker sap te krijgen.

U kunt tomaten vullen met andere ingrediënten (bijvoorbeeld vlees, rijst, uien), of u kunt andere voedingsmiddelen (bijvoorbeeld kiprolletjes) vullen met tomaten.

Je kunt bakken, marineren, suiker toevoegen en persen.

Tomaten zijn gemakkelijk in blokjes te snijden en zolang je wat pittige salsa wilt, kun je deze gemakkelijk in tomatensaus dopen of in azijnsaus gebruiken.

Tomaten zijn eenvoudig te bedienen en gemakkelijk te verkrijgen, dus het zou geen probleem moeten zijn om meer tomaten te eten.

Wanneer u zich voorbereidt om thuis of buiten te dineren, probeer dan te experimenteren door gerechten met tomaten te maken of te bestellen.

Als je tomaten met biefstuk of andere gerechten eet, eet ze dan op in plaats van ze te negeren.

Het feit dat sommige gerechten tomaten bevatten, betekent natuurlijk niet dat je te veel moet eten (pizza is nog steeds ongezond, zelfs tomaten) ( 105 , 106 , 107 ).

 

 

 

Voorzorgsmaatregelen Shi

Tomaten hebben geen bijwerkingen, maar voor sommige mensen zijn ze misschien niet goed.

Hoewel zeldzaam, treden allergische reacties op tomaten op.

Als u allergisch bent voor graspollen, reageert uw lichaam mogelijk niet goed op tomaten.

Dit wordt het orale overgevoeligheidssyndroom genoemd en treedt op wanneer uw immuunsysteem de eiwitten in bepaalde soorten fruit en groenten weerstaat.

Hierdoor kunt u last krijgen van zwelling van de tong of mond, tintelingen van de lippen, jeukende huid, heesheid van de binnenkant van de mond en keel ( 108 , 109 ).

Voor de zekerheid, als u een bijwerking heeft op bepaalde andere groenten of als de diagnose orale allergiesyndroom is gesteld, wilt u misschien op uw hoede zijn voor het eten van tomaten.

Als u allergisch bent voor latex, kunt u hetzelfde ervaren.

Het eiwit in tomaten kan allergische reacties veroorzaken ( 110 , 111 ).

Een ander punt van zorg is dat tomaten die in fluorrijke grond worden gekweekt, overmatige hoeveelheden fluor kunnen bevatten ( 112 ).

Sommige onderzoeken hebben hoge fluoridegehaltes in verband gebracht met hersenschade en een laag IQ, en fluorose zou veel gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder schildklierproblemen, botziekten en spierziekten ( 113 ).

Voordat u koopt, moet u ervoor zorgen dat de tomaten die u koopt, veilig en verantwoord zijn geteeld.

 

 

 

ten slotte

Tomaten zijn een van de bekendste en meest gebruikte groenten ter wereld.

Ze zijn overal te vinden en kunnen in verschillende gerechten worden gebruikt.

Als je veel voordelen hebt en gemakkelijk te kopen en te kweken bent, is het logisch dat je actief probeert om meer tomaten te eten.

Je hebt geleerd hoe tomaten tegen lage kosten voldoende voordelen voor je lichaam en geest kunnen bieden, zowel in termen van gezondheid als geld.

Haal het meeste uit de kennis die je hebt opgedaan over tomaten en begin een gezonder leven door ze een belangrijk onderdeel van je dagelijkse leven te maken!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *