28 evidence-based voordelen van mango

Mango is een van de heerlijke en heerlijke fruitsoorten.

Deze zoete en volle vrucht, rijk aan vitamines, mineralen en fytonutriënten, wordt steeds populairder.

De fel oranjegele mango kan in elk seizoen vers worden verkregen en kan het hele jaar door tot sap, bevroren blok en poeder worden verwerkt, wat een tropische gezondheid kan toevoegen aan veel voedingsmiddelen en dranken.

Het vlees is niet te zoet, maar het heeft genoeg vezels om het suikergehalte in evenwicht te houden, waardoor je de hele dag energiek kunt blijven, maar de bloedsuikerspiegel zal niet instorten na het eten.

In sommige tradities kunnen bladeren, schors, huid en zaden zelfs medicinaal worden gebruikt.

In dit artikel zal ik alle evidence-based voordelen van dit prachtige fruit uitleggen en zal ik uitleggen hoe je het op de beste manier kunt kopen, bewaren en koken.

 

Kalender geschiedenis

De geschiedenis van mango’s gaat terug tot 4000 voor Christus, toen de Boeddha onder de takken van een mangoboom zat te mediteren en zijn discipelen onderwees.

Deze vrucht komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en India en wordt als heilig beschouwd en door monniken gekweekt.

Tussen 300 en 400 na Christus begonnen mensen mangobomen te planten in andere delen van het Midden-Oosten en de equatoriale regio’s van Afrika en Zuid-Amerika.

De Portugezen brachten mango’s per boot naar Brazilië, een populaire boot.

In de 10e eeuw na Christus wordt aangenomen dat de Perzen mango’s naar Oost-Afrika brachten.

Zelfs in de moderne tijd zijn Mexico, Ecuador, Haïti, Brazilië en Peru de regio’s met de hoogste mangoproductie.

Dit soort fruit wordt al meer dan 100 jaar in de Verenigde Staten geteeld, maar de hoeveelheid is beperkt, omdat alleen Florida en Californië een geschikt klimaat en geschikte omstandigheden hebben (1).

De wetenschappelijke naam van mango is “Mangifera Indica”, wat letterlijk “Indiase plant met mango” betekent.

Mango is erg belangrijk in de Indiase cultuur. In de Indiase cultuur symboliseert het liefde. Het cadeau van een mand met mango’s wordt beschouwd als een symbool van vriendschap.

De vorm van de mango is de inspiratie voor het populaire Paisley-patroon, dat vaak voorkomt in de stoffen, schilderijen en architectuur (2).

In sommige landen / regio’s in Latijns-Amerika zijn mango’s straatvoedsel, verkocht door verkopers met stokjes en geschild.

Hoewel mango’s door velen als een zeldzame schat in de Verenigde Staten worden beschouwd, zijn mango’s in feite de meest populaire vrucht ter wereld (3).

Mangobomen zijn altijd moeilijk te kweken geweest vanwege ziekteresistentie, vooral anthracnose, die hele gewassen kan vernietigen.

De ziekte wordt gekenmerkt door het verschijnen van zachte zwarte of donkerbruine vlekken op de vruchten en bladeren, en wordt veroorzaakt door de groei van de schimmel in een warme en vochtige omgeving.

Het ras Haden werd in 1910 geïntroduceerd.

Hoewel dit type mango nog steeds wordt verbouwd, is het vervangen door geïmporteerde rassen die minder vatbaar zijn voor ziekten.

 

 

Mango Hoe te groeien

Mangobomen zijn een groenblijvende plant die tot de cashew-familie behoort, waardoor ze niet alleen verwant zijn aan cashewnoten, maar ook aan pistachenoten.

Mango’s worden in de plantkunde beschouwd als steenvruchten, wat betekent dat ze een dikke laag eetbaar zoet vruchtvlees in het midden hebben, zoals een perzik of kers, op een enkele pit of pit in het midden.

Mangobomen hebben tropische of subtropische omstandigheden nodig om een ​​optimale gezondheid en productie te bereiken, daarom is de groei van mangobomen beperkt tot bepaalde landen en regio’s.

Mangobomen zijn moeilijk bestand tegen vorst, hoewel sommige bomen zijn geënt op de onderstammen van andere soorten, zijn deze soorten beter bestand tegen vorst en maken ze mangobomen harder.

Dit is ook een van de gemakkelijkste en meest betrouwbare manieren om nieuwe mangobomen te kweken, en het is sneller dan zaailingen uit een put planten.

De meest gebruikte onderstam is afkomstig van de Gomera-1 mangovariëteit die zijn oorsprong vindt in Cuba en zeer geschikt is voor warme kustgebieden (4).

In het ideale geval groeien mangobomen op plaatsen waar het regenseizoen wordt gevolgd door het droge seizoen, wat een gezonde fruitproductie teweegbrengt.Dit soort bomen kan wel 40 meter lang worden en de dikke leerachtige bladeren kunnen 10 meter breed worden. Luifel.

Mangobomen kunnen lang leven en zelfs meer dan driehonderd jaar overleven.

Mangobomen zijn bloeiende bomen die witte bloemen produceren, elk met vijf bloembladen en een milde geur.

De vrucht wordt gevormd vanuit het midden van de bloem en naarmate de vrucht begint te groeien, valt de vrucht geleidelijk af.

Het duurt vier tot zes jaar voordat een nieuwe boom vruchten begint te produceren.

Nadat de vruchten zich op de takken beginnen te vormen, duurt het drie tot zes maanden voordat ze volwassen zijn, en elke vrucht moet met de hand worden geplukt.

Als gevolg hiervan snoeien veel producenten de bomen korter, zodat ze gemakkelijker en met minder risico rijpe vruchten kunnen verzamelen.

In sommige gevallen kunnen bomen twee keer per jaar fruit produceren in plaats van één keer.

Bewaar het fruit nadat het rijp is in de schaduw en test de rijpheid en de mogelijkheid van fruitvliegjes.

Was het fruit, maak het op maat en behandel het met heet water om fruitvliegjes te voorkomen.

Sommige geïmporteerde mango’s worden bestraald.

Het geval van mango’s is gestandaardiseerd op 8,8 pond en laat luchtcirculatie tussen de vruchten toe.

Deze gevallen bevatten land van herkomst, telling, behandelingsmethode en contactgegevens.

In de Verenigde Staten is de groeiruimte beperkt en beperkt zich voornamelijk tot Puerto Rico, Florida en Californië.

Ongeveer de helft van de mango’s die in Californië worden geteeld, is biologisch gecertificeerd.

Tegenwoordig worden mango’s commercieel geproduceerd in India, China, Thailand, Indonesië, Pakistan, Mexico, Brazilië, Nigeria, Bangladesh en de Filippijnen.

Tegenwoordig zijn er ongeveer vierhonderd geregistreerde mangovariëteiten om uit te kiezen, hoewel er in verschillende seizoenen in supermarkten slechts zes veel voorkomen.

Dit zijn Ataulfos, Francis, Haden, Keitt, Kent en Tommy Atkins, waarvan de laatste commercieel de meest verbouwde mango is.

Deze soorten zijn populair vanwege hun romige textuur, verminderd vezelgehalte en zoetheid (5).

De kleur van de schil kan variëren van groen tot geel, oranje en rood, maar geeft niet de rijpheid van de vrucht aan.

De meeste mensen kiezen er niet voor om de schil te eten, hoewel het naast de vrucht zelf ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen heeft.

 

Gezondheidsvoordelen van mango op

Mango is een van de gezondste fruitsoorten die je kunt eten.

Zie hieronder voor een lijst met de vele voordelen (11).

 

Controleer de bloedsuikerspiegel

Pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel komen vaak voor bij mensen met overgewicht of obesitas, dit mechanisme houdt verband met insulineresistentie en metabool syndroom, die de ontwikkeling van diabetes beïnvloeden.

Het kiezen van zoete mango in plaats van ander suikerhoudend voedsel kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, waardoor het insulinegehalte wordt gereguleerd en het risico op het ontwikkelen van andere ziekten wordt verminderd (12).

 

high fiber

Mango heeft een hoog vezelgehalte en een laag suikergehalte, waardoor het de bloedsuikerspiegel langzamer beïnvloedt. Dit betekent dat u de bloedsuikerspiegel niet verhoogt, maar na het eten meer aanhoudende energie kunt genieten (7).

 

Help soepel te elimineren

De verhoogde hoeveelheid vezels is erg goed om de darmen regelmatig te laten bewegen en je zult constipatie kunnen voorkomen (7).

 

Help een nieuw metabolisme

Dezelfde vezel is zeer geschikt om de probiotica in de darm van brandstof te voorzien.

Deze bacteriën kunnen niet alleen dingen in beweging houden, maar helpen ook bij de opname van bepaalde vitamines (zoals B12), en vitamines zijn nodig voor onze goede energiestofwisseling (6).

 

Bevat enzymen

Veel mensen hebben problemen met de spijsvertering en verse mangoschillen zijn een uitstekende keuze om deze belangrijke functie te verbeteren.

De enzymen in mango en de schil ervan helpen bij het afbreken van koolhydraten, eiwitten en vetten, waardoor het menselijk lichaam gemakkelijker voedingsstoffen uit voedsel kan opnemen (20).

 

 

Zorg voor magnesium

Mango heeft een hoog gehalte aan magnesium Magnesium is een elektrolytisch mineraal dat essentieel is voor uw gezondheid.

Magnesium is vooral nuttig voor de gezondheid van het hart, omdat het de spieren kan helpen om zich beter te ontspannen, zodat het hart tussen twee slagen beter kan herstellen.

Magnesium is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk, en voor mensen met hoge waarden of gediagnosticeerd met hoge bloeddruk, is het verlagen van de bloeddruk ook belangrijk (8).

 

Grote verbetering van de hersenfunctie kan

Deze zoete gouden vrucht is een zegen voor de hersenfunctie.

Het is bewezen dat mango de neuronale integriteit behoudt en de cognitieve functie behoudt.

Dit kan een verminderd risico op leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer betekenen.

Het kan ook helpen om de gezondheid van de hersenen te behouden na een trauma (zoals hersenschudding en beroerte) (9).

 

Voorkom vrije radicalen

Mango kan de belasting van het lichaam aan reactieve zuurstofsoorten (ROS) verminderen, dit zijn vrije radicalen die in cellen worden gegenereerd tijdens de normale energieproductie.

Dit betekent dat de cellen in het weefsel langer gezond kunnen blijven en zelfs het risico op abnormale celgroei bij ziekten zoals kanker kunnen verminderen.

Evenzo kan mango de integriteit van rode bloedcellen en witte bloedcellen beschermen, de zuurstoftoevoer, immuniteit en algehele gezondheid verbeteren (10).

 

Verminder slachtoffers van stralingsletsel

Mango kan zelfs beschermen tegen stralingsschade!

U wordt dagelijks blootgesteld aan lage straling, zoals straling van zonlicht en diverse elektronische apparaten.

Vliegreizen verhogen uw blootstelling aan straling omdat u de meeste bescherming van het milieu verliest.

Veel soorten medische apparatuur gebruiken straling voor diagnose en behandeling.

Als u van plan bent een röntgenfoto te maken of per vliegtuig reist, kan het dagelijks eten van mango helpen om de schade veroorzaakt door deze gevaarlijke golven te verminderen (12).

 

Preventie van kanker ziekte

Sommige recente studies gebruiken een mangosextract genaamd mangiferine om borstkanker, darmkanker en hiv te behandelen.

Mangiferin heeft een immuunmodulerend effect, wat betekent dat het het immuunsysteem kan helpen om beter te presteren.

Door regelmatig mango’s te eten, is uw immuunsysteem beter in staat om kankerbedreigingen voor uw gezondheid te herkennen, en vanwege deze unieke verbinding worden kankercellen gemakkelijker door het lichaam vernietigd (13).

 

Rijk aan vitamine C

Mango bevat ook veel vitamine C.

Het blijkt dat deze vitamine de algehele mortaliteit van mensen bij wie kanker is vastgesteld, kan verminderen, waardoor het gemiddelde overlevingspercentage wordt verlengd van degenen die zich richten op het toevoegen van grote hoeveelheden van deze vitamine aan hun dieet (31).

 

Preventie van aids- medicijnen

Dezelfde verbindingen die kanker helpen voorkomen, kunnen uw immuunsysteem helpen om hiv-infectie en zelfs resistentie tegen geneesmiddelen te bestrijden.

Omdat het een stof is die ervoor zorgt dat uw systeem efficiënter werkt, kan het virus de natuurlijke effecten van het immuunsysteem niet compenseren (14).

 

Preventie van atherosclerose van

Dezelfde mangiferineverbindingen kunnen ook het risico op hartaandoeningen helpen verminderen.

Mangiferine kan de totale hoeveelheid cholesterol in het bloed “aanzienlijk verminderen”, inclusief triglyceriden en het schadelijkere LDL-cholesterol (16).

 

Verdedigen Wei DNA- junctie structuur

Mango eten is een goede manier om het DNA stabiel te houden.

DNA bevindt zich in de kern van elke cel. Wanneer dit DNA beschadigd raakt door oxidatieve stress, leeftijd, ziekte en ondervoeding, zal hun functie gaan verslechteren en kunnen er schadelijke mutaties optreden.

Het intact houden van DNA is essentieel voor een lang leven en gezond leven, en kan verschillende ziekten helpen voorkomen, zoals kanker, auto-immuunziekten en vele soorten degeneratie.

Omdat mango’s specifieke fenol- en antioxiderende eigenschappen hebben, kunnen ze deze bescherming bieden omdat deze micronutriënten zich kunnen verspreiden in de cellen die ze het meest nodig hebben (15).

 

 

Zorg voor gezondheid van het oog

Vitamine A is essentieel voor de gezondheid van de ogen, en het gebrek aan vitamine A kan het moeilijk maken om te zien onder alle soorten lichtomstandigheden (zelfs blindheid).

Omdat mango’s veel vitamine A bevatten, kan het eten van deze vrucht ervoor zorgen dat u een beter gezichtsvermogen behoudt en zelfs in bijna donkere omgevingen beter kunt zien (21).

 

Help hersenweefsel te herstellen

Dit is een andere manier waarop mango je hersenen kan helpen.

Deze vrucht bevat glutamine (anders dan glutamaat), de voorloper van glutamaat, een grote hoeveelheid aminozuren die in het lichaam wordt gebruikt voor weefselherstel en stressmanagement.

In de hersenen helpt glutamaat de functie van neurotransmitters te reguleren, waardoor de effecten van angst, depressie, slapeloosheid en cognitieve stoornissen worden verminderd (22).

 

Verbeter de huid

Mango bevat carotenoïden, carotenoïden zijn antioxidanten, kunnen de vrucht een heldere kleur geven.

Deze carotenoïden zijn bijzonder gunstig voor de gezondheid van de huid, helpen de huid om vocht en volheid vast te houden en geven u een gezonde glans.

Zelfs gevriesdroogd mangopoeder behoudt het grootste deel van het antioxidantgehalte van vers fruit (18).

 

Voeding Feng Fu

De hele mango heeft slechts ongeveer 135 calorieën, 35 gram koolhydraten en bijna geen vet.

Het bevat 32% vitamine A, 96% vitamine C, 12% vitamine E, 11% vitamine K en 14% vitamine B6 van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Het bevat meer vitamines in kleinere hoeveelheden, waaronder foliumzuur, pantotheenzuur en thiamine.

Mango bevat ook kalium, koper, magnesium, mangaan en selenium, die allemaal nodig zijn voor gezonde botten, slagaders, huid en andere weefsels (17).

 

Preventie van chronische ziekten

Tegenwoordig lijden veel mensen aan chronische degeneratieve ziekten zoals hartaandoeningen, kanker en neurodegeneratieve ziekten.

Mango bevat veel vitamine C en het is aangetoond dat het een belangrijke cofactor is om deze ziekten te helpen voorkomen.

Het wees erop dat het vitamine C-gehalte dat nodig is om chronische ziekten te voorkomen hoger is dan wat nodig is om scheurbuik tandvlees te voorkomen, dus het is beter om te streven naar meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (28, 29).

 

Verbeter Off Festival

Omdat vitamine C een essentieel onderdeel is van de vorming van menselijk collageen, kan het eten van meer van deze vruchten ons helpen het collageengehalte te verhogen, wat essentieel is voor het behoud van de elastische, sterke en pijnloze gewrichten (29).

 

Afslanken extra steun

Mangoschil kan helpen bij het bestrijden van vet.

Onderzoekers bestudeerden het vruchtvlees en de schil van verschillende mango’s.

Hoewel het vruchtvlees geen speciaal effect heeft op de ophoping van lichaamsvet, doet de schil van mango dat niet.

De extracten van de schil vertonen een significant remmend effect op de lipogenese, wat betekent dat vet niet kan worden opgeslagen (18).

 

Verlaag de bloeddruk

Mango heeft een hoog gehalte aan magnesium.

Dit mineraal is belangrijk voor de algehele gezondheid, maar het is vooral belangrijk voor mensen met hoge bloeddruk.

Magnesium helpt spieren en slagaders zich volledig te ontspannen, waardoor deze potentiële risicofactor op natuurlijke wijze wordt verminderd (23).

 

Plus een sterk skelet van botten

Deze goudgele vrucht bevat vitamine K, wat essentieel is voor de gezondheid van de botten.

De meeste mensen krijgen geen genoeg van deze belangrijke voedingsstof omdat het vaker voorkomt in groene bladgroenten, die zich misschien niet zo gemakkelijk aanpassen aan het dieet als deze zoete vrucht.

Voor meer mensen kan dit een gemakkelijkere manier zijn om de botsterkte te vergroten (24).

 

Help slecht bloed te voorkomen

Bloedarmoede is een ziekte waarbij er niet genoeg rode bloedcellen zijn om zuurstof in de weefsels te brengen. In milde gevallen kan het vermoeidheid veroorzaken en als het niet op tijd wordt behandeld, kan het de organen ernstig beschadigen.

Dit wordt meestal veroorzaakt door een gebrek aan ijzer in de voeding, en meer mango’s eten kan dit helpen voorkomen.

Het hoge ijzergehalte in mango’s maakt het een ideaal voedsel om dit tekort te voorkomen (25).

 

Kan astma astma voorkomen

Beta-caroteen, een voedingsstof in mango, helpt astmasymptomen te voorkomen, vooral astma veroorzaakt door inspanning.

Hoewel veel mensen steroïde-inhalatoren kunnen gebruiken om deze symptomen te behandelen, blijkt deze natuurlijke methode effectief te zijn voor mensen die steroïden willen vermijden (26).

 

Help vruchtbaarheid

Veel mensen proberen hun motivatie om seks te hebben te vergroten, vooral mannen die wat hulp zullen krijgen door meer mango’s te eten.

Sommige mensen schreven zelfs over de eigenschappen van afrodisiacum die het voor mensen gemakkelijker maken om in emotionele toestanden te komen.

Mango bevat vitamine E, wat erg belangrijk is voor de gezondheid van voortplantingsorganen.

Studies hebben aangetoond dat deze vitamine de kwaliteit en beweging van het sperma kan verbeteren, zelfs bij onvruchtbare mannen (27).

 

Help een beroerte te voorkomen

Omdat mango kan helpen de bloeddruk te verlagen en rijk is aan vitamine C (wat de slagaders kan versterken), kan deze vrucht het risico op deze levensbedreigende ziekte helpen verminderen.

Studies hebben aangetoond dat langdurige consumptie van vitamine C de beste manier is om dit voordeel te behalen, dus elke dag mango’s eten lijkt een goede strategie te zijn (30).

 

Bevorder in oefening herstel complex

De micronutriënten en elektrolyten van Mango zijn ideaal om spieren te helpen herstellen na zware inspanning en om deze basiselementen in het lichaam aan te vullen.

Niet alleen dat, de natuurlijke suiker in deze vrucht is ook erg nuttig bij het verminderen van vermoeidheid na het sporten.

Deze vrucht vult uw glycogeen aan dat wordt verbrand tijdens zware inspanning, en kan u zelfs helpen langdurig te trainen, waardoor uw algehele uithoudingsvermogen en kracht worden verbeterd.

 

Hoe te kopen en op te slaan

In de meeste supermarkten zijn mango’s heel gemakkelijk te vinden geworden, en vanwege het dubbele oogstseizoen van het tropische klimaat kunnen mango’s het grootste deel van het jaar worden gekocht.

Bij het kiezen van mango’s is kleur niet de beste manier om de rijpheid te beoordelen.

Rood betekent niet noodzakelijk dat het rijp is. Rijpe vruchten kunnen variëren van groen tot donkerrood De meeste vruchten hebben veel verschillende kleuren op hun schil.

Druk in plaats daarvan voorzichtig op de schil van de vrucht om de tederheid te zien.

Rijpe mango’s zijn maar een beetje mals, terwijl onrijp fruit stevig zal zijn.

Als het fruit vrij zacht aanvoelt, is het verouderd en moet je iets anders kiezen.

Je kunt het gevoel van de perzik als richtlijn gebruiken, omdat de tederheid die gepaard gaat met rijpen vergelijkbaar zal zijn.

Koelen vertraagt ​​het rijpingsproces, dus als u rijp fruit kiest en niet van plan bent het onmiddellijk te consumeren, verplaats het dan naar de koelkast.

Als het op het aanrecht wordt geplaatst, rijpt het onrijpe fruit binnen een paar dagen.

Als je wilt dat het fruit sneller rijpt, kun je het in een papieren zak doen en op kamertemperatuur zetten.

Rijpe mango’s kunnen maximaal een week in de koelkast worden bewaard en meerdere dagen op het aanrecht.

Deze kunnen worden gebruikt in smoothies of als ijsblokjes om thee en andere dranken op smaak te brengen.

Om een ​​mango in te vriezen, schil je hem, snijd je hem in stukjes en sluit je hem goed af in een antivrieszakje.

Ze blijven drie maanden in de koelkast.

Je kunt mango’s ook pureren en invriezen in ijsblokjesbakjes.

Deze kunnen worden gebruikt in smoothies of als ijsblokjes om thee en andere dranken op smaak te brengen.

Er is een truc om mango’s te snijden, waardoor het veel gemakkelijker wordt om te eten en te eten.

In het midden van de mango groeit een plat zaadje waarvan je de richting van het zaadje kunt zien aan de vorm van de vrucht.

Leg de mango op de snijplank met de steel naar beneden.

Als je de mango van boven naar beneden bekijkt, ziet hij er rechthoekig uit.

De richting van de zaden is erg lang, dus je kunt elke kant fijn hakken en de “wang” of het grootste vruchtvlees eraf snijden.

Het centrum bestaat voornamelijk uit zaden en er is bijna geen vruchtvlees, je kunt het afsnijden of gewoon snacks eten terwijl je de rest van het fruit klaarmaakt.

Vervolgens kun je de binnenkant van de wangen in dunne plakjes of vierkantjes snijden en ze gemakkelijk verspreiden.

U moet de huid bewaren voor noodgevallen.

Houd er rekening mee dat het mangovruchtvlees minder aan de gladde kant is, dus wees voorzichtig bij het snijden.

Als je ze later deze week gemakkelijker in recepten wilt gebruiken, kun je meerdere mango’s tegelijk snijden.

De gesneden mango kan maximaal vijf dagen in de koelkast worden bewaard.

 

Hoe kan ik meer mango dieet toe te voegen fruit

Mango’s zijn een veelzijdige vrucht die gemakkelijk aan zoete gerechten kan worden toegevoegd, hoewel ze ook sterk kunnen contrasteren met hartige gerechten.

Mango’s zijn een perfecte aanvulling op smoothierecepten, als ze in ijslolly’s of sauzen worden gemengd, kunnen ze ook alleen worden gegeten, wat erg goed is.

Als toetje is de originele mango een perfect tussendoortje, of je kunt hem in plakjes snijden en grillen met een beetje zeezout om het creatieve warme weer te proeven.

Net als elk ander nieuw voedsel dat u aan uw dieet wilt toevoegen, kunt u het beste langzaam beginnen en kijken wat u lekker vindt.

Het is ook een goede gewoonte om het toe te voegen aan de gerechten die u al lekker vindt of de maaltijden die u klaar bent om te koken, zodat u gemakkelijker frequentie kunt toevoegen.

Het wordt niet aanbevolen om mango te gebruiken in formuleringen die gelering of verharding vereisen.

Deze vruchten bevatten veel enzymen en hoewel ze gezond voor u zijn, kunnen ze voedsel zoals gelatine verstoren, dat stevig moet worden en een ongunstige smaak kan produceren.

Probeer mangopuree te combineren met ijsthee, of doe gehakte mango in de bovenkant van de biefstuk.

Mango heeft een sterke smaak, die vooral geschikt is voor zeevruchten en zwaarder vlees.

Mango kan worden gebruikt in desserts zoals bevroren yoghurt of ijs, maar kan ook worden toegevoegd aan havermout of als crêpe-vulling.

 

Eenvoudig mangorecept

Als je de zoetheid van citrus wilt halen, kun je mango in verschillende gerechten gebruiken.

Van smoothies, ontbijt, heerlijke lunches en diners tot desserts, mango is een veelzijdig ingrediënt dat een aanvulling kan zijn op vele andere smaken.

Probeer deze week deze eenvoudige mangorecepten om uw maaltijdplan te verbeteren.

Mango-frambozenproteïne-shake

 • 1 verse mango, geschild en in stukjes gesneden
 • ½ kopje bevroren frambozen
 • ½ kopje pure magere Griekse yoghurt
 • 1 kopje ongezoete niet-zuivelmelk
 • 1 schep vanille-eiwitpoeder

Doe alle ingrediënten in een krachtige mixer en mix tot een uniform.

Giet in je favoriete kopje en geniet ervan.

Als het te dun is, voeg dan 3-5 ijsblokjes toe en meng opnieuw.

Als je je smoothie zoeter wilt maken, voeg dan 2-3 eetlepels verse rauwe honing toe.

Mango gegrilde garnalen gegrild vlees

 • 5 pond rauwe garnalen gepeld en gepeld
 • 2 grote mango’s, geschild en in blokjes van 2,5 cm gesneden
 • 2 kleine paprika’s, in blokjes van 2,5 cm gesneden
 • 1 pond gepelde pareluien
 • 1 kopje teriyakisaus
 • Week de houten spiesjes een nacht in water

Rijg op elke spies afwisselend de garnalen, mangoblokjes, paprikablokjes en parelui erdoor tot er ongeveer 2,5 cm spies overblijft aan elke kant.

Zodra alle spiesjes zijn geïnstalleerd, plaatst u ze op een grill die op hoge temperatuur is bereid.

Bestrijk de bovenkant met teriyakisaus, draai het na ongeveer 4 minuten om, glazuur dan aan de andere kant en kook ongeveer 3 minuten tot de garnaal ondoorzichtig wordt.

Je kunt ze ook ongeveer 10 minuten bakken in een oven van 400 graden, of de garnalen bakken als ze ondoorzichtig zijn.

Mango Jalapeno Vis Taco’s

 • Bloem tortilla’s
 • U kunt kiezen uit 3 soorten visfilets zonder vel, zoals zalm of tilapia
 • Avocado-olie
 • Gerookte paprika
 • Knoflook poeder
 • Uien poeder
 • Gehakte Romeinse sla

Voor Salsa:

 • 1 mango in kleine stukjes gesneden
 • ¼ ui, in blokjes gesneden
 • 1 jalapeno, zonder zaadjes en in blokjes gesneden
 • Sap van 1 limoen
 • 1 eetlepel gehakte koriander
 • Kleine hoeveelheid zeezout

Voor de vulling van zure room:

 • ½ kopje zure room
 • 1 jalapeno, zonder zaadjes en in blokjes gesneden
 • Sap van 1 limoen
 • Kleine hoeveelheid zeezout
 • Een snufje zwarte peper

Bekleed de bakplaat eerst met bakpapier zodat de vis niet plakkerig wordt.

Verwarm de oven voor op 350 graden.

Leg de vis op de bakplaat en bestrijk deze lichtjes met avocado-olie met ongeveer 1 eetlepel.

Strooi de kruiden gelijkmatig over de vis, ongeveer ¼ tot ½ theelepel van elke smaakmaker.

Bak de vis in 10-15 minuten gaar.

Bij het grillen van vis kun je de volgende twee elementen maken.

Doe alle salsa-ingrediënten in een kom en meng goed.

Zet het op kamertemperatuur.

Doe alle zure roomvullingen in een kleine keukenmachine en meng tot een uniform.

Laten we bij kamertemperatuur gaan zitten.

Nadat de vis is gebakken, kunnen de vistaco’s worden samengesteld.

Voeg op elke tortilla een snufje gesneden snijsla, een paar stukjes vis, een lepel mangosalsa en een lepel jalapeno-zure room toe.

Dit is een heerlijke lichte maaltijd zonder al te veel gewicht.

Mango Avocado Zwarte Bonen Dip

 • 2 grote mango’s, gehakt
 • 1 blikje, ongeveer 15 gram. Zwarte bonen, uitgelekt
 • 1 blikje, ongeveer 15 gram. Kikkererwten, uitgelekt
 • 1 middelgrote of grote rijpe avocado, gehakt
 • ½ rode ui, gehakt
 • 1 jalapeno, zaadjes verwijderd
 • Zeezout streepje
 • zwarte peperpoeder
 • Chilipoeder punch
 • 2 eetlepels citroensap

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en meng goed.

Het is het beste om binnen 3 dagen te consumeren, aangezien avocado’s bruin kunnen worden, wat de smaak en textuur kan veranderen.

Deze dip is geweldig voor chips, maar zoals veel groente- of taco-toppings is hij ook ideaal.

Het kan ook worden gebruikt als smaakmaker voor salades.

Koffie gelei mango kip

 • 1 grote mango, in dunne reepjes gesneden
 • 1 grote ui, in dunne reepjes gesneden
 • 1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
 • 1 groene paprika, in dunne reepjes gesneden
 • 1 pond kippenborst zonder botten, in dunne reepjes gesneden
 • 1 kopje kippenbouillon
 • 6 eetlepels vissaus
 • 4-6 kopjes gekookte bruine rijst of quinoa
 • 2 blikjes kokosmelk
 • 3 eetlepels rode currypasta (of meer naar smaak)
 • ⅓ kopje kokosolie

Verhit de kokosolie in een grote ijzeren pan of hoge koekenpan tot deze smelt.

Voeg currypasta toe en roer 30 seconden.

Roer langzaam de kokosmelk en kippenbouillon.

Voeg de kip toe en kook op middelhoog vuur al roerend gedurende 10-15 minuten of tot het gaar is.

Voeg ui en groene paprika toe en laat ongeveer 7 minuten gaar koken.

Voeg mango en vissaus toe en haal van het vuur.

Schep op een apart bord ongeveer 1 kopje gekookte rijst of quinoa uit en schep de curry-mangokip op de rijststapel.

Serveer en geniet.

Mango schil

 • Mangoschil van een vorig recept
 • suiker
 • kaneel

Snijd de mangoschil in reepjes of in elke gewenste vorm en gemakkelijk te eten.

Leg een enkele laag huid op een bakplaat met de vleeslaag naar boven en niet overlappend.

Strooi wat suiker en kaneelpoeder over elk koekje of andere smaakmakers die je lekker vindt.

Bak ongeveer 15 minuten in een oven van 400 graden, of tot de gewenste knapperigheid is bereikt.

Je kunt als smaakmaker kiezen voor licht zeezout zodat deze heerlijke frietjes gebruikt kunnen worden bij je favoriete dipsaus.

Mango Lassi

Dit is een populaire drank in Zuidoost-Azië en er zijn talloze variaties, afhankelijk van de winkel of het huis dat je bezoekt.

Deze drank kan het lichaam koelen tijdens de heetste tijd van het jaar en heeft een voedingswaarde.

Het is in wezen een smoothie en je kunt er zelfs zuivelvrij van maken als je wilt.

 • 1 grote mango, in blokjes gesneden
 • 4-6 ijsblokjes
 • 1 kopje ongezoete yoghurt (vol vet is het beste, maar vetvrij of vetarm is ook prima)
 • Een snufje gemalen kardemom
 • 1 theelepel verse rauwe honing (optioneel)
 • 1 eetlepel ananassap (optioneel)
 • Een kleine hoeveelheid kaneelpoeder (optioneel)

Doe alle ingrediënten in een krachtige mixer en meng tot een uniform.

Als je lassi te dik is, voeg dan een beetje water of melk toe en meng het opnieuw.

Giet in je favoriete kopje en geniet ervan.

 

Voorzorgsmaatregelen Shi

Mango’s zijn verwant aan cashewnoten en pistachenoten omdat ze tot dezelfde soort plantenfamilie behoren.

Iedereen die gevoelig of allergisch is voor cashewnoten of pistachenoten, kan bijwerkingen krijgen bij het proberen van mango’s, dus gebruik ze met de nodige voorzichtigheid.

Mango is ook een naaste verwant van klimop, dus als je vatbaar bent voor klimopreacties, houd er dan rekening mee dat reactie op mango mogelijk is.

Sommige mensen die op latex reageerden, gaven aan dat ze hetzelfde reageerden op mango’s.

Mango bevat een stof die ‘urushiol’ wordt genoemd. Hoewel deze reactie zeldzaam is, kunnen sommige mensen er dermatitis door ontwikkelen.

Iedereen met een slechte nierfunctie moet de consumptie van mango’s vermijden of beperken.

De nieren zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van overtollig kalium uit de bloedbaan.

Omdat mango’s extreem veel mineralen bevatten, kunnen ze de nieren overbelasten en ervoor zorgen dat er te veel kalium in het lichaam circuleert.

Dit kan een gevaarlijke en mogelijk fatale complicatie zijn, dus patiënten met ernstige nierproblemen moeten deze vrucht vermijden.

Mensen met de ziekte van Crohn moeten ook voorzichtig zijn.

Sommige mensen met deze ziekte vinden dat steenvruchten, zoals mango’s, kersen en perziken, bijwerkingen kunnen veroorzaken.

 

ten slotte

Met deze voordelen is mango een heerlijke keuze om gezond te blijven!

Voor mensen die voor de eerste keer mango proberen of die mogelijk bepaalde gezondheidsproblemen en allergieën hebben, moeten enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Voor de meeste mensen is mango echter een geweldige aanvulling op het menu en biedt het veel voordelen.

Mango is een caloriearm voedsel met veel voedingsstoffen.

Ze bevatten verbindingen die u kunnen helpen af ​​te vallen, hartaandoeningen en kanker te voorkomen, de hersenfunctie en de spijsvertering te verbeteren en vele andere gezondheidsvoordelen bieden.

Mango’s zijn direct verkrijgbaar en kunnen met bijna elk budget worden betaald.

Mango kan alleen of rauw worden gegeten, of het kan creatief worden toegevoegd aan veel verschillende soorten recepten.

Als je niet in tropische gebieden woont, kun je misschien niet je eigen mangobomen kweken, maar je kunt wel het meest rijpe, sappige fruit kiezen om aan je gerechten toe te voegen.

Omdat ze het hele jaar door geopend zijn, kun je er vandaag een uitkiezen.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *