28 bewezen gezondheidsvoordelen van kokosolie

Hoewel kokosolie in veel westerse landen al vele jaren niet bijzonder gebruikelijk is, veroveren de verreikende gezondheidsvoordelen geleidelijk de wereld.

Als bijna een derde van het basisvoedsel ter wereld, is het verrassend dat westerse landen nog maar net beginnen met het begrijpen van kokosnoot en al zijn mogelijkheden.

Allereerst worden kokosnoten beschouwd als een steenvruchtlichaam – ze hebben drie lagen, namelijk exocarpium, endocarpium en mesocarpium, en ze hebben een dicht, romig interieur.

Sinds hij op aarde leeft, wordt kokosnoot gebruikt als vezels, brandstof, volksremedies en zelfs als muziekinstrument voor sommige inwoners van Azië en de eilanden in de Stille Oceaan (1).

 

 

 

Coconut geschiedenis

 

Verrassend genoeg zijn kokosnoten misschien wel een van de meest veelzijdige voedingsmiddelen geworden omdat ze zijn geëvolueerd naar meerdere vormen en functies.

De vorm die kokosnoot vertoont, was vroeger kokoswater.

Kokoswater is een vloeistof die wordt gewonnen uit jonge groene kokosnoten en heeft een unieke zoete, nootachtige smaak.

Gelukkig bevat deze drank extreem weinig calorieën, zeer hydraterend en is hij rijk aan kalium in slechts één drankje, wat hoger is dan het kaliumgehalte in vier bananen.

In vergelijking met commerciële sportdranken, maakt de combinatie van weinig calorieën, weinig suiker en laag natrium het de eerste keuze voor veel atleten die zweten vanwege hun ongelooflijke hydraterende vermogen.

Bovendien, hoewel het soms wordt verward met kokoswater, is kokosmelk een volledig apart product.

Om kokosmelk te maken, wordt het dikke witte deel van het kokosvlees geraspt en in kokend water geweekt tot de room stijgt en van de bovenkant kan worden afgeroomd.

Knijp de resterende vloeistof door kaasdoek om de melk van de kokosresten te scheiden.

Door het proces keer op keer te herhalen, wordt de vloeistof dunner totdat deze een melkachtige witte consistentie heeft.

Omdat melk rechtstreeks uit het “vlees” van kokosnoot komt, bevat deze drank alle gezondheidsvoordelen van het eten van pure kokosnoot, zoals de grote hoeveelheid verzadigde vetzuren met middellange ketens, die de stofwisseling bevorderen (3).

Maar naast het gebruik van kokosnoten alleen voor gezondheidsdoeleinden, gebruiken veel landen in de wereld ook verschillende andere ingrediënten van kokosnoten.

In feite laten veel landen geen enkel deel van de kokosnoot verloren gaan en gebruiken ze dus het vlees, de schil, het water, de bladeren, de stam en zelfs de wortels.

Veel culturen beschouwen de kokospalm zelfs als de “boom des levens” (1).

Vanwege zijn duurzaamheid kan een natuurlijke vezelachtige substantie genaamd kokosnootvezel worden geëxtraheerd uit de buitenhuid voor gebruik in vloermatten, borstels, touwen en touwtjes.

Bovendien worden de eigenlijke schaal en schaal vaak gebruikt als potten, of om kommen of zelfs brandstof te maken.

 

Ten slotte, aangezien voedingsdeskundigen en voedingsdeskundigen net het voedingspotentieel van kokosolie beginnen te begrijpen, is het gebruik en de consumptie van kokosolie in wezen een van de meest controversiële gezondheidsthema’s.

 

Kokosolie is gemaakt van gedroogd kokos “vlees” genaamd “kopra”.

Gewoonlijk wordt kopra mechanisch geperst om olie uit het ‘vlees’ te halen en zo te produceren wat volgens ons kokosolie is (5).

Het is bewezen dat de olie meerdere gezondheidsvoordelen biedt, zoals het verminderen van ontstekingen, het beschermen van het haar tegen beschadiging en het ondersteunen van bijna alle processen in het lichaam.

Kokosolie is voor meer dan 80% verzadigd vet, voornamelijk samengesteld uit middellange vetzuren, in plaats van de vetzuren met lange ketens die de meeste mensen vaak consumeren.

Het menselijk lichaam moet eerst vetzuren met lange ketens afbreken om ze te absorberen, en de vetzuren met korte en middellange ketens die rijk zijn aan kokosolie, worden gemakkelijk door het lichaam verteerd, zodat ze rechtstreeks naar de lever worden getransporteerd om energie te produceren (1).

Het meest kritische vetzuur dat ongeveer 45-55% van het verzadigde vet in kokosolie uitmaakt, is laurinezuur.

Laurinezuur is van nature aanwezig in moedermelk en wordt omgezet in monolaurinezuur, dat de immuniteit van het lichaam helpt versterken en virussen en ziekten bestrijdt.

Daarnaast staat kokosolie bekend om zijn rijke vitamine E, waardoor de olie bijzonder gunstig is voor je haar en huid.

Zoals de meeste vitamines, kan het de functie van het organische systeem hydrateren en behouden.

 

 

 

Over het algemeen zijn er twee hoofdsoorten kokosolie: oliën die in grote hoeveelheden worden geproduceerd en daarom extra geraffineerd moeten worden; en oliën die uitgaan van verse kokosnoten en minder geraffineerd zijn.

Veel mensen begrijpen de term “pure” kokosolie verkeerd als olie die helemaal niet geraffineerd is. Aangezien kokosolie echter niet echt aan bomen groeit, wordt alle kokosolie geraffineerd.

Daarom verwijst virgin kokosolie eigenlijk naar de minst geraffineerde olie.

Dat gezegd hebbende, zullen de meeste voedingsdeskundigen alleen het gebruik van pure kokosolie aanbevelen om de nadelige effecten van raffinage op het uiteindelijke olieproduct te voorkomen.

Gehydrogeneerde kokosolie is een geraffineerde olie en omdat het gehydrogeneerde vetzuren bevat, wordt het unaniem beschouwd als de olie die je moet vermijden.

Daarom produceert het transvetten, die berucht zijn om de schadelijke effecten op de persoonlijke gezondheid.

Een studie onderzocht hoe niet-gehydrogeneerde kokosoliesupplementen het lipidenprofiel van vrouwen in de Filippijnen ten goede kunnen komen.

De resultaten toonden aan dat de olie het totale cholesterol-, lipoproteïne- en fosfolipidengehalte van vrouwen verlaagde, wat voornamelijk werd veroorzaakt door de middellange vetzuren in kokosolie (7).

 

Gezondheidsvoordelen van kokosolie

 

 

 

Kokosolie kan hersenziekten helpen

 

Een van de meest gunstige eigenschappen van kokosolie is de grote hoeveelheid middellange vetzuren (MCFA), die het tegenovergestelde is van de vetzuren met lange ketens in veel andere voedingsmiddelen.

De reden achter de voordelen van dit zuur is dat middellange vetzuren niet alleen gemakkelijk door de lever worden opgenomen, maar ook snel worden gemetaboliseerd.

Dit betekent dat ze verder kunnen worden omgezet in ketonen.

Ketonen worden door de hersenen gebruikt als een belangrijke energiebron en er is aangetoond dat ze een therapeutisch effect hebben bij mensen met geheugenverlies, bijvoorbeeld in het geval van de ziekte van Alzheimer (8).

Bovendien kunnen de unieke fenolische verbindingen en hormonen die in kokosolie worden aangetroffen, mogelijk de ophoping van amyloïde bèta-peptiden voorkomen, wat deel uitmaakt van de leidende theorie over de etiologie van de ziekte van Alzheimer.

 

 

 

Verhoog het gewichtsverlies

 

Naast het helpen bestrijden van hersen- en geheugenstoornissen, is aangetoond dat consumptie van middellange vetzuren (zoals die in kokosolie) het energieverbruik verhoogt in vergelijking met vetzuren met lange ketens.

Met andere woorden, het lichaam kan dit vet gemakkelijk omzetten in energie die het lichaam kan gebruiken.

Deze methode is essentieel voor mensen die proberen af ​​te vallen, omdat het fundamenteel helpt bij het verhogen van het metabolisme.

In feite onderzocht een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition de effecten van MCFA-olieverbruik bij deelnemers met overgewicht vergeleken met vetzuren met lange ketens.

Uit de studie bleek dat proefpersonen die MCFA-olie consumeerden aan het einde van de studie gewicht verloren en meer vet verloren (9).

 

 

 

Spieren kweken

 

Volgens Iranloye en collega’s (2013) is kokosolie een sterk “insulinebevorderende” stof, wat betekent dat het de alvleesklier sterk stimuleert om insuline af te scheiden (10).

Het doel van insuline is om de bloedsuikerspiegel van het hele lichaam te reguleren, naast het pompen van voedingsstoffen in de spieren.

Daarom is deze toename van hormoonafscheiding vooral belangrijk voor bodybuilders en gewone burgers die spiermassa proberen te vergroten.

Het behouden van stabiele hormonen zoals insuline zal zeker gunstige gevolgen voor de gezondheid hebben.

 

 

 

Kan infecties helpen bestrijden

 

Het meest voorkomende vetzuur in kokosolie dat bijna 50% van het kokosvet uitmaakt, wordt laurinezuur genoemd (1).

Dit zuur is bijzonder effectief in het elimineren van verschillende bacteriën door het lipidemembraan af te breken en organismen te vernietigen.

In het bijzonder kunnen kokosolie en het effectieve laurinezuur helpen bij het elimineren van bacteriën die maagzweren, tandbederf en voedselvergiftiging veroorzaken (1).

Laurinezuur is van nature aanwezig in moedermelk, wat begrijpelijk is, omdat pasgeboren baby’s in hoge mate beschermd moeten worden tegen gevaarlijke infecties en pathogenen.

 

 

 

Help buikvet te verminderen

 

Vanwege alle gezondheidsproblemen die verband houden met obesitas, is obesitas een steeds ernstiger probleem geworden in de westerse wereld, en deze mening is unaniem aanvaard.

Wat echter minder bekend is, is dat bepaalde soorten obesitas eigenlijk gevaarlijker zijn dan andere – abdominale obesitas is een bijzonder schadelijk type.

In feite is abdominale obesitas, vergeleken met algemene obesitas, een belangrijkere factor bij het bepalen van het risico en de waarschijnlijkheid van coronaire hartziekten (11).

Gelukkig keken de onderzoekers specifiek naar de effecten van kokosolie op vrouwen met abdominale obesitas.

Gerandomiseerde gecontroleerde studies hebben aangetoond dat de tailleomtrek van de behandelingsgroep die dagelijks kokosoliesupplementen kreeg significant verminderd was, terwijl de groep die sojaolie of placebo kreeg niet zo’n correlatie had [12].

 

 

 

Eetlust in bedwang houden

 

Kokosolie heeft ook een verbazingwekkende prestatie, dat wil zeggen dat het de verzadiging kan verhogen, wat betekent dat het je lange tijd een verzadigd gevoel kan geven, wat je dagelijkse calorie-inname kan verminderen.

In dierstudies ontdekten onderzoekers dat een dieet met lange vetzuren geassocieerd was met een hogere voedselinname, terwijl een vergelijkbaar dieet met middellange vetzuren geassocieerd was met een lagere voedselinname (13).

Dit resultaat wordt toegeschreven aan verschillende hormonen die verband houden met verzadiging en MCFA.

Daarom geeft het, wanneer MCFA wordt geconsumeerd, een hormoon af waardoor we ons vol voelen (13).

Dit hormoon is echter niet duidelijk met elkaar in verband gebracht.

Desalniettemin is het nog steeds duidelijk dat, hoewel er nog moet worden vastgesteld, er nog steeds mechanismen zijn die de inname van MCFA koppelen aan een bevredigend gevoel van verzadiging.

 

 

 

Verminder het risico op hartaandoeningen

 

Volgens een groot aantal klinische onderzoeken en epidemiologische gegevens zijn verhoogde plasmacholesterolspiegels veroorzaakt door lipoproteïnen met hoge en lage dichtheid (LDL) gerelateerd aan coronaire hartziekten.

Daarentegen is aangetoond dat lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL) omgekeerd evenredig is met hartaandoeningen.

In een gecontroleerde studie werd het vermogen van virgin kokosolie (VCO) en kokosolie (CO) om lipidenparameters te beïnvloeden vergeleken.

De onderzoekers ontdekten dat “de serum-, lever- en hartcholesterolconcentraties in de VCO-behandelingsgroep significant lager waren dan die in de CO-behandelingsgroep (14).”

Bovendien nam HDL-cholesterol significant toe bij met VCO gevoede dieren, terwijl vergelijkbare resultaten niet werden waargenomen in andere behandelingsgroepen.

Dit leidde ertoe dat onderzoekers dachten dat er een positieve correlatie bestaat tussen kokosolie en HDL-cholesterol, zodat kokosolie coronaire hartziekten helpt voorkomen.

 

 

 

Verhoog het metabolisme

 

Het is duidelijk dat niet alle vetzuren hetzelfde zijn.

Maar de omvang van hun verschillen heeft in feite een serieuze impact op de manier waarop ons lichaam ze metaboliseert.

Middellange vetzuren (MCFA) circuleren niet langer in onze organen zoals vetzuren met lange ketens (LCFA), maar worden rechtstreeks van ons spijsverteringskanaal naar de lever overgebracht en vervolgens onmiddellijk in de lever gebruikt voor energieomzetting of omzetting in Ketonlichaam (15).

Dat gezegd hebbende, heeft onderzoek uitgebreid de effecten van MCFA op het metabolisme onderzocht.

Een van deze onderzoeken was bedoeld om dit concept te bestuderen door ratten gedurende zes weken te overvoeren met LCFA of MCFA.

De resultaten bevestigden dat ratten die MCFA kregen, 20% van hun lichaamsgewicht en 23% lichaamsvet verloren (16).

MCFA lijkt het metabolisme van een persoon te versnellen, waardoor meer vet en / of calorieën worden verbrand.

 

 

 

Bescherm haar tegen beschadiging

 

Vreemd genoeg is gebleken dat kokosolie niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook goed voor je lichaam.

“Journal of Cosmetic Science” publiceerde een studie die de beschermende effecten van verschillende oliën op haarbescherming bestudeerde.

Studies hebben aangetoond dat kokosolie kan voorkomen dat kammen alle verschillende soorten haar beschadigt (17).

In vergelijking met verschillende andere oliën zoals zonnebloemolie en minerale olie, heeft kokosolie een groter effect op het verminderen van eiwitverlies in het haar.

De reden achter deze specifieke preventieve eigenschap ligt in de structuur van de olie.

Als lineaire triglyceride heeft kokosolie een sterke affiniteit voor haarproteïnen en kan het de haarschacht doordringen vanwege het kleine formaat (17).

Daarom maakt de perfecte combinatie van lineaire opstelling, lichtgewicht, klein formaat en hoge eiwitaffiniteit van kokosolie het een effectieve haarconditioner.

 

 

 

Anti roos

 

Het is misschien verrassend om erachter te komen, maar kokosolie wordt eigenlijk veel gebruikt als een natuurlijk haarverzorgingsmiddel tegen roos.

Feiten hebben bewezen dat deze speciale olie huidaandoeningen zoals Xerox kan verbeteren, die wordt gekenmerkt door een ruwe, jeukende en droge huid, die erg lijkt op de droge hoofdhuid van patiënten met roos.

Dat gezegd hebbende, heeft kokosolie het unieke vermogen om de hydratatie van de huid te verbeteren en de lipideniveaus van het huidoppervlak te verhogen (18).

Door dit te doen, kan deze olie in feite uw hoofd “hydrateren”, waardoor de krassende, droge hoofdhuid die roos veroorzaakt, wordt geëlimineerd.

 

 

 

Bevochtig de huid

 

Zoals hierboven vermeld, is kokosolie erg nuttig als plaatselijke vochtinbrengende crème vanwege het hydraterende vermogen.

Vanwege deze eigenschap werd in een studie besloten om het gebruik van kokosolie als vochtinbrengende crème voor patiënten met atopische dermatitis te bestuderen Atopische dermatitis is een symptoom van een extreem droge huid en is vatbaar voor kolonies van Staphylococcus aureus (SA).

Onderzoekers ontdekten dat voor 20 AD-patiënten met SA, na behandeling met pure kokosolie, slechts één patiënt SA-kolonie-positief bleef na behandeling (19).

Daarom kan kokosolie, naast het bestrijden van uitdroging van de huid, ook worden gebruikt als hulpmiddel bij de behandeling van huidinfecties zoals atopische dermatitis.

 

 

 

Werk als zonnebrandcrème

 

Onlangs zijn onderzoekers begonnen te ontdekken dat veel planten en oliën natuurlijke stoffen bevatten die kunnen werken als natuurlijke “zonnefilters”.

Een van die planten is kokosnoot en de olie die eruit wordt geproduceerd.

Een studie gepubliceerd in Pharmacognosy Review heeft vastgesteld dat kokosolie samen met pinda’s, katoenzaad en olijfolie ongeveer 20% van de UV-stralen kan blokkeren (20).

Om dit idee verder uit te breiden, werd in een studie zelfs spectrofotometrie gebruikt om de SPF-waarden van verschillende oliën te berekenen.

De onderzoekers concludeerden dat de SPF-waarde van kokosolie op de tweede plaats stond van de 16 geteste oliën, de tweede na olijfolie.

Omdat de ultraviolette stralen van de zon extreem gevaarlijk zijn, moeten mensen hun huid beschermen om huidkanker, ziektes en vroege rimpels te voorkomen.

 

 

 

Voorkom tandvleesaandoeningen en tandbederf

 

Zoals in veel traditionele landen wordt gebruikt, wordt “olie-extractie” op grote schaal gebruikt als methode om tandbederf en bloedend tandvlees te voorkomen, en wordt het vaak gebruikt om tanden, tandvlees en kaken te versterken (21).

Onderzoek naar verschillende soorten oliepompen heeft geconcludeerd dat de praktijk een effectieve preventieve maatregel is om de mondgezondheid te behouden.

Specifiek is er onderzoek gedaan om te analyseren hoe kokosolie de vorming van tandplak en gingivitis veroorzaakt door tandplak effectief vermindert.

In een 30-daagse matched-pair-gecontroleerde studie ontdekten de onderzoekers dat er na de zevende dag een statistisch significante vermindering van plaquevorming in de behandelde groep was (22).

Dat gezegd hebbende, is het duidelijk geworden dat kokosolie vanwege de antibacteriële eigenschappen kan worden gebruikt als alternatief voor mondwater.

 

 

 

Hulp bij Candida / Gist-infecties

 

Verschillende onderzoeken hebben de eigenschappen van kokosolie als een effectief antibacterieel middel bestudeerd.

Er is vastgesteld dat deze specifieke olie een effectieve “niet-medicinale” natuurlijke gist is en daarom een ​​sleutelrol speelt bij het bestrijden van schimmelinfecties omdat al zijn MCFA antischimmeleffecten hebben (23).

De meest voorkomende en effectieve MCFA in kokosolie is laurinezuur, dat uiteindelijk wordt omgezet in monoglyceriden, monolaurine genaamd (1).

De antibacteriële werking van kokosolie wordt gedeeltelijk aan deze verbinding toegeschreven, omdat monolauraat de lipidenlaag van de meeste bacteriën vernietigt, waardoor ze vatbaar worden voor vernietiging door monolauraat (1).

Kokosolie werd getest met Candida-stammen om de gevoeligheid van de bacteriën voor de olie te bepalen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat de meeste verschillende soorten behoorlijk gevoelig zijn voor olie, en sommige soorten zijn zelfs 100% kwetsbaar.

Dit toont aan dat de stof gunstige eigenschappen heeft tegen schadelijke pathogenen (23).

 

 

 

Bescherm uw nieren en lever

 

Zoals veel artsen weten, leidt ernstige schade aan de nieren in sommige gevallen tot orgaanfalen en zelfs de dood.

Het is belangrijk om de gezondheid van al uw organen te garanderen, maar de nier en lever zijn twee organen die speciaal tegen beschadiging moeten worden beschermd.

Gelukkig is kokosolie een bijzonder effectieve preventieve methode gebleken voor deze twee organen.

Bij het testen van het vermogen van de olie om de lever opzettelijk te beschermen tegen giftige medicijnen, concludeerden wetenschappers dat de actieve ingrediënten in kokosolie de lever voldoende kunnen beschermen tegen ernstige schade door gifstoffen (24).

Bovendien werd bij het induceren van niernecrose bij ratten kokosolie in verschillende concentraties aan de proefpersonen gevoerd.

De resultaten laten zien dat in de meeste gevallen hogere concentraties etherische oliën de incidentie en / of mortaliteit van nierbeschadiging kunnen verminderen (25).

 

 

 

Behandel nier- en blaasstenen

 

Na het verteren van de middellange vetzuren in kokos- en kokosolie, wordt een type monoglyceride, monocaprylzuur genaamd, geproduceerd (1).

Daarnaast is deze stof ook een oplosmiddel voor cholesterol en wordt het gebruikt om galstenen op te lossen.

50-75% van de patiënten die deze stof krijgen, hebben galstenen volledig opgelost, wat betekent dat monocaprylzuur galstenen die overblijven na cholecystectomie volledig kan verwijderen (1).

Voor patiënten die nier- en blaasstenen mechanisch of operatief niet kunnen verwijderen, is het gebruik van cholesterol in kokos een veelbelovende methode om niet-invasieve technieken te bieden om galstenen te verwijderen.

Daarom kan dagelijkse inname van kokosolie daadwerkelijk galsteenvorming helpen voorkomen.

 

 

 

Verminder ontstekingen en artritis

 

Een in India uitgevoerd onderzoek toonde aan dat de hoge gehaltes aan antioxidanten in kokosolie daadwerkelijk het vermogen hebben om ontstekingen en artritis te verminderen (26).

In vergelijking met toonaangevende medicijnen is aangetoond dat kokosolie antioxiderende enzymen verhoogt en de expressie van ontstekingsgenen zoals COX-2, iNOS en IL-6 vermindert.

De studie werd uitgevoerd met ratten veroorzaakt door artritis.

Over het algemeen laten de resultaten duidelijk zien dat maagdelijke kokosolie naast ontstekingsremmende effecten ook een gunstig effect heeft op artritis vanwege de grote hoeveelheid antioxidanten (26).

 

 

 

Preventie en behandeling van kanker

 

De ketonen in kokosolie zijn een van de belangrijkste eigenschappen waardoor kokosolie kanker helpt voorkomen en behandelen.

Tumorcellen hebben glucose nodig om zich te vermenigvuldigen en te overleven, en kunnen de energie in ketonen niet verkrijgen wanneer dat nodig is.

Daarom kunnen ketonen als een barrière werken om tumorgroei te voorkomen (27).

Een studie toonde zelfs aan dat wanneer natuurlijke oliën (zoals kokosolie) worden toegevoegd aan menselijke adenocarcinoomcellen van de karteldarm, ze de groei van kankercellen kunnen remmen zonder de normale karteldarmcellen te beïnvloeden.

In vergelijking met andere oliën, zoals plantaardige olie en minerale olie, remt kokosolie de groei van HT-29 kwaadaardige menselijke coloncellen zelfs beter dan de andere twee oliën (27).

Gezien deze resultaten kan kokosolie nu een relevant chemotherapeutisch middel zijn.

 

 

 

Verminder aanvallen

 

Net als de methode om kanker te voorkomen en te behandelen, helpt kokosolie ook om aanvallen te verminderen vanwege het hoge gehalte aan ketonen.

Een studie uitgevoerd door University College London in het Verenigd Koninkrijk bepaalde de werkzaamheid van het ketogene dieet bij de behandeling van epilepsie bij kinderen (28).

Ze ontdekten dat in vergelijking met kinderen met epilepsie die geen ketogeen dieet gebruikten, het gemiddelde percentage kinderen in de behandelgroep een statistisch significante afname vertoonde.

Aangenomen wordt dat de biologische verklaring achter dit fenomeen te wijten is aan het hoge vetgehalte en het beperkte koolhydraatgehalte van het ketogene dieet (28).

Daarom is het consumeren van alleen kokosolie niet voldoende om aanvallen te voorkomen.

Hun ingrediënten zijn echter een belangrijk onderdeel van het verminderen van aanvallen bij patiënten met epilepsie.

 

 

 

Verbeter de spijsvertering

 

Een betere spijsvertering betekent een betere opname van mineralen, voedingsstoffen en vitamines.

Gelukkig kan kokosolie dit.

Door het lichaam te helpen vetoplosbare vitamines (zoals magnesium en calcium) te absorberen, helpt kokosolie het vermogen van het lichaam om deze waardevolle voedingsstoffen op te nemen te verbeteren.

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat MCFA in de vorm van kokosolie de afbraak en volledige vertering van lipiden daadwerkelijk kan bevorderen door de efficiëntie van enzymen die verband houden met het metabolisme te verhogen (29).

 

 

 

Verminder symptomen van galblaasaandoeningen en pancreatitis

 

Interessant is dat, in tegenstelling tot veel andere stoffen, de vetzuren in kokosolie geen enzymen nodig hebben die de alvleesklier afbreken.

Door gezonde oliën (zoals kokosolie) aan uw dieet toe te voegen, kunt u de druk op uw alvleesklier en / of galblaas daadwerkelijk helpen verlichten (30).

Zoals eerder vermeld, kan kokosolie niet alleen helpen bij het oplossen van galblaasstenen, maar omdat het gemakkelijk verteerbaar is, kan het ook enkele symptomen van galblaasaandoeningen en pancreatitis verlichten.

 

 

 

Voorkom osteoporose

 

Zoals eerder vermeld, is kokosolie buitengewoon gunstig om het lichaam te helpen voedingsstoffen op te nemen.

Calcium is een voedingsstof die de opname in de maag en darmen bevordert.

De meeste mensen weten dat calciuminname kan leiden tot botversterking, waardoor kokosolie uitermate nuttig is bij het voorkomen van osteoporose (31).

Osteoporose kan de botmassa verminderen en botverlies vergroten.

Kokosolie zorgt er echter voor dat het lichaam meer calcium opneemt, wat de impact van osteoporose op botten helpt verminderen.

Bovendien zijn vrije radicalen ook beruchte boosdoeners voor osteoporose.

Het is niet verrassend dat de antioxidanten in kokosolie helpen bij het bestrijden van vrije radicalen, zodat ze niet veel schade aanrichten aan je botten en lichaam (31).

 

 

 

Hormoonbalans

 

Omdat kokosolie veel verzadigde vetten bevat (zoals laurinezuur), is gebleken dat deze vloeistof helpt bij het in balans houden van hormonen (7).

De studie bestudeerde specifiek de effecten van kokosolie op hormonen die veel voorkomen bij premenopauzale en postmenopauzale vrouwen.

Een van deze studies concludeerde dat de vermindering van het hormoon oestrogeen tijdens de menopauze een negatief effect heeft op de plasmalipiden en lipoproteïnen van vrouwen.

Hoge niveaus van HDL hebben echter een beschermend effect op het behoud van oestrogeen.

Het is niet verwonderlijk dat kokosolie een positief effect heeft op HDL (7).

Dat gezegd hebbende, helpt kokosolie het gehalte aan heilzame eiwitten te verhogen die oestrogeen behouden bij vrouwen in de menopauze, wat resulteert in een gezonder lipidenprofiel.

 

 

 

Verlicht stress

 

Stress is een feedbackinstrument dat ons lichaam gebruikt om de fysieke en mentale toestand van het individu te verbeteren.

Het is echter bekend dat overmatige en / of constante spanningen schadelijke effecten kunnen hebben.

Daarom is het verlichten van stress een belangrijk onderdeel van het behouden van een gezonde geest.

Nogmaals, het hoge gehalte aan middellange vetzuren in kokosolie maakt deze specifieke stof bijzonder gunstig voor stressvermindering (32).

In feite concludeerde een team van onderzoekers dat dagelijkse inname van MCFA (zoals de MCFA in kokosolie) depressie veroorzaakt door stress helpt voorkomen.

In wezen is kokosolie niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je geestelijke gezondheid.

 

 

 

Voordelen tegen veroudering

 

U weet dit misschien niet, maar uw huidcellen bevatten eigenlijk vetzuren, net als de meeste andere cellen in het lichaam.

De speciale vetzuren in kokosolie kunnen van nature de verzadigde en onverzadigde vetzuren in de huid in evenwicht brengen (33).

Op deze manier kan de huid zichzelf beter genezen en herstellen om rimpels en zonneschade door de zon te voorkomen.

Bovendien is aangetoond dat kokosolie de productie en vervanging van collageen stimuleert.

In plaats van rimpels in het gezicht te bedekken of te drogen, kan door kokosnoot gestimuleerde collageenproductie weefsels verbinden en versterken, waardoor huidverslapping wordt verminderd (33).

 

 

 

Ondersteuning van de schildklierfunctie

 

Het algemene doel van de schildklier is om lichaamsfuncties te reguleren, waaronder ademhaling, hartritme en vooral om de productie van verschillende hormonen te reguleren.

Twee specifieke hormonen die door de schildklier worden geproduceerd, spelen een vitale rol bij het reguleren van de stofwisseling.

Wanneer de schildklierfunctie normaal is, zal het uw hartslag in rust laag houden, het gewicht stabiel houden en de hormoonproductie in evenwicht houden (34).

Een onderzoek door Siddhanti toonde aan dat de componenten van kokosolie, vooral caprinezuur, de schildklierfunctie aanzienlijk kunnen verbeteren.

Hierdoor kan uw lichaam het metabolisme van schildkliercellen reguleren en een lage hartslag in rust behouden (34).

 

Elimineer schade door vrije radicalen

 

Vrije radicalen zijn natuurlijke bijproducten van cellulaire ademhaling, wat betekent dat ze worden geproduceerd wanneer u traint.

Als ze zich echter te veel ophopen, kunnen ze gemakkelijk oxidatieve stress op het lichaam veroorzaken, wat leidt tot spiervermoeidheid en andere ziekten. Deze ziekten zullen de lichaamsbeweging en het vermogen om actief te blijven zeker afremmen (10).

Omdat kokosolie echter het vermogen heeft om het afweersysteem van antioxidanten te versterken, is het bewezen dat het deze oxidatieve stress remt.

Op deze manier “vangt” de olie deze vrije radicalen op en verwijdert ze uit het lichaam (10).

 

Help diabetes type 1 te verbeteren

 

Er werd een studie uitgevoerd bij ratten die diabetes type 1 induceren, en hun nuchtere bloedglucosespiegels werden gemeten vanaf het puntje van de staart.

Na vier weken behandeling met kokosolie vertoonden ratten met eerdere hyperglycemie een statistisch significante daling van de bloedglucosespiegels (10).

Aangenomen wordt dat deze resultaten het gevolg zijn van het effect van kokosolie op de insulinesecretie, en kokosolie kan de bloedsuikerspiegel beter reguleren en in evenwicht brengen door dit hormoon.

 

Aanbevolen merk

 

Veel mensen vragen me of ik het merk kokosolie kan aanbevelen.

Ik ben altijd voorzichtig geweest, maar sinds kort koop ik kokosolie van Nature’s Way en ben ik zeer tevreden over het merk.

 

 

Handige tips voor het gebruik van kokosolie

 

Zoals eerder vermeld, zijn er twee hoofdsoorten geraffineerde en ongeraffineerde kokosolie.

Ongeraffineerde kokosolie is het meest aanbevolen type bij het innemen van vetten, omdat het meestal betekent dat de etherische olie niet is verwerkt, gebleekt of geraffineerd (5).

Aan de andere kant, wanneer kokosolie wordt gebruikt voor externe doeleinden, zoals vochtinbrengende crèmes of conditioners, is de verfijnde vorm van kokosolie acceptabel omdat de verwerking ervan de functie van de olie op het externe oppervlak niet beïnvloedt.

Bewaar kokosolie bij het bewaren op de aanbevolen temperatuur om de werking te garanderen.

Om kokosoliepellets zo efficiënt mogelijk op te slaan, hebben studies aangetoond dat de olie moet worden gekoeld tot 10 ° C en ingevroren bij -4 ° C (5).

Wanneer de olie na het invriezen wordt ontdooid, kan deze de olie effectief snel smelten in een waterbad van 40 ° C.

 

 

 

Veel mensen beginnen te beseffen dat kokosolie in eindeloze recepten het potentieel heeft om andere verzadigde vetten, zoals boter of margarine, te vervangen als een gezond alternatief.

Veel voedingsdeskundigen beschrijven dat de keuze van welke kokosolie je bij het koken gebruikt, grotendeels afhangt van je persoonlijke smaak.

Biologische puur natuurlijke kokosolie staat bekend om zijn lichte kokosaroma en meer uitgesproken kokossmaak.

Aan de andere kant mist geraffineerde kokosolie deze smaak en geur, maar biedt het de meeste voordelen van virgin kokosolie (5).

Enkele bijzondere recepten waar je baat bij kunt hebben bij het gebruik van virgin kokosolie zijn onder meer gerechten met tropische invloeden zoals kokos geroosterde zoete aardappelen of kokos tofu met pikante ananassaus.

Omdat deze gerechten zijn geïnspireerd door tropische smaken, zal het gebruik van kokosolie de schoonheid van de kokossmaak alleen maar versterken.

Deze olie kan echter eenvoudig worden gebruikt om te bakken, braden of bakken, omdat de functie vergelijkbaar is met plantaardige olie en meer voordelen heeft.

Bovendien is het verrassend dat kokosolie erg handig is bij het bakken van brood, waaronder muffins, cakes, brood, koekjes en gebak.

Deze kokosoliekoekjes gebruiken zowel vaste kokosolie als vloeibare kokosmelk zonder een ongelooflijk sterke kokossmaak te creëren.

Vaste kokosolie wordt voornamelijk gebruikt als vervanger van boter, terwijl kokosmelk wordt gebruikt als vloeibaar bindmiddel om brooddeeg te maken.

Als je op andere momenten met vaste kokosolie bakt, kan het zijn dat je de vaste olie moet smelten, net zoals je gesmolten boter in een recept gebruikt.

Veel mensen gebruiken kokosolie misschien niet in hun recepten, omdat kokosolie een onbekend ingrediënt is.

Zoals u kunt zien, wordt kokosolie in de meeste recepten echter bijna net als boter gebruikt.

Indien gewenst, biedt het echter ook vele andere voordelen en voegt het ook een heerlijke tropische smaak toe.

De hoeveelheid kokosolie hangt grotendeels af van de leeftijd, gezondheid en andere overwegingen van de gebruiker.

Net als elk ander natuurlijk product, moet kokosolie met mate worden geconsumeerd of gebruikt.

Drie maaltijden per dag kokosolie eten of het als vochtinbrengende crème gebruiken, is waarschijnlijk niet bevorderlijk voor het product.

Integendeel, voordat u aan gezondheidsactiviteiten met kokosolie als hoofdingrediënt begint, dient u uw arts te raadplegen om eventuele voorzorgsmaatregelen te bespreken.

Omdat kokosolie inderdaad veel vet bevat, hoewel het is samengesteld uit heilzame vetten, kan overmatige inname leiden tot gewichtstoename en / of een verhoogd cholesterolgehalte.

Helaas omvat dit voornamelijk LDL, het slechte type cholesterol.

Dit is echter alleen te zien als er een grote hoeveelheid kokosnoot wordt geconsumeerd.

Dat gezegd hebbende, wordt kokosolie als veilig beschouwd, zolang het in redelijke hoeveelheden wordt geconsumeerd.

 

ten slotte

 

Meestal is het duidelijk dat kokosolie eindeloze voordelen biedt.

Bovendien kan iedereen vanwege zijn veelzijdigheid een manier vinden om van de voordelen van kokosolie te genieten.

Of het nu gaat om het bakken van taarten met olie, het hydrateren van de huid, het behandelen van eczeem of het helpen verlichten van symptomen van artritis, kokosolie kan deze functies vervullen.

Al honderden jaren gebruiken eilandbewoners in Azië en de Stille Oceaan kokosnoten voor verschillende doeleinden, en aangezien hun inheemse bevolking de gezondste mensen ter wereld omvat, lijken ze een goed idee te hebben.

Gelukkig hebben westerse landen en hun burgers eindelijk kennis gemaakt met deze wonderbaarlijke stof, waardoor we ook de aanzienlijke gezondheidsvoordelen van kokosolie kunnen gaan beseffen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *