24 bewezen voordelen van bananen

Wat is banaan

Bananen zijn niet alleen gezond en lekker, maar bevatten ook veel vitamines en voedingsstoffen die de gezondheid kunnen verbeteren, de spijsvertering kunnen bevorderen en het gewicht kunnen verminderen.

Bananen zijn een handig tussendoortje, bananen kun je meenemen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn bananen ondanks hun unieke vorm en uiterlijk eigenlijk bessen, net als bosbessen en aardbeien.

Evenzo zullen ze niet groeien aan bomen met takken. Integendeel, bananenplanten zijn enorme struiken.

Bananen zijn erg populair en worden beschouwd als een van de meest populaire fruitsoorten ter wereld.

Deze zeer veelzijdige vrucht kan alleen als snack of exotisch dessert worden gegeten.

Waar wacht je op?

Het is tijd dat u meer leert over deze populaire vrucht.

 

 

geschiedenis

Deze bescheiden vrucht (botanisch gezien een bes) bestaat al heel lang.

Als je bananen in de supermarkt koopt, weet je dan eigenlijk dat je de relikwieën van het overheersende rijk koopt?

Sinds de ontdekking van zijn marktwaarde is dit fruit continu doorontwikkeld.

Boeren in Zuid-Azië en Papoea-Nieuw-Guinea waren de eerste boeren die oogstten.

Er is gesuggereerd dat de teelt van bananen in Papoea-Nieuw-Guinea teruggaat tot minstens 5000 voor Christus.

In Zuid-Azië zijn wellicht andere fruitsoorten aangeplant, dit gebied wordt nu beschouwd als het belangrijkste gebied voor de bananenteelt, het tweede is Afrika.

Er zijn aanwijzingen dat bananen werden ontdekt in Madagaskar in 400 na Christus.

Er wordt ook aangenomen dat Alexander de Grote in 327 voor Christus bananen ontdekte in India.

Hoewel bananen populair zijn in de tropen, waren bananen tot het einde van de 19e eeuw nog onbekend in de Verenigde Staten.

Deze vrucht werd voor het eerst officieel geïntroduceerd in 1876. Bananen worden beschouwd als “luxe fruit” en worden verkocht als afzonderlijk aluminiumfolie.

De kapitein van Cape Cod, Lorenzo Baker, was een van de eerste kooplieden die een kans zocht om geld te verdienen door bananen te kopen en verkopen.

Hij ontdekte bananen in Jamaica en in 1870 verscheepte hij grote hoeveelheden goederen terug naar New Jersey.

In 1885 richtte hij samen met een zakenman uit Boston, Andrew Preston, de Boston Fruit Company op. De grootschalige teelt van bananen leidde uiteindelijk tot de geboorte van twee belangrijke concurrenten in de bananenindustrie: Chiquita en Dole.

Momenteel vertrouwen deze bedrijven volledig op de teelt van bananen.

Herkomst van de naam

De oorsprong van het woord banaan lijkt afkomstig te zijn uit West-Afrika, mogelijk van het woord “banaan” in Wolof, dat later door het Portugees of Spaans in het Engels werd doorgegeven.

 

 

Hoe bananen groeien

In tegenstelling tot ander fruit groeien bananen niet uit zaden maar uit wortelstokken of bollen.

De tijd tussen het planten en oogsten van bananen is negen tot twaalf maanden.

Deze planten groeien meestal in tropische gebieden, waar de gemiddelde temperatuur meestal hoog is.

Geoogst als ze nog groen zijn.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zelfs als de bananenplant op een palmboom lijkt, groeien bananen niet aan bomen of palmbomen.

Om lang en sterk te worden, hebben bananenplanten veel water en vochtigheid nodig.

Als u van plan bent fruit te telen, hebben ze veel ruimte nodig en kunnen ze niet in enkele rijen of stukken worden gekweekt.

 

 

Verscheidenheid

Er zijn duizenden verschillende soorten te vinden, met verschillende kleuren, vormen en stijlen.

De volgende zijn enkele van de belangrijkste soorten bananen.

 

 

Apple-banaan

De appelbanaan is genoemd vanwege zijn unieke zoetheid.

Ze staan ​​ook bekend als snoepappelbananen en worden veel gekweekt in tropische bossen op Hawaï.

In tegenstelling tot traditionele gele bananen hebben appelbananen een ietwat roze uiterlijk en vochtig vruchtvlees.

Door de zoete smaak is het fruit een populaire keuze voor desserts, maar het kan ook als tussendoortje gegeten worden.

Bovendien worden appelbananen niet zo snel bruin als andere soorten bananen.

 

 

Cavendish Banaan

Cavendish-banaan is tegenwoordig de meest populaire banaan.

Ze zien er meestal lang, geel uit.

Ze veranderen van groen naar geel en kunnen zelfs superbruin worden.

De perfecte rijpheid van bananen hangt grotendeels af van de smaak.

Gele bananen zijn ideaal voor het maken van snacks, en bruine bananen kunnen worden gebruikt om bananenbrood of smoothies te maken.

 

 

Lady Finger Banana

Zoals de naam doet vermoeden, verwijst de dame naar bananen die inherent kleiner en zoeter zijn dan Cavendish-bananen.

Ze kunnen vers worden gegeten of in desserts worden gebruikt.

 

 

Banaan koken

Hoewel de meeste soorten direct van de schil gegeten kunnen worden en absoluut vers zijn als ze eenmaal de vereiste rijpheid hebben bereikt, zijn niet alle bananen zo.

Zoals de naam al doet vermoeden, moeten bananen eerst worden gekookt.

Weegbree is een van de meest voorkomende soorten.

Dit basisvoedsel wordt veel gebruikt in Latijns-Amerika.

In tegenstelling tot andere soorten kunnen deze bananen worden gekookt en gebakken tot ze knapperig zijn, in dunne plakjes gebakken of zelfs gestoomd.

 

 

Interessant feit

 • Radioactief vermogen. Technisch gezien zijn bananen in wezen radioactief omdat ze een grote hoeveelheid kalium 40 bevatten, wat een radioactieve isotoop is.
 • Goedkoop fruit. Hoewel de prijs van bananen inderdaad hoog was toen mensen honderden jaren geleden voor het eerst de hoge marktprijs van bananen ontdekten, is de prijs van bananen sinds 1980 met ongeveer 37% gedaald. Dit maakt bananen tot een van de goedkoopste fruitsoorten op de huidige markt, wat erg verrassend is omdat bananen over lange afstanden worden vervoerd en gekoeld en gehanteerd moeten worden.
 • kruid. Bananen groeien op het hoogste kruid ter wereld, twintig voet lang. Kruiden hebben geen takken en houtachtige stengels, vergelijkbaar met struiken.
 • Banana State. De term “bananenrepubliek” werd oorspronkelijk gebruikt om staten te beschrijven die grote bananenbedrijven hebben en sommige dictators zullen steunen De belangrijkste motivatie is om bananenbedrijven te beschermen en de voortdurende teelt van grote en goedkope gewassen te verzekeren.
 • Bananen zijn zaad geweest. De eerste banaan zat eigenlijk vol met zaden, maar uiteindelijk ontwikkelde zich een pitloze bananenhybride. Hoewel bananen nog steeds kleine zaadjes hebben, spelen ze geen belangrijke rol bij de voortplanting van planten.

 

 

 • Bananen kunnen je opvrolijken. Is het werk hard? Het eten van een banaan kan je misschien opvrolijken! Bananen zijn de enige vrucht die vitamine B6, aminozuren en tryptofaan bevat, die samen het lichaam helpen een natuurlijke chemische stof te produceren, serotonine genaamd, die de stemming verbetert en depressies verlicht.
 • Met tijdelijke uitsterven worden geconfronteerd. Bananen kunnen uitsterven omdat bijna alle commerciële variëteiten afkomstig zijn van één plant in Zuidoost-Azië en perfecte klonen van elkaar zijn. Dit maakt planten zeer vatbaar voor schimmelziekten. Een agressieve ziekte of virus kan ze in korte tijd elimineren.
 • Groot ongeveer 1.000 soorten. Hoewel er tegenwoordig ongeveer 1.000 bananensoorten in de wereld zijn, kunnen de meeste niet worden verbouwd. In feite is er geen ander type banaan dat Cavendish-bananen kan vervangen of vervangen.
 • Het is moeilijk om sap te extraheren. Hoewel het watergehalte 80% is, is het moeilijk om sap uit bananen te halen vanwege de unieke moleculaire structuur. Momenteel is de enige manier om bananensap te verkrijgen, het mengen van bananen in plaats van het persen van fruit dat helemaal niet als sap kan worden beschouwd. Daarom proberen Indiase atoomwetenschappers sap uit fruit te halen.

 

 

 • Belangrijk hoofdvoedsel. Naast kalium en verschillende voedingsstoffen worden bananen ook in veel delen van de wereld als het belangrijkste zetmeel beschouwd. In een tropische omgeving gebruiken mensen fruit en schil tegelijkertijd bij het koken. De schil en het vlees van de banaan kunnen rauw of gekookt gegeten worden.

 

voedingswaarde

 

(Bron: USDA National Nutrition Database)

Bananen worden tegenwoordig beschouwd als een van de meest populaire fruitsoorten en zijn geliefd bij kinderen en volwassenen.

Zetmeelrijk fruit is een gezonde bron van vitamine C, kalium, vezels, vitamine B6 en talloze andere fytonutriënten en antioxidanten.

Bananen zijn voornamelijk rijk aan koolhydraten en worden beschouwd als een gezonde bron van zetmeel, maar de koolhydraatsamenstelling van de vrucht verandert naarmate de vrucht rijpt.

Bananen bevatten ook vezels, waardoor ze een heerlijk tussendoortje zijn.

Een middelgrote banaan (118 gram) bevat ongeveer 105 calorieën, waaronder koolhydraten, water, wat eiwitten en bijna geen vet.

Een middelgrote banaan bevat ongeveer 9% kalium, 11% vitamine C, 33% vitamine B6, 14% mangaan, 10% koper en 8% aanbevolen inname via de voeding (ADH) magnesium en een reeks antioxidanten Oxidatiemiddel ( 1 ).

Je kunt ook veel vitamine A, ijzer, zink, niacine, pantotheenzuur, thiamine en selenium krijgen.

 

 

De gezondheidsvoordelen van bananen

 

Bananen en koolhydraten

Zoals hierboven vermeld, zijn bananen zetmeelrijke vruchten met veel goede (complexe) koolhydraten.

Onrijpe bananen hebben een hoger zetmeelgehalte, terwijl rijpe bananen een hoger suikergehalte hebben.

Het zetmeelgehalte van groene bananen is ongeveer 70% tot 80%, maar naarmate het fruit rijpt, wordt het zetmeel omgezet in suiker ( 2 ).

De meest voorkomende koolhydraatvormen in bananen zijn glucose, sucrose en fructose.

 

Bananen en vezels

Onrijpe bananen hebben een hoog resistent zetmeelgehalte.

Zoals de naam doet vermoeden, is resistent zetmeel resistent tegen vertering, dus het wordt beschouwd als een soort vezel.

Net als vezels passeert resistent zetmeel de dikke darm en wordt het gefermenteerd in het chemische proces van bacteriën, wat resulteert in de vorming van vetzuurbutyraat met een korte keten.

Butyraat is belangrijk voor het behoud van een goede darmgezondheid ( 3 ).

Bananen zijn ook een goede bron van verschillende andere vezels, waaronder pectine ( 4 ).

Naarmate de banaan rijpt, zal het aandeel van in water oplosbaar zetmeel geleidelijk toenemen, waardoor de banaan zachter wordt naarmate hij ouder wordt ( 5 ).

Resistent zetmeel en pectine zijn beide belangrijk om de stijging van de bloedsuikerspiegel na de maaltijd te beheersen.

 

Bananen en kalium

Bananen zijn een uitstekende bron van kalium.

De gezondheidsvoordelen van een kaliumrijk dieet zijn onder meer het verlagen van de bloeddruk, het verminderen van het risico op een beroerte en positieve effecten op de cardiovasculaire gezondheid.

Weegbree is een uitstekende bron van kalium en voedingsvezels (6, 7 ) met speciale aandacht   .

Kaliumrijke voedingsmiddelen zoals avocado’s, aardappelen en bananen zijn erg goed voor mensen met een onregelmatige hartslag, omdat deze voedingsmiddelen een gezonde hartslag bevorderen en het hart ertoe aanzetten om het bloed door het lichaam te persen.

Kalium kan ook uw spieren helpen bewegen, uw zenuwen in optimale conditie houden en uw nieren helpen om bloed te filteren.

 

 

Rijk aan vitamine B6

Vitamine B-familie is essentieel voor het omzetten van voedsel in het lichaam in energie.

Bananen bevatten veel vitamine B6 (pyroxalcohol).

Het eten van middelgrote bananen kan zelfs 33% van de ADH aan vitamine B6 opleveren.

De aanbevolen inname van pyridoxine is belangrijk voor het behoud van een gezonde spijsvertering, cardiovasculaire, immuun- en zenuwstelsel.

De vitamine B6 is nodig voor de normale ontwikkeling en functie van de hersenen en beïnvloedt de stemming met hormonen zoals noradrenaline en serotonine.

Vitaminen kunnen het lichaam ook helpen melatonine te produceren, een hormoon dat de interne klok van het lichaam reguleert.

 

Rijk aan koper

Dit sporenmineraal is onmisbaar voor verschillende chemische functies in het lichaam.

Koper is belangrijk voor een goede gezondheid van het hart ( 8 ) door als cofactor te werken bij de aanmaak van rode bloedcellen ( 9 ).

Het meeste koper van het lichaam wordt aangetroffen in de skeletspieren, het hart, de hersenen en de lever.

Koper helpt bij de vorming van collageen dat de opname van ijzer versnelt en de energie verhoogt.

Kopertekort kan leiden tot een verhoogd risico op infectie en botgerelateerde aandoeningen, zoals osteoporose.

 

Bananen en mangaan

Net als ander fruit bevatten bananen ook sporen van mangaan, wat bijdraagt ​​aan een betere groei, ontwikkeling en metabolisme ( 10).

Mangaan helpt bij de opname van vitale vitamines, waaronder vitamine E en B, en belangrijke mineralen, zoals magnesium.

Mangaan fungeert als een belangrijke cofactor voor verschillende enzymatische reacties.

Patiënten met vitaminetekorten kunnen er baat bij hebben door hun mangaaninname via hun dieet te verhogen.

Mangaan is ook een belangrijk co-enzym dat de metabolische activiteit van het lichaam stimuleert.

Voeg meer mangaan toe aan uw dieet door bessen en fruit (zoals bananen) te eten.

 

 

Geweldige bron van vitamine C

Bananen zijn een uitstekende bron van vitamine C. Het helpt de gezondheid van de huid te verbeteren en kan tal van tekortkomingen in het immuunsysteem bestrijden.

Vele jaren geleden, toen piraten lange tijd op zee zeilden, bloedde hun tandvlees, ook wel bekend als scheurbuik.

Ze hebben een vitamine C-tekort.

Voeg voor gezond tandvlees meer vitamine C-rijk voedsel toe aan uw dieet, zoals limoenen, sinaasappels, kiwi’s en bananen.

Vitamine C kan het lichaam ook beschermen tegen defecten aan het immuunsysteem.

 

 

Banaan en dopamine

Hoewel dopamine een belangrijke neurotransmitter is die bijdraagt ​​aan de overdracht van informatie in de hersenen, kan de dopamine in bananen de gemoedstoestand verbeteren en als een krachtige antioxidant werken, waardoor ze verschillende functies vervult ( 11 ).

Dopamine is een belangrijke chemische stof die verantwoordelijk is voor het beïnvloeden van emoties en de pijn en het plezier van mensen.

Eet een Cavendish-banaan en misschien voel je je beter.

Omdat bananen ook andere voedingsstoffen bevatten, profiteert u ook van een gezond hart en bent u waakzamer.

 

Catechine en banaan

Catechine is een van de bekendste antioxidanten in bananen.

Grote hoeveelheden catechinen worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, met name het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Catechine wordt beschouwd als een antioxidant tegen ziekten en  toli o noid wordt in grote hoeveelheden aangetroffen in groene thee en gewichtsverlies (help 12 ).

Catechine heeft een hoge antioxiderende activiteit en kan het menselijk lichaam beschermen tegen ernstige oxidatieve schade.

Antioxidanten kunnen ook reageren met gifstoffen die worden geproduceerd door schadelijke bacteriën en schadelijke metalen zoals cadmium, chroom en kwik om het menselijk lichaam te beschermen.

Overweeg om een ​​kopje groene thee en middelgrote bananen te drinken om genoeg catechines binnen te krijgen.

Door vrije radicalen te elimineren, voorkomen catechinen de ontwikkeling van stoffen die de groei van kanker bevorderen.

 

 

Zeer rijk aan antioxidanten

Net als andere soorten fruit en groenten zijn bananen rijk aan antioxidanten, die essentieel zijn voor het verzamelen van vrije zuurstofradicalen in cellen.

Als deze zuurstofvrije radicalen niet worden verzameld, kan dit leiden tot vroegtijdige veroudering, wat kan leiden tot ontstekingen en immuunsysteemgerelateerde problemen ( 13 ).

 

Verbeter de gezondheid van het hart

Helaas wordt hartaandoening beschouwd als een van de meest voorkomende oorzaken van vroegtijdig overlijden in de wereld.

Overweeg om veel bananen aan uw dieet toe te voegen om uzelf en uw gezin te beschermen.

Volgens de National Academy of Sciences hebben mensen met een dieet met een laag natriumgehalte en een hoog kaliumgehalte een lager risico op hypertensie en beroerte.

Gelukkig zijn bananen rijk aan kalium en vele andere mineralen, die de gezondheid van het hart kunnen helpen verbeteren.

Volgens een onderzoek kan het consumeren van ongeveer 1,3 gram kalium het risico op hartaandoeningen aanzienlijk verminderen (28).

Bananen bevatten ook flavonoïden, die de gezondheid van het hart kunnen verbeteren.

Bananen zijn essentieel voor de gezondheid van het hart, omdat bananen veel omega 3, plantensterolen en luteïne bevatten.

Fytosterolen helpen bij het verlagen van een hoog cholesterolgehalte in het lichaam, wat uw bloedvaten kan blokkeren ( 22 ).

Een hoog cholesterolgehalte is een van de belangrijkste oorzaken van hartaandoeningen en beroertes.

Gelukkig kan elke dag een banaan eten het risico op hart- en vaatziekten verkleinen.

Bananen zijn ook rijk aan oplosbare vezels, die het slechte cholesterolgehalte kunnen verlagen.

Eet elke dag een paar bananen om aan uw dagelijkse behoeften aan oplosbare vezels te voldoen.

 

Lage glycemische index

De glycemische index beschrijft hoe fastfood uw bloedsuikerspiegel verhoogt.

Van voedingsmiddelen met een hoge glycemische index is bekend dat ze zwaarlijvigheid en andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

Gelukkig hebben bananen een lage glycemische index van 42 tot 58.

 

 

Ondersteuning van de spijsvertering

Bananen zijn niet alleen heerlijk, ze bevatten ook veel kalium en voedingsvezels, die beide verband houden met het verbeteren van de gastro-intestinale gezondheid.

Het sporenmineraal kalium verbetert de spierfunctie van het spijsverteringskanaal, terwijl voedingsvezels het voedselvolume vergroten en het helpen om in het spijsverteringskanaal te bewegen.

Er zijn twee soorten voedingsvezels: onoplosbare vezels en oplosbare vezels.

Zoals de naam al aangeeft, zijn onoplosbare vezels onoplosbaar in water.

Het is goed voor ongeveer 7% van het gehalte aan bananenvezels.

Meer vezels in de voeding kunnen het risico op constipatie en verschillende andere ziekten verminderen.

 

Bananen en diarree

Bananen worden beschouwd als een ideaal voedsel om diarree te verlichten.

Het is licht verteerbaar, voor kinderen en ouderen is het licht verteerbaar ( 14 ).

Omdat mensen de neiging hebben om veel elektrolyten te verliezen, zoals kalium, helpen bananen bovendien om kalium te herstellen en zorgen ze ervoor dat de getroffen mensen zich veel beter voelen.

 

 

Help stemming en stress

Bananen zijn een uitstekende bron van een stof genaamd het aminozuur tryptofaan, die uiteindelijk in het lichaam wordt omgezet in serotonine.

Tryptofaan is een essentieel aminozuur. Daarom kan het alleen via de voeding in het lichaam worden gebracht.

Het reguleren van gezonde serotoninespiegels kan de stemming verbeteren en stress verminderen ( 15 ).

Dit kan uw algehele kijk op het leven verbeteren en u helpen een positieve houding aan te nemen. Serotonine helpt ook bij het reguleren van slaappatronen ( 16 ).

 

Bananen en zweren

Zweren zijn open zweren die worden veroorzaakt door schade aan het maagslijmvlies.

Gelukkig kunnen de symptomen van zweren worden behandeld door antibiotica te gebruiken en het dieet te veranderen.

Het eten van rauwe bananen kan maagzweren effectief genezen ( 17 ).

Onbewerkte bananen bevatten een stof genaamd cettoside, die de afscheiding van slijm in het spijsverteringskanaal bevordert.

Slijm werkt als een beschermende laag om te voorkomen dat zuur het slijmvlies beschadigt.

Dit helpt bij het genezen van zweren en voorkomt dat er nieuwe zweren ontstaan.

Rauwe bananen kunnen ook de groei van darmcellen bevorderen.

 

Enorme energie

De rijke vitamines en mineralen in bananen maken ze tot een uitstekende energiebron.

De antioxidanten van banaan kunnen de fysieke kracht snel herstellen na het sporten en het lichaam beschermen tegen spierspasmen ( 18 ).

Dit maakt bananen een heerlijk tussendoortje na een training.

De eenvoudige suikers in bananen worden snel door het lichaam opgenomen om direct energie te produceren.

Hoewel energiedrankjes en snacks tegenwoordig erg populair zijn, eten veel professionele atleten bananen voordat ze gaan optreden.

 

 

Perfect voor je huid

Bananen hebben een hoog vochtgehalte – bijna 75% van het vocht kan de huid hydrateren en verjongen, waardoor uitdroging wordt voorkomen.

Vanwege het hoge vitamine A-gehalte in bananen, helpt het om droge en beschadigde huidcellen te herstellen, dus als je bananen aan je masker toevoegt, kan je huid er jonger en gezonder uitzien ( 19 ).

Vitamine A kan ook het vochtgehalte van de huid herstellen en beschadigde huidcellen vernieuwen door oxidatieve stress te verminderen.

Je kunt ook bananenschillen gebruiken om huidaandoeningen zoals puistjes en acne te behandelen.

 

Bananen en gezondheid van de botten

Bananen zijn essentieel voor de gezondheid van de botten, omdat bananen veel kalium bevatten, een elektrolyt die calciumverlies kan voorkomen ( 20 ).

Calcium helpt de botontwikkeling en botgezondheid.

Zonder voldoende calcium zullen uw botten misschien nooit hun volledige kracht kunnen uitoefenen.

Het eten van een banaan staat gelijk aan het kaliumgehalte van een hele dag.

 

 

Bananen en gewichtsverlies

Bananen zijn een ideale snack om af te vallen, omdat ze veel vezels en resistent zetmeel bevatten ( 21 ).

Meer vezels eten in de vorm van gezonde groenten en fruit is gekoppeld aan gewichtsverlies.

Deze voedzame vrucht kan ervoor zorgen dat je niet meer naar suikerachtig voedsel verlangt en overmatig aankomt.

Bananen bevatten heel weinig calorieën.

Een middelgrote banaan bevat slechts honderd calorieën, maar je kunt er wel een paar uur van genieten. wat vind je ervan?

Welnu, een banaan bevat 3 gram vezels, wat veel hoger is dan de 0,9 gram vezels in de meeste soorten fruit (zoals pruimen).

Bovendien bevat gesneden watermeloen 0,6 gram vezels.

Daarom, door een paar bananen per dag te eten, zullen al deze vezels je uiteindelijk een verzadigd en hongerig gevoel geven in de baai.

 

 

Verbeter de insulinegevoeligheid

Insuline is een belangrijk hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van veel verschillende processen in het lichaam, maar soms kunnen de cellen in ons lichaam niet reageren op insuline zoals verwacht, wat leidt tot een ziekte die insulinegevoeligheid wordt genoemd.

Insulineresistentie kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken, waarvan diabetes type 2 de belangrijkste is.

Een groot aantal onderzoeken heeft aangetoond dat de dagelijkse inname van 15 tot 30 gram resistent zetmeel kan helpen bij het behandelen van insulinegevoeligheid, en er zijn significante resultaten bereikt in slechts 4 weken ( 23 ).

 

Bananen en spierkrampen

Heeft u gewoonlijk last van spierkrampen, vooral na het joggen in de ochtend?

Mineraaltekort wordt beschouwd als een van de meest voorkomende oorzaken van spierkrampen, omdat onze spieren samentrekken door elektrische impulsen die worden onderhouden door elektrolyten.

Mineralen, zoals kalium en magnesium, kunnen ook als elektrolyten in het lichaam werken.

Daarom kan een tekort aan mineralen een onregelmatige spieractiviteit veroorzaken, de meest voorkomende vorm is krampen ( 24 ).

Het eten van bananen en ander voedsel dat rijk is aan kalium en magnesium kan de kans op krampen verminderen.

Overweeg om bananen te eten als een gezond tussendoortje voor na het sporten.

 

Goede bron van probiotica

Prebiotica zijn koolhydraten die niet door het lichaam kunnen worden afgebroken. In plaats daarvan is dit soort voedsel nuttig voor vriendelijke bacteriën (dwz probiotica) in de darmen ( 25 ).

Bananen bevatten veel oplosbare vezels en er is bijna geen ruwheid.

Het eten van een dieet dat rijk is aan probiotische voedingsmiddelen (zoals bananen) is belangrijk voor een goede gezondheid, omdat de probiotica in de darm het menselijk lichaam kunnen beschermen tegen een verscheidenheid aan pathogene pathogenen.

Door probiotica aan het dieet toe te voegen, kan het menselijk lichaam het aantal probiotica in de darmen behouden en uiteindelijk een gezonde stoelgang bereiken.

Combineer voor het beste resultaat uw dagelijkse inname van bananen en yoghurt (yoghurt is rijk aan probiotica); daarom zal het gelijktijdig eten van deze voedingsmiddelen uw darmen gezond houden.

 

 

Bananen en nierstenen

Nierstenen zijn een van de meest voorkomende ziekten van het urinewegstelsel in de Verenigde Staten

Ze worden veroorzaakt door een onbalans van voedingsstoffen in de urine.

Nierstenen zijn in feite de concentratie van mineralen in de urine.

Deze stenen ontwikkelen zich maanden of jaren door de ophoping van mineralen, waaronder urinezuur, calcium en oxalaat ( 26 ).

Nierstenen worden voornamelijk veroorzaakt door de opname van te veel calcium.

De ziekte heeft veel pijnlijke symptomen, waaronder hevige buikpijn, misselijkheid en koorts.

Een tekort aan kalium in uw dieet verhoogt de hoeveelheid calcium die u uitscheidt.

Gelukkig zijn bananen een goede bron van kalium en vooral goed voor het behoud van gezonde nieren.

Vier tot zes keer per week bananen eten kan het risico op nieraandoeningen verminderen.

 

 

Hoe te kopen en op te slaan

Houd bij het kiezen van bananen rekening met twee dingen:

Rijpheid is een maatstaf voor de vraag of een vrucht eetbaar is.

Hoewel je meerdere onrijpe bananen kunt eten, geven bruine vlekken aan dat het fruit begint te bederven.

Bananen zijn aanvankelijk groen, maar rijpen na verloop van tijd.

Of de banaan rijp is, kun je zien aan de lichtgele kleur.

Kies bananen op basis van uw gebruik.

 • Rijpe bananen kunnen worden gebruikt om desserts te maken, zoals pudding en bananenbrood.
 • Als je van plan bent elke dag bananen te gebruiken, kun je onrijpe bananen kopen. Naarmate bananen na verloop van tijd rijpen, wordt voorkomen dat ze worden vernietigd.

Yan kleur

De rijpheidsstatus kan worden aangegeven door de kleur van de banaan te controleren.

 • De beste bananen zijn heldergeel met slechts een paar bruine vlekjes. In dit stadium hebben bananen en geel vlees samen een zoete smaak.
 • Aan de andere kant hebben bananen waarvan de groene of groene uiteinden nog niet volledig zijn ontwikkeld, hun smaak nog niet volledig ontwikkeld.
 • Vermijd bananenschillen die verkleuren of dof en grijs lijken.

Kwaliteit aan

Zelfs als een banaan een perfecte gele kleur heeft, is er geen garantie dat het de perfecte vrucht is om te kopen.

Zorg ervoor dat je de textuur controleert.

 • De banaan moet stevig aanvoelen in je hand. Koop geen bananen die te papperig zijn en te veel bruine vlekken hebben.

geur

Zorg ervoor dat de banaan niet naar gefermenteerde alcohol ruikt.

Het mag niet te sterk ruiken.

Koop altijd meer en meer

U kunt nooit fout gaan door meer fruit te kopen.

Let op overrijpe bananen die tegen gereduceerde prijzen zijn gekocht.

Je hoeft bananen niet meteen te gebruiken en je kunt ze invriezen in geval van een bananennood.

Beter nog, gebruik bevroren bananen om heerlijke ijscoupes te maken.

Of overweeg om kleine trossen bananen van verschillende rijpheid te kopen, die ervoor zorgen dat je elke dag bananen klaar hebt om te eten.

Het kwaad van

Naast het controleren van de kleur van de banaan, moeten we ook opletten of deze is verslechterd.

 • Koop bananen zonder bruine vlekken
 • Zoek naar bananen die duidelijke tekenen van schade vertonen en controleer op vuil.
 • Soms wordt de bananenschil helemaal bruin, maar het vruchtvlees is in de beste staat.

Bij kamertemperatuur opslag geurige banaan

Omdat bananen vanuit een warm klimaat worden vervoerd, zijn ze gevoelig voor temperaturen onder 55 ° F.

Bewaar bananen op kamertemperatuur of een ideale temperatuur tussen 60 ° F en 70 ° F.

Door bananen bij hoge temperaturen te bewaren, kunnen ze te snel rijpen.

 

 

Hoe u meer bananen aan uw dieet kunt toevoegen

Deze heerlijke vrucht kan als gezond tussendoortje worden gegeten of aan uw dagelijkse voeding worden toegevoegd.

Als je van plan bent om elke dag bananen te eten, overweeg dan om kleine trossen bananen te kopen met een verschillende mate van rijpheid.

Je kunt eerst gele bananen eten en groene bananen zullen na verloop van tijd rijpen.

Er zijn verschillende slimme manieren om meer van deze vrucht aan uw dieet toe te voegen:

 • Voeg een bosje gesneden bananen en een kleine hoeveelheid rijpe bosbessen toe aan de pap om een ​​gezonde en voedzame snack voor jezelf te bereiden. Dit voegt meer smaak en textuur toe aan uw lichte maaltijd.
 • Wil je snoep? Waarom maak je zelf geen bananenbrood? Vanwege zijn natuurlijke zoetheid heeft bananenbrood geen suiker of boter nodig en is het gezonder dan in de winkel gekochte cakes en suikerrijk voedsel.
 • Extra bananen gekocht? Overweeg om ze in te vriezen als een gezonder alternatief voor ijs. Bevroren bananen zijn erg populair bij volwassenen en kinderen en kunnen tijdens het doorkomen van tanden aan baby’s worden gevoerd.
 • Fruitsmoothies en milkshakes zijn hot topics geworden, en ze zijn een gemakkelijke en gemakkelijke manier om elke dag vitamine- en mineraalvoeding te krijgen. Maak voor jezelf een gezonde smoothie, inclusief bananen, verse yoghurt en een kleine hoeveelheid frambozen of aardbeien. Voeg een lepel havermout toe om de vezels onmiddellijk te versterken.
 • Ben je het zat om elke dag hetzelfde ontbijt te eten? Probeer een paar gemakkelijk te maken bananen- en bosbessenpannenkoekjes.

Bananenschil is eetbaar

In veel delen van de wereld worden bananenschillen vaak gekookt en gegeten.

Bananenschillen bevatten gezonde hoeveelheden carotenoïden en polyfenolen, en die kun je zeker in je voeding gebruiken.

Bananenbloemen kunnen ook worden gegeten.

Gekookte bananenbloemen smaken duidelijk naar artisjokken en kunnen worden gekookt als gewone groenten.

 

 

Twee simpele recepten

Wilt u meer bananen aan uw dieet toevoegen? Overweeg deze eenvoudige en heerlijke recepten.

Mango Banaan Smoothie

Ren je altijd rond tijdens het ontbijt en moet je gezonde snacks klaarmaken om te werken?

Overweeg om voor jezelf een gezonde, heerlijke en eenvoudige smoothie te maken:

Ingrediënten

 • 1 gesneden banaan
 • ½ kopje bevroren mango plakjes
 • ½ kopje sinaasappelsap-mangosap
 • ⅓ kopje yoghurt

richting

 • Gooi alle ingrediënten in de blender tot een gladde massa. Geniet ervan!

Gezond Bananenbrood

Gooi ongezonde en suikerachtige taarten weg en geef jezelf iets gezonds en zoets.

Dit is het perfecte bananenrecept, niet alleen gezond maar ook gemakkelijk te maken.

Ingrediënten

 • ⅓ kopje gesmolten kokosolie
 • 2 eieren
 • 1 kopje gepureerde rijpe bananen (2 grote bananen)
 • ½ kopje honing of ahornsiroop
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 1¾ kopje wit volkoren meel
 • ¼ kopje melk of water naar keuze
 • ½ theelepel zout
 • ½ theelepel kaneelpoeder, plus garnering

Optioneel: ½ kopje noten (zoals gehakte walnoten of walnoten), of gemengd (zoals chocoladeschilfers, gehakte verse bananenchips of rozijnen).

richting

 • Verwarm de oven voor op 165  °. Vet een broodvorm van 23 x 15 cm in met kookspray.
 • Klop de olie en honing in een grote kom met een garde. Klop de eieren erdoor en roer de melk en de gepureerde banaan erdoor. Zet de kom een ​​paar minuten op een warme plaats (zoals de bovenkant van een fornuis) of verwarm hem ongeveer 10 seconden in de magnetron.
 • Meng nu het zout, bakpoeder, kaneel en vanille en roer goed. Roer de bloem met een eetlepel totdat alle ingrediënten volledig zijn gecombineerd. Voeg extra voedsel toe, zoals pecannoten en walnoten, en vouw ze voorzichtig om.
 • Breng nu het beslag over in de broodpan. Strooi er lichtjes kaneel overheen.
 • Bak het bananenbrood 55 tot 60 minuten in de oven. Neem een ​​brood uit de oven en laat het een paar minuten afkoelen. Serveer met verse plakjes banaan.

 

 

Voorzorgsmaatregel

Bananen zijn meestal gezond voedsel, maar te veel eten is niet goed voor je.

Bananen bevatten veel kalium omdat mineralen de hartslag vertragen en daarom hartproblemen veroorzaken.

Het eten van kaliumrijk voedsel kan ook de effecten van medicijnen zoals bètablokkers versterken, die de hartslag tot gevaarlijke niveaus kunnen vertragen.

In wezen kunnen de nieren mogelijk niet te veel kalium filteren, wat kan leiden tot ziekten zoals hyperkaliëmie.

 

ten slotte

Zoals je kunt zien, zijn bananen, hoe oud je ook bent, inderdaad goed voor je gezondheid.

Zelfs baby’s kunnen aardappelpuree eten als een gezond tussendoortje.

Bananen zijn het meest populaire fruit ter wereld, dus waar wacht je nog op?

Het is tijd om naar de winkel te gaan en een tros bananen te kopen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *