21 evidence-based voordelen van Ashwagandha-wortel

Mensen die kruidengeneeskunde en alternatieve therapieën gebruiken om hun gezondheid te verbeteren, houden steeds meer van Ashwagandha.

Dit natuurlijke kruid maakt al honderden jaren deel uit van de oude medische traditie.

Wetenschappers en artsen leren voortdurend hoe ze de gezondheid kunnen verbeteren en ziekten en aandoeningen kunnen genezen.

Ashwagandha biedt niet alleen uitstekende weerstand tegen stress en de beschermende effecten op het lichaam, maar kan ook chronische en acute ziekten onder controle houden zonder de nadelige bijwerkingen van de meeste geneesmiddelen op recept.

Als je wilt weten of dit geweldige kruidengeneesmiddel je kan helpen om je beter te voelen, langer te leven en gezonder te zijn, lees dan verder voor meer informatie.

 

Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha (Withania somnifera) is een plant in de nachtschade.

Dit kruid wordt vaak gebruikt in de Indiase kruidengeneeskunde.

Het heeft veel namen, waaronder gifkruisbes, Indiase ginseng en winterkers.

Ashwagandha is een korte struik die groeit in de droge gebieden van India, China, Nepal en Jemen.

Ashwagandha is geclassificeerd als een adaptogeen omdat het het lichaam kan helpen omgaan met en de effecten van chronische stress op zijn systemen en processen kan neutraliseren.

Hoewel het al duizenden jaren in veel therapeutische tradities wordt gebruikt, is het tot voor kort niet klinisch onderzocht.

De werkzaamheid van dit kruid komt van de belangrijkste fytochemicaliën, waaronder verschillende soorten withanoliden, alkaloïden en sitoindosiden (1).

Dit kruid bevat ook fenolen, terpenen, flavonoïden en tannines.

In Ayurveda wordt dit kruid al lang gebruikt om vitaliteit en een lang leven te bevorderen.

Traditioneel wordt het toegediend als supplement om de algehele gezondheid te ondersteunen.

Over het algemeen kunnen ouderen, jonge kinderen en patiënten warme dranken van gedroogd kruidenpoeder, honing, melk en ghee nemen voordat ze in bed naar bed gaan.

Er wordt gezegd dat het de hormoonbalans, het geheugen en de energie verbetert.

Het is ook gebruikt om de gezondheid van gewrichten te verbeteren.

Ashwagandha stimuleert het immuunsysteem en vermindert ontstekingen, is erg mild en bijna iedereen kan het elke dag gebruiken zonder bijwerkingen.

Mogelijk moet u een hogere dosis van dit kruid nemen om het effect te voelen.

Daarom wordt aanbevolen dat u een poeder koopt dat ten minste 2,5% Withanolides bevat, de werkzame stof die in deze fabriek wordt aangetroffen.

Traditioneel worden alle onderdelen van de Ashwagandha-fabriek voor verschillende doeleinden gebruikt.

De wortel wordt meestal gebruikt als stimulerend of tonicum vanwege zijn pijnverminderende en antiparasitaire eigenschappen.

De bladeren van de plant werden gebruikt om zwelling en koorts te behandelen, terwijl de bloemen vaak werden gebruikt om te zuiveren en te ontgiften.

Zelfs bessen, stengels en schors kunnen worden gebruikt om huidzweren, tumoren en andere huidproblemen te behandelen.

Ashwagandha is nu verkrijgbaar als etherische olie of extract en in de vorm van capsules, poeders, pillen en thee.

De meeste mensen nemen drie tot zes gram gedroogde Ashwagandha-wortel en drie tot vijfhonderd mg vloeistof per dag.

Zelfs bij extreem hoge doses wordt Ashwagandha als veilig beschouwd.

 

Gezondheidsvoordelen van Ashwagandha

 

ontlast de druk

De belangrijkste reden om adaptogenen zoals Ashwagandha te gebruiken, is om uw lichaam te helpen beter met stress om te gaan (2).

Dit kruid en andere adaptogenen werken door interactie met de hypothalamus-hypofyse-bijnier (HPA) -as en het sympathische bijniersysteem van het lichaam, die beide verantwoordelijk zijn voor de reactie van uw lichaam op stress.

Ashwagandha kan uw hormoonproductie veranderen en de fysiologische reactie van uw lichaam op deze stressoren veranderen om ervoor te zorgen dat uw immuunsysteem en andere functies goed presteren onder stress.

Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van Ashwagandha uw stressgevoelens kan verbeteren, de cortisolspiegel kan verlagen en u gelukkiger kan maken (3).

In één onderzoek rapporteerden mensen die dit kruid gebruikten ook lagere niveaus van angst (4).

Na verloop van tijd kan regelmatige consumptie van Ashwagandha symptomen zoals angst en depressie verminderen, en de algehele stresstolerantie verhogen (5, 6).

 

Verbeter het geheugen

Traditioneel wordt Ashwagandha ook gebruikt om het geheugen te helpen verbeteren, vooral bij zeer jonge en zeer oude mensen (7).

Voor mensen met milde cognitieve stoornissen is aangetoond dat Ashwagandha zowel het onmiddellijke geheugen als de algemene geheugenfunctie verbetert (8).

Andere onderzoeken hebben ook aangetoond dat het het werkgeheugen voor het leren van talen en spraak kan vergroten (9).

Omdat dit kruid lichaam en geest kan ontspannen, kunnen deze effecten ook helpen om het visuele geheugen op de lange termijn te verbeteren (10).

 

Verbeter het immuunsysteem

Ashwagandha heeft het vermogen om de infectie van veel verschillende pathogenen te bestrijden, waaronder bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Over het algemeen kan het nemen van het wortelextract van de Ashwagandha-plant ook de celactivering van het immuunsysteem versterken (11).

Als antibacterieel middel kan dit kruid, wanneer het wordt gecombineerd met conventionele geneesmiddelen om tuberculose te behandelen, de genezingsduur verbeteren en de symptomen van patiënten verminderen (12).

Het is ook aangetoond dat het effectief is bij de behandeling van Salmonella (13) en methicilline-resistente Staphylococcus aureus of MRSA (14).

Ashwagandha helpt niet alleen bij het bestrijden van virussen, het kan ook helpen bij het doden van virussen.

Het is in verschillende onderzoeken bewezen om virale hepatitis (15), chikungunya (16), herpes simplex type 1 (17), HIV-1 (18) te helpen doden en infectieuze bursitis te veroorzaken Ziek virus (19).

Ashwagandha is effectief tegen bepaalde schimmelinfecties (20) en helpt het immuunsysteem malaria (21) en leishmaniasis (22) te bestrijden.

 

Verlicht pijn

Voor veel mensen kan Ashwagandha worden gebruikt om pijn effectief te verlichten.

Het is aangetoond dat het effectief werkt tegen gewrichtspijn en zwelling, evenals pijn bij artrose (23, 24).

Dit kruid wordt al eeuwen gebruikt om verschillende soorten milde pijn te behandelen.

Bijna iedereen kan het gebruiken om dagelijkse pijn te behandelen.

 

Behandel mannelijke vruchtbaarheidsproblemen

Omdat stress het niveau van hormonen, waaronder testosteron, beïnvloedt, heeft het een negatieve invloed op de mannelijke vruchtbaarheid.

Door slechts vijf gram Ashwagandha per dag in te nemen, worden de benodigde hormonen verhoogd om de beweeglijkheid en hoeveelheid van het sperma te verbeteren, waardoor de vruchtbaarheid toeneemt (25).

Vergelijkbare onderzoeken hebben aangetoond dat slechts 675 mg een positief effect heeft (26).

Helaas kan Ashwagandha niet alle soorten erectiestoornissen behandelen (27).

In ten minste één dierexperiment is ook aangetoond dat het het libido en de seksuele prestaties verzwakt (28).

Daarom is verder onderzoek nodig om de meest geschikte dosering en toepassing voor de behandeling van mannelijke vruchtbaarheids- en libidoproblemen te bepalen.

 

Verbeter de regulering van vrouwelijke hormonen

Voor sommige vrouwen is aangetoond dat Ashwagandha een positief effect heeft op het hormoonbeheer en bepaalde medische problemen helpt oplossen.

Vrouwen in de menopauze kunnen Ashwagandha bijvoorbeeld gebruiken om de hormoonafscheiding te helpen reguleren, waardoor veel van de ongemakkelijke symptomen van de menopauze, zoals prikkelbaarheid, angst, opvliegers en stemmingswisselingen, worden verminderd.

Andere vrouwen merkten verbeteringen in seksuele functie op tijdens het gebruik van Ashwagandha (29).

 

Voorkom oxidatieve stress

Veel verbindingen die in Ashwagandha worden aangetroffen, hebben antioxiderende eigenschappen.

Deze verbindingen kunnen uw lichaam op veel manieren beschermen, waaronder weerstand tegen oxidatieve stress en schade veroorzaakt door stress, medicijnen, veroudering en voeding.

Van dit medicijn is bijvoorbeeld aangetoond dat het de nierschade veroorzaakt door oxidatieve stress vermindert en ook voorziet in dierproeven (bescherming tegen kanker 30, 31).

Antioxiderende effecten kunnen ook het menselijk lichaam beschermen tegen medicijnschade en kunnen ook de lichaamseigen productie van antioxidanten stimuleren (32).

 

Verminder ontstekingen

Een andere manier waarop Ashwagandha uw gezondheid verbetert en stress voorkomt, is door ontstekingen te verminderen.

De ontstekingsremmende eigenschappen van dit kruid zijn onder meer het stimuleren van het natuurlijke immuunsysteem van het lichaam, zelfs onder stress (33).

Ashwagandha verhoogt ook de productie van ontstekingsremmende enzymen en cellen in het bloed en kan tegelijkertijd ook meer T-cellen produceren, wat chronische stress is (tijdens natuurlijke uitputting 34, 35).

 

Help je langer te leven

Vanwege het vermogen om uw lichaam te beschermen tegen schade veroorzaakt door oxidatieve stress, kan Ashwagandha u helpen uw leven te verlengen.

In dierexperimenten is bewezen dat het de levensduur verlengt (36), en in celonderzoek heeft het anti-verouderingseffecten op cellen (107).

In klinische onderzoeken is bekend dat het kruid superoxide-dismutase (SOD) verhoogt en malondialdehyde (MDA) -spiegels verlaagt, wat verband houdt met de levensduur van de cellen (37).

 

slaap verbeteren

Sommige mensen die aanvullende Ashwagandha gebruiken, hebben gemerkt dat hun slaapkwaliteit is verbeterd (38).

In dierexperimenten kan het kruid slaapverlies verminderen, meestal geassocieerd met oxidatieve stress (39).

 

Verbeter het gewichtsbeheer

Ashwagandha kan worden gebruikt om het gewicht onder controle te houden en u in staat te stellen uw dieet onder controle te houden.

Kruiden kunnen het hunkeren naar voedsel en reactief eten helpen verminderen, die beide het gewicht kunnen verhogen (40).

In combinatie met krachttraining voor gewichtsverlies, kan het nemen van aanvullende Ashwagandha (Ashwagandha) ook helpen om het gewichtsverlies te vergroten en u meer spierkracht te geven (41).

 

kanker voorkomen

Voor degenen die een kankerbehandeling ondergaan, kan Ashwagandha de kwaliteit van leven helpen verbeteren en symptomen zoals vermoeidheid verlichten (42).

Omdat dit kruid oxidatieve stress voorkomt en het immuunsysteem versterkt, kan het natuurlijke ondersteuning bieden aan het lichaam en tegelijkertijd kanker en andere chronische ziekten bestrijden.

Het kan zelfs helpen het aantal witte bloedcellen te herstellen tot gezondere niveaus (43).

In combinatie met traditionele kankerbehandelingsmethoden kan Ashwagandha het behandelingseffect voor veel patiënten aanzienlijk verbeteren.

Ashwagandha kan worden gebruikt bij de behandeling van hersenkanker (44), borstkanker (45), huidkanker (46, 47), darmkanker (48), lymfoom (49), prostaatkanker (50) en nog veel meer Andere vormen van deze chronische ziekte.

 

Verbeter de gezondheid van de botten

Ashwagandha kan mogelijk de algehele gezondheid van botten verbeteren en botdegeneratie voorkomen.

In dierexperimenten is aangetoond dat het helpt bij het verbeteren van botverkalking (51), het stimuleren van nieuwe botvorming (52), het voorkomen van degeneratie veroorzaakt door artritis (53), het remmen van jicht (54) en het verbeteren van fosfor en calcium in botweefsel Niveau (55).

 

Verbeter de spierkracht

In combinatie met weerstands- of lichaamsgewichttraining kan Ashwagandha de spiergroei en kracht helpen bevorderen door de testosteronniveaus te verhogen.

Deze behandeling resulteerde ook in verminderde spierschade en verminderde lichaamsvet (56).

Andere onderzoeken hebben vergelijkbare resultaten laten zien, met verbeterde kracht en spiermassa (mens en dier 57, 58).

 

Lagere bloedsuikerspiegels

Er zijn verschillende manieren om Ashwagandha in te nemen om diabetes te voorkomen.

Voor patiënten met diabetes type 2 kan deze kruidentherapie helpen bij het voorkomen van pancreascelbeschadiging door diabetes (59).

Het gebruik van Ashwagandha kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen op een manier die vergelijkbaar is met voorgeschreven diabetesmedicijnen (60).

In dierexperimenten verlaagden niet alleen de bloedsuikerspiegels, maar ook de HbA1c en insuline (niveau 61, 62).

Voor mensen met diabetes kan het gebruik van Ashwagandha enkele van de symptomen van de ziekte helpen verbeteren, waaronder lage antioxidantenniveaus, neuropathie en testiculaire disfunctie (63, 64).

 

Bevorder de gezondheid van het hart

Ashwagandha heeft veel voordelen, waaronder het helpen en beschermen van uw hart op vele manieren.

Als ontstekingsremmer en antioxidant is Ashwagandha een belangrijke manier om oxidatieve stress te verminderen, wat een ernstige impact kan hebben op de gezondheid van het hart en hartaandoeningen kan veroorzaken.

Het gebruik van Ashwagandha kan helpen bij het verbeteren van verschillende belangrijke indicatoren die verband houden met een verhoogd risico op hartaandoeningen.

Deze maatregelen omvatten het verlagen van hoge bloeddruk en cholesterol (65), het voorkomen van arteriosclerose en het verlagen van triglycerideniveaus (67).

Van Ashwagandha is ook aangetoond dat het het hart beschermt tegen oxidatieve schade tijdens een hartaanval (68) en bescherming biedt tegen beroerte (69).

Het kan zelfs helpen het hart te beschermen tegen chemotherapie.

 

Bescherm je hersenen

Je brein is een complex orgaan dat veel processen en componenten nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Dierproeven hebben aangetoond dat Ashwagandha de bescherming van de hersenen kan bevorderen via verschillende mechanismen.

Het kan bijvoorbeeld de groei van zenuwcellen bevorderen (71) en tegelijkertijd hersencellen beschermen tegen stress (72).

Dit kruid heeft het potentieel om normale en beschadigde neuronale activiteit te stimuleren, wat betekent dat het mensen van wie de hersenen zijn beschadigd kan helpen (73).

Ashwagandha kan de dood van zenuwcellen en synapsverlies helpen vertragen of zelfs omkeren (74). Het kan hersencellen beschermen tegen verschillende effecten, waaronder overmatig glutamaat en specifieke medicijnen die geheugenverlies veroorzaken (75, 76). ).

Voor mensen met specifieke neurologische aandoeningen kan Ashwagandha helpen bij de behandeling van ziekten zoals de ziekte van Huntington, de ziekte van Parkinson of de ziekte van Alzheimer.

Het is aangetoond dat het hersencellen helpt beschermen tegen de veel voorkomende disfunctie van de ziekte van Huntington (77).

Voor patiënten met de ziekte van Parkinson kan Ashwagandha bewegingsstoornissen (tremoren) helpen verminderen, terwijl het catecholaminegehalte normaliseert en de schade door oxidatieve stress wordt verminderd (78).

Degenen met de ziekte van Alzheimer kunnen verbeteringen in het geheugen zien dankzij verbeterde neuronale regeneratie en verbeterde cognitie (79, 80).

 

Verbeter de gezondheid van de nieren

Uw nieren zijn vatbaar voor de giftige effecten van verschillende chemicaliën en zware metalen.

Het is aangetoond dat Ashwagandha deze organen beschermt tegen stoffen zoals lood (81), broombenzeen (82), gentamicine (83) en streptozotocine (84).

Het kan zelfs de nieren helpen beschermen tegen uitdroging (85).

 

Bescherm uw lever

Ashwagandha kan ook een ander belangrijk orgaan van de lever beschermen.

Door de productie van galzuren te verhogen, kan dit kruid het cholesterol helpen verlagen (86).

Het kan ook de effecten van ioniserende straling verminderen door levertoxiciteit te voorkomen (87), terwijl het ook voorkomt dat veel zware metalen zich ophopen in het filter (88).

 

Verbeter de huid

Ashwagandha wordt al eeuwenlang gebruikt om huidproblemen te behandelen, waaronder vitiligo, acne, lepra en wonden (89).

Het is ook aangetoond dat het helpt om verkleuring van de huid te verminderen zonder overmatig bleken van de huid (90).

 

Help auto-immuunziekten te behandelen

Dierexperimenten bieden hoop dat Ashwagandha in de toekomst kan worden gebruikt om verschillende auto-immuunziekten te behandelen.

Het is bijvoorbeeld aangetoond dat het kruid systemische lupus erythematosus helpt voorkomen (91).

In een ander onderzoek was Ashwagandha in staat om ontstekingen bij dieren met lupus te verminderen, wat ook zou kunnen helpen bij de behandeling van andere auto-immuunziekten (92).

 

Andere gezondheidsvoordelen van Ashwagandha

 • Bij dierproeven werd vastgesteld dat Ashwagandha het begin van bepaalde epilepsie effectief kan beheersen (93).
 • Continu gebruik van Ashwagandha kan de ontwikkeling van baarmoederfibromen voorkomen (94).
 • Deze kruidentherapie kan de afhankelijkheid van sommige patiënten van morfine helpen verminderen door de ernst van ontwenningsverschijnselen te verminderen en het ontstaan ​​van afhankelijkheid te voorkomen (95). Dit kan te wijten zijn aan het vermogen om opioïde receptoren te beïnvloeden.
 • Vanwege het vermogen om hormonen te beïnvloeden, kan Ashwagandha worden gebruikt om polycysteus ovariumsyndroom of PCOS te behandelen (96).
 • Sommige mensen hebben succes gevonden bij het gebruik van Ashwagandha om spijsverteringsproblemen te behandelen, waaronder obstipatie en andere symptomen (97).
 • Het traditionele gebruik van Ashwagandha in Ayurveda is om slangenbeten te behandelen. Behandeling met dit kruid kan het gif van giftige slangen, cobra’s en zelfs schorpioenen onderdrukken (98).
 • Het is aangetoond dat Ashwagandha en andere kruiden de aandacht en reactietijd kunnen verbeteren en tegelijkertijd de impulsiviteit bij kinderen met ADHD kunnen verminderen (99).
 • Ashwagandha kan sommige symptomen van schizofrenie helpen verbeteren, waaronder cognitieve problemen en sensorische gevoeligheid (100). Het kan echter niet alle symptomen van schizofrenie verlichten (101).
 • Als natuurlijk ontstekingsremmend medicijn kan Ashwagandha helpen bij de behandeling van chronische ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis (102).
 • In een vroege studie bleek Ashwagandha haarverlies veroorzaakt door genetische ziekten te verminderen (103).
 • Dit kruidenextract helpt ook om symptomen die verband houden met OCS te verminderen (104).
 • Voor mensen met diabetes kan Ashwagandha de productie van enzymen helpen remmen die na verloop van tijd tot cataractvorming kunnen leiden (105).
 • In dierproeven kan de stof die in Ashwagandha wordt aangetroffen, hoesten onderdrukken, waardoor de ademhaling wordt verbeterd (106).

 

Interacties en bijwerkingen

Ashwagandha heeft invloed op de hormoonspiegels en andere systemen in het lichaam.

Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe het gebruik van dit kruid uw algehele gezondheid en hormoonspiegels beïnvloedt.

Mannen en vrouwen kunnen bijvoorbeeld een toename van testosteron opmerken en in extreme gevallen kunnen vrouwen overmatig gezichtshaar veroorzaken.

Het gebruik van Ashwagandha kan de luteïniserende hormoonspiegels bij onvruchtbare mannen normaliseren en de follikelstimulerende hormoonspiegels verhogen.

Zolang u Ashwagandha binnen het aanbevolen bereik inneemt, wordt het over het algemeen als veilig beschouwd om het gedurende een lange tijd in te nemen.

Overmatige consumptie van dit kruid kan echter gastro-intestinale problemen veroorzaken.

Omdat dit zeer flexibele kruid de hormoonspiegels beïnvloedt, kan het bij sommige mensen schildklieraandoeningen veroorzaken.

Bij mensen met schildklierproblemen of onevenwichtigheden kan Ashwagandha hyperthyreoïdie veroorzaken, wat ernstige gevolgen kan hebben voor uw gezondheid.

Als u schildklierproblemen heeft, overleg dan met uw arts over het gebruik van dit kruid.

Als u zwanger bent, mag u Ashwagandha niet gebruiken.

Als u Ashwagandha gebruikt, die een natuurlijk kalmerend effect heeft, vermijd dan kalmerende middelen, alcohol of anxiolytica.

 

ten slotte

Ashwagandha wordt al duizenden jaren gebruikt om verschillende medische ziekten te behandelen.

Hoewel tradities zoals Ayurveda de vele voordelen van dit kruid al eeuwen kennen, heeft de moderne geneeskunde eindelijk de ware werkzaamheid ervan ingezien.

De Ashwagandha-plant komt oorspronkelijk uit delen van India, Azië en Afrika en kan in vele vormen worden gebruikt om kruidensupplementen te produceren om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen.

Als natuurlijk adaptogeen kan deze plant uw lichaam helpen zich aan te passen en te reageren op stress, wat in de loop van de tijd veel fysieke, emotionele en psychologische problemen kan veroorzaken.

Onderzoekers hebben het gebruik van Ashwagandha onderzocht om problemen te behandelen die worden veroorzaakt door oxidatieve stress, waaronder hartaandoeningen, diabetes, slapeloosheid, auto-immuunziekten en zelfs kanker.

Dit kruid is een effectieve behandeling om stress te verminderen, pijn te verminderen, hormoonregulatie te verbeteren en het immuunsysteem te versterken.

Naarmate we meer informatie krijgen van dier- en celexperimenten en meer klinische onderzoeken uitvoeren, kan Ashwagandha in de toekomst natuurlijke behandelingsopties bieden voor verschillende ziekten, waaronder de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en diabetes. Lupus, artritis, leverziekte, nierziekte en kanker.

Dit kruid wordt goed verdragen en veroorzaakt zelden bijwerkingen, zelfs niet in hoge doses.

Het is de perfecte aanvulling op alle routinematige medische zorg die de effecten van chronische of overmatige stress wil verminderen, de algehele gezondheid wil verbeteren en wat ontspanning wil bieden in een drukke wereld.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *