19 evidence-based voordelen van resveratrol

Als je denkt dat het drinken van een beetje rode wijn elke dag alle gezondheidsvoordelen geeft die je krijgt van de belangrijkste stof resveratrol, dan moet je nog een keer nadenken.

Dit unieke polyfenol wordt niet alleen in rode wijn aangetroffen, maar ook in andere bronnen, en heeft verbazingwekkende gezondheidsvoordelen.

Het kan je er zelfs jong uit laten zien.

Het verkrijgen van de juiste hoeveelheid van deze fytochemische samenstelling en combinatie is echter niet zo eenvoudig als u denkt.

We zullen bespreken hoe resveratrol kan helpen uw gezondheid te verbeteren en hoe u het kunt krijgen.

 

Wat is resveratrol?

Het fenomeen dat bekend staat als de “Franse paradox” werd ontdekt in de jaren negentig.

De Fransen eten veel rode wijn en verzadigd vet, maar als land is de incidentie van hartziekten erg laag.

De Franse liefde voor boter lijkt meer hartproblemen te veroorzaken, maar het blijkt dat een klein polyfenol genaamd resveratrol dat in rode wijn wordt aangetroffen, de sleutel kan zijn tot het verminderen van het risico op hartaandoeningen.

Druiven produceren dit polyfenol om zichzelf te beschermen tegen ultraviolette straling, stress, schimmelinfecties en verwondingen.

Resveratrol wordt echter ook aangetroffen in sojabonen, pinda’s, pistachenoten en bepaalde soorten bessen (1).

Onderzoekers hebben veel beschermende eigenschappen van resveratrol geïdentificeerd.

Het is bekend dat het ontstekingen, kanker en het verouderingsproces kan bestrijden.

Het is een natuurlijke antioxidant en heeft ook fyto-oestrogene eigenschappen.

Dit polyfenol heeft het potentieel om veel chronische ziekten te verbeteren en het leven te verlengen.

Daarom blijven onderzoekers de effecten ervan onderzoeken om meer te weten te komen over deze verbazingwekkende verbinding (2).

In het volgende gedeelte worden de vele gezondheidsvoordelen van resveratrol besproken, inclusief hoe het uw hart en hersenen op de lange termijn kan beschermen.

We bespraken ook de tekortkomingen van de verbinding, inclusief de slechte biologische beschikbaarheid en interactie met andere geneesmiddelen en supplementen.

Als u geïnteresseerd bent in het nemen van resveratrol om uw gezondheid te verbeteren, zullen wij u de nodige informatie verstrekken om u te helpen een weloverwogen keuze te maken.

 

Gezondheidsvoordelen van resveratrol

Resveratrol is uitgebreid bestudeerd in dierproeven om de mogelijke voordelen ervan te bepalen.

Een van de nadelen van dit polyfenol is dat het, wanneer het eenmaal in het bloed komt, snel uiteenvalt.

Dit maakt het moeilijk om de effecten op lange termijn te bestuderen.

We zullen de mogelijke voordelen van deze natuurlijke verbinding bespreken voor het verbeteren van de gezondheid en het verlengen van het leven.

 

Voordelen van antioxidanten

Resveratrol is op zichzelf niet alleen een antioxidant, maar verbetert ook het vermogen van het lichaam om antioxiderende enzymen te produceren.

Het kan routes en genetische code activeren, zodat antioxidanten effectiever werken.

Antioxidanten zijn natuurlijke stoffen die schade door vrije radicalen aan cellen kunnen voorkomen of vertragen.

Vrije radicalen zijn afvalproducten die worden geproduceerd wanneer cellen voedsel verwerken of reageren op prikkels uit de omgeving.

Wanneer uw lichaam deze vrije radicalen niet effectief kan verwerken of verwijderen, kan het resultaat oxidatieve stress zijn, die de functie van cellen beschadigt.

Als uw lichaam zelf antioxidanten aanmaakt, kunt u ook meer uit uw voeding halen.

Resveratrol is een krachtige antioxidant die oxidatieve stress kan helpen verminderen, wat de oorzaak is van vele ziekten, waaronder hartaandoeningen en diabetes.

Bij cel- en dieronderzoek kan resveratrol belangrijke antioxiderende enzymen verhogen.

In een studie ontdekten onderzoekers dat resveratrol sleutelcomponenten bevat van ontgifting en antioxiderende afweermechanismen, terwijl het ook vrije radicalen en ontstekingsstoffen in het lichaam vermindert (3).

De studie wees er ook op dat resveratrol cellen kan beschermen tegen oxidatieve schade.

In andere onderzoeken werd gevonden dat resveratrol de hemoglobine kan afbreken tot ijzer en antioxidanten (4).

Een uitgebreid overzicht van de literatuur over dit polyfenol toont aan dat het sirtuïnen en SIRT-enzymen bevat, die kunnen helpen het verouderingsproces onder controle te houden en verschillende eiwitten in het lichaam kunnen beschermen tegen leeftijdsgebonden stress (5).

 

De voordelen van het hart

Van resveratrol is aangetoond dat het het hart beschermt, vooral voor mensen met een hoger risico op hartaandoeningen.

Dit komt omdat resveratrol de vorming van atherosclerotische plaques kan helpen verminderen, die de hoofdoorzaak zijn van hartaandoeningen.

De antioxidanten in resveratrol verlagen de lipideniveaus, verminderen ontstekingen en voorkomen bloedplaatjesaggregatie die plaquevorming veroorzaakt.

Dit maakt je hart gezonder en sterker (6).

Volgens genetisch onderzoek is een theorie van hoe resveratrol optreedt, dat resveratrol een specifiek gen (PON1) tot expressie kan brengen, waardoor ontstekingen in het lichaam worden verminderd en u kunt ontgiften (7).

Een klinische proef toonde aan dat degenen die gedealcoholiseerde rode wijn dronken een verlaagde bloeddruk vertoonden, evenals een verbeterd stikstofmonoxide, dat de bloedvaten verwijdt (niveaus 8, 9).

Alcohol in wijn kan deze gunstige effecten verminderen, vooral als u al een hoge bloeddruk heeft.

Een meta-analyse van de effecten van resveratrol concludeerde dat het drinken van een of twee glazen rode wijn per dag het risico op hartaandoeningen aanzienlijk kan verminderen (10).

Dit effect is het meest uitgesproken bij gezondere jonge mensen die elke dag kleine tot matige hoeveelheden drinken.

Het is belangrijk op te merken dat andere soorten alcohol niet hetzelfde effect zullen hebben (11).

 

Ontstekingsremmende voordelen

Hoewel de antioxiderende werking van dit polyfenol een indirect effect heeft op het ontstekingsproces, kan resveratrol ook specifiek ontstekingen in het lichaam beïnvloeden.

Van resveratrol is aangetoond dat het COX-ontstekingsenzymen effectief blokkeert, en het effect is ongeveer hetzelfde als dat van ontstekingsremmende geneesmiddelen (zoals NSAID’s) (12).

Bovendien is aangetoond dat dit polyfenol specifieke routes blokkeert in dier- en celonderzoeken, die bekende oorzaken van ontsteking zijn (13).

Het is ook aangetoond dat resveratrol voorkomt dat immuuncellen bepaalde eiwitten produceren.

Deze eiwitten kunnen ontstekingen veroorzaken en bepaalde auto-immuunziekten veroorzaken (14).

Dit is goed nieuws voor patiënten met chronische ontstekingsziekten die worden veroorzaakt door de aanwezigheid van deze enzymen (15).

 

Anti-verouderingseffect

Volgens rapporten kan resveratrol een positief effect hebben op veel leeftijdsgerelateerde ziektemechanismen in het lichaam, waardoor het een krachtig middel tegen veroudering is.

De eerste manier waarop resveratrol het verouderingsproces beïnvloedt, is door de autofagie-inductie te verhogen.

Autofagie is het normale ‘recycling’-proces van het lichaam, waarbij beschadigde en verouderde cellen worden afgebroken en nieuwe gezonde cellen worden gevormd.

Wanneer het autofagieproces verstoord is, is de kans groter dat u sneller ouder wordt en lijdt aan aandoeningen die worden veroorzaakt door beschadigd weefsel.

Resveratrol verhoogt dit recyclingproces, verjongt uw cellen en houdt ze gezond.

Het doet dit op dezelfde manier als caloriebeperking.

Omdat deze methode echter over het algemeen niet voor iedereen geschikt is, kan het verhogen van de inname van resveratrol een vergelijkbaar effect hebben (16).

Naarmate cellen ouder worden, neemt hun functionele efficiëntie af, neemt hun weerstand tegen stress af en beginnen ze ontstekingsstoffen te produceren die vervolgens in het lichaam worden afgegeven.

Naarmate meer en meer cellen deze verouderingstoestand bereiken en deze verbindingen afgeven, is de kans groter dat uw lichaam de effecten van deze versterkte ontstekingsreactie voelt.

Bepaalde enzymen kunnen dit proces stoppen.

Van resveratrol is aangetoond dat het deze enzymen activeert, waardoor het verouderingsproces op cellulair niveau wordt belemmerd (17).

 

Zenuwvoordelen

Een ander belangrijk gezondheidsvoordeel van resveratrol is voor uw hersenen.

Van het polyfenol is aangetoond dat het verschillende neuroprotectieve effecten heeft op hersencellen, neurotransmitters en de algehele hersenfunctie.

Enkele van deze voordelen worden hieronder opgesomd:

 • Resveratrol verhoogt de opname van glutamaat, wat betekent dat uw hersenen zich beter kunnen beschermen tegen degeneratieve ziekten zoals Alzheimer en beroerte (18).
 • Bij het nemen van resveratrolsupplementen kunnen mensen met dementie de cognitieve prestaties verbeteren en degeneratie verminderen (19).
 • Resveratrol kan de hersenen beschermen tegen andere vormen van schade door de activiteit van antioxidantgenen te verhogen, vooral wanneer het wordt ingenomen met melatonine (20).
 • Deze verbinding beschermt de hippocampus, wat betekent dat u kunt genieten van betere cognitie en geheugen (21).
 • Deze verbinding kan uw hersenen helpen de energiebalans te behouden, vooral onder stressvolle omstandigheden (22).

Naast het beïnvloeden van hersenweefsel en -functie, kan resveratrol ook de neurotransmitterfunctie in de hersenen beïnvloeden, waardoor uw humeur en algehele mentale gezondheid worden verbeterd.

Het werkt als volgt:

 • Van resveratrol is aangetoond dat het de concentratie van serotonine-activiteit verhoogt, wat een verhoogde stemming kan veroorzaken (23).
 • Dit polyfenol kan ook bepaalde neurotransmitters blokkeren die stemmingswisselingen vernietigen, zoals dopamine en serotonine. Hierdoor kunt u meer positieve effecten krijgen van deze “feel good” -chemicaliën (24).
 • Door de activiteit van MAOA- en MAOB-enzymen te beheersen, kan resveratrol een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van ziekten zoals dementie en de ziekte van Parkinson (25).

 

Goed voor je darmen

De microbiota in het spijsverteringskanaal draagt ​​niet alleen bij aan de vertering van voedsel, maar speelt ook een vitale rol bij de immuniteit, de gezondheid van het hart en de hersenfunctie.

Wanneer het darmmicrobioom uit balans is, kunnen ze verhoogde niveaus van schadelijke bacteriën bevatten die oxiderende stoffen in uw systeem afgeven en uw bloedvaten en slagaders beschadigen.

Resveratrol heeft een positief effect op de darmflora, waardoor nuttige bacteriën toenemen en dit effect onder controle wordt gehouden (26).

 

Voordelen voor de bloedsuikerspiegel

Diabetes is de belangrijkste oorzaak van ziekten en chronische ziekten in de Verenigde Staten

De incidentie van deze ziekte neemt toe.

Resveratrol kan mogelijk bepaalde patiënten met bepaalde soorten diabetes helpen.

In klinische onderzoeken toonde de verbinding de effecten aan van het verhogen van de insulinegevoeligheid en het verlagen van de bloedglucosespiegels binnen slechts één maand (27).

Resveratrol kan dit doen door de niveaus van SIRT1 en PGC-1a te verhogen.

Deze enzymen helpen bepaalde genetische reacties te stoppen, waardoor de ontsteking en de aanwezigheid van suiker in het bloed toenemen, terwijl ze een gezonde celfunctie ondersteunen (28).

Resveratrol heeft een positief effect op de alvleesklier en beschermt de insulineproducerende cellen (29).

 

Ondersteun gewichtsbeheersing

In celonderzoek is aangetoond dat resveratrol de dood van vetcellen veroorzaakt en een positieve invloed heeft op genen die verantwoordelijk zijn voor gewichtstoename en calorieverbruik (30).

Deze verbinding kan u ook helpen af ​​te vallen door de productie van vetproducerende enzymen (waaronder hormoongevoelige lipase, lipoproteïnelipase en vetzuursynthase) te remmen (31).

 

Voordelen van het immuunsysteem

Resveratrol kan een positieve invloed hebben op uw vermogen om infecties te bestrijden en uw auto-immuunrespons op bepaalde pathogenen en ziekten verminderen.

Het vermogen van resveratrol om bacteriële infecties te bestrijden is het eerste grote voordeel van immuniteit.

Door synergetisch te werken met andere flavonoïden, kan resveratrol het vermogen van antibiotica om bacteriën te doden, inclusief resistente stammen zoals MRSA, versterken (32).

Voor mensen met maagzweren kan resveratrol helpen bij het bestrijden van bepaalde bacteriën waarvan bekend is dat ze deze zweren veroorzaken (33).

Wanneer ze op de huid worden aangebracht, kunnen de polyfenolen ook effectief bacteriën bestrijden die acne veroorzaken (34).

Resveratrol kan zelfs nog gemakkelijker bepaalde seksueel overdraagbare aandoeningen bestrijden (35).

Naast het bestrijden van bacteriën helpt resveratrol ook om het vermogen van het lichaam om virale infecties te weerstaan ​​te verbeteren.

Virussen waarvan bekend is dat ze vatbaar zijn voor dit polyfenol, zijn de twee herpes simplex-virussen die verantwoordelijk zijn voor orale en genitale herpes, en het virus dat mononucleosis veroorzaakt (36).

U kunt vechten tegen het gebruik van resveratrol (verkoudheid 37) en het kan ook helpen bij het bestrijden van bepaalde longinfecties (38, 39).

Als u waterpokken (40), Mexicaanse griep (41) of infecties van het spijsverteringskanaal (42) wilt voorkomen, kan resveratrol u helpen.

Dit polyfenol kan zelfs Candida albicans helpen doden, een langdurige en lastige gist die veel gezondheidsproblemen kan veroorzaken (43).

 

Mogelijke bescherming tegen kanker

Onderzoek naar de antikankerkracht van resveratrol heeft aangetoond dat het leverkanker kan voorkomen en de groei van leukemiecellen kan remmen (44, 45).

Onderzoekers onderzoeken deze mogelijkheid omdat het fyto-oestrogenen zijn, dus resveratrol kan helpen bij het bestrijden van borstkanker.

Hoge oestrogeenspiegels kunnen bepaalde soorten borstkanker verergeren.

Van dit polyfenol is aangetoond dat het het enzym blokkeert dat verantwoordelijk is voor de productie van oestrogeen (46).

Deze vroege resultaten zijn afkomstig van dierproeven, dus er zijn nog steeds menselijke studies nodig om dit effect te bevestigen.

 

Hormonale gezondheidsvoordelen

Zowel mannen als vrouwen kunnen profiteren van de hormoonbalanseffecten van resveratrol.

Mannen kunnen de testosteronniveaus verhogen en een hoger aantal zaadcellen verkrijgen.

Vrouwen kunnen genieten van een beter oestrogeenmetabolisme, waardoor hun risico op borstkanker afneemt (47).

Vrouwen, vooral vrouwen in de menopauze, kunnen de hormoonspiegels ook evenwichtiger maken wanneer ze resveratrol gebruiken (48).

 

Verlicht pijn

Als een natuurlijk ontstekingsremmend medicijn kan resveratrol de pijn helpen verlichten die normaal gepaard gaat met deze reactie van het immuunsysteem.

Deze verbinding kan de gevoeligheid van de hersenen voor pijn verminderen door ontstekingsenzymen te blokkeren (49).

Resveratrol is zelfs effectief gebleken bij het verlichten van pijn die anders moeilijk te behandelen was (50).

Crèmes die resveratrol bevatten en actuele behandelingen worden steeds meer en ze vertegenwoordigen veel behandelingsopties voor mensen met chronische ontstekingen en pijn.

 

extra voordelen

Klinische studies hebben andere veelbelovende effecten van resveratrol op het lichaam opgeleverd.

De voorlopige resultaten van deze effecten zijn nog niet volledig op mensen getest en moeten verder worden bevestigd.

Deze beperkte resultaten betekenen echter dat naarmate onderzoekers meer leren, we hopen meer te weten te komen over dit polyfenol.

Hier zijn vele andere voordelen die door wetenschappers zijn ontdekt.

 • Resveratrol kan de gezondheid van de botten verbeteren door specifieke routes in stamcellen te activeren. Dit leidt tot de groei van meer botopbouwende cellen (51). Door synergetisch te werken met vitamine D en K2, kan dit polyfenol ook botten beschermen en mineralisatie verbeteren (52).
 • In dierproeven is aangetoond dat resveratrol de galstroom verbetert en bepaalde soorten leveraandoeningen voorkomt. Van deze verbinding is aangetoond dat het leverschade als gevolg van sepsis voorkomt, bloedvergiftiging veroorzaakt en mogelijk ernstige leverschade veroorzaakt (infectie 53, 54).
 • Voor degenen die bestralingstherapie krijgen, kunnen hoge doses resveratrol bepaalde effecten van deze behandeling voorkomen. Resveratrol kan de achteruitgang van witte bloedcellen en beenmerg tijdens bestraling helpen verminderen, waardoor patiënten hun immuunsysteem kunnen behouden terwijl ze kanker en andere ziekten bestrijden (55).
 • Bij dierproeven neutraliseert resveratrol de vrije radicalen die door dergelijk geluid worden veroorzaakt, waardoor gehoorverlies door schadelijk geluid wordt voorkomen (56). Behandeling met resveratrol kan gehoorverlies veroorzaakt door andere bronnen (zoals bepaalde geneesmiddelen voor chemotherapie) verbeteren (57).
 • Mensen met een acnegevoelige huid kunnen resveratrol gebruiken om pijn te verlichten. Resveratrol-gel kan het uitbreken van acne aanzienlijk verminderen en de gezondheid van de huid en het algehele uiterlijk verbeteren (58).
 • Als u het meeste profijt wilt hebben van vitamine D, kan resveratrol u helpen. Dit polyfenol verhoogt uw gevoeligheid voor vitamine D door receptoren in het lichaam te activeren (59).
 • Resveratrol kan helpen de spiermassa te vergroten, hoogstwaarschijnlijk door veranderingen, die op cellulair niveau kunnen worden geactiveerd om het verbrandingsproces van vet en suiker te versnellen (60).

 

Dosering van resveratrol

U kunt verschillende hoeveelheden resveratrol uit uw dieet halen, of u kunt ervoor kiezen om supplementen te nemen om uw inname van dit polyfenol te verhogen.

Klinische onderzoeken met resveratrol bij mensen zijn beperkt, dus het is moeilijk om te weten hoeveel resveratrol moet worden ingenomen.

Als u uw voedingsbronnen van resveratrol wilt vergroten, zijn de beste opties (61):

 • Rode wijn (gemiddeld ongeveer 2 mg per liter)
 • Itadori-thee gemaakt van Japanse duizendknoop
 • donkere chocolade
 • Bessen, vooral veenbessen en druiven
 • soja
 • pinda

Resveratrol-supplementen zijn ook overal verkrijgbaar.

De meeste supplementen bevatten 50 tot 500 mg resveratrol.

Op basis van dierproeven is de lage tot gemiddelde dosis van dit supplement 5 mg per kilogram lichaamsgewicht, of ongeveer 350 mg per dag voor een persoon van 150 pond (62).

Voor therapie met een hoge dosis kunt u dit echter verhogen tot ongeveer twee gram per dag (63).

Zelfs in klinische onderzoeken met zeer hoge doses tot 5 gram per dag, ondervonden patiënten geen ernstige of langdurige bijwerkingen (64).

Resveratrol is er in vele vormen, waaronder capsules, vloeistoffen en tabletten.

Dit polyfenol is ook te vinden in crèmes, serums en gels.

Om pijn of huidverzorging te verlichten, wordt het vaak gebruikt in combinatie met andere antioxidanten en verbindingen.

 

biologische beschikbaarheid

Als u bedenkt hoeveel supplementen u moet nemen, moet u de biologische beschikbaarheid van deze specifieke stof begrijpen.

Biobeschikbaarheid verwijst naar het deel van een stof dat het bloed binnenkomt nadat het het menselijk lichaam is binnengedrongen.

Daarom kan het het lichaam actief beïnvloeden.

Hoewel uw lichaam resveratrol gemakkelijk opneemt, is de biologische beschikbaarheid laag.

Wanneer u aanvullende resveratrol gebruikt, bindt het meeste zich aan verschillende eiwitten in het bloed en leverenzymen (65).

Of het lichaam resveratrol in weefsels kan opslaan, is onduidelijk.

U kunt de biologische beschikbaarheid van resveratrol verhogen door het te combineren met andere polyfenolen, het in te nemen met vetrijke maaltijden en het te consumeren met piperine (66, 67).

 

Voorzorgsmaatregel

In sommige gevallen en bij medicijnen is het nemen van resveratrol mogelijk geen goede reactie.

Mensen met bloedarmoede moeten voorzichtig zijn, omdat deze verbinding uw vermogen om ijzer te absorberen kan verminderen.

Als u medicijnen gebruikt, zal resveratrol hun afbraak in het spijsverteringsstelsel en de lever beïnvloeden.

Als u momenteel statines, medicijnen tegen hoge bloeddruk, aritmie medicijnen, antidepressiva of immunosuppressiva gebruikt, dient u uw arts te raadplegen voordat u resveratrol inneemt.

Als u regelmatig antihistaminica, NSAID’s, kruidensupplementen, antischimmelmiddelen, kalmerende middelen, antivirale middelen of medicijnen tegen erectiestoornissen gebruikt, moet u resveratrol met de nodige voorzichtigheid gebruiken.

Resveratrol vermindert uw vermogen om bloedstolsels te vormen, dus als u bloedverdunners heeft gebruikt of een operatie moet ondergaan, moet u meer opletten.

 

ten slotte

Resveratrol innemen heeft veel beschermende effecten op uw gezondheid.

Deze fytochemische stof beschermt niet alleen uw hart en hersenen, maar helpt ook chronische ziekten en zelfs levensbedreigende ziekten te voorkomen.

Hoewel we nog veel nodig hebben om de effecten van dit polyfenol op het menselijk lichaam te begrijpen, hebben vroege klinische onderzoeken en celstudies bemoedigende resultaten opgeleverd.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *