17 natuurlijke, op bewijzen gebaseerde manieren om met een opgeblazen gevoel om te gaan

Wat is een opgeblazen gevoel

Opgezette buik is een abnormale algemene zwelling of vergroting van de buikstreek.

Als symptoom voelt de patiënt zich vol en strak in de buik en voelt hij zich vaak opgezwollen na het eten ( 1 ).

De meest voorkomende oorzaak van een opgeblazen gevoel is overmatige gasproductie en / of verstoring van de spierbeweging van het spijsverteringsstelsel ( 2 ).

Het gevoel van overmatige druk in de buik kan het ongemak vergroten en de maag soms groter doen lijken ( 3 ).

In sommige gevallen kunnen de effecten van een opgeblazen gevoel extreem zijn, waardoor sommige mensen naar het gebruik van term ” food Baby “.

Hoewel enigszins vergelijkbaar, mogen schuimvorming en waterretentie niet door elkaar worden gebruikt, omdat de oorzaken en symptomen verschillend zijn.

Kortom, een opgeblazen gevoel kan te veel vaste stof, gas of vloeistof in het spijsverteringsstelsel veroorzaken, maar sommige mensen hebben last van een opgeblazen gevoel vanwege hun verhoogde gevoeligheid.

U wordt neergeslagen met een gevoel van verhoogde druk in de buik, hoewel uw buik helemaal in orde is ( 4 , 5 ).

Ongeveer 16% -30% van de mensen meldt dat ze regelmatig last hebben van een opgezette buik, wat betekent dat gezondheidsproblemen heel vaak voorkomen ( 6 , 7 , 2 ).

Een opgeblazen gevoel veroorzaakt meestal ongemak en pijn, maar het kan je er ook zwaarder uit laten zien en een gevoel van veel buikvet veroorzaken.

Hoewel een opgeblazen gevoel soms wordt veroorzaakt door een ernstige medische aandoening, zijn de meest voorkomende oorzaken een dieet en bepaalde voedingsmiddelen of ingrediënten die mensen mogelijk niet verdragen.

 

Hoe om te gaan met een opgeblazen gevoel

 

Eet geen grote porties

Het gevoel van een opgeblazen gevoel of “zwelling” in de maag is meestal hetzelfde, maar te veel eten en je op je gemak voelen zijn onnatuurlijk.

U kunt dit gevoel voorkomen door niet te veel te eten en minder te eten.

Maar vergeet niet dat u geen honger hoeft te lijden – eet gewoon minder dan voorheen.

Meer en minder eten is een goed begin ( 8 ).

Als u overschakelt van drie maaltijden per dag naar vier of vijf maaltijden en toch dezelfde hoeveelheid voedsel eet, kunt u zich gemakkelijk na elke maaltijd beter voelen, simpelweg omdat u niet te veel voedsel tegelijk wilt verteren.

Bovendien kan het niet alleen buikpijn verlichten, maar voelt u zich ook energiek ( 9 ).

Hoewel er geen gevoel is van verhoogde druk in de buik of buik, ervaart een subgroep van mensen nog steeds een opgezette buik, die voornamelijk wordt veroorzaakt door de zintuigen ( 10 , 11 ).

Deze mensen eten misschien maar een kleine hoeveelheid voedsel, maar ervaren nog steeds buikpijn.

Daarom kan het beter kauwen van voedsel een dubbel effect hebben.

Het vermindert de hoeveelheid lucht die u met voedsel inslikt en vertraagt ​​ook uw eetsnelheid, die verband houdt met kleinere portiegroottes en verminderde voedselinname ( 12 ).

 

Elimineer koolzuurhoudende dranken

Dranken met een hoog carbonaatgehalte zijn niet alleen lekker, ze zijn ook ongezond.

Koolstofdioxidebellen in koolzuurhoudende dranken en overtollige lucht in de maag kunnen ernstige winderigheid veroorzaken ( 13 ).

Een van de belangrijkste oorzaken van een opgeblazen gevoel is gas, dat in uw lichaam kan worden geproduceerd of kan worden ingeslikt.

Een daarvan is kooldioxide, de belangrijkste illegale handeling, die veel frisdrank bevat in koolzuurhoudende dranken (inclusief koolzuurhoudend water) ( 14 ).

 

Let op uw dieet

Er zijn twee bronnen van gas in het spijsverteringsstelsel: de ene is gas dat wordt geproduceerd door darmbacteriën en de andere is gas of lucht die wordt ingeslikt tijdens het drinken of slikken.

Naast koolzuurhoudende dranken kunnen drinken met een rietje, kauwgom en kletsen tijdens het eten of haast allemaal leiden tot het inslikken van overtollige lucht zonder het zelfs maar te beseffen ( 15 ).

We geven de volgende tips:

 • Laat het rietje vallen: gebruik het rietje niet of zorg ervoor dat u niet door de neus ademt terwijl u met het rietje drinkt. Bovendien mag u niet tegelijkertijd drinken en ademen ( 16 ).
 • Stop met kauwgom: kauwgom is een gemakkelijke manier om overtollige lucht in te slikken, dus als een opgeblazen gevoel een probleem is, verminder dan de kauwgom.
 • Eet langzaam: sluit uw mond en vermijd het inslikken van overtollige lucht. Als u in uw mond eet, luister dan naar wat uw moeder zegt en praat niet ( 17 ).

 

Sport niet onmiddellijk na het eten

Ben je ooit na een maaltijd naar de sportschool geweest en krijg je maagklachten?

Dit gebeurt omdat uw lichaam is ontworpen om te werken of te rusten, in plaats van tegelijkertijd te werken.

Als u niet genoeg tijd heeft om uw lichaam en maag te laten rusten en tot rust te komen, kunt u spijsverteringsproblemen krijgen, wat kan leiden tot ongemak en gasvorming ( 18 ).

Werk is voor lichamelijke activiteit; rust is voor de spijsvertering.

Na een maaltijd probeert uw lichaam voedsel te verteren, maar het overschakelen naar de “maalmodus” door middel van trainingsprogramma’s of hardlopen kan het verteringsproces verstoren.

In dit geval slaat u twee vliegen in een klap, waardoor u minder effectief kunt trainen en uw maag van streek raakt.

Zorg er daarom voor dat u uzelf en uw maag voldoende tijd geeft om te rusten, zodat u goed kunt verteren.

Train slechts een of twee uur na het eten.

 

Pas op voor “suikervrije” producten

Suikeralcoholen worden meestal aangetroffen in kauwgom en suikervrij voedsel.

Hoewel deze zoetstoffen over het algemeen als veilige vervangers voor suiker worden beschouwd, moeten ze worden vermeden omdat ze spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken en gemakkelijk bacteriën in de dikke darm kunnen binnendringen, die kunnen worden verteerd en gas kunnen produceren ( 20 ).

Door deze producten te consumeren, beperkt u hun effectiviteit, waardoor het voor het spijsverteringskanaal moeilijker wordt om er voedsel in te duwen, wat diarree kan veroorzaken ( 21 ).

Controleer altijd de voedingsetiketten van “suikervrije” voedingsmiddelen om te zien of ze de volgende ingrediënten bevatten:  sorbitol ,  mannitol ,  xylitol en erythritol.

Suikeralcoholen zijn ook opgenomen in FODMAP-voedingsmiddelen. Daarom moet u het gebruik van “suikervrije” producten vermijden.

Het is ook bekend dat ze veel negatieve gezondheidseffecten veroorzaken, waaronder ongewenste gewichtstoename, hartaandoeningen en insulineresistentie.

 

Breng de natrium- en kaliumspiegels in evenwicht

Hoge schommelingen in de natriuminname kunnen een opgeblazen gevoel en waterretentie veroorzaken.

Onvoldoende inname van kalium kan vergelijkbare gezondheidsproblemen veroorzaken ( 22 ).

Om deze problemen te voorkomen, dient u een goede balans en een constante inname van natrium en kalium te behouden.

Volgens sommige onderzoeken schommelt een adequate inname tussen 1,5 en 2,3 gram natrium en 4,7 gram kalium per dag ( 23 ).

Als je actief bent, heb je meer van deze elementen nodig, dus overweeg om ongeveer 3 tot 4 gram natrium en ongeveer 5 tot 6 gram kalium per dag in te nemen.

Maak een inventaris van uw dagelijkse natriuminname, houd rekening met uw persoonlijke natriumbehoeften en gebruik de volgende methoden om de natriuminname te verminderen:

 • Eet geen voorverpakt of ingeblikt voedsel
 • Eet geen vleeswaren zoals hotdogs
 • Eet geen gekookt vlees
 • Beperk het gebruik van kruiden en zout
 • Controleer de etiketten van alle sauzen en saladedressings

Het verminderen van deze voedingsmiddelen kan vervelend zijn, maar als u problemen wilt voorkomen, wilt u misschien deze stappen volgen.

 

Gekookte groenten

Groenten zijn op veel verschillende manieren erg goed voor je algehele gezondheid, maar ze zijn rijk aan onoplosbare vezels.

Deze verbinding helpt voedsel gemakkelijker door het spijsverteringsstelsel te gaan, maar het is moeilijk voor uw lichaam om onoplosbare vezels af te breken, wat vaak een opgeblazen gevoel en gas veroorzaakt.

Om dit probleem op te lossen, moet u meer groenten koken.

Koken verzacht het vezelgehalte van groenten, waardoor ze gemakkelijker verteerbaar zijn zonder dat er gas bij komt kijken.

Je weet misschien dat kokende groenten warmtegevoelige of in water oplosbare voedingsstoffen verwijderen, maar om het probleem van het verwijderen van voedingsstoffen te voorkomen, kun je groenten op elk moment roerbakken of stomen.

Als je groenten in water moet koken, kun je deze voedingsstoffen recyclen door het resterende water in de stoofpot of soep te gebruiken om het meeste uit de groenten te halen.

 

Eet veel vezels

In de meeste gevallen veroorzaakt constipatie een opgeblazen gevoel en een opgeblazen gevoel ( 27 ) Dit is een van de meest voorkomende spijsverteringsproblemen. De meeste oplossingen zijn onder meer het eten van meer vezels.

Vezels helpen voedsel door het spijsverteringsstelsel te gaan en constipatie te verlichten ( 28 ).

Oplosbare vezels zijn de beste keuze die u kunt maken, omdat dit het type vezel is dat gemakkelijk wordt opgenomen.

Het kan ook water vasthouden, maar het effect is goed en helpt de symptomen van diarree te verminderen en te verlichten.

 

Zorg ervoor dat u geen verstopping heeft

Het is bekend dat constipatie de symptomen van een opgeblazen gevoel in de maag verergert, maar de oorzaak kan veranderen ( 29 ,   31 ).

Wanneer u constipatie noemt, associëren de meeste mensen het met onvoldoende vezelinname, maar sommige onderzoeken hebben aangetoond dat ze ongelijk hebben ( 32 ).

Het verhogen van de vezelinname kan zelfs de symptomen van een opgeblazen gevoel verergeren, en het verminderen van de vezelinname kan constipatie verlichten ( 33 ,   34 ).

U kunt zich wenden tot laxeermiddelen, maar u moet eerst lichamelijke activiteit en magnesiumsuppletie proberen ( 35 ,   36 ,   37 ,   38 ,   39 ).

 

Sluit allergieën en intoleranties uit

Als uw lichaam bepaalde voedingsmiddelen niet verdraagt ​​of allergisch is, kan dit gemakkelijk verschijnen als gasvorming of een opgeblazen gevoel.

Enkele veel voorkomende allergieën en voedseltoleranties zijn granen (gluten en andere graaneiwitten), zuivelproducten (lactose), noten, eieren en zeevruchten.

Als u last heeft van een opgeblazen gevoel of een opgeblazen gevoel, wilt u misschien een of meer van deze voedingsmiddelen verminderen.

Als u merkt dat uw symptomen zijn verminderd of zelfs verdwenen, is het waarschijnlijk dat u een allergie of intolerantie heeft, wat betekent dat u het voedsel in uw dieet moet verminderen of volledig moet elimineren.

Overweeg samenvattend de volgende veelvoorkomende voedingsmiddelen en ingrediënten die mogelijk intolerant of allergisch voor u zijn:

 • Lactose: volgens sommige onderzoeken kan ongeveer 70% van de wereldbevolking lactose niet normaal verteren, het belangrijkste koolhydraat in zuivelproducten ( 40 ,   41 ). Evenzo wordt lactose-intolerantie geassocieerd met veel spijsverteringssymptomen, waaronder een opgeblazen gevoel.
 • Fructose: sommige onderzoeken hebben aangetoond dat fructose-intolerantie een opgeblazen gevoel kan veroorzaken ( 42 ).
 • Eieren: Gas en een opgeblazen gevoel zijn veel voorkomende symptomen van ei-allergie.
 • Tarwe gluten : Veel mensen kunnen niet tolereren gluten of tarwe allergie, die veel negatieve effecten op de spijsvertering, met inbegrip van een opgeblazen gevoel (kan veroorzaken 43 ,   44 ).

Omdat er echter veiligere en gezondere alternatieven beschikbaar zijn, hoeft u zich geen zorgen te maken over het volledig verwijderen van deze voedingsmiddelen.

Als u bijvoorbeeld lactose-intolerant bent, kunt u sojamelk of amandelmelk gebruiken in plaats van melk.

Als u gluten niet verdraagt, kunt u ook glutenvrije producten eten, zoals pasta, brood en ontbijtgranen.

Als het vermijden van deze voedingsmiddelen niet helpt, en u het sterk vermoeden heeft dat u voedselintolerantie of allergieën heeft, raadpleeg dan uw arts.

 

Zoek uit of u het prikkelbare darm syndroom heeft

Prikkelbare-darmsyndroom wordt beschouwd als de meest voorkomende aandoening van het spijsverteringsstelsel in de wereld en treft ongeveer 14% van de bevolking, waarvan de meeste niet gediagnosticeerd zijn ( 45 ,   46 ).

IBS-symptomen zijn onder meer constipatie, opgeblazen gevoel, diarree, buikpijn en koliek.

60% van de IBS-patiënten gelooft dat een opgeblazen gevoel hun meest ernstige symptoom is ( 47 ).

De oorzaak van IBS is nog onbekend, maar sommige onderzoeken hebben geconcludeerd dat mensen bepaalde soorten koolhydraten mogelijk niet kunnen verteren ( 48 ).

Deze koolhydraten worden FODMAP’s genoemd en kunnen bij sommige mensen IBS-symptomen veroorzaken, waaronder een opgeblazen gevoel.

Daarom moeten mensen met IBS het eten van “niet-verteerbare koolhydraten” -voedsel vermijden, zogenaamde high FODMAP-voedingsmiddelen.

Het probleem met FODMAP’s is vergelijkbaar met het probleem met lactose: het molecuul komt uiteindelijk in de darm en wordt niet verteerd, en de bacteriën fermenteren het, waardoor gas en een opgeblazen gevoel ontstaan.

Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om IBS te behandelen, die geen medische procedures of ernstige medicijnen omvatten.

Bovendien hoeft u alleen maar uw dieet te veranderen.

Om te bepalen wat je wel en niet mag eten, moet je weten welke voedingsmiddelen FODMAP bevatten.

Hieronder volgen enkele veelvoorkomende voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte:

 • knoflook
 • sinaasappelsap
 • Granen zoals gerst, tarwe en rogge
 • bonen
 • melk
 • Roomkaas
 • De meeste thee
 • worst
 • ui
 • Ei noedels
 • watermeloen
 • appel
 • soja

De volledige lijst met voedingsmiddelen met hoge FODMAP’s is inderdaad uitgebreid ( 49 ).

Als u zeker weet dat u IBS heeft, voer dan uw eigen onderzoek uit voordat u gaat winkelen.

 

Neem supplementen voor spijsverteringsenzymen

In sommige gevallen zullen de veranderingen in het voedingspatroon die u aanbrengt niet effectief of moeilijk te volgen zijn.

In dit geval is het de moeite waard om bepaalde vrij verkrijgbare producten te bestuderen die de verteerbaarheid kunnen verbeteren en een opgeblazen gevoel en gasvorming kunnen verminderen.

U kunt naar twee specifieke typen zoeken: spijsverteringsenzymen en probiotische supplementen.

Spijsverteringsenzymsupplementen kunnen moeilijk verteerbaar voedsel afbreken, inclusief de hierboven genoemde voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte.

U kunt verschillende soorten enzymsupplementen kopen:

 • Lactose- enzymen breken lactose af en helpen ze verteren ( 50 ).
 • Amylase- enzym helpt bij de vertering van zetmeel ( 51 ).
 • Eiwit- enzymen helpen bij het verteren van eiwitten.
 • Beano  bevat het enzym α-galactosidase, dat helpt bij het afbreken van onverteerbare koolhydraten.

Bovendien zijn er multi-enzymsupplementen en hun individuele tegenhangers beschikbaar ( 53 ).

Identificeer daarom de voedingsmiddelen die u moeilijk kunt verteren, en overweeg om specifieke spijsverteringsenzymen te gebruiken als aanvulling op voedingsstoffen om de factoren die deze problemen veroorzaken te elimineren.

In veel gevallen bieden deze supplementen vrijwel onmiddellijke verlichting.

 

Probiotica nemen

De bovenstaande producten zonder recept omvatten spijsverteringsenzymen en probiotische supplementen.

Probiotische supplementen kunnen natuurlijke bacteriën helpen normaal te functioneren in uw spijsverteringskanaal ( 54 ).

Volgens sommige klinische onderzoeken kunnen bepaalde probiotica gas- en spijsverteringsproblemen helpen verminderen (opgeblazen gevoel 55 ,   56 ).

Als de bacterie niet normaal kan functioneren, of je hebt niet genoeg hoogwaardige spijsverteringsbacteriën, dan wordt het voedsel dat je eet niet goed verteerd, waardoor je gas voelt.

De winderigheid die door bacteriën in het spijsverteringsstelsel wordt geproduceerd, is de belangrijkste oorzaak van een opgeblazen gevoel.

Andere onderzoeken hebben echter geconcludeerd dat probiotica gas helpen verminderen in plaats van symptomen van een opgeblazen gevoel ( 57 ,   58 ,   59 ).

De bacteriën in de darmen kunnen van persoon tot persoon verschillen, omdat er veel soorten zijn.

Op basis van dit feit kunnen de effecten van probiotica van het individu afhangen.

 

Gebruik het eetdagboek om uw vragen te noteren

We zijn allemaal verschillend, net als ons lichaam.

Wat voor de een problemen veroorzaakt, hoeft niet per se problemen voor anderen te veroorzaken.

De regels voor een opgeblazen gevoel of diarree zijn hetzelfde.

Tegelijkertijd heeft uw opgeblazen probleem veel potentiële bronnen.

Het bijhouden van een voedingsdagboek is een gemakkelijke en snelle manier om uw dagelijkse eetgewoonten bij te houden, voedingsmiddelen te identificeren die een opgeblazen gevoel of gasvorming veroorzaken, en u te laten zien hoe u uw dieet dienovereenkomstig kunt aanpassen ( 60 ).

Schrijf eventuele symptomen en tijd op die u heeft ervaren.

Dit zal je helpen ze te associëren met het specifieke voedsel dat je eet.

U zult misschien opmerken dat sommige gewone voedingsmiddelen die gewoonlijk als “opgeblazen voedsel” worden bestempeld, niet echt een probleem voor u zijn, maar in feite zijn sommige van de minder gebruikelijke voedingsmiddelen uw probleem.

Wat nog belangrijker is, u kunt zich ook realiseren dat het niet nodig is uw dieet te herzien om gasvorming en een opgeblazen gevoel te voorkomen.

Gebruik echter een dagboek om voedingsproblemen op te lossen en pas vervolgens dienovereenkomstig aan.

 

ontlast de druk

Als je al een tijdje geen calorieën meer hebt, of als je elke week te veel traint, of als je veel mentale of fysieke stress hebt, is de kans groot dat je cortisolspiegel te hoog is.

Cortisol is een stresshormoon dat al het goede werk dat u doet kan tegengaan en soms gasvorming en diarree veroorzaakt.

Het is echter zeer waarschijnlijk dat stress niet de enige oorzaak is van uw opgeblazen gevoel.

Het verlagen van de druk is niet alleen nuttig voor het verminderen van gas ( 63 ).

Om stress in het dagelijkse leven te elimineren, moet u proberen een heldere geest te hebben en kalm te blijven in stressvolle situaties.

Dit is niet alleen nuttig voor de maag.

 

Stoor natuurlijke diuretica niet

Wanneer u op internet zoekt naar “voedingsmiddelen om een ​​opgeblazen gevoel te verminderen”, wordt in de meeste resultaten melding gemaakt van voedingsmiddelen die u een platte en sexy buik zullen bezorgen.

De meest voorkomende aanbevolen voedingsmiddelen zijn selderij, asperges, bananen, olijfolie, groene bladgroenten en diverse vezelrijke voedingsmiddelen.

Helaas is er geen wetenschappelijk bewijs dat voedsel een opgeblazen gevoel op betrouwbare wijze kan verminderen.

Het is algemeen bekend dat alcohol een diuretisch effect heeft, maar langdurig drinken bevordert de gezondheid op de lange termijn niet ( 64 ).

Cafeïne is ook een effectief, maar milder diureticum, maar een onderzoek toont aan dat de inname van cafeïnevloeistof elk waterverlies kan compenseren ( 65 ).

 

Gebruik pepermuntolie

Een andere oorzaak van een opgeblazen gevoel kunnen ook veranderingen in de spierfunctie van het spijsverteringskanaal zijn.

De feiten hebben bewezen dat geneesmiddelen die krampstillers worden genoemd, spierspasmen effectief kunnen verminderen [  66  ].

Pepermuntolie is een natuurlijke stof die vergelijkbare functies heeft als deze medicijnen ( 67 ).

Volgens veel onderzoeken met pepermunt is bewezen dat het verschillende symptomen van IBS-patiënten vermindert, waaronder opgezette buik ( 68 ,   69 ).

 

Voorzorgsmaatregel

Met betrekking tot winderigheid en winderigheid is zelfdiagnose voldoende, omdat u de oorzaak van winderigheid en winderigheid op veel verschillende manieren kunt achterhalen.

Zodra u de oorzaak heeft gevonden, kunt u de nodige veranderingen in uw dieet en levensstijl aanbrengen om deze te elimineren.

Als het probleem echter aanhoudt en niet verdwijnt, is het raadzaam een ​​arts te raadplegen.

Als uw dieetwijzigingen niet het gewenste effect hebben en uw symptomen steeds ernstiger worden, kunt u te maken krijgen met chronische ziekten die buiten uw levenskeuzes vallen.

Onthoud dat het diagnosticeren van spijsverteringsproblemen geen exacte wetenschap is en erg ingewikkeld kan zijn.

Help daarom alstublieft door experts.

 

ten slotte

Winderigheid en gasvorming kunnen frustrerend zijn, vooral als u zich volledig bewust bent van uw dieet en allergische reacties.

Door de strategieën te gebruiken die in dit artikel worden beschreven, verkleint u waarschijnlijk de kans op en symptomen van deze twee vervelende medische aandoeningen.

Bovendien krijg je de platte buik en dunne huid die je altijd al wilde hebben.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *