15 soorten UTI’s wetenschappelijk ondersteunde huismiddeltjes

Wat is UTI ?

Minstens de helft van de vrouwen zal op enig moment in hun leven een urineweginfectie (UTI) krijgen.

Urineweginfecties vormen een groot deel van de gediagnosticeerde bacteriële infecties, bijna een kwart.Helaas worden urineweginfecties steeds resistenter tegen antibiotica.

Door op natuurlijke wijze te leren hoe u urineweginfecties kunt behandelen en voorkomen, kunt u gezond blijven en het risico op herinfectie verkleinen.

Onze gids kan u helpen de oorzaken van UTI te begrijpen en de beste manieren om UTI thuis op natuurlijke wijze te voorkomen en te behandelen.

Hoewel vrouwen acht keer meer kans hebben om UTI te ontwikkelen dan mannen, is iedereen vatbaar voor deze infectie.

Inzicht in risicofactoren, hoe u ermee om moet gaan en manieren om uw dieet en levensstijl te verbeteren om infecties te voorkomen, zijn essentieel voor een gezond leven.

We zullen onze belangrijkste remedies voor UTI met u delen, inclusief eenvoudige wijzigingen die u in uw gewoonten kunt aanbrengen om de vorming van UTI te helpen voorkomen.

 

UTI begrijpen

De infectie treft de urethra, inclusief de urethra, blaas en nieren, en wordt meestal veroorzaakt door een type bacterie (E. coli).

Andere bacteriën die urineweginfecties kunnen veroorzaken zijn Staphylococcus saprophyticus, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecalis en Proteus mirabilis.

In zeldzame gevallen kunnen andere bacteriën of schimmels urineweginfecties of UTI veroorzaken (1, 2).

Wanneer de infectie de bovenste urinewegen aantast, wordt dit soms een nierinfectie genoemd.

Wanneer het de onderste luchtwegen aantast, wordt het ook blaasontsteking of cystitis genoemd (3).

Bacteriën uit omliggende gebieden, zoals de vagina of anus, komen via de urethra uw urethra binnen en verspreiden zich vervolgens naar boven, infecteren de blaas en mogelijk zelfs de nieren.

Soms kan uw lichaam deze indringers zonder symptomen weerstaan.

Als uw immuunsysteem deze schadelijke bacteriën echter niet kan verwijderen, zult u enkele symptomen ervaren die u laten weten dat u een urineweginfectie heeft.

Hoewel UTI meestal ongemakkelijk of ongemakkelijk is, kan het pijn veroorzaken en uw kwaliteit van leven beïnvloeden.

Aangezien ten minste de helft van alle vrouwen urineweginfecties zal krijgen en urineweginfecties veel voorkomen bij vrouwen van 18 tot 24 jaar, is het belangrijk om de waarschuwingssignalen en symptomen van urineweginfecties te begrijpen.

Als u een urineweginfectie heeft, kunt u (4) tegenkomen:

 • Branderig gevoel of pijn bij het plassen;
 • Zelfs als er weinig of geen urine doorheen gaat, moet u vaak plassen;
 • Lage koorts;
 • buikpijn;
 • Pijn elders, inclusief de onderrug en het bekkengebied;
 • Troebele urine;
 • Urine heeft een sterke geur;
 • Vermoeidheid of zwakte;
 • Urine is rood of roze, wat duidt op bloed;
 • Oudere patiënten zijn in de war of hebben waanvoorstellingen.

Als u gezond bent, kan de UTI binnen een paar dagen na de behandeling snel worden verwijderd, maar voor sommige mensen kan UTI een ernstiger probleem zijn.

Oudere patiënten, zwangere vrouwen en patiënten met immuunsysteemaandoeningen hebben mogelijk een langere behandeling met krachtige antibiotica nodig om de infectie volledig te verwijderen.

Omdat bacteriën het lichaam binnenkomen via de urethra, hebben vrouwen een hoger risico op urineweginfecties dan mannen.

Hun urethra is korter, dus de verspreiding van bacteriën is korter, en de urethra bevindt zich zeer dicht bij gebieden die bacteriën kunnen bevatten.

De afstand tussen de urethra, vagina en anus is erg klein, wat betekent dat een goede hygiëne essentieel is om infectie vrij te houden.

Andere risicofactoren die uw UTI-infectie kunnen verhogen, zijn onder meer:

 • Seks hebben of recent seks hebben gehad;
 • Gebruik zaaddodend middel;
 • Gebruik een diafragma
 • Gekatheteriseerd
 • Hormonale veranderingen, zoals tijdens zwangerschap of menopauze;
 • Lijdt aan diabetes;
 • Er is een probleem met het immuunsysteem.

Urineweginfecties kunnen hardnekkige infecties zijn, en veel geïnfecteerde mensen zullen binnen zes maanden terugvallen.

Elke infectie verhoogt het risico op herhaling.

Omdat antibiotica vaak worden voorgeschreven om UTI te behandelen, moet u ervoor zorgen dat u niet resistent bent tegen antibiotica.

Het gebruik van natuurlijke remedies kan de behoefte aan dit medicijn elimineren.

Door simpelweg uw gewoontes te veranderen, kunt u toekomstige infecties voorkomen (5).

 

Urineweginfectie natuurlijke genezende behandeling

Blijf gehydrateerd

Door veel water en andere vloeistoffen te drinken, kan uw lichaam schadelijke bacteriën verwijderen en het geïnfecteerde systeem sneller verwijderen.

In feite verhoogt het drinken van minder water de kans op urineweginfecties (6).

Gehydrateerd blijven is in veel opzichten goed voor u. Het voorkomen en behandelen van urineweginfecties is gewoon een andere belangrijke reden om veel water te drinken.

Als je een vrouw bent, probeer dan minstens twee liter water per dag te drinken; als je een man bent, probeer dan drie liter per dag te drinken (7).

 

Probiotica zijn erg nuttig

De natuurlijke afweer van het lichaam tegen schadelijke micro-organismen omvat gunstige bacteriële flora, die de overgroei van indringers die infecties veroorzaken, kan voorkomen.

Deze microflora bevinden zich in de darmen, vagina en andere belangrijke delen van het lichaam.

Als je antibiotica gebruikt, worden natuurlijk gezonde bacteriën vernietigd, waardoor er ruimte is voor de groei en reproductie van schadelijke bacteriën.

U kunt de natuurlijke, gezonde bacteriën van het lichaam ondersteunen door voedsel te eten dat rijk is aan probiotica of door probiotische supplementen te nemen (8).

Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, yoghurt, kimchi, kefir en kombucha helpen allemaal bij het bevorderen van een gezonde flora.

Het eten van dit soort voedsel of het nemen van probiotische supplementen in een actief dieet kan helpen de nuttige bacteriën in de blaas en darmen te herstellen en schadelijke micro-organismen onder controle te houden.

 

Gebruik een goede gezondheid Gezondheid

Wanneer vrouwen de badkamer gebruiken, is het essentieel om de juiste hygiëne te handhaven om de verspreiding van bacteriën die infecties kunnen veroorzaken te voorkomen.

Veeg altijd van voren naar achteren om de verspreiding van bacteriën van de anus naar de vagina of urethra te voorkomen.

Houd het zo schoon en droog mogelijk om ervoor te zorgen dat er geen omgeving is waar bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen.

Wanneer je nauwsluitende kleding draagt ​​of materialen die de luchtstroom niet bevorderen, wordt ook vocht opgevangen, wat ook de groei van bacteriën kan bevorderen.

Kies ondergoed dat water afvoert en draag losse kleding, vooral als u vatbaar bent voor infecties.

 

Wacht niet met plassen

Als u de behoefte voelt om te plassen, moet u gaan.

Door veel te drinken wordt u aangemoedigd om vaak te plassen, wat een andere belangrijke stap is in de behandeling en preventie van urineweginfecties.

Wanneer je langdurig urine in je blaas houdt door plassen of niet genoeg water drinken, duurt de groei en voortplanting van bacteriën langer.

Urine kan deze bacteriën wegspoelen en ook alle bacteriën verwijderen die via de urethra de urethra zouden kunnen binnendringen (9).

Wachten tot urineren het natuurlijke proces verstoort, kan schadelijk zijn voor uw gezondheid, dus wacht alsjeblieft niet.

 

Vermijd zaaddodend middel

Studies hebben aangetoond dat spermiciden de kans vergroten dat seksueel actieve vrouwen aan UTI lijden (10).

Deze gelei en crèmes kunnen niet alleen zaadcellen elimineren, maar ook de goede bacteriën in de vagina doden. Deze bacteriën zijn meestal effectief in het voorkomen van de verspreiding van UTI-veroorzakende bacteriën.

Wanneer u zaaddodend middel gebruikt, elimineert u feitelijk de natuurlijke afweer van het lichaam tegen deze infectie.

Het gebruik van condooms zonder glijmiddel kan irritatie veroorzaken en kan urineweginfecties veroorzaken. Kies daarom condooms met glijmiddel die geen zaaddodend middel bevatten.

 

naald prik

Als u vatbaar bent voor UTI, kan acupunctuur helpen.

Acupunctuur is effectief gebleken bij het verminderen van de incidentie van infectie bij vrouwen met een recidief van de UTI.

Acupunctuur kan urineresten helpen verminderen, dit is het afval dat in uw blaas achterblijft na gebruik van de badkamer.

Naarmate we ouder worden, ontspannen de spieren in de blaas die het plassen regelen, waardoor het moeilijker wordt om de blaas volledig te ledigen.

Deze resterende urine is het belangrijkste broeinest van urineweginfecties (11).

 

Probeer cranberry- framboos

Cranberry wordt al decennia lang gebruikt om UTI’s te behandelen en te voorkomen.

Er zijn aanwijzingen dat bepaalde cranberryproducten even effectief zijn als antibiotica bij de behandeling van urineweginfecties, maar het bewijs is gemengd (12).

Dit kan worden toegeschreven aan de verscheidenheid aan beschikbare cranberryproducten en de concentratie van de meest effectieve verbindingen waarvan bekend is dat ze UTI behandelen.

Cranberrysap is een natuurlijk diureticum dat frequent urineren bevordert.

Dit kan helpen om bacteriën weg te spoelen voordat ze problemen veroorzaken.

Cranberry’s bevatten ook verbindingen die de groei van bacteriën remmen, dus als u regelmatig of herhaaldelijk infecties heeft, kan het drinken van cranberrysap of het eten van cranberries een positieve preventiemethode zijn (13).

 

Eet spinazie dille

Verse ananas bevat bromelaïne, dat helpt bij de behandeling van urineweginfecties.

De antimicrobiële eigenschappen van ananas helpen ziekteverwekkers te verminderen die urineweginfecties veroorzaken (14).

Van bromelaïne is aangetoond dat het de effectiviteit van antibiotische therapie verhoogt, wat het risico op herhaling kan verminderen en een snellere genezing kan bevorderen (15).

 

Gebruik knoflook

Knoflook wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Vers geplette knoflook bevat allicine, dat antibacteriële eigenschappen heeft.

Het is bewezen dat het effectief is tegen een verscheidenheid aan bacteriën, waaronder bacteriën die UTI kunnen veroorzaken, zoals E.

Als u frequente of terugkerende urineweginfecties heeft, kan het gebruik van knoflook of het nemen van knoflooksupplementen het risico op infectie helpen verminderen (16).

 

L- Arginine

Het aminozuur l-arginine heeft antibacteriële eigenschappen, die uw lichaam kunnen helpen bij het ontgiften en het bestrijden van infecties.

Dit aminozuur kan uw blaas helpen om cellen te regenereren, waardoor UTI wordt behandeld.

L-arginine kan ook de groei van ziekteverwekkers regelen die UTI veroorzaken (17).

L-arginine kan als supplement worden gebruikt, maar is ook gemakkelijk in veel voedingsmiddelen verkrijgbaar.

L-Arginine komt van nature voor in kikkererwten, kalkoen, linzen, varkenshaas, sojabonen, pinda’s, pompoenpitten, spirulina, kip en de meeste zuivelproducten.

 

Vermijd bepaalde voedingsmiddelen

Bij het bestrijden van infecties kunnen bepaalde voedingsmiddelen en dranken uw UTI-symptomen verergeren.

Als u een urineweginfectie heeft, eet deze voedingsmiddelen dan niet totdat de symptomen verdwenen zijn.

Voedingsmiddelen die het ongemak waarschijnlijk vergroten, zijn onder meer alcohol en koolzuurhoudende dranken, gekruid voedsel, cafeïne, citrusvruchten, tomaten en azijn.

Andere voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze de UTI-symptomen verhogen, zijn noten, yoghurt, uien, zure room, kaas, bier, mayonaise en rozijnen.

Als u regelmatig urineweginfecties heeft, kan het helpen om deze voedingsmiddelen te vermijden (18).

 

Quercetine

De antioxidant quercetine kan uw lichaam helpen bij het verlichten van blaasontsteking en het verminderen van symptomen van urineweginfecties.

Als u een urineweginfectie heeft, kan het gebruik van quercetine de verbranding, pijn en urgentie die met deze infectie gepaard gaan, verminderen (19).

Voedingsmiddelen zoals bessen, broccoli en groene bladgroenten zijn uitstekende bronnen van deze antioxidant, en quercetine kan als supplement worden gebruikt.

 

Vitamine C

Naast het helpen van uw immuunsysteem om infecties te bestrijden, kan vitamine C ook de groei van bacteriën remmen en urine zuur maken.

Als u regelmatig urineweginfecties heeft of een hoog risico op infectie heeft, bijvoorbeeld als u zwanger bent, kan het dagelijks innemen van 100 mg vitamine C een sleutelrol spelen bij het voorkomen van toekomstige of terugkerende infecties (20).

 

D- Mannose-poeder

Bepaalde soorten fruit (inclusief veenbessen) bevatten een suiker die gunstig kan zijn bij de behandeling van UTI.

Deze suiker wordt d-mannose genoemd en is vergelijkbaar met glucose, maar heeft eigenschappen die het ideaal maken voor de behandeling en preventie van urineweginfecties.

De rol van D-mannose is om te voorkomen dat bepaalde soorten bacteriën zich hechten aan de wanden van de blaas en de nieren.

D-mannose-poeder kan urineweginfecties effectief behandelen en herhaalde infecties voorkomen.

Zwangere vrouwen die dagelijks d-mannose-poeder gebruiken, diabetici en vrouwen met immuunsysteemproblemen hebben significant lagere recidiefpercentages van infecties (21).

 

Gebruik etherische oliën

Naast de ontstekingsremmende eigenschappen is kruidnagelolie ook bestand tegen infecties door virussen, schimmels en andere micro-organismen.

Kruidnagelolie kan pijn verlichten en genezing bevorderen.

Kruidnagelolie intern innemen is meestal effectief om infecties binnen twee weken te elimineren (22).

Oregano-olie is ook gebruikt als antibioticabehandeling.

Van oregano-olie is aangetoond dat het effectief is tegen veel stammen van micro-organismen, waaronder E. coli (de meest voorkomende oorzaak van UTI).

Als je antibioticaresistentie wilt voorkomen, zou dat goed nieuws zijn (23).

Deze olie en andere oliën moeten worden gemengd met een neutrale basisolie (zoals kokosolie of olijfolie) en moeten worden gebruikt onder toezicht van een arts of voedingsdeskundige.

Kies altijd etherische oliën van de beste kwaliteit, zoek naar etherische oliën die intern kunnen worden gebruikt en blijf ze niet gebruiken als u nieuwe of andere symptomen ervaart.

 

Wanneer moet ik naar een dokter ?

Onderzoek ondersteunt het gebruik van natuurlijke remedies om UTI te behandelen en te voorkomen, maar ze moeten nog steeds worden gebruikt in combinatie met de aanbevelingen van artsen.

Hoewel eenvoudige urineweginfecties gemakkelijk binnen een paar dagen kunnen worden genezen, zullen complexe of terugkerende infecties andere soorten behandeling vereisen.

Raadpleeg uw arts als de symptomen aanhouden na drie dagen thuisbehandeling, hoewel de symptomen na de behandeling nog steeds erger worden, of als u andere symptomen opmerkt die geen verband houden met UTI.

Als u zwanger bent, diabetes heeft of onlangs een katheter heeft gehad, raadpleeg dan uw arts om urineweginfecties te behandelen, aangezien deze infecties ernstigere infecties kunnen zijn.

 

Voorzorgsmaatregelen Shi

Helaas komen urineweginfecties zeer vaak voor, vooral bij vrouwen.

Wanneer bacteriën of andere organismen via de urethra de urinewegen binnendringen, kunnen ze infecties veroorzaken die moeten worden behandeld.

Als u pijn voelt of brandt tijdens het urineren, vaak moet plassen, troebele urine of spierpijn, koorts of buikpijn heeft, kan dit een urineweginfectie zijn.

Vrouwen, mensen die seksuele activiteiten ondernemen, ouderen en mensen met medische problemen (zoals diabetes en problemen met het immuunsysteem) lopen een groter risico op UTI, en er moeten aanvullende voorzorgsmaatregelen worden genomen om deze te voorkomen.

Er zijn veel natuurlijke remedies en preventieve maatregelen om u te helpen bij de behandeling van urineweginfecties.

Het uitoefenen van een goede hygiëne, vooral na seks, is erg nuttig voor vrouwen om de verspreiding van infectie veroorzakende bacteriën te voorkomen.

Als u een urineweginfectie heeft, zijn veel water drinken, probiotica eten, supplementen nemen en etherische oliën gebruiken zeer nuttig bij het behandelen van de infectie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *