15 evidence-based voordelen van krillolie

Hoewel u misschien al weet dat gezonde vetten en omega-3-vetzuren de gezondheid kunnen verbeteren, realiseert u zich misschien niet dat er veel manieren zijn om deze gunstige vetzuren in uw dieet te krijgen.

Hoewel visolie de enige beschikbare optie lijkt te zijn, is krillolie een uitstekend alternatief voor dit supplement.

Het heeft weinig bijwerkingen en biedt veel beschermende voordelen voor uw hart en andere gezondheidsbehoeften.

Als u op zoek bent naar een geweldige manier om meer gezonde vetten uit uw dieet te halen en uw hart gezond te houden, moet u de voordelen van krillolie begrijpen.

 

Wat is krillolie?

Krill is een kleine schelpdier die leeft in de koude wateren van de oceanen van de wereld.

Ze lijken op garnalen en vormen een belangrijk onderdeel van de zeevoedselketen.

Krill voedt zich met fytoplankton en een kleine hoeveelheid zoöplankton.

Ze worden vervolgens geconsumeerd door grotere organismen, waardoor grotere vissen kunnen profiteren van de voedingsstoffen die uit deze bronnen worden verkregen.

Antarctische krill (Euphausia superba) is de soort met de grootste totale biomassa en wordt geoogst om krillolie te maken.

Krill is er in overvloed en kan zich goed voortplanten.

Dit maakt ze tot een duurzame voedselbron.

De levensduur van krill is tussen de vijf en tien jaar.

Dit maakt ze tot een uitstekende, milieuvriendelijke bron van omega-3.

Zodra krill uit de oceaan is geoogst, wordt er een verscheidenheid aan producten van gemaakt voor menselijke consumptie.

Dit omvat poeders, eiwitconcentraten en oliën.

Het wordt algemeen beschouwd als een duurzame bron van essentiële omega-3-vetzuren die essentieel zijn voor de menselijke gezondheid.

Krillolie bevat weinig verzadigd vet maar veel eiwitten.

Vanwege zijn voedingswaarde wordt het al generaties lang in veel keukens en culturen gebruikt.

Het vetgehalte in krill is afhankelijk van wanneer de vis wordt geoogst.

Wanneer het in de warmere maanden gemakkelijker is om vissen van voedsel te voorzien, zal het vetgehalte in de winter hoger en lager zijn.

Het gemiddelde percentage van totaal omega-3 in hele krill is ongeveer 19% van het totale vet.

Dit maakt het een uitstekende bron van gezonde vetten, waarvan is bewezen dat ze op veel manieren onze gezondheid beschermen.

Krillolie bevat relatief kleine hoeveelheden stearinezuur, myristinezuur, palmitinezuur en beheenzuur.

Het bevat ook vitamine A, E, B9 en B12.

Het is een uitstekende bron van choline en antioxidanten.

 

Visolie versus krillolie

Krillolie wordt aanbevolen als alternatief voor standaard visolie en als bron van gezonde vetten in de voeding.

Daarom is het belangrijk om de overeenkomsten en verschillen van deze supplementen te begrijpen.

Visolie wordt gewonnen uit veel verschillende vissen die in koud water leven.

Dit zijn vette vis die vet in de lever opslaat en er vervolgens visolie uit haalt om visolie te maken.

De meest voorkomende soorten die worden gebruikt om visolie te maken, zijn kabeljauw, witte tonijn, makreel, zalm, haring en heilbot.

Visolie kan afkomstig zijn van op de boerderij gekweekte of in het wild gevangen soorten.

Visolie is zelfs afkomstig van soorten als walvissen en zeehonden, die deze vetzuren ook in hun oliën opslaan.

Deze twee soorten supplementen hebben verschillende effecten op genexpressie.

Bij dierproeven veranderde krillolie de expressie van bijna 5.000 genen, terwijl visolie slechts ongeveer 200 genen veranderde.

Dit betekent dat krillolie meer manieren in het lichaam kan beïnvloeden door het lipiden- en glucosemetabolisme, waardoor het een positieve invloed heeft op uw gezondheid (1).

Een van de grootste zorgen van visolie is de mogelijkheid van zware metalen, met name kwikverontreiniging.

Grotere vissen staan ​​hoger in de voedselketen en worden eerder blootgesteld aan zware metalen, die samen met gezonde vetten in de lever worden opgeslagen.

Omdat krill zich op de bodem van het voedselsysteem bevindt, zijn ze meestal niet verontreinigd door kwik wanneer ze worden blootgesteld aan zware metalen en zijn ze een veiligere optie (2).

Visolie is niet zo ecologisch duurzaam als krillolie.

De reserves aan krill zijn veel groter dan bij andere vissoorten.

Deze vissen worden in veel delen van de wereld snel overbevist.

Op het huidige niveau is de oogst van krill goed voor minder dan de helft van het wereldaanbod van deze soort voor menselijke consumptie (3).

Andere voordelen van krillolie ten opzichte van visolie zijn:

  • Krillolie bevat fosfolipiden, waardoor het lichaam omega-3 gemakkelijker kan opnemen. Hoewel deze vetzuren in water oplosbaar zijn, kunnen ze niet zonder hulp in uw bloed worden getransporteerd, en dat is wat fosfolipiden bieden (4).
  • Krillolie bevat ook fosfatidylcholine, wat ook de opname van omega-3 vetzuren verhoogt en de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen uit krillolie verbetert (5).
  • Krillolie bevat ook meer antioxidanten dan visolie, en zal met minder vet betere effecten op de gezondheid opleveren. Dit betekent dat je minder krillolie nodig hebt om evenveel voordeel uit visolie te halen.
  • Omdat krillolie anders is dan visolie en ook astaxanthine bevat, wordt het minder snel geoxideerd in het lichaam en daardoor stabieler.
  • Omdat je minder krillolie nodig hebt om dezelfde voordelen te hebben als visolie, zijn krilloliesupplementen meestal veel kleiner en gemakkelijker door te slikken dan visoliecapsules.

De vele gezondheidsvoordelen van krillolie worden hieronder besproken, inclusief de voordelen van krillolie ten opzichte van traditionele visoliën.

 

Omega 3 en krillolie

Het grootste voordeel van krillolie voor de menselijke gezondheid zijn de omega-3-vetzuren, die voornamelijk zijn afgeleid van het korte-keten meervoudig onverzadigde eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) die het menselijk lichaam gemakkelijk kan gebruiken. Vetzuren (PUFA).

Uw lichaam gebruikt PUFA voor veel verschillende basisfuncties, waaronder cognitieve functies zoals geheugen en gezichtsscherpte, spijsvertering, bloedstolling en spierbeweging.

Door te binden aan celreceptoren spelen PUFA’s een sleutelrol bij de celdeling en de regulering van genetische functies (6).

Omdat het menselijk lichaam zelf geen omega-3-vetzuren kan produceren, moet het deze essentiële lipiden uit de voeding consumeren.

Je kunt deze vetten uit plantaardige bronnen halen, waaronder lijnzaad, chia en hennep.

Plantaardige bronnen bestaan ​​echter uit alfa-linoleenzuur (ALA’s), dat verder moet worden afgebroken tot zuren met een korte keten die in het lichaam kunnen worden gebruikt.

Het belangrijkste voordeel dat EPA en DHA het menselijk lichaam bieden, is dat het natuurlijke ontstekingsremmende geneesmiddelen zijn (7).

Elke cel in het menselijk lichaam heeft DHA nodig, daarom is DHA essentieel voor de gezondheid van de hersenen en een effectieve neurotransmitterfunctie.

Omega-3 speelt ook een belangrijke rol in uw endocannabinoïde systeem.

Dit systeem helpt uw ​​immuniteit te stimuleren.

Het reguleert ook de stemming en motivatie, terwijl het het geheugen beïnvloedt.

Wanneer uw endocannabinoïdesysteem uit balans is, kunnen uw bloedsuikerspiegel, gezondheid, gewichtsregulatie, stemming en cognitie problemen hebben.

Voldoende inname van omega-3 via de voeding helpt de normale functie van dit belangrijke lichaamssysteem te herstellen (8).

 

Gezondheidsvoordelen van krillolie

Na bestudering van het onderzoek in dierproeven en klinische studies, zult u ontdekken dat krillolie veel voordelen heeft voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.

We zullen deze voordelen grondig onderzoeken, inclusief het verstrekken van wetenschappelijke gegevens om het gebruik ervan te ondersteunen.

 

Verminder ontstekingen

Een van de belangrijkste voordelen van krillolie is het verminderen van de incidentie van ontstekingen.

Bij patiënten met hartaandoeningen en artritis is bijvoorbeeld aangetoond dat dit natuurlijke vet de aanwezigheid van C-reactief proteïne, een specifieke marker van ontsteking, vermindert (9).

In dierexperimenten verminderde het ook TNF-α, een andere inflammatoire marker (10).

Dit kan komen doordat de astaxanthine in krillolie de productie van stikstofoxide die nodig is voor de productie van TNF-α (11) belemmert.

Door de aanwezigheid van deze markers van ontsteking in het lichaam te verminderen, helpt krillolie overmatige ontsteking te voorkomen en vermindert het de schade aan organen, cellen en weefsels veroorzaakt door oxidatieve stress.

In dierproeven werd gevonden dat krillolie specifieke ontstekingsindicatoren in de vorm van arachidonzuur kan verminderen dan visolie (12).

 

Kan symptomen van artritis helpen behandelen

Omdat krillolie de niveaus van cytokines die ontstekingen in het lichaam veroorzaken, effectief kan verminderen, kan het de pijn en stijfheid van artritis effectief behandelen (13).

In klinische onderzoeken kan het dagelijks innemen van krillolie de gewrichtsfunctie verbeteren, pijn verminderen en stijfheid verminderen (14).

Dit omvat het helpen verbeteren van het bewegingsbereik van grote gewrichten zoals de knie (15).

Het gebruik van krillolie kan zelfs de ontwikkeling van artritissymptomen vertragen en gewrichtsschade verminderen (16).

 

Heeft een neuroprotectief effect

Het gebruik van krillolie helpt niet alleen uw hart en gewrichtsontsteking te beschermen, maar kan ook uw hersenen helpen beschermen.

De omega-3-vetzuren in krillolie zijn essentieel voor de normale ontwikkeling van de hersenen, en EPA kan de stemming en het gedrag verbeteren (17).

De fosfolipiden in krillolie zijn antioxidanten die de effecten van oxidatieve stress op de hersenen verminderen (18).

Ze kunnen u helpen autisme, depressie, dementie en andere hersen- en psychische aandoeningen te voorkomen.

Deze vetzuren zijn essentieel om cognitieve achteruitgang door veroudering te voorkomen.

Daarom zijn ze zo belangrijk voor ouderen.

Van krillolie is aangetoond dat het de hersenfunctie verbetert en het geheugen verbetert bij oudere patiënten (19).

Dit betekent dat het mensen kan helpen die risico lopen op dementie of andere neurodegeneratieve ziekten of die al dementie hebben.

 

Kan helpen bij het beheersen van het gewicht

De endocannabinoïde route regelt de eetlust (20).

Door deze aanpak te voorkomen, kan krillolie het gewichtsverlies versterken en mensen die krillolie gebruiken aanmoedigen om gezond te blijven.

In dierexperimenten hadden proefpersonen die normale omega-3-spiegels vertoonden lagere endocannabinoïdenspiegels, waaronder specifieke enzymen die verband hielden met te veel eten (21).

Als krillolie wordt gebruikt om overeten te verminderen, kan het helpen om het gewicht van sommige mensen onder controle te houden.

 

Bescherm het hart

Hogere niveaus van omega-3-vetzuren worden geassocieerd met een lagere incidentie van hartaandoeningen (22).

De EPA en DHA in krillolie zijn gunstig voor het hart en bieden bescherming tegen oxidatieve stress en schade (23).

Het gebruik van krillolie kan het HDL- of “goede” cholesterolgehalte verbeteren en de gezondheid van het hart helpen verbeteren (24).

Bovendien is aangetoond dat krillolie de niveaus van LDL of “slechte” cholesterol en triglyceriden verlaagt die worden geassocieerd met hartaandoeningen en diabetes (25).

Regelmatig gebruik van krillolie kan de bloeddruk helpen verlagen (26) en het totale cholesterolgehalte onder controle houden.

In vergelijking met andere gezonde vetten (zoals olijfolie), is krillolie effectiever in het verbeteren van de insulineresistentie-scores en het verbeteren van de vasculaire intimale functie (27).

 

Kan diabetes helpen

Door het glucosegehalte te verlagen en de insulinegevoeligheid te verbeteren, kan krillolie het risico op diabetes helpen verminderen.

In dierstudies kan het gebruik van krillolie de bloedsuikerspiegel verlagen en ook de insulineresistentie verminderen (28).

Het is ook aangetoond dat het diabetespatiënten helpt het risico op een hartaanval te verminderen (29).

 

Houd de huid gezond

Ontsteking is de oorzaak van veel voorkomende huidproblemen, waaronder acne, psoriasis en eczeem.

Omdat de hoge concentratie omega-3-vetzuren in krillolie ontstekingen kan verminderen, kan het regelmatig innemen van dit supplement u helpen huidbeschadiging te herstellen en huidaandoeningen veroorzaakt door ontsteking te voorkomen.

Het aanvullen van de omega-3-vetzuren in krillolie kan inflammatoire acne aanzienlijk verminderen (30).

In dierexperimenten verhinderden EPA en DHA de productie van inflammatoire markers die atopische dermatitis veroorzaken (31).

Omdat krillolie ook rijk is aan antioxidanten, heeft het nog andere voordelen voor je huid.

Het is aangetoond dat het ouderdomsvlekken vermindert en het verschijnen van rimpels vermindert, terwijl het vocht en de huidtextuur verbetert (32).

 

Kan depressie helpen

Door de concentratie van DHA in de hersenen te verhogen, kan krillolie depressieachtige symptomen verminderen (33).

In klinische onderzoeken kan het gebruik van krillolie ook de depressie die gepaard gaat met PMS verbeteren (34).

 

Kan de symptomen van PMS behandelen

Premenstrueel syndroom kan veel verschillende symptomen omvatten, waaronder depressie, vermoeidheid, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, pijn, stress en ontsteking.

Van de EPA en DHA die in krillolie worden aangetroffen, is aangetoond dat ze sommige van deze symptomen verminderen (35).

In een onderzoek uit 2003 merkten deelnemers die krillolie gebruikten lagere niveaus van stress, depressie en prikkelbaarheid op, en waren ze minder afhankelijk van pijnstillende medicijnen om hun PMS-symptomen te behandelen (36).

Bij het vergelijken van de effecten van visolie bleek uit een onderzoek dat vrouwen die krillolie gebruikten veel minder vaak pijnstillers gebruikten dan vrouwen die visolie gebruikten (37).

Er is voldoende bewijs dat vrouwen met hogere bloedspiegels van omega-3 vetzuren minder symptomen van PMS hebben dan vrouwen met een lager vetgehalte (38).

 

Ondersteunt sterke botten en gewrichten

Ziekten zoals artritis en osteoporose komen vaker voor met de leeftijd, wat leidt tot verlies van botweefsel en kraakbeen, evenals een afname van de botdichtheid.

Dit kan veel verschillende gewrichtsproblemen en symptomen veroorzaken.

Er zijn aanwijzingen dat, net als de omega-3 in krillolie, omega-3 kan helpen de botdichtheid te behouden en ontstekingen te verminderen die weefselverlies en -beschadiging veroorzaken (39).

 

Kan de gezondheid van de maag verbeteren

Nieuw bewijs suggereert dat het gebruik van omega-3-vetzuren om maagontsteking te verminderen gunstig kan zijn bij de behandeling van Helicobacter pylori en maagzweren (40).

Krillolie kan ook helpen bij het elimineren van andere maagklachten, waaronder constipatie, aambeien, indigestie en maagklachten (41).

 

Kan het risico op kanker verminderen

Krillolie kan helpen bij de behandeling van colorectale kanker of andere soorten kanker.

Bij celonderzoek verhinderen de vetzuren in krillolie de groei van kankercellen (42).

Door verder onderzoek kunnen we meer leren over het gebruik van krillolie bij toekomstige kankerbehandelingen.

Andere onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van meer omega-3 het risico op borst- en prostaatkanker kan verminderen (43).

De hoge concentratie van deze vetten in het bloed vermindert ook het risico op colorectale kanker (44).

 

Andere gezondheidsvoordelen

Krillolie kan worden gebruikt om droge ogen te behandelen. Een deelnemer aan het onderzoek die regelmatig krillolie nam, merkte op dat de oogsymptomen waren verminderd, waaronder droge ogen, roodheid en ontsteking (45).

Krillolie kan helpen bij de behandeling van colitis, die wordt veroorzaakt door een ontsteking van de dikke darm.

Krillolie kan de ontsteking van de dikke darm effectief verminderen, waardoor de symptomen en schade die worden veroorzaakt door overmatige oxidatieve stress worden verminderd (46).

 

Hoe krillolie te gebruiken

Wil je het gehalte aan omega-3 vetzuren verhogen, vooral EPA en DHA, dan is krillolie een makkelijke manier om dit doel te bereiken.

Krillolie wordt tegenwoordig veel gebruikt door veel retailers en zorgverleners.

Een van de vele redenen waarom mensen de voorkeur geven aan krillolie in plaats van visolie, is dat het de neiging heeft om ongewenste bijwerkingen te verminderen, met als meest opvallende de visachtige nasmaak of overmatig boeren.

Het wordt aanbevolen om dagelijks 250 tot 500 mg DHA / EPA-supplementen in te nemen.

Lees het etiket op de navulverpakking zorgvuldig en volg de instructies.

De dagelijkse dosis DHA / EPA uit de voeding of supplementen mag niet hoger zijn dan 5.000 mg.

Sommige mensen moeten een arts raadplegen voordat ze krillolie gaan gebruiken.

Degenen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken, vrouwen die borstvoeding geven of zwanger zijn, en iedereen die zich voorbereidt op een operatie, moeten een arts raadplegen voordat ze krillolie gebruiken.

In hoge doses kunnen krillolie en andere omega-3-supplementen het vermogen van uw bloed om normaal te stollen verstoren, waardoor u het risico loopt op hevig bloedverlies.

Als u allergisch bent voor schaaldieren, moet u ook krillolie vermijden.

De meeste onderzoeken naar krillolie zijn dierproeven of celonderzoeken.

Daarom zijn er meer klinische onderzoeken nodig om de resultaten te bevestigen en de mogelijke doses krillolie voor verschillende behandelingen te testen.

Momenteel zijn niet alle organisaties het er volledig mee eens om krillolie te gebruiken in plaats van visolie.

Daarom moet u het bewijs evalueren en uw eigen beslissing nemen.

De meest voorkomende bijwerkingen die gepaard gaan met het nemen van krillolie zijn hoofdpijn, slechte adem of vislucht, opgeblazen gevoel, maagkrampen, diarree en obstipatie.

Deze zijn meestal licht van aard en verdwijnen als u stopt met het gebruik ervan.

 

ten slotte

Naarmate we meer te weten komen over de werkzaamheid ervan, wordt krillolie in snel tempo een populairdere bron van omega-3-vetzuren dan visolie.

Krillolie is een rijke bron van EPA en DHA die nodig is voor de menselijke gezondheid en kan helpen bij de behandeling van veel verschillende gezondheidsproblemen.

Voor degenen die om ons milieu geven, biedt het een duurzamere optie.

Krillolie is rijk aan antioxidanten en heeft een betere biologische beschikbaarheid dan visolie (een traditioneel supplement dat wordt gebruikt om het omega-3-gehalte te verhogen).

Er zijn aanwijzingen dat krillolie ontstekingen effectief kan verminderen, de hersenen en het hart kan beschermen en ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes, artritis, ontstekingen, dementie, depressie en zelfs kanker kan behandelen.

Naarmate we meer te weten komen over deze natuurlijke bron van gezonde vetten, kan het een kritischer onderdeel worden van het beste dagelijkse advies.

U moet proberen om dagelijks 250 tot 500 mg EPA en DHA in te nemen, inclusief de middelen die u via uw dieet krijgt.

Als u geen omega-3-vetzuren eet als onderdeel van uw dagelijkse voeding, moet u supplementen nemen om een ​​optimale gezondheid te garanderen, omdat uw lichaam deze lipiden niet zelf kan aanmaken.

Tegenwoordig zijn de voordelen van het toevoegen van gezonde omega-3-vetzuren (zoals EPA en DHA) aan het dieet algemeen bewezen.

Krillolie is een alternatief voor visolie dat gezonde vetten aan uw dieet kan toevoegen, met minder bijwerkingen en een lager risico op vervuiling door zware metalen.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *