13 evidence-based voordelen van lecithine

De meeste mensen geloven dat het volledig vermijden van vet de sleutel is om gezond te blijven.

De beste voeding die we nu begrijpen, is echter dat niet alle vetten slecht zijn, en dat sommige vetten zelfs onze gezondheid kunnen beschermen en verbeteren.

Lecithine is een van nature voorkomend vet dat in veel planten en dieren voorkomt.

Een correct gebruik heeft veel voordelen voor uw gezondheid.

Als u geïnteresseerd bent in natuurlijke gezonde vetten die u helpen uw cholesterol in evenwicht te brengen en de leverfunctie te verbeteren, lees dan verder om te ontdekken hoe lecithine uw gezondheid kan verbeteren.

 

Wat is lecithine?

Lecithine is niet hetzelfde, het is eigenlijk een groep vetachtige stoffen die veel voorkomen in veel plantaardige bronnen, waaronder sojabonen en zonnebloemen.

Lecithine is een fosfolipide, dat nodig is voor de structuur en functie van celmembranen.

Dit is waarom ons lichaam ze nodig heeft (1).

In voedingsmiddelen kan lecithine vetdeeltjes stabiliseren, hun houdbaarheid verlengen en ze bepaalde voedselstructuren geven.

Het wordt vaak in voedingsmiddelen gebruikt omdat het tegelijkertijd vet en water kan vinden, waardoor de “smaak” van veel verschillende voedingsmiddelen die we graag eten verbetert (2).

Lecithine is samengesteld uit vetzuren, choline, fosfolipiden, triglyceriden, glycerol, glycolipiden en fosforzuur.

Tegenwoordig is de meeste lecithine die in voedsel wordt gebruikt, afkomstig van sojabonen.

Het wordt echter ook in andere bronnen aangetroffen, waaronder koolzaad, melk, katoenzaad en mariene materie.

De meeste lecithineproducten voor consumenten worden in vloeibare vorm verkocht, maar je kunt ook lecithinekorrels kopen.

De grootste gebruikers van lecithine zijn commerciële voedselfabrikanten, die op dit vet vertrouwen om vet in verschillende producten in water te emulgeren.

Het is te vinden in medicijnen, supplementen en bewerkte voedingsmiddelen.

Het helpt om deze ingrediënten te combineren en de textuur van verschillende voedingsmiddelen te verbeteren.

Naarmate we de gezondheidsvoordelen van deze verbinding beter begrijpen, worden lecithinesupplementen steeds populairder.

Het gebruik van lecithinesupplementen kan uw lichaam voorzien van een complex mengsel van essentiële fosfolipiden, die uw lichaam nodig heeft voor energieopslag en cellulaire functies.

De twee belangrijkste componenten die in lecithine worden aangetroffen, zijn fosfatidylcholine en fosfatidylserine.

Wanneer u fosfolipiden binnenkrijgt (zoals de fosfolipiden in lecithine), kunt u uw lichaam voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om beschadigde celmembranen te vervangen en de functie en structuur van menselijke cellen te herstellen.

Lipidenvervangende therapie met vetsuppletie kan de symptomen van diabetes helpen verminderen, u beschermen tegen chronische en degeneratieve ziekten, uw metabolische functie verbeteren en symptomen zoals vermoeidheid verminderen.

Fosfatidylcholine is het belangrijkste type choline en wordt gebruikt voor celmembraancommunicatie.

Het wordt van nature in de lever geproduceerd, vervolgens omgezet in choline en vervolgens door het hele lichaam gebruikt.

Het wordt in de hoogste concentratie in onze hersenen aangetroffen, maar maakt deel uit van alle dierlijke cellen.

 

Natuurlijke bron van lecithine

Hoewel u lecithine kunt vinden als voedingsadditief of als supplement, wordt het ook in veel natuurlijke voedingsmiddelen aangetroffen.

Enkele uitstekende plantaardige bronnen van lecithine zijn spruitjes, broccoli, bonen, sojabonen, broccoli, noten en plantaardige oliën.

Dierlijke bronnen van dit lipide zijn onder meer melk, zuivelproducten, eidooiers, vis, kippennier en lever, varkens- en runderlever.

 

Voeding van sojalecithine

Sojalecithine is een essentieel vetzuur dat van nature in sojabonen voorkomt.

Het wordt gewonnen door middel van chemische methoden, waarbij oplosmiddelen zoals hexaan worden gebruikt.

De verwerkte olie wordt gescheiden van de resterende deeltjes en meestal gedroogd.

Een ons sojalecithine bevat bijna 30 gram vet, waarvan ongeveer 1.500 mg omega-3-vetzuren en ongeveer 11.000 mg omega-6-vetzuren.

Het is ook een uitstekende bron van vitamine E en K en choline.

Er is de laatste tijd veel informatie over sojabonen in het nieuws.

Daarom is het erg belangrijk om deze problemen op te lossen bij de bespreking van lecithine.

Dit komt omdat de meeste lecithine die tegenwoordig verkrijgbaar is, afkomstig is van sojabonen.

Hoewel sojabonenlecithine wordt gewonnen uit sojabonen, bevat het na verwerking slechts sporen van sojabonen.

Als u allergisch bent voor soja, is het onwaarschijnlijk dat het eten van sojalecithine een reactie veroorzaakt.

De meeste mensen die allergisch zijn voor soja zijn gevoelig voor het eiwit in soja, en omdat lecithine alleen vet bevat, wordt het risico op allergieën geminimaliseerd (3).

Momenteel is er geen geaccepteerde doseringsaanbeveling voor sojalecithine of andere lecithinesupplementen.

De meeste mensen nemen een halve tot twee gram per dag (4).

De maximale dosis die de onderzoekers bestudeerden, was 25 gram per dag (5).

 

Gezondheidsvoordelen van lecithine

Het gebruik van lecithine kan uw gezondheid op veel manieren verbeteren en u helpen bij het behandelen en voorkomen van ziekten.

Het is bewezen dat lecithine het hart en de hersenen beschermt tegen chronische ziekten, en kan helpen bij het oplossen van problemen met de lever en het spijsverteringsstelsel, en zelfs bij de behandeling van psychische aandoeningen.

Lecithine is ook veelbelovend op andere gebieden, waaronder de behandeling van kanker, het voorkomen van osteoporose, het helpen van de huid en het verminderen van menopauzeklachten.

In het volgende gedeelte wordt beschreven hoe medisch onderzoek blijft leren over de voordelen van lecithine voor uw gezondheid.

 

Verlaag het cholesterolgehalte

Het verlagen van het totale cholesterolgehalte kan de gezondheid van het hart verbeteren en het risico op een hartaanval of hartaandoening verminderen.

Het gebruik van sojalecithine kan u helpen uw cholesterol te verlagen en de gezondheid van uw hart te verbeteren.

Onderzoekers ontdekten dat patiënten met een hoog cholesterolgehalte die 500 mg sojalecithine per dag consumeerden een gemiddelde verlaging van het totale cholesterol en LDL of ‘slecht’ cholesterol hadden.

Deze vermindering is aanzienlijk (6).

Sojalecithine kan de lever ook stimuleren om HDL of “goede cholesterol” te produceren (7).

Dit type cholesterol is nodig om voedingslipiden uit het bloed te verwijderen.

Hogere niveaus van deze stof kunnen uw hart beschermen tegen een beroerte of een hartaanval.

Als u wilt genieten van de hartvoordelen van sojalecithine, kunt u overwegen soja-eiwitbronnen aan uw dieet toe te voegen.

Dit komt omdat andere verbindingen die in sojabonen worden aangetroffen, in plaats van andere verbindingen die in lecithine worden aangetroffen, het cholesterol kunnen helpen verlagen en u kunnen beschermen tegen hartaandoeningen (8).

Het gebruik van sojalecithine kan ook andere beschermende effecten voor het hart hebben.

Een studie wees uit dat een lecithine-bevattend dieet niet alleen het cholesterolgehalte verlaagt, maar ook de bloedsuikerspiegel kan verlagen, de triglycerideniveaus kan verbeteren en de systolische bloeddruk kan verlagen, wat allemaal het risico op hartaandoeningen kan verhogen.

Omdat sommige mensen soja niet goed kunnen verteren of allergisch kunnen zijn voor soja, kan het nemen van sojalecithine om de gezondheid van het hart te verbeteren een effectief alternatief zijn voor het eten van hele sojaproducten.

 

Verbeter de reactie op stress

Lecithine kan uw lichaam helpen om zijn reactie op en weerstand tegen stress te verbeteren.

Fosfatidylserine, een verbinding die in lecithine wordt aangetroffen, beïnvloedt specifieke stresshormonen, corticotropine of corticotropine genaamd, en cortisol.

Fosfatidylserine kan de reactie van uw lichaam op fysieke stress die door deze hormonen wordt veroorzaakt, verminderen, waardoor de impact van stress op uw lichaam wordt beïnvloed.

In één onderzoek werden de deelnemers in twee groepen verdeeld en elke groep kreeg elke dag een andere hoeveelheid lecithinesupplement of placebo.

In vergelijking met de placebogroep had de groep die 400 mg per dag slikte een lagere respons op stress (9).

Deze studie toont aan dat deze specifieke dosis het meest effectief is bij het verlagen van serum-ACTH- en cortisolspiegels.

Later merkten de deelnemers dat de stress van het psychologische beoordelingsinstrument Spielberger State Anxiety Scale Pressure Subscale lager was.

Meer onderzoek is nodig, maar dit onderzoek zal naar verwachting lecithine in staat stellen om in de toekomst een natuurlijke remedie te zijn voor veel stressgerelateerde ziekten.

 

Bescherm uw levergezondheid

De lever is vooral belangrijk voor uw algehele gezondheid.

Het is het grootste filter in uw bloed.

Het produceert belangrijke galzouten om vet af te breken en de gezondheid te behouden.

Lecithine kan verschillende leveraandoeningen en aandoeningen helpen voorkomen die de gezonde functie ervan verstoren.

Lecithine kan bijvoorbeeld helpen bij cholestase, een leverziekte die optreedt wanneer de galwegen beschadigd of ontstoken zijn, waardoor de galstroom van de lever naar de twaalfvingerige darm wordt vertraagd.

Bij dierproeven, toen sojalecithine aan het dieet werd toegevoegd, leden de proefpersonen minder schade aan de lever door cholestase (10).

Choline-tekort kan ook leverschade en zelfs leverfalen veroorzaken.

De choline die in lecithine aanwezig is, kan dit tekort voorkomen, de lever effectief vet laten afbreken en de vorming van leververvetting voorkomen (11).

Een andere belangrijke functie van de lever is het produceren van gal, dat wordt opgeslagen in de galblaas totdat het wordt gebruikt om vetten zoals cholesterol in onze voeding af te breken.

Wanneer uw lever te veel gal aanmaakt, zullen galzouten vetcelmembranen verteren in plaats van bloedlipiden, waardoor celbeschadiging ontstaat.

Lecithine bindt zich aan galzouten en verlaagt effectief hun niveaus, waardoor celmembranen worden beschermd tegen overmatige schade (12).

 

Verbeter de opname van medicijnen

Er zijn enkele controverses over het verbeteren van de opname van geneesmiddelen, en er is meer onderzoek nodig.

Dit komt omdat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat mensen niet te veel medicijnen slikken of last krijgen van bijwerkingen van hoge doses.

Als het medicijn dat u gebruikt echter niet volledig wordt afgebroken en door het lichaam wordt opgenomen, kan het toevoegen van dit mechanisme u ook helpen het medicijn ervoor terug te krijgen (13).

Lecithine kan de opname van bepaalde medicijnen helpen verhogen, omdat het helpt bij het transporteren van vetoplosbare verbindingen door in vet onoplosbare celmembranen.

Bij inname met lecithine is aangetoond dat sommige supplementen beter worden opgenomen door cellen, waaronder groene thee, curcumine, druivenpitten en silymarine (14).

Door meer onderzoek kunnen we ook begrijpen hoe lecithine kan worden gebruikt om de effecten van andere geneesmiddelen te versterken.

 

Zorg voor neuroprotectie

De verbindingen die in lecithine worden aangetroffen, kunnen uw hersenen beschermen, wat kan helpen bij de behandeling en preventie van neurodegeneratieve ziekten bij ouderen.

De choline in lecithine is nodig voor effectieve neurotransmissie.

Het eten van een choline-bevattend dieet kan geheugenverlies helpen voorkomen en mensen met de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie helpen.

Er wordt aangenomen dat choline werkt door de functionele paden van de hersenen te verbeteren, waardoor de efficiëntie en werkzaamheid van de informatie die langs de neurale paden wordt verzonden, wordt verhoogd.

Het fosfatidylserine in sojalecithine en fosfatidinezuur kan bijvoorbeeld de cognitie, stemming en geheugen van 72 oudere patiënten binnen drie maanden verbeteren (15).

Hetzelfde mengsel leverde uitstekende resultaten op bij Alzheimerpatiënten, wat de stemming, het algemene functioneren en de dagelijkse activiteiten verbeterde (16).

Veel medicijnen die worden gebruikt om psychische stoornissen te behandelen, veroorzaken een bewegingsstoornis die tardieve dyskinesie wordt genoemd.

Deze toestand kan leiden tot onvrijwillige lichaamsbeweging, wat kan leiden tot zware inspanning en het vermogen om te lopen of routinematige activiteiten uit te voeren, kan verminderen.

In één onderzoek kon sojalecithine deze symptomen verminderen (17).

Verder onderzoek is nodig om het effect van lecithine op ziekten zoals dementie te bestuderen, omdat een meta-analyse meldde dat suppletie met lecithine slechts matig kan verbeteren (18).

 

Hulp bij mentale problemen

Lecithine zal naar verwachting psychische aandoeningen behandelen, zoals paniekstoornis, manie, bipolaire stoornis en andere vormen van depressie.

Dit komt grotendeels door de concentratie van natuurlijk fosfolipide fosfatidylinositol.

De resultaten van het gebruik van lecithine om paniek en manie te behandelen zijn succesvol geweest.

Geneesmiddelen die fosfatidylinositol bevatten, kunnen de frequentie van paniekaanvallen bij sommige patiënten effectief verminderen (19).

Het is ook nuttig bij de behandeling van patiënten met manie en levert significant betere resultaten op bij bijna alle onderzochte patiënten (20).

In een meta-analyse van verschillende adjuvante en alternatieve geneesmiddelen die worden gebruikt om een ​​bipolaire stoornis te behandelen, bleek lecithine een effectieve keuze te zijn voor veel mensen met deze ziekte, vooral kinderen (21).

In één onderzoek hielpen fosfatidylcholine-supplementen bij het verminderen van slapeloosheid, manie en bipolaire symptomen (22).

 

Verlaag uw risico op borstkanker

Suppletie met lecithine kan het risico op borstkanker verminderen.

Dit voordeel kan worden veroorzaakt door het fosfatidylcholine in sojalecithine, dat na inname wordt omgezet in choline.

Een onderzoek uit 2011 toonde aan dat patiënten die met lecithine worden behandeld, een lagere kans hebben op het ontwikkelen van borstkanker (23).

Hoewel de resultaten van deze studie niet doorslaggevend zijn, noemen de onderzoekers hun bevindingen “hypothetisch” voor toekomstig onderzoek.

Dit resultaat is het meest veelbelovend bij postmenopauzale vrouwen.

 

Versterk uw immuunsysteem

Lecithine kan uw immuunsysteem ondersteunen om efficiënter te werken en u beter beschermen tegen ziekten.

In een dierexperiment met diabetici hadden degenen die elke dag sojalecithine slikten een significant hogere witte bloedcelactiviteit.

Er werden meer significante resultaten gevonden bij niet-diabetische proefdieren, waaronder B- en T-leukocyten (24).

 

Behandeling van inflammatoire darmaandoeningen

Fosfatidylcholine in lecithine is goed voor bijna driekwart van de darmwand.

Deze beschermende slijmlaag herbergt ook een nuttig microbioom, dat goed kan worden verteerd.

Wanneer de binnenbekleding beschadigd of verzwakt is, zal de gezondheid van uw spijsverteringsstelsel in gevaar komen, heeft u meer kans op ontstekingen en bent u vatbaar voor vele ziekten.

Colitis is een ontstekingsziekte die de darmen aantast.

Ontsteking kan het slijmvlies van de dikke darm irriteren en onaangename symptomen veroorzaken zoals diarree, obstipatie en misselijkheid.

Onderzoekers hebben gemerkt dat colitis meestal leidt tot een afname van fosfatidylcholine, waardoor de normale functie van de darmwand wordt aangetast en bacteriën ontstekingen veroorzaken in dit gevoelige weefsel (25).

Suppletie met lecithine kan de binnenste slijmlaag helpen beschermen en ontstekingen verminderen, waardoor de symptomen van colitis worden verminderd (26).

Suppletie met lecithine kan ook ontstekingen verminderen bij mensen zonder colitis ulcerosa, dus het gebruik van deze therapie kan het prikkelbare darm syndroom, de ziekte van Crohn en andere spijsverteringsaandoeningen behandelen.

 

Verbeter de borstvoeding

Voor vrouwen die herhaaldelijk blokkades van het borstkanaal hebben, kunnen lecithinesupplementen nuttig zijn.

Hoewel het gebruik van lecithine actief geblokkeerde katheters niet zal behandelen of blokkeren, kan het wel helpen de viscositeit van moedermelk te verminderen, waardoor toekomstige geblokkeerde katheters worden verminderd.

Als de katheter actief is geblokkeerd, moet u een warm kompres gebruiken, masseren en de borstdrainage volledig laten leeglopen om het te behandelen.

Bespreek andere behandelingsopties met uw lactatiekundige (27).

 

Bescherm en hydrateer uw huid

Omdat lecithine een verzachtende werking heeft, wordt het vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten.

Het kan helpen het vochtgehalte van de huid te herstellen en het vochtgehalte te ondersteunen.

Suppletie met lecithine kan acne of eczeem verbeteren, maar er zijn meer klinische onderzoeken nodig om deze resultaten te bevestigen.

 

Versterk je botten

Enkele recente onderzoeken hebben aangetoond dat lecithine kan worden gebruikt als behandeling om osteoporose te voorkomen.

Sojabonen bevatten isoflavonen, glycosiden genaamd, die kunnen helpen bij het herstellen en verbeteren van botgroei en weefselbehoud.

Een studie toonde aan dat consumptie van sojaproducten de incidentie van heupfracturen kan helpen verminderen (28).

Het gebruik van lecithine of het eten van soja kan de snelheid van botverlies verminderen en het risico op fracturen verminderen, maar er is meer bewijs nodig om te bepalen of deze resultaten beperkt zijn tot hele soja of het gebruik van lecithine omvatten.

 

Help de menopauze

Het gebruik van sojalecithinesupplementen kan ook helpen bij de behandeling van vrouwen met menopauzeklachten door de bloeddruk te verlagen en te verjongen.

In een onderzoek uit 2018 toonden vrouwen die hoge doses lecithine namen (1200 mg per dag) het grootste voordeel, en genoten ze van minder vermoeidheid, een lagere diastolische bloeddruk en een verbeterde doorbloeding (29).

Meer onderzoek is nodig om te bepalen of de langetermijneffecten en lagere doses even effectief zijn.

 

Voorzorgsmaatregel

Omdat sojalecithine wordt gewonnen uit sojabonen, bestaat de zorg dat het allergieën kan veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor sojabonen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat sojalecithine weinig schade toebrengt aan mensen die aan deze allergie lijden, en veroorzaakt slechts een kleine reactie bij zeer kleine populaties (30).

Andere onderzoeken hebben aangetoond dat de reactie ernstiger is, dus mensen die allergisch zijn voor soja, vooral jonge kinderen, moeten met voorzichtigheid omgaan met producten op basis van lecithine, zoals supplementen (31).

Een studie waarschuwde dat het dagelijks innemen van sojalecithine de adhesie van bloedplaatjes in het bloed van de deelnemers zou verhogen, wat zou leiden tot een verhoogde bloedcelaggregatie.

Bloedplaatjes helpen het bloeden te stoppen en beschadigde bloedvaten en slagaders te herstellen, en deze toename van klonters verhoogt het risico op hartaandoeningen (32).

Inname van grote hoeveelheden sojaproducten, waaronder sojalecithine, kan het aantal mannelijke zaadcellen verminderen en een onbalans in de mannelijke hormonen veroorzaken.

Sojabonen bevatten fyto-oestrogenen, die de natuurlijke productie van mannelijke geslachtshormonen verstoren (33).

Vanwege het hoge cholinegehalte van lecithine, moet het tijdens de zwangerschap met voorzichtigheid worden gebruikt.

Bij dierproeven is aangetoond dat lecithine-bevattende supplementen gedragsproblemen en zelfs biologische defecten veroorzaken (34).

 

bijwerking

De meest voorkomende bijwerkingen van het gebruik van lecithinesupplementen zijn duizeligheid, maagpijn, misselijkheid en diarree.

Sommige gebruikers melden milde hoofdpijn.

 

Interactief

Er zijn momenteel geen geneesmiddelinteracties bekend voor het nemen van lecithinesupplementen.

Omdat dit supplement echter een hogere bloedstolling veroorzaakt, kan het de effectiviteit van verdunners verstoren, inclusief vrij verkrijgbare medicijnen en geneesmiddelen op recept (35).

 

ten slotte

Naarmate we meer leren over de effecten en voordelen van lecithine, kan dit supplement worden gebruikt om veel ziekten te behandelen en te voorkomen.

Huidig ​​bewijs suggereert dat lecithine het hart en de hersenen helpt beschermen.

Het kan u ook helpen bij de behandeling van ziekten zoals colitis ulcerosa en psychische aandoeningen, terwijl het ook de gezondheid van de lever verbetert en u tegen bepaalde kankers beschermt.

De voordelen van lecithine zijn afkomstig van de hoge concentratie aan gezonde vetten, die nodig zijn voor een normaal functioneren en celmembraanvorming.

De lecithinesupplementen zijn tegenwoordig voornamelijk afkomstig van sojabonen, die allergische reacties kunnen veroorzaken bij mensen die extreem gevoelig zijn voor dit voedsel.

Daarom moet het met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *