13 evidence-based voordelen van fenegriek

Zowel kruidendokters als traditionele geneeswijzen weten dat fenegriek veel gezondheidsvoordelen heeft.

Deze plant kan niet alleen de smaak van voedsel verbeteren, maar ook uw gezondheid op vele manieren verbeteren.

Als u geïnteresseerd bent in het verbeteren van de gezondheid van het hart, de hersenfunctie, de spijsvertering of reproductieve gezondheid, dan is deze kleine maar krachtige plant misschien wat u zoekt.

In onze uitgebreide gids over fenegriek hebben we alle voordelen van dit belangrijke en oude kruid onderzocht.

 

Wat is fenegriek?

Fenegriek wordt al meer dan 6000 jaar door mensen gebruikt.

Deze groene peulvrucht komt veel voor in Afrika en Zuid- en Centraal-Azië.

De bladeren, zaden en spruiten worden in veel keukens en vormen van traditionele geneeskunde gebruikt (1).

Fenegriek wordt gebruikt als onderdeel van de medicatie om huidziekten te behandelen (2), vermoeidheid en ongemak te verlichten (3) en als onderdeel van traditionele Ayurvedische behandelingen.

Naarmate we meer leren over de fytochemische eigenschappen, wordt het nu gebruikt om gezonde hormoonspiegels te ondersteunen, lichaamsvet en bloedsuikerspiegel te verlagen, de hersenen, het hart, de nieren en het spijsverteringsstelsel te beschermen en gezonde melk te ondersteunen. . Productie tijdens borstvoeding.

We zullen deze en nog veel meer voordelen hieronder in meer detail onderzoeken.

Fenegriek heeft belangrijke voedingsvoordelen voor uw dieet.

Het is rijk aan meervoudig onverzadigde vetten, dit zijn gezonde lipiden die je hart beschermen en helpen herstellen na een blessure (4).

Het is ook een uitstekende bron van voedingsvezels, die de verteerbaarheid helpen verbeteren en de bloedsuikerspiegel en het vetgehalte verlagen (5).

Daarnaast is Fenegriek ook een uitstekende bron van vitamine C, B1, B2, B3, B6, zink, koper en ijzer.

Naast belangrijke sporenelementen en sporenelementen levert Fenegriek ook veel verbindingen en fytochemicaliën, die ook uw gezondheid aanzienlijk kunnen verbeteren.

Een van de verbindingen die in fenegriek worden aangetroffen, is bijvoorbeeld saponine.

De meeste planten produceren saponinen om ze te beschermen tegen ziekten en natuurlijke vijanden.

Wanneer u deze verbindingen binnenkrijgt, kunnen ze uw lichaam meestal dezelfde ziektebestrijdende voordelen bieden (6).

We bespreken de vele gezondheidsvoordelen van saponinen hieronder, maar het is vermeldenswaard dat de saponinen in fenegriek verschillen van die in de meeste andere planten.

Dit komt omdat ze de verbindingen nabootsen die in steroïden worden aangetroffen, wat hun vermogen om hormonen zoals testosteron te versterken kan verklaren (7).

Een andere verbinding die in fenegriek wordt aangetroffen, is een alkaloïde die trigonelline wordt genoemd.

Van deze fytochemische stof is aangetoond dat het helpt bij het bestrijden van verschillende ziekteverwekkers, het verlagen van vet- en suikerniveaus en het bevorderen van een gezonde hersenfunctie (8).

Ten slotte is fenegriek rijk aan antioxidanten, waaronder cafeïnezuur, luteoline, apigenine en coumarinezuur (9).

Antioxidanten helpen de effecten van veroudering en celbeschadiging te verminderen, terwijl ze de effecten van oxidatieve stress bestrijden, wat kan leiden tot ontstekingen en andere chronische ziekten, zoals hartaandoeningen.

 

Gezondheidsvoordelen van fenegriek

Fenegriek is uitgebreid bestudeerd om de vele toepassingen ervan bij de behandeling van gezondheidsproblemen te bepalen.

Hoewel er enkele klinische onderzoeken zijn uitgevoerd, komt veel van onze kennis van dit kruid voort uit dieronderzoek en celonderzoek.

Deze onderzoeken geven ons waardevolle inzichten over het gebruik van fenegriek om de gezondheid en het geluk van de mens te verbeteren.

Naarmate we meer over dit kruid te weten komen, herzien artsen de aanbevelingen voor gebruik.

Hieronder volgen de gezondheidsvoordelen die zijn gemeld als resultaat van medische tests, klinische onderzoeken of andere onderzoeken waarbij fenegriek wordt gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen.

 

Verbeter uw hartgezondheid

Er is veel bewijs dat fenegriek het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen en het hart kan beschermen zodra er schade optreedt.

Gezondheidsvoordelen zijn over het algemeen niet beperkt tot het verbeteren van de hartfunctie of het beschermen van uzelf.

In een klinische proef werd bijvoorbeeld bewezen dat het vrijgeven van de heilzame vezels van fenegriekzaden met water het LDL-cholesterol, de triglyceriden en de bloedsuikerspiegel van patiënten in slechts twee maanden kan verlagen (10).

In een ander onderzoek strekten deze voordelen zich ook uit tot lagere totale cholesterolwaarden (11).

Dit zijn de belangrijkste tekenen van een gezond hart, en het laag houden van de bloedlipiden en de bloedsuikerspiegel is essentieel voor de gezondheid van het hart.

Voor degenen die het risico lopen op een hartaanval of beroerte, kan uw arts antistollingstherapie aanbevelen om het risico op bloedstolsels te verminderen.

Wanneer zich een stolsel vormt, snijdt het de toevoer van zuurstofrijk bloed naar het orgaan of de hersenen af.

Fenegriek, als een natuurlijk anticoagulans, kan worden gebruikt om trombose te voorkomen zonder dat er medicatie nodig is.

Vroege studies met cellen hebben dit effect aangetoond, maar andere dierproeven en klinische proeven zijn nodig om deze resultaten te bevestigen (12).

 

Houd de bloedsuikerspiegel op peil

Fenegriek bevat enkele essentiële aminozuren, waaronder 4-hydroxyisoleucine kan de alvleesklier stimuleren om de insulineproductie te verhogen.

Wanneer de alvleesklier meer insuline aanmaakt, daalt de bloedsuikerspiegel meestal.

De fytochemicaliën in fenegriek kunnen ook de activiteit remmen van enzymen die bepaalde suikers afbreken tot glucose, waardoor u een gezondere bloedsuikerspiegel kunt behouden (13).

Dit is goed nieuws voor mensen met diabetes of mensen bij wie de bloedsuikerspiegel een verhoogd risico op ziekten heeft.

Klinische onderzoeken hebben herhaaldelijk aangetoond dat fenegriek de bloedsuikerspiegel effectief kan verlagen bij patiënten met type 1- en type 2-diabetes (14, 15).

Een ander bijkomend voordeel dat mensen met bloedsuikerproblemen kan helpen, is dat fenegriek ook de insulinegevoeligheid helpt verbeteren (16).

Mensen met diabetes type 2 zijn over het algemeen minder gevoelig voor insuline, wat betekent dat ze meer van dit hormoon nodig hebben om de bloedsuikerspiegel te helpen verlagen.

Door de gevoeligheid te verhogen, kunt u zonder tussenkomst een gezond niveau behouden.

 

Verbeter de spijsvertering

Een van de eerste toepassingen van fenegriek was om de spijsvertering te verbeteren.

Tegenwoordig wordt dit kruid nog steeds gebruikt.

Naast dat ze u voorzien van de nodige vezels en essentiële voedingsstoffen, worden fenegriekverbindingen ook alom geprezen vanwege hun vermogen om problemen zoals diarree en winderigheid te behandelen.

Onlangs hebben dierstudies aangetoond dat het kan helpen bij het verminderen van zure reflux en het behandelen van zweren (17).

 

Verminder ontstekingen

Fenegriek kan artritis en andere ontstekingsziekten bestrijden vanwege zijn vermogen om oxidatieve stress te weerstaan ​​en ontstekingen te verminderen.

In dierexperimenten is aangetoond dat fenegriek de ophoping van water in de gewrichten vermindert en de concentratie van antioxiderende activiteit rond beschadigde weefsels verhoogt.

Onderzoekers hebben een toename van antioxiderende enzymen opgemerkt, wat wijst op een toename van het vermogen om vrije radicalen te bestrijden en ontstekingen te verminderen (18).

Ontstekingsmoleculen worden interleukines genoemd, die ontstekingen kunnen veroorzaken.

Fenegriek vermindert de productie van interleukines en voorkomt overbevolking van witte bloedcellen in specifieke gebieden, wat zwelling en ontsteking kan veroorzaken (19).

 

Verbeter mannelijke hormoonspiegels

Vroeg celonderzoek wees uit dat fenegriek een nieuwe toepassing kan zijn die verband houdt met mannelijke hormoonspiegels.

De testosteronrespons in het mannelijk lichaam moet eerst worden onderzocht.

Bij blootstelling aan bepaalde verbindingen (waaronder aromatase en 5-alpha-reductase), wordt testosteron omgezet in DHT en oestrogeen.

Hierdoor blijft er minder ‘vrij’ testosteron in het lichaam achter.

Als je de aanmaak van aromatase en 5-α-reductase kunt voorkomen, kun je de testosteronspiegel in het bloed verhogen.

Een studie toonde aan dat de saponinen in fenegriek deze verbindingen gedeeltelijk kunnen blokkeren, waardoor de afbraak van testosteron wordt voorkomen (20).

Er is echter verder onderzoek nodig om de omvang van dit effect en andere effecten op het menselijk lichaam te bepalen.

Er zijn enkele klinische onderzoeken uitgevoerd met producten die fenegriek bevatten.

Het is echter vermeldenswaard dat deze proeven worden gefinancierd door supplementenfabrikanten.

Het product heet Testofen en er is aangetoond dat het de seksuele opwinding en het orgasme, de kracht en de algehele energie van de studiedeelnemers verhoogt (21).

Dit zijn zelfgerapporteerde gegevens.

Of fenegriekverbindingen of andere ingrediënten veranderingen veroorzaken, is onduidelijk.

Een van de meest voorkomende oorzaken van erectiestoornissen (ED) zijn complexe ziekten, zoals diabetes type 1.

In dierexperimenten is aangetoond dat fenegriekzaadextract de seksuele functie van diabetespatiënten verbetert, wat suggereert dat het ook nuttig kan zijn voor ED-patiënten met hyperglykemie (22).

Meer onderzoek waarbij het menselijk lichaam betrokken is, is nodig om het werkelijke effect van fenegriek op de mannelijke hormoonspiegels te bepalen.

 

Verbeter de reproductieve gezondheid van vrouwen

Een ander traditioneel en langdurig gebruik van fenegriek is om menstruatieproblemen te behandelen en de periode van borstvoeding bij vrouwen te verbeteren.

Onderzoekers hebben bijvoorbeeld ontdekt dat vrouwen die pijn ervaren tijdens of tussen menstruaties, minder pijn hebben bij het gebruik van fenegriek (23).

De saponinen in fenegriek kunnen ook vrouwelijke hormonen beïnvloeden, waardoor vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) en andere ziekten worden geholpen.

Vrouwen met PCOS die fenegriekextract namen, hadden vanwege hun eigen toestand een verminderde ovariumcyste en een verhoogd hormoongehalte (24).

Sommige vrouwen hebben moeite om voldoende moedermelk te produceren om hun baby’s te voeden.

Daarom gebruiken veel zogende vrouwen kruiden om de productie van moedermelk te stimuleren.

Deze kruiden worden prolactines genoemd.

Fenegriek behoort tot deze categorie.

Hoewel sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van fenegriekthee de melkproductie kan verhogen (25), zijn deze resultaten beperkt en moeten ze door andere onderzoeken worden bevestigd.

Als u borstvoeding geeft en niet kunt voorzien in de behoeften van uw baby, overleg dan met uw arts over prolactines en hun vermogen om de melkproductie te stimuleren.

 

Neuroprotectief effect

Je hersenen hebben veel verschillende neurotransmitters nodig om effectief te kunnen functioneren.

Een van de belangrijkste is acetylcholine, dat uw geheugen, leervermogen en algehele cognitieve functie ondersteunt.

Wanneer deze neurotransmitter voortijdig wordt afgebroken, leidt dit tot een achteruitgang van de cognitieve functie, wat na verloop van tijd zal leiden tot ziekten, zoals dementie of zelfs de ziekte van Parkinson.

Volgens recente dierproeven kan fenegriek de afbraak van acetylcholine remmen (26).

Dit kruid kan ook helpen de vorming van bepaalde soorten tandplak in de hersenen te verminderen, wat kan leiden tot degeneratie van zenuwbanen (27).

Het ultieme voordeel dat fenegriek de hersenen biedt, is dat het werkt als een antioxidant die oxidatieve stress en ontsteking kan verminderen, wat bijdraagt ​​aan cognitieve achteruitgang en de ontwikkeling van plaque (28).

 

Verbeter de gezondheid van de nieren

Fenegriek kan mogelijk de nierfunctie verbeteren bij gezonde mensen, mensen met nierstenen en mensen die al aan nierfalen lijden.

Bij toediening aan mensen met nierstenen merkten onderzoekers verbeteringen op in de gezondheid van de nieren, zoals aangegeven door verminderde calciumzouten, verhoogd hemoglobine en het aantal rode bloedcellen (29).

Dit zijn belangrijke tekenen van een gezonde nieren en ze kunnen ook het risico op nierstenen verminderen.

Als u nierfalen of een ernstig verminderde nierfunctie heeft, kan uw arts aluminiumzouten voorschrijven.

Ze worden gecombineerd met fosfaat om u te helpen uw leven te verlengen.

Het aluminium in deze behandeling kan uw gezondheid op andere manieren schaden, waaronder het aantasten van uw botten en hersenen.

Fenegriek verminderde de schade veroorzaakt door aluminiumzoutbehandeling in dierproeven, terwijl het ook oxidatieve stress verminderde en de gezondheid van nierweefsel verbeterde (30).

 

Ondersteun een gezonde huid en haar

De saponinen en andere verbindingen die in fenegriek worden aangetroffen, kunnen de sleutel zijn tot gezondere huid en haar.

Celstudies hebben aangetoond dat deze verbindingen celbeschadiging en ontsteking veroorzaakt door zonlicht kunnen verminderen, terwijl ze ook hyperpigmentatie weerstaan ​​[31].

Fenegriekzaadolie kan ook de wondgenezing en andere huidbeschadiging versnellen door ontstekingen te verminderen en de groei van nieuw huidweefsel te bevorderen (32).

Als u uw huid gezond en sterk wilt houden, moet u deze gehydrateerd houden.

Fenegriekzaden (een stof die voorkomt in fenegriekzaden) kunnen de huid kalmeren en hydrateren, zelfs voor mensen met een zeer gevoelige huid (33).

Niet iedereen zou fenegriek topisch moeten gebruiken.

Voordat u deze of andere kruidenbehandelingen op uw huid aanbrengt, moet u altijd een patch-test uitvoeren, omdat u mogelijk allergisch bent voor deze plant.

Fenegriek beschermt niet alleen de huid, het kan je haar ook gezonder en sterker maken.

Als je gewoon de textuur of het vochtgehalte van je haar wilt verbeteren, kun je wat fijngemaakte zaadjes op je hoofdhuid aanbrengen om de droge hoofdhuid te helpen herstellen en je haar zijdezacht te maken.

Bovendien kan fenegriek voor mensen met dunner wordend haar mogelijk de haargroei helpen verbeteren.

De saponinen in fenegriek voorkomen de omzetting van testosteron in oestrogeen en DHT.

DHT is een hormoon dat haaruitval en dunner wordend haar veroorzaakt (34).

Fenegriekzaden zijn ook rijk aan gezonde essentiële vetzuren, die nodig zijn om haaruitval tegen te gaan en haarregeneratie te verbeteren (35).

Voordat fenegriek rechtstreeks op de hoofdhuid wordt aangebracht, moet een patch-test worden uitgevoerd om mogelijke allergische reacties te evalueren.

 

kanker voorkomen

Ons begrip van het kankerbestrijdende vermogen van fenegriek komt voort uit cellulaire studies van verbindingen die in deze plant worden aangetroffen.

De saponinen in fenegriek kunnen bijvoorbeeld specifieke routes afsluiten die de groei van kanker in het lichaam bevorderen.

Een studie toonde aan hoe een saponine de vorming van tumorcellen kan remmen en het eiwit kan blokkeren dat tumornecrose veroorzaakt.

Van andere saponinen is aangetoond dat ze de dood van kankercellen bevorderen (36) en de progressie van bepaalde soorten kanker vertragen (37).

Het mechanisme dat lijkt te werken, is dat saponinen voorkomen dat kankercellen zich delen en celdood bevorderen in deze binnenvallende cellen (38).

Er is echter verder onderzoek nodig om het vermogen van dit kruid om kanker te bestrijden volledig te begrijpen.

 

Gewichtscontrole

De vezels en voedingsstoffen in fenegriek kunnen u helpen langer vol te blijven en het hongergevoel te verminderen, wat u kan helpen het gewicht onder controle te houden (39).

Al honderden jaren vertrouwen veel mensen op fenegriek als eetlustremmer, en ze kiezen ervoor om fenegriekthee te drinken om honger te voorkomen.

Bij dierproeven is aangetoond dat fenegriek de eetlust vermindert en een afname van het lichaamsgewicht en de BMI veroorzaakt (40).

 

een infectie voorkomen

In celonderzoek is aangetoond dat fenegriek effectief is bij het doden van vele vormen van ziekteverwekkers, waaronder bacteriën en schimmels.

Dit omvat de succesvolle eliminatie van Escherichia coli, Mycobacterium furfur en Helicobacter pylori, evenals verschillende schimmels (41).

Deze resultaten zullen naar verwachting bewijzen dat fenegriek kan helpen bij het bestrijden van maagzweren, gastro-intestinale en andere ziekten veroorzaakt door deze pathogenen, en wondgenezing (42).

 

Voorkom botverlies

Osteoporose is het resultaat van overactieve osteoclasten, dit zijn botcellen die de afbraak van ouder botweefsel veroorzaken.

Als er te veel weefsel wordt afgebroken, worden uw botten broos, wat leidt tot degeneratie en mogelijke breuken.

Verder onderzoek is nodig om het volledige effect te bepalen.

Het is echter gebleken dat de saponinen die aanwezig zijn in fenegriek de concentratie van osteoclasten in botweefsel verminderen (43).

 

Hoe fenegriek te nemen

Of u fenegriek alleen of met andere supplementen gebruikt, het hangt af van uw gezondheidsdoelen.

Zoek bijvoorbeeld voor vrouwen die de melkproductie willen verhogen naar een combinatiesupplement, waaronder venkel of mariadistel, dat ook de lactatie kan verbeteren.

Voor mannen die geïnteresseerd zijn in het verhogen van hun testosteronniveau, kan een combinatie met Lespedeza cuneata-extract u helpen uw doelen te bereiken.

Onderzoek naar deze combinatietherapie heeft aangetoond dat mannen met ernstige androgeendeficiëntie hun toestand kunnen verbeteren wanneer ze combinatietherapie krijgen (44).

Mannen die de kracht van het bovenlichaam of de algehele atletische prestaties willen verbeteren, moeten ook overwegen fenegriek te combineren met creatinesupplementen (45).

Als direct voedingssupplement kun je fenegriek in vele vormen kopen.

Capsules en poeders worden meestal gemaakt van zaadpoeder, dat vetvrij is.

Je kunt ook gemalen zaden mengen met vloeistoffen of voedsel.

Fenegriek heeft veel toepassingen bij het koken.

Je kunt het eten met zaden of koken met bladeren.

Fenegriekthee kan worden gemaakt van zaden of bladeren die in heet water zijn gedrenkt.

De dosering van fenegriek hangt voornamelijk af van de vorm van het supplement.

Als u commerciële supplementen wilt gebruiken, lees dan zorgvuldig het productlabel.

Als er zaden worden gebruikt, is meestal een eetlepel zaden of gemalen bladeren voldoende.

 

Voorzorgsmaatregel

Fenegriek wordt als veilig beschouwd als het met mate wordt gebruikt.

Zoals bij alle voedingsmiddelen en voedingssupplementen, moet u zich echter bewust zijn van mogelijke problemen voordat u fenegriek gebruikt.

Als u allergisch bent voor kikkererwten of pinda’s, is de kans groter dat u allergisch bent voor fenegriek.

Als u moeite heeft met ademhalen of piepende ademhaling, moet u onmiddellijk medische hulp inroepen.

De moderne geneeskunde raadt het gebruik van fenegriek tijdens de zwangerschap af, hoewel het kruid is gebruikt om weeën op te wekken (46).

Als u schildklierproblemen heeft, raadpleeg dan uw arts voordat u fenegriek inneemt, omdat dit hyperthyreoïdie veroorzaakt bij bepaalde dierproeven (47).

Fenegriek kan het bloedverdunnende effect van bepaalde geneesmiddelen versterken, dus als u momenteel een anticoagulans gebruikt, zoals warfarine, neem dan contact op met uw arts (48).

Ongeacht het recept dat u gebruikt, u moet fenegriek apart van andere geneesmiddelen innemen, omdat dit uw vermogen om het geneesmiddel op te nemen kan verstoren (49).

Gebruik geen fenegriek als u medicijnen gebruikt die de bloedsuikerspiegel verlagen.

Dit komt omdat het hypoglykemie kan veroorzaken.

Als u in het verleden hypoglykemie heeft gehad, raadpleeg dan uw arts voordat u dit kruidensupplement inneemt (50).

 

ten slotte

Fenegriek is een van de oudste kruiden die de mens kent.

Al duizenden jaren vertrouwen Chinese geneeskundigen en genezers op de bladeren en zaden van de fenegriekplant om maagaandoeningen en menstruatiestoornissen te behandelen en de seksuele functie te verbeteren.

Nu wetenschappers meer hebben geleerd over de verbindingen waaruit fenegriek bestaat, hebben we ontdekt dat deze kruidentherapie meer gezondheidsvoordelen heeft.

Vrouwen gebruiken fenegriek al duizenden jaren om de melkproductie te verhogen, terwijl mannen waarde hechten aan het vermogen om het uithoudingsvermogen en het libido te vergroten.

Nu we begrijpen hoe het het hart, de nieren, de hersenen en andere weefsels beïnvloedt, is het mogelijk om de gezondheidsvoordelen voor iedereen te waarderen.

Fenegriek kan als supplement of bij het koken worden gebruikt.

Het geeft een unieke smaak aan eten of drinken en is veilig voor de meeste mensen om te consumeren.

Als u uw hart of hersenen wilt beschermen of de hormonale balans of nierfunctie wilt verbeteren voordat u fenegriek inneemt, raadpleeg dan uw arts als u andere geneesmiddelen gebruikt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *