13 evidence-based gezondheidsvoordelen van hennepzaden

Hennepzaden zijn kleine, donkerbruine notenzaden van de hennepplant.

Het idee van hennepzaden maakte veel mensen vroegtijdig bang omdat ze afkomstig waren van de hennepplant Cannabis sativa Cannabis sativa ), die tot dezelfde soort behoort als hennep.

Desalniettemin moet worden opgemerkt dat het THC-gehalte in cannabiszaden niet voldoende is om vergelijkbare drugseffecten te produceren bij het gebruik van cannabis.

Deze zaden zijn zelfs berucht om hun hoge vezelgehalte en worden in de moderne productie gebruikt om stoffen en papier van te maken, zoals canvas, linnen, theezakjes en bankbiljetten.

Daarnaast bevatten hennepzaden ook veel voedingsstoffen, mineralen en gezonde vetten, die gunstig zijn voor het menselijk lichaam.

Hieronder staan ​​13 wetenschappelijk bewezen cannabiszaden voor gezondheidsvoordelen.

 

 

 

Gezondheidsvoordelen van hennepzaden

 

Hennepzaden zijn rijk aan voedingsstoffen

 

Cannabiszaden bevatten twee belangrijke eiwitten: oestrogeen en albumine.

Beide eiwitten worden beschouwd als “hoogwaardige opslageiwitten” en bevatten een grote hoeveelheid essentiële aminozuren in voeding.

Het belangrijkste is echter dat hennepzaden extreem hoge niveaus van het aminozuur arginine bevatten, dat ontstekingsremmende voordelen heeft (1, 2).

Om deze voordelen te vergroten, zijn hennepzaden een belangrijke bron van vitamine E en B, calcium, magnesium, ijzer en zink (3)

Mee naar huis : hennepzaden zijn rijk aan eiwitten, gezonde vitamines en mineralen.

 

 

 

Rijk aan vetzuren

 

Hennepzaden bevatten meer dan 30% vet, dat twee hoeveelheden essentiële vetzuren bevat: linolzuur (omega-6) en alfa-linoleenzuur (omega-3).

De verhouding van deze twee vetzuren is 3: 1, wat wordt beschouwd als de beste inname voor gezonde mensen.

Verrassend genoeg zijn de voordelen van deze twee vetzuren onder meer het verhogen van de celgroei, het reguleren van het immuunsysteem en het elimineren van symptomen van huidziekten.

Mee naar huis : de optimale verhouding van omega-6 en omega-3-vetzuren in hennepzaden helpt bij het reguleren van veel interne processen, waardoor een goede gezondheid behouden blijft.

 

 

 

Houd je hart gezond

 

Hartziekten zijn doodsoorzaak nummer één in de wereld (4).

Gelukkig kan het, vanwege de vele voordelen van hennepzaden, het risico op hartaandoeningen verminderen.

Ten eerste, zoals eerder vermeld, bevatten hennepzaden arginine, dat stikstofmonoxide produceert, waardoor de bloedvaten verwijden en de hoge bloeddruk daalt (5, 6).

Een lagere bloeddruk wordt in verband gebracht met een lager risico op hartaandoeningen en / of beroertes.

Bovendien hebben sommige onderzoeken aangetoond dat een verhoogde inname van arginine leidt tot een afname van C-reactief proteïne, een bekende marker van systemische ontsteking bij hartaandoeningen (8).

Take home point : Stikstofmonoxide geproduceerd door arginine in cannabiszaden kan de bloedvaten vergroten en ontspannen, waardoor het risico op hartaandoeningen en beroertes wordt verminderd.

 

 

 

Beïnvloed de immuunrespons

 

In het lichaam (omega-3- en omega-6-vetzuren spelen een sleutelrol bij de immuunrespons9,10).

Deze vetzuren beïnvloeden het immuunsysteem en verschillende auto-immuunziekten door genregulatie, cytokineproductie, signaaltransductieroutes en antioxiderende enzymen.

Door al deze mechanismen te moduleren, is bekend dat hennepzaden immunosuppressieve effecten hebben en immuungemedieerde ontstekingen verminderen (11).

Mee naar huis : de omega-3- en omega-6-vetzuren in hennepzaden helpen bij het reguleren van het immuunsysteem van het lichaam.

 

 

 

Help huidziekten te behandelen

 

De olie die aanwezig is in hennepzaden kan de binnenste laag van de huid binnendringen om de groei van meer huidcellen te bevorderen, droogheid te verminderen en te leiden tot een gladdere en gezondere huid.

Dit effect is te danken aan de meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA), omega-3 en omega-6 (12, 13).

Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat patiënten die hennepzaadolie gebruiken voor hun eczeem, de bovengenoemde vetzuren zagen toenemen, wat op zijn beurt hun droge huid en jeuk vermindert en hun behoefte aan medische behandeling vermindert (13, 14).

Mee naar huis : de olie in dit specifieke zaadje kan de huid gehydrateerd en gezond maken door een verhoogde groei van huidcellen.

 

 

 

Bevat veel proteïne

 

Er wordt gezegd dat het eiwitgehalte van hennepzaden vergelijkbaar is met rundvlees, lam en zelfs quinoa.

Slechts 30 gram van dit zaadje kan ongeveer 11 gram eiwit bevatten, goed voor ongeveer 25% van de totale calorieën.

Omdat ze alle essentiële aminozuren leveren die het menselijk lichaam niet kan produceren, worden hennepzaden beschouwd als een complete bron van eiwitten.

Daarom staan ​​ze ook bekend als natuurlijke eetlustremmers, omdat proteïne moeilijker af te breken is, waardoor je lang vol blijft – dit is de sleutel tot natuurlijk gewichtsverlies.

Mee naar huis : wietzaden bevatten ongelooflijk veel aminozuren, die het verteringsproces vertragen en zo het lichaam een ​​voller gevoel geven.

 

 

 

Natuurlijk hormonen in evenwicht

 

De symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS), die door meer dan 80% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd worden ervaren, worden waarschijnlijk veroorzaakt door een onbalans van het hormoon prolactine (16, 17).

De aanwezigheid van gamma-linoleenzuur (GLA) in hennepzaden is echter een belangrijk onderdeel, als prostaglandine, een hormoon dat de fysieke en emotionele effecten van prolactine kan verminderen (18, 19, 20).

Vanwege de grote hoeveelheid GLA die in hennepzaden wordt aangetroffen, wordt ook voorspeld dat hennepzaden het vermogen van de zaden om hormonen te reguleren extra kunnen verminderen vanwege het vermogen van menopauzeklachten 21, 22.

Mee naar huis : Gamma-linoleenzuur dat in cannabis aanwezig is, produceert een hormoon dat de symptomen van prolactine, waarvan bekend is dat het premenstrueel syndroom is, kan verminderen.

 

 

 

helpen bij de spijsvertering

 

Algemene hennepzaden zijn een uitstekende bron van oplosbare en onoplosbare vezels en een belangrijk onderdeel van het verbeteren van de spijsvertering (23).

In feite bevat de schil van hennepzaden de meeste, zo niet alle, vezels die in de zaden worden aangetroffen.

Daarom zullen de gepelde hennepzaden zeer weinig vezels in het menselijke dieet opnemen.

Dit betekent dat de oplosbare vezels uit de schaal een bron zijn van gunstige spijsverteringsbacteriën en de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen (pieken 24, 25).

Aan de andere kant helpt onoplosbare vezels voedsel en afval door de darmen en darmen te gaan, en de inname van onoplosbare vezels heeft diabetes in verband gebracht (risicovermindering 26, 27).

Neem het mee naar huis : De schaal van hennepzaad bevat veel vezels, die de beweging van voedsel en afval door het spijsverteringsstelsel kunnen verspreiden.

 

 

 

Help multiple sclerose behandelen

 

Multiple sclerose (MS) is een demyeliniserende ziekte van het centrale zenuwstelsel die lichamelijke handicaps en nadelige symptomen veroorzaakt.

In meerdere onderzoeken naar de behandeling van MS bleken hennepzaden nuttig te zijn voor het verbeteren van patiënten met recidiverende multiple sclerose in combinatie met teunisbloemolie (gunstige effecten op klinische symptomen 28, 29).

Bovendien geloven sommige studies zelfs dat hennepzaden en -olie zelfs multiple sclerose kunnen voorkomen door de verbetering van mitochondriën en myeline-membranen door noten (28).

Take home point : Het verbeterende effect van hennepzaden op myeline en mitochondriaal membraan ondersteunt de theorie dat deze noot MS-patiënten kan helpen.

 

 

 

Verlaag hoge bloeddruk

 

Hoge bloeddruk leidt tot een hoog risico op een beroerte en zelfs op hartaandoeningen (30).

Van veranderingen in dieet en levensstijl is aangetoond dat ze helpen de bloeddruk te verlagen.

Van het weinig bekende eiwithydrolysaat van hennepzaadpoeder is echter ook aangetoond dat het vergelijkbare effecten heeft in vergelijking met de controlegroep, waardoor beide worden voorkomen en hypertensie wordt behandeld (een mogelijk therapeutisch middel om de bloeddruk te verlagen, 31,32 ).

Take home point : het ontspannende effect van hennepzaad bevordert de verwijding van de bloedvaten, waardoor de bloeddruk wordt verlaagd, waardoor het risico op hartaandoeningen wordt verminderd.

 

 

 

Voordelen tegen kanker

 

Hoewel tetrahydrocannabinol in cannabiszaden erg klein is, heeft het een goede veiligheid wanneer het in een geschikte dosis wordt toegediend en heeft het antiproliferatieve eigenschappen tegen tumorcellen (33).

Dit kenmerk is cruciaal om de groei van knobbels bij kankerpatiënten wereldwijd te verminderen.

Take home point : Cannabiszaden kunnen een gunstig effect hebben op kanker vanwege hun remmende effect op de proliferatie van tumorcellen.

 

 

 

Verminder stress en angst

 

Net als andere soortgelijke zaden bevatten hennepzaden ook veel magnesium, aminozuren en B-vitamines, waardoor het een natuurlijke antagonist is voor stressbestendigheid.

Magnesium kan de neurotransmitterfunctie in de hersenen ondersteunen om stress en angst te verminderen.

Aminozuren vormen eiwitten en leveren daardoor energie om het lichaam sterk te houden.

Als het lichaam echter niet genoeg aminozuren kan verkrijgen, maakt het juist veel stresshormonen aan.

Bovendien kunnen B-vitamines het menselijk metabolisme bevorderen en de productie van stresshormonen reguleren, waardoor de homeostase van de hersenen en het lichaam behouden blijft.

Neem een ​​beetje mee naar huis : de multivitaminen en mineralen die in cannabis aanwezig zijn, maken het een krachtige stressverlichter.

 

 

 

Verminder artritis en gewrichtspijn

 

Gamma-linoleenzuur is een omega-6-vetstof die voorkomt in verschillende plantaardige zaadoliën (zoals sesamolie) en die ontstekingen in het menselijk lichaam kan verminderen (35).

Het lijdt geen twijfel dat het verminderen van ontstekingen de belangrijkste wens is van artritispatiënten, omdat dit ook de gewrichtsdruk en pijn in specifieke ledematen kan verminderen.

De lagere verhouding tussen omega-6 en omega-3-vetzuren (bijv. 2-3: 1) die wordt waargenomen bij vroege voorouders, heeft voordelen bij het verminderen van het risico op chronische ziekten.

Integendeel, in veel westerse samenlevingen wordt aangenomen dat een groter aandeel van deze vetzuren (zoals 20-30: 1) nauw verband houdt met chronische ziekten (zoals artritis) (36).

Mee naar huis : het gamma-linoleenzuur in hennepzaden heeft ontstekingsremmende effecten wanneer het in de juiste verhoudingen wordt geproduceerd en kan gewrichtspijn en artritis verlichten.

 

ten slotte

 

Hennepzaden en de vele gezondheidsvoordelen ervan zijn in het verleden misschien over het hoofd gezien omdat het van dezelfde plant als hennep komt en sporen van natuurlijke THC bevat.

Cannabis bevat bijna 5-10% THC, terwijl industriële hennep slechts ongeveer 0,3-1,5% THC bevat.Het is wetenschappelijk bewezen dat deze hoeveelheid geen verschillende bijwerkingen veroorzaakt door cannabisgebruik.

Dat gezegd hebbende, hennepzaden zijn eigenlijk rijk aan vitamines en mineralen, die buitengewoon gunstig zijn voor de menselijke gezondheid, om nog maar te zwijgen van de grote hoeveelheden aminozuren, vezels en vetzuren.

Hennepzaden zijn zo gezond dat ze kunnen worden vergeleken met superfoods zoals quinoa en eiwitrijke vleesbronnen – de hoogste waardering die de zaden kunnen krijgen.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *