12 wetenschappelijk ondersteunde voordelen van pregnenolone

Het zal me niet verbazen als je het twee keer probeert terwijl je naar de titel van dit nummer kijkt.

Hoewel de eerste paar letters van het woord vergelijkbaar zijn, is pregnenolon geen zwangerschapshormoon.

In feite heeft dit niets met zwangerschap te maken.

Nou ja, misschien een beetje, maar het is indirect.

Als u wilt weten “wat is pregnenolon?” En wat de voordelen kunnen zijn, lees dan verder voor meer informatie.

 

Wat is pregnenolon?

Pregnenolone, ook bekend als PREG, is een neurosteroïde en een endogene steroïde.

Het is de voorloper van de meeste biosynthese van geslachtshormonen in het lichaam.

Je kunt het de “moeder van alle steroïden” noemen.

PREG verhoogt ook het aantal andere neurosteroïden in het lichaam.

Als prikkelende neurosteroïde heeft het een stimulerend effect op de hersenen (1).

Het lichaam gebruikt cholesterol om deze belangrijke steroïde te produceren, die voornamelijk door het lichaam in de hersenen, bijnieren en geslachtsklieren wordt aangemaakt (2).

Als u denkt dat alle steroïden slecht zijn, heeft u het mis.

Steroïden worden van nature in het menselijk lichaam geproduceerd en spelen veel vitale rollen bij hun normale functies.

De voordelen van pregnenolon kunnen zijn: het verminderen van systemische ontsteking, het verhogen van de groei van neuronen in de hersenen en het verminderen van celdood in het algemeen.

Omdat cholesterol nodig is om PREG in het lichaam te produceren, kan het cholesterolgehalte de productie van deze neurosteroïde verminderen.

Het kan de hersenfunctie, stemming, bepaalde soorten psychische problemen en slaap helpen, en de functie van andere delen van het lichaam.

Afhankelijk van uw genetische samenstelling, kunt u zelf wel of niet voldoende pregnenolon produceren.

Dit betekent dat het belangrijk voor u is om een ​​aantal aanvullende maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat uw lichaam genoeg van dit steroïde heeft om goed te functioneren en de juiste hormonen te produceren, die ook nodig zijn om uw lichaam goed te laten functioneren. .

 

Gezondheidsvoordelen van pregnenolon

Veel van de voordelen van pregnenolon zijn te wijten aan het vermogen om de productie van andere hormonen op gang te brengen.

Ongeacht het mechanisme, hebben onderzoeken aangetoond dat er in dier- en mensonderzoeken veel voordelen zijn verbonden aan de productie van PREG bij mensen.

Laten we eens kijken naar enkele van de voordelen die u van pregnenolon kunt zien.

 

slaap verbeteren

Als u een vrouw bent, weet u wellicht hoe maandelijkse schommelingen in hormoonspiegels uw slaap enorm kunnen beïnvloeden.

Hoewel veranderingen in hormoonspiegels bij veel mannen misschien niet zo duidelijk zijn, kunnen ze toch de slaapkwaliteit beïnvloeden.

Als het hormoonstimulerende hormoon dat verantwoordelijk is voor de productie van veel geslachtshormonen, kan het juiste niveau van PREG in het lichaam in hoge mate verband houden met uw vermogen om goed te slapen.

Hormonen, vooral cortisol, kunnen ook de waakzaamheid na het slapen beheersen.

Onderzoek naar slaap heeft aangetoond dat er een nauw verband bestaat tussen steroïde hormonen en hun vermogen om slaap te reguleren (3).

Studies bij ratten hebben een verband gevonden tussen pregnenolon en slaap (4).

Ratten die lage doses PREG kregen, vertoonden een verhoogde REM-slaap.

Je weet misschien al dat REM-slaap (of snelle oogbeweging) het stadium van dromen is.

Dit is belangrijk omdat de hersenen dan het geheugen elimineren.

In dit stadium kunnen uw hersenen ook emoties en leren reguleren.

Zowel de REM-slaap als de diepe slaap namen toe bij ratten die hoge doses pregnenolon gebruikten.

Diepe slaap betekent dat het menselijk lichaam echt in rust is.

Dit is ook wanneer het lichaam herstelt, de immuunfunctie zal ook worden versterkt.

Een studie toonde aan dat PREG mensen kan helpen slapen.

Vrijwilligers die pregnenolon gebruikten, ervoeren een verhoogde diepe slaap.

Er moet echter meer onderzoek worden gedaan.

 

Reguleer de immuunfunctie

PREG wordt niet alleen geproduceerd door bepaalde klieren, maar kan ook worden geproduceerd door bepaalde lymfocyten in het immuunsysteem.

Dit geeft aan dat het immuunsysteem pregnenolon produceert om overmatige immuuneffecten te verminderen en homeostase van het immuunsysteem te veroorzaken (5).

Ik voeg het graag toe aan dranken die te warm zijn om te drinken.

Aangezien veel auto-immuunziekten het resultaat zijn van het overstimuleren van en het richten op gezonde cellen door het menselijke immuunsysteem, kan PREG helpen om het systeem in balans te brengen.

Immuunsysteemregulatie is misschien maar één manier waarop pregnenolon bijdraagt ​​aan een goede immuunfunctie.

Het lijkt erop dat dit steroïde hormoon ook antibacteriële eigenschappen kan hebben.

In een recente studie hebben onderzoekers synthetische steroïden bereid uit pregnenolon.

De verbinding bleek een anti-herpes-effect te hebben, wat betekent dat het kan helpen het herpesvirus te elimineren (6).

Het probleem met de huidige behandelingen voor herpes is dat het ervoor kan zorgen dat de virusstam resistent wordt tegen moderne behandelingen.

Dit is niet het geval voor synthetische verbindingen afgeleid van PREG.

Het bleek dat zelfs die resistente stammen de verspreiding en ontwikkeling van het virus kunnen remmen.

 

Stabiliseer de stemming

Als je op mij lijkt, merk je misschien dat emoties kunnen veranderen tijdens de cyclus van hormonale schommelingen.

Dit kan zijn omdat verlaagde niveaus van neurosteroïden, zoals pregnenolonketon, geassocieerd zijn met een slecht humeur (7).

Een andere neurosteroïde, alopenanolon, helpt de activiteit van hersenregio’s te beheersen die geassocieerd zijn met negatieve emotionele reacties (8).

Feiten hebben bewezen dat het blokkeren van deze neurosteroïde de stemming en het sociale functioneren kan aantasten.

Omdat PREG essentieel is om het niveau van neurosterol allopregnanolon te verhogen, laat het zien hoe belangrijk pregnenolon de stemming beïnvloedt.

Omdat depressie zelf moeilijk te behandelen is en het enkele weken duurt voordat de huidige medicatie effect heeft, is het belangrijk om de effecten van pregnenolon op de stemming te bestuderen, vooral voor degenen die moeilijk te behandelen zijn met een bipolaire stoornis of dubbele diagnose. Woorden.

Onderzoeksstudies hebben een goede respons van PREG aangetoond, zelfs bij degenen die voorheen moeilijk te behandelen waren met moderne methoden (9, 10).

Hoewel het specifieke mechanisme van pregnenolon niet is vastgesteld, zijn er enkele theorieën.

Bij bepaalde soorten stemmingsstoornissen kunnen individuen neuronale afwijkingen hebben binnen de microtubulusfunctie (11).

Huidige antidepressiva kunnen helpen, maar het duurt meestal lang voordat ze op gang komen.

Het onderzoeksteam ontdekte dat de synthetisch geproduceerde PREG-derivaten goed werden verdragen en een snellere en effectievere respons vertoonden dan bepaalde antidepressiva die serotonine versterken.

Ik denk dat het verbeteren van het eigen vermogen van het lichaam om deze steroïde te produceren, depressie en andere emotionele stoornissen kan helpen verlichten zonder de negatieve effecten te riskeren die vaak worden geassocieerd met nieuwe antidepressiva, wat geweldig zou zijn.

 

Kan angst verlichten

Hoewel veel mensen een zekere mate van angst kunnen ervaren tijdens stressvolle situaties, kunnen anderen deze angst regelmatig ervaren als gevolg van ziekte.

Een kleine studie toonde aan dat mensen met frequente angst lagere pregnenolonspiegels hebben dan mensen zonder angst (12).

PREG kan helpen bij het reguleren van GABA (A) -receptoren waarvan bekend is dat ze de angstniveaus beïnvloeden.

Toen pregnenolon prenon verhoogde, ontdekten de onderzoekers dat de activiteit van de amygdala en cerebrale insula afnam, terwijl de activiteit van de dorsale mediale prefrontale cortex toenam (8).

Dit helpt negatieve emotionele reacties te voorkomen.

Deelnemers aan de studie die pregnenolon kregen, merkten een vermindering van angst op tijdens het zelfrapportageproces.

Bovendien zijn de meetresultaten van de hersenactiviteit gecorreleerd met deze zelfrapporten, wat suggereert dat PREG door het verhogen van de productie van belopanolon uiteindelijk een nuttige interventie kan worden voor mensen met verschillende angststoornissen.

 

Verminder de symptomen van schizofrenie

Mensen met schizofrenie kunnen verschillende symptomen ervaren die hun kwaliteit van leven sterk kunnen beïnvloeden.

De patiënt kan mogelijk geen onderscheid maken tussen echt en onecht.

Net als bij bepaalde soorten stemmingsstoornissen, hebben mensen met schizofrenie lagere pregnenolonspiegels in het systeem.

Door pregnenolon aan ratten te geven, vermindert het aantal symptomen die sterk verband houden met schizofrenie, vooral met de noodzaak en nutteloze repetitieve bewegingen die constant worden verplaatst, en het onvermogen om onnodige Informatie (13, 14).

In andere onderzoeken vertoonden ontvangers die pregnenolon kregen positieve veranderingen op andere gebieden, waaronder verbeterde cognitieve functie, verhoogde aandacht en spraakrespons en meer geheugen (15).

Zowel schizofrenie- als schizofreniepatiënten merkten deze verbeteringen op.

Andere voordelen die PREG kan opleveren voor patiënten met schizofrenie, zijn onder meer de vermindering van nadelige bijwerkingen die verband houden met andere medicijnen (16).

 

Verhoogd libido

Als pionier in de ontwikkeling van geslachtshormonen is het redelijk aan te nemen dat pregnenolon een belangrijke rol zal spelen bij het persoonlijke libido.

Als er voldoende PREG in het lichaam aanwezig is, zal het reageren met de geslachtsorganen (zoals eierstokken en testikels) om hormonen te helpen produceren die seks stimuleren.

Hoewel er geen onderzoek is gedaan naar de invloed van pregnenolon in het bijzonder op het libido, hebben degenen die dit neurosteroïde als supplement gebruiken, een verbetering van het libido opgemerkt.

Onderzoekers kunnen het beste onderzoek doen om dit voordeel beter te omschrijven.

Dit kan handig zijn voor mensen met een verminderd libido als gevolg van andere medicijnen of hormoonbehandelingen.

 

Vergroot het geheugen en leer

Dierstudies hebben aangetoond dat pregnenolon een belangrijke rol kan spelen bij de werking van het geheugen (17).

Zelfs bij ouder wordende ratten nam de activiteit in hersengebieden die verband houden met geheugen toe, vooral in de frontale, temporale en hippocampale regio’s (18).

Een MRI-onderzoek van de hersenen na toediening van pregnenolon toonde dit aan.

Wanneer ratten medicijnniveaus van PREG-afgeleide verbindingen krijgen, zullen de neurogenese, de overleving en het geheugen van neuronen toenemen, en de neurotoxiciteit zal ook afnemen (19).

Van PREG is aangetoond dat het ratten helpt om beter te presteren in de doolhoftest.

Er is ook gevonden dat het door pregnenolon geproduceerde sulfaat bijzonder nuttig is, in het bijzonder bij de preventie van chemisch geïnduceerd geheugenverlies en het voorkomen van geheugen- en leerachteruitgang veroorzaakt door bepaalde medicijnen.

 

Verbeter de cognitieve functie en bied nootropische voordelen

Naarmate we ouder worden, zal het niveau van steroïde hormonen in het lichaam afnemen.

Hetzelfde geldt voor pregnenolon.

Het is zelfs aangetoond dat ouderen, waaronder dementie, lagere niveaus van deze essentiële neurosteroïde hebben (19).

Pregnenolone en zijn derivaten Pregnenolonsulfaat kan neurotransmissie reguleren door signalen te sturen naar moleculen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het stimuleren van neuronale activiteit.

PREG kan ook de groei van neuronen en nieuwe synapsen in de hersenen verhogen.

Een andere neuroprotectieve eigenschap die met deze neurosteroïde is geassocieerd, omvat het vermogen om de vorming van een essentiële vetlaag rond neuronen, myeline genaamd, te activeren.

Deze myelinisatie beschermt niet alleen neuronen tegen mogelijke schade, maar helpt ook de signaaloverdracht tussen neuronen efficiënter te maken (20).

Van PREG en pregnenolonsulfaat is ook aangetoond dat ze neuronen beschermen tegen toxine-geïnduceerde toxiciteit en celdood (21).

Of dit te wijten is aan het vermogen van pregnenolon om een ​​beschermende laag van myeline te produceren, of aan andere onbekende processen, moet nog verder worden onderzocht.

PREG is ook een krachtige nootropic.

U bent misschien niet bekend met de term “nootropic”.

Nootropics kunnen het geheugen en andere mogelijke cognitieve functies in de hersenen verbeteren.

Pregnenolone heeft het vermogen om de activiteit van hersenneuronen te versterken door bepaalde eiwitten in het celmembraan en het cytoplasma te activeren (22).

Dit kan reacties in het lichaam veroorzaken om het geheugen en het leervermogen te vergroten, symptomen van depressie te verlichten en neuronale cellen te helpen langer te leven.

PREG kan ook bepaalde receptoren activeren en inactiveren, waaronder GABA (A) – en dopaminereceptoren, waardoor het potentieel gunstig is voor het verlichten van schizofrenie.

 

Bescherm hersencellen tegen de gevolgen van cannabisvergiftiging

Steroïde hormonen zijn belangrijk voor de normale functie van de hersenen en zijn verantwoordelijk voor het reguleren van activiteit en gedrag.

Als moeder van alle steroïde hormonen speelt pregnenolon een grote rol bij het handhaven van een goede hersenfunctie.

Cannabis, vooral THC, verhoogt de productie van PREG in de hersenen (23).

Deze neurosteroïde verzacht op zijn beurt verschillende effecten die door THC worden veroorzaakt door CB1-receptoren te remmen.

Hoewel dit misschien raar klinkt, kan deze negatieve feedbacklus de sleutel zijn om overactivering van CB1-receptoren te voorkomen.

Hoewel het nog te vroeg is, kan deze informatie een nuttige rol spelen bij de behandeling van mensen die aan cannabisvergiftiging lijden.

 

Vernietig hersenkankercellen

Naast de neuroprotectieve effecten kan PREG ook mensen helpen met bepaalde soorten kanker die de hersenen of de wervelkolom aantasten.

Deze gliomen zijn tumoren die beginnen in de gliacellen van het centrale zenuwstelsel.

Het is aangetoond dat pregnenolon door apoptose glioomceldood kan veroorzaken (24).

Apoptose is voorgeprogrammeerde celdood, wat een natuurlijk onderdeel is van de groei en ontwikkeling van organismen.

Het lijkt erop dat de anti-glioomactiviteit van PREG verband houdt met het vermogen van de steroïde om zelfdestructieve sequenties in gliomen te initiëren.

Er is dringend behoefte aan verder onderzoek op dit gebied, omdat er momenteel geen haalbare behandelmethode is om deze kwaadaardige tumor te behandelen.

 

Kan helpen bij het verminderen van alcoholgebruik

Het onderzoek werd uitgevoerd naar alcoholgebruik om te zien of pregnenolon de alcoholinname beïnvloedt (effectvoorkeur werd gedaan bij muizen 25, 26).

Acute studies hebben aangetoond dat ratten die met PREG zijn geïnjecteerd, hun voorkeur voor alcohol verminderen.

Bovendien hebben deze onderzoeken de alcoholconsumptie en zelfmanagement verminderd.

Er moet echter worden opgemerkt dat in eerdere onderzoeken langdurig gebruik van pregnenolon niet hetzelfde effect heeft gezien, wat veel vragen heeft doen rijzen over de mogelijke werkzaamheid ervan bij mensen.

Meer onderzoek is nodig om het werkingsmechanisme te bepalen en te bepalen of er een langetermijnoplossing is.

 

Bijwerkingen van pregnenolon

Hoewel deze neurosteroïde zeker veel gezondheidsvoordelen heeft, moet u zich ervan bewust zijn dat de bijwerkingen van pregnenolon ook bepaalde risico’s met zich meebrengen.

Studies uitgevoerd in de jaren veertig en vijftig toonden aan dat doses van 25 tot 500 mg PREG per dag veilig zijn voor mensen, met bijna geen risico op bijwerkingen (27).

We weten dat iedereen anders is, dus iedereen kan anders reageren op pregnenolon.

 

Moeite met slapen

Hoewel pregnenolon voor sommige mensen een betere slaap kan bevorderen, is het voor anderen een andere zaak.

Sommige mensen merken dat het langer duurt voordat ze in slaap vallen nadat ze PREG hebben ingenomen.

Sommige gebruikers melden dat ze ervan overtuigd zijn dat het gebruik van deze steroïde hun slaap slechter zal maken.

In meer ernstige gevallen vinden sommige mensen dat deze neurosteroïde zelfs slapeloosheid kan veroorzaken.

Misschien nemen deze mensen een te hoge dosis of nemen ze een te korte dosis voordat ze naar bed gaan.

Studies hebben aangetoond dat PREG ook de opwinding in de waak-slaapcyclus kan verminderen (28).

Dit kan te wijten zijn aan het vermogen om de diepe slaap en de snelle slaap met oogbewegingen te verhogen.

 

ongerustheid

Pregnenolone kan angst veroorzaken, wat vreemd lijkt, vooral omdat het anti-angst eigenschappen heeft.

Zoals u weet, reageert echter niet iedereen hetzelfde op medicijnen of supplementen.

Tot nu toe zijn er geen studies bij mensen uitgevoerd om te bepalen of PREG de angst daadwerkelijk kan vergroten, of dat andere factoren een rol spelen.

 

Geheugenverlies

Dit is een andere situatie waarin pregnenolon kan helpen of pijn kan doen.

Hoewel sommige onderzoeken hebben aangetoond dat dit steroïde de cognitie en het geheugen kan helpen verbeteren, hebben andere onderzoeken aangetoond dat het effect het tegenovergestelde kan zijn (29, 30).

Deze onderzoeken tonen aan dat pregnenolon bepaalde delen van de hersenen beïnvloedt, waardoor leerstoornissen ontstaan, met name het verwerven en vasthouden van geheugen.

 

Pregnenolone-dosering

Deze steroïde is nodig voor de productie van veel andere steroïden in het lichaam, dus het is essentieel dat het lichaam goed werkt.

Het is belangrijk op te merken dat pregnenolon alleen goed werkt als de andere klieren in het lichaam die met het steroïde werken ook normaal functioneren.

Omdat PREG andere klieren stimuleert, zoals die van het voortplantingssysteem, als deze andere klieren niet werken of ontbreken, heeft de toename van pregnenolon eigenlijk weinig of geen voordeel.

Veel mensen kunnen resultaten zien na het innemen van 5 mg per dag.

Als u de symptomen van schizofrenie wilt verminderen, moet u mogelijk 25 mg per dag innemen.

Een dosis van ongeveer 50 mg per dag heeft veel bijwerkingen.

Als u onaangename bijwerkingen opmerkt, stop dan met het gebruik van PREG.

Zodra u stopt met het innemen van supplementen, zullen deze symptomen verdwijnen.

Als u het moeilijk vindt om te slapen, moet u ook uw pregnenolondosis verlagen.

Een manier om slaapproblemen te verminderen, is door ‘s ochtends PREG in te nemen om cortisolpieken te voorkomen die kunnen optreden voordat u naar bed gaat.

Als u wilt sporten, moet u vroeg op de dag sporten, want lichaamsbeweging kan ook het cortisol verhogen, wat de slaap beïnvloedt.

 

ten slotte

Pregnenolone is een steroïde die helpt bij de productie van andere steroïden en geslachtshormonen.

De normale werking van bijna alle lichaamssystemen is essentieel.

Als u uw dieet wilt aanvullen met PREG, begin dan met een lage dosis om er zeker van te zijn dat dit geen nadelige bijwerkingen veroorzaakt.

Hoewel deze steroïde over het algemeen als veilig wordt beschouwd, bestaat er een risico op bijwerkingen.

Als deze u problemen bezorgen, moet u stoppen met het gebruik van supplementen.

Denk eraan om dit supplement ‘s ochtends in te nemen om mogelijke slaapproblemen te verminderen.

Er is onvoldoende onderzoek naar het mogelijke gebruik van pregnenolon om alcoholgebruik of cannabisgebruik te verminderen.

Hoewel het proberen van de andere gezondheidsvoordelen van PREG hoogstwaarschijnlijk niet nadelig zal zijn, moet u contact opnemen met uw zorgverlener als u hulp nodig heeft bij medicamenteuze behandeling.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *