11 evidence-based voordelen van Hiragit

De meeste mensen hebben nog nooit van Shilajit gehoord, maar dit plantmineraal krijgt snel aandacht in de natuurgeneeskunde vanwege zijn helende eigenschappen.

Beoefenaars in Ayurveda hebben het gebruikt om de gezondheid van het lichaam te herstellen. Als je eenmaal hebt gehoord over de verschillende manieren waarop deze biomassa je gezondheid kan verbeteren, zul je je afvragen waarom je het niet vroeg probeert.

 

Hiragit begrijpen

In de Himalaya is Shilajit te vinden door de rotsformaties die dit hooggebergte vormen.

Het druipt uit de gaten en is rijk aan donkere mineralen, voedingsstoffen en genezende stoffen.

De textuur van Shilajit is vergelijkbaar met lijm, en de aboriginals van dit gebied gebruiken het al honderden jaren om het genezende kracht te geven.

Het woord Shilajit komt uit het Sanskriet en wordt vertaald als “de veroveraar van de berg en de zwakke saboteur”.

Degenen die deze stof hebben genoemd, geloven van harte dat het bijna alle ziekten kan genezen.

Het heeft ook andere namen, waaronder mineraal asfalt, minerale was, Asphaltum punjabianum en zwart asfalt, evenals unieke namen die verspreid zijn over de dorpen en steden aan beide zijden van de Himalaya en de Tibetaanse bergen.

Ondanks zijn nobele en krachtige naam, lijkt de stof zelf niet voor de hand liggend in smaak en uiterlijk.

Toen Shilajit rechtstreeks van de aarde kwam, was het slijmerig en donker, had het een bittere smaak en rook het naar urine.

Tegenwoordig is het echter verkrijgbaar in een bewerkte en gezuiverde vorm in capsule- of poedervorm, waardoor het gemakkelijker te eten is.

 

De nutritionele en chemische samenstelling van Shilajit

Omdat het diep in de aarde wordt geproduceerd, wordt het geclassificeerd als een kruidachtig mineraal omdat het zowel biologische als geologische verbindingen bevat.

Shilajit bevat een breed scala aan actieve stoffen en voedingsstoffen.

Shilajit is voornamelijk samengesteld uit humus en ander organisch plantaardig materiaal, dat vloeibaar wordt na een periode van drukcompressie.

Onder zulke hoge druk en hitte veranderen deze verbindingen en worden ze gunstig voor ons lichaam.

In de zomer, wanneer de buitentemperatuur stijgt en het gesteente verwarmt, begint het materiaal uit de scheuren in het bergachtige gebied te persen.

De meest voorkomende mineralen en verbindingen die in Shilajit worden aangetroffen, zijn onder meer (1):

  • Fulvinezuur
  • Humuszuur en andere uronzuren
  • Bloedlipiden
  • Fenolische glycosiden
  • Aminozuur
  • Klein peptide
  • Metabolieten
  • ijzer
  • calcium

Je lichaam heeft fulvinezuur nodig om allerlei voedingsstoffen naar de cellen te transporteren en tegelijkertijd gifstoffen te verwijderen.

De verbindingen in dit plantaardige mineraal verbeteren ook de werkzaamheid en biologische beschikbaarheid van andere supplementen en kruidenbehandelingen.

De chemische en plantaardige ingrediënten van Shilajit variëren om vele redenen.

Factoren die dit beïnvloeden zijn onder meer de soorten planten die in het gebied worden geoogst, de bodemkwaliteit, de geologische omstandigheden in het gebied, het klimaat en de hoogte in het gebied.

Om dit punt te illustreren, kunnen we Shilajit-monsters bekijken die uit verschillende regio’s zijn verzameld en ontdekken dat het fulefinezuur in Noord-India hoger is dan dat in Rusland, Pakistan of Nepal.

Elke regio heeft zijn eigen unieke Shilajit waarvan de samenstelling de lokale geologie, biologie en klimaat weerspiegelt (2).

Shilajit heeft vier verschillende soorten. Shilajit, dat ijzer bevat, komt het meest voor en is zwart of bruin van kleur.

De zilveren Shilajit is wit.

De blauwe en rode koper en gouden Shilajit zijn de zeldzaamste van dit materiaal.

Wetenschappers kunnen nog steeds niet precies bevestigen hoe deze stof is gevormd, en hun theorieën over de oorsprong ervan worden nog steeds uitgeprobeerd.

Hoewel er enkele onderzoeken zijn uitgevoerd naar het gebruik van deze stof om de gezondheid te verbeteren, is de meeste inhoud die momenteel bekend is nog steeds sterk afhankelijk van de traditionele en volkskennis van de mensen in de regio.

 

Een korte geschiedenis van Siragit

Het gebruik en de ontdekking van Shilajit’s record kan 3000 jaar teruggaan.

In oude Sanskriet-documenten wordt deze krachtige stof genoemd, die toen al snel een basisvoedsel werd dat in de traditionele Aziatische geneeskunde werd gebruikt.

Naast het behandelen van ziekten en het verhogen van het energieniveau, wordt Shilajit ook gebruikt als afrodisiacum.

In moderne tijden merkten dorpelingen in de Himalaya dat wanneer apen in de zomer naar de bergen migreerden, de apen dit slijmerige tussen de rotslagen aten, dus Shilajit herwon populariteit en gebruik.

Omdat dit dier wordt gerespecteerd vanwege zijn kracht en levensduur, schrijven de inheemse bevolking het toe aan Shilajit.

Toen deze dorpelingen ook teerachtige stoffen gingen consumeren, merkten ze dat hun gezondheidstoestand was verbeterd.

Ze zijn energieker, hebben minder spijsverteringsproblemen en verbeteren hun libido, geheugen, allergieën en algehele kwaliteit van leven.

Deze veranderingen leken afhankelijk te zijn van de consumptie van dit exsudaat dat in de rotsen bij hun dorpen werd aangetroffen, en deze claim verspreidde zich snel.

Omdat steeds meer kruidengenezers en natuurlijke genezers de voordelen van Shilajit beseffen, zijn ze sindsdien opgenomen in moderne supplementen, en binnenkort zal Shilajit op veel plaatsen over de hele wereld verkrijgbaar zijn.

 

Gebruik Shilajit

In tegenstelling tot andere supplementen en kruiden is Shilajit nog niet gemakkelijk verkrijgbaar.

Je kunt het niet zomaar naar een natuurvoedingswinkel of natuurvoedingswinkel gaan om het te kopen, maar die dag kan binnenkort komen.

U kunt echter online retailers vinden die dit supplement in een van de drie veel voorkomende vormen verkopen (poeder, hars of supplement in capsule- of tabletvorm).

Hoewel elke optie verschillende voordelen heeft, zijn de meeste mensen het erover eens dat de hars vanwege de minste verwerking meer zuivere verbindingen heeft en dat Shilajit van de aarde kwam.

Als er hars wordt gebruikt, is het effectief om een ​​kleine hoeveelheid (grootte van een erwt of kleiner) in een glas water te mengen.

Vanwege de rijke smaak van Shilajit, moet je snel water drinken of andere ingrediënten toevoegen om een ​​smoothie te maken die de bitterheid en adstringentie kan maskeren.

U kunt supplementen nemen zoals elke andere pil, en u kunt het poeder in smoothies of thee mengen.

Wanneer u Shilajit koopt, wilt u er zeker van zijn dat u het product van een gerenommeerde leverancier krijgt.

Pure Shilajit (rechtstreeks uit de rots) kan ook zware metalen, mycotoxines en andere schadelijke stoffen bevatten, daarom mogen we het product alleen consumeren na een lichte bewerking om deze gifstoffen te verwijderen.

In sommige gevallen verkochten de distributeurs waarvan ze beweerden dat het Shilajit was, maar het bevatte slechts sporen of helemaal geen Shilajit.

In andere landen voegen ze additieven en verbindingen toe om deze supplementen moeilijk te eten te maken.

Om uzelf te beschermen, wilt u Shilajit kopen bij een vertrouwde leverancier, die op verzoek een analysecertificaat zal verstrekken.

Aangezien de concentratie van Shilajit en zijn vele verbindingen van product tot product kan variëren, is het een uitdaging om de exacte dosering te bepalen die aan uw behoeften voldoet.

Er zijn ook weinig klinische onderzoeken waarbij Shilajit wordt gebruikt, waardoor het moeilijker wordt om de dosering te begrijpen.

Volgens de meeste recensies over Ayurvedische behandelingen en toepassingen is het veilig om 300 tot 500 mg per dag in te nemen.

 

De gezondheidsvoordelen van Hiragit

Door traditionele geneeskundigen en medisch onderzoek weten we nu dat Shilajit uw gezondheid op veel manieren kan verbeteren.

Het is rijk aan actieve stoffen en mineralen, verjongt uw cellen, verbetert de energie van weefsels en herstelt gezonde voedingsniveaus voor alle weefsels.

Shilajit kan de hormoonspiegels verhogen, vooral bij mannen, en kan ontstekingen verminderen en antioxidanten leveren.Het is ook nuttig voor onze hersenen, ons hart en andere organen.

Momenteel is het meeste van wat we weten over Shilajit afkomstig van celonderzoek of dierproeven, maar er zijn enkele klinische onderzoeken uitgevoerd en er zullen zeker meer klinische onderzoeken komen.

Blijf lezen om meer te weten te komen over dit geweldige plantaardige mineraal en hoe het uw gezondheid kan helpen en uw gezondheid kan verbeteren.

 

Verbeter de mannelijke vruchtbaarheid en testosteronniveaus

In Ayurveda gebruiken mensen Shilajit om het libido te verhogen, maar dankzij klinische onderzoeken weten we nu dat deze stof inderdaad testosteron kan stimuleren en de mannelijke vruchtbaarheid kan verbeteren.

Een onderzoek onder 98 gezonde mannen toonde aan dat het nemen van 250 mg Shilajit per dag gedurende drie maanden de niveaus van vrij testosteron en totaal testosteron kan verhogen.

Het verhoogt ook het niveau van DHEAS of dehydroepiandrosteron (3).

Omdat dit plantaardige mineraal alle cellen, inclusief de testis, absorbeert, kan het oxidatieve stress verminderen en de spermaproductie verhogen, waardoor de vruchtbaarheid verbetert (4).

 

Verlicht chronische vermoeidheid

Een ander traditioneel gebruik van Shilajit is om de energie te verhogen en vermoeidheid te verminderen.

Deze applicatie geeft hoop aan mensen die lijden aan chronisch vermoeidheidssyndroom of andere ziekten die energieverlies veroorzaken.

Chronische vermoeidheid is een ziekte met symptomen als extreme slaperigheid, pijn, verstoring van de slaap en hersenmist (5).

Hoewel het nog steeds niet helemaal duidelijk is, kan chronische vermoeidheid worden veroorzaakt door schade aan de hypothalamus-hypofyse-bijnier (HPA) -as. Deze onderdrukking kan uw vermogen om met stress om te gaan remmen, met deze symptomen tot gevolg.

Door zich op de HPA-as te richten, kan Shilajit de regulatie tussen deze hormoonklieren herstellen en de stressrespons en energieniveaus verbeteren (6).

De mitochondriën in elke cel creëren energie voor het weefsel.

Daarom verliezen uw cellen energie wanneer de mitochondriën niet goed werken en kunnen ze chronische vermoeidheid veroorzaken.

Dierexperimenten hebben aangetoond dat Shilajit de gezondheid en functie van mitochondriën kan verbeteren, waardoor chronische vermoeidheid op cellulair niveau kan worden behandeld (7).

 

Verbeter de gezondheid van het hart

Als ontstekingsremmer en antioxidant kan Shilajit ook uw hart beschermen tegen oxidatieve stress en andere factoren.

Shilajit kan het gehalte van een belangrijke “primaire” antioxidant (glutathion genaamd) verhogen. Het biedt ook vele andere essentiële voedingsstoffen die uw hart nodig heeft om gezond te zijn (8).

Bovendien kan het fluorwaterstofzuur in deze stof de bloedcirculatie helpen verbeteren, meer voedingsstoffen dieper in de menselijke weefsels laten doordringen en helpen bij het verwijderen van ongewenst afval en gifstoffen uit cellen.

Wanneer uw bloedstroom sterker is, wordt uw hart beschermd tegen verwondingen en kunnen alle slagaders en bloedvaten levensondersteunende zuurstof en voedingsstoffen leveren (9).

De hoge concentratie humuszuur in Shilajit kan ook de lipiden in het bloed verminderen, waardoor het risico op een beroerte of hartaandoening afneemt.

Deze verbinding kan het totale cholesterol en andere vetten verlagen, terwijl het ook het HDL- of goede cholesterolgehalte verhoogt (10).

 

Verminder ontstekingen en verbeter de antioxidantafweer

Uw immuunsysteem produceert verschillende soorten witte bloedcellen of witte bloedcellen, waarvan er één de meest voorkomende vorm is, neutrofielen genaamd.

Deze witte bloedcellen zijn belangrijk omdat ze vrij door het lichaam kunnen bewegen en zelfs door de wanden van bloedvaten in de weefsels van het hele lichaam kunnen komen.

Deze hoge niveaus van neutrofielen kunnen echter weefselschade veroorzaken en leiden tot verhoogde ontstekingsniveaus (11).

Om de toename van neutrofieleniveaus en de afname van ontstekingen tegen te gaan, kun je speekselzuur en humuszuur nemen, die beide in Hiragit te vinden zijn.

Andere verbindingen die in deze stof worden aangetroffen, kunnen de productie van andere ontstekingsmarkers op cellulair niveau remmen (12).

Shilajit is ook essentieel voor je gezondheid, want het is niet alleen een antioxidant, maar bevordert ook hogere niveaus van glutathion (een effectieve antioxidant) en verhoogt het vermogen van cellen om antioxidanten te accepteren. Oxidanten zijn bestand tegen schade door vrije radicalen (13).

 

Bescherm de hersenen en verbeter de cognitie

In dierstudies helpt deze biomassasamenstelling het gehalte aan antioxidanten in de hersenen te verhogen, wat het herstel van hersenschade kan versnellen en de schade aan neuronen kan verminderen.

Door de bloedstroom te verhogen, kan Shilajit ook helpen hoofdletsel op te lopen tijdens revalidatie om verwondingen te minimaliseren.

Als nootropische of cognitieve versterker kan Shilajit ook mensen met gezonde hersenen helpen.

In de ayurveda is een van de toepassingen van deze stof om het geheugen en de cognitie te verbeteren. Dierproeven hebben aangetoond dat het het leren kan verbeteren en het geheugen kan verbeteren (15).

De ziekte van Alzheimer is een neurodegeneratieve ziekte die wordt veroorzaakt doordat bepaalde soorten eiwitten plaques in de hersenen vormen.

Het fulvinezuur in Shilajit kan de vorming van deze plaques helpen vertragen en zo de ziekte van Alzheimer helpen bestrijden (16).

 

Verlicht pijn

Hoewel de traditionele geneeskunde Shilajit al eeuwenlang gebruikt om pijn te verlichten, was er tot voor kort weinig medisch bewijs om deze bewering te ondersteunen.

We weten nu dat de verbindingen in deze biomassa een wisselwerking hebben met GABA-niveaus in de hersenen om bepaalde soorten pijn te helpen verminderen (17).

Omdat Shilajit ook een licht kalmerend effect heeft, kan het ook worden gebruikt om chronische pijn te verlichten, zoals beschreven in dierstudies (18).

De verbindingen in Shilajit kunnen ook de effectiviteit van bepaalde pijnstillers (zoals morfine) helpen vergroten.

Deze stof vermindert ook de tolerantie voor pijnstillers, wat betekent dat u minder medicijnen nodig heeft om van dezelfde pijnstillende effecten te genieten (19).

 

Verbeter de spijsvertering

Shilajit bevat benzoëzuur, dat antibacteriële eigenschappen heeft, die uw spijsvertering effectief gezond kunnen houden.

Door schadelijke bacteriën in het slijmvlies van de darm te bestrijden, kan dit biomineraal gastro-intestinale infecties helpen voorkomen en de gezondheid van de natuurlijke flora herstellen (20).

Bovendien kunnen de antioxidanten van Shilajit ook de schade minimaliseren die wordt veroorzaakt door oxidatieve stress en ontsteking, die de maagwand kunnen aantasten.

Fulvinezuur remt de productie van maagzuur en pepsine, waardoor de kans op maagzweren wordt verkleind (21).

 

Verhoog de ijzeropname en zuurstoftoevoer

Zodra het voedsel dat u eet, wordt afgebroken en de voedingsstoffen in uw bloed komen, neemt uw beenmerg ijzer op en gebruikt het voor uw rode bloedcellen.

Je hebt voldoende ijzer nodig om zuurstof op te vangen en efficiënt aan de cellen af ​​te leveren.

Het fulvinezuur van Shilajit helpt het beenmerg bij dit proces, waardoor het zuurstofgehalte in het bloed toeneemt door de ijzerabsorptie te verhogen (22).

Het hogere ijzer- en zuurstofgehalte is vooral handig als je op grote hoogte woont of snel stijgt van lage naar grotere hoogte.

Deze biomassa kan de afgifte van voedingsstoffen aan cellen bevorderen en meer energie leveren aan weefsels, waardoor u zich sneller kunt aanpassen aan de ijle lucht op extreem grote hoogte.

 

Verminder stress en verbeter angst

De verbindingen die in deze dichte biomassa worden aangetroffen, kunnen het dopaminegehalte in de hersenen verbeteren, waardoor uw affectieve hersenregio’s worden aangetast (23).

Verhoogde dopaminegehaltes en krachtige antioxidantondersteuning kunnen angst helpen verlichten en symptomen van stress verlichten.

De verbindingen van Shilajit kunnen ook de GABA-niveaus verhogen, wat “goede” neurotransmitters zijn die de hersenen ontspannen.

Wanneer u de GABA-waarden verhoogt, kunt u angst, stress en andere ongewenste gevolgen verminderen (24).

 

Verminder de schade van kankerbehandeling

Straling, hetzij door accidentele blootstelling, hetzij door gerichte stralingsbronnen (zoals kankerbehandeling), kan na verloop van tijd schade toebrengen aan cellen en weefsels.

De voedingsstoffen en antioxidanten in Shilajit kunnen de effecten van deze schade helpen voorkomen of minimaliseren door de paden die celdood veroorzaken af ​​te sluiten en de overlevingskans van gezonde cellen te verbeteren (25).

Dit is goed nieuws voor bestralingstherapie, die gezonde cellen kan doden en tegelijkertijd gezonde cellen kan vernietigen.

 

Verbeter de verslavingsbehandeling

Er zijn aanwijzingen dat Shragit ook kan helpen bij de behandeling van verslaving, maar we moeten meer leren over dit gevoelige onderwerp.

In dierexperimenten is aangetoond dat het biomineraal verslavend gedrag en ontwenningsverschijnselen vermindert (26).

Dit komt door het vermogen om het dopaminegehalte te verhogen.

Omdat het kan helpen de tolerantie voor pijnstillers zoals morfine en andere opioïden te verminderen, kan Shilajit ook verslaving voorkomen (27).

Degenen die bepaalde pijnstillers gebruiken, lopen een verhoogd risico op verslaving, en deze stof kan betekenen dat er minder pijnstillers nodig zijn om het te verlichten.

 

Verbeter de werkzaamheid van andere kruidengeneesmiddelen

Als biomineraal heeft Shilajit zelf de belangrijkste voordelen, maar het kan ook de effecten van andere natuurlijke behandelingen versterken, waardoor het zijn genezende kracht vergroot.

In Ayurveda wordt het Yogavaha genoemd omdat het de eigenschappen van andere medicijnen verbetert (28).

 

extra voordelen

Shilajit kan ook helpen bij de bescherming van de bètacellen die insuline produceren in de alvleesklier, wat een rol kan spelen bij de behandeling of preventie van diabetes (29).

Dierstudies hebben aangetoond dat Shilajit mensen kan helpen sneller te herstellen van aanvallen (30).

 

Voorzorgsmaatregel

Vanwege het gebrek aan klinisch onderzoek naar Shilajit, is ons begrip van de bijwerkingen en interacties beperkt.

Wat kan worden bevestigd, is dat omdat Shilajit zware metalen kan bevatten, u uw product moet kopen bij een gerenommeerde distributeur die het supplement zal zuiveren om het materiaal te verwijderen.

De ophoping van zware metalen in het lichaam kan ernstige nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Als u Shilajit in grote hoeveelheden inneemt, kan dit uw bloeddruk verlagen.Als uw bloeddruk laag is of als u medicijnen gebruikt om uw bloeddruk te verlagen, kan dit een probleem zijn.

Wees voorzichtig bij het gebruik van dit biomineraal als u aan een lage bloeddruk lijdt.

Als u te veel ijzer in uw bloed heeft, sikkelcelanemie of anemie het gevolg is van thalassemie, mag u Shilajit niet gebruiken.

Sommige mensen zijn allergisch voor Shilajit.

Als u zich duizelig voelt, huiduitslag krijgt of uw hartritme volledig beïnvloedt, stop dan met het gebruik van de stof.

Niemand heeft de langetermijneffecten van Shilajit bestudeerd, dus wees voorzichtig als u het lange tijd gebruikt.

Naarmate onderzoekers echter meer leren over deze wonderbaarlijke stof, zullen ze onthullen hoe deze stof in de loop van de tijd uw gezondheid beïnvloedt.

 

Laatste gedachten

Als potentiële gezondheidsbehandeling en aanvulling heeft Shilajit veel opwindende en interessante mogelijkheden.

Omdat de oorsprong zo uniek is en omdat de concentratie aan actieve stoffen zo hoog is, kan het in de toekomst een superfood of een populair supplement worden.

De ayurvedische geneeskunde vertrouwt al lang op Shilajit om de gezondheid te verbeteren, de energie te verbeteren en de gezondheid en vitaliteit te behouden.

Modern onderzoek heeft bevestigd dat dit soort biomassa zeer geschikt is om de mannelijke vruchtbaarheid te herstellen, het cognitieve vermogen te verbeteren, het voedingsniveau te verbeteren, cellen te ontgiften en verschillende weefsels van het menselijk lichaam te beschermen.

Het kan ook de werkzaamheid van andere voedingsstoffen en kruiden verbeteren, wat veel secundaire voordelen voor uw gezondheid heeft.

Helaas moeten we meer over Shilajit leren voordat we Shilajit op grote schaal gaan gebruiken.

Klinisch onderzoek naar deze stof is beperkt en veel supplementen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, bevatten additieven, gifstoffen en zware metalen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *