10 op natuurwetenschappen gebaseerde methoden om littekens te verwijderen

Waarom littekens ontstaan

We krijgen littekens als gevolg van snijwonden, chirurgische incisies, brandwonden en andere ziekten of ongelukken.

Onze huid heeft ook acnelittekens en striae die het verhaal van ons leven vertellen.

Of littekens het resultaat zijn van verhalen die je graag deelt of van verhalen die je niet wilt vertellen, het voorkomen van littekens is een manier die veel mensen willen weten.

Niet iedereen wil dit litteken behouden om zichzelf eraan te herinneren, vooral wanneer het litteken op je gezicht of andere zichtbare delen van je lichaam verschijnt.

Dus waarom zou u littekens niet behandelen en de huid genezen?

Littekens treden op wanneer uw huid zichzelf moet herstellen na een traumatisering of verwonding.

Vezelig collageen vervangt uw normale huidweefsel, waardoor een huid er anders uitziet en soms anders aanvoelt dan de omringende huid.

Na verloop van tijd zullen veel littekens eenvoudige witte of bruine lijnen worden, maar sommige littekens blijven een paar jaar rood en vervelend.

Als u de huid wilt behandelen nadat de wond is genezen om littekens te verminderen, of als u oudere littekens wilt zien vervagen, kunnen we thuis enkele natuurlijke remedies gebruiken.

Littekentherapie is inderdaad om de huid goed te behandelen, en er zijn veel natuurlijke methoden die de huid kunnen helpen zichzelf te herstellen, waardoor de kleur en textuur van het litteken worden verminderd en het litteken minder opvallend wordt.

Onze top tien van beste natuurlijke littekenbehandelingen biedt u opties om alle soorten littekens te behandelen, inclusief acnelittekens, keloïden, hypertrofische littekens, contracturen, striae, enz.

 

Natuurlijke litteken behandeling therapie

Houd je huid gehydrateerd en verzorg je lichaam van binnenuit Door alleen producten te gebruiken die gezond zijn voor de huid, kan genezing worden bevorderd en littekens voor iedereen verminderd.

Als u littekens echt wilt behandelen, moet u uw huid en lichaam verzorgen.

Moeder Natuur biedt ons vele manieren om onze huid gezond te houden, elastisch te blijven, gehydrateerd te blijven en zichzelf te herstellen na een blessure.

Onze tien favoriete natuurlijke littekenbehandelingen zijn niet alleen geweldige manieren om het uiterlijk van littekens te verminderen, maar veel ervan zijn ook geweldige aanvullingen op uw dagelijkse werk in de gezondheidszorg (1).

Sommige littekenbehandelingen zijn geschikter voor kleinere en minder harige littekens, terwijl andere littekenbehandelingen geschikt zijn voor grotere en meer getextureerde littekens, waaronder keloïde en hypertrofische littekens.

 

Silicon rubber

Bij de eerste littekenbehandeling werden de beste resultaten van de natuur gebruikt en gecombineerd met moderne wetenschap.

Of het nu in de vorm van een gel of een laken is, siliconen is een relatief nieuwe maar zeer effectieve methode om littekens te behandelen, vooral littekens van nieuwe wonden.

Siliconen geneest de huid door de natuurlijke processen en structuur van de huid na te bootsen, waardoor uw buitenste huid iets kan hechten wanneer deze nieuwe cellen aanmaakt.

Siliconenvellen kunnen ook de spanning op de huid tijdens het genezingsproces verminderen, waardoor de kans op littekens kan worden verminderd.

Siliconen kunnen effectief voorkomen dat littekens uitpuilen en vervagen, wat betekent dat het onwaarschijnlijk is dat u abnormale of keloïde littekens krijgt.

Keloïde littekens zijn meestal onderverdeeld in harde en vezelachtige littekens De meeste keloïde littekens zijn verhoogde knobbeltjes of knobbeltjes op de huid.

Sommige mensen hebben meer kans om keloïden te vormen dan anderen, die zich kunnen vormen na veel verschillende soorten verwondingen, waaronder brandwonden, operaties, injecties of acne.

Een keloïde is slechts het resultaat van de vorming van extra collageen tijdens het genezingsproces van de huid, en het resulterende litteken heeft meer textuur en kleur dan normaal.

Keloïden kunnen pijnlijk zijn, vooral als ze groot of erg verheven zijn.

Ze zijn meestal ook onooglijk omdat de kleur kan variëren van heel licht tot donkerrood of bruin.

Siliconenfolie is een bijzonder effectieve manier om de vorming van littekens in de nieuwe huid te verminderen, omdat het de vorming van collageen in de wond kan vertragen.

Siliconen kunnen ook effectief zijn bij het verminderen van de textuur en kleur van oud keloïdweefsel, maar het zit in het genezingsproces (het is het beste om 2, 3 te gebruiken).

 

Boter boom boter

Rauwe sheaboter bevat een hoge concentratie aan omega-3-vetzuren en antioxidanten.

Bovendien bevat het vitamine A dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Al deze combineren om een ​​therapie te creëren die huidcellen kan genezen, hydrateren en activeren.

Breng 3 keer per dag op het litteken aan, sheaboter kan de vorming van littekenweefsel effectief voorkomen en het is ook een uitstekende dagelijkse vochtinbrengende crème (4).

De unieke make-up verstopt de poriën niet, maar houdt de huid gehydrateerd.

Dep jezelf elke keer dat je je gezicht wast, droog, wrijf een kleine hoeveelheid sheaboter tussen warme handpalmen en masseer de sheaboter op je gezicht.

Richt de massage op de acnelittekens om alle voordelen te krijgen.

Het is erg belangrijk om de wond tijdens het genezingsproces vochtig te houden.

Sheaboter kan op wonden worden gebruikt in combinatie met verband of bedekkingen om het gebied vochtig te houden en te voorkomen dat het litteken groter of dieper wordt.

 

Lu Hui

Aloë vera is al duizenden jaren een populaire behandeling voor brandwonden, maar weet je nog steeds dat het een prachtige, natuurlijke littekenbehandeling is?

De genezende eigenschappen van aloë vera kunnen het natuurlijke genezingsproces van de huid bevorderen en littekens op de wond verminderen.

Dit is ook een uitstekende behandeling voor acnelittekens. De hydraterende en hydraterende eigenschappen versterken, versterken en versterken uw huid en geven u een jeugdiger uiterlijk (5, 6, 7).

Onthoud dat littekenverzorging eigenlijk huidverzorging is, en veel van onze natuurlijke remedies kunnen uw gezonde huid en littekens of gewonde plekken verbeteren.

Als u aloë vera rechtstreeks uit de bladeren van de plant gebruikt, krijgt u de beste resultaten.

Verwijder de schil van de aloë vera plant om de verse gel te onthullen.

Als je geen eigen aloëplant hebt, kies dan voor pure aloë in je natuurvoedingswinkel of apotheek.

Aloë moet op het litteken worden aangebracht en laten drogen, meestal slechts een paar minuten.

Breng aloë vera 3-4 keer per dag opnieuw aan voor het beste resultaat.

 

Coco vet

Door de hoge vetconcentratie in cacaoboter is het een uitstekende vochtinbrengende crème die diep in de huid doordringt.

Cacaoboter is een goede keuze voor striae, maar omdat het diep doordringt, is het ook een goede manier om grote littekens te behandelen.

Tijdens perioden van snelle lichaamsuitbreiding (bijvoorbeeld zwangerschap en puberteit) is het goed gehydrateerd houden van de huid de beste manier om striae te voorkomen.

Striae verschijnen als gekartelde strepen op uw huid en hoewel ze meestal wit of licht van kleur zijn, kunnen ze donkerder zijn.

Striae kunnen optreden wanneer de huid wordt uitgerekt, vooral in korte tijd.

Ze komen vaak voor bij zwangere vrouwen van wie het lichaam zich uitbreidt om de foetus te huisvesten, maar ze komen ook vaak voor tijdens gewichtstoename, puberteit of wanneer het lichaam spierspanning verliest en het lichaam slap wordt.

Bepaalde medische aandoeningen, zoals het syndroom van Marfan en het syndroom van Cushing, kunnen ook striae veroorzaken.

 

appelcider azijn

Voor iedereen met acne of acnelittekens weet u dat het verminderen van het uiterlijk van deze littekens levensveranderend kan zijn, vooral wanneer de littekens heel duidelijk zijn.

Appelazijn kan niet alleen acnelittekens behandelen, maar ook actieve acne behandelen.

Appelazijn is een natuurlijk samentrekkend middel met antiseptische eigenschappen en is een goede keuze voor de behandeling van acne.

Appelazijn kan ook acnelittekens elimineren omdat het dode huidcellen verwijdert en het oppervlak van de huid glad maakt.

Om deze behandeling te gebruiken, kunt u appelciderazijn mengen met water of honing en vervolgens een schoon wattenstaafje gebruiken om het mengsel op acne of littekens aan te brengen.

Was na ongeveer 10 minuten uw gezicht met koud water.

Dit proces moet 2-3 keer per dag worden herhaald voor het beste resultaat.

Acnelittekens komen vaak voor bij patiënten met ernstige acne of acne die zich manifesteert als cysten of huidknobbeltjes.

Acnelittekens zijn meestal kleine putjes of zelfs diepere putjes in uw gezicht, en hun kleur kan verschillen van de kleur van de omringende huid.

Omdat andere mensen je gezicht elke dag zien, is het voor veel mensen belangrijk om het uiterlijk van acnelittekens te verminderen.

Wanneer u een behandeling van acnelittekens overweegt, moet u weten dat de beste manier is om acne zo vroeg mogelijk te behandelen om littekenvorming te voorkomen.

Littekens zijn het resultaat van langdurige schade aan de huid veroorzaakt door ontsteking en genezing. Vroegtijdige behandeling van acne kan littekenvorming voorkomen of littekens verminderen (8).

 

citroen sap

Citroensap is een andere effectieve natuurlijke behandeling voor acnelittekens.

Citroensap is vooral handig wanneer acnelittekens verkleurd of donkerder zijn dan de omringende huid, omdat het van nature huidpigmentatie kan verminderen.

Citroenen en andere citrusvruchten bevatten veel vitamine C, een krachtige antioxidant.

Vitamine C kan worden gebruikt als een natuurlijke exfoliant om dode huidcellen te verwijderen en de huid jeugdiger te maken.

Vitamine C als antioxidant kan de schade van vrije radicalen aan cellen minimaliseren en de aanmaak van collageen in de huid bevorderen Na verloop van tijd zullen beide collagenen de verschijning van littekens verminderen en de textuur van de huid verbeteren.

Omdat vitamine C ook de productie van melanine in de huid vertraagt, is het ook een effectief middel om de huid lichter te maken, wat kan helpen als je de kleur van littekenweefsel probeert te verminderen.

Citroensap moet afkomstig zijn van verse citroenen.

Net als bij appelciderazijn, verdun het met water (vooral als je een gevoelige huid hebt) en breng het aan met een schoon watje.

Spoel na korte tijd met koud water. Dagelijks aanbrengen voor het beste resultaat.

 

Tea tree olie

Tea tree olie wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de natuurlijke genezing en gezondheidsvoordelen.

Deze olie wordt gewonnen uit een mirteboom genaamd Melaleuca  alternifolia, komt oorspronkelijk uit Australië en heeft natuurlijke eigenschappen tegen bacteriën, bacteriën, schimmels en virussen.

Het wordt lange tijd gebruikt als een effectieve methode om acne te behandelen, en theeboomolie is zeer effectief bij het behandelen van acnelittekens.

Het echte voordeel van theeboomolie is om hypertrofische littekens te behandelen (9).

Om theeboomolie op littekens te gebruiken, mengt u een paar druppels olie met een dragerolie zoals kokosolie of olijfolie (beide zijn goed voor uw huid) en brengt u deze meerdere keren per dag rechtstreeks op het litteken aan.

Je kunt ook een masker maken door yoghurt en een paar druppels tea tree olie te mengen.

Breng het masker aan op het litteken op de huid en laat het 20 minuten intrekken.

Goed uitspoelen. Dit is een goede behandeling om eenmaal per week of indien nodig te gebruiken.

 

Ui-extract-gel

Er zijn enkele vrij verkrijgbare behandelingen die profiteren van de genezende eigenschappen van planten, en deze behandeling is een goed voorbeeld.

De populaire littekenbehandeling die u bij de meeste apotheken kunt kopen, is Mederma Scar Gel.

De ingrediënten van deze actuele gel zijn onder meer ui-extractgel, dat genezing bevordert en de kleur, textuur en zachtheid van nieuwe littekens aanzienlijk verbetert (10).

Ui-extract is een goede keuze voor de behandeling van brandwonden, die meestal hyperplastische littekens veroorzaken.

Hypertrofische littekens lijken op keloïde, maar de textuur is niet zo verheven of hard.

Ze zijn het resultaat van diepe verwondingen aan huidweefsels, zoals brandwonden, snijwonden of lekke banden.

Hypertrofische littekens zijn donkerder van kleur, meestal rood, en bevatten meestal nog zenuwuiteinden, waardoor ze jeuken en soms pijnlijk zijn.

Om hyperplastische littekens lastig te maken, kan littekenbehandeling nodig zijn om ze af te vlakken, en sommigen willen misschien ook hun kleur lichter maken (11, 12).

 

Vitamine E

Net als zijn tegenhanger vitamine C, kan vitamine E effectief helpen de pigmentatie van littekenweefsel te verminderen en het er minder voor de hand liggend te laten lijken.

Of het nu gaat om keloïde, hyperplastische littekens of andere soorten littekens, vitamine E bevat een grote hoeveelheid antioxidanten die de huid kunnen beschermen tegen vrije radicalen en de aanmaak van gezonde huidcellen kunnen bevorderen.

Net als vitamine C helpt het bij de pigmentatie en na verloop van tijd zullen ook littekens afnemen.

Vitamine E-olie is ook een uitstekende vochtinbrengende crème, dus het kan ook worden gebruikt als onderdeel van een dagelijkse huidverzorging.

Omdat vitamine E-olie zwaar kan zijn, kan het de poriën verstoppen, vooral bij een acnegevoelige huid, dus kies crèmes met vitamine E.

Vitamine E is ook een goede behandeling voor andere huidaandoeningen (zoals eczeem).

 

Honing

Honing is een andere vertrouwde natuurlijke litteken- en wondverzorging.

Het is bekend dat bepaalde soorten honing (zoals Manuka-honing) antibacteriële eigenschappen hebben en dat honing een uitstekende vochtinbrengende crème is.

De plakkerige aard van honing betekent dat het aan de huid blijft plakken in plaats van er gewoon af te lopen zoals olie en andere producten.

Nadat je een dunne laag hete honing op het littekenweefsel hebt aangebracht, wikkel je het met een schoon verband.

Hierdoor kan honing van jou en je kleding komen, en kan honing je huid beschermen.

Verander dit verband elke dag en u zult snel merken dat de huid eronder gezonder is.

Je kunt ook scrubben door een mengsel van honing en kristalsuiker te maken.

Op het litteken aanbrengen en 5 minuten wrijven, daarna afspoelen met warm water.

Het hydrateert niet alleen en pelt van je huid, maar de massage stimuleert ook het herstelproces van de huid en vernietigt de littekens in het bindweefsel, waardoor het stevig en stevig wordt.

 

Selectie medische behandeling van littekenverwijdering

Als natuurlijke behandeling de verschijning van littekens niet vermindert, kunnen andere, meer medisch traditionele methoden worden gebruikt om littekenweefsel te behandelen.

Hoewel deze methoden zeker duurder zijn dan natuurlijke remedies, moet u ze wellicht overwegen als andere methoden niet de gewenste resultaten opleveren.

Voor mensen met verhoogde littekens kan steroïde-injectietherapie helpen het keloïde weefsel en hypertrofische littekens glad te strijken om het littekenweefsel te egaliseren.

Na verloop van tijd omvat deze therapie meestal een reeks injecties, die pijnlijk kunnen zijn.

Cryotherapie, waarbij het verhoogde keloïde weefsel wordt ingevroren met vloeibare stikstof, is ook een optie, meestal in combinatie met andere behandelingen zoals drukkledij en laserbehandeling (13, 14, 15).

Chirurgie is misschien wel de meest fundamentele medische keuze voor de behandeling van keloïde.

U kunt verheven littekenweefsel verwijderen en samen een vlakkere huid hechten.

Dit wordt meestal alleen gedaan als de bestaande keloïde ernstige problemen of pijn veroorzaakt.

Mensen die vatbaar zijn voor keloïde weefsel kunnen keloïde krijgen, dus de pijn die door een operatie wordt verlicht, kan van korte duur zijn.

Laserlittekenherstel maakt gebruik van hoogenergetisch licht om verschillende soorten littekens te behandelen.

Laser kan roodheid effectief elimineren en littekenweefsel afvlakken.

Afhankelijk van het type littekenweefsel en het type laser dat wordt gebruikt, kan de laser op de buitenste huidlaag richten en deze verwijderen om een ​​gezonde nieuwe huid bloot te leggen, of zich concentreren op het verbeteren van de structuur van de onderliggende huidlaag, waardoor het uiterlijk van de huid wordt verminderd. Littekenweefsel.

De chemische peeling verwijdert de bovenste laag van de huid, waardoor de huid gladder wordt.

Deze methode is het beste voor oppervlakkige littekens, omdat deze niet onder de buitenste huidlaag doordringt.

Het injecteren van vulstoffen voor zacht weefsel (zoals collageen of andere vetten) in depressieve littekens (zoals pokdalken) is ook een effectieve manier om een ​​beschadigde huid glad te strijken.

Een andere behandeling die is ontworpen om het algehele uiterlijk van de huid te verbeteren en het uiterlijk van bepaalde littekens effectief te verminderen, is microdermabrasie.

Deze techniek maakt meestal gebruik van gezichtsreinigingstechnieken, waarbij een borstel of braamroller wordt gebruikt om de huid boven de eerste huidlaag te verwijderen, maar het kan ook op andere gebieden worden gebruikt.

Na het verwijderen van de buitenste laag groeit de huid weer aan tot een nieuwe laag, waardoor je oppervlak gladder wordt.

Drukverbanden en massage zijn minder ingrijpende methoden om littekenweefsel te behandelen.

Aanpasbare drukverbanden zijn gebruikt om littekens te behandelen, met name contractuurlittekens, die het gevolg zijn van brandwonden.

Als een drukverband gedurende een periode van enkele maanden regelmatig wordt gebruikt, wordt het litteken plat.

Ze worden ook veel gebruikt voor ernstige hypertrofische littekens (16).

Regelmatig masseren van een gebied onmiddellijk na een verwonding kan helpen voorkomen dat littekenweefsel stijf wordt gevormd, waardoor de algehele hardheid en textuur van het littekenvormingsproces wordt verminderd.

Helaas zijn er voor bepaalde soorten littekens weinig behandelingsmogelijkheden.

Contractuurlittekens of brandwonden zijn het moeilijkst te behandelen, vooral wanneer het litteken onderliggende spieren en zenuwen betreft.

Na verloop van tijd kunnen brandwondenlittekens afnemen, maar contracturen zullen niet verdwijnen.

Bij het overwegen van medische interventies bij littekenbehandeling, moeten de voor- en nadelen worden afgewogen.

Als u vatbaar bent voor ernstige littekens, kunnen operaties of injecties meer littekenweefsel produceren, terwijl andere methoden mogelijk slechts tijdelijke of kleine resultaten opleveren.

U moet beslissen of de kosten van deze procedures, financieel of anderszins, de resultaten die u behaalt waard zijn of misschien niet.

Beginnend met natuurlijke behandelingen en vervolgens over te gaan op meer invasieve methoden, zal dit u ook een diepgaand inzicht geven in hoe u uw huid elke dag kunt onderhouden.

 

Wat wel en niet te doen wat het moet doen

Gebruik onze natuurlijke littekentherapie om het verschijnen van littekens te verminderen, behandel de huid goed en zorg ervoor dat dit deel uitmaakt van een groter plan dat van binnenuit voor uw lichaam zorgt.

Onthoud enkele eenvoudige regels voor het behandelen van littekens, je kunt niet fout gaan.

  • Houd de huid gehydrateerd om genezing te bevorderen en littekens te verminderen.
  • Houd de wond vochtig om littekenvorming te voorkomen.
  • Draag altijd zonnebrandcrème om te voorkomen dat de wond wordt blootgesteld aan ultraviolette straling om de gezondheid van de huid te herstellen.
  • Kies geen genezen huid, anders kan het litteken erger worden.
  • Wees geduldig, want genezing kost tijd.

Als u deze natuurlijke remedies gebruikt en enkele regels volgt, zullen uw littekens na verloop van tijd geleidelijk verdwijnen, slechts een zachte herinnering aan uw verwonding of gebeurtenissen in het verleden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *