Hoe zilver op 10 manieren schoon te maken

Of je nu de zilveren erfstukken van je familie poetst voor een groots etentje of een speciale score van een antiekmarkt restaureert, er zijn veel manieren om de klus te klaren met items binnen handbereik.
Houd handige trucs achter de hand voor het schoonmaken van alle soorten zilver, van zilveren sieraden tot theebladen of kandelaars. Welke methode u ook kiest om uw zilver schoon te maken, hier is een goede vuistregel die u kunt volgen: als het stuk zilver dat u schoonmaakt waardevol, sentimenteel of antiek is, test het dan op een onopvallende plek voordat u het hele item behandelt. , gewoon voor de veiligheid.

Deze gids laat je zien hoe je zilver op 10 manieren schoonmaakt met gereedschap en benodigdheden die je overal in huis vindt.

Tip: het lijkt misschien contra-intuïtief, maar er bestaat eigenlijk zoiets als zilver te veel reinigen. Polijsten is schurend van aard, dus polijstsessies moeten tot een minimum worden beperkt. Dus hoewel je misschien in de verleiding komt om de aanslag schoon te maken zodra je het opmerkt, maak je zilver zo weinig mogelijk schoon.

Reinig zilver met afwasmiddel en water

Wanneer een materiaal gemaakt met sterling zilver wordt blootgesteld aan lucht, oxideert het of wordt het dof, waardoor verkleuring en een doffe glans ontstaan. De sleutel tot het reinigen van zilver zonder het te beschadigen, is slijtage voorkomen. Zilver schoonmaken met schurende producten zoals chloorbleekmiddel, of het opbergen met elastiekjes en kranten is verboden.

Overweeg ruwe nagellak te vervangen door deze hete zeepoplossing als je niet te maken hebt met items die zwaar bevlekt zijn, maar er gewoon saai en een beetje mat uitzien.

 • Meng gewoon wat afwasmiddel met warm water en week het in een microvezeldoek.
 • Wrijf vervolgens het zilveren stuk – of het nu sieraden of bestek zijn – met de zeepachtige doek.
 • Spoel af met koud water.
 • Droog af met een zachte, schone handdoek.
 • Poets met een zachte doek speciaal voor zilver.

Tip: doe je zilver nooit in de vaatwasser.

Maak zilver schoon met aluminiumfolie en zuiveringszout

Ideaal voor stapels zwaar aangetaste zilveren sieraden of besteksets die je snel moet schoonmaken, deze eenvoudige methode doet wonderen in slechts een paar minuten.

 

Je hebt nodig: een bord of kom die groot genoeg is voor het (de) zilveren stuk(ken), aluminiumfolie, kokend water en zuiveringszout.

 • Bekleed eerst de kom met aluminiumfolie.
 • Vul vervolgens de met aluminium beklede kom met kokend water en zuiveringszout; je moet een eetlepel zuiveringszout gebruiken voor een glas water.
 • Voeg vervolgens het stuk zilver toe aan de baking soda-oplossing en zorg ervoor dat het de aluminiumfolie raakt (dit zorgt ervoor dat de chemische reactie plaatsvindt).
 • Laat het zilver twee tot tien minuten rusten; pas de lengte aan afhankelijk van hoe vuil het kledingstuk is.
 • Verwijder ten slotte de zilveren stukken uit de oplossing en poets ze op met een zachte, droge microvezeldoek.

Tip: Om uw zilver te laten glanzen, laat u een droge doek over doffe of bekraste plekken lopen om het glanzende oppervlak te herstellen.

3 

Maak zilver schoon met wasmiddel

Vergelijkbaar met de baking soda-techniek, is dit een handig en effectief proces om ook aanslag van zilver te verwijderen. Je hebt nog steeds een kom, aluminiumfolie, kokend water en nu waspoeder nodig.

 • Bekleed eerst de kom met aluminiumfolie.
 • Vul vervolgens de met folie beklede kom met kokend water en waspoeder; u moet een eetlepel afwasmiddel in poedervorm gebruiken. Zorg ervoor dat het wasmiddel is opgelost.
 • Voeg vervolgens het stuk zilver toe aan de baking soda-oplossing en zorg ervoor dat het de aluminiumfolie raakt (dit zorgt ervoor dat de chemische reactie plaatsvindt).
 • Laat het een tot twee minuten rusten.
 • Verwijder ten slotte de zilveren stuk(ken) uit de oplossing en laat het aan de lucht drogen.

Maak zilver schoon met tandpasta

Ja, hetzelfde waarmee je je parelwitte tanden poetst, kan je zilver poetsen! Deze methode is eenvoudig. Bij deze methode willen we echter voorkomen dat er per ongeluk krassen op het zilver komen (afhankelijk van het type). Om dit te voorkomen, moet u een klein deel van het zilver testen voordat u het hele stuk op deze manier schoonmaakt en vermijdt u deze methode te vaak te gebruiken.

 • Breng wat tandpasta aan op een microvezeldoekje.
 • Wrijf het zilver totdat de aanslag is verwijderd.
 • Spoel af met warm water en droog af met een schone doek.

Tip: aangezien sommige ingrediënten in tandpasta erg schurend kunnen zijn, zijn er een paar dingen waarmee u rekening moet houden als u de tandpastaroute volgt voor het reinigen van zilver. Het type tandpasta dat u gebruikt, is belangrijk: gewone, effen tandpasta’s met ingrediënten die tandsteen tegengaan, werken goed omdat ze het meest gehydrateerde silicium bevatten, dat helpt bij het polijsten van tanden; de ingrediënten in geltandpasta zijn eigenlijk niet schurend genoeg, dus ze zullen de meeste vlekken en patina niet verwijderen (wat misschien is wat je zoekt).

Gepolijst schoon zilver

Er zijn veel sieradenreinigers verkrijgbaar bij The Home Depot om u te helpen begrijpen hoe u zilver moet schoonmaken. Als u een handelsmerk gebruikt, wilt u een effectief product dat uw speciale sieraden en antieke stukken direct uit de fles reinigt, glanst en beschermt. In combinatie met een beetje elleboogvet resulteert dit in een zeer hoge glans.
Volg de instructies van de fabrikant om deze methode te gebruiken.

Reinig zilver met maïszetmeel

Maïzena heeft veel huishoudelijke toepassingen, waaronder een pasta die is ontworpen om uw zilver weer te laten glanzen.

 • Combineer 3 delen water en 1 deel maïzena om een ​​pasta te maken.
 • Breng de pasta met een vochtige doek aan op de doffe delen van het zilver.
 • Laat de pasta drogen, in de aangebrachte gebieden, over het zilver.
 • Wrijf met een meer schurende doek over de droge plekken.

Reinig zilver met handdesinfecterend middel

Handdesinfecterend middel kan meer dan alleen je huid reinigen en kan een geweldige techniek zijn om vuil, roet en aanslag van zilver te verwijderen. Knijp een paar druppels op een droge doek en begin met polijsten.

Tip: Door zilver op te poetsen na een zachte poetsbeurt, wordt aanslag sneller verwijderd.

Maak zilverwerk schoon met citroen-limoensoda

Voor het geval je het gemist hebt, koelvloeistof kan vlekken en roest snel omkeren. Breng de glans van je zilver terug nadat je het minstens een uur in een kom citroensoda hebt geweekt.

Reinig zilver met ammoniak

Overweeg om uw bestek of ander zilverwerk te restaureren wanneer u ammoniak gebruikt om de glans te vergroten. Combineer gewoon 1 kopje warm water en 1/2 kopje heldere ammoniak in een kom om je zilver 10 minuten te laten weken.

Nadat je het zilver uit de zelfgemaakte oplossing hebt verwijderd, droog je het zorgvuldig af.

Tip: Als je geen ammoniak in de buurt hebt, bevat glazenwasser meestal ammoniak. Spuit het reinigingsmiddel op een droge, niet-schurende doek en poets daarmee je sterling zilver op.

Reinig zilver met azijn

Herstel snel je sieraden of zilverwerk met azijn, water en zuiveringszout. Dit reinigingsmiddel is een uitstekende keuze voor veel dingen, waaronder dof zilver.

 • Meng 1/2 kopje witte azijn met 2 eetlepels zuiveringszout in een kom met warm water.
 • Laat het zilver twee tot drie uur weken.
 • Spoel af met koud water en laat aan de lucht drogen.
Zilver bewaren

Zolang zilver wordt blootgesteld aan lucht en licht, zal het dof worden, dus hier zijn enkele opties voor het bewaren van uw zilver en het vertragen van het dof worden:

 • Het wrijven van haarconditioner op uw zilver kan worden gebruikt als een preventieve laag, of het bewaren van uw zilver in een anti-aanslag tas gemaakt van aanslagbestendig goudsmidsdoek zijn geweldige oplossingen.
 • Je kunt elk stuk zilver ook in zuurvrij tissuepapier of ongebleekte katoenen mousseline wikkelen, die verkrijgbaar zijn bij de meeste stoffenwinkels. Zorg er wel voor dat de zilverstukken elkaar niet raken, dit kan krassen veroorzaken. Bewaar de zilverstukken vervolgens verpakt in plastic zakken.

Tip: zilver kun je niet echt met krijt schoonmaken, maar door een paar stukjes krijt in de lade of het opbergvak naast het zilver te leggen, voorkom je dat het dof wordt.

Similar Posts